2019-11-15 828 浏览
韮菜餅😋$15/3件土瓜灣其中一間必身小食😛韮菜餅大大件😚餡料夠新鮮😜即叫即煎😏咬落香脆可口😝韮菜味道非常香🥳真係好正😋絕對可以一試👍日昇小食 (土瓜灣)土瓜灣馬頭圍道428號地下C舖
韮菜餅😋$15/3件

咬落香脆可口😝
韮菜味道非常香🥳

真係好正😋
絕對可以一試👍

日昇小食 (土瓜灣)
土瓜灣馬頭圍道428號地下C舖
2019-06-05 749 浏览
韮菜餅 $12/3件外面煎到金黃 卜卜脆 裡面一咬 一啲都吾乾 😜😜😜見到完整的韮菜足料好好食 我試食個個餅的期間見好多人叫 兩餸麵 好扺食甘 送飲品先 $34-$36/碗下次買翻去食屋企 lunch 試下 感覺吾錯呀雖然感覺吾係主打堂食 係外賣但都有位置企食 仲有 個員工 好友善 好好傾
韮菜餅 $12/3件
雖然感覺吾係主打堂食 係外賣
但都有位置企食
仲有 個員工 好友善 好好傾
2018-12-19 641 浏览
超抵又好食 香煎韮菜餅(12$/ 4 大個)勁足料 又大件 啲材料包到實哂 勁抵食超抵食 皮煎到勁香口 老板仲有個唿汁送埋 味道勁夾另外燒賣 ($6 有 粒)同野飲都好平 ($4-5 有交易)
超抵又好食 香煎韮菜餅(12$/ 4 大個)
勁足料 又大件 啲材料包到實哂 勁抵食
超抵食 皮煎到勁香口

老板仲有個唿汁送埋 味道勁夾

韮菜餅
韮菜餅
2018-11-17 496 浏览
土瓜灣街坊小店推介今日又口痕痕想食韭菜餅,之前見過係老闆自己包,自家製更加有誠意,更吸引$12 就有4件,煎到熱辣辣脆卜卜,入面係滿滿既韭菜同埋少少碎肉,好juicy加埋佢既酸酸醬汁風味更佳,唔會膩$32 大大碗兩餸酸辣粉(我揀左白魚蛋同滷水雞翼)平時出面淨面都賣成廿幾三十蚊,呢到比料一啲都唔會手軟,白魚蛋有五粒,粒粒都爽口彈牙雞翼大大隻,滷得好入味,肉唔嚡整體質素一貫好,湯底香濃,夠酸夠辣,薯粉彈牙
土瓜灣街坊小店推介

加埋佢既酸酸醬汁風味更佳,唔會膩

$32 大大碗兩餸酸辣粉(我揀左白魚蛋同滷水雞翼)

雞翼大大隻,滷得好入味,肉唔嚡

整體質素一貫好,湯底香濃,夠酸夠辣,薯粉彈牙
2018-09-04 440 浏览
一間好食既店,因為舖面細,裝修舊,差少少就會被人忽視左。今次介紹呢間小店係土瓜灣人私藏既美食清單之一,你唔會見到長長人龍,但幫襯開都係啲街坊同學生價錢平,味道好係我對日昇既評價.呢到最最最推介係煎韭菜餅,每個有半隻手掌大,皮薄爆餡外皮煎到脆脆地,咬落仲好juicy,韭菜同肉都新鮮,配埋佢比既喼汁酸酸地,開胃唔會膩,超級正酸辣粉亦係必叫,配兩款餸都只係$33,超級平民湯底夠酸夠辣,配以大量肉碎同香菜,加上佢比配料絕不手軟,超足料另外呢到既滷水雞翼好入味,好好食留意佢星期日係唔開架‼️

價錢平,味道好係我對日昇既評價

呢到最最最推介係煎韭菜餅,每個有半隻手掌大,皮薄爆餡

酸辣粉亦係必叫,配兩款餸都只係$33,超級平民

另外呢到既滷水雞翼好入味,好好食

留意佢星期日係唔開架‼️
2018-03-27 593 浏览
撈麵餐25蚊兩餸兩麵仲有4蚊紙包飲品送 低食夾大件 好食飽選擇又多 有肉有肉簡係邊到搵呀信我啦 無錯架喇 我屋企日日都唔煮飯成日落街食 我住左土瓜灣好耐 成日去幫襯 低食過 麥當勞 24蚊餐

