2023-03-28 574 浏览
日山嘅和牛壽喜燒好出名,好多人都話佢好好食。今次親海港城coupon最後機會黎到日山食佢嘅lunch。叫咗佢嘅名菜壽喜燒 ,佢個和牛壽喜燒其實得兩大塊,價錢就要幾百蚊。個價錢真係有啲貴,另外就叫左佢既和牛肩肉, 個價錢其實差唔多,但係就好似比較大塊啲,性價比會高啲。食過之後其實佢嘅味道係真係好嘅,無論主菜同前菜質素都係好高, 但係如果用正價嚟食價錢就真係有啲貴啦,用coupon嘅價錢嚟食就到可以一試。不過啲和牛壽喜燒就真係有啲膩,一個人食曬兩塊就已經好膩好滿足。

2023-03-21 572 浏览
❤️‍🔥連續10年東京米芝蓮一星壽喜燒🤤名不虛傳👍🏻食過返尋味🤤加埋維港海景真係無得輸👅需提早booking❣️🎋日山.竹 $998 (另加一)🥢季節前菜三品盛1️⃣溫室蕃茄啫喱,一啲都唔酸,微微甜得黎非常fresh好開胃2️⃣秋葵胡麻沙律配柿乾胡麻醬香口,秋葵又爽又好味,柿乾唔會太甜同個醬夾埋好特別3️⃣炸物香脆可口,一小舊唔怕過分油膩🍣A5和牛壽司三點盛A5和牛壽司(海膽/黑松露鵝肝)和牛油花紋理非常高質而且無腥味,海膽非常鮮甜,黑松露鵝肝香而不膩,甘香滿滿,入口即化鰤魚壽司材料新鮮上乘,魚生光澤鮮紅,食落鮮味甘香,完全唔腥🐟季節魚料理賣相精緻,真鯛魚片配上魚湯非常鮮味,冬瓜包住魚片食落軟熟細嫰唔腥又鮮甜,魚湯濃郁香鮮,簡直色香味俱全🐂A5和牛嚴選部位2片5成熟,牛肉油花同紋理一級棒,分佈又平均,煮成壽喜燒後鮮嫰多汁、入口即化,和牛上面配上大蔥再加上日本蛋液,口感細膩而且非常滑,蛋味十分香濃,非常好味,令人難以忘懷🍚日本米飯、漬物及味噌湯米飯來自新潟越光,粒粒分明香軟有咬口,漬物爽脆好味,味噌湯咸度適中滋味濃郁🍰精選甜點蜜桃卷蛋🍑入口香甜,質地柔軟,小巧精緻,適合大餐後唔想太濟同時又滿足到想食餐後

🎋日山.竹 $998 (另加一)

🥢季節前菜三品盛
2️⃣秋葵胡麻沙律配柿乾
胡麻醬香口,秋葵又爽又好味,柿乾唔會太甜同個醬夾埋好特別
3️⃣炸物
香脆可口,一小舊唔怕過分油膩

🍣A5和牛壽司三點盛
A5和牛壽司(海膽/黑松露鵝肝)
鰤魚壽司
材料新鮮上乘,魚生光澤鮮紅,食落鮮味甘香,完全唔腥

🐟季節魚料理

🐂A5和牛嚴選部位2片

🍚日本米飯、漬物及味噌湯
米飯來自新潟越光,粒粒分明香軟有咬口,
漬物爽脆好味,味噌湯咸度適中滋味濃郁

🍰精選甜點
蜜桃卷蛋🍑入口香甜,質地柔軟,小巧精緻,適合大餐後唔想太濟同時又滿足到想食餐後甜品既需求同感覺,非常讚!

🌸日山.梅 $788 (另加一)

🐂A5和牛嚴選肩胛部位2片
肉色上等,肉質亦十分高質,煮至大概5成熟,火喉掌握得好好,有咬口之餘牛味濃,配上壽喜燒醬汁、冬菇、蒟蒻粉絲等等,甜甜地之餘齒頰留香,令人回味

套餐同樣包左🍚日本米飯、漬物及味噌湯➕🍰精選甜點➕🥢季節前菜三品盛
季節前菜三品盛
A5和牛壽司三點盛
季節魚料理
精選甜點
2023-03-14 473 浏览
日山壽喜燒在東京連續10年獲米芝蓮榮譽,品牌供應的和牛經專人鑑定,為日本東京名店,是其首間海外分店。於餐廳內可180度飽覽維港的景色,環境十分舒適。主打日山A5黑毛和牛,提供壽喜燒、涮涮鍋、壽司、烏冬等菜餚。3款之中由價錢最貴的松、中位價的竹到最便宜的梅,所用的A5和牛部位及套餐菜式各有不同,A5黑毛和牛,經專人挑選的日山和牛油花分佈平均,品質上等,除了主打的A5黑毛和牛以外,還包括多款和牛菜式,牛魔王一定滿意!

