明閣 (鷹君中心)

Ming Court (Great Eagle Centre)
餐厅: 明閣 (鷹君中心)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2020-09-17 1431 浏览
最近想搵下灣仔區高質中菜, 方便之後見客食飯. 今次就去灣仔「明閣」試下.地點好方便, 「明閣」係會展旁邊鷹君中心2樓,一上電梯就見到。餐廳裝潢有空間感。俾客人有一定私隱, 好適合見客食飯.食品方面, 我地叫左幾個點心. 其中, 米芝蓮食府出品嘅叉燒肉質細嫩,又有點焦香. 其他點心都有水準.我特別鍾意巧手醋香黑豚肉, 外屠香脆, 又有陣陣醋香, 內層非常juicy. 必食!最後有養顏好吃嘅黑糖桃膠薑汁3.6牛乳奶凍, 桃膠好大粒, 薑同奶香好夾.

2020-07-08
午餐
2020-09-15 930 浏览
早前限聚令祇可兩人一桌,而家疫情稍斂放寬為四人一桌,美食四人組唔駛再分開坐,興緻勃勃相約去飲茶☕🍤旺角明閣素有米芝蓮星級嘅殊榮,早排係灣仔鷹君中心逸東軒舊址開咗分店。聽講係由原先旺角明閣曾師傅過嚟主場,出品應該唔差之前亞妹同朋友嚟過,話呢度食物幾好,就吹雞拉隊過來食嘢。呢處格局同以往逸東軒好唔同,灣仔明閣有酒吧區同用餐區,重有唔少廂房,地方闊落,全間裝修格調都好舒服我哋一早book咗間廂房,然後就点鍾意食嘅點心悠閒地用餐醉雞花雕酒味頗重,可惜雞肉有啲榎口唔夠嫩滑。餃皮晶瑩通透咬落煙韌,外型飽滿,蝦肉爽口彈牙最特別係四隻蝦餃中間有粒 cutty 点点綠迷你餃, 餡係香芹,幾清新芋角一向係我喜愛嘅点心,炸得幾鬆化,可惜油多咗啲。生煎包不俗皮較厚,唔夠薄,可能浸係湯中時間耐咗,個皮腍pat pat👎不過,湯底幾鮮甜同足料,重有帶子添牛肉球不過不失燒賣面頭舖上瑤柱,蝦肉同豬肉比例幾好,無乜肥肉,肉質鮮甜,唔錯甜品我哋揀咗黑白芝麻千層糕同桃膠北海道牛乳奶凍做壓軸好戲。改良版健康千層糕3.6 牛乳奶味濃郁,混入黑糖同薑汁,奶同薑汁味都拿捏得好,又唔太甜,比傳統薑汁撞奶更美味面頭有我喜愛嘅桃膠,好食

