2018-12-17 929 浏览
#新福星正宗潮州打冷 我專程去元朗食打冷,因為這間好鬼好味!雖然唔知係咪叫正宗,但我覺得每樣野都好有風味😋😍還記得幾年前第一次食是坐滿全街枱,好誇張😱但現在沒有這個畫面,因為食環署lor.強烈建議多人去食可以食多幾個小菜,一次試多d。🔹炸蠔餅 超鬆脆,d蠔都幾大隻!必點👍👍👍🔹蒸螺 記住配甜醬一齊食,好鮮甜😋😋🔹炒花甲,又係好鮮甜但我覺得油鹽水好味d😍🔹韮菜豬紅 好鬼正,沒可能不點😋😛🔹大腸拼生腸 (沒有圖) 忘記拍!好入味下 但生腸就一般,不是太出色。Total: $407
強烈建議多人去食可以食多幾個小菜,一次試多d。

🔹炸蠔餅 超鬆脆,d蠔都幾大隻!必點👍👍👍

🔹蒸螺 記住配甜醬一齊食,好鮮甜😋😋

🔹炒花甲,又係好鮮甜但我覺得油鹽水好味d😍

🔹韮菜豬紅 好鬼正,沒可能不點😋😛
Total: $407

2018-12-15 457 浏览
經過見好多人食 就坐低試下 唔使等位 d野ok好食 鍾意個蠔仔粥 拼盤都唔錯 d野比較大份 但聖子好多沙 連豆苗都有沙 食完有d陰影 九點入去 唔使等 希望下次可以乾淨d拉 咁就可以多d幫襯啦
咁就可以多d幫襯啦
2018-12-15
2018-10-25 684 浏览
每次入元朗都好有冲动打边炉或者食大排档(或者有些应该叫菜馆,因为系店内又有冷气),可惜依家唔比摆出铺头,如果唔系秋天系室外食仲有feel。今日就拣左食大排档。由于太肚饿既关系,我地两个竟然叫左四样菜,而最恐怖既系我地竟然清底,究竟我地既胃系咪黑洞😅😅。入番主题先,今次我地叫左:1️⃣鹅肠拼鹅鹅肠几烟韧有口感,无雪藏味,加上本身既卤水汁,好味。不过鹅唔系鹅片而系鹅件就有失望,不过系我地无睇清楚,鹅片加30蚊,好过鹅件,系无咩肉可言⋯⋯一百蚊食鹅肠唔值。2️⃣三色水蛋虽然所有材料放埋cost好少,但最考厨师功力同埋讲火候,屋企好难食到滑嘟嘟既蒸蛋。呢度完全无令人失望,滑鸡蛋配上入面既咸蛋皮蛋粒、葱,送饭一流!3️⃣生炒牛肉饭好耐无食过呢个炒饭啦,突然想食,好大碟。里面有不少牛肉,耿耿熟,仲有少少粉红色,咬落好松软,个饭就有点不足,唔够干身。4️⃣最后一个系豆腐鱼云汤呢个我差不多次次食大排档都会叫,因为本身系汤精,超级钟意饮汤。另外呢个汤奶白色既汤头有鱼既鲜味,加上白菜系绝配,有豆腐蔬菜又健康d。鱼云就系我既美点,嫩滑既口感。赞👍🏻👍🏻!可惜今日既鱼肉好似唔太新鲜。不huo真系超级大兜。每次入元朗都好有衝動

入番主题先,今次我地叫左:
1️⃣鹅肠拼鹅

2️⃣三色水蛋

3️⃣生炒牛肉饭

4️⃣最后一个系豆腐鱼云汤
呢个我差不多次次食大排档都会叫,因为本身系汤精,超级钟意饮汤。另外呢个汤奶白色既汤头有鱼既鲜味,加上白菜系绝配,有豆腐蔬菜又健康d。鱼云就系我既美点,嫩滑既口感。赞👍🏻👍🏻!可惜今日既鱼肉好似唔太新鲜。不huo真系超级大兜。每次入元朗都好有衝動打邊爐或者食大排檔(或者有些應該叫菜館,因為係店內又有冷氣),可惜依家唔比擺出鋪頭,如果唔係秋天係室外食仲有feel。今日就揀左食大排檔。由於太肚餓既關係,我地兩個竟然叫左四樣菜,而最恐怖既係我地竟然清底,究竟我地既胃係咪黑洞😅😅。

