太太先後係一年前話一定要食未試過,我地就一齊問朋友有無興趣食,因為佢要預(一至兩個月預備菜單)由經理親自Wtsapp同你傾 傾好菜單就報價 大概張單幾錢 都接受既 話哂都係一星 係正常操作。重點,當我地滿心期待人齊開飯,菜式也太失望,菜式名看似應該幾特別,又唔會差得去邊,一食就覺得普通野,(一般乳鴿)(一般北京填鴨)ps;仲要提早一個月訂如同訂位 可想言之;我期望值有幾高 到最後係失望離場頭盤係不錯 涼拌飽魚 偏辣紅酒鵝乾 都不錯👌看似餐單特別才叫 但出到黎都係一般 墨魚腸同魚片咁好特別所以試下 但原來係勁咸 好難食 係食幾啖食唔到 千祈唔好👎諗住最後 類似燴飯 好似好野味 原來都係好咸好難食 我無諗到一間一星餐廳做啲野出黎仲差過深水埗啲出名小菜店 唔係話佢無特色 係太咸 根本食唔到道菜特別之處 bad feel~甜品呢個正常。但,,,後面黎果個薯仔就咁上菜 我覺得好肉酸 同食落街邊推車仔同自己整仲好食過佢 認真 好失望
太太先後係一年前話一定要食未試過
大概張單幾錢 都接受既 話哂都係一星 係正常操作。

重點,當我地滿心期待人齊開飯,菜式也太失望
到最後係失望離場

甜品呢個正常。

2023-09-08
  • 紅糖糍粑
2023-07-11 3554 浏览
係我在香港最喜歡的中餐,大部份菜色其他餐廳根本做不到。烤鴨好食,但非要點鴨的客人肯定未食過佢乳鴿,係全香港最好食。我每次都要食兩隻。美味無窮。炒菜心好似平平無奇但係又係一個我最鍾意食。麻辣小龍蝦一定要食,而家夏天冇蟹粉如果唔係都係必叫的菜。其實令我開始喜歡新榮記係個沙蒜豆麵。呢間係可以ㄧ去再去的餐廳。My favorite Chinese restaurant in town. Usually I visit every 2 months and every time, my favorite dishes taste the same. This is one thing I like about restaurants. They can keep up with their quality. MUST try their pigeon. Best in Hong Kong.

呢間係可以ㄧ去再去的餐廳。

2023-06-19 2537 浏览
他們的食物好本人絕對同意,那些經理的服務態度和操守實在不專業,尤其兩個女經理。雖然對我沒什麼,但看到她們對不同客人有不同態度,分別還挺明顯,我實在看不過去。這餐廳已列入我的黑名單。😓😓😓
😓😓😓
2023-05-19
2023-06-05 8568 浏览
米芝蓮一星江浙菜,姐不是米芝蓮熱愛者,因為很多時都覺得雖然服務環境不錯,但多是偏貴而且味道並不那麼出眾,但新榮記卻是值得一試再試呢。環境 4.5門口小隱閉,環境大氣安靜、乾乾淨淨的。只是廁所外觀比較失色,就是有一點較髒的感覺。服務5感覺是1:2的服務,服務員很容易會留意到你有需要,加水加茶之類的也很及時,就是沒有主動更換碗碟,其實不是每道菜都要換的,只是其中一道的芡汁較多。食物:5小食:花生餅鬆化可口;五月楊梅已滿林,初疑一顆值千金......... 新榮記備上的楊梅少少酸很醒胃紅燒乳鴿:皮脆又薄,肉又不會太乾,不錯了墨魚香腸拼溫州魚餅:墨魚香腸鮮甜鬆軟,姐是吃了再吃再吃再吃的家常蘿蔔片:清清甜甜的,比較普通呢黑毛豬仔排:似是東坡肉的朋友,味道也相近,精髓是作為伴菜的筍呢,非常爽脆入味。鯧魚焗飯:鯧魚鮮味、東北石板米粒粒分明的,而且有八碗的飯量,抵。紅糖糍粑:兩個字- 精彩,外脆內軟,不會過甜,即使是8成飽都想多吃兩件的存在。炸年糕:年糕本身沒有味道,記得要點桂花糖水啊!蛋白杏仁茶:遺憾是沒有太多杏仁香,蛋白也不夠滑。
環境 4.5

