2020-01-25 409 浏览
蘿蔔硬塊,牛腩又細又小,得四至五小件!Menu已經轉變好多,集中一、二人餐!可能已被有名氣人仕收購咗所以裝修及改咗。唔使再去!店內食客唔多,可能之前已經試過唔係以前的味道及價錢!
2020-01-25 291 浏览
上深圳食過一次,發現原來呢間米芝蓮推介牛腩店係來自香港,所以返HK又要食下。現代裝修,座得舒適。牛腩口味變化原來可以有咁多,有養生藥膳、特調雙椒、麻辣、咖哩等口味,爽腩未到8點已sold out,真係手快有,手慢冇。極味特別腩品嘗雙人套餐$289都幾抵食,先上湯品清燉牛腩湯 x2,清湯不油膩帶淡淡牛味。前菜新仙六宫格有黑加倫子醬沙葛、醃蕃茄、麻辣雲耳、花生、秋葵、手拍青瓜,見到都好開胃。清湯坑腩,坑腩係牛肋骨部分,肉都帶肥肉,肥瘦適中,肉質嫩滑,蘿蔔也很甜,最愛原味!咖哩坑腩,仲有薯仔,好吃!雙椒即蕃茄底加籠椒和泡椒,唔太辣,味道濃郁,崩沙腩很彈牙,又有嚼勁,跟醬汁蠻配的!三色菜有菜心、生菜、芥蘭。米飯無限添加。蜂蜜薑汁薏米自製特飲(+$8)薑味香,有好多薏米,仲有薑粒,飲完好滋潤。熱奶茶好喝,有茶餐廳水準。

現代裝修,座得舒適。

咖哩坑腩,仲有薯仔,好吃!

三色菜有菜心、生菜、芥蘭。

米飯無限添加。

2020-01-23 224 浏览
放工同老婆去了旺角街市買些過年食品,之後經過一間食牛腩的餐廳,老婆牛腩引起,所以入去坐低食個晚餐。餐牌全部都是牛腩類的食品,還有些小食及套餐,人均消費約$80-100,晚餐時間屬正常價錢。我們點了一個便宜版的二人餐及小食。二人餐都非常豐富,前菜至飲品都有齊。六小碟賣相都幾精緻,每樣少少可以試到唔同既味道。牛腩湯有蘿蔔香甜,尤其眼下是蘿蔔當造,味道比夏天更佳。我就最仲意食咖哩牛腩,有香料味道滲入牛腩內,非常惹味,但一定要跟飯。老婆就仲意食清湯腩,貪佢有蘿蔔清甜,又唔會蓋過牛肉味。最後一款就要了紅燒,味道都幾濃。還有三款蔬菜。

六小碟賣相都幾精緻,每樣少少可以試到唔同既味道。

牛腩湯有蘿蔔香甜,尤其眼下是蘿蔔當造,味道比夏天更佳。

老婆就仲意食清湯腩,貪佢有蘿蔔清甜,又唔會蓋過牛肉味。

最後一款就要了紅燒,味道都幾濃。

還有三款蔬菜。
2020-01-22 184 浏览
牛腩真係一款令人又愛又恨的食物,因為好食既可以做得鬆化,唔好食既真係咬到牙都甩,而這間位於油麻地的新仙清湯腩咖哩專門店,牛腩有幾個部位,而且煮法幾都有好幾款,每款都有不同的驚喜。兩個人叫了個二人餐,有前菜、燉牛腩湯、三款牛腩味道、無限米飯供應及甜品,便宜的$199,富貴版就可以揀爽腩、坑腩或崩沙腩,都係$289,價錢都唔算貴。六款前菜都係醃製過的蔬菜,味道酸甜開胃。清燉牛腩湯色澤都幾清淡,味道帶有淡淡的牛肉香,非常清甜。我們就揀了清湯、咖哩及蕃茄味道,各有特色,清湯有蘿蔔清甜,肉味較突出,咖哩就比較惹味,番茄就酸酸甜甜,送飯一流。牛腩炆至入口鬆化,肉味濃郁且無渣。非常滿足的牛腩宴。

