2014-01-24 8261 浏览
大家食完飯記得check單, 呢間o野本身已經唔係平, 所以見到個價錢差唔多就會算數我o地15個人去食, 埋單o個時望一望, 收5千蚊以為差唔多, 點知望一望原來佢茗茶由15個人寫o左115個, 足足收多o左100個人茗茶而且佢個總數好鬼鼠, 無啦啦寫o的咩「煙酒」等等混淆你計條數被發現後職員迅速拎走o左張單, 影唔到相俾大家睇, 不過有碌咭單據以茲證明佢o地真係有咁做, 真心覺得氣憤咁樣呃人錢, 大家要小心!!!!!!!

2014-01-18
因為家人之前食過覺得幾好,上星期日晚父親大人生日訂了六位於6:30入座。散嗌了花膠湯、醉雞、薑蔥蠔、填鴨、鮑魚粉絲煲、炒牛柳、東方之珠、五式時菜、鵝肝炒飯等。最初侍應說花膠湯例牌一窩上只夠四位用,建議我們逐位點,不過我們堅持點了一窩,最後份量也足以六位享用。另外,桶蠔可以選擇酥炸或用薑蔥焗,我按個人喜好揀了後者。醉雞入味但有點「鞋」,反而本人覺得薑蔥蠔、炒牛柳賣相普通卻最令人回味。最特別的,當然是專程來見識的「東方之珠」,一個巨型球體的煎堆,上菜時還會配合播放氣勢激昂的中樂。不過,以Fine dining來說,服務質素之差令人咋舌。甫就座已覺得某幾位侍應態度鬆散,不是心不在焉、十問九不應,便是夾硬加插個人意見讓大家啞口無言,最初以為是個別例子不以為意。但離譜的是一早落單、代替生日蛋糕當作驚喜的「東方之珠」,某位男侍應在用餐一個多小時後突然說因為廚房繁忙要等到晚上9點才能供應,問我們是否沒有看餐牌所註示(但其實根本沒標明)並要另選甜品,令一心諗住黎食的大家感到很掃興。原本諗住埋單走人,不料過了大約十分鐘又忽然響起音樂送上「東方之珠」,真係讓人一頭霧水。臨走時,媽媽忘記了事先告訴侍應有兩部

臨走時,媽媽忘記了事先告訴侍應有兩部車需要泊車優惠,多番要求下侍應都只肯發一張收據!這樣的價錢,服務卻比起我下午吃的上海街茶餐廳還差,一點也不好客。

總括而言,食物水準不俗,有新意之餘味道也屬上等;環境也不錯,燈光略嫌昏暗,但我估係情調(?),因家人有輪椅關係坐在近門口位置,也觀賞到部份維港境;不過,服務態度實在不敢恭維!食到成肚氣,只此一次,以後不會再來。

题外话/补充资料: 訂位時聽說晚餐如要坐窗口位觀賞180度維港境,最低消費每人$380。
生日
  • 東方之珠
2013-12-12 5527 浏览
不嬲鐘意食浙菜, 睇完蘇師傅個節目即刻book位用左openrice網上book位個system, 好方便, 不過book完無耐餐廳打黎話我book果日有人擺酒包左場, 要改第2日, 第日呢d info應該要搵方法show係book位個system度好d兩個人去, 本來想坐窗邊卡位睇夜景, 不過有min charge $380/位, waiter力sell $380/位0既套餐, 不過唔想食套餐, 散嗌又唔知食唔食到咁多野, 所以最後都無坐到。海景位睇落幾正, 不過中間0岩0岩好俾半島擋住左, 要坐的話記得叫餐廳安排坐頭尾兩邊 (如果得的話...)餐廳勁有情調, 成場只係得d射燈, 好暗, 暗到我媽媽睇唔到menu, 同老人家去食晚飯的話最好download定個電筒app, 個人覺得食中菜唔需要咁有情調waiter sell 唔到套餐就轉sell其他野, 一輪咀係咁講, 都幾搔擾最後叫左4樣野:1. 火瞳水餃老鴨湯半份 $178 - 成餐最好味係呢樣, 好似有d花椒八角0既味道, 仲有少少薑絲, 所以一D鴨膻味都無。半份一人都飲到兩碗湯, total有4粒水餃, 水餃有韭菜, 我個人唔
不嬲鐘意食浙菜, 睇完蘇師傅個節目即刻book位

最後叫左4樣野:
1. 火瞳水餃老鴨湯半份 $178
- 成餐最好味係呢樣, 好似有d花椒八角0既味道, 仲有少少薑絲, 所以一D鴨膻味都無。半份一人都飲到兩碗湯, total有4粒水餃, 水餃有韭菜, 我個人唔多鐘意。Waiter筆返D湯渣俾我地, 足有半隻鴨, 同埋隻鴨都好多肉, 仲有油豆腐同鮮筍, D筍好嫩, 正! 但係返到屋企好口渴, 希望唔係放左味精啦...

2. 紹興糟香雞半隻 (冷盤) $148
- 味OK, 酒味都入到雞肉, 不過偏鹹同D雞肉都幾"鞋", 可唔食

3. 野菜黃魚卷6件 $96
- 新鮮熱辣炸出黎, 非常鬆脆, 亦食到黃魚鮮味, 值得一試

4. 脆皮熏魚 $108
- 又係炸, 好脆口, 個汁都調得唔錯, 甜甜酸酸有D似薑醋0既味道。但係因為切得太大件0既關係, 咬完一啖之後入面仲有好大範圍點唔到D汁, 所以食到少少腥味, overall黎講都唔錯0既, 鐘意食熏魚0既可以試下

+茗茶 $12/位 x2
+餐前小食 $12/碟 x2
(餐前小食有花生, 花生上面有D糖粉, 甜甜地幾特別, 另一碟係毛豆, 個毛豆幾好食)
Total折左係 $581 (有幾張credit card都有10% off)

食完餐飯整體感覺唔錯, 裝修幾靚又新淨, D餐具佈置睇得出都花過心思, 食物味道中規中矩 (個湯算中上), 食物份量好足, 上菜速度適中。如果第日諗唔到食咩都應該會再黎。

