2023-02-20 212 浏览
今日嘅中午飯吃一個久違嘅經典,白色奶撻。同餐肉煎蛋飯。呢兩個都係童年嘅經典回憶。敏華因為係集團所以米飯一般都係泰國大米 沒有。沒有什麼特別好啊特別壞就是適中。這個對於集團來講還是基本的操作。主要還是他們的餐肉厚切這一方面是符合一個餐蛋飯的基本原則。而且他們的豉油也是甜甜的那種醬油味道。很有小時候的味道。不過其實性價比就真的很一般。不過雞蛋也是荷包蛋這個把握力度还是可以。最後他們的白色那個蛋撻真的很滑。一直回味那個感覺10分優越。整體來講還算滿意就是消費較高,不過在商場地區沒有辦法
2023-02-20
  • 酥皮蛋撻
2023-01-25 208 浏览
大年初二買蛋撻返去同親戚開心🥳share,難得敏華有開,酥皮蛋撻正,$7.5一個,$14兩個,一開始已諗住買4個,點知去到真係得番4個酥皮蛋撻,其餘係蛋白撻,貴過蛋撻,同埋我冇興趣。買埋最後4個蛋撻,仲有個蛋撻盒一盒4個拎返屋企。返到屋企仲有微溫,但俾大囡一拎跌咗落地就碎咗d,不過overall都睇落靚仔,襯仲有微溫就快d食,酥皮好鬆化,蛋撻有蛋味,如果唔係親戚開心share,我估我可以😌食哂4個,推
2023-01-23
外卖自取
蛋白撻
下午茶時段本身經過敏華想食下炒蛋多士,見到下午茶餐有黑椒牛肉炒意粉,又想試下。平時食開蔥油煎蛋豬扒飯,覺得幾大份而且味道唔錯。依家連茶餐廳都有得手機落單,而且仲有set到走洋蔥依個選擇,非常好。一上到枱見唔到干炒牛河果啲五顏六色嘅配料就知道係我嘅野🤣第一啖放入口差啲辣親個口,超級新鮮,即炒起熱辣辣。牛肉唔韌不過當然唔好要求佢會有牛肉味啦,香口有穫氣新鮮熱辣已經加分。餐飲要左熱檸水可以去下油膩,一眼望見有4-5塊檸檬就知一啲都冇慳皮。下午茶時間見佢keep住會有酥皮蛋撻同菠蘿包新鮮出爐,2樣都有啲興趣,不過食完炒意粉再食個包好似有啲heavy,所以就叫左個蛋撻算。平時都唔係特別鍾意食酥皮蛋撻,係見佢新鮮出爐,點知一食落去都唔鬆脆,都唔係一層一層嘅酥皮,而且個底好似未熟完啲粉發唔起咁,透透地色,亦都唔覺得有蛋香味。我覺得依個價錢同質素黎講,屋村平價麵包舖啲蛋撻都好食過佢。

2022-12-31 140 浏览
Hello 大家好👋🏻!今日我嚟到位於荃灣荃錦中心嘅「敏華冰廳」,我已經係常客,貪佢唔花巧又簡單乾淨, 食物質素有保證。今次同大家分享一下佢哋嘅補鐵午餐「夠薑豬膶牛肉湯公仔麵+炒滑蛋+歐式軟多士」。個名就夠長啦,不過確實可口😆。美食攻略:先講下件歐式軟多士,自問對餐包類都不感興趣,唯獨敏華呢個軟多士我唔會嘥,外脆內軟嘅厚多士配牛油一絕呀。 豬膶爽口薑味充足,一啲腥味都無。 襯埋個滑蛋,呢餐又鐵質又蛋白質,營養價值豐富嘅一餐💪🏻。至於敏華個奶茶,唔洗多講啦,佢有幾出色人人都知啦。美食指數:5🌝最高味道:🌝🌝🌝🌝🌚環境:🌝🌝🌝🌚🌚服務:🌝🌝🌝🌚🌚賣相:🌝🌝🌝🌚🌚

美食指數:5🌝最高
味道:🌝🌝🌝🌝🌚
環境:🌝🌝🌝🌚🌚
服務:🌝🌝🌝🌚🌚
賣相:🌝🌝🌝🌚🌚
2022-10-15 250 浏览
供應香港傳統「冰室」,略帶西式風味的餐食麵包為自家制點了全日供應的常餐~味道很贊👍喜歡這種厚厚的烘多士烘烤的酥脆的皮又有柔軟的內心吃著超治癒!還有店家推薦的夠姜豬潤牛肉米粉一定要點!不愧是招牌推薦!米粉和豬潤牛肉品質和味道都很好,姜味也不辣但夠香!熱奶茶也很香滑,茶香不澀,奶的比例感覺也剛好~菜單上還有好幾款推薦想再去吃!之前打包過四川榨菜肉絲米粉味道也很棒!個人覺得這家店的原材料能吃的出使用的不錯,而且份量真的蠻足!價格也不貴,算是性價比很高了!
供應香港傳統「冰室」,略帶西式風味的餐食
麵包為自家制
點了全日供應的常餐~
味道很贊👍
喜歡這種厚厚的烘多士
烘烤的酥脆的皮又有柔軟的內心
吃著超治癒!
還有店家推薦的夠姜豬潤牛肉米粉一定要點!
不愧是招牌推薦!