入番主題先,今次我地叫左:
1️⃣鵝腸拼鵝
鵝腸幾煙韌有口感,無雪藏味,加上本身既鹵水汁,好味。不過鵝唔係鵝片而係鵝件就有失望,不過係我地無睇清楚,鵝片加30蚊,好過鵝件,係無咩肉可言⋯⋯一百蚊食鵝腸唔值。

2️⃣三色水蛋
雖然所有材料放埋cost好少,但最考廚師功力同埋講火候,屋企好難食到滑嘟嘟既蒸蛋。呢度完全無令人失望,滑雞蛋配上入面既鹹蛋皮蛋粒、蔥,送飯一流!

3️⃣生炒牛肉飯
好耐無食過呢個炒飯啦,突然想食,好大碟。裡面有不少牛肉,耿耿熟,仲有少少粉紅色,咬落好鬆軟,個飯就有點不足,唔夠乾身。

4️⃣最後一個係豆腐魚雲湯
呢個我差不多次次食大排檔都會叫,因為本身係湯精,超級鍾意飲湯。另外呢個湯奶白色既湯頭有魚既鮮味,加上白菜係絕配,有豆腐蔬菜又健康d。魚雲就係我既美點,嫩滑既口感。讚👍🏻👍🏻!可惜今日既魚肉好似唔太新鮮。不huo真係超級大兜。

2018-10-20
2018-10-04 445 浏览
突然想去打冷, 新福星係其中一家首選的.一行三人去到, 剛好有張細台執好, 唔使等位, 滷水什拚, 有大腸, 腩肉, 紅腸, 豬耳, 墨魚,  底下有豆腐同花生, 味道唔會太咸.煎蠔餅, 一碟有4件, 每件都好似塊面甘大塊, 蠔仔又多, 食得好過癮.炸九肚魚,  好耐無食過了, 脆漿好薄身,魚肉又滑.油鹽水浸花甲, 見到隔離台那碟好大只, 都忍唔住叫了, 粒粒都飽滿有肉又無沙.瑤柱蛋白炒飯, 係全晚最失色的, 正如食神話, 炒飯要用隔夜飯架,  佢用新飯來炒, 太濕影響口感, 早知叫三碗白粥好過.環境 : 一般街坊小店的格局, 地下有點跣, 出入要小心.招呼 : OK啦, 落單後好快就上了什拚, 其他的都係10-20分鐘上到, 最慢係炒飯, 可惜又最差.價格 : 5樣野大約420, 以每款都份量都唔細來講, 都合理的.
突然想去打冷, 新福星係其中一家首選的.
一行三人去到, 剛好有張細台執好, 唔使等位,
炸九肚魚,  好耐無食過了, 脆漿好薄身,魚肉又滑.

環境 : 一般街坊小店的格局, 地下有點跣, 出入要小心.
2018-09-23
  • 蠔餅
  • 花甲.
2018-09-09 554 浏览
晚上餓了路過被這間打冷吸引了。兩個人叫了四樣菜。鹵水什拼、豉椒炒蜆、椒絲腐乳通菜、蠔仔粥(細)而最值得讚的是鹵水什拼而它內有墨魚、豆腐、腩肉等都煮得非常入味,值得一試。還有值得一讚的是給我們點的辣椒油,夠香夠辣,不錯呢!

鹵水什拼
鹵水什拼
豉椒炒蜆
辣椒油
2018-08-05 482 浏览
今晚約了三五知己去福星食宵夜,我們叫了椒鹽鴨舌,滷水拼盤,鼓椒鵝腸,腐乳通菜,炸鯪魚球,炸大腸,當然少不了啤酒,椒鹽鴨舌啱啱炸起外脆內軟送酒一流,滷水拼盤就一般,鼓椒鵝腸帶一點辣味淡了一點,而其他餸菜都沒有驚喜,但是味道還可以了
2018-05-13 511 浏览
星期六等左30分鐘先位,有兩個鋪位。整體幾好食,經濟實惠,三個小菜埋單211元。韮菜豬好幾入味,豬紅韮菜都熱辣辣唔會暖上。炒大蜆有少少沙,不過豉椒炒都好食。最後有個勝瓜蝦米粉絲煲,用南乳炒幾正下,又入味。係衛生環境差少少,有幾隻烏蠅飛來飛去,不過呢類地方無計。
星期六等左30分鐘先位,有兩個鋪位。

