2017-07-06 127 浏览
今日難得早放同朋友係長沙灣附近搵野食,就入左元州村食叫左份醬油蟹,佢仲會送一份麻油紫菜包飯個店員仲會幫你撈埋佢嘅蟹其實幾入味,d肉同飯撈埋一齊,個質感幾正啊,佢吾係好腥,都幾好食漢拿山豚肉炒飯,有oppa即場幫你煮,蛋包飯,個飯仲有d豬肉啊泡菜啊紫菜啊,好多料,仲幫我地整左星型仲有個芝士拉豬仔骨,佢有好多好多芝士勁rich再包埋個豬仔骨食,正👍🏻👍🏻👍🏻仲有一杯大大杯嘅啤酒,呢餐好豐富啊
今日難得早放同朋友係長沙灣附近搵野食,就入左元州村食

叫左份醬油蟹,佢仲會送一份麻油紫菜包飯
個店員仲會幫你撈埋

仲有個芝士拉豬仔骨,佢有好多好多芝士勁rich
再包埋個豬仔骨食,正👍🏻👍🏻👍🏻

仲有一杯大大杯嘅啤酒,呢餐好豐富啊
2017-07-06 117 浏览
個日同朋友黎左呢間餐廳度食, 見佢個門口肆肆正正, 望下餐牌覺得都幾岩食又唔算好貴就入左去喇~呢度都幾大, 台與台之間都隔左一段距離, 感覺都幾好坐。我地都點左唔少野食, 首先係:漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯佢會係你面前炒比你食。蛋既生熟度掌握得幾好, 完成既時候仲有少少蛋漿;飯都偏濕, 但係調味調得幾好, 好好味, 有芝士香。泡菜蠔仔煎餅呢個呢就味道都有d辣, 酸酸地, 幾開胃;上面有醬比你點, 不過已經好夠味, 都無咩點過.蠔仔每塊都有幾粒, 幾肥, 都幾好味。醬油蟹呢度既醬油蟹唔算好大隻, 但係味道都幾好; 1d都唔腥~最後仲有呢個菠蘿冰~用反原個菠蘿上, 入面係沙冰既口感~正呀 夏天飲呢個真係好爽~
個日同朋友黎左呢間餐廳度食,

呢度都幾大, 台與台之間都隔左一段距離, 感覺都幾好坐。
我地都點左唔少野食, 首先係:漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯
佢會係你面前炒比你食。
蛋既生熟度掌握得幾好, 完成既時候仲有少少蛋漿;
飯都偏濕, 但係調味調得幾好, 好好味, 有芝士香。
泡菜蠔仔煎餅
呢個呢就味道都有d辣, 酸酸地, 幾開胃;
上面有醬比你點, 不過已經好夠味, 都無咩點過.
蠔仔每塊都有幾粒, 幾肥, 都幾好味。
醬油蟹
呢度既醬油蟹唔算好大隻, 但係味道都幾好; 1d都唔腥~
最後仲有呢個菠蘿冰~
用反原個菠蘿上, 入面係沙冰既口感~
正呀 夏天飲呢個真係好爽~
2017-07-01 103 浏览
想不到屋邨中竟有不錯的韓國料理!仲有幾個年輕又害羞的oppa!這絕對是其一賣點吧。飲品我十分推介: 韓國菠蘿冰($58),對為什麼我要發佈埋個價錢呢?因為佢真係抵飲,唔係一般飲果隻咁簡單,佢d冰好smooth,不會有一粒粒冰或硬掘掘的,好香菠蘿味,每一啖都會試到菠蘿肉,好鮮甜好香,都好好好好大杯,成個菠蘿咁上,睇得飲得,兩個人share!另外小食叫了泡菜蠔仔煎餅($82),這個同平時食的潮洲蠔仔餅好不同,佢比較厚身,不算脆,有d似酒樓叫既煎薄撐既厚身版,煎厚撐吧。但依然有口感的,食到蠔肉食到泡菜,同份量頗多!為了真正填肚,我叫了個漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯,這個特點是現場由帥哥歐巴親手為你製作,唔嚇得都睇得,倒是賞心悅目,都炒左成幾分鐘,結果是心心被芝士蛋包圍的幸福景象,聽聞係ig人氣影相既相機食先,所以我都幫佢影左好幾張,好冶癒。一定會試下呢個韓國生蟹吧,飛機醬缸醃蟹,其實類似既生蟹我在寧波吃過,不過今次呢隻生蟹是即日由韓國搭飛機來的,夠新鮮,並有歐巴哥哥幫你擠呀擠,肉同膏最終墮入米飯的懷抱,混埋一體,雖然賣相有點兒難過,但食落幾特別,唔會腥,但有陣蟹味!好飽肚呀餐飯,其實會建議返多d

但依然有口感的,食到蠔肉食到泡菜,同份量頗多!