旺角明閣素有米芝蓮星級嘅殊榮,早排係灣仔鷹君中心
逸東軒舊址開咗分店。
聽講係由原先旺角明閣曾師傅過嚟主場,出品應該唔差

之前亞妹同朋友嚟過,話呢度食物幾好,就吹雞拉隊過來食嘢。

我哋一早book咗間廂房,然後就点鍾意食嘅點心悠閒地用餐

貴妃醉雞

醉雞花雕酒味頗重,可惜雞肉有啲榎口
唔夠嫩滑。

筍尖鮮蝦餃

餃皮晶瑩通透咬落煙韌,外型飽滿,蝦肉爽口彈牙

芋角 生煎野菌包

芋角一向係我喜愛嘅点心,炸得幾鬆化,可惜油多咗啲。
生煎包不俗

松茸竹笙灌湯餃

黑松露蒸牛肉球

牛肉球不過不失
瑤柱滑燒賣

甜品
我哋揀咗黑白芝麻千層糕同桃膠北海道牛乳奶凍做壓軸好戲。
黑白芝麻千層糕

改良版健康千層糕
黑糖桃膠薑汁3.6牛乳奶凍

面頭有我喜愛嘅桃膠,好食又養顏,女士至愛

整體嚟講,灣仔明閣地方舒適,食物中上,會再去幫襯,因為重有好多好食嘢未試
多謝亞妹好介紹👍🏻🙏

2020-09-14
筍尖鮮蝦餃
芋角 生煎野菌包
松茸竹笙灌湯餃
瑤柱滑燒賣
黑白芝麻千層糕
  • 荀尖鮮蝦餃
今次同大家介紹一間位於灣仔嘅米芝蓮星級粵菜(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 先講餐廳環境有別於一般中式酒樓,因為餐廳有一部份位置係酒吧區,非常特別~ 食物質素亦相當有保證,最重要係以米芝蓮級數黎講,呢度嘅價錢都算幾親民😛.🦀芝士焗釀鮮蟹蓋全家人都好鍾意呢個蟹蓋‼️面頭嘅芝士層微焦,第一啖已經食到滿滿嘅鹹香味🤤入面釀左蟹肉,份量好多,真係每一啖都食到鮮味十足嘅蟹味💓不得不提蟹蓋賣相亦好有心思,用金色形狀嘅蟹模呈上~~. 🐷巧手醋香黑豚肉作為呢間餐廳另一招牌,呢個醋香黑豚肉同樣無令我失望☺️外層炸得鬆脆唔油膩,入面嘅黑豚肉嫩口多汁,火候剛好!! 醬汁酸酸甜甜,十分開胃,夾起嘅時候仲會有拔絲嘅效果😻 如果炸粉再薄啲就更好~~.🦐海生蝦炒蛋白三款小菜之中,呢個炒蛋白味道最清淡~ 蛋白炒得非常嫩滑,份量極多,而海蝦新鮮,肉質彈牙🦐上碟嘅時候連埋蝦頭,菜式望落嘅視角效果更完整~
🦀芝士焗釀鮮蟹蓋
🐷巧手醋香黑豚肉
🦐海生蝦炒蛋白
2020-05-01
2020-06-30 768 浏览
首先讚一讚服務經理 Gary 非常專業、殷勤、有禮。感謝。由旺角開過嚟灣仔,感覺也沒有什麼錯失。 就算價錢也非常之貴 我自己個人覺得味道就與較為只是相應, 但屋企人說不錯。 至於另外一位客人要求做的素食為主餐單則老實說,不敢恭維..... 當然這點也不容易,因為每個人都有自己的招牌菜, 每個師傅都 有擅長的,也有不擅長的。 但考慮到世界的潮流, 素食不但 環保也更健康。 況且這個價位的其他高級餐廳也有不少做出非常不錯的素食, 所以盼望此餐廳以後再試下功夫。總結:個人覺得味道一般,但因為Gary的態度專業,所以還是給予好評 。
首先讚一讚服務經理 Gary 非常專業、殷勤、有禮。感謝。

2020-06-15 736 浏览
今次和兩位朋友相約慕名而來到灣仔,吃的是高級中菜。我們可謂慕名而來,這家明閣為位於鷹君中心之中,是榮獲米芝蓮星級榮譽的旺角明閣於港島新設的分店,主打的是精緻且質感現代的廣東菜。餐廳環境整體可謂典雅舒適,餐檯和地毯均採用雲石質感設計,牆身掛上了大幅的現代中式插畫,也設有大型落地玻璃,中間的出品區域也有植物裝飾作點綴。除了中菜館常見的圓枱外,也加入了高檯和酒吧區域(雖受疫情影響當日未有開放) ,也有大量的廂房,故不論是三五知己和團體聚會均告適宜。裝修雖好,但食物才是主角,且看質素如何!極品蜜汁叉燒 ($208) Supreme Barbecued Pork Loin in Honey Sauce (HKD208) 頭盤是叉燒,帶蜜汁的香甜,脂肪入口即溶。焗釀鮮蟹蓋酥炸 ($158/位) Stuffed Crab Shell with Crab Meat (deep-fried with breadcrumbs) (HKD158) 招牌菜式,除了看來高級外,香脆的酥皮,內藏鮮味啖啖蟹肉,吃過不停,一食難忘。濃湯花膠雞絲羹 ($198) Chicken consomme with fish m
今次和兩位朋友相約慕名而來到灣仔,吃的是高級中菜。

裝修雖好,但食物才是主角,且看質素如何!

