2012-12-01 547 浏览
再來一個同事聚餐,所謂秋冬起,羊腩肥,恰好那天有人提議吃上一個,於是一眾放工之後,立時去了鵝頸橋街市附近的明記飯店,與樓上的熟食街市不同,這位於街鋪的菜館,可與隔離的駒記齊名。格局是屬於大眾化的晚飯小炒、除了海鮮之外,各式湯窩亦樣樣有齊,可能正值週一的上班日,看場內只坐滿約七成的食客,未見到爆場的局面。坐到後的首要之事,還是來一碟椒鹽雞軟骨,這同事的最愛之物,經熱炸下可表層香脆,內則爽口嫩身,趁其熱燙之餘,再沾點甜酸醬汁,不愧為香口的送酒之物。再來一份沙薑雞腳,入口的皮筋膠質甚重,配合惹味的沙薑汁調味,總算弄得恰如其份。當某些食材撞上一起的時候,就注定是天生的好拍擋,同樣就是菜蔬,芥蘭就比菜心多了一份苦澀及爽脆,用來配上臘味炒製,恰好掩蓋了偏重的蜜味及酒香,碟上分別找到臘腸、膶腸及臘肉三項,論到美味的原因,除了點選配搭得宜之外,大廚的獲炒火候,還是應記一功。貴價的菜式有豉油王酥炸桶蠔,固名思議,原隻蠔塊還是經過油泡洗禮,總算出來的脆漿來得香酥,卻不重油溢之感,特別之處是炸後之後,再用豉油芡汁「嚕」過,表層於乾身之餘,亦吃出一層香濃的醬油味,內裡的蠔肉仍呈現鮮味滑溜,不失為一道佳作。主角
當某些食材撞上一起的時候,就注定是天生的好拍擋,同樣就是菜蔬,芥蘭就比菜心多了一份苦澀及爽脆,用來配上臘味炒製,恰好掩蓋了偏重的蜜味及酒香,碟上分別找到臘腸膶腸臘肉三項,論到美味的原因,除了點選配搭得宜之外,大廚的獲炒火候,還是應記一功。
主角是一百八十八元的枝竹羊腩煲,看鍋底還是來得深闊,於表層處可找到枝竹羊腩蔥段茡薺等物,卻是汁多料少,欠了一份豐盛之感,緦有一點遺憾。同時還有一籃唐生菜及每人一碗的腐乳汁..........
當熱鍋滾起之後,湧出湯面的只有一片腐竹,以當餐來說,吃到的羊腩肉也只得六至七件,而且斬得甚為嶄碎,總算肉質來得肥嫩軟熟,也嚐出羊肉那份獨特的味道,至於其餘的冬菇茡薺,要很幸運地才能撈到;總算內裡的醬汁香濃,用來灼熟碧緣脆身的唐生菜,仍然是一道美味,總括而然,作為一名羊痴,這羊腩煲所呈現出來的味道,還是差強人意。
牆上還寫上招牌菜炸魚片頭,一場來到也不妨試試,可惜又是另個的失望,賣相固然不佳,入口更是帶點油膩,內裡的魚片頭亦欠上彈性,結果令初段的好印象一掃而空.........據同事們所言,油麻地煊記的同類出品,可為冠絕全港,有機會可要一試。同場的咕嚕肉則炸得稍乾,即使表層香脆,內裡的肉質就是欠了一份嫩質,加上掛汁偏向酸味,莫非又是另一躺的「每況愈下」?

註:這手指尾是給那碟炸魚片頭,叫得做招牌菜,就一定要交出喜出望外的水準出來。
臨尾的生拆泥鯭粥,整體來說還是好吃的,粥底雖未算綿滑,看表層仍爆出陣陣米花,內裡的泥鯭已經拆肉並加以爆香,無異添上香口之感,可惜鮮味卻是有所內歛,可能吃過同區生記等名店的關係,自家的舌尖上也真被寵壞了。總算吃至尾段,還是有點甜香沉殿於碗底之內,不致浪費這「下價魚」的精華。