唯一唔好係D service, 唔係無禮貌, 不過有D hard sell, 同埋好似唔夠pro。大部份waiter都好後生, 可能經驗唔夠, 講野語氣又有D輕挑 (有兩個年紀大D 0既就好好多啦)。樓面人手見到都唔少, 但係D野就做唔切, 埋張單都得10幾分鐘。經理(我估佢係)都係個hand free度話D同事手腳慢, 但係講得太大聲, 我個人覺得呢D說話唔應該俾客聽到...
2013-12-09
团年饭
  • 野菜黃魚卷
  • 火瞳水餃老鴨湯
2013-11-12 360 浏览
I-Square之上, 餐廳不論種類或數目都很多, 雖然我沒有試過很多家, 可是感覺當中水準卻略為參差。但是要說可靠之選, 一些名氣較大的餐廳通常都不會令人失望的。然而碰巧, 這次有幸受到了文鼎一號的邀請來此試菜。如此如雷貫耳的大名, 當然不可錯過這個機會吧!! 極力希望他們將其拿手的寧波菜式, 一 的呈現在面前, 好讓我可大快朵頤。第一味上桌的是個拼盤, 由三個小菜式組成。分別是: 文鼎脆皮燻魚, 家鄉烤菜及涼拌海蜇。初上桌可能期望太高, 第一口的海蜇入口, 除了有種爽爽的口感之外, 味道卻嫌太淡, 醋香亦不夠。而第二口的家鄉烤菜就開始回到了軌道, 濃醬汁煮的慢慢迫入小棠菜中, 令小棠菜入口有汁醬甜香而爽口質感, 感覺還好。而第三個就是口感啖啖肉的脆皮燻魚, 不過煙燻味道不算強, 而脆皮感覺差一點。從三個菜式的整體來說, 只屬一般而已。當心中以為餐廳只是不過不失的時候, 原來是我判斷得太早。不經不覺, 店員已靜靜地端來一碟東西。這個原來是餐廳的招牌菜式, 名叫"文鼎十八斬"。這個菜式, 其實是類似杭州菜的醉蟹。先挑選寧波地區獨得的梭子蟹, 利用酒將其生醃做好。之後空運到港, 配合上餐
當心中以為餐廳只是不過不失的時候, 原來是我判斷得太早。不經不覺, 店員已靜靜地端來一碟東西。這個原來是餐廳的招牌菜式, 名叫"文鼎十八斬"。這個菜式, 其實是類似杭州菜的醉蟹。先挑選寧波地區獨得的梭子蟹, 利用酒將其生醃做好。之後空運到港, 配合上餐廳特製的調味醬汁, 然後用上不多不少, 剛好十八刀的精細刀法分好上碟。
從以酒生醃的蟹肉之中, 只感到輕輕帶過的酒香。然而肉質雪白之餘, 感覺有些稔韌, 而入口味道卻是鮮味無比。再者, 更令味道提升上一層的, 特別要提一提盤下的醬汁, 令味道更覺濃味之餘, 亦能進一步帶出蟹中鮮香不。過要選鮮味之最的話, 依附在蟹肉身上的蟹膏應該是必然的首選。其甘香味道與入口的軟淋而帶韌質感, 令人更加回味。
而這時餐廳配上的除我自己帶來的剩餘物資之外, 還有這支文鼎禮酒。這支類似紹酒花雕的酒能與十八斬鮮味並駕齊驅, 令鮮香餘味繼續延長。
接下來一個湯, 是火瞳雲吞老鴨湯。一窩上桌之時, 已看到湯料放滿窩中, 感覺十分足料。湯身奶白如牛乳, 鴨肉, 筍乾, 雲腿齊全。
雲吞感覺一般, 皮滑但不算薄, 可口但餡中味道不是太突出。反而湯中乾筍香味更能吸引到人, 而且湯身綿滑而香, 啖啖的鴨香甜味及火腿鹹香味混在湯中, 自然的甜味和熱燙的暖胃窩心, 感覺極佳。
分過了湯之後, 撈成湯料上桌。第一時間還是夾些肘子火腿, 夾雜一層皮下肥肉吃吃。鹹香味道依然強勁, 而且加進湯中再喝, 味道更濃更好。
而緊接甜香老鴨湯出場的是一個名叫"包公牛小排"的菜式。初時上桌只看到一塊啡黑色的肉, 旁邊有一些精嫩的汁醬圖案裝飾, 感覺很隆重的。然而後來夾起時, 明顯知道它是一件牛肉, 不過質感卻似又軟又鬆的樣子。入口, 汁醬味道濃極, 而且相當惹味。肉質就入口有溶化的感覺, 而且汁醬也可從肉與肉之間組織滲出。吃這個菜式, 感覺就好似用西式牛面頰, 然後用上Slow Cook機加上汁醬慢煮八九小時的感覺。而且當中, 牛肉小排是肥瘦相間, 所以可做到肥肉腍淋而有脂香油香, 而瘦肉吸入脂油, 而且質感鬆化的效果, 感覺也很不錯。
然而吃過上一個的牛小排之後, 牛肉油香真的少有肉類能及。然而卻活生生的令這個文鼎紅燒肉拼粑齒蘿蔔菜式被比了下去!! 雖然這個紅燒肉也是用上慢火燉好, 加上甜香汁醬與能僅分解的組織口感, 可是比起牛小排還是有上一段距離。如果我之前先吃這個, 相信問題不會那麼大。不過有一點值得一提的是那些粑齒蘿蔔, 汁醬入味非常, 令蘿蔔甜中有甜, 而且淋香無渣, 感覺十分好。
吃了這麼多肉類, 還是時候吃些菜去去油膩吧!! 酒釀芥蘭, 老實說, 酒香感覺不多, 而且芥蘭也應多是廣東作料多於寧波。原本, 廣東式的芥蘭在炒時加上酒, 用意在於去除芥蘭菜中的泥腥味道。然而現在卻更進一層, 用上酒糟來加味。雖然芥蘭爽脆, 但感覺也是有點怪。
桂花湯丸, 湯丸皮滑而口感帶點煙韌, 當中帶有點糯口感覺。可是, 口中咬下, 湯圓皮也容易解開, 而且餡料麻蓉流出, 惹味而甜香。可是桂花香味不怎麼強烈, 而且甜湯入口, 味道很淡。
而最後來, 而又是整晚目光的焦點所在, 是一個天外金球。相信粗略估計, 一個直徑有一隻前臂般長的煎堆球。餐廳上桌時是放在一個下會發光的銀色托之上, 上桌時, 很害怕店員會不小心打翻銀托, 而令大煎堆"骨冬骨冬"的在地上走動。及後就覺得, 這樣的一個天外金球應該在銀托的底下方放個燈泡, 令薄薄透光的"天外金球"能真正發光起來, 使整個餐廳的食客也不禁來個注目禮, 收軟性推銷宣傳之效。而煎堆唯一問題在於其必須要快來快吃, 否則變淋了就不好吃了!!

