2024-06-15 216 浏览
尖沙咀天文臺道附近的一家中菜,入面裝修很像高級中菜食府一樣,有著典雅的深色木系裝修,新竹園軒由香港地道食府一竹園海鮮飯店的原班底主理,以上乘食材搭配精湛廚藝,呈獻精緻傳統粵菜奢華珍饈粵式鮑魚遼參二人套餐 HKD580 PER ONE生拆蟹肉翅用料上乘,條條翅針粗壯入口爽滑,原來與魚翅一起上桌的作料的浙醋的作用是享用完魚翅這類膠質較重的食物後,呻一口浙醋以作開胃消滯的功效,很多人誤解了芝士龍蝦伊麵底牛油芝士味非常濃厚,有點點蓋過了龍蝦本身的鮮味,但配以伊麵非常邪惡!清蒸海斑海斑很新鮮,蒸魚的時間控制得合當,魚肉滑溜八頭禾麻鮑魚拼遼參兩樣名貴食品的結合,八頭禾麻鮑形狀較長,鮑枕都幾厚,鮑魚品種中最腍滑的一種帶子西蘭花瑤柱蛋白炒飯是日糖水—楊枝金露

奢華珍饈粵式鮑魚遼參二人套餐 HKD580 PER ONE

芝士龍蝦伊麵底

清蒸海斑
海斑很新鮮,蒸魚的時間控制得合當,魚肉滑溜

八頭禾麻鮑魚拼遼參

是日糖水—楊枝金露
2024-06-14 244 浏览
前排約咗親戚食飯,一大班人最啱去酒樓叫小菜聚會😚 今次叫咗招牌豪華套餐,可以試埋佢地既招牌菜式✨❀ 美極煎元貝 🥢肥美厚肉既元貝👅 以美極醬汁煎香,入口鹹香鮮嫩,啖啖肉好正呢😚❀ 芝士龍蝦烏冬 (配蒜蓉包) 🦞望落好邪惡😍 龍蝦肉新鮮彈牙,配上份量澎湃既芝士,每條烏冬都蘸滿醬汁,芝味濃郁~另外可以搭配香脆蒜蓉多士一齊食,食得好滿足❤️❀ 白胡椒炒蟶子 🥢蟶子鮮甜爽口,以白胡椒調味,食落帶點辛香好惹味~❀ 黑椒脆薯牛柳粒 🐮經典惹味小炒😍 薯仔外層焦脆,牛柳粒軟腍多汁,黑椒醬汁包裹著每款食材,送飯一流👍🏻❀ 秘製潮州翅 🥣潮州翅口感鮮香濃稠,魚翅份量十足,香滑軟糯,食落有滿滿膠質✨ ❀ 炸子雞 🐥外皮炸至金黃香脆,雞肉肉質保持嫩滑多汁,亦唔會太油膩☺️ ❀ 瑤柱蛋白炒飯 🍚炒飯加入瑤柱、蛋白及蔥花等配料炒香,好夠鑊氣,鹹香鮮味❀ 胡椒肉片菜心煲 🐷胡椒湯底味道香濃又帶辛辣味,入面有唔少肉片及菜心,係冬日暖胃之選❀ 甜品/糖水 🥄有多款甜品及糖水選擇:芒果布甸、楊枝甘露、馬蹄露及紅豆沙等~

