2024-07-25 341 浏览
入大圍食正宗馬來西亞美食🇲🇾嘩~ 一入到店,牆上有不同的🐱🐱壁畫😻😻係店主專登請畫家畫的,全部一筆筆畫上,好犀利喔😱👏🏻👏🏻牆上每個主角都係店主的寶貝🥰 (店主都係貓奴黎呢😏😏)岩曬貓奴同喜歡藝術📸✨這里差不多有齊馬來西亞食到的菜式😚 味道正宗😋彷彿把馬來西亞帶到來香港🐽 一字骨肉骨茶超濃湯底,湯底材料十足,藥材味芬香濃郁祛濕補氣血,好像喝了補身湯水💪🏻 飲完,手腳無再冰冷😁一字骨吸收晒肉骨茶的湯汁,好入味🤤飲一碗唔足? 唔怕,可以免費添飲, 十分抵食👍🏻🦞 龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵期間限定,每日限量20碗濃郁嘅蝦湯底,再加入海鮮、鮮茄熬製成豪華濃湯,更香更稠更鮮甜,一試難忘😌面層材料豐富,有大過我手掌大龍蝦、魚片、帶子、青口……超豪華😎海鮮迷必食之選⭐️🐟 愛他愛他菜式名字特別後來發現原來是馬來西亞的傳統美食😙魚肉葺混合香料,香蕉葉包裹再烘烤,香氣撲鼻魚肉葺好軟淋,香香辣辣,好惹味😋🐚 魚仔醬啦啦粒粒蜆肉肥嘟嘟,完全冇沙,放心大啖食加埋魚仔醬調味,味道岩岩好,送飯一流😂🦑 玻璃魷魚蕹菜魷魚爽口彈牙,配上香辣醬,少許辣🌶️蕹菜份量唔少,煮到恰到好處,爽脆又唔會太淋
入大圍食正宗馬來西亞美食🇲🇾

嘩~ 一入到店,牆上有不同的🐱🐱壁畫😻😻
係店主專登請畫家畫的,全部一筆筆畫上,好犀利喔😱👏🏻👏🏻
牆上每個主角都係店主的寶貝🥰 (店主都係貓奴黎呢😏😏)
岩曬貓奴同喜歡藝術📸✨

這里差不多有齊馬來西亞食到的菜式😚 味道正宗😋
彷彿把馬來西亞帶到來香港

🐽 一字骨肉骨茶
超濃湯底,湯底材料十足,藥材味芬香濃郁
祛濕補氣血,好像喝了補身湯水💪🏻
飲完,手腳無再冰冷😁
一字骨吸收晒肉骨茶的湯汁,好入味🤤
飲一碗唔足? 唔怕,可以免費添飲, 十分抵食👍🏻

