2020-07-15 704 浏览
大埔也有這新明發,但沒甚堂食位;原來荃灣這分店,內裏也有不少座位,見不少中老年人在喝茶疫情下帶老人外出都不太好,勞民傷財,倒不如移船就磡,到荃灣這點心店買外賣唄燒賣,四顆,也很不錯,肉夠大件,肉質夠硬實,不太老。鮮竹卷,略嫌多汁,沉著腐皮就太林了山竹牛肉也是得意菜式,牛肉夠粉嫩,不太老,不覺撈入太多豬肉或粉團,彈牙口感一流。排骨飯,飯粒夠碎但不乾,吸豉油,但又不會太鹹,略帶甜味,排骨有脂肪但不至太肥,美滿

燒賣,四顆,也很不錯,肉夠大件,肉質夠硬實,不太老。
鮮竹卷,略嫌多汁,沉著腐皮就太林了

彈牙口感一流。

3 分钟 (外卖自取)
午餐
2019-09-10 653 浏览
要食好野真系要等咁耐夜晚吾知道食乜,間間晚餐都好貴,行過新明發,見到蒸魚套餐就人去。原來有幾種魚套餐選擇,有湯,菜同白飯,價錢好抵。叫左石蚌,後來至知道有泥孟,加埋有7,8樣魚,對一間茶餐廳系非常好。夥計話要等15到20分鐘,但最後要30分鐘,真係要有耐性。石蚌都幾大條,魚肉剛剛熟同好滑,油同鼓油都好香,正。無花果雪耳湯比較淡,無乜味,應該吾夠料或者肉,菜心都幾嫩,蠔油吾錯。以62蚊有即蒸魚咁多野食,性價比好高。但環境真系污遭,去埋廁所嚇死人。
要食好野真系要等咁耐

原來有幾種魚套餐選擇,有湯,菜同白飯,價錢好抵。

石蚌都幾大條,魚肉剛剛熟同好滑,油同鼓油都好香,正。

無花果雪耳湯比較淡,無乜味,應該吾夠料或者肉,

菜心都幾嫩,蠔油吾錯。

以62蚊有即蒸魚咁多野食,性價比好高。

但環境真系污遭,去埋廁所嚇死人。

石蚌
菜心
無花果雪耳湯
2019-09-10
石蚌
菜心
  • 姜蔥蒸石蚌
2019-08-12 555 浏览
噚日(11-8-2019 Sun)晏晝同老公落荃灣買嘢,買完食個晏,兩個人都唔係太餓,行到嚟爸爸話好食,但咁耐以嚟,我都未食過嘅呢間。知道呢間嘢食平,就預咗環境唔會好好,入到去睇到,比心中諗嘅更差,其實都唔想坐低,但見有位就照坐啦。坐低後,店員自動拎兩杯茶同已淥過嘅筷子膠匙,放喺枱喥。睇menu,原來唔係只做茶樓嘅點心,而係重有茶餐廳嘅三文治,飲品;又有雲吞麵,包羅萬有。最後,老公要$27.00嘅鱆魚肉餅飯,加$10.00要紅豆冰。我想要糯米卷但冇,咁要$11.00嘅馬拉糕同$12.00嘅潮州粉粿。食物好快到嚟,亦熱騰騰嘅,枱上亦放有鹹,甜兩隻豉油,老公加好就食得。我就先食潮州粉粿,口感正常,味道淡,冇五香味,冇花生冇沙葛。味道:1分然後食馬拉糕,大大件嘅唔太甜,OK。味道:3分之後老公俾啲飯我試,雖然我食唔正鱆魚粒,但鬆軟嘅肉餅已經充滿鱆魚味,有驚喜;飯粒軟硬都適中啦。味道:5分最後係紅豆冰,比例好似唔錯,紅豆大粒,但可惜唔夠腍,成杯嘢唔太甜。味道:2分環境:除咗一入去感覺麻麻外,就係冷氣唔多夠。