❀ 美極煎元貝 🥢

❀ 芝士龍蝦烏冬 (配蒜蓉包) 🦞

❀ 白胡椒炒蟶子 🥢
蟶子鮮甜爽口,以白胡椒調味,食落帶點辛香好惹味~

❀ 黑椒脆薯牛柳粒 🐮

❀ 秘製潮州翅 🥣

❀ 炸子雞 🐥
外皮炸至金黃香脆,雞肉肉質保持嫩滑多汁,亦唔會太油膩☺️

❀ 瑤柱蛋白炒飯 🍚
炒飯加入瑤柱、蛋白及蔥花等配料炒香,好夠鑊氣,鹹香鮮味

❀ 胡椒肉片菜心煲 🐷

甜品/糖水 🥄
有多款甜品糖水選擇:芒果布甸、楊枝甘露、馬蹄露及紅豆沙等~

尖沙咀嘅新竹園軒,一間專門提供粵菜佳餚嘅餐廳,以其豪華嘅套餐聞名。當日我哋選擇咗**奢華珍磋2人套餐**,每位價格為$580²⁷,包括咗多款精緻菜式。首先上嘅係**生拆蟹肉翅**,蟹肉同翅嘅份量都好足,味道鮮美,不過就覺得味精略多咗啲。接住嘅係**芝士龍蝦伊麵**,呢個菜式真係令人讚不絕口,濃郁嘅芝士味同新鮮嘅龍蝦完美結合,令人食咗三碗都未夠。再嚟就係**清蒸海斑**,海斑雖然細條,但肉質彈牙,煮得啱啱好,保留咗海鮮嘅鮮味。**8頭禾麻鮑魚拼遼參**,每一啖都係高質感嘅享受,鮑魚同海參嘅口感都非常到位。**帶子西蘭花**,帶子大粒彈牙,西蘭花嘅清新口感同帶子嘅鮮甜完美配合。最後嘅**瑤柱蛋白炒飯**,每粒飯都分明,瑤柱嘅鮮香滲透每一啖,令人回味無窮。整體嚟講,新竹園軒嘅奢華珍磋2人套餐,不單止係一場味蕾嘅盛宴,更係一次難忘嘅飲食體驗。每一道菜都有佢獨特嘅風味,令人食指大動,想再嚟幾次!

2024-06-11 200 浏览
門口被迴旋樓梯吸引著裝飾氣派具古典風格樓頂仲有一盞水晶吊燈餐廳主要食客都係家庭聚餐建議可以同屋企人一齊共享家庭之樂而且食物口味都非常適合老一輩~奢華珍饈套餐|$5808頭禾麻鮑魚拼遼參鮑魚不會過韌而帶有嚼勁,而低價錢食到兩樣海味,性價比高生振蟹肉翅魚翅相當足料,啖啖魚翅揚溢口內,可以加少少香醋調一調味芝土龍蝦伊麵龍蝦肉質爽口彈牙,芝士醬汁豐富濃稠,可以飲啖茶中和油膩感覺清蒸海斑海斑新鮮好吃,清蒸即可西蘭花炒帶子帶子鮮甜大粒,西蘭花碧綠,味道不錯瑤柱蛋白炒飯炒飯粒粒分明而且乾濕剛好,香氣撲鼻,瑤柱絲滿怖飯上,賣相吸引甜品以楊枝甘露作結尾,食到粒粒芒果同柚子肉
門口被迴旋樓梯吸引著
裝飾氣派具古典風格
樓頂仲有一盞水晶吊燈
餐廳主要食客都係家庭聚餐
建議可以同屋企人一齊共享家庭之樂
而且食物口味都非常適合老一輩~