頭盤是叉燒,帶蜜汁的香甜,脂肪入口即溶。

濃湯花膠雞絲羹 ($198) Chicken consomme with fish maw, shredded chicken, shiitake mushrooms and black fungus (HKD198)

參考了太史五蛇羹的做法,本身是冬天佳品,此道菜則用雞絲取替蛇肉,再將大量花膠、木耳、冬筍等材料切成幼絲,加上了南乳薄脆,配合老雞金華火腿熬煮的老火湯,由多種材料製作而成,有著濃香的陳皮味,雞絲增加了口感,可說是有多重口感,但未至有太大驚喜。

巧手醋香黑豚肉 ($268) Fried Iberico Pork Loin with Caramelized Black Vinegar Sauce (HKD268)

灣仔店的招牌菜式,黑毛豬食慾且傾於肥胖,巨大的肌內和表皮脂肪,可以產生非常漂亮且平均的大理石紋,黑毛豬口感較腍,再配合中式醋炒,既香,外層又脆,內層則鬆化帶油香。

鮮杏汁杞子百合浸時蔬 ($238) Simmered Seasonal Vegetables with Wolfberries and Lily Bulbs in Almond Juice (HKD238)

前幾道菜都是啖啖肉,當然想吃點菜。時蔬配上杏汁,菜的鮮甜被杏汁帶出,而且是健康的選擇。

窩燒海味飯 ($238) Fried Rice with Dried Seafood and Abalone Sauce in Casserole (HKD238)

這個飯炒至乾身,但海味的香氣,加上鮑魚汁,這些配料全部滲進飯粒之內,味道很好,吃過不停。

黑糖桃膠薑汁3.6牛乳奶凍 ($68) Chilled 3.6 Milk Pudding with Peach Resin and Brown Sugar in Ginger Sauce (HKD68)

3.6 牛乳及魚膠粉並雪凍作奶凍底,上桌前再加上已雪凍以黑糖及薑汁煉煮的桃膠,就是一道既奶香,嫩滑又醒神的甜品,相當好的收結。

作為高級中菜,作價當然較高,但考慮到環境和多款菜式,不論賣相味道均好,難怪會獲得米芝蓮的推介,也實在值得推介大家和我一樣,慕名而來。
2020-06-12 735 浏览
知道灣仔有間新開米芝蓮餐廳明閣,旺角既明閣係米芝蓮一星,睇下開黎灣仔之後有冇保留到實力呢。聽講灣仔明閣都係由之前旺角既主廚主理,一試果然有驚喜!雪山叉燒包睇落平平無奇,但相當好味!上枱時仲熱辣辣,少少酥脆,抵食之選!叉燒更驚喜!又係熱辣辣上碟,蜜汁好香,食完一件又一件!個人認為貴少少都係必點要食既。蟹蓋好多肉,兩個人share一個都已經足夠。呢個獲獎菜又係必試推介!將蝦膠釀入魚度,好惹味,好夠鑊氣。最後甜品反而幾失色,而且好多都過甜,可以唔需要試。