• 撈麵餐兩餸兩麵
2018-01-26 669 浏览
如果不是看到網上介紹,也不知這間常常經過的小食店,原來有款「隱世美食」:煎韭菜餅。四件只是賣$11,我不是區內街坊,不知者不罪!小食店其貌不揚,甚至是簡陋,但我有信心網友的介紹,一定不會差的。我落單後,店內女子才開火為我煎餅,等了約五分鐘才包給我。我急不及待,便到附近公園拿出來吃。四個煎韭菜餅每個直徑有兩吋大,壓扁了來煎,但不算油膩。一咬下去,很香韭菜和肉味,稱得上是皮薄餡靚,只見到有些肉粒,吃到有蝦味但又看不見。總而言之,網友果然好介紹!

2018-01-26
5 分钟 (外卖自取)
$11 (其他)
  • 煎韭菜餅
2017-03-29 560 浏览
自己在土瓜灣住了3年,這一間小店的韭菜餅真是非常值得推介!價廉物美,非常好味。我見過老闆係自己親自製作餡了、包韭菜餅。$11元4件韭菜餅,即叫即煎,還附送醋汁,咬落去新鮮嘅韭菜,仲有嗰啲肉汁,好好味。幫襯佢哋好耐,每一次佢哋都好認真咁樣去製作,希望這些良心小店可以生存到。

2017-01-27
  • 韭菜餅
2017-01-09 594 浏览
呢間韭菜餅食過真係會想再食~~~~皮薄餡多~ 脆卜卜~ 好好食~ (不過感覺已比從前細件左...) $11 有4件~ 咁既價錢, 咁好既質素~ 確是難得~ (從前好似只係$10, 加左價, 但仍算抵食~^^)第一次拎回家吃, 可能放得落左, 無平時咁脆 (應該放了15-20min), 但第一次加埋佢俾既醬汁一起點, 酸酸甜甜, 比起就咁食又好味多DD~~ (補充, 如果一個人吃4隻.... 就非常膩架, 建議找人share食/叫2件,好似....$6/2件)另外, 叫左三溝: 碗仔翅、魚肉及生菜~我覺得個碗仔翅稀左D, 但魚肉係白肉, 不錯的。
呢間韭菜餅食過真係會想再食~~~~

酸酸甜甜, 比起就咁食又好味多DD~~

另外, 叫左三溝: 碗仔翅、魚肉及生菜~

我覺得個碗仔翅稀左D, 但魚肉係白肉, 不錯的。
韭菜餅
2017-01-06
韭菜餅
2016-05-03 664 浏览
下雨天塞車塞得利害,巴士車長早放乘客下車。就這樣把我帶到這間小店。店鋪環境確實比較糟糕。要不是這裡見有bs推介,我想我沒勇氣嘗試。正是放工時候,很想吃點東西補充體力,就 點了重慶酸辣粉和煎韮菜餅。酸辣粉我要 小辣。這兩款是即叫即做的,所以要稍微等一下。 等候期間發覺店舖生意不錯,客似雲來。較多人點燒賣和撈麵,店員會問客人要不要蓋上。 有些豪爽的客人直接站著吃,所以不用蓋上了。我把外賣帶回家,煎韮菜餅圓碌碌的外形 很可愛, 而驚喜位竟然是有甜醋附送,製作不馬虎,真要給一萬個讚。 韮菜餅回家吃時仍然香脆,韭菜餡夠多, 所以很香,沾上甜醋更是完美。重慶酸辣粉夠麻辣,令我胃口大開 。怕辣又或者怕油的朋友要留意啊, 不知道有沒有走辣的。 這個粉粗身和長但很嫩滑,是我喜歡的質地,不用怎樣咬的。 除了滑嘟嘟的粉,還加上豬肉碎,榨菜,花生,和勁多芫茜,所以好惹味。粉和其他材料各佔一半份量左右,認真足料。吃完好滿足!所以,這個食評不可不寫啊,支持這麼認真 的小店=)