整體幾好食,經濟實惠,三個小菜埋單211元。

係衛生環境差少少,有幾隻烏蠅飛來飛去,不過呢類地方無計。
2018-05-12
2018-04-02 462 浏览
昨晚入咗去元朗同個朋友聊天,找緊間潮州打冷食店坐,還叫咗支啤酒飲,點咗個椒鹽九肚魚同脆皮炸大腸。首先講下個九肚魚,份量尚算多,九肚魚炸得好入味,椒鹽算多,最適合喜歡食較重味人士。至於個炸大腸,份量十分多,炸得好脆,非常好味,一邊食,一邊飲住酒,真係正。價錢方面,兩餸加幾支啤酒,埋單都要差不多接近三百。以元朗價錢,個人認為較貴咗D,兩個餸平均90多元。但可以坐路邊,幾好風味,又可吸煙。最適合二至三個朋友食下嘢聊下天。
。至於個炸大腸,份量十分多,炸得好脆
2017-12-14 1337 浏览
收工同我女友返元朗wor!咁問女友想食咩啦,佢就話想食打冷,重話佢好好好肚餓,咁打冷我就唸起西裕街啦!西裕街,西菁街一帶都係非常多餐廳嘅地方,而其中一d係非常出名,平時都係人山人海,所以e個地段係餐飲業必爭之地。去到餐廳之後,都係一樣照舊坐滿晒啦,好好彩咁角落頭有張二人枱,店員就立即安排左我地兩個過去啦。咁好肚餓嘅我地馬上就睇下餐牌,叫左以下菜式啦!首先就係大眼雞啦,落單果陣問佢大眼雞同烏頭邊樣好食d啦,店員呀姐話e兩樣都係e度最出名呀!本身其實我都係少食魚,怕魚骨,但係大眼雞本身就魚骨少,好適合我,咁就叫左大眼雞啦,一般潮州食法都係凍食,咁食左落去,魚肉好離骨,呀媽教落魚肉離骨即係魚都係新鮮呀!而魚肉同魚皮都算係容易分開的,咁d魚肉食落去都好濃魚味,有少少鞋,而本身都有咸味,好香鮮魚味,再點埋個豆醬真係好鮮,不愧為餐廳推介。跟住就到蠔餅啦,其實我地都係叫左個細蠔餅,上到枱都嘩左一聲,細嘅都咁大呀!蠔餅賣相ok,炸到金黃色,心唸食落去一定好香脆啦!咁第一啖食落口,就真係非常香脆,而佢蕃薯粉同水嘅份量配合得都幾口,食落去唔會好黐口,而且佢地一d都唔孤寒,裏面啖啖都係蠔肉,而佢d蠔肉同蠔仔
大眼雞

蠔餅

跟住就到蠔餅啦,其實我地都係叫左個細蠔餅,上到枱都嘩左一聲,細嘅都咁大呀!蠔餅賣相ok,炸到金黃色,心唸食落去一定好香脆啦!咁第一啖食落口,就真係非常香脆,而佢蕃薯粉同水嘅份量配合得都幾口,食落去唔會好黐口,而且佢地一d都唔孤寒,裏面啖啖都係蠔肉,而佢d蠔肉同蠔仔粥果d蠔仔係兩種材料,食落去好有口感,而且無砂,值得推介。

食炸野就當然要有支啤酒啦!

蠔仔粥

跟住就到蠔仔粥啦,咁我地兩個人就叫左個細啦,黎到之後賣相都非常滿意,都係有好多蠔仔,咁食落去果陣就食得出佢係即叫即做呀!裏面都好足料,有蠔仔,蠔仔size更為細,比較起蠔餅果d蠔細,但係都好肥,啖啖肉,另外就有d肉碎,有蔥粒,重有紫菜,d紫菜品質都唔錯,d湯飲落去都好出紫菜味,但係唯一一個問題就係我感覺唔到大地魚嘅存在,少左大地魚味同埋大地魚嘅口感,差少少,不過都係勝在新鮮,幫襯d成日爆場嘅餐廳有道好,就係d野一定新鮮,貨如輪轉。個蠔仔粥都算係好味呀!

