2023-05-28 136 浏览
食點心係香港人不可多得嘅飲食文化,我都好鍾意食點心,但有時都會食到厭左。今日得悉厚福街開了「明乾小館」呢間點心舖,自然會過嚟一試,呢度嘅點心賣想做嘢出色,別出心裁,令我食慾大增,每碟都食到舔舔脷😋😋荷香滋補黃鱔飯($98)🥘🥘口感非常獨特,黃鱔肉質細嫩,經過蒸製後更加柔軟,荷葉的清香和飯的香氣融合在一起,讓人吃起來感覺非常舒服,非常鮮美。火焰黑椒牛肉生煎包($38)🌮🌮口感非常豐富,外皮煎至金黃酥脆,內裡的牛肉肉質鮮嫩多汁,配合上黑椒的辛香味道,讓人吃起來非常過癮,口感非常棒。鮑魚燒賣($78)🧆🧆外觀十分精美,燒賣皮薄透明,色澤晶瑩剔透,餡料中的鮑魚和豬肉能清晰地看到,讓人一看就有食欲。鮑魚的鮮甜和豬肉的鮮嫩相互融合,讓這道燒賣的味道更加豐富多樣,即使只是一口,也能感受到多重滋味。帶子紅米腸($58)🫔🫔外觀顏色鮮艷,裹上了一層紅米皮,看起來十分有質感。帶子紅米腸的口感豐富,紅米的質感帶著嚼勁,而帶子的鮮美則是讓整個口感更加豐富,與紅米的味道完美地融合在一起。黑松露小籠包($68)🥟🥟外觀十分精美,有一層養眼的金箔,小籠包皮薄而有彈性,籠子內的肉香氣和黑松露的香氣縈繞著,讓人垂涎欲滴

荷香滋補黃鱔飯($98)🥘🥘

火焰黑椒牛肉生煎包($38)🌮🌮

鮑魚燒賣($78)🧆🧆

帶子紅米腸($58)🫔🫔

黑松露小籠包($68)🥟🥟
外觀十分精美,有一層養眼的金箔,小籠包皮薄而有彈性,籠子內的肉香氣和黑松露的香氣縈繞著,讓人垂涎欲滴。它皮薄肉嫩,肉餡裡面加入了黑松露,讓整個小籠包的風味更豐富,黑松露的香氣和肉的鮮美完美地結合在了一起。

鎮江肴肉($58)🐽🐷
鎮江肴肉的口感非常香軟,五花肉的肥瘦適中,經過長時間的腌製和煮熟,讓肉質更加細軟,入口即化,讓人回味無窮。

炸蝦角($48)🦐🦐
炸蝦角的口感非常香脆,外皮炸至金黃色,裡面鮮嫩多汁,讓人一口咬下時,可以感受到鮮蝦的彈性和嚼勁,味道濃郁。

地址:尖沙咀厚福街8號H8 1樓
2023-05-28 175 浏览
明乾小館 地址: 尖沙咀厚福街8號H8 1樓=====================慶祝節日通常都會避開正日,一來容易訂位唔洗迫,二來是選擇多些,同家人去飲茶,想比阿媽有趣些的飲茶食點心體驗,我就book 了間新派精緻點心。$88 午巿餐有湯,蒸飯,菜同點心兩款(8點2)荷香陳皮豉汁蒸白鱔飯同荷香蟲草花滑雞飯。鱔皮彈性有膠質,雞很滑有蟲草夠養生,新鮮熱辣蒸起。$68 黑蒜燒賣,一客4粒,個餡都是蝦加豬餡,仲有帶子在面甚為貴氣,特別之處是皮黑色,因加了黑蒜搓成,手工製非現成。$68 彩虹蝦餃個皮好夢幻,綠橙色再刷了層食用金色,蝦彈牙飽滿。豚肉叉燒包,是平常的叉燒包,甜叉燒餡,蒸得鬆軟的包,炸蝦角香口,唔會油膩。黑金流沙包,掰開個流心,很香甜。火焰黑椒牛肉生煎包,肉餡多汁,一大口咬下有齊雙重享受。$48 米網腸,粉紅色外米腸層好看奪目,米網炸過再包腸粉表層,淋埋豉油先食口感一流。菲林黑芝麻卷,甜品重黑芝麻香,糥米彈牙。因即叫即蒸,所以食得體面,媽媽又開心,比傳統點心多了創意,賣相又靚,而家媽媽們都識發圖社交平台去呃like 的了免加一免茶芥,食得開心。