好飽肚呀餐飯,其實會建議返多d人食會正d,份量都幾多,仲可以(韓國的)啤一啤佢!
  • 韓國菠蘿冰
2017-06-21 155 浏览
很多時候,美食都是在偶然間發現。是日跟友人來到元州邨,又是隨行隨找東西吃,然後今次吃的是——韓國料理XD這間餐廳就在元州商場地下側門邊,很好找。小小的店面,但內裡的面積還真的挺大,而且裝潢佈置等等都別具特色。可以看出來,色彩鮮艷明亮,讓人感覺很有活力,很精神。或許因為我們吃飯的時間較早了些,因此店舖沒有很多人。剛落坐,店員便送上兩杯水,還有餐前的小食,效率很快。小食是四碟韓式餐廳常有的,像是醃蘿蔔、芽菜、青菜、泡菜,讓人先開開胃。桌上放置著大大的餐本子,封面也是如此的明亮有趣,跟餐廳內的佈置是成套的,讓人一眼便知道是這餐廳的餐牌喔,印象深刻。感覺很有特色的本子。內裡的頁面也是如此明亮生動的,圖文皆有,而且圖片是畫出來的感覺,更為讓人感到趣味盎然。在店員給我們推薦了好幾樣菜色以後,我們也很難抉擇,最後總算是選出了兩飯一小吃兩飲料。看著圖片所示,想想都期待呢。首先為我們送上的是漢拿山豚肉炒飯——先是搬來爐、飯以及不少的配料︰蛋漿、芝士條、豚肉、蘿蔔絲等等,然後廚師便為我們煮食了。這樣的煮食表演很吸引人眼球,看著整個煮食的過程,也份外的令人食指大動。他先是繞上油、倒落白飯,然後是把豚肉、蘿蔔
很多時候,美食都是在偶然間發現。
這間餐廳就在元州商場地下側門邊,很好找。
剛落坐,店員便送上兩杯水,還有餐前的小食,效率很快。
感覺很有特色的本子。
漢拿山豚肉炒飯
他先是繞上油、倒落白飯,然後是把豚肉、蘿蔔絲等放入,已是切得碎碎的配料想當然的很平均地混在白飯中。
放好配料後。
便是攪拌混好了。
這些都做好後,廚師稍稍等待,畢竟煮食就是一個得有耐心的遊戲,想吃好吃的,一定得煮熟呀。看看這拌好的樣子,是不是都很期待成品呢~
漢拿山豚肉炒飯
再來,廚師把拌飯擺成星星型,再緩緩倒入蛋漿,加上芝士。期間我們滿是期待的看著那些芝士,就不自覺的聊上了說喜歡吃芝士——廚師聽到後竟是給我們再盛了一碟芝士放進去。WOW...感覺很窩心,會聽客人的喜好。
一開始並不知道為什麼要放成星型,還以為只是放好看的。之後才看到,原來是為了把後加入的蛋包裹拌飯。
終於開吃了!這道飯就是在我們殷殷期盼下成型,吃上的第一口都是滿滿的感動。
拌飯漿汁味濃,每種配料細碎,和在口中味道融洽,混上了濃濃芝士,讓每一口的蛋包拌飯也膩滑帶絲。這個真的很好吃,推薦!
飛機醬缸醃蟹
還有另一個飯也緊接住送到,那是飛機醬缸醃蟹。送到桌分別為一碟醃蟹及一盤子的紫菜拌飯。廚師笑笑,把兩道菜混入拌勻,可以看到把蟹殼翻轉,蟹膏很多,都被一點一點的拌入飯中。
最後可以看到蟹膏都把整個拌飯惹黃了。
這個飯的味道同樣很好XD 只是味道會比漢拿山豚肉炒飯淡上一些。又或許因為剛剛吃的飯味濃才會顯得這個飯味道清淡。當然,覺得淡了些的客人可以跟我一樣,把那碟醃蟹伴隨著的醬汁稍稍加入。因為蟹膏的關係,這個飯口感膩滑,這樣簡單的拌勻,蟹的鮮味和著飯粒在口中徘徊,齒口留香就是了。
泡菜蠔仔煎餅
我們也點了泡菜蠔仔煎餅。對於我這種吃不得辣的人來說,我會覺得泡菜味很辣……我的朋友喜歡辣,反倒就覺得不算辣了。這個煎餅裡夾著的蠔仔粒粒也挺大顆,用料十足。而且真的得沾上附送來的泡菜醬汁來吃,這樣,會吃得到煎餅的味道截然不同,多了分味兒便讓那泡菜味更突出。
韓國菠蘿冰
再來得介紹飲料,我們分別點了兩種很別出心裁的飲料,一是這道韓國菠蘿冰。不同於平常不過是菠蘿粒加上些菠蘿汁調成的飲料,這可是貨真價實的菠蘿盛著鮮菠蘿汁喔。喜歡吃菠蘿的人場萬別錯過。而且它是沙冰樣,隨著時間慢慢成水,故我們吃到最後,它還是冰得很。還有……這個菠蘿冰真的挺大杯!很有機會喝不完XP
忌廉插柚子沙冰
還有忌廉插柚子沙冰,如食物名稱,就是忌廉倒插進柚子沙冰裡。這個喝起來才知道,原來柚子跟忌廉的味道很搭配,喝一口便感清新鮮味,讓人有種爽快的感覺。而且倒插的忌廉方便你自行倒多些,想要沙冰融多些的便倒出多點忌廉就是。

