2021-08-04 958 浏览
灣仔食咖哩一定係春園街新景園,豬排用薄粉炸得甘香鬆脆完全唔會有乾柴感覺,仲要塊塊都好juicy多汁,豬排肉質肥瘦適中,肥肉部分咬落爽脆,調味亦做得好好,咖哩汁微辣帶點奶香,送飯一流,或者用豬排點汁食都係相當正,建議如果唔係太大食嘅可以落單時講比少啲豬排,因為真係好大碟好多豬排,當然食唔晒都可以自己帶走啦,不過啲豬排真係要堂食熱辣辣先好食。另外要讚嘅係樓面同事相當有禮貌笑容滿面,今時今日做飲食除左要出品好之外,樓面對外亦相當重要,無禮貌黑口黑面嘅絕對係趕客。價錢雖然比外面一般貴少少$88碟,加10蚊可以轉套餐有飲品同一碟油菜,但個人覺得絕對係一餐滿足嘅咖喱飯餐。
2021-08-03 707 浏览
鋪面都算幾細下,得8張枱左右,所以等位都要等幾耐下,前面得3group人但係都要等左半個鐘多啲加上天氣都幾熱下,係門口排隊真係排到出哂汗🥵到2點幾食完門口都仲有幾多人食,真係勁受歡迎!不過值得一提餐廳嘅冷氣唔太夠,我地去食個日出面成32度,排到入去已經出哂汗,入到去都冇涼左嘅感覺🥵🥵一入到坐低已經有侍應黎落車,勁快手,所以係門口可以諗定食咩,一坐低就可以落order📝同埋侍應姐姐同老闆都好有禮貌🍛咖哩豬扒飯 $88嚟到無理由唔試下個招牌菜啩😍😍成碟飯嘅份量超級大,塊豬扒同我手板一樣大🖐豬扒即叫即炸,皮薄多肉,好淋一啲都唔韌,炸粉唔厚但係好香脆咖哩係偏水嘅質地,微辣,帶有微微香料味,入面仲有舊薯仔,不過就唔係好淋個隻咖哩嘅黃係超染色超重個隻,食完記得清潔下啲牙😆🍅蕃茄豬扒飯 $88相比起咖喱,蕃茄汁係透透地明,而且係杰啲,但係蕃茄味唔重🍛咖哩魚柳飯 $88魚柳一樣都係勁多同勁大塊,同埋都係炸粉唔厚同埋夠脆價錢都幾貴下,而且飲品要散叫,凍飲+$18但係如果係附近返工/住買外賣仲抵,外賣比堂食平一半
加上天氣都幾熱下,係門口排隊真係排到出哂汗🥵
到2點幾食完門口都仲有幾多人食,真係勁受歡迎!

🍛咖哩豬扒飯 $88
嚟到無理由唔試下個招牌菜啩😍😍
成碟飯嘅份量超級大,塊豬扒同我手板一樣大🖐
豬扒即叫即炸,皮薄多肉,好淋一啲都唔韌,炸粉唔厚但係好香脆
咖哩嘅黃係超染色超重個隻,食完記得清潔下啲牙😆

🍅蕃茄豬扒飯 $88
相比起咖喱,蕃茄汁係透透地明,而且係杰啲,但係蕃茄味唔重

🍛咖哩魚柳飯 $88
魚柳一樣都係勁多同勁大塊,同埋都係炸粉唔厚同埋夠脆

價錢都幾貴下,而且飲品要散叫,凍飲+$18
但係如果係附近返工/住買外賣仲抵,外賣比堂食平一半
灣仔返工,個個必提嘅咖喱飯又等我又走去試下先!今次我試晒兩大名物:咖喱豬扒飯,乾炒牛河!先試乾炒牛河,未上菜已經聞到香味! 試試佢的味道,夠晒鑊氣!河粉唔會痴埋一舊舊,又彈牙原本我話有D油,再少油D更好,朋友話我知已經用少左油去炒😂而牛肉,一食落口,好滑又無渣,件件都係大大件嘅,再加埋辣椒醬,十分惹味!(辣椒醬少咸,留意唔好一次過落太多)秒清左個牛河之後,等左陣見到咖哩汁同薯仔隔多一陣,豬排新鮮即炸就上枱啦!嘩!重量級大大塊2塊豬扒,舖滿成個碟 先食一啖豬扒香脆又鬆化,醃嘅味道剛好又無雪藏味,炸粉好薄,一D都唔乾身,有肉汁而且唔痴牙再試埋配椰汁咖哩食,香濃又厚汁,味道係香辣惹味(偏辣味),淨係汁撈白飯都可以食一大碗啦😂食完炸豬扒,辣辣地再飲罐可樂,絕對係超級邪惡!順便一提,咖喱飯有套餐,可以有埋飲品同油菜如果2個人食,記得叫少飯 /半飯,基本上食豬扒同咖喱都飽晒 🤤🤤另外值得一提係佢地嘅服務態度,真係好細心。聽到隔離枱要外賣盒,老板娘即係提下,叫佢食晒個菜唔好帶走,第二日會出水又黑晒,唔好食架啦。有小店就係想食呢種難得嘅人情味❤️大家去食嘅時候要留意下時間,晚市由6點開始,餐廳有8-9張
灣仔返工,個個必提嘅咖喱飯又等我又走去試下先!