地址: 尖沙咀厚福街8號H8 1樓
=====================慶祝節

$88 午巿餐有湯,蒸飯,菜同點心兩款(8點2)

菲林黑芝麻卷,甜品重黑芝麻香,糥米彈牙。

免加一免茶芥,食得開心。
明乾小館的點心是「入得廚房出得廳堂」ᙏ̤̫͚ ‎♡除了外型討好 適合打卡味道也很到位 令人幸福感滿滿地方寬敞 環境舒適 職員態度親切❀雪茄春卷 $48/2完全不油膩的炸物賣相模擬雪茄可愛感上升餡料豐盛蝦肉、香菜、蟹籽味道豐富❀帶子紅米腸$58第一次嘗試此配搭腸粉柔軟順滑透明晶透配上大大粒新鮮帶子口感獨特 味道清淡純淨❀鮑魚燒賣$78/2大蝦燒賣華麗配上原隻鮑魚雙重鮮味 口感厚實❀黑松露小籠包$68/4超多醬汁 緊記趁熱食❀彩虹蝦餃$68/4蝦餃皮厚薄度平均而有彈性內含豐富大蝦味道鮮美配上奢華閃粉外觀優美打卡必叫 ❀黑金流沙包$22/2外皮柔軟入口即溶半流質奶黃餡質感綿滑香甜可口❀金沙芝麻卷$38/3芝麻味道清香香氣濃郁口感煙韌 ❀高山雲霧綠茶 $15/1最後餐廳贈送了椰汁桂花糕味道也很清甜‎♡ᙏ̤̫͚ ‎♡‧₊˚ᙏ̤̫͚ /✿ ✧˖*°*° ‎♡‧₊˚:”下午茶超優惠 下次也要再吃
明乾小館的點心是
「入得廚房出得廳堂」ᙏ̤̫͚ ‎♡
除了外型討好 適合打卡
味道也很到位 令人幸福感滿滿
地方寬敞 環境舒適 職員態度親切

❀雪茄春卷 $48/2
完全不油膩的炸物
賣相模擬雪茄可愛感上升
餡料豐盛蝦肉、香菜、蟹籽味道豐富

❀帶子紅米腸$58

最後餐廳贈送了椰汁桂花糕味道也很清甜‎♡

下午茶超優惠 下次也要再吃

• 彩虹蝦餃
  • 雪茄春卷
今日同爸爸媽媽去左尖沙咀到飲茶,見到呢間厚福街新開嘅明乾小館晚市有八折,啲點心好似好精緻咁就去試下💖呢度環境靚坐得好舒服,啲點心又有心思又足料,加埋八折真係超抵食呀😋*****🐍🍚荷香陳皮豉汁蒸白鱔飯 $98🦐🤍鴛鴦蝦腸 $58🧇🌯米網鴛鴦腸 $48🐮🥯火焰黑椒牛肉生煎包(2件) $38🖤🥟黑蒜燒賣(4件) $68🥚🍞皮蛋豆腐 $42🥭🍮招牌楊枝甘露 $36*****個白鱔飯好香😍白鱔嘅魚油加埋荷葉香味撈落白飯到一流呀,我地食晒成兜飯🤤另外叫左兩個腸粉都係蝦腸,皮夠薄、蝦又大隻又彈牙,食得出好新鮮,用紅米做腸粉皮仲高纖維健康啲💖另外生煎包用左鐵鑊仔,加左洋蔥🧅勁香😍當然唔少得燒賣啦,燒賣入面有魚肉豬肉,仲有成隻蝦添🥰