蟹蓋好多肉,兩個人share一個都已經足夠。

呢個獲獎菜又係必試推介!將蝦膠釀入魚度,好惹味,好夠鑊氣。

最後甜品反而幾失色,而且好多都過甜,可以唔需要試。
2020-02-09
  • 極品蜜汁叉燒
  • 焗釀鮮蟹蓋
2020-06-10 8914 浏览
難得和好友歡聚,這晚選擇了「明閣」的灣仔分店嘆嘆高質中菜。「明閣」位放鷹君中心的2樓,一上電梯便看到招牌。餐廳裝潢設計時尚優雅,甚有空間感。桌子之間有一定距離,給予客人一定私隱度。一進餐廳大門口,更是有一個酒吧。在中菜廳內設bar實屬少有,可惜疫情之下暫時休業,未能觀摩。否則的是,一試這裡的特色中國茶cocktail也是不錯。素來愛吃叉燒的筆者,又怎會錯過一嚐米芝蓮食府出品的這個機會呢?明爐叉燒燒至色澤金香。半肥瘦叉燒厚切,入口是肉香和脂肪油香並存著。一件過後,蜜汁的香味餘韻久久未散,令人忍不住再來一件。造型華麗的焗蟹蓋,放置在蟹形碟上,甚具打卡度。蟹蓋有2款做法可選,分別是芝士焗又或香酥,這次試了芝士焗。蟹蓋面上舖滿烤焗的焦黃的芝士,看得吸引。芝士之下是滿滿的蟹肉絲,也夾雜了白蘿蔔絲去加添口感。蟹肉的鮮美配上芝士,是一道香口美味的佳餚。能夠成為米芝蓮星級粵菜餐廳,殊不簡單;這個雞絲羹更拿下旅發局的美食賞金獎,再錦上添花。湯羹足料,啖啖都充滿著花膠絲、雞絲、木耳絲。以老雞和金華火腿熬成的湯底鮮味也頗為濃郁。值得一提的是,湯羹還加了陳皮絲熬煮,進食時隱約感受到陳皮的芳香。吃時還可以配上咸
難得和好友歡聚,這晚選擇了「明閣」的灣仔分店嘆嘆高質中菜

一進餐廳大門口,更是有一個酒吧。在中菜廳內設bar實屬少有
極品蜜汁叉燒

。一件過後,蜜汁的香味餘韻久久未散
,令人忍不住再來一件。
芝士焗釀鮮蟹蓋

造型華麗的焗蟹蓋,放置在蟹形碟上,甚具打卡度
芝士焗釀鮮蟹蓋

,也夾雜了白蘿蔔絲去加添口感。蟹肉的鮮美配上芝士
,是一道香口美味的佳餚。

,再錦上添花。

湯羹足料

。吃時還可以配上咸香的南乳薄脆。
巧手醋香黑豚肉

「明閣」分別在旺角和灣仔有設店,2間各有特色,有些菜式只會在個別分店出現。這一道巧手醋香黑豚肉就是其中之一,只能在灣仔店才得以一嚐

黑豚肉先以炸的方式處理,口感香脆,咬開後是鎖在裡面的肉汁
,豚肉香十足。外層蘸上了焦糖和黑醋煮做的醬汁,味道酸甜開胃
,夾起時更有拔絲效果出現呢。
鮮杏汁杞子百合浸時蔬