奢華珍饈套餐|$580

8頭禾麻鮑魚拼遼參
鮑魚不會過韌而帶有嚼勁,而低價錢食到兩樣海味,性價比高

生振蟹肉翅
魚翅相當足料,啖啖魚翅揚溢口內,可以加少少香醋調一調味

芝土龍蝦伊麵
龍蝦肉質爽口彈牙,芝士醬汁豐富濃稠,可以飲啖茶中和油膩感覺

清蒸海斑
海斑新鮮好吃,清蒸即可

西蘭花炒帶子
帶子鮮甜大粒,西蘭花碧綠,味道不錯

甜品
以楊枝甘露作結尾,食到粒粒芒果同柚子肉
2024-06-10 163 浏览
父親節半價優惠🥢奢華珍饈二人套餐$580/位(原價$1080),已經可以嘆盡鮑參翅肚😍好抵食就叫嚟試下先!🦀生拆蟹肉翅用人手生拆蟹肉,每啖都飲到材料鮮味,心意及份量都好足!🦞芝士龍蝦(伊麵底)餐廳招牌菜🫶🏻芝士濃郁🧀但唔會蓋過龍蝦既鮮味,肉質食得出係新鮮,口感彈牙!🐟清蒸海斑海斑好大條,清蒸做法最好保持到魚肉嘅嫩滑,豉油加上蔥絲配魚肉好味美,而且餸飯係一流😍🤎8頭禾麻鮑魚拼遼參鮑魚肉質幼嫩細滑,好入味❣️遼參肉厚豐腴,食完覺得有種骨膠原滿滿嘅感覺🫢🥦帶子西蘭花西蘭花清爽,帶子沾上自家製XO醬更加惹味!🍚瑤柱蛋白炒飯加了瑤柱絲令炒飯更加香,飯粒粒粒分明炒得夠鑊氣!✨甜品楊枝甘露:味道唔會話過分甜膩,有芒果果粒及柚子肉夠哂清爽!
父親節半價優惠🥢

🦀生拆蟹肉翅
用人手生拆蟹肉,每啖都飲到材料鮮味,心意及份量都好足!

🦞芝士龍蝦(伊麵底)

🐟清蒸海斑

🤎8頭禾麻鮑魚拼遼參

🥦帶子西蘭花
西蘭花清爽,帶子沾上自家製XO醬更加惹味!

🍚瑤柱蛋白炒飯
加了瑤柱絲令炒飯更加香,飯粒粒粒分明炒得夠鑊氣!

甜品
楊枝甘露:味道唔會話過分甜膩,有芒果果粒及柚子肉夠哂清爽!
最近同個朋友去試咗依間中菜,嘢食都ok,餐廳有條好靚嘅樓梯,鋪咗紅地毯,打卡一流!奢華珍饈2人套餐 ($580/位 ; 原價: $1,080)- 生拆蟹肉翅蟹肉同翅都算多,口感豐富,稀杰適中,不錯。🤓- 芝士龍蝦(伊麵底)蝦肉幾爽彈,芝士汁好濃、好重芝士味!😋- 清蒸海斑蒸得啱啱好,肉質結實、唔會過稔。😌- 8頭禾麻鮑魚拼遼參飽魚雖小,但幾彈牙、少少黏口、又滑!遼參爽口。👌🏻- 帶子西蘭花帶子好彈牙、西蘭花爽口!🤩- 瑤柱蛋白炒飯炒飯幾粒粒分明,味道適中,加d XO醬更加香口!👍🏻- 甜品:楊枝甘露望落比較淡色,奶味比較濃,果肉都幾足🙃父親節都有依個特價!有齊多款招牌菜式:芝士龍蝦伊麵+生拆蟹肉翅+8頭禾麻鮑魚拼遼參🤪