一字骨肉骨茶

🦞 龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵
期間限定,每日限量20碗
海鮮迷必食之選⭐️

龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵

🐟 愛他愛他
菜式名字特別
後來發現原來是馬來西亞的傳統美食😙
魚肉葺混合香料,香蕉葉包裹再烘烤,香氣撲鼻
魚肉葺好軟淋,香香辣辣,好惹味😋

愛他愛他

🐚 魚仔醬啦啦
粒粒蜆肉肥嘟嘟,完全冇沙,放心大啖食
加埋魚仔醬調味,味道岩岩好,送飯一流😂

🦑 玻璃魷魚蕹菜
魷魚爽口彈牙,配上香辣醬,少許辣🌶️
蕹菜份量唔少,煮到恰到好處,爽脆又唔會太淋

玻璃魷魚蕹菜

一字骨肉骨茶
龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵
愛他愛他
玻璃魷魚蕹菜
  • 馬來西亞茶
2024-07-24 161 浏览
再訪「捌哥‧馬拉籽」試新菜式😬.龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵(滲滲)🍜有龍蝦尾🦞帶子、魚片、魚仔醬、青口🐚雞蛋🥚芽菜、通菜🥬入口香濃番茄龍蝦味🍅成碗材料都新鮮又好味😋值得一試.咖喱喇沙(老鼠粉)🥢咖喱喇沙湯底濃郁帶椰香🥥配料有薯仔、雞塊🐔春卷、魚片🐠芽菜、蝦仁🦐炸腐皮、薄荷葉🌱非常飽肚🤤.豆卜金菇肉骨茶🥣藥材同香料味都夠😉豆卜、金菇索滿湯汁🍄‍🟫加埋蒜蓉🧄辣椒更易入口🌶️.愛他愛他(3件)🐟魚肉葺混合香料🌿再用香蕉葉包住🎋質感較腍,帶陣陣香氣💨.娘惹咖喱雞🍗娘惹咖喱比較稠身,雞件較大🐓另外有唔少薯仔🥔咖喱豆卜🍛豆卜吸滿咖喱汁😗.凍馬來西亞茶🫖茶香奶滑☺️又唔會太甜👍🏻.零系可樂🥤
再訪「捌哥‧馬拉籽」試新菜式😬
娘惹咖喱雞🍗娘惹咖喱比較稠身,雞件較大🐓另外有唔少薯仔🥔

咖喱豆卜🍛豆卜吸滿咖喱汁😗
凍馬來西亞茶🫖茶香奶滑☺️又唔會太甜👍🏻
零系可樂🥤
  • 龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵
2024-07-21 183 浏览
超耐無食過馬拉菜😔今次去大圍小店「捌哥‧馬拉籽」試下先😬.黃金奶油蜆🐚蜆肉肥美鮮甜😍.馬拉籽森巴炒飯🍚炒飯好有穫氣🔥配上蝦肉🦐魚仔🐟蝦片、青瓜🥒煎蛋🍳食落好惹味🤤.肉骨茶細滲配白飯🥣肉骨茶加入唔少中藥同香料煮🌿仲有唔少材料😉一字骨、三層肉🐷豬手仔、豬腳彎、豬肚🐖雞腳🐓豆卜、金菇🍄‍🟫可按個人需求加入醬油、紅椒同蒜蓉調味🌶️🧄肉骨茶入口藥材味濃郁😋可以無限Refill個湯💁🏻‍♀️.咖喱豆卜🍛豆卜索晒啲咖喱汁😌咖喱重椰香帶微辣🥥.美祿恐龍🦖表面灑滿美祿粉、朱古力脆片🍫蜜糖星星🍯⭐️.熱馬來西亞茶🫖奶順滑茶香濃👍🏻
超耐無食過馬拉菜😔今次去大圍小店「捌哥‧馬拉籽」試下先😬
黃金奶油蜆🐚蜆肉肥美鮮甜😍
咖喱豆卜🍛豆卜索晒啲咖喱汁😌咖喱重椰香帶微辣🥥
美祿恐龍🦖表面灑滿美祿粉、朱古力脆片🍫蜜糖星星🍯⭐️
熱馬來西亞茶🫖奶順滑茶香濃👍🏻
  • 美祿恐龍
  • 細滲
XYXY ABAB BCBC 幾乎成為了馬拉菜的代名詞。隨著時代巨輪的轉動,剛崛起的捌哥越來越鼎盛裝潢還是一如以往的馬拉風,以簡樸為主出品🍜咖喱喇沙$84** 滲滲超簡單!蝦仁🍤,豆卜,雞🐓腿,辣的椰奶底,就是喇沙的靈魂入口Creamy微辛,油麵加米粉兼具兩種口感,掛湯力強,著實好吃!👍🥪鮮牛油咖央多士$38全場最佳!鬆化,甜中帶鹹,牛油🧈香濃郁,簡單但美味😋🥪鮮牛油咖央多士$38🧋美祿熱飲$22🧋美祿恐龍$30**走冰,走奶,走甜美祿恐龍竟然可以走冰,走奶,走甜?原來以開水烹調,加入大量美祿粉,美祿味道並未遜色,只是口感略稀,亦不太凍,非常有趣🍡馬拉沙嗲串燒(半打)$108**牛(2),豬(2),雞(2)非常慷慨的沙嗲醬!牛豬雞均鬆軟,甜美無比🦴🍲細滲$106任添的肉骨茶湯底本來就夠吸引,加上彈牙的五花腩,豬手,豬肚,雞腳,豆卜一次滿足五個願望!捌哥‧馬拉籽 (大圍)大圍積存街14號兆苑地舖