煎韮菜餅
重慶酸辣粉
所以,這個食評不可不寫啊,支持這麼認真 的小店=)
2016-05-03
外卖自取
煎韮菜餅
重慶酸辣粉
2015-07-03 668 浏览
同事買回來的韮菜餅給我們試,雖然已暖不夠熱,但味道還是不錯,於是專程去該店再吃那韮菜餅及其它小食。我初時以為馬頭圍道易找,行經土瓜灣道盡頭見馬頭圍道,但行了該整條馬頭圍道,只是200多號,那馬頭圍道400多號又在那兒 ? 於是又再行附近的另一條街,行了一段時間,好像到了上鄉道,都是沒有頭緒,但由於我喜歡食美味的食物,再辛苦點也要找,當順便認識多點地方。突然,腦海中然想起同事說它在哥登堡餐廳附近,於是惟有問路。回答者說原來馬頭圍道是斷開了三截,所以很難找,很多人都弄錯,我依他指示行,原來我之前都已在附近,可能我是地圖幼兒班,從地圖看我是不會這樣行,(真的我沒誇張,由於我沒有方向感和不認得路,所以每要找食肆但又不熟路,便會影印地圖旁身),現在我終於找到了,我相信由天光道行,再往農圃道,跟着行該段馬頭圍道便易找到該小食店,不過今次的辛苦還是值得的,因為以後幾次我都能吃到它的美味小食,花費不多,已享受到心機小食。這裏有頗多小食選擇,一時間都不知吃什麼好,但找該店已找了那麼久,肚子都餓了,這回等不了買回家而先買韮菜餅吃才算。 韮菜餅(4件/$10)是即買即煎,饀料有8成韮菜2成碎豬肉,皮薄饀多,

韮菜餅(4件/$10)是即買即煎,饀料有8成韮菜2成碎豬肉,皮薄饀多,不會煎得過焦。第一口咬下去,即感到皮脆,再經細嚼,便知道這韮菜餅除用了鮮嫩的韮菜外,還只要了韮菜的前部份,後部份的韮菜是纖維粗韌且沒有汁,否則不會吃到韮菜的爽脆及濕潤,皮薄配鮮嫩的韮菜,還配合適當的油溫,令整件韮菜餅的質感即時提升。它因此成為我每次必吃的小食。試過加醋的吃法,味道清新和減膩;走醋則韮菜味濃郁,這裏還有多一種吃法,我見有客要求老闆為他添咖喱汁,其實這店還賣腸粉,即是還有甜醬、辣醬和芝麻醬,不知加了這些醬又會否有另一番味道?
太期待食碗仔翅,所以吃了中途才記起影相。
碗仔翅($14)同樣是我的推介,足料,材料有蛋、豬肉粒、肉絲、黑木耳、冬菇片等,黑木耳的脆口、肉粒的酥腍和冬菇片的滑,口感脆腍滑交集;味道方面,尤其喜歡這裏的豬肉粒,不肥但肉腍又有肉香,其味道又像糯米雞味,相信這先要與碗仔翅分開烹調,看來這也頗費工夫的小吃;此外,碗仔翅湯底的味道本身不錯,而且沒有下味精,配合醋和麻油又另是一番味道,我刻意不將醋拌勻來吃,這就可享有多重味道。
10.6.2015

生菜魚肉($14)配上蔥粒、麻油和胡椒粉已令湯汁美味,而這裏的魚肉比湯汁更吸引,若肉質能彈牙些就更好,今次我略嫌麻油多了些,下次要叫少麻油,吃罷還意猶味盡。
30.6.2015
滷水雞翼尖($16)滷得夠入味,皮嫰骨軟,很是滋味,不知不覺已吃了一整碗,幸好雞翼尖的皮下脂肪較少並富有膠質,膠質使皮膚有彈性,吃了一整碗亦不感邪惡。亦由於雞翼尖有膠質,熱食時感覺很腍軟,暖食時變得有點咬口,兩者口感俱佳。
這裏還有其它小食,如酸辣粉等,有機會會試其它小食,其尤印尼撈麵配2個餸只需$18還包$4飲品,價錢不貴,餸還有煙鴨胸呢! 不過以上小食甚合我口味,我還想番吃多幾次,而韮菜餅更是我每次必吃,真不知何時才會輪到試其它呢。
题外话/补充资料: 可惜沒有座位及星期日休息,試過星期日去到才知道休息!
2015-05-06
2 分钟 (外卖自取)
  • 韮菜餅
  • 碗仔翅