明閣 (鷹君中心)

Ming Court (Great Eagle Centre)
餐厅: 明閣 (鷹君中心)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-09-16 1494 浏览
難得黎到灣仔食lunch, 試吓明閣。 入到去環境都幾好, 仲有唔少綠色植物幾舒服。叫左個set lunch 試吓,D 燒腩仔堅好食油感豐富夠鮮嫩應該係用新鮮豬肉, 個杏汁螺頭湯好鮮甜都唔錯, XO醬鮮蝦帶子, 蝦肉爽口, 帶子都幾入味, 西蘭花爽脆, 呢個鮮菌菠菜一黎就聞到好香蝦膏味, 有蝦膏助陣食落幾鮮甜, 正黑豚肉脆米炒飯, 入有夾雜住炸過既米, 幾鬆脆令炒飯更加有口感, 個炒飯都夠乾身, 粒粒分明。香芓鮮奶燉蛋白, 都唔錯, 唔會太過甜。呢度服務好好, 加上D 擺攞盤都幾精緻, 有少少似食緊法國餐咁 XD

D 燒腩仔堅好食油感豐富夠鮮嫩應該係用新鮮豬肉,

個杏汁螺頭湯好鮮甜都唔錯,

XO醬鮮蝦帶子, 蝦肉爽口, 帶子都幾入味, 西蘭花爽脆,

香芓鮮奶燉蛋白, 都唔錯, 唔會太過甜。

2021-09-15
2021-09-16 1180 浏览
係Openrice灣仔明閣page見到有個$760 Autumn Tasting Menu好抵,有6個courses, 即刻經OpenRice訂枱試下👍🏻👍🏻金沙酥炸廣島蠔併極品蜜汁叉燒⁃作為第一道菜,炸蠔外層加上鹹蛋黃,脆口內裡軟嫩,义燒肥瘦適中口感juicy,正👍🏻紅燒花膠蟹肉瑤柱羹⁃非常足料,每口湯羹之中都口感滿滿,鮮味十足星洲椰香虎蝦饅頭⁃呢道菜有小驚喜,虎蝦爽口配合椰香咖喱非常開胃,加個小小炸饅頭,炸得唔油之餘點埋椰香咖喱食,味道配合得非常好古法六頭鮑魚扣鵝掌⁃重頭戲鮑魚扣鵝掌,鮑魚非常入味鵝掌軟腍滑溜,好味😋頭抽蔥爆龍躉球⁃龍躉球肉質好灣好彈牙,配上頭抽好香,薦底嘅香蔥我都食晒上湯翠玉北菇雲腿⁃上湯配上冬菇翠玉瓜,清清地啱啱中和左之前餸菜嘅油膩感,清甜滋味。雲腿油香好足。油雞樅菌豬肉脆米炒飯⁃脆米炒飯口感好好,有油香菌香肉香米香,真係食完一碗仲想再添飯😋香芒凍杏仁豆腐及美點雙輝⁃食落唔太甜有淡淡杏仁香,估唔到同芒果好夾,芒果醬係用鮮芒果過做,唔同出邊既現成芒果醬。Overall成個餐真係超值,份量亦好足夠。食完真係好飽。唯一要講就係餐廳booking真係好fu