六款前菜都係醃製過的蔬菜,味道酸甜開胃。

清燉牛腩湯色澤都幾清淡,味道帶有淡淡的牛肉香,非常清甜。

非常滿足的牛腩宴。
米芝蓮星級食物向來都不會令人失望,是日與友人來到新仙清湯腩咖哩專門店,牛腩質素絕對是星級之選,而且提供的款式亦非常多,想不到簡單一間牛腩店,竟然可以做到如此驚喜😎😎餐牌上提供的食物選擇不算少,特別要提提牛腩烹調形式亦有多款,如咖哩、清湯、麻辣等😎😎午市套餐選擇亦非常多,價錢亦相宜,留意店內同時提供「雜菜」有營之選。友人與我決定點選三人餐,主要想同時試均多款牛腩菜式,另特別留意到有「六宮格」小食,雖未知具體款式,但已非常期待🤗1. 清湯牛腩🐂🐂清湯腩入口即融,非常軟腍,要讚讚清湯調味,微甜,帶點清香,牛腩肉帶點肥膏,友人連湯也大啖大啖吃下🤗🤗2. 紅燒牛腩🐂🐂紅燒牛腩採用花椒八角,味道類似柱候醬,而且帶點牛筋肉,味道相對濃郁。3. 咖哩牛腩🐂🐂仿間好多咖喱牛腩店咖喱汁不是自家調製,新仙則是由師傳特調,有另於日式咖喱汁,新仙咖喱汁帶點微辣及口感,除了咖哩味道外,客人可以品嚐到牛肉肉香,配上經典薯仔粒,新仙咖哩牛腩絕對色香味俱全😋😋😋4. 六宮格小食拼盤同步提供,包括檸檬汁番茄仔、醋香木耳、秋葵、果醬准山、花生及拍蒜青瓜☺️☺️特別推薦番茄仔,入口酸甜,作為前菜非常出色最後侍應傳來一壺牛肉清湯,

1. 清湯牛腩🐂🐂

2. 紅燒牛腩🐂🐂

3. 咖哩牛腩🐂🐂

4. 六宮格

特別推薦番茄仔,入口酸甜,作為前菜非常出色

最後侍應傳來一壺牛肉清湯,讓整個用膳流程畫上一個完美句號😊😊
2020-01-21 147 浏览
老公是牛腩痴,今天和他來到油麻地的「新仙清湯腩咖哩」食牛腩,讓他一飽口福,這間餐廳來頭不小,是2012-15連續4年榮獲米芝蓮推介的餐廳。我們叫了一個雙人套餐$298,有前菜、牛腩湯、三款口味的牛腩、兩碗白飯,油菜和飲品。先來6款前菜,有秋葵、淮山、雲耳、花生、青瓜……各有特色再來一人一壺牛腩湯,湯很清甜,有很香的牛肉味,直接飲或是撈飯都可以。青菜有菜心和生菜牛腩就由老公發板,他選了清湯腩、蕃茄腩和咖哩牛腩,由清食到濃。牛腩也可以選崩沙腩、爽腩或坑腩,每種部位都有不同口感。總括而言,牛腩的味道和質素不錯,但這個價錢,份量能多小小則更佳。
先來6款前菜,有秋葵、淮山、雲耳、花生、青瓜……各有特色

青菜有菜心和生菜

2020-01-20 1127 浏览
呢晚放工出去油麻地交收,順便搵個friend食晚飯。佢喺附近返工,話平日有時lunch會去食清湯腩,問我試唔試下。我見都肚餓喇,就乜都試下啦😂。舖面都幾光鮮,開頭入座時間尚早,所以未坐滿人,但過多陣直頭唔夠坐,要坐到上層,依刻先知原來有兩層咁大😱。朋友話第一次嚟食晚飯,不如試下二人餐,佢推介試下啲特別腩。我哋就要咗極味特別腩品嚐雙人套餐($289)。前菜係新仙六宮格,有鹽味花生🥜、蕃茄仔🍅、手拍青瓜🥒、木耳、秋葵同沙葛。沙葛係最特別,因為配上甜甜的莓醬;蕃茄仔剝咗皮浸白醋,比較酸🤪。另外,三色菜,即係有三格菜🥬,有生菜、菜芯同芥蘭。套餐仲有包清燉牛腩湯,估唔到係一人一壺,其實一壺兩份飲都夠,個壺幾精緻,配上個迷你碗仔,好有趣。湯品夠熱,估計個湯即係清湯腩個湯來,就咁飲鹹咗啲啲,配飯就好一點。主菜可以試哂三款特別腩,口味亦都可以揀三款。我哋要咗咖哩坑腩、蕃茄崩沙腩同清湯爽腩,個組合係店員隨機幫我哋搭嘅。另外,仲有兩碗白飯🍚,唔夠可以添!🍅蕃加味同埋崩沙腩分別係當中最好食,崩沙腩紋理分明,肉質夠淋。而蕃茄味就好濃,有啲似小炒茄汁蝦個汁,配飯一流。🍛咖哩坑腩都ok,咖哩汁應該係偏印度風嗰種,