吃過這間餐廳後,每當朋友想吃韓式料理,我都會提議這間。因為,我在這頓晚餐裡可是得到了很大的滿足喔。
2017-06-12
忌廉插柚子沙冰
2017-06-20 83 浏览
這日和女同學仔來長沙灣上堂,上堂前當然要食餐好,叉足電。看了一下Menu印刷相當精美,色彩豐富很多款菜也很想一試女同學仔初時想叫兩個主菜和兩個小食,不過我根據過往的經驗預料還是食不下的最後我們選了一個主菜加兩個小食:韓國牛肉炒粉絲 $58吞拿魚飯團 $49韓式大蔥蜜糖炸雞 5件 $42吞拿魚飯團 $49滿滿的紫菜已使人食指大動,碟還有許多紫菜可供沾來吃吞拿魚肉都幾嫩滑,不過如果佔的比例可多了就更好了韓國牛肉炒粉絲 $58整體還不錯,粉絲爽滑,但牛肉就質素水準以下,部份略為靭,也不夠鮮味韓式大蔥蜜糖炸雞 5件 $42竟然忘了拍照了。整體還是很好味,但雞的份略並不大件,肉質合格但又未至於很高質總體這餐不過不失,環境不錯,也坐得舒服
這日和女同學仔來長沙灣上堂,上堂前當然要食餐好,叉足電。

看了一下Menu印刷相當精美,色彩豐富

很多款菜也很想一試

最後我們選了一個主菜加兩個小食:

韓國牛肉炒粉絲 $58

吞拿魚飯團 $49

韓式大蔥蜜糖炸雞 5件 $42

吞拿魚飯團 $49
滿滿的紫菜已使人食指大動,碟還有許多紫菜可供沾來吃
吞拿魚肉都幾嫩滑,不過如果佔的比例可多了就更好了

韓國牛肉炒粉絲 $58

韓式大蔥蜜糖炸雞 5件 $42

總體這餐不過不失,環境不錯,也坐得舒服
2017-06-09
2017-06-19 92 浏览
承讓同事介紹,公司附近開左間幾抵食既韓國餐廳。把心一橫,叫埋幾個姊妹食個晚飯。餐前小食﹕芽菜、菠菜同泡菜等等。我哋叫左幾樣野﹕泡菜蠔仔煎餅、火焰芝士拉豬仔骨、飛機醬缸醃蟹、菠蘿冰同埋啤酒。泡菜蠔仔煎餅﹕有薄薄既泡菜味,所以有少少辣,每件都有細細粒既蠔仔肉,上枱時微熱的,能夠做到煎餅既口感,不太粉團,有點香脆,不錯。火焰芝士拉豬仔骨﹕店員將芝士整溶左,之後將溶左的芝士包裹住豬仔骨。芝士有薄薄既泡菜味,豬仔骨好腍又入味,好明顯先前已醃過。但個人覺得芝士太多 (即太足料),有點膩。飛機醬缸醃蟹﹕未食過醬油蟹既我今次點左依道餸。店員先放上一碗缸醃蟹同一碗紫菜飯。佢哋會幫我哋拆蟹肉,跟著將所有拆左既蟹肉放係飯上,加埋醬汁,攪拌即可。HEHE…其實我食唔到蟹肉,因為蟹肉同飯已溶為一體,飯既感覺係GEL GEL哋,有海鮮味。有位姊妹話有點腥,但我又唔覺得唷! 我有試過將蟹肉整起放入口試下,口感好趣,LIM LIM哋,以為食緊整腍左既柚子肉。菠蘿冰﹕完全無諗過菠蘿冰係原隻上枱,我枱人全部目定口呆。原本得一人飲,但菠蘿冰太大隻(杯),跟著我都同人SHARE一齊飲。原隻菠蘿冰上有塊菠蘿片,裏面係沙冰,冰震