坐低後,店員自動拎兩杯茶同已淥過嘅筷子膠匙,放喺枱喥。

潮州粉粿 同馬拉糕

潮州粉粿
味道:1分

然後食馬拉糕,
馬拉糕
大大件嘅唔太甜,OK。
味道:3分

之後老公俾啲飯我試,
鱆魚肉餅飯

味道:5分

最後係紅豆冰,比例好似唔錯,
紅豆冰
紅豆大粒,但可惜唔夠腍,成杯嘢唔太甜。
味道:2分

環境:
除咗一入去感覺麻麻外,就係冷氣唔多夠。
2019-08-11
鱆魚肉餅飯
今次講依間都有幾間分店,平時我會推薦佢嘅蒸魚套餐,有留意開我之前有講過佢休魚期條魚有幾細,同平時比係阿媽同阿仔,梗快食佢阿仔唔太好,所以暫時食佢個盅頭飯。其實我最愛食梅菜肉餅,但現今真係搵唔到邊間肯個,明明成本低有錢都唔賺!但食鳯爪排骨都幾悶,今次食章魚肉餅。粉唔係落好多,可以接受,章魚味好濃,但無粗粒,飯較有口感,豉油俾得夠,整體其實唔錯,唔計純外賣點心舖,佢比我之前介紹過間平幾蚊,地點關係亦都好多人買,而我不是大胃王,只比一般女性食多少少,但這做早餐都不夠!個盒已經係細盒,但邊位空間多到可以放多幾隻匙!明明都係大盅,感覺好細盅,以前都無梗誇張,就算宜家未有新鮮豬肉,冰鮮豬貴咗,你都可以轉其他款,個肉餅又無細係少個飯,差個幾毫成本做壞自己,只能說為少飯一族而設。所以之前批評嘅朋友覺得區內邊間真係抵食不防介紹吓,唔係次次都話難食真係好令人擔心你有無飯食!當然如果你係超級廚神,只食自己煮嘅嘢,又唔肯開餐廳同人分享,就真係太自私了!

2019-01-15 527 浏览
以前叫姐姐外賣返屋企食,都唔知原來鋪頭入邊咁污糟!今次朝早九點幾路經新明發舖頭便入去嘗試一下個鳳爪排骨飯,點知d鳳爪白到好似冇錢買豉油咁上色都費事,又好似未蒸熟咁,啲米又好生,另外再點左個潮州粉果,簡直災難性!賣相已經又爛又肉酸!食落味道好一般!無話食唔落嘅,落咁多味精點都哽得落,不過就驚食壞肚啫!咬左兩啖食唔落!個盅頭飯食淨八成!同個侍應姐姐反映都識講句唔好意思,但個老闆楝左係度就直頭黑面!唔該你自己檢討下啲嘢食啦!咁難食點對得住荃灣d街坊
2018-11-06 357 浏览
今朝係荃灣返工, 黎左呢間餐廳食早餐。人流唔算多,坐得幾舒服。叫左鳳爪排骨盅頭飯,價錢合理,份量適中,個飯蒸得好靚,一粒粒,唔硬唔軟。呢個價錢盅頭飯黎講算唔錯,下次有機會會試下佢d點心。
2018-06-10 403 浏览
平時都會買外賣蒸飯,今晚就堂食,叫左個蒸魚套餐$59+2。選了梅菜蒸石蚌+菜心+白飯。魚都有好多選擇、有盲糟、黃花、紅鮪、鱸魚、黃立䱽,配料還可以選薑蔥、豉汁、冬菜、梅菜來蒸。一般餐廳只有豉汁蒸黃立䱽,點解?因為是選用急凍黃𩶘䱽,當然要落豉汁蒸啦,這裡應該是用新鮮魚的。石蚌楊屋道街市都不是常常有,今晚有,當然要試一試啦,沒有選錯,條石蚌相當滑,真係魚有魚味,加埋梅菜更好餸飯一流。荃灣真係有好多賣點心的地方,但有水準的又有幾多?可以做落去的又有幾多?路德圍果邊前後都有三間,通通不過一年就玩完,這間可以長做,當然有佢吸力啦,有幾次六點幾來買外賣都要排隊!
2018-06-10
2017-05-23 747 浏览
今朝一早要去荃灣睇醫生,睇完都只不過是早上十點半鐘,開始覺得好肚餓,於是乎就走去揾下有乜好野食,行行下突然聞到好香的飯味,見到呢間餐廳有個阿姐企左係門口賣盅頭飯,於是我就即刻走入去坐低食野,最後揀左一個鳳爪排骨飯再加一碟醬汁鳳爪食!落完order不到3分鐘,侍應就好有禮貌甘放低左D野食比我喇!首先试下個盅頭飯先,D飯食落唔會太濕都唔錯,再試埋排骨亦都幾好食,排骨肉質鮮嫩有咬口,食落仲要甜甜地好好味,至於個鳳爪就真是唔錯喎,甜甜辣辣好惹味,再配埋D飯食真是绝配!最後飲埋杯冰凍檸茶絕對是透心涼

