2021-12-03 721 浏览
今日同同學嚟灣仔實習,揀咗呢一間新景園咖喱小廚食飯,估唔到有驚喜!咖喱豬扒飯$88🥩豬扒同埋🥘咖喱係分開上嘅,咁就唔使擔心咖喱會整到啲豬扒霖晒💦。大過塊面😅嘅豬扒生炸之後再切細幾塊🔪,點上咖喱汁,非常之好食😋。佢嘅咖喱亦都好惹味:裏面嘅薯仔🥔吸收晒咖喱汁嘅精華,簡直係進入左一個新嘅境界!😋😋😋乾炒牛河$90我最怕乾炒牛河會太多油🛢,變咗好似觀塘出名嘅油河😅😂😂😂,今次呢個恰到好處,太少油又會令到河粉黐埋一舊舊唔好食🥲,太多油又會好膩🙁。芽菜亦都可以吸返啲過量嘅油,真係食唔停口!佢嘅牛肉🐄都唔吝嗇,起碼都有7、8件,食到我朋友好滿足。🤰最緊要係咩啊?係鑊氣啊!🔥🔥🔥呢份乾炒牛河係即刻炒出嚟,上到枱熱辣辣,見到好多蒸氣漂出嚟,即刻流晒口水。🤤星洲炒貴刁$90咖喱粉🥘包裹住每一條河粉同埋肉絲,真係勁好食!同埋佢配料都好足夠:有叉燒、芽菜、鮮蝦🍤……今次真係大滿足不過,總體而言始終茶記質素要賣$90有啲貴💸,下次嚟之前要再諗諗🤔️——————為食分界線——————新景園咖喱小廚 (灣仔)灣仔春園街20號地舖推介指數 🤰🤰🤰(3/5)好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)抵食指數 🤰🤰(2/5)環境推介

咖喱豬扒飯$88

乾炒牛河$90
佢嘅牛肉🐄都唔吝嗇,起碼都有7、8件,食到我朋友好滿足。🤰

星洲炒貴刁$90

——————為食分界線——————

新景園咖喱小廚 (灣仔)
灣仔春園街20號地舖

推介指數 🤰🤰🤰(3/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰(2/5)
環境推介 🤰🤰🤰(e/5)
人均消費: $90
#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #馬里奧中菜 #乾炒牛河 #星洲炒貴叼 #咖喱豬扒飯 #新景園咖喱小廚 #香港茶餐廳 #灣仔 #鮮蝦 #叉燒 #觀塘油河 #芽菜 #熱辣辣 #鑊氣 #即炒 #貴 #好食
2021-11-28 1035 浏览
星期六下晝去無論堂食定外賣都好多人幫襯一去到已經有好多人排緊隊但係排左半個鐘左右就有得入去食今次叫左兩個人氣之選差唔多餐廳嘅所有人都係食緊呢兩樣首先係最出名嘅咖喱豬扒飯豬扒超大塊,好脆口咖喱汁偏港式,係有少少稀個隻咖喱會越食越辣,好惹味😋仲有超大舊薯仔,夠薯仔入晒味兩個字,好味👍🏻黎到呢度一定要叫仲叫左乾炒牛河啲牛同樣好大塊,都幾夠獲氣食牛河必叫辣椒醬食完呢兩碟野好飽好滿足排隊都值得!!P.S. 老闆娘同夥計態度都好好好多人慕名而來所以想堂食就要預多啲時間排隊提提大家:堂食最低消費係$72
星期六下晝去
無論堂食定外賣都好多人幫襯
一去到已經有好多人排緊隊
但係排左半個鐘左右就有得入去食

今次叫左兩個人氣之選
差唔多餐廳嘅所有人都係食緊呢兩樣

首先係最出名嘅咖喱豬扒飯
豬扒超大塊,好脆口
咖喱汁偏港式,係有少少稀個隻
咖喱會越食越辣,好惹味😋
仲有超大舊薯仔,夠薯仔入晒味
兩個字,好味👍🏻
黎到呢度一定要叫