服務5
食物:5
花生餅
楊梅

紅燒乳鴿:皮脆又薄,肉又不會太乾,不錯了
紅燒乳鴿

墨魚香腸拼溫州魚餅

家常蘿蔔片:清清甜甜的,比較普通呢

家常蘿蔔片

黑毛豬仔排

鯧魚焗飯

紅糖糍粑

炸年糕:年糕本身沒有味道,記得要點桂花糖水啊!
炸年糕

蛋白杏仁茶:遺憾是沒有太多杏仁香,蛋白也不夠滑。
花生餅
紅糖糍粑
  • 紅糖糍粑,
  • 墨魚香腸
2023-06-03 2393 浏览
新荣记一直名声在外,但香港这家店过于商业话,虽菜品味道尚可,但整体的员工服务给人印象是很假的感觉。每次去新荣记,一进门总有五六个很不专业的大妈服务员乌压压扑上来,七嘴八舌来问,即感受不到专业,也感受不到亲切,反而给人很感觉不舒服的感觉。服务员的服务水平也是参差不齐,对菜品完全不了解,经常随意回答,一家餐厅的员工整体素质反映一家企业的管理水平和价值观,整家餐厅给人感觉很势利且缺乏真诚,与米其林星号完全不匹配,已列入黑名单

之前跟朋友食過一次,食物很好,招呼也很周到,一心想帶家人來回味,所以冒昧致電此米芝蓮中餐廳訂位接電話既係一個帶口音既亞姐,可能平時致電的都是富豪的秘書,亞姐聽到我這個中佬要親自致電,便看穿我是個小人物了,對答悔氣,一副你來不來也沒所謂的態度,最好不要來,最後為避免貼錢買難受, cancel booking- 請問下星期四晚有位嗎沒了- 那再下一星期呢都沒了(靜了幾秒)- 那幾時有位呢其實下個月都full左了(又靜了幾秒)- 請問幾時最快有位呢?(check左陣)要到兩個同後的星期四,不過沒有烤鴨,人均最低消費$800- 可以,麻煩confirm訂座,4位。那有什麼食物要留呢?- 乳鴿吧那給你留兩隻吧- 兩隻?麻煩留4隻沒有啊- 人頭一隻都無?係呀沒有就沒有,也要留給其他人- 咁唔洗book 了好的 byebye

- 請問下星期四晚有位嗎
沒了
- 那再下一星期呢
都沒了
(靜了幾秒)
- 那幾時有位呢
其實下個月都full左了
(又靜了幾秒)
- 請問幾時最快有位呢?
(check左陣)
要到兩個同後的星期四,不過沒有烤鴨,人均最低消費$800
- 可以,麻煩confirm訂座,4位。
那有什麼食物要留呢?
- 乳鴿吧
那給你留兩隻吧
- 兩隻?麻煩留4隻
沒有啊
- 人頭一隻都無?
係呀沒有就沒有,也要留給其他人
- 咁唔洗book 了
好的 byebye
2023-03-12 7760 浏览
📍 新榮記 (灣仔)灣仔駱克道138號中國海外大廈地下及一樓🌟 1 Michelin star有關小食同甜品:蜜汁紅薯 $128/份紅酒鵝肝 $698椒香鮑魚 $388紅糖麻糍 $68/份個人覺得鵝肝、鮑魚同麻糍都值得一試 鵝肝唔洗落醬都好食亦唔會滯 但蜜汁紅薯冇傳說中咁好食 當前菜太heavy。主菜順本人喜愛程度排序:🌟 沙蒜豆麵 $552是日最愛菜式就係新榮記嘅招牌菜之一 —— 沙蒜豆麵🥰 沙蒜豆麵係浙江台州嘅一道家常菜 用姜絲同酒去除沙蒜嘅腥味 要加入香菇絲 蔥等調味 最後配上紅薯磨成嘅豆麵 食落口感豐富 鮮味同惹味到不得了!PS沙蒜唔係蒜頭 而係貌似蒜頭嘅一種軟體海洋動物 冇咩事唔好google個樣黎睇🤣北京烤鴨 (要預訂) $898如想像中好食 皮薄鬆化 肉嫩而夠juicy 值得期待原味黑毛豬仔排 8件 $864超肥超入味 油脂多到係入口即溶好誇張😂鯧魚飯 $498冇傳說中咁驚艷 唔知係焗嘅時間唔夠定點 冇鯧魚焗飯應有嘅香氣 唯獨飯粒做到粒粒分明係值得一讚(二食) 椒鹽鴨殼 $120 (冇影相sorry)麻婆河豚白子 $1388咸到咩都食唔到 一路食一路擔心BP飆升🥹 下次唔
📍 新榮記 (灣仔)
灣仔駱克道138號中國海外大廈地下及一樓