另外,三色菜,即係有三格菜🥬,有生菜、菜芯同芥蘭。

🍛咖哩坑腩都ok,咖哩汁應該係偏印度風嗰種,仲有薯仔;好多汁,所以啲牛腩埋咗喺入面。坑腩係三種入面比較大嚿。

至於清湯爽腩,就搭配蘿蔔,幾入味。清湯同一壺上嗰個湯確係一樣。爽腩係三款入面比較肥嘅一種,有兩層筋膜包住層肉。

飲品要咗🍫熱朱古力同凍冰糖薑味薏米水(特飲加$8),凍熱飲都好大杯,薏米水飲得出薑味加唔太甜。

總括嚟講,呢餐好豐富之餘,估唔到仲好飽添,始終有飯落肚嘛。我哋叫嘅依個二人餐就貴啲,唔要特別腩就會平啲,咁啱望到午市都係$5x-$6x水平,可以一試。
2020-01-13
2020-01-14 146 浏览
二人套餐包括兩杯飲品,六色拼盤,三色菜同三色牛腩($286)牛腩小巧的骰,三種味道我揀咗咖喱,清湯同雙椒,咖喱辣辣地都幾惹味,口味偏印度咖喱,而清湯個調味都幾清而牛腩味濃,佢另外仲有一壼牛腩清湯比你,直接飲或者撈飯都得,直接飲會好喊,所以建議撈飯食,咁係最好食,最後就係雙椒,雙椒雖然用辣椒整,但出奇地一啲都唔辣,係酸味,如果要形容我會話佢似酸嘅洋蔥汁或者似咕嚕肉汁,同咖喱一樣都係重口味之選。汁有好多,而白飯任添,用嚟撈飯確係唔錯。
2020-01-13 130 浏览
新仙清湯腩咖喱專門店,想食牛腩就想起新仙。好多種套餐,因為好肚餓所以揀左極味特別腩品嘗雙人套餐($289)。前菜有新仙六宮格及蔬菜,六宮格的淮山好爽脆,秋葵同貓耳朵都好味。清燉牛腩湯,非常清的湯頭,充滿牛肉香。套餐可以揀三種口味牛腩,同時有三種部位可以揀。清湯崩沙腩、麻辣爽腩、咖喱坑腩,由清到濃味都有,三種部位都有不同口感,最鍾意爽腩有脂肪及筋膜,有咬口!咖喱汁香濃好好撈飯!清湯腩清甜,麻辣味夠刺激!用心做牛腩,值得支持!
新仙清湯腩咖喱專門店,想食牛腩就想起新仙。

清燉牛腩湯,非常清的湯頭,充滿牛肉香。

咖喱汁香濃好好撈飯!

清湯腩清甜,麻辣味夠刺激!

用心做牛腩,值得支持!

• 清湯腩
  • 爽腩
1K
2020-01-13 99 浏览
還記得去年夏天在上海旅行,吃了一餐很美味的清湯腩,還以為只能在上海才吃到,想不到香港也有,我是在說「新仙」清湯牛腩,香港終於有分店了。招牌牛腩必食,我們二人點了盡享雙人套餐,有前菜,三款牛腩口味,湯品,主食及飲品。前菜: 新仙六宮格,其實是涼拌小食,有花生、酸溜溜的車厘茄十分醒胃, 藍莓醬山藥相當爽脆,酸辣黑木耳,手拍黃瓜新鮮爽甜和蒜香秋葵,前菜拼盤健康十足。配上三色菜,即時令蔬菜也十分新鮮及脆綠,有芥蘭、生菜及菜芯,用清湯灼,使到蔬菜保持原味及新鮮。湯品: 清燉牛腩湯×2壺,先讚一下,湯是用小茶壺盛載,賣相跟上海的一樣,湯味清甜,牛腩味濃郁,味道超正!主菜: 新仙招牌牛腩組合,選了三款口道,1)清湯牛腩-牛腩腍嫩,沒有渣,牛香味撲鼻,食後感牛肉香留在口腔裡良久,而且蘿蔔吸引了牛腩的精華,勁好食。2)咖喱牛腩- 咖喱味很濃烈帶有牛腩的肉香,咖喱汁加在白飯一起食,不太辣,很不錯。3)番茄牛腩 - 番茄味比較酸幾開胃,但個人比較喜歡清湯牛腩多一點。主食是白飯可無限續添,愛吃飯的大胃王,一定很高興。另外特色小食也不錯,我喜歡酥炸鮮蝦雲吞,酥脆可口,不會太油膩,以及蜆芥鯪魚球夠彈牙,有魚肉香,