今次我試晒兩大名物:咖喱豬扒飯,乾炒牛河!

先試乾炒牛河,未上菜已經聞到香味!
試試佢的味道,夠晒鑊氣!
河粉唔會痴埋一舊舊,又彈牙
原本我話有D油,再少油D更好,朋友話我知已經用少左油去炒😂

乾炒牛河

秒清左個牛河之後,等左陣見到咖哩汁同薯仔
隔多一陣,豬排新鮮即炸就上枱啦!

嘩!重量級大大塊2塊豬扒,舖滿成個碟

咖喱豬扒飯

食完炸豬扒,辣辣地再飲罐可樂,絕對係超級邪惡!

順便一提,咖喱飯有套餐,可以有埋飲品同油菜

大家去食嘅時候要留意下時間,晚市由6點開始,餐廳有8-9張枱,排隊嘅人都幾多,拎外賣嘅人都多,預大約15 - 30分鐘排隊,同埋要人齊先入得架!
2021-07-24
  • 干炒牛河
2021-07-21 1069 浏览
俾三秒時間你答,如果我問你香港邊度有好食嘅咖喱豬扒飯,你會介紹我去邊度食?三、二、一⋯⋯ 🤔.會唔會係翠X、大快X定還是X興呢啲賣各式各樣美食嘅連鎖茶餐廳或者快餐店?🤨 如果你問我喺邊度可以食到全香港最好食嘅咖喱豬扒飯,我心入面只得一個答案:新景園。😏.其實新景園本身已經係一間非常人氣嘅餐廳,因為佢嘅咖喱豬扒飯實在係太出名!但作為一間茶記,佢嘅咖喱豬扒飯居然賣到成$88一個(堂食)?!值唔值呀?.呢一日天文台懸掛三號風球,出面雷電交加雨風吹。閒日lunch hour再加埋滂沱大雨,都無淋熄一眾一心幫襯新景園嘅食客(包括我自己)。😝😝 一去到餐廳門口,就見到門口左右兩邊都排滿人龍,門口中央亦都企咗好多個等外賣嘅食客。天氣咁差都仲擔住遮喺度等,間嘢係咪咁堅呀?但因為咁,我對新景園嘅食物就越嚟越期待!🤣🤣.排咗半個鐘左右,終於輪到我啦!🤩 一入座就即刻落單叫咗最出名最人氣嘅咖喱豬扒飯!只消幾分鐘,一大盤咖喱豬扒飯就出現喺我面前。上菜時我真係嚇親,餐廳一啲都唔吝嗇,一碟咖喱豬扒飯居然有起碼十塊豬扒,仲要嚿嚿都好大塊,好大份呀!馳名豬扒係即叫即炸,非常熱辣辣,外面只係有一層薄薄金黃色嘅炸粉,十分
排咗半個鐘左右,終於輪到我啦!🤩 一入座就即刻落單叫咗最出名最人氣嘅咖喱豬扒飯!只消幾分鐘,一大盤咖喱豬扒飯就出現喺我面前。上菜時我真係嚇親,餐廳一啲都唔吝嗇,一碟咖喱豬扒飯居然有起碼十塊豬扒,仲要嚿嚿都好大塊,好大份呀!馳名豬扒係即叫即炸,非常熱辣辣,外面只係有一層薄薄金黃色嘅炸粉,十分香口又酥脆,厚身又juicy,仲要一啲都唔嚡口,我真係勁驚喜,好食!😋
咖喱豬扒飯嘅咖喱同豬扒係分開上的~咖喱汁入面仲有一大嚿薯仔,不過薯仔就無事先炸過,如果炸過就perfect喇!新景園嘅咖喱汁幾重椰香味,辣辣地咁,質地亦都幾稠!唔好話我誇張,你淨係俾兜咖喱汁我都可以撈兩碗飯食!🤤🤤
食完真係好滿足呀~我一定會再幫襯!其實我本身係無諗住介紹新景園俾其他人㗎,因為佢已經好多人幫襯同埋成日排晒長龍,我唔想又多一班「競爭對手」呀!不過佢實在係太好食,所以我忍唔住同大家開心share~如果你都鍾意食港式咖喱豬扒飯,不如下次過嚟試下?😳
2021-07-21
午餐
  • 咖喱豬扒飯
大鄉里 第一次食我終於明白點解咁出名嘢又好食 服務又好平日夜晚去到 照樣有人排隊等咗15至20分鐘就到我哋都算幾快咖喱豬扒飯 (連菜+汽水) $88🙆🏿‍♀️招牌菜咁濟 你以為佢就咁比大大塊豬扒你?佢係比2塊豬扒你 大過塊面 好鬼痴線仲要係出面香脆 入面鬆軟 調味剛好食淨咗嗰一半 隔日食都係咁鬆軟😋唔怪之得連嗰位阿伯都想打尖免排隊去食其實排隊都值得食👍🏿而咖喱汁係偏辣嗰款 鍾意食辣嘅唔好錯過啦而食唔得辣嘅有其他汁/ 隔離枱嘅炒粉麵賣相都好吸引梅菜蒸肉餅 (套餐配湯加飯) $80🙆🏿‍♀️熱辣辣上枱 調味恰到好處有屋企風味 好味😋😋😋不過油稍多 少返啲油就perfect池另外值得讚嘅係服務態度🏅話晒香港人食飯會食埋服務由門口分位嘅阿叔 到傳菜姐姐 再到漢子侍應個個都超好禮貌 仲有家嘅感覺門口阿叔安排入座後只要有人留意到你揹背囊/ 大袋就會比張櫈你擺袋我哋叫咗蒸肉餅 姐姐放低時千叮萬囑我哋要小心熱之後幫我哋移好晒位到小妹食淨咗一半咖喱豬扒飯問佢拎盒時又特登拎咗個有兩格嘅比我飯+汁分開擺之後又見到另一個侍應好耐心幫其他客人落單間舖咁忙都做到個個咁好禮貌真係唔係講笑❎加一服務費
大鄉里 第一次食
我終於明白點解咁出名
嘢又好食 服務又好