仲叫左乾炒牛河
啲牛同樣好大塊,都幾夠獲氣
食牛河必叫辣椒醬

2021-11-27
午餐
乾炒牛河
2021-10-31 1501 浏览
呢個唔係炸豬扒,係咖哩豬扒飯,係呀有飯係底㗎睇唔到之嘛🤣🤣咖哩係地道香港咖哩味ydnas就好鐘意,另外叫左咖啡牛腩,牛腩好淋亦多,原本諗住試乾炒牛河但未夠8點已經賣哂,下次要再去試💪
2021-10-26 1191 浏览
呢間野一直都好出名,所以今日特登試試佢都係門口等左十幾分鐘先有得入去咖哩豬扒飯睇相都知大份,但真實見到都好震撼咖哩味道幾好,但可以結翻少少,覺得太稀另外再嗌左個豆豉雞煲,一上枱熱辣辣,d雞都好滑,份量大,2個人食夠哂
呢間野一直都好出名,所以今日特登試試佢
都係門口等左十幾分鐘先有得入去
咖哩豬扒飯睇相都知大份,但真實見到都好震撼
咖哩味道幾好,但可以結翻少少,覺得太稀
可能係我暫時食過最好味既咖啡豬扒飯🍛通常十個有九個都係嗌豬扒飯😂.2大塊炸好熱辣辣既豬扒仲有另上既惹味咖哩汁汁係偏向港式 唔creamy 係稀身少少但其實都偏辣🔥會愈食愈辣🥵加埋舊薯仔係精髓🥔😂成個配搭真係好無敵🤤其實女仔一般都食唔哂我都會自備定盒仔拎走唔洗浪費✌🏻.但係堂食同外賣 味道真係有d分別咖哩汁會cream d 無咁辣同埋汁會直接淋上豬扒上面 變左無咁脆身份量得返1塊豬扒 無薯仔 不過一定食得飽 而且外賣黎講都係中上水平👍🏻PS* 乾炒牛河都好味😋
可能係我暫時食過最好味既咖啡豬扒飯🍛

不過一定食得飽 而且外賣黎講都係中上水平👍🏻

PS* 乾炒牛河都好味😋
  • 乾炒牛河
2021-10-13 1268 浏览
豬排夠厚又脆🤤 味道真係一流。份量又多,2個人食絕對夠飽😇埋單95蚊連大可樂油菜,人均都係約50蚊,食完飽到上心口 yummy👍呢到既猪排真係寧舍不同,唔係講笑。出面好多猪排,一係唔夠脆,一係無咩味,一係肥肉多,新景園既猪排應該係全港島最好食,性價比最高🤓服務員哥哥同老闆娘 都好溫柔、好有禮貌同貼心,食飯既時候會一直關心我。營業時間下午6:15到9:00,8點左右截單,好彩果日咁岩趕上最後一個位🥰

2021-10-09 961 浏览
難得出到港島 就緊係去試呢間bookmark左好耐既咖哩~(≧∇≦*)🐖咖哩豬扒飯 $𝟾𝟾炸豬扒唔會話好乾好油 炸漿又唔厚 咬落都係好淋~配埋有少少辣既咖哩 好好餸飯(๑❛ꆚ❛๑) 份量仲要大大份 食量唔大既話同朋友仔share一個都已經夠!仲試左牛腩同魚柳,不過覺得最出色都係豬扒(≧◡≦)但係價錢比較貴…糧尾人士要有待出糧先食((包括me🐰🤦🏽‍♀️👅味道:3.5/5💰性價比:2.5/5👀回頭率:3/5 (出糧的話會去食~😛不過外賣會有折 住附近可以買外賣食!)

🐖咖哩豬扒飯 $𝟾𝟾

👅味道:3.5/5
💰性價比:2.5/5
咖哩豬扒飯
咖哩牛腩飯
咖哩豬扒飯
2021-09-26 1068 浏览
久久未路經灣仔 所以也有一段很長時間沒光顧新景園( ・᷄ὢ・᷅ )可是我一直心心念念著那咖喱豬扒飯🍛這天剛好到中環辦點事情 順道過來新景園٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و午餐時間門外已有兩條人龍 一邊是等待入座⌛️一邊是在購買外賣的/ 取外賣🥡的〰️ 等待了大概10分鐘就有位置了! 店員服務態度好好 這位男店員一直告訴我很快有位置🥰 為汗流浹背的我帶來一絲希望🤣🤣🤣 我被安排坐在一個一人位😛 真好 不用搭枱 我很怕周遭有些吃飯很快的上班一族 因為我會非常自然的跟上他們鯨吞的速度 驟變一枱人在進行「鬥快清哂碟野大賽」🥵 -一坐下店員會立即遞上餐具 餐具用了一張薄薄的紙包裹著 感覺更衛生 因為店員在包裹時一定會看到餐具是否已清洗乾淨👅咖喱薯仔率先上枱🥔🍛薯仔煮的軟淋入味 咖哩甜中帶辣 辣味到中後段騎著駿馬突圍而出 而且久久不離去 咖哩香味也很足夠😛也是這樣讓我朝思暮想豬扒現炸 熱辣辣 脆卜卜 份量依舊驚人!還是能看到肉的紋理 證明肉質其不差 爽彈不霉😽白飯也很重要❗️飯香 不會過硬過軟 是好的飯粒!-即便店內客人絡繹不絕 店員也是忙得不可開交 還是廚師幫忙端菜出來 但大家的服務態度還是很好 還會跟客人聊起天來 res