餐前小食﹕芽菜、菠菜同泡菜等等。
餐前小食

飛機醬缸醃蟹

菠蘿冰﹕完全無諗過菠蘿冰係原隻上枱,我枱人全部目定口呆。原本得一人飲,但菠蘿冰太大隻(杯),跟著我都同人SHARE一齊飲。原隻菠蘿冰上有塊菠蘿片,裏面係沙冰,冰震感覺,爽YY。
菠蘿冰
2017-05-09
2017-06-15 108 浏览
隨着附近的新樓落成,長沙灣這個舊區也變得有活力起來。今晚就約了好友到元州村的商場吃晚飯,老實說在屋村商場見到韓國餐廳,實在有點意外。餐廳地方很闊落,裝潢很色彩繽紛,而且到處貼滿韓國字。餐桌上貼着必食名菜推介,但我們只有兩個人,實在不能一一品嚐,最後我們挑選了第一、第六和第八位佳麗的朋友第八位佳麗的朋友- 泡菜蠔仔煎餅最先出場。煎餅上桌時是熱辣辣的,口感薄身香脆,蠔仔的份量不少,但就略嫌泡菜味不足然後就到第六位佳麗 - 火焰芝士拉豬仔骨,這個菜式絕對是芝士控必點之物上菜的時候,豬仔骨是這個樣子的:過了大約3分鐘,芝士就溶掉成為可以拉絲的芝士了!然後,來自韓國的侍應就會把拉絲的芝士捲着泡菜豬仔骨,然後放到客人的碗內。每一件豬仔骨都捲着厚厚的芝士,芝士的味道和泡菜的味道混在一起,非常滋味 雖然每人只分得兩件豬仔骨,但由於芝士的份量很多,所以兩件豬仔骨其實都頗為飽了!壓軸出場的是第一位佳麗 - 漢拿山豚肉炒飯!這個炒飯是Oppa侍應在堂前製作的。一開始,各樣材料都是分開的。然後,Oppa侍應會把各樣材料混在一起炒熟,再淋上醬汁。然後就要製作星形飯,加蛋加芝士。最後,用蛋皮包起星星飯,再切開就可
隨着附近的新樓落成,長沙灣這個舊區也變得有活力起來。

餐廳地方很闊落,裝潢很色彩繽紛,而且到處貼滿韓國字。

第八位佳麗的朋友- 泡菜蠔仔煎餅最先出場。

泡菜豪仔煎餅

上菜的時候,豬仔骨是這個樣子的:
火焰芝士拉豬仔骨

過了大約3分鐘,芝士就溶掉成為可以拉絲的芝士了!

火焰芝士拉豬仔骨

一開始,各樣材料都是分開的。
漢拿山豚肉炒飯

然後,Oppa侍應會把各樣材料混在一起炒熟,再淋上醬汁。
漢拿山豚肉炒飯

然後就要製作星形飯,加蛋加芝士。
漢拿山豚肉炒飯

最後,用蛋皮包起星星飯,再切開就可以食用了

漢拿山豚肉炒飯

這個飯味道濃郁,材料豐富,分量不少但我們竟然全部吃清光

吃得飽飽以後,我們點了啤酒。這芒果味啤酒偏甜,可能女孩子喝就剛剛好了

芒果味啤酒

韓國餐廳在香港其實不是新鮮的事物,然而在屋村商場見到它,價錢合理、質素不錯、還有Oppa侍應,實在是有驚喜!

臨走發現原來星期一至五有午市套餐,價格非常經濟實惠,在附近工作的人就可以受惠了!

2017-06-15
泡菜豪仔煎餅
芒果味啤酒
  • 漢拿山芝士蛋熔岩豚肉炒飯
韓燒食得多都想試下其他韓國菜,結果就決定最近好多人提及既溶岩炒飯,近近地係長沙灣竟然都有一間,而且係地鐵出口行入商場第一間就見到,位置相當方便。坐低例牌會有幾種開胃前菜,個人都係喜歡芽菜同泡菜,夠辣味,口感爽脆,唔夠仲可以另外可以問店員添加!初時以為溶岩炒飯係入面炒好出黎,原來係即場制作,見到侍應係個爐前放入好多材料制作時,我隔開一個坐位都感受到熱力,其間睇住非常用心制作都值回票價!有豚肉、芝士、泡菜、紅蘿蔔絲等。唔同材料放埋一齊味道配合得好好,飯粒軟棉棉亦都吸收晒醬汁甜甜地既味道,點解要叫溶岩?我估係因為要整好馬上食會有溶既感覺。豚肉份量唔少,啖啖都係肉伴隨芝士,集幾種口感一齊。唔怪得最近咁多人講起呢道炒飯。我幾喜歡食蠔仔煎餅,因為唔同炸蠔餅,呢個無咁油,食完罪惡感無咁強XD,蠔仔肉有蠔味,本身入面有泡菜,但如喜歡食泡菜既可以自己加入前菜奉上既泡菜一齊食都唔錯,而且食多幾塊感覺都唔油,如果蠔肉再多的就更加喜歡。睇餐牌前都無諗過會試下醬缸醃蟹(睇開韓劇叫醬油蟹),其實現時好多生蟹係韓國養殖,就算係未煮熟都唔使擔心安全,另外呢度比較貼心,可能侍應都知我地唔識處理,會幫你拆蟹肉再同飯拌勻,