*****

黑蒜燒賣
皮蛋豆腐
2023-05-26
2023-05-24 93 浏览
·和牛汉堡🍔🌟🌟🌟🌟🌟里面的牛肉有一层外壳焦焦脆脆,一口下去直接爆汁配上酱料和新鲜蔬菜🥬真的幸福感拉满·牛肉水煎包🌟🌟🌟🌟刚上来的时候还热气腾腾,咬到里面真的很烫,整块的牛肉,弹🦷可口,外壳的水煎包焦焦脆脆·芒果河粉🌟🌟🌟🌟爱吃芒果的小朋友们可不要错过,河粉奶香奶香的,甜品脑袋表示很满足·羊肉串🌟🌟🌟某人最爱的,只给三颗星。红木穿着的新鲜的羊肉氛围感拉满·招牌黑金流沙包🌟🌟🌟带着小篮子拿上来,打开会雾气缭绕,里面的咸蛋黄流沙能吃到里面的咸蛋黄颗粒,外面的黑金真的很质感·红油抄手🌟🌟🌟里面的肉馅炒鸡大颗,饱满又扎实而且皮巨薄,吹弹即破,外面的红油和蒜汁都很惊艳·红米带子🌟🌟亮晶晶的肠粉,颜值很在线整体环境很好,菜品和服务都很好,适合一起喝喝茶聊天,吹水看风景,在尖沙咀这么宽敞的餐厅🍴

·和牛汉堡🍔🌟🌟🌟🌟🌟
·牛肉水煎包🌟🌟🌟🌟
·芒果河粉🌟🌟🌟🌟
·羊肉串🌟🌟🌟
某人最爱的,只给三颗星[暗中观察R]。红木穿着的新鲜的羊肉氛围感拉满
·招牌黑金流沙包🌟🌟🌟
·红油抄手🌟🌟🌟
·红米带子🌟🌟
亮晶晶的肠粉,颜值很在线
牛肉水煎包

牛肉水煎包
红米带子
  • 和牛汉堡
2023-05-24 80 浏览
彩虹蝦餃蝦餃皮上有唔同顏色,鮮彩奪目,食落皮薄餡靚,蝦肉十分新鮮。素翅鮑魚湯餃熱辣辣嘅灌湯餃不嬲係我飲茶必點,大大粒份量十足,湯汁濃郁鮮美,仲有素翅同鮑魚配襯,更顯高貴。鮑魚酥鮑魚酥造型精緻,大細岩岩好可以放入口。酥皮盒焗得鬆脆可口,原隻鮑魚味鮮Q彈,夾埋一齊層次豐富。手工蓮藕餅外表煎至金黃色,一塊塊嘅肉餅入面混有蓮藕碎,啖啖肉之餘,仲增添爽脆嘅口感。荷葉陳皮豉汁蒸白鱔飯白鱔份量多,肉質厚實肥美,十分彈牙,白飯吸收晒豉汁同白鱔嘅精華,份外香口,令人回味。芒果河粉河粉非常順滑,又有爽彈嘅口感,芒果冰凍鮮甜,仲有滿滿嘅芒果汁,清爽又涼快。招牌楊枝甘露足料嘅楊枝甘露!勁多西米、柚子肉、芒果肉,賣相又靚,用花花碗裝住🌸🌸
彩虹蝦餃
蝦餃皮上有唔同顏色,鮮彩奪目,食落皮薄餡靚,蝦肉十分新鮮。

素翅鮑魚湯餃

鮑魚酥

手工蓮藕餅

荷葉陳皮豉汁蒸白鱔飯

2023-05-23 68 浏览
明乾小館🌟整體: 現場手工製作特色點心,新鮮用料,新派做法 不過依然保持傳統原味。🏠環境: 好坐 窗邊座位透光度十足 啱啱新裝修 所有野都好舒服🧑🏻‍🍳服務: ✅☆║.............║☆‼️ 梅菜黑豚肉叉燒腸 $ 48✅ 鹹香的梅菜原來都幾襯 嫩滑的黑豚肉又燒✅ 腸粉即叫即整夠滑 ‼️ 彩虹蝦餃(4件) $ 68✅ 金光閃閃 綠色同橙色蝦餃 本身就好好打卡✅ 蝦餃肉大大粒 爽口彈牙‼️ 黑松露小籠包(4件) $ 68✅ 黑松露味唔算好重 肉汁都幾多‼️ 鮑魚燒賣(2件) $ 78✅ 細細隻鮑魚 幫燒賣 提供更加多層次嘅口感‼️ 黑金流沙包 $ 22✅ 包皮厚少少 流沙效果唔算好強 不過就奶黃感比較重‼️ 手工蓮藕餅(5件) $ 42✅ 呢個成餐最出色 口感分明嘅蓮藕 + 肉餅 外層煎封 內裹 肉汁豐富📍 尖沙咀厚福街8號H8 1樓1/F, H8, 8 Hau Fook Street, Tsim Sha Tsui⏰ 星期一至日11:30 - 22:00☎️ 電話號碼 62971930📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵

🧑🏻‍🍳服務: ✅

⏰ 星期一至日
11:30 - 22:00

☎️ 電話號碼 62971930

📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵

呢間中菜小店新開張,裝修好靚今次試咗個午餐,午餐主要係有四款蒸飯,任君選擇,另外亦都可以自選兩款點心,每款有一粒,套餐仲包咗一碗老火湯,同埋時菜,店員仲送咗楊枝甘露做甜品我試咗黃鱔蒸飯,其實係我第一次食黃鱔,一啲都唔腥,而且肉質非常之彈牙,好味老火湯係赤小豆煲葛,但係我個人就覺得油咗少少,主要係啲豬骨好油,不過係足料嘅點心就要咗一個炸蝦角,同埋一個牛肉煎包,炸蝦角正常發揮,不過牛肉煎包個皮好硬,所以唔推薦仲有送嘅楊枝甘露,味道正常,為午餐劃上完美句號呢個質數,新張期內九折仲要面加一,真係好抵食
呢間中菜小店新開張,裝修好靚

仲有送嘅楊枝甘露,味道正常,為午餐劃上完美句號

呢個質數,新張期內九折仲要面加一,真係好抵食
點心控前幾日去咗呢間點心店食點心。Overall好好。蝦餃:蝦爽,皮薄, 煙韌. 蝦好大隻。雪茄春卷:好脆,賣相好盞鬼,超 like. 呃like 一流🤣黃金炸魚皮:巧香口呀!D黃金👍👍👍蝦&帶子腸:又靚又好味,皮薄,又滑,餡靚桂花燉雪梨:好好味。好大份!夠2人 share.地點方便,可能新開張,又响樓上,未俾人發現。人少少,所以坐得超舒服。😂
點心控前幾日去咗呢間點心店食點心。
Overall好好。
蝦餃:蝦爽,皮薄, 煙韌. 蝦好大隻。
黃金炸魚皮:巧香口呀!D黃金👍👍👍
蝦&帶子腸:又靚又好味,皮薄,又滑,餡靚
桂花燉雪梨:好好味。好大份!夠2人 share.

雪茄春卷
蝦餃
黃金炸魚皮
桂花燉雪梨
2023-05-20 65 浏览
趁母親節🌹 帶媽咪去食佢鍾意嘅中菜,揾到尖沙咀呢間新開嘅中菜館 “明乾小館”。好味嘅嘢值得更多人認識😌🙌🏻佢啲點心真係整得好精緻又好味🤤唔好以為係得個樣靚,味道係有驚喜,真係全部都好·好·味·呀🫶🏻!新鮮熱辣辣,連埋個蒸籠上,畫面更加豐富📸影出嚟都好靚!🖤黑金流沙包 ($22 /2件)熱辣辣食個流心奶黃好好味!個包又好軟熟,每人食一件啱啱好!🥠彩虹蝦餃 ($68/ 4件)好似金魚仔🐠好得意呀!蝦餃皮薄餡靚,又好味打卡又靚!🤍鮑魚燒賣 ($78/ 2件)呢個價錢合理👌🏻鮑魚大大粒,好彈牙,好夾燒賣個味,食落好滿足😌❤️帶子紅米腸 $58賣相紅卜卜,食落個腸皮有種米香。唔會痴牙,又唔會一入口就散晒。入面啲帶子都好新鮮,啖啖帶子勁好味!呢個極力推介大家過嚟要嗌🌟🍤蝦多士 ($38 /4件)依家啲點心餐廳都好少有得嗌蝦多士,仲要炸到四邊脆卜卜,上邊隻蝦仲好嫩滑🤤呢個記得趁熱食呀!🍚荷香滋補黃鱔飯 $98食咗一半上面呢堆嘢都已經好飽肚,呢個黃鱔飯真係尾聲嘅畫龍點睛,仲好養生!個飯落咗好多蟲草花、紅棗、杞子,豉油另上唔會好鹹,食落非常惹味!略嫌係有啲骨仔,要小心啲食。食咗咁多嘢埋單都係$300零蚊(