咖喱薯仔率先上枱🥔🍛

豬扒現炸 熱辣辣 脆卜卜 份量依舊驚人!

還是能看到肉的紋理 證明肉質其不差 爽彈不霉😽
白飯也很重要❗️飯香 不會過硬過軟 是好的飯粒!
即便店內客人絡繹不絕 店員也是忙得不可開交 還是廚師幫忙端菜出來 但大家的服務態度還是很好 還會跟客人聊起天來 respect!
2021-09-24 895 浏览
長注了灣仔咁耐一直都見呢間人龍好長,終於今日諗住同同事一試買外賣,堂食88$,外賣$48。當然兩者有分別,見堂食會大份d我地決定買外賣番去,參照前人話打電話落訂order會快d, 但結果提早12:50打去落定order,1點3去到都係要去到等….我懷疑去到個一刻先開始整。因為我見到個一刻先問我叫左咩 個下先寫單 本身又話1:15囉得比完$仲要再等多10分鐘先有得囉!其實係咪叫快左?Order好似好混亂!最後1:25先有得囉!唉,係條街度咁熱等外賣真係等無到哂心機!好在,番到office 打開個飯叫做有d恩惠!咖哩豬扒係好食既,咖哩雞都唔錯,有雞味唔會好鞋,但由於切得好大舊,好難share! 味道係唔錯,咖哩少少辣岩岩好送飯,feel到係即叫即整,番到去個飯仲熱辣辣。咁既質素係抵食夾大件不過短暫唔會再食住,除非無乜人又唔洗等!夏天無論等外賣或等入座都係辛苦,本人覺得未至於好食到要排咁耐隊!如果唔洗排隊會多d幫襯既⋯⋯
長注了灣仔咁耐一直都見呢間人龍好長,

2021-09-24
10 分钟 (外卖自取)
午餐
2021-09-24 826 浏览
喺灣仔返工嘅打工一族一定有聽過新景園咖喱小廚呢間名店,呢間鋪頭最出名嘅一定係咖喱豬扒飯(外賣自取)!因為出哂名肉質嫩滑、價格相宜、份量又多,係附近返工一族嘅必食名物嚟~不過因為呢間食店實在太出名了,好多時都人頭湧湧,繁忙時間你想喺鋪頭堂食嘅話起碼要喺外面等30分鐘先入到去,所以筆者建議大家食外賣,而且係早啲打電話去call定(大約早半個鐘),等放lunch嘅時候先去拎,就唔使等咁耐了~補充多一點,佢部份菜式嘅堂食價格比起外賣貴幾多下,所以又多一個理由令我捨堂食而擇外賣了!
2021-09-24
10 分钟 (外卖自取)
2021-09-13 820 浏览
話說已經book mark左呢間餐廳一段時間,不過由於佢哋的營業時間唔係好長:1100(星期2,6 +30分鐘)-1500,1830-2030 逢星期日休息(時間根據Google Map提供)對我2頭住家+返工地點都唔就腳的情況下,勁難抽到機會去,今日機會黎啦!放假係馬鞍山都堅持過去,避開1點食飯時間,2點到達都仲有十多人等候,千里迢迢來到,期待多時,絕不放棄,結果因為我只是一個人來,很快已安排入座,位置問題,不想拍到客人,另有晚餐餐點,入黎前已決定好食招牌咖喱豬,另點奶茶,雖然牛河都好想食,但只有一人實在沒辦法。奶茶先到,奶味香濃,但茶味略嫌失色,個人喜好茶味較濃的奶茶,看各人喜好。今日重點上場,因為太心急想食,移動豬扒後才突然發覺沒拍照,所以豬扒重疊了,份量看似比平常少,其實很多的,大概有2塊大豬扒吧?!飯曬也大概有2碗!份量一d都唔吝嗇。豬扒外脆內軟,有口感不鞋口,皮唔厚,就咁食都味道香口,吃完後沒有口乾的感覺。咖喱為港式咖喱,香辣,辣度適中,過癮的辣,卻不會太辣搶喉。(本人食辣較差,不算食得好辣的)飯粒分明,偏硬身,係剛剛好的感覺,好喜歡呢種飯,最怕碰到爛飯。唯一較可惜的是沒有
話說已經book mark左呢間餐廳一段時間,
不過由於佢哋的營業時間唔係好長:
逢星期日休息(時間根據Google Map提供)