金沙酥炸廣島蠔併極品蜜汁叉燒

紅燒花膠蟹肉瑤柱羹
⁃非常足料,每口湯羹之中都口感滿滿,鮮味十足

星洲椰香虎蝦饅頭

古法六頭鮑魚扣鵝掌
⁃重頭戲鮑魚扣鵝掌,鮑魚非常入味鵝掌軟腍滑溜,好味😋

頭抽蔥爆龍躉球
⁃龍躉球肉質好灣好彈牙,配上頭抽好香,薦底嘅香蔥我都食晒

上湯翠玉北菇雲腿

油雞樅菌豬肉脆米炒飯

香芒凍杏仁豆腐及美點雙輝

Overall成個餐真係超值,份量亦好足夠。食完真係好飽。唯一要講就係餐廳booking真係好full. 訂位真係要快。

• 星洲椰香虎蝦饅頭
去開灣仔會展做嘢,一定會去灣仔明閣食野。今日都食得好滿意🥳❤️雪山竹炭叉燒餐包😋竹炭餐包配上香脆雪山外皮,黑白相映成趣,加上香滑叉燒內餡,一啖咬落去口感十足,絕配的組合!👍❤️松茸菜膽燉螺頭🤩清香松茸配上菜膽燉湯,輕呷一口已能嚐到螺頭的鮮甜,在入秋之際是暖胃滋養必然之選😌❤️ 羊肚菌上素粉果🥳 完全是皮薄餡靚,外皮煙韌咬勁滿滿, 配上熱辣辣羊肚菌上素,脹卜卜賣相絕佳!😋❤️蝦子老人頭菌斑腩煲 😁 矜貴老人頭菌加上新鮮肥美斑腩, 再以蝦子點綴,效果出奇匹配,新鮮熱辣惹味非常😍❤️麻香金絲蛋散😘 廚師功力十足將傳統蛋散的色香味發揮得淋漓盡致,配合清甜蜜糖,入口香脆無比,毫不油膩,作為飯後甜品一流!👏❤️楊枝甘露😍十分足料,一d都唔稀。芒果味好出,絕不馬虎👍🏻
去開灣仔會展做嘢,一定會去灣仔明閣食野。今日都食得好滿意🥳

2021-08-24
午餐
2021-08-29 1049 浏览
值得推薦👍👍👍 色香味俱備米芝蓮中菜令人回味嘅一餐點心,湯品,小菜抑或點品,每樣都各有特式,大滿足👉茶壺松茸松生清湯別緻透明茶壺仔裝。淡淡松茸香,飲落清甜鲜味。茶壺保溫,可以一柸柸倒出來黎慢慢嘆👉葡汁海皇蜂巢芋角入口鬆化,食落一d 都唔油。估唔到芋頭同葡汁又幾夾喎👍🏻 有創意嘅點心👉黑金醉蝦餃(限量供應)黑金,應該係墨汁外皮配上金箔別緻小蒸籠,一籠一粒,蝦肉爽,juicy, 略帶少少酒香。👉招牌炸子雞(半隻)😋😋😋😋😋雞皮香脆,油而不腻,雞肉嫩滑。就連伴碟蓮藕片,仍值得一讚。不愧為招牌菜👉油雞縱菌黑豚肉脆米炒飯爽脆油雞樅菌,再加埋口感獨特嘅脆米,確係令呢個粒粒分明既炒飯昇華左拌上明閣自家制XO醬更美味👉黑糖桃膠薑汁3.6牛乳奶凍❤️❤️❤️❤️❤️呢個堅係好食到無朋友😍奶凍滑流流,薑味黑糖味牛奶味都好平均,甜度恰到好處,桃膠爽爽地,口感一流。我同朋友都好enjoy~~整體黎講,無論環境,服務,食物質素都好好係一間有驚喜嘅中菜。
值得推薦👍👍👍 色香味俱備米芝蓮中菜
令人回味嘅一餐
點心,湯品,小菜抑或點品,每樣都各有特式,大滿足

👉茶壺松茸松生清湯

👉葡汁海皇蜂巢芋角

👉黑金醉蝦餃(限量供應)
黑金,應該係墨汁外皮配上金箔
別緻小蒸籠,一籠一粒,蝦肉爽,juicy, 略帶少少酒香。

👉招牌炸子雞(半隻)😋😋😋😋😋

👉油雞縱菌黑豚肉脆米炒飯
拌上明閣自家制XO醬更美味

👉黑糖桃膠薑汁3.6牛乳奶凍❤️❤️❤️❤️❤️
呢個堅係好食到無朋友😍

整體黎講,無論環境,服務,食物質素都好好
係一間有驚喜嘅中菜。
茶壺松茸松生清湯
黑糖桃膠薑汁3.6牛乳奶凍
  • 炸子雞
  • 葡汁蜂巢芋角
2021-08-26 678 浏览
明閣(灣仔店)空間感十足,地方寬敞。位置之間隔離不只1.5米。服務質素非常好,侍應上菜有細心解釋👍🏻當日叫左兩份 tasting menu, 可以試多幾款.特別係叉燒,傳聞好好食😌😌
2021-08-22 870 浏览
同事請食Farewell 飯😍識食同事話要訂一間大家都味食過既餐廳🍴咁就造就機會一嘗米芝蓮得獎餐廳位於灣仔鷹君中心2樓「明閣」。餐廳🍴裝潢走高檔路線,雅緻高尚。仲有個廳酒窖🍸珍藏的佳餚配搭。早早做定功課唔好失禮人,睇咗明閣有咩精選午市點心🏆全部叫一輪🤘🏽茶壺會用蠟燭🕯️一直助熱,我地飲鐵觀音,味濃而醇厚,微澀中帶甘潤,並帶有純和的弱果酸味。前菜冰鎮鮑魚:每人一客,冰鎮鮑魚用上玻璃杯盛載,乾冰係底令到冰鎮鮑魚騰雲駕霧嘅感覺👍🏽打卡一流🤳先聲奪人。鮑魚好爽彈,好有咬口,充滿花雕酒酒香,底下是爽口海蜇,整體配合得好好👍🏽開胃菜一流。香辣豆腐海鮮餃:粉紅色蝦餃皮晶瑩剔透,入邊香辣豆腐唔算太辣,非常適合香港人,豆腐非常溶爛,變咗一咬嗰陣就好碎,同埋一定要趁熱食凍咗塊外皮好硬。葡汁海皇蜂巢芋角:外皮非常酥脆,炸得乾爽,沒有油益味,薄薄酥酥的,內餡是呢條咪彈牙睇吓配芋泥,部份芋頭粒,食落好棉滑。黑金醉蝦餃:氣勢非凡一籠一客,黑色外皮帶有型格感覺,設計賞心悅目,仲有金箔點綴,蝦肉飽滿實在不在話下,淑女也要分兩啖先完成🤘🏽海皇脆米紅米腸:外皮軟糯,中間脆脆的,蝦肉蛋彈牙,表面仲有柴魚點綴,加埋甜豉油,完全