平日夜晚去到 照樣有人排隊
等咗15至20分鐘就到我哋
都算幾快

咖喱豬扒飯 (連菜+汽水) $88🙆🏿‍♀️
招牌菜咁濟 你以為佢就咁比大大塊豬扒你?
佢係比2塊豬扒你 大過塊面 好鬼痴線

之後幫我哋移好晒位

到小妹食淨咗一半咖喱豬扒飯問佢拎盒時
又特登拎咗個有兩格嘅比我飯+汁分開擺

之後又見到另一個侍應好耐心幫其他客人落單
間舖咁忙都做到個個咁好禮貌真係唔係講笑

❎加一服務費
2021-07-13
2021-07-17 600 浏览
自己中學嘅時候就會同啲同學仔去附近嘅餐廳食豬扒飯,好可惜餐廳已經結業,之後就食完飯好食嘅咖喱豬扒飯🥲呢一間新景園大家一定聽過佢嘅名👾佢最出名就係咖喱配上唔同嘅肉類!堂食價錢偏貴,但食過就會覺得佢值得🤡豬扒炸得又香又脆又大塊,肥瘦均勻唔會食到成口都係油。咖喱香得來帶辣,唔覺意唔夠啲囉係一啖就一啖好快就成兜咖喱食晒碟飯!值得一題係外賣其實會平堂食好多😆但係堂食先會食得到啱啱炸起嘅豬扒另外想讚啲侍應超級有禮貌,絕對係會令人回頭再食嘅餐廳

呢一間新景園大家一定聽過佢嘅名👾
佢最出名就係咖喱配上唔同嘅肉類!