平時吃的都是上湯浸時蔬居多,用鮮杏汁的還是頭一回品嚐。菜蔬新鮮,再配上杞子、雲耳、百合等。每一口都滲透出杏汁的香味

窩燒海味飯

炒飯加了蝦肉、帶子肉和瑤柱等海味,再下鮑魚汁一起炒香
,面上灑上蔥花作點綴。入口惹味,飯粒又粒粒分明,煙韌夠穫氣。
黑糖桃膠薑汁3.6牛乳奶凍

奶凍以3.6 牛奶混合魚膠粉,放入雪櫃雪好,之後再放上桃膠。奶凍非常香滑,牛奶味濃郁
。而且因為桃膠用了黑糖和薑汁煮香,牛奶味外又會多了一分薑汁辣香

好吃又養顏的甜品,絕對會成為女士們的最愛

2020-06-09
2020-06-08 575 浏览
早排,朋友帶我去食高級中菜!好開心呀😆👏🏻 餐廳環境好靚!服務好,菜式都好高質🤤極品蜜汁叉燒 $208好吸引呀!睇見都想流口水喇🤤叉燒既肥瘦度簡直係黃金比例✨咬落好腍、夠蜜汁!😍焗釀鮮蟹蓋 $158可以揀芝士焗同酥炸,我自己就揀咗酥炸。個碟好得意🦀炸得好好!唔會覺得油膩👌🏻入面充滿蟹肉呀!🤩鍾意食蟹既朋友仔唔好錯過!巧手醋香黑豚肉 $268呢個係明閣灣仔店既招牌菜之一,個醋汁好惹味呀!🤤黑豚肉既口感爽而不黏牙,好高質👍🏻濃湯花膠雞絲羹 $198/位好滋潤、美顏既湯呀🥰 好好既湯❤️聽講師傅好用心去熬製架👏🏻鮮杏汁杞子百合浸時蔬 $238杏汁味濃郁!岩晒鍾意杏汁既我🤣時菜夠淋同入味👍🏻黑糖桃膠薑汁3.6牛乳奶凍 $683.6 牛乳好濃!奶凍超級滑!😍再加上黑糖薑汁桃膠,又特別又好食!

極品蜜汁叉燒 $208

焗釀鮮蟹蓋 $158

巧手醋香黑豚肉 $268

濃湯花膠雞絲羹 $198/位

鮮杏汁杞子百合浸時蔬 $238

杏汁味濃郁!岩晒鍾意杏汁既我🤣時菜夠淋同入味👍🏻

黑糖桃膠薑汁3.6牛乳奶凍 $68

2020-05-31 4884 浏览
同友人慶祝生日,佢係一位對中菜幾高要求既人,上網搵到哩間位於鷹君中心的中菜廳,食物同環境都幾吸引,就訂座黎一試。極品蜜汁叉燒 $208厚切叉燒,肥瘦均勻,沾上蜜汁,做得高水準,每一啖都好林又爽口。第一道菜同朋友已經留下好印象,期待打後的每一道餸菜。焗釀鮮蟹蓋 - 芝士焗 $158賣相非常有趣,金黃色既芝士內有乾坤!內有滿滿的蟹肉,混有芝士、羅白絲等配料,估唔到裡面係有咁多拆肉蟹肉,食得勁方便。濃湯花膠雞絲羹 $198/位女士們都鍾情花膠哩個養生食材,哩個羹清清地十分足料,花膠切條,有木耳絲同雞絲。巧手醋香黑豚肉 $268哩碟既黑醋醬汁做得非常出色,係哩度既推薦小菜,黑豚肉沾滿醬汁,好開胃。鮮杏汁杞子百合浸時蔬 $238雪白色既杏汁煮蔬菜第一次食,所有食材都特別適合女士,美顏明目,杏汁濃郁。窩燒海味飯 $238一上枱香氣撲鼻,個飯調味得恰道好處。黑糖桃膠薑汁3.6牛乳奶凍 $68/位哩道甜品絕對值得一食再食,我地都大讚,超滑身既奶凍,混入黑糖同薑汁,冰涼甜品,面頭有我最喜歡的桃膠。