裝潢還是一如以往的馬拉風,以簡樸為主

出品
🍜咖喱喇沙
** 滲滲
超簡單!蝦仁🍤,豆卜,雞🐓腿,辣的椰奶底,就是喇沙的靈魂

👍🥪鮮牛油咖央多士$38
全場最佳!鬆化,甜中帶鹹,牛油🧈香濃郁,簡單但美味😋
🥪鮮牛油咖央多士$38

🧋美祿熱飲
🧋美祿恐龍
**走冰,走奶,走甜

🍡馬拉沙嗲串燒(半打)
**牛(2),豬(2),雞(2)

非常慷慨的沙嗲醬!牛豬雞均鬆軟,甜美無比

🦴🍲細滲

捌哥‧馬拉籽 (大圍)
大圍積存街14號兆苑地舖
2024-07-19 240 浏览
一向都鍾意食肉骨茶嘅我上網見介紹大圍有間無限添飲今日放工一於去試下餐廳分上下兩層 以𝐐𝐑 𝐂𝐨𝐝𝐞落單白色為主好光猛 環境較細有點狹窄🥢▸ 鮮牛油咖央多士 $𝟑𝟖一開四 多士烘得夠脆牛油大小厚薄適中 食落唔膩帶椰香▸ 馬拉沙嗲串燒(三串) $𝟔𝟒沙嗲濃而不咸微甜 少少花生粒味少少似沙茶醬 花生味不太重豬 雞都好軟嫩 咬落幾有彈性牛都腍但感覺乾身咗少少少少三款肉都食到有淡淡炭燒香▸ 馬拉籽芽菜雞(例牌) $𝟖𝟖見圖例牌唔多又可滿足想食芽菜實物四分一隻雞但睇落好大碟😂皆因雞件好厚肉 質感滑唔覺「鞋」皮薄肥膏甚少 有種雞的油香而且雞面灑上白胡椒 食落更香芽菜量多卻唔係我想像中的肥嘟嘟口感爽脆 重點墊底但唔覺油膩👍🏻▸ 細滲肉骨茶 $𝟏𝟎𝟔細滲每款食材都有且非常入味豬手 雞腳夠腍有膠質 豬肚彈牙三層肉厚切肥瘦均勻 質感軟易咬豆卜索哂湯汁 仲有茹個人覺得湯底味有點似滷水香濃微甜帶點蒜香 好輕微藥材味淨飲湯咸度剛好但食物越食越咸😅▸ 舊街白咖喱麵 $𝟖𝟖有油麵 米粉 滲滲(兩溝)可選我地揀滲滲食落更有口感 奶白湯汁椰香好~重 甜甜的完全唔辣 濃稠度甚高非常掛麵 連食材都沾滿汁幾隻蝦食落蝦
一向都鍾意食肉骨茶嘅我

三款肉都食到有淡淡炭燒香

▸ 馬拉籽芽菜雞(例牌) $𝟖𝟖
見圖例牌唔多又可滿足想食芽菜
實物四分一隻雞但睇落好大碟😂
皆因雞件好厚肉 質感滑唔覺「鞋」
皮薄肥膏甚少 有種雞的油香

豆卜索哂湯汁 仲有茹
個人覺得湯底味有點似滷水
香濃微甜帶點蒜香 好輕微藥材味
淨飲湯咸度剛好但食物越食越咸😅
馬拉沙嗲串燒(三串)