米粉和豬潤牛肉品質和味道都很好,姜味也不辣但夠香!
熱奶茶也很香滑,茶香不澀,奶的比例感覺也剛好~

菜單上還有好幾款推薦想再去吃!
之前打包過四川榨菜肉絲米粉味道也很棒!
個人覺得這家店的原材料能吃的出使用的不錯,
而且份量真的蠻足!
價格也不貴,
算是性價比很高了!
2022-02-04 628 浏览
今日放假想岀街食個豐富早餐,就黎左敏華啦!平時食黯然銷魂飯就食得多,反而早餐就好少食。今次終於有機會試下!黎到實叫番個蛋撻,同梯係好酥軟,蛋漿好滑同夠蛋味,不過真係唔夠熱,只可以叫暖暖地,略為失色。沙茶牛肉公仔麵都幾好,牛肉有7塊左右,沙茶醬似似地沙嗲牛肉咁😂,都幾惹味嘅炒蛋都幾岀色,好滑同好香蛋味,係想再食嘅食飯;多士都唔錯,外脆內軟,不過都係唔夠熱通粉啲湯係飲得岀忌廉味,不過似罐頭忌廉湯,就無咩特別

沙茶牛肉公仔麵

炒蛋多士

通粉啲湯係飲得岀忌廉味,不過似罐頭忌廉湯,就無咩特別
忌廉雞湯通粉
咖啡
2022-02-04
2022-01-27 282 浏览
今日去咗敏華冰廳食晏,平時都係食早餐多,早餐質素一向唔錯,希望今日嘅午餐都唔會令人失望。早啲去到,好好彩唔使等位,餐廳環境都算開揚同企理,最緊要係乾淨。叫咗敏華最出名嘅黯然銷魂飯,六十幾蚊其實都幾貴,不過唔緊要啦,新年前食好啲!我好欣賞佢嘅叉燒,肥瘦啱啱好,厚切大大件,肉質有彈性,一啖咬落去好滿足。佢嘅燒烤醬亦好惹味,甜甜的,好正!佢亦配有兩隻太陽蛋,其實撈飯食係好食嘅,蛋黃可以令到啲飯食落去更滑更軟,不過我比較鍾意成隻蛋放入口再咬爆佢,流心嘅感覺好正。甜豉油都好香,撈飯食一流!貴得都叫有少少道理嘅。

黯然銷魂飯
黯然銷魂飯
娘娘突然說很想在茶餐廳吃現製蛋撻,於是跑了兩條街到這裡,幸好不用等多久就有空桌了。現場有廣播,提醒食客“十分鐘後有出爐蛋撻 ...!”,我們等到還有三分鐘時跟侍應姐姐說要三分鐘後的出爐蛋撻,她果然記得!不過,其實剛出爐的酥皮還是熱辣辣,未冷卻,水分未完全揮發,所以皮還是軟軟的,不是最好吃、酥脆的狀態,但蛋撻本身的質量高,香、滑,這個東西是不能share的!我還點了“旺角冰火菠蘿油拼炒蛋套餐”,菠蘿包是暖的,也什堅挺,菠蘿包中間切的一刀只得一半,所以只有半個菠蘿包塞著牛油,那就不會每口菠蘿包都有牛油😔,但娘娘不想吃牛油,所以剛剛好,她吃包,我“幫”她吃菠蘿油,香、脆,一口冰牛油,大滿足!

2021-12-12
2021-11-13 278 浏览
如題 + 茶走 $69外賣個樣係冇咁好睇既都有5件叉燒 好好食 有微微焦香 肥瘦均勻叉燒汁好香 雞蛋🥚好滑 兩隻太陽蛋都好靚 流心蛋黃加豉油係完美既配搭普通茶餐既質素不錯 對得起個價錢加飯好夠兩個人食
如題 + 茶走 $69
外賣個樣係冇咁好睇既
都有5件叉燒 好好食 有微微焦香 肥瘦均勻
叉燒汁好香 雞蛋🥚好滑
兩隻太陽蛋都好靚 流心蛋黃加豉油係完美既配搭
普通茶餐既質素不錯 對得起個價錢
加飯好夠兩個人食
2021-10-07 261 浏览
味覺普通,侍應生禮貌,相反上司無禮貌和太態度差。旺角/將軍澳/沙田整體都妳過那間分店。那間分店荃灣西站海之戀商場內,太興集團要留意那間分店上司太態和禮貌極之差,相反職員比好。
味覺普通,侍應生禮貌,相反上司無禮貌和太態度差。
旺角/將軍澳/沙田整體都妳過那間分店。