2017-05-22
$50 (早餐)
2016-10-15 770 浏览
有時一個人真係唔知食咩好, 放工行過呢間餐廳, 外邊好多蒸籠, 有幾個人排隊買野, 再睇下盅頭飯外賣23蚊, 而家真係好難有咁平既飯, 既然唔知食咩就索性買返屋企食.呢間新明發有幾間分店, 益街坊地點.因為由個盅直接挖落飯盒, 所以倒轉晒, 排骨響晒底, 飯響面, 賣相係差少少.豉椒排骨飯, 排骨有幾舊, 唔會好肥, 肉質仲幾嫩. 味道豉椒味就無咩, 但有調味唔會太淡, 而且D飯叫亞姐加醬油, 食落無咁淡口, 飯唔會太腍, 一粒粒幾有咬口. 廿幾蚊黎講算係唔錯.
呢間新明發有幾間分店, 益街坊地點.
2016-05-07 632 浏览
有時早餐都不知想食什麼好?突然好想食個包,嘆杯茶,輕鬆自在又一天,經過荃灣川龍街有間茶餐廳,門外擺放了一籠籠點心,蒸飯等,見到有叉燒包,都係賣$11,買一籠回公司食。叉燒包有三個,叉燒包皮鬆化帶有少少甜味,包餡有叉燒粒叉燒醬,絕對不是肥肉做餡料,叉燒粒唔少,一個包兩三啖就食完。咪睇佢三個包細細個,我配埋杯齋啡已經很飽,可以頂到午餐。
咪睇佢三個包細細個,我配埋杯齋啡已經很飽,可以頂到午餐。
外卖自取
$11 (早餐)
  • 叉燒包
2015-09-29 549 浏览
有時想食蒸飯, 都會去呢間新明發買, 貪佢外賣平DD, 另外仲有點心, 幾夜想食都唔係問題.照舊要左"鳳爪排骨飯", 排骨有好多舊, 唔會太肥或者得舊骨. 鳳爪有兩隻, 正常. 飯我鍾意食硬少少, 所以呢度啱晒我口味, 而且可以叫亞姐比多D豉油.因為得兩隻鳳爪唔夠喉, 所以另外要多碟, 都幾多隻, 味道正常.另外要多個"鵪鶉蛋燒賣", 鵪鶉蛋算大粒, 燒賣部份都幾多肉, 肉唔會太鞋.堂食仲有茶飲, 所以會收貴D. 平時外賣見好多伯伯堂食, 而且仲有麵類, 所以係平價之選.

2015-05-18 558 浏览
平時都是買點心或盅頭飯外買,今日堂食,叫左個鮮魚套餐,$52有一條魚,白飯,油菜,凍飲加$2,魚有好多品種可選,今日有盲鰽,鯇魚,紅鮪,馬友,黃立䱽,可選。還可以選擇豉汁,梅菜或清蒸,我選了梅菜蒸馬友,因為馬友係海魚。等左20分鐘,條魚不細條,街市買都要三四十蚊,好新鮮,好肥,好滑,$54蚊有這質素超值。
2015-05-13
2015-01-28 469 浏览
今天假期,一起床已是下午,隋便去一間快餐店已沒有午餐了,所以去了新明發到吃個盅頭飯,叫了一個鳳爪排骨飯,吃完才記得補相真不好意思呢,排骨飯今次沒有上幾次好吃,飯身太硬一舊舊,排骨OK多肉少骨。馬拉糕-有幾次夜晚叫都賣晒,今次比我叫到,味道OK似足兒時細個去酒樓吃個種舊式馬拉糕既味道,但唔夠鬆軟同唔夠熱,馬拉糕整得再好吃都好一定要夠熱,吃完坐左半粒鐘,先埋單。