▸ 舊街白咖喱麵 $𝟖𝟖

知道偏甜所以叫少甜 還可以
奶比例不多 茶濃甘香口感滑
馬拉籽芽菜雞
細滲肉骨茶
馬拉沙嗲串燒(三串)
舊街白咖喱滲滲
  • 馬拉籽芽菜雞(例牌)
  • 舊街白咖喱麵
🍲豬肚肉骨茶 $56🐓馬拉籽芽菜雞 半隻 $138🍛仁噹牛肉辣死你嗎 $82🥪咖央多士 $33🥤茶啡滲 $22🥤Zero $12 (+$2冰底)🔸去大圍玩之後揀咗間親民馬拉菜小店,入座之後店員就比咗肉骨茶我地飲下先,好濃郁好香藥材味,勁正!🔸到真係嗌嘢食啦,首先試咗豬肚肉骨茶,就好似上面咁講,藥材香味好重,豬肚煲得好腍,但仲係彈牙。呢個湯唔只暖胃,仲有一種家鄉味,飲完真係好滿足🔥🔸之後試咗馬拉籽芽菜雞,半隻雞$138。雞肉好嫩滑多汁,配埋爽口嘅芽菜,真係好開胃。呢個份量好大,兩三個人食都夠😋🔸仁噹牛肉辣死你嗎都唔錯,其實係辣牛肉椰漿飯,牛肉煮得啱啱,好嫩滑之餘又有嚼勁,仁噹醬嘅辣味同香味融合得啱啱好,辣得嚟唇齒留香,但又唔會太刺激🔸甜品方面,我哋揀咗咖央多士。咖央醬甜而唔膩,配埋酥脆嘅多士,簡直係絕配。每一啖都感受到咖央醬嘅濃郁香甜。飲品我哋點咗茶啡滲同Zero。茶啡滲係馬來西亞經典飲品,茶同咖啡嘅味道融合得好好,層次分明🔸總括嚟講呢間餐廳唔單止提供平靚正嘅馬來西亞菜,仲令人感受到濃厚嘅馬來風情🇲🇾值得一試
🍲豬肚肉骨茶 $56
🐓馬拉籽芽菜雞 半隻 $138
🍛仁噹牛肉辣死你嗎 $82
🥪咖央多士 $33
🥤茶啡滲 $22
🥤Zero $12 (+$2冰底)

最近發現大圍有間名叫「捌哥‧馬拉籽」的餐廳,食正宗馬拉菜,菜式選擇多,價錢亦很親民~肉骨茶更可以免費添飲,性價比極高.ᐟ.ᐟ⧐ 細滲 HK$106 ⧏說到馬拉菜又怎能不吃肉骨茶呢?這裡光是肉骨茶都有很多款式選擇,大滲和細滲都是每款配料有一點,人多可以點大的~肉骨茶滲透入豆卜金菇中,非常入味,另外還有豬手仔、三層肉及雞腳等,非常豐富.ᐟ.ᐟ⧐ 鮮牛油咖央多士 HK$38 ⧏每片多士都塗滿幼滑的咖央醬,再夾著厚薄適口的鮮牛油,多士烘得酥脆可口,味道香甜美味,絕對令人一試難忘的好味道.ᐟ⧐ 魚仔醬啦啦 HK$54 ⧏「啦啦」是馬拉話,即是我們俗稱的蜆仔,蜆仔很鮮甜,配上店家特製的魚仔醬一起吃,味道帶點香辣又惹味,非常好吃♡⧐ 桔仔話梅水 HK$30 ⧏⧐ 美祿恐龍 HK$30 ⧏桔仔話梅水超級消暑,酸酸甜甜的亦很開胃.ᐟ另外也點了老少咸宜的美祿恐龍,味道香濃很喜歡♡
最近發現大圍有間名叫「捌哥‧馬拉籽」的餐廳,
食正宗馬拉菜,菜式選擇多,價錢亦很親民~
肉骨茶更可以免費添飲,性價比極高.ᐟ.ᐟ

⧐ 細滲 HK$106 ⧏

說到馬拉菜又怎能不吃肉骨茶呢?
這裡光是肉骨茶都有很多款式選擇,
大滲和細滲都是每款配料有一點,人多可以點大的~
肉骨茶滲透入豆卜金菇中,非常入味,
另外還有豬手仔、三層肉及雞腳等,非常豐富.ᐟ.ᐟ