2021-10-07
  • 咖啡飯
2021-09-26 126 浏览
態度極度惡劣嘅女侍應,簡直趕客。雖然唔係高級餐廳唔駛星級服務,但基本禮貌都冇。一早想食一個豐富早餐,去到呢間餐廳,星期日還早嘅時間唔需要等,門口的女收銀叫我坐左邊的中間位去到嘅時候,另外一位長頭髮扎馬尾嘅女侍應用好差語氣命令式語氣叫你哋坐中間,態度極度惡劣,以後唔會再去,唔想做生意不如直接講啦
2021-09-26
早餐
2021-08-02 223 浏览
荃灣真係人來人往,呢個商場都要排長龍, 呢間敏華冰廳 好似xxx連鎖店, 見到個餐牌必定要試佢哋嘅招牌就係呢個叉燒滑蛋飯分量真係好細碟 中午份量就唔夠喇, 啲叉燒好肥 個蛋就係普通蛋囉🤣🤣 我仲試咗個 豬潤米唔記得影相🤣 味道都幾好,好重薑味。💡 環境可以 衛生一般💡 服務員可以

💡 環境可以 衛生一般
💡 服務員可以
2021-07-31 176 浏览
去敏華基本都係食黯然銷魂飯/菠蘿油/BIG MAC見一段時間沒食 啱好Alipay又有優惠券送紅豆冰就全家人約收工後齊齊敏華啦 阿媽早去左少少就點左個餐坐係度食住等我地 我一去到坐落用券買左個黯然銷魂飯➕紅豆冰 先比後食OK啊冇問題一上黎個飯 少左三分一都算了送紅豆冰 一飲個紅豆冰 沒奶味又冇甜味 食紅豆先感覺到飲緊紅豆冰咯跟手我老豆黎到叫左個蔥油豬扒雙蛋飯期間有個阿姐問我地係咪叫雜扒飯 我地話冇講真豬扒係有d厚度噶量夠 但係唔鬆軟化口咯然後食食下睇單 價錢唔多啱 一問 幫我地落左雜扒飯上左豬扒飯 錯沒問題 即刻改咯 錯人之常情但係我地講完 沒反應 剩係見到兩個阿姐係度傾聽到d“自己出去埋單改咯”之類噶字眼阿媽話之前都有幾次試過甘噶情況 所以要睇幾錢然後出去比錢噶時候已經心底有數要睇左幾錢先一講唔啱 好順攤話改翻 一點 又係錯噶價錢 我話甘宜家點算 距話找翻現金比你咯真係食得好唔舒服咯 唔想送唔好送 服務態度麻麻
去敏華基本都係食黯然銷魂飯/菠蘿油/BIG MAC

一講唔啱 好順攤話改翻 一點 又係錯噶價錢

我話甘宜家點算 距話找翻現金比你咯

真係食得好唔舒服咯 唔想送唔好送 服務態度麻麻

2021-07-31
又到週末,又到日上三竿時,外出找吃,總是人頭湧湧,這裏更不在話下,幸好商場內這窄窄的走廊上有幾間毗鄰的餐廳,每間都點個牌子,“先到先食” ... 好,今天寵幸「敏華」!由於餐廳後方有麵包房,有師傅現場製作,所以蛋撻必定新鮮,況且,在外看見那糕點櫃的蛋撻 已十分吸引,於是一坐下,點了兩隻,沒有失望。正餐,娘娘點了比較輕型的常餐A3,“潮式沙茶牛肉公仔麵拼炒滑蛋雙腸及歐式多士”。那個公仔麵泡得久了,已不爽口,湯也不夠熱,不過湯底挺好,沒太多“師傅”,還是原汁原味的沙茶味味道,勉強算合格。多士、滑蛋、腸仔這些“無得輸”的出品,正常水準。我的正餐到了,“超大雞扒飯”, 雖然雞扒不是真的超大,但雞扒本身很入味,煎得很香,還熱騰騰的白米飯夠乾身,配上那甜豉油汁和蔥油,完美的配搭。

多士、滑蛋、腸仔這些“無得輸”的出品,正常水準。

2021-06-26
今日去荃錦敏華食早餐,我哋兩個座入卡位,有個姓梁主任🤬過嚟話要我哋轉位,要搭檯,話係4人位😡,當時10點幾,冇人等位,前面幾張檯都係坐住個2人,問佢點解?佢話可能會有人來😡😡,但門口冇人喔,我話要投訴佢,佢就趕我哋出門口。咁嘅垃圾都可以做主任,咁嘅服務態度,都係冇再幫襯。

2021-06-23
早餐