極品蜜汁叉燒 $208
極品蜜汁叉燒
第一道菜同朋友已經留下好印象,期待打後的每一道餸菜。
焗釀鮮蟹蓋 - 芝士焗 $158
賣相非常有趣,金黃色既芝士內有乾坤!
焗釀鮮蟹蓋 芝士焗
濃湯花膠雞絲羹 $198/位
巧手醋香黑豚肉 $268
鮮杏汁杞子百合浸時蔬 $238
窩燒海味飯 $238
一上枱香氣撲鼻,個飯調味得恰道好處。
黑糖桃膠薑汁3.6牛乳奶凍 $68/位
焗釀鮮蟹蓋 芝士焗
2020-05-22 757 浏览
本來想去佐敦 Eaton 逸東軒,預早一個禮拜訂都冇位,朋友推介灣仔明閣。好!就試吓。叫咗個頭盤,四款唔同味嘅海蜇同埋一個鮑魚,幾好味😋。主菜試咗佢最出名嘅黑豚肉,仲有杏汁莧菜,仲試咗個蝦,同埋蝦子油皮......樣樣都做得唔錯,非常精美,這樣的價錢,做出恰如其分的味道,可以一試。甜品係桃膠薑汁奶凍,這個是全晚最精彩部份,薑味同奶味夾得啱啱好,Good!
2020-05-19 634 浏览
明閣由旺角開到去灣仔!今次唔洗過海都食到呢間榮獲米芝蓮一星既中菜廳相比旺角明閣,灣仔既裝修以杏色為主,多左一份優雅,另外仲多左個bar table,聽講會用茶黎整唔同既雞尾酒,有機會一定要黎試吓講番野食,先黎一碟《極品蜜汁叉燒 - $208》相信叉燒對香港人黎講係由細食到大,但要整得好食既叉燒,都幾考師傅功夫,呢碟叉燒真係不得了件件都好厚切,食落去好鬆嫩,好多汁,半肥瘦叉燒係最好食!再黎一張近鏡!哈哈另外仲嗌左我期待已久既《焗釀鮮蟹蓋🦀 -$158》有芝士焗或者酥炸,我就揀左酥炸,外皮炸得脆卜卜,入面就釀左一梳梳既蟹肉,份量十足!食得好滿足再黎就係呢度另一款招牌菜《巧手醋香黑豚肉 - $268 》,一上菜個下已經聞到香噴噴既醋香味,炸得外脆內軟,醋醬酸酸甜甜,仲有拔絲效果,好好食,黎到必食《明閣炸子雞 - $288(半隻)》炸子雞色澤好靚外皮炸得好香脆,雞肉好嫩滑,另外伴碟既蓮藕脆片都整得好好食唔食蓮藕既朋友都話正食左咁多肉係時候要嗌番碟菜《珊瑚素心燕 - $208》其實係冬瓜絲伴甘荀蓉同蛋白,平時食冬瓜都係飲開冬瓜盅,未試過食爽爽地既口感,味道清新好驚喜!身為食肉獸既我都覺得好好食主

講番野食,先黎一碟《極品蜜汁叉燒 - $208》
件件都好厚切,食落去好鬆嫩,好多汁,半肥瘦叉燒係最好食!

再黎一張近鏡!哈哈

另外仲嗌左我期待已久既《焗釀鮮蟹蓋🦀 -$158》

《明閣炸子雞 - $288(半隻)》炸子雞色澤好靚
外皮炸得好香脆,雞肉好嫩滑,另外伴碟既蓮藕脆片都整得好好食
唔食蓮藕既朋友都話正

食左咁多肉係時候要嗌番碟菜

主食方面我地嗌左《窩燒海味飯 - $238》呢個飯炒得好出色!師傅混入日本豉油去炒,炒得粒粒分明,唔會好乾帶一點濕潤,非常考功夫

雖然已經食到好飽,不過食甜品係另外一個胃
《黑糖桃膠薑汁3.6牛乳奶凍 - $68》
奶凍香濃幼滑,薑汁味都拿捏得好好,唔會搶過奶味,桃膠份量亦好慷慨,食完成杯都唔會有罪惡感
另外仲嗌左《炸杏片香芒卷 - $48/4件》外層既杏片炸得好香脆,內層係爆餡既芒果蓉,好有創意又驚喜既組合!