⧐ 鮮牛油咖央多士 HK$38 ⧏

每片多士都塗滿幼滑的咖央醬,再夾著厚薄適口的鮮牛油,
多士烘得酥脆可口,味道香甜美味,
絕對令人一試難忘的好味道.ᐟ

⧐ 魚仔醬啦啦 HK$54 ⧏

「啦啦」是馬拉話,即是我們俗稱的蜆仔,
蜆仔很鮮甜,配上店家特製的魚仔醬一起吃,
味道帶點香辣又惹味,非常好吃♡
桔仔話梅水

⧐ 桔仔話梅水 HK$30 ⧏
⧐ 美祿恐龍 HK$30 ⧏

桔仔話梅水超級消暑,酸酸甜甜的亦很開胃.ᐟ
另外也點了老少咸宜的美祿恐龍,味道香濃很喜歡♡
2024-07-11
桔仔話梅水
2024-07-14 78 浏览
🍞大圍必食馬來西亞直送咖央多🥩------------------------------💛鮮牛油咖央多士-💵35咖央醬好有特色🙈仲要麵包同咖央都係來自馬來西亞🇲🇾可以一試最正宗嘅咖央多士❤️💛一字骨-💵86肉骨茶入面有一字骨🐷肉骨茶可以無限添加👍🏻味道非常濃味😋入面都好足料🤩一字骨配肉骨茶簡直係完美嘅配撘😤💛馬拉籽森巴炒飯-💵108好有鑊氣🥳一食落係非常有層次嘅味道😳又辣又惹味😻仲有蝦同魚毛可以夾埋一齊食👀更加有不同味道👅
🍞大圍必食馬來西亞直送咖央多🥩
💛鮮牛油咖央多士-💵35
💛一字骨-💵86

💛馬拉籽森巴炒飯-💵108
最近去咗大圍依間「捌哥·馬拉籽」食晚飯,依間嘅食物出品唔錯,難怪我去到餐廳嗰陣時都已經係21:00左右,但餐廳內仍然有唔少客人,真係人氣小店吖!青辣椒蜆(單點$128),表面鋪有指天椒、芫荽,大蜆肉質飽滿,食落好新鮮,蜆肉雖然掛滿青辣椒蓉,但味道微辣,辣度2分。辣死他啦配參巴魷魚(單點$76),玻璃魷魚口感爽脆,略嫌鮮甜度欠奉,配以參巴醬食用,味道香辣;藍花飯;馬鈴薯口感綿密,配以沙嗲汁食用,食落好惹味;配料包括有蝦片、紅洋蔥、豆角、椰絲、椰菜絲。老鼠粉(單點$66),表面鋪滿肉碎、豬油渣、菜脯、香蔥、炸蒜、黑醬油、辣椒油,銀針粉容易掛汁,食落好香口,五花腩肉質半肥瘦,食落油脂味濃,魚片食落有鮮味。豬肚肉骨茶(單點$56),肉骨茶可以無限添飲,採用藥材、香料、黑豉油製作,內有杞子,口感濃稠,味道甘甜,略嫌味道偏鹹、鹹度7.5分,豬肚口感彈牙,食落好入味,配以指天椒、蒜蓉、黑豉油食用,味道更佳。咖央多士(單點$33),咖央醬嘅斑蘭椰漿味道清甜,內有牛油,呈半溶狀態,多士整體口感外鬆脆內幼滑,略嫌份量比較少、食落唔係即叫即製嗰種熱辣辣,只係微暖,若再烘大火少少、燶少少應該會更加好味。淨豬油

淨豬油撈飯(單點$16),豬油味道濃香。

凍馬來西亞茶(單點$22),表面鋪滿泡沫,口感順滑,茶、奶比例均勻,甜度適中。
  • 鮮牛油咖央多士
  • 咖央多士
  • 馬來西亞茶
  • 老鼠粉
  • 豬肚肉骨茶
2024-07-09 79 浏览
💥💥💥➡️要食正宗肉骨茶,一定要去試長沙灣總店呀🤫🤫🤫‼️🌟 大骨肉骨茶 🌟一碗肉骨茶,黎星馬店必食,一個月一滋寶!🍲😋🌟 期間限定龍蝦尾海鮮濃湯 🌟龍蝦尾海鮮濃湯,濃郁香甜,海鮮鮮美,湯底濃郁誘人!🦞🍜蝦麵每日限量20碗!叫左滲滲麵由龍蝦代替虎蝦,腩肉換成帶子青口,加上魚片湯底則以蝦湯為基本。🌟 淨蕹菜 🌟**帶有少少辣味~~🌟 桔仔話梅水 🌟桔仔話梅水,酸甜交融,消暑又解膩!🍹🍊
💥💥💥
➡️要食正宗肉骨茶,一定要去試長沙灣總店呀🤫🤫🤫‼️