🖤黑金流沙包 ($22 /2件)
熱辣辣食個流心奶黃好好味!
個包又好軟熟,每人食一件啱啱好!

🥠彩虹蝦餃 ($68/ 4件)
好似金魚仔🐠好得意呀!
蝦餃皮薄餡靚,又好味打卡又靚!

🤍鮑魚燒賣 ($78/ 2件)
呢個價錢合理👌🏻
鮑魚大大粒,好彈牙,好夾燒賣個味,食落好滿足😌

❤️帶子紅米腸 $58
賣相紅卜卜,食落個腸皮有種米香。
呢個極力推介大家過嚟要嗌🌟

🍤蝦多士 ($38 /4件)

🍚荷香滋補黃鱔飯 $98

食咗咁多嘢埋單都係$300零蚊(仲要飽到食唔晒👉🏻👈🏻),又好味 影相又靚📸 啱晒Family Dinner約爹哋媽咪過嚟食!
2023-05-14
2023-05-19 57 浏览
鴛鴦蝦腸$58像藝術品一樣,晶瑩剔透雪白蝦腸,呈現出新鮮大蝦,紅色腸粉金箔高貴,味道鮮甜,鮮蝦爽口彈牙,必食之選😋😋😋明乾小館 (尖沙咀)尖沙咀厚福街8號H8 1樓彩虹蝦餃$68顏色繽紛,非常吸睛,蝦餃爽口彈牙多汁,美味極致👍👍👍黑蒜燒賣$68特別有風味,黑蒜味濃,香甜,肉質鮮嫩,鬆軟度恰恰好,製作細膩,冇得頂,正😄😄😄鮑魚糯米雞$88香噴噴,熱辣辣,食材豐富,食落口感非常,鮮,甜,鮑魚冧滑,鹹蛋黃濃香,味道一流,簡直就係糯米雞嘅XO🥳🥳🥳黃金魚皮$68魚皮超脆鬆化,鹹蛋黃嘅鹹香味,令味覺更昇華,好食到回味無窮🥳🥳🥳芒果河粉$32夠冰凍,河粉雪白透明,軟滑烟韌,加上新鮮甜滑嘅芒果🥭,清新蜜甜,必食,極力推介😋😋😋
鴛鴦蝦腸$58

明乾小館 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街8號H8 1樓

彩虹蝦餃$68
顏色繽紛,非常吸睛,蝦餃爽口彈牙多汁,美味極致👍👍👍
黑蒜燒賣$68
鮑魚糯米雞$88
黃金魚皮$68
芒果河粉$32
2023-05-19 35 浏览
明乾小館新開張,係間食點心嘅專門店! 試業期間免茶免加一,另外有九折! 晚市另外有八折!環境裝修好靚,位置非常方便,喺尖沙咀站行到五分鐘就到! 米網鴛鴦腸鴛鴦腸有芹菜同蝦粒 , 外面係紅色嘅粉皮包住用紅米漿做嘅,入面係脆米網外脆內軟! 雪茄春巻 (2件)外皮係深啡色嘅好脆,外型好似雪茄! 入面嘅餡料非常豐富, 有蝦肉,蟹子,同菜,非常香口惹味,不太油膩! 芒果河粉外面望落去白色好似係豆腐花, 原來係用果凍粉做嘅,食落去係煙煙韌韌嘅,口感好似河粉,上面充滿芒果肉,,非常有特色🤩👍🏻 香芒糯米卷(2件) 糯米卷嘅外皮唔會好厚,充滿椰絲, 入面芒果肉新鮮juicy! 彩虹蝦餃(4件)蝦餃皮薄,入面有大大粒蝦肉,好彈牙,色彩繽紛好可愛😍鮑魚酥(2件)非常精緻, 上面有完隻鮑魚,酥皮入面係豚肉, 美味無窮! 😋黑金流沙包(2件)麵包質感軟綿綿, 入面係蛋黃流沙,非常美味👍🏻黑松露小籠包(4件)小籠包上面係香噴噴嘅黑松露, 一口咬落去爆汁,熱辣辣真係即叫即蒸嘅! 白灼時菜 菜心青綠嫩滑,好大碟!餐後送上甜品,係金箔芝麻卷, 芝麻香味濃郁,就算係送嘅都做得一啲都唔馬虎!