整體來說, 餐廳食物水準的確是不錯的而。且餐廳景觀卻好, 到晚上八點, 餐廳都會將燈光調暗, 好讓人靜靜地欣賞"幻彩詠香江"的浪漫。
  • 文鼎十八斬
  • 火瞳雲吞老鴨湯
2013-11-07 1154 浏览
我祖籍寧波,可是從未回過家鄉,對家鄉的事一無所知,但是卻很喜歡家鄉的風味。大家都會知道濃油赤醬的味道,可是寧波菜就偏向咸鮮味重一點,今次就受邀來到位於尖沙咀i-SQAURE的文鼎一號,嘗試一頓美味的晚飯。這兒的環境真是不錯,望向窗外,正是燦爛的維港夜景,心情顯得特別好。先來冷盤,有涼拌海蜇皮、家鄉烤菜及文鼎脆皮燻魚。海蜇皮爽脆有嚼勁,烤菜的質感軟腍,是我家的味道,小時候經常吃著,不知何時,這道偏甜的菜式成為我的至愛冷盤之一。最後是皮脆肉嫩的燻魚,而且特別從寧波運來的特製醬汁,令我感覺意猶未盡,還想吃多一件。此時,名物文鼎十八斬送到,用上寧波特產的梳子蟹,肉質細緻鮮嫩,蟹膏甘香泛金,配以特製的醬汁醃製,再配以師父只用十八刀便切成的擺盤。吃落鮮中帶點甜,可是感覺酒味及香味皆有點不及灣仔文鼎酒家的味道,而且蒜味有點過強,但味道還是不錯的。接著是離遠已可聞到香氣十足的火瞳雲吞老鴨湯,因用上老鴨的關係,湯色呈奶白,而且油份不高,還有濃郁的鴨香,配上火瞳的咸香,真是一絕,在細味品嚐之下,還有一股清新脫俗的鮮甜味,原來正是由荀乾所誘發出來,材料互相影響下,得出來的卻是湯中的珍品。包公牛小排這個名字的
涼拌海蜇皮、家鄉烤菜及文鼎脆皮燻魚
火瞳雲吞老鴨湯
包公牛小排這個名字的確有趣,據聞真的源自宋朝,為的是獎賞包青天以表揚他的功勳的一道菜式。雖然賣相只是烏卒卒的一塊肉,但味道卻是一流,以十多種天然調味料燜煮兩小時而成,肉質非常軟腍,而且非常入味,醬汁惹味又濃厚,還帶上少許甜,絕對值得推介。
包公牛小排
這道文鼎紅燒肉拼粑齒蘿蔔,我在文鼎酒家吃過兩次,一次非常好味,一次則有點失望,這次的卻在兩者之間。肥瘦相間的五花腩被燜至軟腍,瘦肉部份鬆化,肥膏則夠甘香,味道不錯,蘿蔔方面是很清甜,但質惑真的有點太腍,不是吃得慣的軟硬度。
文鼎紅燒肉拼粑齒蘿蔔
吃多了肉,來了一碟酒釀芥蘭,絕對是清新之選,淡淡的酒香及甜味依附在爽脆的芥蘭上,清新不膩。
酒釀芥蘭
甜品桂花湯圓,湯圓是美味的,餡料飽滿又夠油香,湯圓皮軟滑而點煙靱,軟糯可口,可是桂花湯水太過淡口,有點美中不足。
桂花湯圓
最後,望著維港夜景,就會不期然想起一個外號,那就是「東方之珠」,今晚我們一眾飯友便將之吞進肚裡。這兒的另一名物就是這個差不多有40cm直徑大的煎堆,賣相已夠震撼。待剪成一塊塊小片後,仍然有香脆的外層,內裡則帶點軟糯煙靱,甜度適中,又不油膩,很好吃。
東方之珠
是夜的菜式皆不俗,能在美麗的維港夜景下享受,真是賞心悅目。
2013-11-04 240 浏览
到來這座商場用餐,通常都是午餐時段,晚餐只來過數次,是晚適逢幻彩詠香江表演,餐廳特意把燈光調暗,讓客人可以清楚看到表演,這安排對於未看過表演的客人來說的確是貼心之舉,所以如果大家到來用餐,遇上突然變暗的情況,不用太驚訝呢。頭盤三小碟。陳醋海蜇頭,肉質厚實,鮮脆爽口;家鄉烤菜,本來以為是用燒烤的方法去做,但原來是把小棠菜以甜味的醬汁去炆煮,口感軟腍,味道濃郁;文鼎脆皮燻魚,燻魚用的是鯇魚,有少量細骨,吃的時候要小心。炸過後的魚肉外脆內嫰,醬汁甜美。文鼎十八斬。單看名字完全猜不到是什麼東西,稱之為十八斬其實是師傅用18刀斬開來自寧波的梭子蟹,伴以18種材料調製的醬汁的一道冷盤。蟹肉用多種生酒醃過,肉色半透明,口感軟綿,醬汁酸酸辣辣挺惹味,但就不太吃到蟹肉的味道。火朣雲吞老鴨湯。奶白色的湯頭非常濃郁,以老鴨、金華火腿、筍乾去熬煮,每口湯都很鮮味,再加上每人一隻飽滿的韮菜餃,很是滿足。包公牛小排。這道菜和包公有什麼關係呢?據聞是皇帝賞賜包公對朝廷的貢獻而做的,所以稱之為包公牛小排。牛小排用了大量香料去醃製,而且經過兩小時的炆煮後,肉質軟腍,入口鬆化,醬汁都完全滲進肉內,味道帶甜但不會過漏,非常
包公牛小排。這道菜和包公有什麼關係呢?據聞是皇帝賞賜包公對朝廷的貢獻而做的,所以稱之為包公牛小排。牛小排用了大量香料去醃製,而且經過兩小時的炆煮後,肉質軟腍,入口鬆化,醬汁都完全滲進肉內,味道帶甜但不會過漏,非常好吃。
文鼎紅燒肉拼粑齒蘿蔔。五花腩和蘿蔔同樣時花了很長時間去炆煮,所以肯定很腍身。五花腩肥膏的部份雖然多,但吃著又不會覺得太油膩,而且只有一小件,把整件放進嘴裡,嚼幾口就已經溶化掉。粑齒蘿蔔是蘿蔔的品種,之前沒有聽過,炆過之後清甜無渣,很不錯呢。
酒釀芥蘭。炒芥蘭通常都是用薑汁,加入酒釀去煮還是第一次吃到。芥蘭本身清甜脆,再加上自家製的酒釀後,甜味好像更加突出,這做法挺有創意。
東方之珠。是超巨型的煎堆球,每個客人看到後都會被吸引。師傅在放滿橄欖油的鍋裡,用15分鐘不停搞動煎堆球,上枱時配以帶點聖誕氣氛的燈飾托盤,大家都忍不住和它合照。煎堆剪開成一塊塊後,口感極其香脆,不過此甜品不能放慢吃,因為涼了會變韌而且有點油。