- 生拆蟹肉翅
蟹肉同翅都算多,口感豐富,稀杰適中,不錯。🤓

- 芝士龍蝦(伊麵底)
蝦肉幾爽彈,芝士汁好濃、好重芝士味!😋

- 清蒸海斑
蒸得啱啱好,肉質結實、唔會過稔。😌

- 8頭禾麻鮑魚拼遼參
飽魚雖小,但幾彈牙、少少黏口、又滑!遼參爽口。👌🏻

- 帶子西蘭花
帶子好彈牙、西蘭花爽口!🤩

- 瑤柱蛋白炒飯
炒飯幾粒粒分明,味道適中,加d XO醬更加香口!👍🏻

- 甜品:楊枝甘露
望落比較淡色,奶味比較濃,果肉都幾足🙃

父親節都有依個特價!
2024-06-06
2024-06-09 450 浏览
親戚聚會,個個都鍾意食中菜,見OpenRice評價唔錯,即管一試,結果嘢食一般,普通酒樓質素,唯獨果皮鮑魚特別難食,硬、韌、冇味道,裙邊硬到咬唔開。另外,唔知係咪因為睇唔起我哋嗌最平嘅套餐,經理怠慢寸嘴,人齊冇人問我哋係咪需要起菜,套餐包汽水紅酒,食到一半都冇人問我哋飲咩,食到尾聲又係我哋主動詢問有咩甜品,連叫埋單都冇咗件事,等咗10分鐘叫第二次先有人幫我哋埋單,所有親戚都唔滿意佢哋嘅服務態度。六千幾蚊一圍,唔係好貴,但我相信如果喺其他地方食,可以有更好嘅服務同埋食物質素。

2024-06-09
今日朋友幫我慶祝生日,去咗間性價比高中產價錢,但係可以食到奢華食物嘅質素中菜廳!幫我訂咗一個奢華珍饈既套餐! 據聞仲有呢度先有得食嘅蟹肉翅!真係好興奮!套餐第一個菜係生拆蟹肉翅、除咗蟹肉係新鮮生拆製作之外!魚翅嘅質感亦都保持鮮滑!食落去非常滑嫩!之後重頭菜芝士焗龍蝦伊麵底!芝士食落去層次感非常之突出!龍蝦肉彈滑嫩口、再加上伊麵底吸收晒龍蝦汁的味道!非常鮮滑香濃!重點係非常足料!當然唔可以少得海班、除咗係清蒸之外、醬油同魚嘅味道非常之夾!魚肉滑嫩、再配合蒸魚香蔥層次感突出!8頭禾麻鮑魚拼遼參!鮑魚非常嫩滑、再配合遼參嘅特製醬汁、口感煙靭彈牙!味道好出眾!遼參亦都充滿彈性!帶子西蘭花🥦:蔬菜拼海鮮本身已經味道可以好夾!西蘭花味道就算唔落醬汁,亦都有佢本身香味之處!帶子非常彈牙!瑤柱蛋白炒飯:充滿瑤柱碎嘅蛋白炒飯食落去好開胃、聽上翠綠香蔥炒更加香滑!份量仲勁大勁抵食!甜品我揀咗中式嘅楊枝甘露同埋芒果布甸、朋友仲幫我準備咗生日壽包!真係非常感謝朋友幫我慶祝生日愛你們😘😘😘提提大家而家就黎父親節除咗可以用好平嘅價錢碳鮑參翅肚之外!仲可以一個價錢有多款菜式一定要嚟食啦!新竹園軒尖沙咀漆咸道南79號

新竹園軒
尖沙咀漆咸道南79號中國五礦大廈3樓全層

#newbamboogarden#生拆蟹肉翅#芝士龍蝦#清蒸海斑#極品海鮮#二人套餐#中菜名撰#尖沙咀美食#極品海鮮#酒家#中菜
2024-06-07 330 浏览
尖沙咀這間「新竹園軒」是香港老字號的粵菜館 - 竹園海鮮飯店原班底主理,深受食客歡迎,行政總廚擁有超過25年嘅粵菜經驗,日頭以製作傳統點心為主,夜晚則以粵菜為主父親節都就快到,新竹園軒現時有多款套餐都做緊優惠,接近半價價錢已經有齊鮑參翅和龍蝦,帶埋爸爸嚟食就啱曬奢華珍饈2人套餐✨生拆蟹肉翅蟹肉份量都幾多,而且味道鮮甜,翅非常濃稠,加少少浙醋更可提鮮,幫助消化✨芝士龍蝦(伊面底)這道是招牌名菜,師傅選用新鮮的澳洲龍蝦,肉質彈牙爽口,味道鮮甜,芝士味道濃郁呈現出金黃色,奶味香濃,每條麵條都已掛滿香濃的芝士,芝士控大愛✨清蒸海斑海斑好大條,肉質細緻鮮美,口感嫩滑,充滿鮮味,師傅控制得火候啱啱好唔會過老,值得贊許✨8頭禾麻鮑魚拼遼參禾麻鮑魚是世界三大的名鮑,肉質非常腍滑,鮑魚鮮味濃厚而遼參經過燉制後,肉質變得細膩,口感爽滑彈牙,兩者配上香濃的鮑汁,鮮味無窮✨帶子西蘭花西蘭花爽脆,而帶子味道鮮甜又爽口✨瑤柱蛋白炒飯用蛋白與白飯炒香,將炒飯炒到粒粒分明夠乾身,散髮出瑤柱的鮮香味,食埋炒飯已經好飽✨甜品我選擇咗蕃薯糖水,朋友選擇了綠豆沙,蕃薯糖水好足料,多以黃蕃薯為主,口感綿密無渣,味道鮮甜,薑味又