2023-03-13 331 浏览
我最近到尖沙咀海港城的日山用餐,點了他們招牌的和牛壽喜燒,真是一次美味的體驗。首先,肉質鮮嫩多汁,入口即化,不會有腥味或血腥味。和牛的肉紋理非常細膩,在嘴裡咀嚼的感覺非常特別。壽喜燒的火候也非常恰到好處,每一口都讓人難以忘懷。另外,配料也非常豐富,例如蔥、麵豉醬、蘿蔔絲等,都能為壽喜燒增添豐富的味道和口感。而且,他們的服務非常貼心,將每一道菜端上桌時都會詳細介紹,讓人感覺非常舒適。總之,日山的和牛壽喜燒真的是一道非常推薦的菜色,讓人一試難忘。如果您也是個美食愛好者,不妨到日山一試,相信您也會有同樣美好的體驗。

2023-03-12 308 浏览
日式料理越來越受歡迎,特別係Omakase。今次來到位於尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OTE302號舖的日山品嘗omakase,朋友帶我一邊感受美景,一邊品嘗日式美食。😝今次吃的omakase菜式都令我感到有驚喜,🥰刺身非常新鮮,又鮮甜。🤤海膽配上青瓜吃,會有清新感覺!😋我非常喜歡!煮物擺盤精緻,魚肉配上菇類,更是鮮上加鮮。😌牛肉煎得好香,肉汁鮮嫩可口,外邊仲有焦香味撲鼻。😛

煮物擺盤精緻,魚肉配上菇類,更是鮮上加鮮。😌

牛肉煎得好香,肉汁鮮嫩可口,外邊仲有焦香味撲鼻。😛
2023-03-12 247 浏览
喺尖沙咀海運大廈開咗美食之旅之後發現質素非常高,基本上每間餐廳都有特別嘅地方,令到佢哋咁獨一無二。🤭輪到喺日山呢一間日式元素爆燈嘅餐廳,舒適嘅環境再配合埋一系列嘅套餐,高貴嘅感覺頓時綻放😍季節前菜三品盛— 🦐首先呢三款高貴嘅刺身打頭陣,就有牡丹蝦、🦐日本海膽同埋吞拿魚腩,份量貴精不貴多,至愛又乾淨又爽嘅牡丹蝦,🦐肉身呈現白裏透玻璃狀,係新鮮嘅表現。 再加埋一口size嘅海膽,奶油味十足,同埋脂肪爆棚嘅吞拿魚腩做到好入口即溶嘅感覺絕對係刺身嘅天花板🤤A5和牛精選部位— 🥩食日本嘢都唔少得有和牛嘅出現,完整嘅一大塊佈滿密密麻麻嘅雪花,🥩油脂香十足,非常Soft柔嫩又飽滿🥩精選甜點— 🧁今日嘅甜品係蛋捲,又香又好味🧁日山 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OTE302號舖

精選甜點— 🧁今日嘅甜品係蛋捲,又香又好味🧁

日山 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OTE302號舖
2023-03-09 262 浏览
日山壽喜燒登陸尖沙咀海港城了!品牌有百多年歷史,以肉店起家, 店內菜式均選用專人鑑定的和牛,油脂分布平均,肉質軟腍,連續10年奪米芝蓮,更一位難求,極具人氣!香港餐牌有壽喜燒及涮涮鍋可選,套餐更有達11道菜,親友聚餐一流所供應的和牛皆由經驗豐富的職人以肉香、脂質、味道進行評分,必須逹到指定的標準才會入貨3款之中由價錢最貴👉🏻松中位價👉🏻竹最便宜👉🏻梅·松及竹套餐均包兩片A5黑毛和牛,經專人挑選的日山和牛油花分佈平均,品質上等而所用的A5和牛部位及套餐菜式各有不同,除了主打的A5黑毛和牛以外,還包括多款和牛菜式