最後加上啤酒數枝,每人約廿百元下樓,大家都是以吃為先之人,環境從不是考慮之列,可惜食物上未見出眾,水準更是虎頭蛇尾,更不是吃羊腩煲的地方,正值寒冬漫長,看來除了找個稍佳的選擇之外,更要擇個「良辰吉日」

陵之微調:

評分:味道 3 環境 3 服務 3 衛生 3 抵食 2.5

品嚐於二零一二年十一月廿六日晚上
2012-11-26
2012-10-09 309 浏览
相約了小友的細姨媽到了它常到的會所消磨時間。其中的重頭節目便是到其內的兒童遊樂室可讓小友盡情地玩一番。玩過多個小時後也是時候要走了,正在躊躇要到哪裡吃飯之際,細姨媽此時說在鵝頸街市裡頭有一檔小炒排檔式館子的東西是頗有水準。反正小弟今天又沒有特別地方想要試,細姨的這個建議,正好是及時雨....時間尚早,抵達時只是六時許,故可以隨便揀張較寬敞的大枱來坐。細姨媽叮囑要試試這裡的白灼基圍蝦,當然便要先點;接着再來三兩道小菜,另加一枝正做特價,只售十大洋便有交易的大啤,這已是甚豐盛的一頓飯....基圍蝦看上去份量不多,一碟就只十多只,但每隻的件頭是比平常在地痞排檔的大,似是海中蝦多一點。咬落肉厚夾帶爽甜,基本上也不用多醮辣椒豉油吃亦已夠味。細姨媽的推介,果然甚不俗....來得這一類小炒店子,叫些香口惹味的菜式自然就少不免。這兒所謂的椒鹽骨實際乃是大大件,下了少許鬆肉粉處理過的豬扒。椒鹽味吃起來並不是太突出及濃烈,而且另上的那個甜酸汁就更是不倫不類,與椒鹽帶來的鹹味是全然的不相襯。看來唯一的好處,便是豬扒本身的醃味是足夠而已....姨媽的另一推介乃是墨魚滑。將之與娃娃菜放湯浸來吃,確是一道佳餚。湯

姨媽的另一推介乃是墨魚滑。將之與娃娃菜放湯浸來吃,確是一道佳餚。湯底本身下了不少的雪菜絲去幫忙吊味,很見心思,不過很可惜的是縱然如此,掌勺的仍是慣了手勢下了不少師傅進了湯去作調味,白白就浪費了這個可以做出來應甚甜美的湯;墨魚滑是十分的足料,差不多吃到每一口也有切粒墨魚的,入口咬落帶爽勁又彈牙,再加上混有不少青葱茸在其中,食起來自然香味更上一層樓了;娃娃菜是其一最易嗦湯的菜蔬類,出來的味道自然亦不會太差的了....
一個人獨"隊"一枝啤,只得一味椒鹽骨之類的香口嘢來送酒固之然不夠喉,就再來一道炸乳鴿吧。不幸的是,眼前的這幾塊斬件乳鴒,外皮炸得又乾又嚡又油淋淋的;肉是極削之餘又沒甚味道,就算將之舖滿准鹽後吃仍是乏味之至,水準實在差勁....
事後聽細姨說原來這裡的海鮮是比小炒類的水平高出一班也不止。早知如此,就索性來個全海鮮宴好了....
2012-04-10 274 浏览
突如其來的加班日,原本落明記只是陪陪同事,飲杯啤酒就閃。飲了半杯,秘書打來求助,那就回公司吧,而且及正要等到九點才有資料,那我就乾脆的,食埋餐飯。點餐的工作就完全地交了給我,在寶靈頓街的三間海鮮檔飲食,點食的,當然是以海鮮同港式小炒為主。不用看 Menu,我就隨口叫出一個豉椒蟶子,馬拉盞通菜,蒸泥鯭,同避風塘炸大腸。豉椒蟶子,豉椒汁味道非常之濃郁,在香港食炒蜆粉貝類食品,就是需要這濃濃的豉汁才能吊起這好味道。蟶子,是細蟶子,口感更加之爽,肉質更加之嫩,佐酒一流。 馬拉盞通菜,有好香的蝦醬味,通菜熟,又爽口,菜味完完全全地保留。而這就是夠鑊氣的表現。 清蒸泥鯭,就帶少少失望,一是泥鯭細隻,二是隻隻都劏破了膽,令魚肉帶苦,而且魚真係太細,食唔到乜肉。 本來打算就咁叫炸大腸,落單時店方就建議了避風塘炸大腸,炒出來香辣,大腸的那一種可愛的怪味也能保留,外皮脆,入口夠味,不韌,絕對可以以一個妙字的形容。 後加的炒蜆,味道沒有失望,濃香味的豉椒汁,是港式炒