2020-05-19 4091 浏览
明閣旺角店拎咗米芝蓮好多年了,佢哋最近喺灣仔開咗分店,仲推出咗啲灣仔分店限定嘅菜式,港島人有口福了😋。極品蜜汁叉燒 $208 比起平時嘅叉燒相比,明閣招牌嘅叉燒更加肥美,食落蜜汁同油香混埋一齊,叉燒肉質軟稔,超正。焗釀鮮蟹蓋 (芝士焗或酥炸) $158(位) 呢道菜嚟明閣必食!唔單止造型有gimmick適合打卡,個餡都好勁,入面成個都充斥住一絲絲嘅蟹肉,成個都係!我食嘅芝士焗蟹蓋更加增添咗鹹香。巧手醋香黑豚肉 $268 (圖為半份) 呢個係灣仔店先有㗎,醋味唔會太過酸,另外仲加咗焦糖點綴,食咁多肉都唔會覺得膩。明閣炸子雞 $288/半隻 雞皮香脆而肉嫩,唔點sauce食已經好正。另一亮點係啲蓮藕片,薄身炸完好似薯片咁,但又比薯片多咗蓮藕嘅甜。珊瑚素心燕 $208 素食嚟講呢個都算高質,底下係消暑必食嘅冬瓜絲,面頭係甘筍蓉同蛋白,食落好清甜,食肉獸嘅我都好喜歡💕窩燒海味飯 $238 有別於傳統中菜,呢個飯係加入咗日本豉油去炒,出嚟嘅飯粒粒分明之餘,又帶濕潤,味道仲多一份甜。黑糖桃膠薑汁3.6牛乳奶凍 $68 不得了嘅甜品!平時我係唔會食薑味嘅嘢,但呢個薑汁用嚟配上黑糖桃膠,出嚟嘅效果好提
焗釀鮮蟹蓋
明閣炸子雞
珊瑚素心燕
黑糖桃膠薑汁3.6牛乳奶凍、炸杏片香芒卷
黑糖桃膠薑汁3.6牛乳奶凍 $68 不得了嘅甜品!平時我係唔會食薑味嘅嘢,但呢個薑汁用嚟配上黑糖桃膠,出嚟嘅效果好提味,奶凍亦都好香濃奶味。
炸杏片香芒卷 $48/4件 外皮炸得超級香脆,入面有豐富芒果,一脆一嫩,好夾。
同場仲有bar area、chef’s table等,直情可以叫大廚tailor-made一啲你想食嘅嘢,睇嚟父親節晚餐有著落了😆!
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
焗釀鮮蟹蓋
明閣炸子雞
珊瑚素心燕
黑糖桃膠薑汁3.6牛乳奶凍、炸杏片香芒卷
1K
2020-05-19 630 浏览
今天去灣仔明閣,  舒適地享受了一個中式午餐, 好理想.餐廳座位闊落, 裝修美觀, 比一般酒樓優靜.  星期天也接受訂位, 侍應生招呼 OK,  也備有停車場, 值得一去。水滾茶靚, 我們選了很多點心. 此酒樓的食品很注重擺設,看得優雅, 加添吃的胃口! 点心首先到是 雜菌餃, 餡滿味美, 餃子皮很薄,  質優点心.接着是炸腐皮卷, 賣相好, 廚師調味適中. 鮮蝦腸粉:   蝦肉大粒又爽口, 夠新鮮. 腸粉皮好滑, 豉油好味.咸水角. 好大隻. 夠脆身. 生煎飽, 有芝麻做底, 肉餡很多, 味道不俗,炸雲吞, 炸得極為香脆.  煎腸粉,有好味的XO醬, 配銀芽, 韮黃加有甜醬, 麻油. 芝麻.特式脆皮乳豬炒飯, 乳豬皮脆好味, 不油膩. 炒飯好香口. 龍蝦湯蟹肉瑤柱乾燒伊麵, 熱辣辣的送到, 配油菜. 滿意.食物用料新鮮, 質素好.  廚師廚藝有水準 !   吃得優越.
今天去灣仔明閣,  舒適地享受了一個中式午餐, 好理想.
水滾茶靚, 我們選了很多點心.
 此酒樓的食品很注重擺設,看得優雅, 加添吃的胃口!
接着是炸腐皮卷, 賣相好, 廚師調味適中.
咸水角. 好大隻. 夠脆身.