如想像中好食 皮薄鬆化 肉嫩而夠juicy 值得期待

原味黑毛豬仔排 8件 $864
超肥超入味 油脂多到係入口即溶好誇張😂

鯧魚飯 $498

(二食) 椒鹽鴨殼 $120 (冇影相sorry)

麻婆河豚白子 $1388
咸到咩都食唔到 一路食一路擔心BP飆升🥹 下次唔會再叫呢樣

總括嚟講質素好高 值得定期再訪 值得米芝蓮一星有餘
2023-02-23 4833 浏览
米芝蓮一星嘅中餐新榮記位於灣仔,唔單止位置方便環境仲好靜。(個人唔鍾意啲超嘈,啲檯隔得好近嘅餐廳)食物方面都相當出色,值得一提係個蒸魚,真係超滑超香!鵝肝就建議大家視乎人數再決定叫唔叫,因為佢係就咁食,所以如果兩個人食基本上都要打包。順帶一提就係,如果想食北京填鴨,記得記得記得要預訂!-紅酒鵝肝💰698 🌟3/5Foie Gras Diced with Red Wine Sauce-秘制燻鯧魚 💰368 🌟3.5/5Deep-Fried Sliced Pomfret with Sweet and Sour Sauce-脆皮妙齡鴿 💰128/一隻 🌟3/5Crispy Fried Baby Pigeon-三十年遠年陳皮蒸蘇眉 💰時價 ~7xx 🌟4/5Steamed Fish with 30 Years Tangerine Humphead Wrasse-家常紅燒豆腐 💰128 🌟2.5/5Braised Bean Curd in Home Made Style-家燒時菜 💰128 🌟3/5Sautéed Seasonal Vegetables-食物:7/10環境:8/10服務:9/10
紅酒鵝肝💰698 🌟3/5
食物:7/10
環境:8/10
服務:9/10
2022-11-21 6967 浏览
想試更多既菜色一定要約齊人黎試,打電話預約大概2-3個月的等候時間就可以安排到平日的晚上。1️⃣黃金脆帶魚💓 $498呢道菜可以話係招牌菜之一,幾乎每枱都係必點,炸脆的時間控制得恰當,令到魚塊外脆內軟,能夠保持到魚肉本身既鮮甜,但食的時候注意都比較多幼骨2️⃣湘味羊腩 $698湘菜就係湖南菜,🌶️以辣聞名,所以湘味羊腩煲係用辣作主調調味,羊腩塊已經預先處理軟糯非常,加上微辣的湯汁令到煲內羊腩同配菜都更加昇華3️⃣蔬菜蘑菇蛤蜊湯 $78/位食完重口味食物,來一點清淡的湯黎舒緩返,看似平平無奇的清湯其實鮮味濃郁,而且湯內既蛤蜊都好大隻4️⃣原味黑毛豬仔排 $108/件與紅燒外婆肉相似,味道都係大同小異,有驚喜的反而係佢作伴既菜乾,因為菜乾吸晒餸菜既精華5️⃣沙蒜燒豆麵 $368/蟹粉extra+$200因為最近當造大閘蟹的季節,我地將菜單由沙蒜改成蟹粉🦀,所以每一條豆麵都掛滿蟹粉,係啖啖的膽固醇味道🫣6️⃣鯧魚飯💓 $498呢個都係必點推介菜之一,鯧魚本來肉質已經非常鮮嫩幼滑,加上經過調味配搭飯底,令到同行的一眾就算好飽都要食晒碗飯佢7️⃣紅糖麻糍💓 $68驚喜菜之一,暫時食過最好食既紅糖糍粑,表面脆而不硬內裡軟軟糯糯