對我2頭住家+返工地點都唔就腳的情況下,
勁難抽到機會去,今日機會黎啦!
放假係馬鞍山都堅持過去,避開1點食飯時間,
2點到達都仲有十多人等候,
千里迢迢來到,期待多時,絕不放棄,
結果因為我只是一個人來,很快已安排入座,

位置問題,不想拍到客人,另有晚餐餐點,
入黎前已決定好食招牌咖喱豬,另點奶茶,
雖然牛河都好想食,但只有一人實在沒辦法。

奶茶先到,奶味香濃,但茶味略嫌失色,
個人喜好茶味較濃的奶茶,看各人喜好。

今日重點上場,因為太心急想食,
移動豬扒後才突然發覺沒拍照,
所以豬扒重疊了,份量看似比平常少,
其實很多的,大概有2塊大豬扒吧?!
飯曬也大概有2碗!份量一d都唔吝嗇。

豬扒外脆內軟,有口感不鞋口,皮唔厚,
就咁食都味道香口,吃完後沒有口乾的感覺。
咖喱為港式咖喱,香辣,辣度適中,
過癮的辣,卻不會太辣搶喉。
(本人食辣較差,不算食得好辣的)
飯粒分明,偏硬身,係剛剛好的感覺,
好喜歡呢種飯
,最怕碰到爛飯。
唯一較可惜的是沒有我最愛的薯仔,
看見上一位顧客是有薯仔在咖喱汁內,
而我也許是來得太晚了,沒有薯仔,
下次再早些來好了!

總結:
排隊情況人多時隊尾有部分人需站到馬路上,而車輛有後面經過,如有小孩必須多加留意路面狀況。
我於2點左右等候,前面有4位,2位各一張,單人我是第4位,我是第十個等待的人,大約15-20分鐘入座,單人比較易安排,愈多人等候時間可能需時較長,但我看情況都算快,大家吃完都很快主動離開。雖然排隊人數多,但店內安排位置絕不擠擁,未知是否已過繁忙時間還是平常都這樣,我一人還有一張閒置的椅子可放袋。
另外雖然休息時間為1500,但見1450還有最後一位客人入座,雖然之後還有人想排,但被告知已休息,所以真係想食唔好太遲,避免白行一趟之餘也避免增加了員工休息時間的工作量!
氣氛氛圍很好的餐廳,不斷會看到員工/老闆熱情,很多客人應該係熟客仔,好似朋友般的感覺!很經鬆,但絕不忽略生客(如我),各人都很禮貌而且親切!
有小插曲,我一開始睇到碟野猶豫咗一陣,因為實在好大碟…就見到旁邊有枱1男1女叫2碟食物,有碟完全食不到的狀態下外賣帶走,剛好身上有昨天公司吃完的吉飯盒係身,最後我都係決定係食之前用飯盒入起部分,雖然我食量都唔細但避免開吃後才發現吃不完而浪費,還是未食前先分開好了。想不到在我同枱後入的客人,還未開始吃,就向我詢問,如不介意,可否替她吃一點肉,她說肉有點多,最後她分了好幾塊豬扒給我,這餐廳無論是老闆職員甚至是客人都是如此像朋友般的相處,真的令我十分驚訝,這的的確確是屬於香港人的小店!必定再來!大推!