米網鴛鴦腸

雪茄春巻 (2件)

芒果河粉

香芒糯米卷(2件)

彩虹蝦餃(4件)
蝦餃皮薄,入面有大大粒蝦肉,好彈牙,色彩繽紛好可愛😍

鮑魚酥(2件)

黑金流沙包(2件)
麵包質感軟綿綿, 入面係蛋黃流沙,非常美味👍🏻

黑松露小籠包(4件)

白灼時菜
菜心青綠嫩滑,好大碟!

2023-05-18 40 浏览
尖沙咀厚福街出名多食店, 係厚福街8 號開咗間新派家點心小菜館, 主打新派創新手工點心, 雖然價錢可媲美高檔酒樓, 全部點心都係師傅人手去整, 重要打破傳統, 款款點心都可打卡, 絕對可吸引年青一輩。餐廳裝修設計優雅, 淺藍色枱櫈配木系裝修, 天花有多盞大圓燈, 感覺新潮; 落地玻璃窗, 環境舒服。落單用QR code, 超方便。我見佢午市套餐都好精緻, 有蒸飯+老火燉湯+新鮮蔬菜再加兩件靚點心, 都係$88/位, 好啱附近返工嚟食; 又下午茶, 有8選4件嘅點心, 都係$48/位, 而家新張期間仲有9折免加一呀! 正呀! 今晚慶祝母親節就揀呢度食下飯同點心。彩虹蝦餃 - $68用咗一個古色古香嘅蒸籠上枱, 打開籠蓋, 係熱晶凝通透得嚟顏色超靚嘅大大隻蝦餃, 因蝦餃皮用橙、綠、白包住鮮味, 爽口彈牙嘅蝦肉, 每隻蝦餃用咗食用金粉掃係表面做裝飾, 賣相一流, 個個都係相機食先。帶子紅米腸 - $58腸粉皮係紅米粉漿加埋帶子肉蒸, 仲有食用金粉做裝飾, 上枱好靚; 腸粉有米香, 帶子都好鮮甜。XO醬香煎蘿蔔糕 - $48蘿蔔糕食到有蘿蔔粒, 唔會全部粉咁, 煎到金黃色, XO醬又夠惹味,

彩虹蝦餃 - $68

帶子紅米腸 - $58

XO醬香煎蘿蔔糕 - $48
蘿蔔糕食到有蘿蔔粒, 唔會全部粉咁, 煎到金黃色, XO醬又夠惹味, 咸香又鮮味, 有微辣, 同煎蘿蔔糕係絕配呀!

荷香蟲草花滑雞飯 - $88
超大份嘅荷葉蒸飯, 足夠兩至三個人食, 除咗足料嘅滑雞之外, 仲有紅棗、蟲草花、杞子等滋補食材, 每啖飯仲有陣陣荷葉香, 滑雞又好入味, 真係唔錯。

桃膠燉原隻雪梨 - $88
這個又係打卡之選呀! 桃膠同全隻梨一起燉煮, 很滋潤, 桃膠好足料, 個梨燉到好腍, 仲落埋桂花, 成個糖水非常清甜, 超香桂花味; 食完感覺好滋潤, 值得推介。