後加的炒蜆,味道沒有失望,濃香味的豉椒汁,是港式炒貝類的永遠好味道,失望少少的,就是蜆太瘦,成碟野,貝殼就大把,蜆肉就細細粒,一啖,竟沒有一口。

因為公司的事實在要趕工,不得不早走,同事們又說要請要盛...價錢不知,有點不好意思。

味道是好的,炒工沒有失手,只是部份海鮮,size不夠秤而已。
用餐时段
  • 豉椒炒蟶子
2012-03-09 212 浏览
灣仔有好多大牌檔, 路過這家, 見到都幾光芒同很多客人, 就入來試試. 侍應姐姐一手拿住花生吃一手寫單, 很有”性格! 而我們就點了:豉椒炒蜆: 雖然是 ”蜆仔” 勝在夠豆豉蒜頭味, 配啤酒不錯通菜煲: 應有鹹魚蝦米蝦膏在內, 但我只覺得像水煮通菜, 一點都不入味椒鹽賴尿蝦: 原本好期待那香辣味, 但撥殼入口後, 知道又是預先用水煮熟再炒過… 好失望蠔粥: 完全沒木魚味, 水多過粥留意一下四周, 原來遊客居多, 可能大家都是來吃那大牌檔 ”風味” 吧!
侍應姐姐一手拿住花生吃一手寫單, 很有”性格!
而我們就點了:

蠔粥: 完全沒木魚味, 水多過粥

沒木魚碎的蠔粥
用水煮定的椒鹽蝦
水汪汪的通菜, 沒鍋氣
2012-03-06
  • 豉椒炒蜆
2012-02-28 168 浏览
好久沒來像大牌檔的食肆了 真的別有風味像其中一個男侍應 那位叔叔超利害的好像”數白欖”一樣說出餐牌裡的食物飯類… 菜類… 海鮮類… 一口氣不停的說好像不用換口氣一樣 超利害又好笑!!我們五個人 點了五樣菜 有些好吃.. 有些很一般!!(1) 豉椒炒蟶子 – 例牌的份量不多 蟶子看起來蠻肥美 但吃起來沒有海鮮的鮮味 只有它本身的口感 豉椒不夠香 沒有一點點的辣味 整體超普通(2) 煎蠔餅 – 賣相不太好 但很大一片 滿滿的在碟上 吃起來 蛋不會太老 咸咸的 蠔蠻大蠻肥的 完全不算是蠔仔餅 是小蠔餅 整個味道不錯吃!!(3) 金銀蛋白菜仔 – 金銀蛋的香氣不夠 味道很普通!!!(4) 蒜蓉粉絲蒸扇貝 – 每隻扇貝都很肥美 蠻大隻的 香氣十足 濃濃的蒜香味 粉絲有著蒜和扇貝的鮮味 整個配合起來好好吃喔 這個不錯不錯!!!(5) 沙拉骨 – 排骨本身的味道和肉質不錯 蠻嫩的 但沙拉醬過多而且過甜 把排骨本身的香味都蓋住了最後 付錢每人要135 元!! 算可以接受… 但又覺得135元每人應該可以吃更好的吧~~~!!!
好久沒來像大牌檔的食肆了 真的別有風味
像其中一個男侍應 那位叔叔超利害的
好像”數白欖”一樣說出餐牌裡的食物
飯類… 菜類… 海鮮類… 一口氣不停的說
好像不用換口氣一樣 超利害又好笑!!

我們五個人 點了五樣菜 有些好吃.. 有些很一般!!