泡菜蠔仔煎餅

睇餐牌前都無諗過會試下醬缸醃蟹(睇開韓劇叫醬油蟹),其實現時好多生蟹係韓國養殖,就算係未煮熟都唔使擔心安全,另外呢度比較貼心,可能侍應都知我地唔識處理,會幫你拆蟹肉再同飯拌勻,甘就完成另一種「炒飯」啦!

如果唔夠醬油可以自己再加的上去,蟹肉鮮甜軟淋淋,有別於熟蟹肉質,比較硬,終於明白點解要冒險食生蟹都唔食熟既分別。另外查網上資料有幾個別名用「米飯神偷」型容呢個菜式,因為你會因為呢個醬油蟹而食多好多米飯。
紫菜飯

飲品緊係唔少得韓國第一既「hite」生啤,大大杯而且味道易入口。另外加杯菠蘿冰,係用原個菠蘿打爛而成,而個殼就做容器拎出黎,內有菠蘿肉加的冰,兩種消暑飲品好適合近排咁熱既天氣。希望快的有機會再來試下其他菜式!
韓國生啤

韓國生啤
2017-06-14 3013 浏览
這天晚上約了朋友到長沙灣吃晚餐,我們決定吃韓國菜。Sister Korea Cafe位於長沙灣元州村商場地下,店面很精美,還有oppa在:裡面地方很大,一眼絕對看不完:七彩繽紛,給人很愉快的感覺。店員極速送上配菜:有4款,因為是冷盤來的,所以很能開胃。事不宜遲,馬上開始點菜!韓國菠蘿冰 $58上菜時簡直驚嚇了,沒想到是一整個菠蘿,還有一片新鮮菠蘿在旁邊。喝下去很清甜,有淡淡菠蘿香,甜度適中,很能止渴。忌廉插柚子沙冰 $38很新穎的飲品,上面有一瓶汽水,只是喝就已經夠飽,其實不點其他菜也行。柚子香氣控制得剛剛好,很適合喜歡柚子的人。火焰芝士拉豬仔骨 $1784件豬仔骨放在一堆芝士粒上,等待芝士被加熱。旁邊有芽菜、粟米和蛋。店員把芝士捲在豬仔骨上,豬仔骨本身夠辣,加上芝士既香又軟,很特別的味道和口感。辣的程度相信大部分人都能接受,豬肉肉質鮮嫩,吃後齒頰留香。泡菜蠔仔煎餅 $82滿足了喜歡泡菜和蠔仔煎的人,原來這兩種味道是如此相配,真的要試了才知道!漢拿山豚肉炒飯 $128又到店員的show time,他先把飯放在鍋裏,再加熱:倒進不同的材料,再加上翻攪、按壓的動作:把炒飯堆成星形,四周加上
這天晚上約了朋友到長沙灣吃晚餐,我們決定吃韓國菜。

裡面地方很大,一眼絕對看不完:

七彩繽紛,給人很愉快的感覺。

店員極速送上配菜:

有4款,因為是冷盤來的,所以很能開胃。

事不宜遲,馬上開始點菜!

韓國菠蘿冰 $58

忌廉插柚子沙冰 $38

火焰芝士拉豬仔骨 $178

辣的程度相信大部分人都能接受,豬肉肉質鮮嫩,吃後齒頰留香。

泡菜蠔仔煎餅 $82

漢拿山豚肉炒飯 $128
又到店員的show time,他先把飯放在鍋裏,再加熱:

倒進不同的材料,再加上翻攪、按壓的動作:

把炒飯堆成星形,四周加上蛋和芝士:

最後用蛋包著飯就做好了一顆黃色星星!