 生煎飽, 有芝麻做底, 肉餡很多, 味道不俗,
炸雲吞, 炸得極為香脆.
特式脆皮乳豬炒飯, 乳豬皮脆好味, 不油膩. 炒飯好香口.
龍蝦湯蟹肉瑤柱乾燒伊麵, 熱辣辣的送到, 配油菜. 滿意.
  • 炸腐皮卷
  • 蝦湯蟹肉瑤柱乾燒伊麵
2020-05-15 454 浏览
近排係網上見到報導,先知道呢間米芝蓮一星中菜係灣仔開咗分店,由於早前限制4人用膳,所以我就只係約咗兩位朋友一齊去試下。一行入門口會見到與中式格調不同嘅酒吧區域,食飯之前可以先同朋友飲番幾杯先入座餐廳環境格局幾優雅舒適,每一張枱仲會放置一盆綠色植物作裝飾,令人感覺心情放鬆第一道係前菜燒味拼盆,分別有極品蜜汁叉燒及醬燒脆皮乳豬,叉燒真係如其名係極品,肉質超級嫩口,食落有蜜糖味,又帶點焦香,而且唔會太多肥膏,非常推介!乳豬豬皮香脆,不過個人略嫌比較少肉之後上嘅係茶壺竹笙松茸清湯,同一般中湯唔同嘅係,佢唔係用碗或盅上,竟然係用茶壺同茶杯上,飲時要用茶壺倒出,味道幾清香,唔會太鹹,雖然餐廳好細心咁將湯渣整碎,可以由茶壺咀倒出,但係仍有湯渣堵塞嘅情況出現,有少許不便接住係灣仔店限定嘅菜式鮮露筍油泡大虎蝦片,虎蝦已經去殼,蝦肉好爽口彈牙,味道比較清淡,但係連埋虎蝦頭嘅蝦膏一齊食就啱啱好喇,仲好啱送飯添~另一道同樣係灣仔店先有嘅係巧手醋香黑豚肉,黑豚肉表面有一層微微嘅炸粉,再沾滿酸酸開胃嘅黑醋汁,真係幾惹味,咬落肉質軟腍,令人想食多幾舊前幾道菜都係肉同海鮮,所以都要均衡下,嗌番個鮮杏汁杞子百合浸時蔬,
前幾道菜都係肉同海鮮,所以都要均衡下,嗌番個鮮杏汁杞子百合浸時蔬,每一條菜都帶有淡淡杏香,同百合嘅香味好夾,可以中和油膩感
因為想食飯,但係又唔想食白飯,所以就叫咗呢個窩燒滋補竹絲雞炒飯,係打開瓦煲前,店員先將半小碗嘅花雕酒,沿住瓦煲蓋邊倒上,等花雕酒可以流入煲之餘,又會造成好大煙。店員好貼心咁幫我地分好飯,而呢個炒飯一睇就知好足料,因為材料同飯嘅比例係不相伯仲!材料包括有蛋絲、雞肉絲、松子、青蔥碎同杞子,每一羹都可以食到各種材料同飯,口感好豐富,而且每一粒飯粒都沾滿油香,好食!
最後當然有甜品啦,分別有黑糖桃膠薑汁3.6牛乳奶凍同炸杏片香芒卷,個人比較鍾意前者,奶凍質感滑溜,微微辛口嘅薑味齒頰留香,同時桃膠亦好滋補養顏,完美!後者則會引發笑點,因為一咬,芒果餡料就會唔知係邊到漏出,哈哈!酸甜芒果味好清新,不過就有啲蓋過咗杏仁片嘅味道,整體都算不錯
2020-05-09 570 浏览
母親節飯局,明閣嘅服務好好,環境舒適,食物一流設計細心,叫咗兩份不同款母親節套餐,再加兩個素食套餐,及另外3碟小食及一支Merlot紅酒,4個人連酒水共$4,000,咁嘅質素及服務都算抵食,份量好足,食到一半其實已飽咗,母親節嚟講都唔算收得貴,下次會再去試吓佢哋其他菜式。開頭嚟一個小吃頭盤,飽魚好好味。最出名呢個焗蟹蓋,好多料喺入面啲蟹肉塞到滿滿,有啲漏,應該叫杯花鵰去食呢道菜。龍蝦,好得,啲蛋好滑。好好飲嘅湯。呢個係蟹燕窩,好濃味,少少鹹但非常好飲。欖菜蓮藕生菜包龍躉遼參扣鵝掌好靚嘅荷葉飯呢個牛菘炒飯好得

開頭嚟一個小吃頭盤,飽魚好好味。

龍蝦,好得,啲蛋好滑。

好好飲嘅湯。

呢個係蟹燕窩,好濃味,少少鹹但非常好飲。

欖菜蓮藕生菜包

龍躉