1️⃣黃金脆帶魚💓 $498

2️⃣湘味羊腩 $698

3️⃣蔬菜蘑菇蛤蜊湯 $78/位

4️⃣原味黑毛豬仔排 $108/件

5️⃣沙蒜燒豆麵 $368/蟹粉extra+$200

6️⃣鯧魚飯💓 $498

7️⃣紅糖麻糍💓 $68
驚喜菜之一,暫時食過最好食既紅糖糍粑,表面脆而不硬內裡軟軟糯糯,紅糖與糯米的比例岩岩好唔會過甜

8️⃣脆皮妙齡鴿💓 $128/隻
壓軸出場既就係脆皮乳鴿,我地特意安排餐廳原隻送上,因為可以保留乳鴿的肉汁一滴都不能少,食的出隻鴿非常妙齡😂

想試的菜色太多太多啦,一次到訪未必可以食晒,所以我已經預約定下一次的來臨啦,期待❤️‍🔥
另外值得一讚既係餐廳的上菜時間控制得好好,令到每道菜都能夠保持熱度
  • 鯧魚焗飯
2022-11-11 5323 浏览
食物⭐️⭐️⭐️⭐️🌟:有實力既米芝蓮一星中菜。每到食物都冇令人失望,招牌豆麵、椒香鮑魚、乳鴿等等每一道好高水準。可惜只係兩個人黎,食唔到好多嘢,期望下一次多啲人再嚟可以試多啲唔同嘅嘢食。價錢⭐️⭐️⭐️⭐️:平日夜晚,最低消費人均800,既然一枱難求,黎新榮記食都必定預左要有哩個預算。menu裏面其實有平有貴,但米芝蓮嗌signature就預左唔會平。服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️:不錯,我地坐散枱,個姐姐都好親切,我哋兩個人會建議我哋嗌番二人嘅份量,等我哋可以試多啲嘢👍🏻加分環境⭐️⭐️⭐️⭐️:優雅,中式fine dine做得到位,高貴不高調,食得舒服。Overall⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️:食物質素高,唔係淨係打酒店品牌嘅米芝蓮,一星實至名歸,會同家人二訪的中菜👍🏻

• 蜜汁紅薯
2022-10-26 3839 浏览
Its definitely one of my favorite Chinese restos in the townFirst dish is seasonal hairy crab. Its served in Chinese style wine and cold.Duck skin with caviar toast. Duck skin matches toast so much, which is less oily and heavy but you can still enjoy its original flavor.The lamb soup is nice. Light but sweet. The lamb meat is also so tender. Perfect cut. Not too much fat.Meat dumplingFirst time to first this meat dumplings. It tastes like tangyuan mix xiaolong bao. The skin is made by glutinous

Duck skin with caviar toast.
The lamb soup is nice.
Meat dumpling

First time to first this meat dumplings. It tastes like tangyuan mix xiaolong bao. The skin is made by glutinous rice flour and therefore its super QQ. The meat ball is juicy but it’s hot (Be careful when you eat)
This one is quite fresh

The fish is a little bit salty.

Dessert is Chinese wine ice cream with vinegar.
I love it because its not too sweet and the vinegar is a good old vinegar (Quite thick)
2022-10-26 3577 浏览
位置方便,雖然餐廳在一樓,但地下正門係入口,室內環境普通,尤其係廁所,真係失禮左D。。。話哂都唔係茶餐廳價錢🤭突然間諗起想食,walk in 好彩有位,之前早上食左酒店自助早餐,唔算太餓,3個人叫左3道菜,鯧魚飯,紅燒豆腐,炒筍皮,鯧魚飯好味,份量夠,用餐廳碗計,有8碗。D魚肉如果再多幾舊就更好🤭鯧魚肉質保持到嫩滑新鮮,醬汁豐厚入味。調味剛好不鹹不清淡~紅燒豆腐D豆腐有好濃郁的豆味,其實就味道普通炒筍皮我第一次食口感爽滑幾新鮮特別,味道偏清淡份量都適中。前菜都幾好食,有合時生果,杏仁酥及小辣魚醃蘿蔔

鯧魚肉質保持到嫩滑新鮮,
醬汁豐厚入味。調味剛好不鹹不清淡~

紅燒豆腐D豆腐有好濃郁的豆味,其實就味道普通

炒筍皮我第一次食口感爽滑幾新鮮特別,味道偏清淡份量都適中。

前菜都幾好食,有合時生果,杏仁酥及小辣魚醃蘿蔔
鯧魚飯
紅燒豆腐
炒筍皮
2022-10-18
鯧魚飯
炒筍皮
  • 鯧魚焗飯
令人期待的高級中菜館  -  新榮記知道新榮記都算難book喜歡中菜的我對呢次晚餐十分期待今次菜單前菜到甜品包括海鮮、肉、蔬菜類見到菜名都覺得味味精美吸引👍🏼椒香鮑魚 鮑魚煮得有口感但不會靭辣椒炒起惹味脫脂豬手豬手外皮香脆,肉質軟腍,一啲都唔肥脆皮妙齡乳鴿皮脆香口肉質juicy北京烤鴨本來最期待的烤鴨對比其他菜式反而冇咁驚喜,鴨肉juicy淮陽玉液紅瓜子斑非常鮮味!瓜子斑肉仍然十分嫩滑👍🏼蔥燒遼參海參好入味,旁邊的一粒粒係新鮮茨實第一次品嚐新鮮茨實口感煙煙韌韌同軟稔的遼參形成有趣對比家燒黃魚仔年糕魚肉滑,年糕超級入味👍🏼家燒蘿蔔片正值白蘿蔔季節,蘿蔔入味,口感清爽冇渣非常滿足的一次晚餐雖然唔係每款都係貴價食材但係反而簡單食材煮出不平凡可見廚師功力深厚
令人期待的高級中菜館  -  新榮記