奢華珍饈2人套餐

✨生拆蟹肉翅
生拆蟹肉翅

✨芝士龍蝦(伊面底)

✨清蒸海斑

✨8頭禾麻鮑魚拼遼參
禾麻鮑魚是世界三大的名鮑,肉質非常腍滑,鮑魚鮮味濃厚

✨帶子西蘭花
西蘭花爽脆,而帶子味道鮮甜又爽口

✨瑤柱蛋白炒飯

甜品
我選擇咗蕃薯糖水,朋友選擇了綠豆沙,蕃薯糖水好足料,多以黃蕃薯為主,口感綿密無渣,味道鮮甜,薑味又唔會太辣,小朋友都啱飲
蕃薯糖水

蕃薯糖水
2024-06-06 142 浏览
去尖沙咀新竹園軒食生日飯真係好抵食,$580就食到奢華珍饈套餐(2位起),有我最愛嘅龍蝦同鮑魚好多海鮮超開心。生拆蟹肉翅湯底調味豐富而且口感細膩,生拆蟹肉同翅增加咗鮮味芝士龍蝦伊麵底芝士色澤金黃份量巨多超香濃,剩係睇已經流晒口水!龍蝦肉質彈牙鮮甜,同芝士係口內互相輝映,伊麵索晒芝士同龍蝦嘅精華,完美清蒸海斑海斑好大條啖啖肉都好鮮美,肉質細嫩幼滑充滿魚香,簡單以鼓油點綴有另一番風味八頭禾麻鮑魚拼遼參廚師控制火候控技術好好, 令肥厚鮑魚仍然肉質彈牙唔韌鮑魚味濃郁。遼參異常彈牙,膠質口感充滿驚喜西蘭花炒帶子帶子煎到外層微焦內裡柔嫩鮮甜,西蘭花翠綠爽脆沾上充滿帶子味嘅汁好正瑤柱蛋白炒飯份量好多,多到食唔晒打包都仲有一大盒!每粒飯都乾身香口,加埋瑤柱蛋白香味撲鼻,絕對係廚師技術嘅體現壽包包身軟香加埋蓮蓉同蛋黃超邪惡,食唔停口