豆鼓鯪魚油麥菜

跟住到豆鼓鯪魚油麥菜啦,一黎就已經聞到好香好香啦,碟菜大大碟,好似唔洗錢咁樣,而且食得出係好有鑊氣,可惜就係豆鼓鯪魚較為少,但係補充返碟菜係夠豆鼓鯪魚味呀!可能係師傅炒菜果陣都係用豆鼓鯪魚d油去炒先有咁香呀!都係值得推介。

最後,兩個人,4個餸,1支啤酒,我地係清晒呀!果野價錢唔係好平,但係就性價比高,好味,一定會再去,另外我叫到隔離枱好多海鮮,下次要試下d海鮮先得。
大眼雞
蠔餅
蠔仔粥
豆鼓鯪魚油麥菜
2017-08-17 1116 浏览
滷水鵝片配大豆芽底,黃金比例有肉有膏有皮,滑彈嫩軟集於一身。鵝皮滑滑黏在嫩肉之上,彈彈的鵝肉不鞋不硬滲著肉汁。師傅刀功熟練,厚薄得宜有水準,太厚會韌、太薄無趙頭!沾點清香甜美滷水汁品嚐,不咸不濁,非常美味!捲上大量蒜醋醒神開胃,捲上大量辣椒油惹味刺激,捲上大豆芽清甜爽脆又多汁!點樣食都滋味無窮,蠻喜歡這個!其實配白飯同樣一絕,不過要留肚食多點好野呢,貪吃食家。熱大眼雞,唔想食凍魚飯,唯有嘗試問侍應嬸嬸有無即蒸大眼雞食?說差不多蒸好喇!有無咁好采,居然有新鮮出爐熱辣辣蒸大眼雞食,so lucky!首次係潮州打冷食到。出晒煙送到,比清蒸還要清的蒸法,只用上薑已足夠,原汁原味,不用蔥、不用鹽、不用豉油,只是新鮮就無得輸!青春無敵同一道理。食大眼雞梗係搶眼食先啦,食海斑就搶臉珠登,食黃魚就搶魚肚,食門鱔就搶肝同春,鯇魚就搶魚鰾!不變的定律,物以罕為貴麻!一雙大眼睛都係我囊中物,啫喱戕眼白甚是美味,啜啜啜乾涸殆盡!第二步脫掉厚厚紅色盔甲,露出白滑嫩肉,肉汁反晒光不停閃爍,非常誘惑,我忍不住喇!大大舊背脊肉掉入口,魚鮮味濃濃,魚汁潤澤香醇順喉,滑帶實淨,完全不能停下來。蒜蓉粉絲蟶子皇,每隻 $45

蒜蓉粉絲蟶子皇,每隻 $45 蚊十分經濟,我係街市買都要廿蚊隻。洗得都算乾淨白雪雪,只有微量砂,我原諒您。

蒸得不錯喎,嫩滑帶彈,並無乾硬韌感覺。暖暖地乍喎,幸好鮮甜無比,加上蒜蓉豉油辛中帶甜更加滋味,係欠左辣椒囉。

椒鹽鮮魷,鬆軟炸粉厚厚的包著鮮魷,熱騰騰剛剛炸起再兜個風沙椒鹽送上,果有鑊氣,十分之有壓迫感!

魷魚新鮮度好高,吃得出鮮味,質地較軟不爽脆。炸得金黃香口,調味略重,索索喼汁同吃,中規中矩,食得過。

椒絲腐乳炒通菜,我最愛的水通啊!靚靚翠綠色,大大碌爽嫩甜美又充滿水份,菜甜味突出,跟辣椒腐乳合體如虎添翼,大注大注塞入口,咬到索索聲,菜汁四射夠暢快!

元朗打冷都幾貴喎,除便食食都 $680 啊!專登帶埋隻狗遠征元朗行行逛逛,誰知多年無視察民情,依家成條街都無露天座位!