吃得出有紫菜和豚肉的味道,很韓式的口味。

埋單$532,平均每人$266,有加一服務費,以晚餐的價錢來說,算是可接受。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2017-06-14
2017-06-14 76 浏览
今日聽同事講深水埗開左間韓國野,話幾好評,今日就去左試下喇我地入到去,裝修都幾好,有擺過心機係入面嘅,好寬敞,好大,仲有一兩個韓國oppa招呼你我地揀左都幾多野食,因為我地都幾肚餓我地叫左芝士蛋溶岩豚肉炒飯,芝土豬仔骨,泡菜餅, 菠蘿冰個漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯好快就上左菜有芝士,蛋漿,同紫菜望住韓國哥哥倒啲蛋漿落去好開心,有專人服務,幫你煮埋佢最後砌左個星型俾我地,仲分埋俾我地,正好好食啊呢個,芝士蛋mix埋個飯,味道好好,都多豚肉係入面芝士豬仔骨,佢好大pat芝士啊痴線,佢幫我地捲埋d 豬仔骨,芝士多到食吾哂個ribs 啲肉都好淋身,酸酸甜甜仲有d爐邊蛋同粟米泡菜餅比我想像中爽口,幾好,有泡菜係入面,唔係全部粉漿菠蘿冰好正,好大杯,又好飲,甜道適中價錢都適中會再幫襯
今日聽同事講深水埗開左間韓國野,話幾好評,今日就去左試下喇

我地揀左都幾多野食,因為我地都幾肚餓

我地叫左芝士蛋溶岩豚肉炒飯,芝土豬仔骨,泡菜餅, 菠蘿冰

個漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯好快就上左菜
有芝士,蛋漿,同紫菜

望住韓國哥哥倒啲蛋漿落去好開心
,有專人服務,幫你煮埋

佢最後砌左個星型俾我地,仲分埋俾我地,正
好好食啊呢個,芝士蛋mix埋個飯,味道好好,都多豚肉係入面

個ribs 啲肉都好淋身,酸酸甜甜
仲有d爐邊蛋同粟米

泡菜餅比我想像中爽口,幾好,有泡菜係入面,唔係全部粉漿

菠蘿冰好正,好大杯,又好飲,甜道適中
價錢都適中
會再幫襯

2017-06-14 58 浏览
呢間為於長沙灣既餐廳 係元洲商場,好大間!價錢不貴, 所以近期好多靚餐廳都去左長沙灣開成本會低之外, 客人都會覺得平!醬缸醃蟹,會有人親自幫我地撈!飯很香, 蟹汁都多, 撈埋飯食其實好易入口海鮮味濃, 份量正常,可以一試!部隊鍋得2間我會推薦,因為湯汁好味!呢間係第2間, 價錢128 , 一定要選紅湯我覺得係紅湯先好味~ 仲有蛋食~ 大多數部隊鍋無爐邊蛋!特飲,fanta沙冰, 因為我好想試下呢d插住既飲料先叫下!貪得意! 每飲小小上面就會撈小小fanta落黎咁樣~唔會一次過落晒!

呢間為於長沙灣既餐廳 係元洲商場,
好大間!價錢不貴, 所以近期好多靚餐廳都去左長沙灣開
成本會低之外, 客人都會覺得平!

醬缸醃蟹,會有人親自幫我地撈!
飯很香, 蟹汁都多, 撈埋飯食其實好易入口
海鮮味濃, 份量正常,可以一試!
部隊鍋得2間我會推薦,因為湯汁好味!
呢間係第2間, 價錢128 , 一定要選紅湯
我覺得係紅湯先好味~
仲有蛋食~ 大多數部隊鍋無爐邊蛋!
特飲,fanta沙冰,
因為我好想試下呢d插住既飲料先叫下!
貪得意!
每飲小小上面就會撈小小fanta落黎咁樣~唔會一次過落晒!
2017-06-14
2017-06-13 1797 浏览
母親大人的生日我居然忘記得一乾二凈,早上出門時她發動最後功勢,輕描淡寫了一下, 仍然睡眼忪惺的我努力扮作鎮定,說我早有準備叫她放心。一出門口立既9秒9 Whatsapp 老公商量對策,禮物買不及唯有食飯補數,平時同母親大多數飲茶、食中菜,今日她生日要給些新鮮感才行。 見長沙灣開了間韓式餐廳,一於帶母親來試下,餐廳的裝俢也是處處韓風,最搶眼一定是這三個sister的壁畫,由於母親不好辣,所以特意選了一些不辣菜式。飛機醬缸醃蟹去韓式餐廳必叫的,但這裏有一點很特別,店員會幫忙刮好蟹肉和蟹膏,再淋上醬汁與飯拌匀,香味一陣陣地飄送,引人食慾,白飯加入了蟹肉和蟹膏變得黏黏地,蟹肉鮮味夾著少少麻油香,令每一口飯也特別滋味,母親對這飛機醬缸醃蟹更讚不絕口,連蟹殼也不放過。泡菜蠔仔煎餅煎得乾身香脆,入口外脆內嫩,蠔仔鮮甜不腥,加上泡菜少少酸辣,令胃口大開。漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯 有辣有不辣,任君選擇,Oppa店員為我們現埸炒飯。先把所有材料加入飯之中,母親被靚仔Oppa吸引住,開口讚Oppa,原來Oppa會少少廣東話,就這樣雞同鴨講了一輪, 他已經弄了一個星星炒飯。再將蛋漿及芝士加在旁邊。其實飯的芝

漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯

有辣有不辣,任君選擇,Oppa店員為我們現埸炒飯。先把所有材料加入飯之中,母親被靚仔Oppa吸引住,開口讚Oppa,原來Oppa會少少廣東話,就這樣雞同鴨講了一輪, 他已經弄了一個星星炒飯。再將蛋漿及芝士加在旁邊。其實飯的芝士的味道不太重,只是偶而的出現,但蛋香和麻油香卻令人印象深刻,加上豚肉和泡菜,令口感多元化,令人一口接一口。

春川炒辛辣雞鍋

這是我們唯一一道叫的辣菜式,一大鍋裏有蔬菜、雞肉、薯粉等,也是在我們面前現煮,時間要掌握好,煮太久雞肉就老掉,一看這火紅色就知辣度不少,雞肉嫰嫰的很香辣,而蔬菜我最愛南瓜片,本身好甜加上香辣味好過癮,薯粉吸收了各食材精華味道,加上Q彈口感,真的會食上癮的~~!

韓國菠蘿冰
原個菠蘿上份量十分,菠蘿冰不會水水的,濃濃的菠蘿鮮果香味,就算尾聲也仍然存在,夏日炎炎來一個,真是透心凉。
2017-06-07
2017-06-12 54 浏览
個日黎左呢間Sister Korea 食晚飯。屋村餐廳黎講, 呢度既裝修算係幾有心機。牆上有D 插畫, 應該係特別訂既, Sister 原來係個Hero!餐牌都係類似, 選擇用插畫取代食物相, 幾得意。令人覺得唔似係屋村食緊飯。價錢方面, 都算係做反屋村既價錢, 幾廿味有交易~今日叫左漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯, 見到D人個個黎呢度食呢個飯..果然, 係有個oppa 親手煮呢個飯ge~~佢特登炒到個飯變星星型, 好可愛!我幾鍾意呢個飯, 好好味呀~D 醬汁調得岩岩好, 芝士味濃得黎唔會太漏太酸~~濕度岩岩好~ 飯入面既豚肉都唔少, 醃得好入味~蛋皮就無咩特別, 有一定厚度, 幾岩我口味~~仲點左一客醬油蟹~~佢個SIZE唔算好大, 係將D 膏倒哂落D 飯度撈渾黎食~我以為會好腥, 點知食落都OK~蟹肉都多肉, 醬油好入味~~雖然唔夠o係韓國食個d 咁大隻咁鮮, 呢隻頂下口癮都ok ge!我地仲叫左一杯菠蘿冰, 勁大杯, 又凍, 夏天飲真係一流呀~~
個日黎左呢間Sister Korea 食晚飯。

屋村餐廳黎講, 呢度既裝修算係幾有心機。

餐牌都係類似, 選擇用插畫取代食物相, 幾得意。
令人覺得唔似係屋村食緊飯。

價錢方面, 都算係做反屋村既價錢, 幾廿味有交易~

果然, 係有個oppa 親手煮呢個飯ge~~
佢特登炒到個飯變星星型, 好可愛!

我幾鍾意呢個飯, 好好味呀~
D 醬汁調得岩岩好, 芝士味濃得黎唔會太漏太酸~~
濕度岩岩好~ 飯入面既豚肉都唔少, 醃得好入味~
蛋皮就無咩特別, 有一定厚度, 幾岩我口味~~