生拆蟹肉翅
湯底調味豐富而且口感細膩,生拆蟹肉同翅增加咗鮮味

芝士龍蝦伊麵底

八頭禾麻鮑魚拼遼參

西蘭花炒帶子

壽包
包身軟香加埋蓮蓉同蛋黃超邪惡,食唔停口
2024-06-06 101 浏览
朋友之前係呢度食過母親節飯,話唔錯又抵食,原來佢地係老字號「竹園酒家」既班底黎,唔怪之得有返一定既水準,趁父親節就嚟到,即刻同屋企人嚟食先! 🟡生拆蟹肉翅 好足料,蟹肉+翅,本身已經好吸引,再經過廚師精心烹調,十分入味😍😍😍 ⚪️芝士龍蝦(伊麵底) 係佢地既招牌菜,即叫即整,夠晒新鮮,澳洲龍蝦啖啖肉,仲有爽口彈牙,配埋芝士真係無得輸。 🟢清蒸海斑 好鍾意食新鮮既海魚,魚肉肉質鮮嫩,加埋豉油提鮮真係可以送好多碗飯,好味道。 🔵8頭禾麻鮑魚拼遼參 聽聞呢味菜蛋白質好豐富,仲有滋陰養顏既功用,鮑魚炆到好彈牙,果然係溏心鮑魚好正😍😍😍 🟣帶子西蘭花呢款家常菜都唔少得,大大粒原隻帶子,加埋營養豐富既西蘭花,食到停唔到口。🔴瑤柱蛋白炒飯人大左鍾意食呢啲清清地既炒飯,夠鑊氣。🟤 甜品食完咁多中菜,梗係唔少得用返一碗中式糖水作結,紅豆沙入口軟腍,清清甜甜,好滿足。

🟡生拆蟹肉翅

⚪️芝士龍蝦(伊麵底)

🟢清蒸海斑

🔵8頭禾麻鮑魚拼遼參

🟣帶子西蘭花

🔴瑤柱蛋白炒飯
人大左鍾意食呢啲清清地既炒飯,夠鑊氣。

🟤 甜品
2024-06-06 154 浏览
父親節各位的爸爸是否都喜歡吃中菜呢?應該90%爸爸都會選擇中菜慶祝😂!今次介紹一間位於尖沙咀多年,算是區內有名氣的中菜酒樓,當中很多優惠菜式、套餐,矜貴得黎又實惠!🏠餐廳: #新竹園軒📍地址: 尖沙咀漆咸道南79號中國五礦大廈3樓兩父子品嚐過 #奢華珍饈2人套餐 $580/位 ,重點每款都是質量名菜。#生拆蟹肉翅湯品濃郁、足料,每一口都吃到蟹肉及翅,完全是質量作品。#芝士龍蝦伊麵底金黃色芝士佈滿整個碟子,龍蝦開邊,用刀叉簡單易拆,彈口鮮甜龍蝦配搭芝士跟伊麵,產生不錯交融。#清蒸海斑原條大大條新鮮的活海斑,火喉熱度控制得相當好,令魚肉肉質細嫩可口,非常吸引!#8頭禾麻鮑魚拼遼參重點在於精華醬汁,令鮑魚拼遼參增加色彩。#西蘭花炒帶子不錯的青菜菜式,帶子香口。#瑤柱蛋白炒飯每位一碗,瑤柱絲真的很點精,搭配蒸魚真的很下飯。#楊枝甘露餐廳每次甜品都有得選擇,不再只有中式紅豆沙選擇,當天還有芒果布丁作選擇,為整頓飯增加甜蜜回憶。整體來說,有質量的菜式都很高質,中菜來說都感覺不錯,當然價錢的確均真,但一年一次父親節當然吃好些!