兜左幾個圈見到某些食肆門口有一兩張檯,但都坐滿食客同狗狗喇。最後走到新福星等巷仔位,侍應阿姐阿嬸們冷淡對待,比張號碼紙我就話企係度等得架喇,唔洗落簿。

等下五分鐘、十分鐘、十五分鐘,一檯一檯坐低都未到我,火都黎!問姐嬸們又懶理,最後問到鬍鬚老闆,立即安排室內坐位嘆冷氣,連狗隻都有位坐唔洗入袋,喜出望外。熱情友善鬍鬚老闆好 warm,讚!服務 4 粒星全歸老闆功勞!
滷水鵝片配大豆芽底
滷水鵝片配大豆芽底
熱大眼雞
  • 滷水鵝片
2017-07-13 806 浏览
元朗既潮州打冷都有好幾間,但唯一呢間係會一食再食雖然環境同態度都一般般,但大排檔間間都係咁上下架啦!講返食物椒鹽雙拼,豬大腸炸得啱啱好,起碼唔會太乾身,外面脆裏面軟。椒鹽豆腐都係必食,外面香口,但裏面d豆腐夠晒滑。韭菜豬紅好難會整得唔好食,正常野不過不失。最鐘意係度食滷水鵝片,肉夠林,皮d肥膏同肉比例均勻,滷水汁味都啱啱好,唔會過咸。拼埋墨魚一流。仲有呢度個蠔仔粥完全啱晒我條脷總括黎講,價錢同食物質素成正比,份量都算大大碟,元朗打冷首選
元朗既潮州打冷都有好幾間,但唯一呢間係會一食再食
椒鹽雙拼
滷水鵝片拼墨魚
韭菜豬紅
椒鹽雙拼
滷水鵝片拼墨魚
韭菜豬紅
2016-12-28 1052 浏览
好耐無食打冷啦..心郁郁即興去試..果然無令我失望..呢間打冷係良心企業..好有鍋氣兼且碟碟分量唔少..今時今日好多都偷工減料食完好似無食過野咁樣..如果想食得飽既不妨去呢間試下..無介紹錯..會令人一去再去的打冷..
好耐無食打冷啦..心郁郁即興去試..
..會令人一去再去的打冷..
人生。最重要係咩?當然係享受,而享受美食就係一個最直接嘅辦法,因為人每日都要食飯,一餐好嘅飯就會令到得滿足感。其實小弟平常係鐘情西餐同日本菜,今次就試試打冷吧。好啦,講番今次食嘅潮州菜先 其實我地叫嘅打冷系潮州係無這個詞語的 打冷不是潮州話而其實是"打round"的中西合壁香港話,原因是這種潮州食制是預先烹好食物,放在店前,食客要打個轉,選擇心儀食物,然後落單。五六十年代香港出現了這種潮州食制,而食客又會跟店主說打個冷,看看有什麼好食的東西。久而久之,潮州打冷,便無人不知了。小弟今日都叫左唔少菜呢,當中包括鹵水鵝,台語叫嘅"O丫粥"即係香港嘅蠔仔粥,鵝腸,薑汁炒菜。全部都非常不俗呢 果然大排檔係有有價值的 蠔仔粥-蠔仔粥今次叫嘅係細SIZE,但係蠔嘅量幾多,而且幾新鮮,沒有任何腥味,再加上潮州紫菜,肥豬肉粒,蔥花,令到蠔仔粥充滿鮮味又有油脂同蔥嘅香味,值得一試 鹵水鵝鹵水鵝的鵝本身不錯,鹵水亦滲入了鵝中,吃時鵝味濃郁,令人一吃再食;鵝肉質亦不俗,不會嚡口,軟稔中帶點嚼勁,油脂入口即溶;而且啖啖肉,食得很爽。鵝下還有豆腐和花生粒,豆腐是炸豆腐,很嫩滑,有豆味,吸收
其實小弟平常係鐘情西餐同日本菜,今次就試試打冷吧。
好啦,講番今次食嘅潮州菜先

其實我地叫嘅打冷系潮州係無這個詞語的

小弟今日都叫左唔少菜呢,當中包括鹵水鵝,台語叫嘅"O丫粥"即係香港嘅蠔仔粥,鵝腸,薑汁炒菜全部都非常不俗呢
果然大排檔係有有價值的

鹵水鵝鹵水鵝的鵝本身不錯,鹵水亦滲入了鵝中,吃時鵝味濃郁,令人一吃再食;鵝肉質亦不俗,不會嚡口,軟稔中帶點嚼勁,油脂入口即溶;而且啖啖肉,食得很爽。鵝下還有豆腐和花生粒,豆腐是炸豆腐,很嫩滑,有豆味,吸收鹵水汁,更有鹵水香味,味道不錯;而花生粒有些比較生,有些則熟透起沙,但也不太喜歡,因卡路里太高了。
鹵水鵝腸 鹵水鵝腸今次叫了兩份,第二份較第一份高,原因就是他多了一種邪惡的東西-肥膏