堂食價錢偏貴,但食過就會覺得佢值得🤡

另外想讚啲侍應超級有禮貌,絕對係會令人回頭再食嘅餐廳
2021-07-15 567 浏览
好有禮貌;)放飯時間都係等左十分鐘就入座 好多人買外賣$45抵!(另外menu)堂食$88 咖啡豬扒飯 但絕對值 好快上 超大份 好多人都食唔晒拎走 +$1飯盒 (大家可以自備兩個盒仔汗+豬扒飯)豬扒好juice 外脆內軟//另外 時菜魚柳飯 一樣一d都唔乾 👍🏻👍🏻👍🏻☺️
👍🏻👍🏻👍🏻☺️
2021-07-14
午餐
  • 時菜魚柳飯
2021-07-13 568 浏览
咖哩豬排飯 外賣$45 ※2020年12月(原價$85) 一個字 抵食😋👍咖哩汁好似街邊魚蛋檔既咖哩  好港式 🥰 ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪豬排🐽 調味適中 加左少少辣椒粉配埋咖哩汁一齊食唔會過咸 好溫和 炸漿 唔係超脆果種 正常 唔腍 ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪以$45呢個價錢食到咁高質既咖哩炸豬排飯 真係好抵!大家有機會要試試啊(❀ฺ´∀`❀ฺ)ノ ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪*留意番營業時間 中午之後會落場 到晚市再開(疫症關係或有其他安排 敬請注意)
咖哩豬排飯 外賣$45 ※2020年12月(原價$85)

一個字 抵食😋👍
咖哩汁好似街邊魚蛋檔既咖哩  好港式 🥰

豬排🐽 調味適中 加左少少辣椒粉
配埋咖哩汁一齊食唔會過咸 好溫和
炸漿 唔係超脆果種 正常 唔腍

▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪
以$45呢個價錢食到咁高質既咖哩炸豬排飯 真係好抵!
大家有機會要試試啊(❀ฺ´∀`❀ฺ)ノ

*留意番營業時間 中午之後會落場 到晚市再開
(疫症關係或有其他安排 敬請注意)

咖哩豬排飯
2020-12-20
咖哩豬排飯
2021-07-07 1483 浏览
同朋友好耐冇見,討論左好耐食咩,最後去咗佢最鍾意嘅新景園一齊食個便飯一齊嗌左啲野share野,樣樣都試到咖喱豬扒飯咖喱香同辣!撈飯真係正,辣辣地好惹味,豬扒又香又脆又大。主要唔痴牙,夠鬆化乾炒牛河足料,炒得夠鑊氣,牛肉多同大塊。椒鹽鮮魷感覺有d簿身,但好食既!嗌埋個油菜調劑一下個套餐有一碗湯送個湯好好飲,大大兜,又有湯渣,最愛;有雪耳同d豬骨肉,好淋,都幾好食總括嚟講樣樣都大大碟,味道都好好味,價錢係偏高小小,但味度同份量都抵返
一齊嗌左啲野share野,樣樣都試到
乾炒牛河
足料,炒得夠鑊氣,牛肉多同大塊。
椒鹽鮮魷
感覺有d簿身,但好食既!
嗌埋個油菜調劑一下

個套餐有一碗湯送

2021-07-06
  • 乾炒牛河
  • 咖喱汁
係灣仔番工應該一定聽過新景園大名,餐廳名物係咖喱配上一系列炸物,以炸豬扒最出名最多人食。.咖喱豬扒飯 💲45(外) 💲85(堂)⭐️4.8/5堂食同外賣價錢差太遠所以從來未坐低食過打張卡。但想食邪惡晏仔個日唔多唔少都會諗起佢🤤。咖喱係最傳統邪惡港式風味椰汁咖喱,豬扒炸粉薄。又香又爆盒大塊食落仲有滿滿肉汁。咖喱加豬扒從來都係傳統絕配。.🔸好味道經常翻吃系列🌝🌝🌝。.不專業食評 nei.foodie
咖喱豬扒飯 💲45(外) 💲85(堂)
⭐️4.8/5
🔸好味道經常翻吃系列🌝🌝🌝。
不專業食評 nei.foodie
2021-06-21 966 浏览
😭我終於食到喇🤤😍一直都好想食,但一直都搵唔到啱時間去食😭今日放假,我哋專程去食,終於食到喇😭雖然好熱,12:00pm左右都已經有幾個人排緊隊,好彩都係等咗15分鐘左右就有位🤤🤤另外都勁多人等外賣梗係叫咗招牌菜啦!咖哩豬排飯!同埋乾炒牛河😍🤤😍🤤碟咖喱豬真係好有誠意😍大碟到⋯D豬扒多到⋯我好開心😆😆果然係名不虛傳,D豬扒好鬆軟,又入味🤤個咖喱辣度剛剛好😍好好味😋😋😋另外碟乾炒牛河亦係大碟到⋯🤤🤤🤤勁夠鑊氣,勁香!牛肉又爽!真係正👍🏻👍🏻👍🏻另外想講侍應姐姐超級有禮貌,真心比10個讚👍🏻我一定會再嚟食㗎😆😋-咖哩豬扒飯 $88-乾炒牛河 $88