是晚多款菜式都做得不錯,不過最想推介的反而是午市套餐,最便宜的是$138,就有三款點心、三款涼菜、熱葷、青菜、炒飯跟湯圓。食物款式多之餘,環境開揚舒適,當作商務午餐或者和家人吃得豐富點也很不錯。
  • 東方之珠
  • 文鼎紅燒肉拼粑齒蘿蔔
  • 火朣雲吞老鴨湯
2013-11-04 4213 浏览
今日朋友生日唸住見D間個景唔差所以早幾日訂咗枱去食,去到個環境真係唔錯 ,之後我地就開始叫嘢食,叫咗招牌扣肉,片皮雞,霜降牛仔粒,高山菜煲,前菜小食,東方之珠,之後叫咗個花膠湯(湯個全名唔係好記得),咁我見到menu係$258/例,咁唸住四個人例牌都夠飲啦,之後個侍應冇啦啦話係咪四位,咁我地咪話係囉,點知比$見到張單個湯係三百幾咪問個湯唔係$258咩,個侍應(唔係落單果個,已唔知行咗去邊)話你叫係四位,分開咗上所以唔係$258,當時真係好嬲,覺得言語上比人呃咗 ,咁都未最離譜,落單時個侍應又話要唔要叫D前菜小食,咁我地話都好吖,望緊menu之際,個侍應話不如叫個併盤,每人有少少食,咁我地話好,之後送嚟個併盤個樣都ok,但唔多好食都算,個份量真係少到O咗嘴,價$仲要四位$400 (仲要比$先知D個價), 分開叫D三個小食仲平,份量又多D,你話係咪嬲吖!埋單時問侍應信用咭係咪有折(因為見食評有食客講過信用咭有九折),佢話星期日冇,D間嘢已令我冇信心再去,比人有種唔老實感覺,D嘢食又鹹,D服務員又好似趕收工咁,以後一定唔會再去,亦唔會介紹任何朋友去
(仲要比$先知D個價),
2013-11-02 762 浏览
十月二十一日 (星期一)星期一,又是忙碌一星期開始!昨日數數手指,原來下個星期便是大日子,時間真的過得超快不少準備功夫已進入最後階段,渡蜜月計劃也是如火如荼是晚來到寧波的名店「文鼎壹號」,與食友們共眾,好讓倆口子在百忙中能鬆弛一下看著維港美景,吃著精美中菜,應是開心一夜位於尖沙咀黃金地段I-Square,地點方便位處廿五樓高層,在餐廳內可把美景盡入眼簾餐廳的裝潢也高貴優雅,坐得又舒適在晚上八時半幻彩泳香江開始時,餐廳會關上部份燈光,好讓大家可細心欣賞表演欣賞美景同時,美食也準備好,先來是三款小吃中間的是家鄉烤菜,單看賣相,還以為是醃製過的酸菜原來是小棠菜加入秘製醬汁來炆,吃起來菜帶點爽口感味道清甜,這個家鄉菜挺有風味的文鼎脆皮燻魚是當中最欣賞的用上已去骨的鮮鯇魚腩炸成金黃色,再配以寧波專程運到的特製醬汁味道帶甜,外層非常香脆,內裡則鮮嫰甘香,層次感豐富,非常欣賞火朣雲吞老鴨湯雲吞雞湯吃得較多,換上老鴨,又是另一番風味奶白色的湯底,除了老鴨,還有金華火腿,筍乾和荷葉等煲成甫送上已聞到陣陣鹹香,飲落盡是精華,香濃順喉,餘韻猶長最後當然不可錯過湯料,煲過湯的老鴨仍富相當肉香來到文鼎壹號,又怎
十月二十一日 (星期一)

星期一,又是忙碌一星期開始!
昨日數數手指,原來下個星期便是大日子,時間真的過得超快
不少準備功夫已進入最後階段,渡蜜月計劃也是如火如荼
看著維港美景,吃著精美中菜,應是開心一夜