🌟 大骨肉骨茶 🌟
一碗肉骨茶,黎星馬店必食,一個月一滋寶!🍲😋

🌟 期間限定龍蝦尾海鮮濃湯 🌟
龍蝦尾海鮮濃湯,濃郁香甜,海鮮鮮美,湯底濃郁誘人!🦞🍜
蝦麵每日限量20碗!叫左滲滲麵

🌟 淨蕹菜 🌟
**帶有少少辣味~~

🌟 桔仔話梅水 🌟
桔仔話梅水,酸甜交融,消暑又解膩!🍹🍊
【捌哥·馬拉籽】以馬來西亞風味的肉骨茶為招牌,同時也提供其他馬來西亞美食。店內牆上嘅插畫非常有藝術美感。❤️肉骨茶是他們的招牌菜式,我就點了個細滲,湯頭濃郁,有著濃郁的牛骨湯底,加上馬來香料的調味,入口柔順醇厚,配上油炸鬼令人回味無窮,而且有滋養保健功效🧡鮮牛油咖央多士香酥可口,咖央香氣與牛油味完美融合💛舊街白咖哩麵(油麵)油麵Q彈有勁,麵條浸泡在濃郁的白咖哩湯中,香氣撲鼻,配上鮮蝦、雞、豬紅、雞蛋、豆卜,鮮甜美味💚半熟蛋半熟蛋呈現半固態,加入醬油 能夠帶來鹹香嘅好滋味 💙美祿恐龍濃郁的美祿可可飲品,飲品上面鋪滿美祿粉和可可球,大人小孩也喜歡

❤️肉骨茶

🧡鮮牛油咖央多士
香酥可口,咖央香氣與牛油味完美融合

💛舊街白咖哩麵(油麵)

💚半熟蛋
半熟蛋呈現半固態,加入醬油 能夠帶來鹹香嘅好滋味

💙美祿恐龍
2024-07-07 60 浏览
上星期同朋友去大圍踏下單車及行下圍方商場, 嘆冷氣買完東西都肚大鼓了已朋友介紹有間平靚正特色馬拉菜餐廳值幫襯因老闆專誠用比較正宗的方式做菜式的!大滲 細慘,我們午餐時間到叫了個細慘都好豐富,是肉骨茶,真材實料有齊豬手雞腳藥材味剛好又好足料馬來咖啡☕️ 配上這杯咖啡好香噴噴有特色, 我點了少甜, 因本身怕太甜芽菜雞配黃薑飯 雞肉大份嫩滑又好吃😋魚仔醬啦啦 煮蜆粒粒飽滿,加上特製的醬料好惹味📍捌哥‧馬拉籽大圍積存街14號兆苑地舖

馬來咖啡☕️
配上這杯咖啡好香噴噴有特色, 我點了少甜, 因本身怕太甜

芽菜雞配黃薑飯
雞肉大份嫩滑又好吃😋

魚仔醬啦啦
煮蜆粒粒飽滿,加上特製的醬料好惹味

📍捌哥‧馬拉籽
大圍積存街14號兆苑地舖
2024-07-05 42 浏览
又要晏晝食咩好,天氣好熱,就想食啲辣辣地嘅嘢食,呢一間知道左一段時間,今日lunch 終於有機會黎食,有午餐menu,又有散叫,叫左辣死你嗎(椰漿飯)配娘惹咖哩雞肉$72,仲包飲品,竟然凍白咖啡唔使再額外加錢,又冇收加一,幾好。一上枱好靚,配菜好多,有半隻蛋,薯仔,青瓜片,花生同魚仔乾,薯仔整得好淋,雞肉係雞髀肉,好入味,少少辣,幾好食,而個飯又有咬口,白咖啡叫少甜就剛好,咖啡味夠濃,整體黎講係好食,唯一可改善係個冷氣可以再加強啲就好。