3款之中由價錢
最貴👉🏻松
中位價👉🏻竹
最便宜👉🏻梅
2023-03-09 230 浏览
🌕Hello我係Moon🌕又係日本料理嘅日子,🫣今次食Omakase!😍喺尖沙咀海港城望住個靚景食廚師發辦真係零舍唔同!🤤前菜嘅部份非常精緻,而且都好開胃!😙不過今次最期待嘅梗係佢哋嘅壽喜燒啦!😚A5和牛真係特別吸引!🤤見到師傅預備緊嘅時候,我啲口水都已經係咁流😂咁肥美嘅牛肉梗係要打卡 !😳依個A5和牛油花分布非常之完美,而且入口軟淋,🤤真係有一種入口即溶嘅感覺!😍大大塊,食完真係好滿足!😝食完成個餐最後食返個甜品真係為成餐飯畫上一個完美嘅句號!🥰🌕最後MoonMoon真係幾滿意,依間日式料理店鋪,特別係佢哋嘅和牛真係好高質素,食完之後真係返尋味!🌕
🌕Hello我係Moon🌕

前菜嘅部份非常精緻,而且都好開胃!😙

食完成個餐最後食返個甜品真係為成餐飯畫上一個完美嘅句號!🥰

2023-03-08 258 浏览
同老公慶祝生日,早成個月就訂位,老公話要食Sukiyaki,比左幾間佢揀,最終揀咗呢間環境睇落最好Book左6點去到,其實呢個時段唔算多人,大約一半啦,我地被安排坐窗口位,睇住靚景心情都靚啲。我地叫左「松」,一個「梅」同另外單點和牛刺身同海膽蠔。前菜既果涷好清新,和牛刺身老公話都唔錯,不過我對牛肉刺身就一般。燒物都係和牛不過唔算特別主角當然係松既和牛肉眼同梅既竹肩甲,肉眼真真真係入口即溶,無得輸!價錢就算小貴,不過食環境無計

2023-03-08
庆祝纪念
生日
2023-03-07 198 浏览
日山係東京過江龍壽喜燒店,之所以咁有名氣皆因佢榮獲東京米芝蓮一星。餐牌上有幾個套餐選擇,食物賣相都好精緻,每款食物上枱時店員都會逐一介紹首先前菜已經好吸引到我,特別喜歡梅酒啫喱車厘茄!外層係有梅酒香味嘅啫喱,咬落去有車厘茄,酸酸甜甜好開胃燒物係燒牛肩胛,牛肩胛燒得夠香,口感有嚼勁,食落幾惹味重頭戲壽喜燒,食之前店員會將牛肉呈上給客人拍照,再交俾師傅烹煮。牛肉油花紋理分佈平均,食落軟稔而且油香十足,入口即化,牛肉味好濃,浸埋蛋漿更嫩滑。甜點係富士蘋果卷蛋,卷蛋味道唔錯,中間食到蘋果醬,甜度適中~🍴日山📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OTE302號舖

燒物係燒牛肩胛,牛肩胛燒得夠香,口感有嚼勁,食落幾惹味

🍴日山
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OTE302號舖
2023-03-07 160 浏览
尖沙嘴海港城呢間出名食壽喜燒如果可以提早book位,仲可以坐到維港景位晚上黎食又好feel 又好味特別慶祝真係唔會錯特別揀左set 餐可以試晒所有野又有廚師安排當日最新鮮既菜品刺身三點盛大拖好夠油香,入口即溶海膽鮮甜,無明礬味牡丹蝦新鮮爽甜季節品煮物係一個好有心思既魚湯魚片包住冬瓜倒入滾燙魚湯魚片表面半熟好甜冬瓜吸引湯汁好清季節燒物燒骰仔牛伴有蘆筍好清爽牛肉燒得岩岩好唔會太韌重牛味而且配上唐辛子好夾壽喜燒-A5和牛嚴選部位2片有師父即場幫你燒牛肉超嫩滑入口真係會溶沾上蛋汁味道更濃厚配上白飯真係好出色
尖沙嘴海港城呢間出名食壽喜燒
如果可以提早book位,仲可以坐到維港景位
晚上黎食又好feel 又好味
特別慶祝真係唔會錯