位於尖沙咀黃金地段I-Square,地點方便
位處廿五樓高層,在餐廳內可把美景盡入眼簾
餐廳的裝潢也高貴優雅,坐得又舒適
欣賞美景同時,美食也準備好,先來是三款小吃
中間的是家鄉烤菜,單看賣相,還以為是醃製過的酸菜
原來是小棠菜加入秘製醬汁來炆,吃起來菜帶點爽口感
味道清甜,這個家鄉菜挺有風味的
是當中最欣賞的
火朣雲吞老鴨湯
雲吞雞湯吃得較多,換上老鴨,又是另一番風味
奶白色的湯底,除了老鴨,還有金華火腿,筍乾和荷葉等煲成
甫送上已聞到陣陣鹹香,飲落盡是精華,香濃順喉,餘韻猶長
最後當然不可錯過湯料,煲過湯的老鴨仍富相當肉香
文鼎十八斬
來到文鼎壹號,又怎能少得這裡的鎮店之寶「文鼎十八斬」
以在寧波精選約十四両至一斤重的梭子蟹,用多款酒生醃,再運到香港
廚師再用十八刀切開蟹身,再配以十八種材料的秘製醬汁而成,十八斬的由來,便是如此
蟹肉鮮甜爽口,秘製醬汁也能帶出蟹的鮮味,令人齒頰留香
包公牛小排
究竟牛小排與包大人有甚麼關係呢?
話說當時皇帝命令御廚做一道菜獎勵包青天,便決定做這款`
牛排加以十多種天然調味料,再花上兩個多小時去炆製
味道甜甜又惹味,牛排肉質軟腍美味,不可錯過
文鼎紅燒肉拼粑齒蘿蔔
五花腩與蘿蔔是好拍檔,蘿蔔軟腍,沒有苦澀
肉與脂肪比例尚算平均,五花腩炆得非常鬆軟入味,肥膏部份更是入口即溶
這道菜是真是又邪惡又美味~
酒釀芥蘭
一口氣吃了幾道肉類為主菜式,也是時候要吃點菜蔬來清清腸胃
坦白說,倆口子要是在家弄菜的話,絕不會買芥蘭,因為怕買到質素差的
此碟色澤碧綠,吃起來不但沒有苦味,更帶點清甜,口感爽脆
桂花湯圓
中式甜品,較喜歡吃湯圓,因有不僅有團團圓圓的意頭
桂花湯圓以桂花做的湯水,味道較清淡,如果換上是薑會較為突出
湯圓的餡料是香滑的芝麻,挺流心
唯湯圓的糯米粉團搓得不夠平均,吃到有部份鬆散,有些卻較實
一早已聽過「東方之珠」是這裡的招牌菜式之一
大大個即製煎堆,以一個精緻發光的器皿盛著
一眾食友先替這個大波波球拍照(最好盡快拍,否則很快變凍的)
接著,侍者會把煎堆分好,切成花狀,不失優雅
吃起來很香脆,油份不算多,挺乾身,真的又睇得又食得~

離開前,看過了餐廳午市套餐的餐牌
多道菜式的套餐亦只是百多元,似乎很相宜呢
好!待我們渡蜜月過後,來這裡吃個午餐
2013-10-21
2013-10-25 505 浏览
早已聽聞尖沙咀「文鼎一號」的大名,之前跟「甜心家族」吃飯為兩位團員慶生,就選了它在灣仔的副線「文鼎酒家」,嚐過了聞名的「文鼎十八斬」。這次一行十二人來正店,又可嚐盡一系列大菜。不得不提,這裡的夜景情調不錯,我們當晩還看到了「幻彩 fing 香江」,相信它會是另一個看煙花的熱點。頭盤先有「蔥油海蜇頭 / 家鄉烤菜 / 文鼎脆皮燻魚」三者中我最喜歡最不起眼的「家鄉烤菜」,因為它是我小時候外婆紊煮的家庭菜。現在婆婆已不在,味道總是在回憶中加了分,小棠菜索盡醬汁,體現了外省菜「濃油赤醬」的神髓。「火朣雲吞老鴨湯」$368(全只)奶白色的湯,內裡有全隻老鴨、,金華火腿、筍乾、荷葉等。湯頭很鮮是不爭的事實,而且我那碗被分到了一塊帶皮帶肥的火膧片,有嚼頭又鹹香,它才是寶呢!「文鼎十八斬」$328某程度來「文鼎」,都是想吃這名菜。生的醉梭子蟹斬十八刀成細件上桌,每件蟹的蟹膏甚多,完全沒有腥味,味道是鹹鹹辣辣,但若比起上次我在「文鼎酒家」吃的,酒的味道就沒有那麼濃,而且蒜蓉也下得太多,有點遮蓋了蟹的鮮味。師傅重手了!「包公牛小排」$218根據餐牌的介紹,這菜是起源於皇帝命令御廚做一道菜來獎賞「包清天」,
頭盤先有「蔥油海蜇頭 / 家鄉烤菜 / 文鼎脆皮燻魚」

「火朣雲吞老鴨湯」$368(全只)
「文鼎十八斬」$328
「包公牛小排」$218
根據餐牌的介紹,這菜是起源於皇帝命令御廚做一道菜來獎賞「包清天」, 以表揚「包生」對朝庭的貢獻。牛肉加了十多種天然調味料去炆大約兩小時至腍身,炆得很鬆化,味道濃烈,我個人是蠻喜歡的。