(1) 豉椒炒蟶子 – 例牌的份量不多 蟶子看起來蠻肥美
但吃起來沒有海鮮的鮮味 只有它本身的口感
豉椒不夠香 沒有一點點的辣味 整體超普通

(2) 煎蠔餅 – 賣相不太好 但很大一片 滿滿的在碟上
吃起來 蛋不會太老 咸咸的 蠔蠻大蠻肥的
完全不算是蠔仔餅 是小蠔餅 整個味道不錯吃!!
金銀蛋白菜仔
蒜蓉粉絲蒸扇貝
(4) 蒜蓉粉絲蒸扇貝 – 每隻扇貝都很肥美 蠻大隻的
香氣十足 濃濃的蒜香味 粉絲有著蒜和扇貝的鮮味
整個配合起來好好吃喔 這個不錯不錯!!!
沙拉骨
(5) 沙拉骨 – 排骨本身的味道和肉質不錯 蠻嫩的
但沙拉醬過多而且過甜 把排骨本身的香味都蓋住了

最後 付錢每人要135 元!! 算可以接受…
但又覺得135元每人應該可以吃更好的吧~~~!!!

2012-02-17
蒜蓉粉絲蒸扇貝
金銀蛋白菜仔
2011-10-17 187 浏览
地方裝修普通,招呼更加是普通。豉椒炒蟶子---蟶子一點也不肥美,一碟里殼多過肉,而且炒得又不惹味。啫啫滑雞煲---是普通的冰鮮雞,沒有鑊氣,很快凍,雞外有豬潤,多油(滿嘴油)之外,味道中窺中距。椒鹽豬扒---夠味但肉太乾-好一般啦。炸乳鴿---外面幾脆,鴿太瘦削!蒜蓉西蘭花---清淡的菜色,是我那杯茶。蝦----合格咁囉。蒜蓉蒸吊筒---吊筒鮮味,但味做得並不濃香﹗粉絲什菜煲---清清地,份量足,湯底鮮甜。總括黎講,普普通通,不過不失,是騙遊客的食店,重點係: 無下次。
地方裝修普通,招呼更加是普通。
椒鹽豬扒---夠味但肉太乾-好一般啦。
炸乳鴿---外面幾脆,鴿太瘦削!
蒜蓉西蘭花---清淡的菜色,是我那杯茶。
蝦----合格咁囉。
蒜蓉蒸吊筒---吊筒鮮味,但味做得並不濃香﹗
粉絲什菜煲---清清地,份量足,湯底鮮甜。

總括黎講,普普通通,不過不失,是騙遊客的食店,

重點係: 無下次。

豉椒炒蟶子
蒜蓉西蘭花
粉絲什菜煲
1K
2011-09-17 89 浏览
朋友由加拿大回港玩幾日, 約食飯, 佢答我竟係想食海鮮??r 頭; 原來, 果邊唯一冇乜得食既, 係炒蟹及賴尿蝦!!!!咁o黎喇!銅鑼灣食海鮮, 仲要係 賴尿蝦, 炒蟹類, 都有好多小店, 食過幾間, 唔平, 仲要全都差不多;揀左陣, 就呢間喇.2人都唔叫得太多;炒蟹, 蟶子, 炒通菜, 賴尿蝦;標準咁滯囖. 賴尿蝦揀了隻有膏的; 係會貴少少;不過值得的.第一味上的也是她~阿哥會幫你切, 係當你面切的, 馬上聞到香噴噴的蝦味, 流晒口水.膏都不少; 少許油喇, 肉好鮮爽, 正.其實佢幫你切開一半, 對於少食 賴尿蝦的人, 尤其我個外國朋友, 真係方便好多.炒通菜略油, 不過菜好爽.呢味係好簡單的蒜容蒸, 原汁原味, 正.炒蟹最後上, 都唔平, 不過真係幾大隻, 應足稱.又唔算好油, d 蔥真係炒得好好, 食晒!蟹好多膏, 朋友食到滯~ 不過猛讚好食鮮味.鉗及腳都不少肉. 鮮味濃. 服務ok 喇. 呢個價錢也合理囖.
朋友由加拿大回港玩幾日, 約食飯, 佢答我竟係想食海鮮??

咁o黎喇!
揀左陣, 就呢間喇.
2人都唔叫得太多;
炒蟹, 蟶子, 炒通菜, 賴尿蝦;
標準咁滯囖.