#明乾小館 #粵菜 #香港料理 #尖沙咀餐廳 #點心 #精緻點心 #尖沙咀點心 #小菜 #腸粉 #蝦餃#桃膠燉原隻雪梨#帶子紅米腸 #hkfoodie #hkfood #尖沙咀 #香港美食 #尖沙咀美食 #tsimshatsui #點心 #dimsum #港式點心 #tsimshatsuifood #相機食先#打卡
2023-05-18 71 浏览
今日去咗尖沙咀新開嘅餐廳「明乾小館」食午餐,真係好滿足呀!餐廳環境好靚,好舒服,服務好好👍🏻 茶都有好多選擇,我哋叫咗桂花龍井,非常香👍🏻❤️ 我地叫咗兩個午市套餐,配埋湯同時蔬同埋兩個點心,好飽好開心呀!☺️荷香陳皮豉汁蒸白鱔飯真係好香好鮮美👍🏻,鱔身又夠彈牙,令人一口接一口😋 而荷香滋補黃鱔飯一樣滋味濃郁,好開胃呀!啲點心都好好味,特別係黑蒜燒賣,個黑蒜味道好獨特,令到味道更加豐富。❤️ 彩虹蝦餃嘅顏色好靚,蝦肉鮮嫩好滑口,令人食唔停口。至於鴛鴦蝦腸,就係一半普通鮮蝦,一半紅米鮮蝦,味道好平衡,令我意猶未盡。🤤 黑金流沙包嘅流沙味道好濃郁,而且非常流心,正👍🏻XO醬香煎蘿蔔糕好軟,配埋啲XO醬食更加開胃。蘿蔔絲酥餅真係超級正👍🏻👍🏻👍🏻 外脆內軟,滿滿蘿蔔絲,超級好味❤️❤️❤️芒果糯米糍又係必食推介👍🏻😋 充滿芒果肉,非常滿足👍🏻👍🏻👍🏻整體嚟講,「明乾小館」係一間好舒適嘅餐廳,食物質素好好,色香味俱全,令人好享受👍🏻 有機會一定會再嚟❤️

彩虹蝦餃嘅顏色好靚,蝦肉鮮嫩好滑口,令人食唔停口。

黑金流沙包嘅流沙味道好濃郁,而且非常流心,正👍🏻

XO醬香煎蘿蔔糕好軟,配埋啲XO醬食更加開胃。

2023-05-17 37 浏览
其實尖沙咀厚德街有好多美食之前吃過韓燒、燒肉、台式飲品等這次見到有中式菜就來試一試🍱午市套餐$88/位荷香蟲草花滑雞蒸飯配豚肉叉燒包和火焰黑椒牛肉水煎包每個套餐都有一個例湯和一碟菜整個餐都好精緻就算是一個包也用一個小小的蒸籠放著雖然精緻但是份量卻不少就算大胃不可能也吃不完🤣🥓梅菜黑豚肉叉燒腸$48一碟的腸粉有六條每條都油光十足一看就知好吃梅菜味第一次吃但味道不會太怪反而有新鮮感配上紅蘿蔔更增加肉質的鮮甜度🧆黑松露小籠包4隻$68小籠包粒粒飽滿湯汁滿滿的肉又十分嫩嫩滑滑的上面的黑松露令小籠包高級不少如果不是太熱我也想一口一粒把它解決掉🤣🫓黑金流沙包2個$22最令人期待的流沙包熱辣辣的包配上半流心的內餡甜咸甜咸的令我愛不釋手🥕蘿蔔絲酥3件$58炸得十分酥脆又不會油膩入面的蘿蔔絲雖然粗粗的但卻增加了口感🫔芒果糯米卷2件$38入面有驚喜居然是芒果布甸包餡外面的皮薄薄的QQ的十分煙韌加上芒果布甸不太死甜令人一口接一口的吃📍 明乾小館 (尖沙咀)尖沙咀厚福街8號H8 1樓

其實尖沙咀厚德街有好多美食
之前吃過韓燒、燒肉、台式飲品等
這次見到有中式菜就來試一試

居然是芒果布甸包餡
外面的皮薄薄的QQ的十分煙韌
加上芒果布甸不太死甜
令人一口接一口的吃

📍 明乾小館 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街8號H8 1樓