「文鼎紅燒肉拼粑齒蘿蔔」$198
味道是正評的,蘿蔔遠比五花腩肉好吃,清甜無渣,賣相也如黃水晶般漂亮。

來個蔬菜「酒釀芥蘭」$88,用芥蘭中間鮮嫩的部位,師傅用了最好吃的部分,加上自製酒釀快炒,我反而覺得鑊氣是最重要的一環呢,炒得熱燙及仍脆嫩。
甜品有「桂花湯圓」$28 及比籃球還要大的「東方明珠」!
我始終覺得這大煎堆最大的功能是娛樂性多於味道,因為當它出場時大家都「嘩嘩聲」地歡呼,這歡樂氣氛比味道更重要!
题外话/补充资料: 順帶一題,若想以較相宜的價錢體驗一下「文鼎一號」,不妨可參考它們的午市套餐,百多元一位,可能除笨有精呢。
2013-10-22
  • 東方明珠
  • 家鄉烤菜
2013-10-14 3585 浏览
去到餐廳,講低姓名,waiter就帶我哋行入房間入面最盡頭嘅位置。今次我又係喺Openrice到訂枱,亦寫明唔要坐通道位,所以對今次坐位安排都好滿意。坐低後,當然又係由媽媽發板點菜,由於媽媽點嘅都係我想要嘅招牌,所以後補菜式我只要求咗三樣。點菜時,waiter表示我哋要得太少,怕我哋唔夠食,我已經叫佢先落咗訂,會再後補,佢又當聽唔到……哥哥又怕煩,應waiter要求多要隻鴨……結果,我哋根本食唔哂啲嘢……最後要嘅嗰隻鴨仲要唔好食!所以嘛,點菜係唔需要一次過叫哂,亦唔好急!如果唔係,就嘥錢喇!前菜 ($12份)﹕我唔食酸橋頭,所以不能置評。但幾鍾意食啲花生,應該係海苔味,甜甜哋,幾得意,哥哥都讚好味!枝豆就浸咗酒,所以我唔係食咗好多,但叫幾特別,出面好少食到(for me only,可能係我大鄉里)用酒浸嘅。金陵鹽水鴨 ($78)﹕味道上冇乜特別,但餐廳應該起咗骨,我只食到少少脆骨,基本上唔駛吐骨,啱懶鬼去食。家鄉烤菜 ($48)﹕唔熱嘅烤菜被扣哂分!味道亦只屬一般。苔香脆香九肚魚 ($16件,3件起)﹕同menu張相相差好遠……睇到上枱個樣已經令人食慾大減!食落去,我亦只食到個炸醬,冇

家鄉烤菜 ($48)﹕唔熱嘅烤菜被扣哂分!味道亦只屬一般。
苔香脆香九肚魚 ($16件,3件起)﹕同menu張相相差好遠……睇到上枱個樣已經令人食慾大減!食落去,我亦只食到個炸醬,冇咩魚嘅成份……性價比極低!
文鼎十八斬 (此菜不在menu內,最後俾錢又唔係我check單,實在唔記得幾多錢,只知大概要三百幾蚊。)﹕此菜又名活蟹十八斬,故名思義就係食生蟹,餐廳選用每 日從寧波新鮮運到嘅東海野生紅膏白蟹,將蟹斬成十八件,用花雕、陳醋及啤酒等調味料釀成嘅醬汁浸泡一星期,上枱前再淋上秘製的十八斬汁。不得不讚此蟹個蟹 膏,真係如都市日報個報導所講,顏色係天然嘅橘紅潤澤,味道則豐腴甘甜。至於蟹肉,吃下第一件時可能解凍未足,食落去似食霜雪,隔一陣再食,先食到蟹肉嘅 texture,但我卻食唔到蟹鮮。至於個十八斬汁,味道酸酸辣辣,非常開胃。此菜值得一試,但試過就算,始終價錢唔太吸引。
金牌扣肉 ($198)﹕不得不佩服大廚嘅刀功,將扣肉變成一座三角塔,梅菜則收納其中。不過,此菜非常唔健康,肥膏嘅佔有率其高,對於一向愛吃肥膏嘅我嚟講當然冇 問題,但對於其他不太接受肥膏嘅人嚟講,此菜可能會重口味咗少少。另外,扣肉嘅瘦肉部份亦嫌嚡口咗啲,有待改進。
有梅菜扣肉,當然要加個飯,叫咗兩碗白飯,埋單時先發現每碗收費$18,忍唔住問問有食到飯嘅人,啲米係咪特別香。
文鼎紅燒肉拼耙齒蘿卜 ($198)﹕紅燒肉同扣肉一樣,肥膏部份冇問題,但瘦肉則過嚡……不過,啲蘿白好好味!個個食完都讚入味,而且冇渣,讚!
文鼎糟香雞 ($288)﹕人生食過最大碟嘅醉雞!酒味唔算好濃,所以我都接受到,但這種有少少酒味卻又唔夠重嘅菜式唔係我杯茶……隻雞都幾大隻,只係肉質唔算好滑……最離譜係廚師冇小心清理雞毛……
樟茶鴨 (價錢不詳)﹕呢隻鴨就係waiter建議我哋加嘅,哥哥就係心急就say咗yes,結果……大家睇吓個賣相,完全引唔起人食慾,聞落去好香嘅茶香味,但食落去乾柴柴咁,肉已經少,仲要乾哂塘咁嘅款,難食到呢!

陽春麵 (唔記得影低個menu,所以唔知價錢……)﹕原諒我大鄉里,我真係未食過辣嘅陽春麵……以我同拾爺食辣嘅能力,我只能淺嚐一口,之後就狂灌茶……但其他人就話唔太辣……就連爸爸都食得辣過我……順帶一提,呢個陽春麵遲遲唔上枱,我哋要催單先有……
東方之珠 ($198)﹕九點後先有得食嘅甜品,其實係大煎堆一個。本來以為我哋唔會食到九點,但因為嗰個遲嚟嘅陽春麵,加上大家慢慢食嘅關係,真係捱到九點。本來 大家對大煎堆冇咩興趣,知道價錢要$198,更加意興闌珊……但一睇menu,得知此菜獲得第三屆中華餐飲美食節金獎同埋中國第四屆烹飪大賽金獎,又名金 獎大麻球後,其size更如籃球般大,大家即時對佢產生興趣。其實此菜好花功夫,師傅要喺十五分鐘內不停搞動煎堆,先整到咁大個(仲大個我個頭!)煎堆。 煎堆上枱,個個爭相影相,大家聽取拾爺建議,將自己個頭作陪襯,彰顯煎堆大過人頭嘅特式嚟影。最後,全家同個大煎堆嚟張大合照後,就將煎堆交由餐廳幫我哋 切開再上。
煎堆剪開成一塊塊後,口感極其香脆,不過同時又好油……好彩餐廳係用橄欖油去炸,如果唔係真係好唔健康……但因為份量太多,我哋成十個人都食唔哂……呢個東方之珠嘅作用我覺得係用嚟cheer up大家多啲,$198呢個價錢係買開心同師傅嘅功架。