🏠餐廳: #新竹園軒
📍地址: 尖沙咀漆咸道南79號中國五礦大廈3樓

#生拆蟹肉翅
湯品濃郁、足料,每一口都吃到蟹肉及翅,完全是質量作品。

#芝士龍蝦伊麵底

#清蒸海斑

#8頭禾麻鮑魚拼遼參
重點在於精華醬汁,令鮑魚拼遼參增加色彩。

#西蘭花炒帶子
不錯的青菜菜式,帶子香口。

#瑤柱蛋白炒飯
每位一碗,瑤柱絲真的很點精,搭配蒸魚真的很下飯。

#楊枝甘露

• 8頭禾麻鮑魚拼遼參
  • 楊枝甘露
  • 西蘭花炒帶子
2024-06-04 166 浏览
尖沙咀🚇呢間新竹園軒標榜用中產價錢💰就食到富豪級數嘅中菜,特別係佢原價🥢$1080/位嘅奢華珍饈2人套餐而家做緊🤩特價只係$580/位,絕對係性價比十足👍!食中菜🫖茶錢同埋小食費就少不免,手拍青瓜🥒麻辣🌶️得來有少少🤏酸,入口爽脆好開胃🤤。佢個XO醬亦都好鮮味,味道🥰有層次又唔會太辣,鍾意嘅仲可以買樽返🏡屋企添。生拆🦀蟹肉翅又唔少鮮甜肉厚嘅😍蟹肉,配埋魚翅🐟鮮味double up!芝士龍蝦🦞十分之鮮嫩爽口彈牙,佢個🧀芝士醬十分之香濃,再配埋🍝伊麵底絕對係👍完美嘅配搭!清蒸♨️海斑蒸得啱啱好,🐟十分之新鮮完全唔會有腥味🤤,肉質爽甜美味。8頭🤩禾麻鮑魚拼遼參用料十分之矜貴☺️,8頭禾麻鮑魚好香滑,🔪切落去個溏心感足鮮味濃郁😋,遼參又軟又腍又黏口,醬汁仲混入咗🦐蝦子,鹹香鮮十足!帶子🥦西蘭花清甜鮮味,👍係唔錯嘅過渡菜式。瑤柱蛋白炒飯🍚火喉十足,炒得好香🔥夠乾身,配埋乾瑤柱碎,充滿🤤鹹香鮮味好好食。最後甜品仲有🫘紅豆沙、芒果布甸🍮同埋楊枝甘露🥭可以揀,我就揀咗楊枝甘露,🥄香甜美味為呢餐或上完美🥰嘅句號。

帶子🥦西蘭花清甜鮮味,👍係唔錯嘅過渡菜式。

2024-06-04 129 浏览
新竹園軒主打高質優雅粤菜,嚴選優質食材及由竹園海鮮飯店的原班底主理,質素有保證。餐廳有一典雅水晶吊燈,優雅有特色😙😙🤩🤩😄奢華珍饈2人套餐 $580/位 (原價:$1,080)🐚8頭禾麻鮑魚拼遼參🐚禾麻鮑魚Q彈滑嫩, 輕輕用刀就可以切開,掛上蝦籽鮑汁,相當滋味; 遼參飽滿彈牙,肉厚滑溜,同鮑魚口感截然不同,一款菜式,兩個體驗🦪帶子西蘭花🦪帶子鮮美滑嫩,西蘭花清爽有口感,一綠一白,顏色搭配清爽好睇🦞芝士龍蝦🦞 (伊麵底)澳洲龍蝦鮮香味美,肉質Q彈爽口,絕對係即叫即劏嘅新鮮貨,醬汁濃郁,芝士味極濃,配上伊麵,盡吸龍蝦鮮味同芝士醬香氣,味道豐富🐟清蒸海斑🐟蒸魚火喉控制極考師博功力,清蒸海斑極大地保留咗魚嘅鮮味, 魚肉滑嫩鮮甜,蒸魚豉油調得恰當,鹹甜程度剛好吊出魚肉鮮味而不會過於奪目,配上葱花, 睇落簡簡單,要做得好其實唔易🦀生拆蟹肉翅🦀食材用料豐富足料,生拆蟹肉鮮甜無殼;啖啖魚翅有口感,湯羹鮮甜香濃,高質且製作認真嘅手工菜🍛瑤柱蛋白炒飯🍛瑤柱絲份量十足,粒粒分明又乾爽嘅炒飯,掛滿鮮香瑶柱,鮮香惹味🍮甜品🍮楊枝金露表現唔錯,比一般甜品店更香更甜,時令芒果粒配上鮮香柚子,清香解膩,為完美一餐畫上

奢華珍饈2人套餐 $580/位 (原價:$1,080)
🐚8頭禾麻鮑魚拼遼參🐚

🦪帶子西蘭花🦪
帶子鮮美滑嫩,西蘭花清爽有口感,一綠一白,顏色搭配清爽好睇

🦞芝士龍蝦🦞 (伊麵底)