知道新榮記都算難book
喜歡中菜的我對呢次晚餐十分期待

今次菜單前菜到甜品
包括海鮮、肉、蔬菜類
見到菜名都覺得味味精美吸引👍🏼

椒香鮑魚
鮑魚煮得有口感但不會靭
辣椒炒起惹味

脫脂豬手
豬手外皮香脆,肉質軟腍,一啲都唔肥

脆皮妙齡乳鴿
皮脆香口肉質juicy

北京烤鴨
本來最期待的烤鴨對比其他菜式反而冇咁驚喜,鴨肉juicy

淮陽玉液紅瓜子斑
非常鮮味!瓜子斑肉仍然十分嫩滑👍🏼

蔥燒遼參
海參好入味,旁邊的一粒粒係新鮮茨實
第一次品嚐新鮮茨實
口感煙煙韌韌同軟稔的遼參形成有趣對比

家燒黃魚仔年糕
魚肉滑,年糕超級入味👍🏼

家燒蘿蔔片
正值白蘿蔔季節,蘿蔔入味,口感清爽冇渣

非常滿足的一次晚餐
雖然唔係每款都係貴價食材
但係反而簡單食材煮出不平凡
可見廚師功力深厚

2022-10-12
  • 脫脂豬手
2022-09-26 2087 浏览
打去訂位個口音唔正呀姐態度惡劣唔想應你咁,問咗又答得勁晦氣完全唔係米芝蓮星級應有嘅服務勁冇禮貌間嘢未見官先打80大板入去比錢食飯背脊骨落呀咁巴閉記住爭氣啲要繼續做落去呀亲
打去訂位個口音唔正呀姐態度惡劣
唔想應你咁,問咗又答得勁晦氣
完全唔係米芝蓮星級應有嘅服務
勁冇禮貌
間嘢未見官先打80大板
入去比錢食飯背脊骨落呀
咁巴閉記住爭氣啲要繼續做落去呀亲

2022-09-17 2258 浏览
冰醉六月黃酒味非常香濃,六月王嘅蟹膏亦非常甜美。每一啖都好正墨魚香拼溫州魚餅墨魚香腸和溫州魚餅香脆爽口,口感一絕伊比利亞火腿伴無花果肉色由粉紅到深紅,中間,像大理石的紋一樣,夾著白色的脂肪,整塊肉都會發亮,食落嘅油脂會有種香甜同堅果味道。魚子醬柚子醋小藍鱭蟹蓋上鋪滿蟹肉上面鋪了些少魚子醬,底下有些少蟹膏,撈埋一齊食口感一絕,有些少魚子醬嘅油脂感加上蟹肉嗰種甜味,嗰種感覺無法形容。花膠黃魚羹熱騰騰的黃魚羹鮮甜味美,滑滑的黃魚肉,加上花膠和竹笙,口感豐富,含有豐富嘅骨膠原。蟹粉席前炒翅用瓦罉炒蟹粉翅,香氣四溢,每一啖都食到蟹粉同翅,口感豐富北京填鴨烤鴨色澤紅潤,皮脆肉嫩,肥而不膩,味道醇厚。配料按位上 甜麵醬 京蔥青瓜 家燒遲菜芯菜質鮮嫩,香脆甜爽,風味獨特,營養十分豐富,清淡素淨,美味可口紅糖麻糍做得香脆唔過甜,識落煙煙韌韌
冰醉六月黃
酒味非常香濃,六月王嘅蟹膏亦非常甜美。每一啖都好正

墨魚香拼溫州魚餅
墨魚香腸和溫州魚餅香脆爽口,口感一絕

伊比利亞火腿伴無花果

魚子醬柚子醋小藍鱭

花膠黃魚羹

蟹粉席前炒翅
用瓦罉炒蟹粉翅,香氣四溢,每一啖都食到蟹粉同翅,口感豐富

北京填鴨

家燒遲菜芯

紅糖麻糍
做得香脆唔過甜,識落煙煙韌韌