埋單$2042,用Citibank或Hang Seng Bank嘅credit card(其實應該仲有其他銀行信用卡都得架,但餐廳啲人自己都唔太清楚……)有九折,折後$1901,我哋十個人食,爸媽當然唔駛錢,除八後都係每人二 百幾,以呢到嘅環境(海景),咁嘅收費算平喇。

餐廳環境唔錯,食物質素則普通,真係睇你叫咗咩餸,但個management就有待改善。Waiter都有啲新手,成日都似好迷惘咁,training可 能唔係咁夠,又冇人「磅」住佢……仲過份係有個manager級嘅,拎走我哋壺茶時,整瀉咗啲落我哋到,佢明知自己整到人(因為佢係發出咗聲響,佢係一定 知架!),但就道歉都冇句就走咗人,超冇禮貌!哥哥覺得成間餐廳人手不足,搞到waiters唔夠分,我哋每每都要出聲先有人加茶加水,有時佢哋拎走咗個 壺就冇回頭……我哋要再問,佢哋先拎番番嚟……
2013-10-05
  • 金牌扣肉
2013-08-14 2554 浏览
老媽子間唔使也會留意下飲食資訊,聽到收音機看過電視介紹,對位處尖沙咀I-square的文鼎壹號充滿期待,只是陰甘陽錯,拖年成年都沒有吃到。趁星期日屋企無飯開,索性出去豪番餐,亞媽終於可以去佢既「夢想餐廳」。擺位好像有少許改變,卡位靠向牆,附維港美景的窗口位就留番俾大檯的客人。Anyway,對於我們是沒有影響的,最緊要係食物能保持水準。三個人無可能吃太多,點一些冷盤,少少熱菜,已經足夠。冷盤的鹽水鴨,肉質不會好韌,但絕對夠入味,且沒有過咸,愈咬愈甘香,有一定水準。另一款冷盤是這裡的名物 - 文鼎十八斬。即用上十八種調料,將佢斬開十八碌。以文鼎二字作此菜名,可見店家對此很有信心。我之前嚐過是好得的,斷估今次都唔會有問題。的確,蟹肉是十分鮮美,蟹羔部份尤甚,老豆起初以為會受不了這類生蟹,結果都食唔停口,果然了得。老媽子想喝湯,即管來兩客黃魚海蔘羹。以「茶不涼」熱住碗羹,是不錯的安排。呢碗羹質感濃稠得宜,材料十足,總算滿意。再來的河蝦拼依雲豆腐,我是吃過的。還記得當年的河蝦是清炒,未知是否因為太淡味,現在改成了黑松露去炒以增添香氣。然而,河蝦同樣有欠爽口。相反,依雲豆腐就做得相當出色,一來溫度

再來的河蝦拼依雲豆腐,我是吃過的。還記得當年的河蝦是清炒,未知是否因為太淡味,現在改成了黑松露去炒以增添香氣。然而,河蝦同樣有欠爽口。相反,依雲豆腐就做得相當出色,一來溫度充足,咬下去外脆內嫩,調味也很到家,比河蝦更好吃。

始終要有多點肉才能滿足,於是就去盡啲,乾脆來客金牌扣肉,是名菜啊!五花肉切得片片都如此薄,造成一個塔型,賣相已經贏晒。吃起來當然是鬆化甘香夠味,底下更有梅菜,又唔會太咸,是極品。

原本想食「東方之珠」,但經理說廚房太忙要等好耐,後來又推說師傅實在做不了,只送了一客椰汁桂花糕作補償。雖然經理態度語氣好好,又極可能根本只是師傅唔想做,但我們始終是為著這個大煎堆而來,確實有點敗興。

其實是吃得滿意的,只是有點點美中不足……
2013-05-15 1704 浏览
 母親節當日,同男朋友Book左位為媽媽慶祝!黎到門口都要等多10分鐘(唔緊要,我唔急)。叫左以下既野食:黎隻雞,味就好好,上枱時個部長同我地講係新鮮雞(笑左),食落D雞肉好實,好難咬,雪太耐了。 黎個包好味,清清地,同埋係梅菜做,都真係幾野味。 黎個三式點心,真係比佢激到暈,我地已經分別叫左蝦餃同菠菜餃,上枱先知三式點心原來又係餃。 九肚魚,不過不失啦! 全部野,最好味就係黎個啦! 不過不失。。。服務:因為出菜有D野唔見左,所以就問個部長叫佢拎張單黎睇啦,誰不知我地明明係5號枱,佢比左張18號枱既單我,仲要我叫佢加水沖茶都唔理我,不知所謂,我真係冇諗過係黎個地方會有D咁既服務囉。 仲要黑口黑面!衛生:食食下野會有蚊飛黎飛去,我真係唔識講衛生了
叫左以下既野食:
 黎個包好味,清清地,同埋係梅菜做,都真係幾野味。
 九肚魚,不過不失啦!
 全部野,最好味就係黎個啦!
 不過不失。。。

衛生:食食下野會有蚊飛黎飛去,我真係唔識講衛生了

2013-05-12
母亲节
2013-04-23 1497 浏览
國際廣場雖然開幕已經有一段日子,但不竟因為餐廳的數目繁多,至今仍未充分掌握。好像文鼎壹號和南海一號,之前也經常攪亂。努力地從網上搜集資料後,才發現文鼎壹號原來系出名門。餐廳源自淅江,是當地著名的富豪飯堂,主打寧波菜式。菜式的種類頗豐富,既有山珍海錯,亦有家鄉風味小菜。菜單固然吸引,但環境同樣不失禮。文鼎壹號的設計一室優雅,加上高高的樓底,格局特別有氣派。唯一是略嫌高貴典雅的氣氛背後,擺設微帶點俗氣。 五福臨門 (Grade: 3/5)要一試不同款式的寧波涼菜,最好的方法還是先點這裡的「五福臨門」拼盤。拼盤材料豐富,當中包括有糟香醉雞、寧波烤菜、水晶粉皮卷、五味燻魚和私房醬蘿蔔。個人特別欣賞招牌菜糟香醉雞和五味燻魚。糟香醉雞肉質嫩滑,酒味香醇。五味燻魚則不油不膩,醬汁夠入味,令魚肉入口更滋味。 醉鴿 (Grade: 3.5/5)也許本人年事漸高,記憶力日漸需退。點了醉雞之後,又多來一道醉鴿呢。幸好醉鴿的味道不比醉雞遜色,還取勝在有點乳鴿的臊香,消量因此未失影響。 山野菜蒸餃 (Grade: 3.5/5)一大堆肉和魚類之後,吃點素菜當然最好不過,侍應正好為我們送上一款山野菜蒸餃,時間實在非