梗係叫咗招牌菜啦!咖哩豬排飯!同埋乾炒牛河😍🤤😍🤤

-咖哩豬扒飯 $88
-乾炒牛河 $88
2021-06-02 1780 浏览
✨點樣食推介✨⭐️良心咖哩豬扒⭐️⭐️灣仔黃店⭐️新景園咖喱小廚地址: 灣仔春園街20號地舖🍖咖喱豬扒飯 $88 (9/10) ⭐️好好食⭐️星期六晚黑8點幾黎撞彩睇吓有冇得食,結果真係好好彩唔洗排隊直入👻一上就俾佢龐大嘅豬扒嚇親,塊豬扒係同隻碟一樣size!好癲😂塊扒食落去勁香口,炸之前應該醃左好耐,好入味,再溝埋d濃味咖喱一齊送飯食真係勁正😍仲要食極都食唔完,2個人先勉強清得曬🤤不過個咖哩對我黎講真係幾辣,要係咁飲可樂解辣,枝可樂仲要係樽裝,勁夠氣🤤🍖乾炒牛河 $78 (7.5/10)同平時茶餐廳炒嘅差唔多味🤣可以唔洗特登係度食,不過我俾姐姐sell到乾炒牛河+咖喱豬扒+油菜嘅套餐先食🤣回頭指數: 🍧🍧🍧 🍧(滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️️(滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
✨點樣食推介✨

⭐️良心咖哩豬扒⭐️
⭐️灣仔黃店⭐️

新景園咖喱小廚
地址: 灣仔春園街20號地舖

🍖咖喱豬扒飯 $88 (9/10) ⭐️好好食⭐️

🍖乾炒牛河 $78 (7.5/10)

回頭指數: 🍧🍧🍧 🍧(滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

2021-06-01 1307 浏览
六點多路過灣仔,突然看到一家小店沒開門,就已經排起了長龍,於是好奇心之下一探究竟,原來是一家港式咖喱豬排🍛店,那就在這裡解決晚餐!種類很豐富,從粵式小炒,菠蘿🍍生炒骨,咸魚茄子煲,涼瓜排骨,再到各式各樣的咖喱飯,粉面都有。選擇了咖喱豬排飯🍛,又點了一個乾炒叉燒河。咖喱豬排🥩可能很多人點,店家早早準備,很快就上了,大的驚人,豬排炸的酥脆,很新鮮的味道,咖喱微微辣🌶️,佔著咖喱配著米飯絕了!我還點了一個叉燒炒河,不會很乾,油光鋥亮,但是又不油膩,叉燒也很多
2021-05-22 1337 浏览
長期排長龍的小店,確實有佢無可取代嘅吸引力。第一咁忙嘅小店入面,每位店員都好有耐性好有禮貌,完全唔駛貼錢買難受、第二食物質素真係滿分,咖喱香濃,企門口都聞到流晒口水、第三份量十足,一個餐兩個人食都食得飽今次中午一點我哋兩個用咗十分鐘就排到入去,分別叫咗咖喱豬扒同咖喱雞扒。平凡嘅食材加上廚師嘅悉心製作,每啖都不平凡。豬扒夠厚身,高溫油炸鎖住豬扒嘅肉汁,加上香辣嘅咖喱,我成碟飯都食得晒雞扒鮮嫩,外脆內滑,炸得夠哂乾身。每樣都即叫即炸,真係夠晒誠意值得一提佢嘅咖喱係帶少少辣嘅,唔係日式咖喱嗰種甜嘅。

咖喱雞扒飯

值得一提佢嘅咖喱係帶少少辣嘅,唔係日式咖喱嗰種甜嘅。
咖喱雞扒飯
2021-05-18 965 浏览
外賣自取個份量比以前少咗。雖然雞扒都係大大塊,但之前好似有兩塊咁多,而家轉咗外賣盒就得一塊。依然每日中午都係好多人係門口排隊。味道依然,有少少乾,唔juicy。總括而言,係冇之前做得好,上一次食大約一年前。
外賣自取個份量比以前少咗。

外卖自取