特別揀左set 餐可以試晒所有野
又有廚師安排當日最新鮮既菜品

刺身三點盛
大拖好夠油香,入口即溶
海膽鮮甜,無明礬味

沾上蛋汁味道更濃厚
配上白飯真係好出色
  • 壽喜燒
2023-03-07 139 浏览
我對於美食一直是十分推崇的,更何況是深得我心的日本料理呢。最近,日山海外首店進駐尖沙咀,聽說將品牌20年來在東京打造的菜餚完整移植!嘩,我不禁發出驚嘆,體驗一星米芝蓮料理,首先要品味的是它的創作理念:因為這裡的料理師就好比是在創造美、詮釋藝術。我們品嚐的這五道小菜,便是這般理念的寫照。例如,刺身三品盛,其中美味的鱼肉,與包裹其中的綠色海苔和山葵,色澤交映生輝。又比如A5和牛,它以炭火和酱料緩慢烘烤,令其肉質酥爛而且緊實,被突顯出獨有的清香。這樣的料理令人目不暇接,口感鮮醇,令人心生喜歡。我發現,這裡對於每一道菜,料理師都精心控制溫度、材質以及時間,把握好令食客吃得愜意而不覺得飽腹的這個程度。在這樣的廚藝之下,我感覺每吃一口就是一次視覺和味覺上的雙層體驗呢。
2023-03-07 134 浏览
連續十年東京米芝蓮一星的和牛壽喜燒餐廳,一星不難,難在十年都保持一貫水準,絕不欺場。晚餐以套餐形式呈現。松套餐,包含前菜、刺身、燒物、酢物、壽喜燒、主食和甜品。刺身三品盛:北海道海膽、拖羅和牡丹蝦。海膽甘甜,拖羅豐盛,牡丹蝦爽脆,非常高質。壽喜燒是用2片A5精選和牛加5種野菜。廚師會安排西冷或者肉眼部份,先讓客人過目再烹調。好喜歡這種安排,一來貨真價實,二來有廚師代勞更放心。竹套餐就刺身改為壽司。A5和牛壽司三點盛:絕非普通和牛壽司,而是加了鵝肝和松露油,充滿油脂甘香,入口即溶,滿嘴鮮甜。在維景陪拌下的一頓美味晚餐。

晚餐以套餐形式呈現。

松套餐,包含前菜、刺身、燒物、酢物、壽喜燒、主食和甜品
刺身三品盛:北海道海膽、拖羅和牡丹蝦。
海膽甘甜,拖羅豐盛,牡丹蝦爽脆,非常高質。

竹套餐就刺身改為壽司

在維景陪拌下的一頓美味晚餐。
2023-03-07 115 浏览
「日山」進駐香港,開設首間海外分店尖沙咀的日山,是東京同名米芝蓮一星餐廳的海外首店。經典日式料理依舊是店中的主打,壽喜燒、刺身、燒物和酢物等,以頂級新鮮食材和經過良久媒熟的技巧製作而成。此外,他們也有一些專門改良過的菜式,三文魚他他配蘋果,甜蝦刺身,新鮮海膽,A5極品和牛,不僅口感一流,擺盤也是超級精美,形成強烈的視覺效果。無論是經典或創作,食材的原味都被完全保留,讓人一品即驚豔。附近的朋友不要錯過哦。
「日山」進駐香港,開設首間海外分店
2023-03-02 370 浏览
之前成日都想嚟呢間度食,但係佢哋成日都話full晒冇位,今日終於到有機會去食,lunch十都專登去試下。抱住好期待嘅心情(因為成日都咁full,以為真係好好食),點知…失望而回。我好少寫食評,係極端心情下先會寫,一係真係好好食,一係真係好失望!今次寫食評,係因為我真係好失望!由前菜開始,已經覺得唔好食,覺得好普通。佢既鮑魚、雞卷甚至係前菜啲酸瓜,我都覺得普通既和食餐廳都仲好食過佢!除左個柚子雪芭係好食,基本上,其他野都係好普通,喺呢個價錢下,我可以食到更多更好既和食餐廳。地方係靚,有美麗既海景,但配呢啲食物….真係浪費左,隔離既「天穴」更好食。
鮑魚
西京燒