賴尿蝦揀了隻有膏的; 係會貴少少;不過值得的.
第一味上的也是她~
膏都不少; 少許油喇, 肉好鮮爽, 正.

炒通菜略油, 不過菜好爽.
呢味係好簡單的蒜容蒸, 原汁原味, 正.

炒蟹最後上, 都唔平, 不過真係幾大隻, 應足稱.
又唔算好油, d 蔥真係炒得好好, 食晒!

蟹好多膏, 朋友食到滯~ 不過猛讚好食鮮味.

鉗及腳都不少肉. 鮮味濃.

服務ok 喇. 呢個價錢也合理囖.
本來打算去祥正飯店,,,點知冇開....要一月六號先開甘見肚餓,去附近一間食...........叫左六樣野 上枱個時凍凍地,,,,,,,,冇蜆味D蜆又細隻 冇辣味冇"穫"氣 好似碟蜆甘 又係凍既 終於有樣野食係熱的!!!! 但係一D沙律醬的味都冇 似係一塊塊豬排搽左D白色的醬 我第一次食桶蠔係甘難食 一D蠔味都冇 又鹹wo~~~蒜蓉炒白菜冇蒜蓉香 得D雞粉味食晒以上D野個蝦都仲未到 隔離枱的蒸扇貝都到左 我地忍吾住追 但發覺"留"左單 等等等等等 終於到了 點知又係得過鹹字 一D蒜蓉味都冇 似豉油蒸蝦蝦又細隻 D肉又吾實 到服務 仲衰!!!!除左落單個個人 冇人係會應你架...... 落餸的時候冇人會叫你小心 或者睇後 吾想"碌"親自己要醒水喇! 落沙拉骨個位姐姐 見到我地碟炒蜆同炒聖子 食完得D殼同碟 望一眼 就行左去 要我地自己放去後面 我吾係要五星級服務 但吾使連碟都要自己執掛??!!總結: 只此–次!!!
本來打算去祥正飯店,,,點知冇開....要一月六號先開
甘見肚餓,去附近一間食...........

叫左六樣野
差 ‧炒蜆

差 炒聖子

好似碟蜆甘 又係凍既

沙拉"骨"

終於有樣野食係熱的!!!!
但係一D沙律醬的味都冇 似係一塊塊豬排搽左D白色的醬

差 薑葱桶蠔

我第一次食桶蠔係甘難食 一D蠔味都冇
又鹹wo~~~

蒜蓉炒白菜
冇蒜蓉香 得D雞粉味

差 蒜蓉蒸蝦

蝦又細隻 D肉又吾實

到服務 仲衰!!!!
我吾係要五星級服務 但吾使連碟都要自己執掛??!!
總結: 只此–次!!!
2011-01-01
庆祝纪念
生日
2010-05-13 37 浏览
南華亞協十六強,吸引兩萬兩千幾人入場睇波,但最終都俾對手技術性擊倒,輸3:1。次次入場睇波南華都輸,到底係南華黑定係我黑呢?與老友計起都有成兩三次這種情況,真攞命﹗要再入大球場睇波,看來又要等下年了﹗睇完波仆到咁跑番到呢頭搵食,最後揀左明記。其實成條街都擺滿哂位,邊間打邊間都分唔到,是旦有人叫我地埋去就那間。睇番自己食評,原來上次來是吃駒記的,明記以前也有同食家試過,味道還算可以,但以大排檔來說食物便偏貴了。唔太肚餓,都係志在飲下啤酒吹下水,先來一碟炒蜆,$50。炒蜆勝在無沙,不過老實講上枱時已唔太熱,微暖的,明顯又是那大排檔風味 "殼多過肉",蜆細隻,肉就手指尾甲咁大粒,味道就是那豉汁,再嗒真點也是那豉汁,毫無鮮味,麻麻地﹗再試呢度既招牌菜口水雞,要了半隻$75,幾大隻,件件好肉地,醬汁微辣有少少重花生味,味道是不錯,心諗實無死啦﹔可惜雞乃冰鮮,o鞋之餘毫無雞味,多肉也沒用,反而墊底的青瓜點0的辣醬汁食味道最清新。最後一人蒸番隻同埋帶子,$15隻,夠大隻,味鮮甜,肉質實淨彈牙爽口,蒜味濃香岩我,粉絲之餘佢加入左金菇,吃落更爽口有層次,好味道﹗老友竟然巧遇當年的黃紙兄弟,這是緣份啊﹗$