2021-09-11 1069 浏览
家門口很火的咖喱小店,每次經過都在排長隊。咖喱豬扒飯很好吃,咖喱味道特別正,豬扒烤的也恰到好處。豬扒的分量好多,如果不是特別餓,都有點吃不完。還有乾炒牛河和咖喱雞飯也都很不錯。
2021-09-11
  • 乾炒牛河
2021-09-11 491 浏览
難得灣仔黃茶記(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 之前去幾次都唔開 今日撞到佢開都幾興奮😆👉🏽咖喱豬扒飯個咖喱汁偏辣,可能我真係好唔食得辣💀汁比較稀,但都多,好足夠用黎撈飯同點豬扒,唔曬慳住用☺️一上枱個豬扒真係熱辣辣 要襯熱食,塊豬扒又好夠脆,十給惹味!同埋係3塊豬扒既分量 唔洗飯都夠飽🙀👉🏽乾炒牛河 + 套餐(雪耳湯+菜心)雪耳湯飲落似味精湯唔知點解 但明明都好多雪耳同雞絲係碗湯到🙈🙈菜心新鮮 冇煮到老曬 色澤都靚靚乾炒牛河feel到好夠鑊氣 牛肉都好多 完全冇hea 我Overall黎講啲野食好好食,好夠鑊氣!超過一般茶記水準,食物價錢偏貴 但都好值得食! 2個女仔食已經叫曬少飯少分量 都係食唔曬 可見幾咁抵食!同埋係良心小店 要多多支持!💛💛

👉🏽咖喱豬扒飯

👉🏽乾炒牛河 + 套餐(雪耳湯+菜心)
菜心新鮮 冇煮到老曬 色澤都靚靚
乾炒牛河feel到好夠鑊氣 牛肉都好多 完全冇hea 我

2021-08-30 694 浏览
No1豬扒飯新景園咖喱豬扒飯遠近馳名,自從倫伯事件後更加聲名大噪,全天候排隊等位入座。一坐低靚女好好招呼,落力推介豬扒飯話好正呀,加多10蚊有菜有嘢飲好抵食👍🏿咖哩豬扒飯$88一上枱「嘩!正呀」,真係好大碟,份量十足!咖喱都幾濃、淡淡椰香味,亦都有少少辣,淨係個咖喱汁都可以送2碗飯豬扒香脆,炸粉簿,肉質鬆軟唔鞋口油菜&汽水+$10加配新景園咖喱小廚 (灣仔)灣仔春園街20號地舖
No1豬扒飯

咖哩豬扒飯$88
一上枱「嘩!正呀」,真係好大碟,份量十足!
豬扒香脆,炸粉簿,肉質鬆軟唔鞋口

油菜&汽水+$10加配

新景園咖喱小廚 (灣仔)
2021-08-27 573 浏览
🥘新景園咖喱小廚一直番金鐘...一直聽身邊同事講...超好食🥳我番咗年幾...終於放低我個白烚雞胸.....跳出去叫外賣啦😍😍😍😍我同你哋講..呢個飯...係好好好食🥇🏆🏆🏆🏆咖喱豬扒飯 $48佢皮脆但唔熱氣...之後係個豬扒一d都唔鞋🥳🥳其次係佢個咖喱汁係港式😍無椰汁味..我最鍾意🥰🥰不過辣度偏辣..但係愈食愈辣🤪🤪但唔緊要..撈飯食係超好食😍😍😍🏆🏆🏆咖喱雞扒飯 $48佢皮嘅炸粉係偏厚,但雞扒係嫩滑🤪🤪個汁同飯..我覺得都好食🥰兩者比較..我會偏向咖喱豬扒飯...因為豬扒真係好出色..超好食😍😍😍咖喱又出色..份量又大份😍😍😍😍講真....我去拎外賣..真係超多人....痴線勁多人等..好彩我電話單唔洗等咁耐姐🤪🤪不過...提提大家.....「堂食係貴過外賣...所以想試嘅人..真係要諗下堂食定點🥲」🏠新景園咖喱小廚 (灣仔)灣仔春園街20號地舖味道:5/5環境 : N/A服務:5/5衛生:N/A價錢:5/5
🥘新景園咖喱小廚

🏆🏆🏆🏆咖喱豬扒飯 $48

🏆🏆🏆咖喱雞扒飯 $48

🏠新景園咖喱小廚 (灣仔)

味道:5/5
環境 : N/A