仲點左一客醬油蟹~~

佢個SIZE唔算好大, 係將D 膏倒哂落D 飯度撈渾黎食~
我以為會好腥, 點知食落都OK~
蟹肉都多肉, 醬油好入味~~

同一班朋友係幸福村打完波,係其中1位朋友話要食新野後,就黎到位於元州商場既『SISTER KOREA CAFE』 佢係1間韓式餐廳,即係食既野主要都係韓國野:)- 醬醃莞島鮑魚 (3隻)    $119每隻鮑魚都可以1啖食落口,口感彈牙爽口由於醬醃既關係,味道十足,有少少醬油味,但又唔會蓋過左佢既鮮味,正!- 韓式大蔥蜜糖炸雞  $4242蚊黎講極度抵食! 每件炸雞都大大件,油味唔會好濃烈,反而蜜糖味就好濃,蜜糖同炸雞非常夾,而且咬落去爆晒D雞油同肉汁出黎超滋味:)- 漢拿山豚肉炒飯  $128先唔講佢味道同口感果D會有餐廳既員工幫我地去炒呢個飯,佢會不停咁將個飯整到心心咁,好似好浪漫好SWEET,但我地1班麻甩佬打完波去食就反而覺得冇咩感覺HAHA同埋可以避免我地唔知頭唔知路亂咁炒個飯:)當睇場戲就好xd炒完既飯就係咁樣啦:)1啖炒飯1啖芝士蛋,又甜又熱既炒飯+芝士蛋,可謂滋味非常炒飯加左韓式燒汁去炒,而且有唔少既蘿蔔絲,令到個飯唔會炒到太乾讚!- 芬達插草莓沙冰   $ 38平時飲既d有枝野飲倒轉插落去杯道既飲品,都好驚佢會因為重量唔平衡而倒潟佢比較貼心既係會有個Holder幫你固
同一班朋友係幸福村打完波,係其中1位朋友話要食新野後,
就黎到位於元州商場既『SISTER KOREA CAFE』
佢係1間韓式餐廳,即係食既野主要都係韓國野:)

- 醬醃莞島鮑魚 (3隻)    $119
每隻鮑魚都可以1啖食落口,口感彈牙爽口

- 韓式大蔥蜜糖炸雞  $42
42蚊黎講極度抵食!
每件炸雞都大大件,油味唔會好濃烈,反而蜜糖味就好濃,
蜜糖同炸雞非常夾,而且咬落去爆晒D雞油同肉汁出黎
超滋味:)

- 漢拿山豚肉炒飯  $128
先唔講佢味道同口感果D
同埋可以避免我地唔知頭唔知路亂咁炒個飯:)
當睇場戲就好xd

炒完既飯就係咁樣啦:)
1啖炒飯1啖芝士蛋,又甜又熱既炒飯+芝士蛋,可謂滋味非常
讚!

- 芬達插草莓沙冰   $ 38
佢比較貼心既係會有個Holder幫你固定,咁就唔會反啦
草莓沙冰同芬達都幾夾,首先唔會太甜~ 易入口
其次,凍冰冰既沙冰好適合去配炸雞,炒飯呢d熱辣辣既野
同埋我地岩岩打完波,熱辣辣嘆杯沙冰,十分爽快:)

整體而言,
價錢平民,食物質素都唔低,
又近地鐵站,可以1食:)
2017-06-02
2017-06-09 1639 浏览
今天轉戰長沙灣,為的就是被它們的醬油蟹吸引。由中環來到老遠的長沙灣,即使踏出地鐵只有5-10分鐘路程,但感覺真的不好受。 越行心裏越害怕,天氣這樣熱,即使蟹肉是由韓國空運,但有可能不敵酷熱天氣,來到餐廳決定吃別的菜式算了。 天氣超級炎熱, 只好點啤酒喝, 這款HITE韓國生啤, 味道較淡, 但勝在冰涼。 朋友堅持不喝凍飲,就喝熱柚子蜜,味道一般不會出亂子吧!漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯由韓國Oppa即場泡製,本來感覺是不錯,空氣空極重的髮型,加上鬍子,感覺確實很型,不過,他的髮型實在太彭湃,加上炒飯時的郁動,沒有載上廚帽的話,令我們感到不太衛生。 白飯內加入了豚肉、紫菜及紅蘿蔔碎等配料,再炒成星形圖案,淋上蛋漿及芝士,攪均後便大功告成 炒飯的味道沒有太大的驚喜,以泡菜炒成,味道當然是辣辣的,不過,就帶了份微酸感,加上即場炒的話,入口會時熱熱的,芝士亦會出現拉絲效果。火焰芝士拉豬仔骨豬仔骨都是由同一oppa親自弄製,看著眼前大量的芝士,確實令我口水直流。oppa 純熟地極速將豬仔骨捲上芝士,再放到我們的碗中。豬仔骨味道不錯,甜甜的,但豬骨太大,而豬肉少。 不過,在這個時刻,惡夢開始,

朋友堅持不喝凍飲,就喝熱柚子蜜,味道一般不會出亂子吧!

火焰芝士拉豬仔骨

不過,在這個時刻,惡夢開始,因為oppa怕鐵爐乾燒,竟然在爐上加入凍開水,而燒爐的力度不夠,火力集中在中央,所以圍邊的食物還是沒有完全熱邊,當燒爐不繼燃燒,浸爐水遇熱出現一團團橙色泡沫,並彈到圍邊食物上,感覺非常嘔心。

畢竟這是長沙灣,實在不能抱太大期望,吃醬油蟹的願望亦幻滅。

Sister Korea Cafe
長沙灣元州街303號元州商場地下G16號舖