睇完波仆到咁跑番到呢頭搵食,最後揀左明記。

唔太肚餓,都係志在飲下啤酒吹下水,先來一碟炒蜆,$50。

老友竟然巧遇當年的黃紙兄弟,這是緣份啊﹗

$10一支獅威是最值得捧場的一環,埋單一人80蚊左右,只能給它一個ok吧,距離笑的水平還差得遠﹗
$10支獅威
明記飯店
炒蜆雖無沙,但細隻亦無味
口水雞,賣相不錯
可惜沒有雞味,大而無當
蒜蓉粉絲蒸帶子及扇貝
鮮甜,味濃,肉質實淨彈牙
炒蜆很細隻
$80 (宵夜)
$10支獅威
明記飯店
口水雞,賣相不錯
蒜蓉粉絲蒸帶子及扇貝
鮮甜,味濃,肉質實淨彈牙
  • 蒜蓉粉絲扇貝
2009-12-02 40 浏览
時~正子時走入後卷有間未收的小炒店..但好多人重係食緊.先來煱貼小棠菜....但好老實今次只見紫菜..無小棠菜反而喜歡這深海柞蛋....口感豐富,脆,彈,化...融,六神合體的層次.啫通...唔得祥利fit佢太多啫雞無幾件.....同事們大好啫啫..........越南定屍理蘭卡蟹...好怕食佢;味不濃,但殼硬...咬崩牙條數好甘. 合共700蚊.但無幾可同同事食宵夜乜都好啦.
時~正子時走入後卷
有間未收的小炒店..但好多人重係食緊.
先來煱貼小棠菜....
但好老實今次只見紫菜..無小棠菜
啫通...唔得祥利fit佢太多

啫雞無幾件.....同事們大好啫啫..........

合共700蚊.但無幾可同同事食宵夜乜都好啦.
好味
とんかつ?
要多粒炸蛋好過
但怕崩牙
$200 (宵夜)
好味
とんかつ?
但怕崩牙
  • 炸蛋
2009-07-05 42 浏览
食過大戶屋的午餐後,都是覺得到大排檔叫餸食飯好D。豉汁蒸鱔鱔很肥味,豉汁及鱔很鮮味。椒鹽瀨尿蝦約60元一碟份量十足,很好味。下次一定會再來試下其他餸。
食過大戶屋的午餐後,都是覺得到大排檔叫餸食飯好D。

豉汁蒸鱔
鱔很肥味,豉汁及鱔很鮮味。

椒鹽瀨尿蝦
約60元一碟份量十足,很好味。

下次一定會再來試下其他餸。
2009-07-01
2009-06-17 37 浏览
兩老友摸杯底,叫了:豉汁蒸魚雲$50 - 斤兩十足,魚頭新鮮,味道認真不錯!秘製通菜煲$48 - 蝦醬通菜,只不過是加了蝦米和換了一個名稱而已,味道可以.沙薑雞腳$38 - 10隻沒有腳棍的鳳爪,越食越有味,好!XO醬爆田雞$60 - 微辣醒神,田雞不錯,送酒最佳!招牌泥鯭粥$20 - 此店的食物以濃味為主,所以食此粥,前最好先飲茶或啤酒,清清味蕾, 泥鯭煎後拆肉才煲,很香魚味,粥幼滑,上佳水準!兩枝啤酒$15,$22各一,服務不錯,埋單$253,四小菜,一粥,兩啤酒,價錢可以!
兩老友摸杯底,叫了:
豉汁蒸魚雲$50 - 斤兩十足,魚頭新鮮,味道認真不錯!
沙薑雞腳$38 - 10隻沒有腳棍的鳳爪,越食越有味,好!
XO醬爆田雞$60 - 微辣醒神,田雞不錯,送酒最佳!
泥鯭煎後拆肉才煲,很香魚味,粥幼滑,上佳水準!
  • 泥鯭粥
  • 蒸魚雲
2009-06-05 26 浏览
六四晚會八點至十點﹗十五萬人一同見證這個新的紀錄﹗現場雖然又熱又焗不過令人感受至深,我決定七一再在維園見。迫左成半個鐘先迫得番出來,到了明記吃個飯﹗來到已經十一點,呢度生力十蚊支相當抵飲﹗全場幾近爆滿,天氣咁鬼死熱都有咁多人,真係服左佢﹗其實都無咩胃口,叫0的野食送下酒便算﹗要了個椒鹽雞軟骨,好少食到粒粒都有脆漿的雞軟骨呢﹗食落香脆可口,佐酒一流,卻嫌椒鹽味道不夠,我還是喜歡沒有炸漿的雞軟骨多一點。芥蘭炒豬頸肉,份量不少,豬頸肉夠軟亦香﹗好味﹗呢味蒜蓉蒸吊筒做得惹味又濃香,吊筒鮮味﹗岩哂我呢0的蒜蓉怪,與友人讚不絕口﹗更多六四燭光晚會相片在:http://hk.myblog.yahoo.com/smallsmalllin/article?mid=15927
六四晚會八點至十點﹗十五萬人一同見證這個新的紀錄﹗
現場雖然又熱又焗不過令人感受至深,我決定七一再在維園見。