🐟清蒸海斑🐟

🦀生拆蟹肉翅🦀

🍛瑤柱蛋白炒飯🍛

🍮甜品🍮
楊枝金露表現唔錯,比一般甜品店更香更甜,時令芒果粒配上鮮香柚子,清香解膩,為完美一餐畫上句號

整體用餐相當滿意, 好適合家庭聚餐或朋友聚會,各款菜式都相當高水準,係高品質嘅粤菜餐廳😆😆😁🎉🎉🎉

新竹園軒
地址:尖沙咀漆咸道南79號中國五礦大廈3樓

#新竹園軒 #NewBambooGarden #生拆蟹肉翅 #芝士龍蝦 #清蒸海斑 #極品海鮮 #二人套餐 #中菜名撰 # 尖沙咀美食 #極品海鮮 #酒家 #中菜 #聚會 #聚餐 尖沙咀 #尖沙咀餐廳 #香港餐廳 #人氣餐廳 #熱門餐廳 #高質中菜 #高質粤菜

2024-06-04 178 浏览
位於尖沙咀的「新竹園軒」由竹園海鮮飯店的原班底主理。餐廳裝潢古典優雅,由門口沿左紅色地毯的樓梯行上去,見到樓梯天花仲掛著大水晶吊燈,好有氣派🤩「新竹園軒」日間主打飲茶,而晚市就以小菜為主。今日就同朋友過黎食飯聚一聚😊奢華珍饈2人套餐 $580/位 (原價:$1,080)生拆蟹肉翅是將以人手生拆的蟹肉🦀及翅針融入高湯,口感爽滑中帶彈性,湯羹質感濃稠,加埋蟹肉的鮮甜味,濃而不膩,絕對是真材實料👍🏻芝士龍蝦 (伊麵底)招牌名菜‼️餐廳選用彈牙多肉的澳洲龍蝦🦞即叫即劏的新鮮龍蝦肉爽口嫩滑又鮮味,配搭著伊麵底和鹹香的芝士醬汁,芝士醬汁份量十足,口感豐富,而伊麵掛滿濃郁芝士醬汁,香滑濃郁但不太膩,好正‼️清蒸海斑清蒸海斑保留了肉質本身的鮮味🐟,魚肉嫩滑,肉質細緻鮮美,清蒸後簡單地配上葱絲再淋上滾油,每啖魚肉配搭用熱油爆香過的蔥絲一齊食,非常滋味🤩8頭禾麻鮑魚拼遼參禾麻鮑魚肉質腍滑🦪,咀嚼口感充實,鮑魚鮮味濃厚;遼參非常飽滿厚肉,口感爽滑彈牙,配搭鮑汁同吃,鮮味得很😍帶子西蘭花帶子炒得軟滑又鮮味,西蘭花味道清新鮮嫩,口感爽脆👍🏻瑤柱蛋白炒飯瑤柱蛋白炒飯加入蒸熟與油炸的瑤柱絲,米飯粒粒分明,散發瑤柱鮮香,

奢華珍饈2人套餐 $580/位 (原價:$1,080)

帶子西蘭花
帶子炒得軟滑又鮮味,西蘭花味道清新鮮嫩,口感爽脆👍🏻

瑤柱蛋白炒飯
瑤柱蛋白炒飯加入蒸熟與油炸的瑤柱絲,米飯粒粒分明,散發瑤柱鮮香,口感豐富,清淡而鮮美。

甜品
甜品同朋友各選了一款share食,一款是 芒果布甸,另一款是楊枝金露😋 芒果布甸香滑濃郁,配上新鮮芒果粒,好正;而楊枝金露的芒果奶露中有柚子的酸甜,加上帶著柚肉及芒果粒的咬感,好滿足呢🥰
楊枝金露,芒果布甸

✨️另收茗茶、加一及餐前小食費用
前菜

2024-05-28
楊枝金露,芒果布甸
前菜
  • 芝士龍蝦(伊麵底)