五福臨門 (Grade: 3/5)
醉鴿 (Grade: 3.5/5)

山野菜蒸餃 (Grade: 3.5/5)
一大堆肉和魚類之後,吃點素菜當然最好不過,侍應正好為我們送上一款山野菜蒸餃,時間實在非常配合。野菜和菌粒加上高湯做成的這款蒸餃,口感十足,可惜的是我們五人不夠分!
酥香蔥油餅 (Grade: 4.5/5)
個人向來不好蔥油餅,但這裡的蔥油餅的確值得一試。除了夠乾身不帶油滯之外,味道亦夠酥脆香口。
醬皇煎腸粉 (Grade: 4.5/5)
醬皇煎腸粉是另一款簡單得來,炮製得頗為出色的點心。腸粉煎得乾身,而且火候恰到好處。外層略帶些少的香脆,但內裡又不失軟滑口感。
鴛鴦炒飯 (Grade: 4/5)
鴛鴦炒飯同樣不會行貨,米飯粒粒分明,鴛鴦汁也做得不錯。
老寧波青麻糍 (Grade 1/5)
甜品似乎是這裡較弱的一環,先來的老寧波青麻糍黑麻麻的,口感煙韌但味道未見突出。
傳統紅糖麻糍 (Grade: 2.5/5)
傳統紅糖麻糍效果比之前的青麻糍稍勝一籌,味道有點像花生餡的薄燒餅,感覺普通。
總結
幾款簡單的點心和菜式,已看出餐廳幕後團隊的用心和功架。雖然食物沒有澎湃的創意,但簡單一樣可以很滋味。
2012-11-13 696 浏览
再來一頓商務晚飯... 近年興起"壹號"店名, 人人都自稱"壹號", 但依我愚見, 沒有真材實料的, 最好別自稱"壹號", 以免引為笑柄...店內裝潢不俗, 茶具仍頗雅致... 餐前小食-- 沒有什麼特別...寧波烤菜 $48-- 甜甜地, 煮得很腍, 味道不錯, 適合老人家食用...文鼎糟香雞 (半隻) $148-- 用上紹興酒釀酒後的五穀糟泥來浸醃, 酒味不濃, 雞肉略嫌不夠嫩滑, 但啖啖肉...蟹肉冬茸羹 $144-- 沒有蟹味, 冬瓜大大片, 味道鮮甜...東海野生中黃魚 $198-- 職員推介4千多元的大黃魚, 問他有什麼分別, 答不出... 我想分別是4千多元的魚是給亂支公費的人吃, 我們自費的便要吃2百元的魚... 雪菜絲及筍絲小得可憐, 魚肉嫩滑, 頗鮮味...私房燒青蟹 $298-- 蟹肉已拆散了, 入口沒有腥味, 鮮艷奪目的橙色很醒神... 苔菜米饅頭 $24-- 看到網民的分享, 他們吃的是有煎過的, 這幾個是廚師忘了煎嗎?!! 米饅頭煙韌, 但海苔有點腥...芝士QQ包 $$36-- 表面脆脆, 入口煙韌, 芝士與黑芝麻的香頗夾...寧波湯圓 $60-- 芝麻餡
店外環境
茶具
店內裝潢不俗, 茶具仍頗雅致...
餐前小食
餐前小食
-- 沒有什麼特別...
寧波烤菜
寧波烤菜 $48
文鼎糟香雞
文鼎糟香雞 (半隻) $148
蟹肉冬茸羹
蟹肉冬茸羹 $144
-- 沒有蟹味, 冬瓜大大片, 味道鮮甜...
東海野生中黃魚
東海野生中黃魚 $198
私房燒青蟹
私房燒青蟹 $298

苔菜米饅頭
苔菜米饅頭 $24
芝士QQ包
芝士QQ包 $$36
-- 表面脆脆, 入口煙韌, 芝士與黑芝麻的香頗夾...

寧波湯圓 $60
-- 芝麻餡料不太香甜, 湯圓皮薄, 不夠煙韌...

連茶芥, 有機時蔬, 白飯, 加一服務費, 3個人埋單居然要$1250, OMG!!!

店外環境
茶具
寧波烤菜
蟹肉冬茸羹
東海野生中黃魚
芝士QQ包
2012-11-12 375 浏览
據說當晚全店滿座, 但不能成為錯漏百出的籍口吧?!我們 5 位女士點了 1 個2人套餐(共有 9款食物, 差不多$600), 再加 3款其他菜式。一開始便上錯菜了, 把 2人餐內的的菜變成了例牌份量, 第1道菜我們沒有為意吃了, 第2道菜又錯, 我們發現了立即跟部長說, 但他說廚房太忙, 沒法跟我們跟進, 說當送給我們吃。但其後套餐中有5款菜在我們三催四請之下都沒有上, 原來他們給了另外客人, 廚房又不再弄過...... 我們也不想為難那些夾在中層的侍應, 接受了部長豁免收費的提議, 但是他竟然沒有幫我們跟進付款的事宜, 結果我們的賬單一錯再錯, 弄了半小時以上才成功付費 !其實這店不比一般的酒家大, 員工也算充裕, 真不明白為何他們的落單及上菜可以如此混亂?!食物質素還可以, 只是茶杯太大, 令茶涼得很快...
據說當晚全店滿座, 但不能成為錯漏百出的籍口吧?!

食物質素還可以, 只是茶杯太大, 令茶涼得很快...

2012-11-09
生日