迫左成半個鐘先迫得番出來,到了明記吃個飯﹗
來到已經十一點,呢度生力十蚊支相當抵飲﹗
全場幾近爆滿,天氣咁鬼死熱都有咁多人,真係服左佢﹗

其實都無咩胃口,叫0的野食送下酒便算﹗
要了個椒鹽雞軟骨,好少食到粒粒都有脆漿的雞軟骨呢﹗

芥蘭炒豬頸肉,份量不少,豬頸肉夠軟亦香﹗好味﹗

呢味蒜蓉蒸吊筒做得惹味又濃香,吊筒鮮味﹗
岩哂我呢0的蒜蓉怪,與友人讚不絕口﹗

更多六四燭光晚會相片在:
2009-01-29 26 浏览
去完海洋公園的晚飯我地到左銅鑼灣既明記﹗仲記得兩年前去完是去祥正開飯的﹗人多得不得了,只有坐0係巷仔入面,叫天不應叫地不聞,待應阿姐阿哥忙到係咁呻呻呻,好不容易點左餸又要再等佢上菜,等支啤酒都等左十五分鐘﹗無計,廚就得一個,人手就係0個幾個,不過0的枱就開到成條街都係,有咩辦法唔洗等?點左椒鹽三色,包括豆腐、蝦乾仲有白飯魚,炸得乾身不會太鹹,惹味得來又脆口,送嘉士伯是一流的﹗仲有什麼秘製椒絲通菜鍋,份量夠哂多,通菜比較細條卻入味,好耐無食過通菜了,特別覺得好食﹗兩個餸加多兩支啤酒埋單咁岩$138,生生發發,呢年發喇﹗

兩個餸加多兩支啤酒埋單咁岩$138,生生發發,呢年發喇﹗
2008-11-27 40 浏览
25/11/2008 約9:15pm食完一餐,飽左一半,想吃放題都要等下次就食下大排檔,又有風味叫了豉椒炒蟶子($75)、西蘭花炒帶子($88)、沙爹金菇肥牛煲&星洲炒米蟶子最快上桌,熱熱的,不過嫌火喉不夠,但肥美搭夠西蘭花炒帶子,上桌見好少帶子咁,不過真係好食囉,成碟都精心製作金菇肥牛煲,都幾多牛,最正係沙爹汁較得剛剛好,跟住粉絲吸汁,正星洲炒米,用料多,不過嫌佢太辣,所以只吃了很少4樣野都係$241,每人$80一d都唔貴,抵!
25/11/2008 約9:15pm
食完一餐,飽左一半,想吃放題都要等下次
就食下大排檔,又有風味
蟶子最快上桌,熱熱的,不過嫌火喉不夠,但肥美搭夠
星洲炒米,用料多,不過嫌佢太辣,所以只吃了很少
4樣野都係$241,每人$80一d都唔貴,抵!
豉椒炒蟶子
星洲炒米