係肥膏  係肥膏  係肥膏 ~~~這種邪惡的東西入口既融,送飯一流,食完有種爽快感,也標誌着食完"他"一定要做運動減肥呢
薑汁菜 食完咁邪惡嘅嘢當然要清番啦,薑汁菜唔太辣,反而有種清香,菜也不會過老,有鑊氣
價格也不太貴也是100多元一位
BTW雖然環境麻麻,但食物質素不俗。
整體評分7/10
2015-12-22
2016-03-16 1065 浏览
星期六心血來潮想打冷,記得早嗰排嚟過,覺得小菜都唔錯,但今日食非常失水準,所以上來睇睇有冇其他食家嘅評論,點知上一篇已經係2014年嘅事啦,決定要寫一篇我哋叫咗一個滷水鵝,一個滷水拼盤,一條烏頭,一個蒜蓉炒油麥菜,一個豪仔粥滷水鵝最正常,都算幾大碟,隻鵝好肥好多肥膏,食落都入味烏頭就中size 咁,好干身,但冇乜魚香味,靠點汁搭救但係個滷水拼盤就唔多掂,滷水味道係幾香,唔會過咸,但可能夜左,全部俾埋啲頭頭尾尾,好多肥膏,根本食唔到。尤魚好香好入味,不過得薄薄幾塊油麥菜唔知落左幾多糖,懷疑將糖當做鹽,好甜呀!!豪仔粥仲衰,又唔香,冇乜豪味又冇芫茜味,仲好多味精,一食完就好口渴!我希望佢係一日半日換咗廚師,咁我都會黎嘅下次,希望下次唔會咁啦

滷水鵝最正常,都算幾大碟,隻鵝好肥好多肥膏,食落都入味

烏頭就中size 咁,好干身,但冇乜魚香味,靠點汁搭救

油麥菜唔知落左幾多糖,懷疑將糖當做鹽,好甜呀!!

2016-03-05
2014-09-09 1594 浏览
已有接近兩年時間未寫過食評, 可惡!!!我這個愛吃的女人, 怎能不和大家分享美食呢??!!!今次打頭陣有新福星打冷, 搬入元朗已4個月多, 食過兩三次打冷, 我都去了隔離的一間潮豐...因為好似旺d 呢!!不過今次同友人一行5人想試下新福星, 於是一去到搵位, 大熱天時, 想入鋪坐, 可惜已爆, 侍應不停叫我地出街坐.... 何其壯觀。一條直行都是新福星的枱, 因為時間尚早, 7時許, 不太多人, 但揀了最後幾排...因為想涼一點!!但坐了一陣, 外面位置都已經爆滿...我地4男1女叫了六樣餸, 韮菜豬紅  $45  失望, 不像豬紅, 味道不入味, 不太辣豬大腸拼墨魚 $60 味道普通, 但份量正常,價錢合理, 豬大腸沒有臭味, 不硬身鹵水鵝片  $90 肉質很滑, 但份量不夠潮豐多啫啫通菜  $52 大碟, 鐵煲上, 味道一般, 不夠濃煎蠔餅  $78幾好味, 蠔不腥, 蠔仔算多黑椒牛仔骨  大約$70 (忘記了)一般的小菜, 份量不多 最後當然來罐可樂, 透心涼!!

我地4男1女叫了六樣餸,
韮菜豬紅  $45
失望, 不像豬紅, 味道不入味, 不太辣
豬大腸拼墨魚 $60

鹵水鵝片  $90
肉質很滑, 但份量不夠潮豐多
啫啫通菜  $52

大碟, 鐵煲上, 味道一般, 不夠濃
煎蠔餅  $78

幾好味, 蠔不腥, 蠔仔算多
黑椒牛仔骨  大約$70 (忘記了)

一般的小菜, 份量不多
 最後當然來罐可樂, 透心涼!!
题外话/补充资料: 很一般的打冷, 但如果在元朗比較, 這間可以一試, 價錢合理, 服務態度ok, 如果天氣熱就不要了, 要坐入鋪, 因為都比較焗,而且到大約8時多, 附近的鋪頭關門, 街燈又偏暗, 大家就要黑暗暗有情調地享用晚餐!不過我個人接受到個黑暗程度!!
2014-08-23
  • 蠔餅