主食是白飯可無限續添,愛吃飯的大胃王,一定很高興。

另外特色小食也不錯,我喜歡酥炸鮮蝦雲吞,酥脆可口,不會太油膩,以及蜆芥鯪魚球夠彈牙,有魚肉香,也是值得來品嚐的小食。

整體上餐廳環境不錯,味道跟上海的沒太大差別,價錢晚餐人均100至200元左右,十分合理,而且不需要飛去上海在香港也能吃到。

很久沒有來到這裏,發現店舖新裝修便進去一試。其他事也不想說了。我點了清湯腩套餐 - $50包飲品。他們也沒收我$15的伊麵附加費 ...期待已久的清湯腩到了。我見到這碗麵,立即拍照給我朋友看,他的回應是 "pitiful" ... 五塊那麼小的牛腩,應該是在其他小店吃不到那麼小&少的。我跟店員說牛腩小&少得可憐。店員說問店員現在的新鮮牛腩很貴,這個就是他們的分量。沒問題,留待這裏的讀者去評價好了 ...
很久沒有來到這裏,發現店舖新裝修便進去一試。

沒問題,留待這裏的讀者去評價好了 ...
清湯腩套餐
2019-07-19 452 浏览
今日下午諗住幫襯下啲清湯腩,下午茶冇餐都算,正價叫左個清湯腩米肥啲,碗野一上枱加埋得6粒牛腩,一啲都唔肥,食左舊腩鞋到爆,好心45蚊比啲人食既野啦,你可能會話45蚊想比啲咩你食,但價錢係你地mark既,唔關人事,最後成碗原封不動起身比錢走人,永遠唔會再幫襯,其實我唔介意比多小小,我叫肥啲你比啲柴皮我食,完全冇理個食客感受囉,一肚氣就有份如果唔係要打夠200字比評分,我會打兩個字,難食,3個字,好難食
2019-07-03 449 浏览
我地點咗兩款牛腩,一款清湯牛腩,一款咖喱牛腩。清湯牛腩既牛腩都都好軟熟,味道唔錯,我不過下便嘅蘿蔔就有啲唔夠入味。而我個人比較喜歡咖喱牛腩,好野味,咖喱好香,份量都好多。總括嚟講都好食,中等價錢,值得一試。
2019-04-25 793 浏览
今日在油麻地返學, 下午時候偶然經過 這間店舖 ,寫住米芝蓮推介, 就入去試試, 叫了一個清湯 牛脷麵+ 冰糖薑汁薏米熱飲, 牛脷麵還很少地方有得食 , 而且 炆得幾淋, 味道清清地, 生麵都幾爽口, 不過杯薏米熱飲就淡了些, 薑味都很少, 真有點失望。這裡是一間很細小的店舖,裝修也有點懷舊式的, 這天是平日下午,只得幾個客人 , 店員只顧在一旁 談天說地 , 沒有理會客人 坐在這裏, 不知道假日 是否 會這樣呢?

2019-03-22 556 浏览
去油麻地食宵夜,附近很多店都關了,經過一間懷舊風味的牛腩麵店舖,門口貼了很多米之蓮推介的貼紙,便走進去這間新仙清湯腩咖喱專門店,店內裝飾充滿香港70年代懷舊的味道,人不是很多,很快便有嘢食。招牌清湯腩河:牛腩的軟度還好,蘿蔔鮮甜,河粉很滑,但是湯底一般般,吃完之後很頸渴,而且量不夠大,食完不夠飽。總體而言,服務態度還好,味道普通,環境尚可,但份量比較少。倘若再肚餓的話,可選擇叫比較大碗的或點其他的食物!

$50 (宵夜)