叫了一個鳳爪排骨飯,吃完才記得補相真不好意思呢
,排骨飯今次沒有上幾次好吃,

飯身太硬一舊舊,排骨OK多肉少骨。
鳳找排骨飯
馬拉糕

但唔夠鬆軟同唔夠熱,馬拉糕整得再好吃都好一定要夠熱
,吃完坐左半粒鐘,先埋單。
2015-01-25
2014-01-18 389 浏览
新明發都唔喺第一次幫襯,久唔久逢星期日經過,都見佢有幾多客,好似今日咁真喺人多到爆。不過,晌大埔墟廣福里發跡嘅新明發,好評vs劣評認真一面倒,相反,晌荃灣依間新明發就好評vs劣評旗鼓相當,以OK喺最多人給予嘅評價,真令人疑惑佢哋究竟喺咪同一間店舖 ,抑或只喺同名同姓?但對比番兩者嘅鋪面、招牌、餐牌……等等,應無太大懸念嘅,荃灣店確喺幾年前衝出大埔嘅分店 !一張餐牌乜都睇晒:盅頭飯、中式點心、潮式粉麵,茶記格局,志在填飽肚快上快落嘅地方。無論揀盅頭飯、點心定粉麵,加$6有熱飲或汽水,加$8有凍飲,加$10就可以配特飲。同上次一樣,小弟要個盅頭飯加奶茶,老婆就淨要一碗粉麵就夠喇。 豉椒排骨盅頭飯 $22.熱奶茶 +$6 盅頭飯只有5款選擇:豉椒排骨、鳳爪排骨、鱆魚肉餅、鹹魚肉餅、北菇滑雞,即喺幾年嚟都無變過,更難得嗰時款款賣$18,依家都只喺加$3賣到$22,仍然好街坊價 。盅頭飯不斷蒸不斷出籠,所以唔使點等。盅頭飯睇落份量細細,基本上唔太大食都應該夠,而排骨仲放滿飯面,算交足料。排骨略帶肥膏,我就覺得OK嘅,但老婆就嫌排骨肥,豉椒味就太淡口 ,少咗份惹味嘅感覺。而飯粒軟熟分明
豉椒排骨盅頭飯 $22.熱奶茶 +$6

,少咗份惹味嘅感覺。而飯粒軟熟分明,淋上枱上任落嘅甜豉油,真喺豉油撈飯都覺得正
豉椒排骨盅頭飯.熱奶茶
豉椒排骨盅頭飯
招牌四寶河 $25

四寶河大大碗,其實幾抵食,因為一碗有齊潮汕魚蛋、鮮墨魚丸、潮式魚扎及潮州魚餃,好豐富
,而且各有不同味道及口感。河粉較一般廣式幼身,但依然滑溜非常,唯一喺覺得個湯頭稍淡
招牌四寶河
招牌四寶河
因為兩口子趕時間,所以嚟食晏填肚,次次嚟都喺匆匆又一餐,講真,人多環境逼,點都唔會慢慢磨囉,難以津津樂道,只喺盅盅落肚!
2013-10-15 162 浏览
又是重陽節, 到荃灣登高兼掃墓是每年的例行公事. 拜祭完畢, 就近地在荃灣吃個午飯. 偶然路過這間新明發, 見店外架起幾個蒸籠, 門口寫著: "馳名盅頭飯", 而店外也有人排隊買外賣, 抱著即管一試的心情入內. 這間店與其說是點心店, 不如說它像茶餐廳會更貼切! 店內是茶餐廳格局, 很街坊, 衛生程度也很一般, 地方有點滑. 店員很有效率, 不過禮貌一般.看看餐牌, 食物種類包羅萬有, 除了店家主打的盅頭飯, 還有中式點心, 潮式粉麵, 茶餐廳碟頭飯等等, 總有一個會合心意. 店家主打即蒸盅頭飯, 而眼見很多食客都是吃盅頭飯的, 當然要點來試試. 我們點了豉椒排骨和鱆魚肉餅兩款, 另外也點了馬拉糕和义燒包.排骨飯: 雖然說是即蒸的, 但落單後不夠三分鐘便送上, 很難令人相信是即叫即蒸的. 排骨當然不是新鮮, 不過沒有雪味, 而且是有骨有肉, 肥瘦均勻那種, 肉質尚算不硬, 但卻出奇地甜, 似是加了味精; 至於米飯方面, 飯粒乾身且粒粒分明, 不會太硬, 帶點肉香, 不過卻不夠熱, 如果是即蒸的話應該不會如此.章魚肉餅飯: 飯底如上, 章魚入味, 肉餅不會太硬, 不過味道又是偏甜.义燒包

义燒包: 一碟三件, 由於沒有用蒸籠, 所以很快變冷和硬. 包的外皮很甜, 尚算鬆軟; 內裡很少义燒肉, 多數是义燒醬, 一點也不好吃!
馬拉糕: 很大件, 蒸得不太鬆化, 單從糕身不多的氣孔已經知道, 味道方面也是偏甜.

後來再看到了食家們的介紹後, 才知道這間"新明發"是在大埔起家, 以賣排骨飯成名的, 荃灣這間原來是分店! 不過, 不管是馳名的排骨飯, 又或是其他點心, 都有一個共通問題: 味道很甜! 店家大概每種食物都加點"師傅" 吧! 所以味道都很甜, 而且很快便十分口渴! 老實說, 對於這些以味精來提昇食物味道的店子, 不管如何好吃, 也難以令我回頭......
2013-10-13
  • 沒有