2021-12-03
今日同同學嚟灣仔實習,揀咗呢一間新景園咖喱小廚食飯,估唔到有驚喜!咖喱豬扒飯$88🥩豬扒同埋🥘咖喱係分開上嘅,咁就唔使擔心咖喱會整到啲豬扒霖晒💦。大過塊面😅嘅豬扒生炸之後再切細幾塊🔪,點上咖喱汁,非常之好食😋。佢嘅咖喱亦都好惹味:裏面嘅薯仔🥔吸收晒咖喱汁嘅精華,簡直係進入左一個新嘅境界!😋😋😋乾炒牛河$90我最怕乾炒牛河會太多油🛢,變咗好似觀塘出名嘅油河😅😂😂😂,今次呢個恰到好處,太少油又會令到河粉黐埋一舊舊唔好食🥲,太多油又會好膩🙁。芽菜亦都可以吸返啲過量嘅油,真係食唔停口!佢嘅牛肉🐄都唔吝嗇,起碼都有7、8件,食到我朋友好滿足。🤰最緊要係咩啊?係鑊氣啊!🔥🔥🔥呢份乾炒牛河係即刻炒出嚟,上到枱熱辣辣,見到好多蒸氣漂出嚟,即刻流晒口水。🤤星洲炒貴刁$90咖喱粉🥘包裹住每一條河粉同埋肉絲,真係勁好食!同埋佢配料都好足夠:有叉燒、芽菜、鮮蝦🍤……今次真係大滿足不過,總體而言始終茶記質素要賣$90有啲貴💸,下次嚟之前要再諗諗🤔️——————為食分界線——————新景園咖喱小廚 (灣仔)灣仔春園街20號地舖推介指數 🤰🤰🤰(3/5)好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)抵食指數 🤰🤰(2/5)環境推介
咖喱豬扒飯$88
乾炒牛河$90
佢嘅牛肉🐄都唔吝嗇,起碼都有7、8件,食到我朋友好滿足。🤰
星洲炒貴刁$90
——————為食分界線——————
新景園咖喱小廚 (灣仔)
灣仔春園街20號地舖
推介指數 🤰🤰🤰(3/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰(2/5)
環境推介 🤰🤰🤰(e/5)
人均消費: $90
#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #馬里奧中菜 #乾炒牛河 #星洲炒貴叼 #咖喱豬扒飯 #新景園咖喱小廚 #香港茶餐廳 #灣仔 #鮮蝦 #叉燒 #觀塘油河 #芽菜 #熱辣辣 #鑊氣 #即炒 #貴 #好食