2024-07-03 44 浏览
幾個住喺大圍嘅朋友都介紹我食呢間馬拉菜無論環境同埋食物都同馬來西亞當地的茶室好相似我哋揀咗坐喺閣樓 座位比較多整體而言體驗都唔錯好快上菜 價錢又唔貴去開大圍一定要試吓我哋坐圓枱都幾舒服😌因為踩完單車好肚餓嘅關係點得都比較多 睇吓邊款比較出色嚟到呢度最推薦就係肉骨茶 細滲 好足料豆卜吸晒湯 仲有黑醬油湯好香濃而且仲可以無限添加肉骨茶肉質都唔錯 味道好正宗諗咗好耐要鹹蛋黃口味定係青椒口味最後揀咗青辣椒蜆蜆肉每一粒都好飽滿,處理得好好沒有沙好好食-飲品方面,揀咗凍嘅拉茶唔會太甜,口感好香滑芽菜雞,好有馬來特色雞肉入味 好好食配飯都好適合
幾個住喺大圍嘅朋友都介紹我食呢間馬拉菜

而且仲可以無限添加肉骨茶
肉質都唔錯 味道好正宗

諗咗好耐要鹹蛋黃口味定係青椒口味
最後揀咗青辣椒蜆
蜆肉每一粒都好飽滿,處理得好好沒有沙
好好食
飲品方面,揀咗凍嘅拉茶
唔會太甜,口感好香滑

芽菜雞,好有馬來特色
雞肉入味 好好食
配飯都好適合

• 細滲
  • 青辣椒蜆
2024-07-02 35 浏览
見到大圍呢一間餐廳 未到6:00已經人頭湧湧見到好多人入去 就知啲嘢食一定唔錯但係見到地下得幾枱😣然後原來佢地上面仲有一層🤣上到執發現… 都係咁多人😆證明呢間野喺大圍居民之中都幾出名喎😌.🐷鮮牛油咖央多士🧈打頭陣嘅有食馬拉菜 一定要叫嘅咖央多士🧈 多士部份焗到脆口 😍 加埋凍嘅牛油同埋好濃味嘅咖央醬🤩 真係食馬拉野唔可以唔食佢🙂‍↔️.🐷玻璃魷魚蕹菜菜嘅份量都唔少😙 而且好爽脆唔會太淋/ 煮得太老🤩 魷魚的口感爽口 🦑 個味道整體有少少辣 不過小編接受到😌.🐷舊街白咖喱麵成個面好重椰香味😋 而且我哋揀咗滲滲🤣 即係又有油面又有米粉😆 口感更加豐富 兩隻麵都朔晒湯汁汁嘅香味🤣 啲油面唔會腍啤啤🤣 反而咬落去係幾有咬口同埋彈牙🫶🏻 配菜方面仲有好多雞肉同埋幾隻蝦🍤🦐 啲蝦有個殼喺到但一食就會咬得開 都幾方便架🤣 仲有少少豬紅😂 不過小編就將啲豬紅交左比阿媽處理了😂.🐷豬肚 肉骨茶肉骨茶都有好多選擇 但係嗰日小編唔係好想咬骨頭 於是就揀左豬肚位置🤣 豬肚咬落去爽口 朔晒肉骨茶嘅味道 🤣😌 好入味😙 啖啖都係藥膳味😋 配個白飯真係一流.🐷炸饅頭炸饅頭炸到外脆內軟 點埋煉奶黎食簡直就係perfec
見到大圍呢一間餐廳 未到6:00已經人頭湧湧
🐷豬肚 肉骨茶
🐷炸饅頭
炸饅頭炸到外脆內軟 點埋煉奶黎食簡直就係perfect💯
🐷檸檬薏米水
香港天氣咁濕熱 梗係要間唔中飲返杯檸檬薏米水 去一去濕 😍 呢杯檸檬薏米水都幾好飲 又唔會太甜 飲完個人都舒服啲🙂‍↔️
🐷美祿恐龍
好多馬拉餐廳都會有美祿恐龍可以揀😆 小編成日都會飲 杯野係超重美祿味😂😂 面頭好多粉+有啲cereal😋
捌哥.馬拉籽
📍大圍積存街14號兆苑地舖
#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #大圍#大圍好去處 #新界美食 #大圍美食