海皇脆米紅米腸:外皮軟糯,中間脆脆的,蝦肉蛋彈牙,表面仲有柴魚點綴,加埋甜豉油,完全顛覆想像,食落好有層次,外面軟焾,蝦鮮味十足。

竹笙雞絲炒飯:用上烏雞,因為整碟飯充滿黑色雞皮,但炒飯要有適當雞油脂香帶起整個飯香味,加上青蔥雞蛋絲,樸實而奢華,手絲雞肉伴隨,平凡內帶點不平凡,夠鑊氣粒粒分明。嗜辣人士可添加茄自家製XO醬吊味。

黑糖桃膠薑汁 3.6 牛乳奶凍:
用上大熱墨綠色器皿盛載,整杯奶凍連杯都夠曬凍,塗膠用上黑糖熬製比較甜,但配合3.6香滑牛脂奶凍,中和其甜度。薑汁唔係話太突出,但值得Encore 。

總結:
名副其實 色香味俱全 創新中菜餐廳🍴

今次黎到呢間米芝蓮一星中餐慶祝生日🤤 餐廳環境舒適 座位寬敞 而且職員十分專業同有禮貌 ❤️ 食物旁面 完全無令我地失望 絕對係一間可以encore嘅餐廳🔥炸子雞: 皮炸到十級脆 肉質嫩滑 醃得好入味👍🏻蜜汁叉燒: 叉燒燒到微焦 淋上蜜汁 送飯一流🤤鮮杏汁杞子百合浸莧菜: 莧菜好嫩 個湯將莧菜嘅鮮味完全帶出👍🏻窩燒蔥香鵝肝M9和牛炒飯: 得獎菜果然名不虛傳 炒飯帶有和牛同鵝肝嘅香 但又唔太膩 而飯係粒粒分明 值得一試 💯 Paid a visit to this Michelin 1 star Chinese resto for bday celebration! First thing first, this resto has a comfortable and speak easy environment, with spacious seats and enthusiastic staff! Speaking of food, it didn’t let us down at all! I’d definitely call for an encore later haha! 🤓

炸子雞: 皮炸到十級脆 肉質嫩滑 醃得好入味👍🏻

蜜汁叉燒: 叉燒燒到微焦 淋上蜜汁 送飯一流🤤

Crispy Fried Chicken: Extra crispy skin (surprisingly not too greasy!!!), tender and juicy chicken meat 👍🏻

Barbecued Pork in honey glaze: Grilled to char, and with the amazing honey glaze, it went so well with rice 🤤

Simmered assorted Chinese spinach with lily bulbs in almond juice: Chinese spinach was really fresh, and the soup absolutely elevated the freshness of the veggies! 👍🏻

Fried Rice Sizzler, M9 Wagyu Beef, Foie Gras: As one of the awarded dishes, it did really surprise me with how the combination of Wagyu beef and foie gras went well with each other without being too greasy or oily!!! Plus, the rice was crispy enough. Definitely worth a try! 💯
  • 極品蜜汁叉燒
  • 鮮杏汁杞子百合浸時蔬
  • 窩燒蔥香鵝肝M9和牛炒飯
2021-07-26 1738 浏览
一向愛吃中菜嘅我,終於約齊三個好耐冇見嘅姊妹去灣仔明閣食個晚飯!飲杯先!!!明閣三小碟。搭配Petrichor前菜,冰鎮鹅肝,叉燒,帶子,配上西柚味氈酒配烏龍茶,既fusion又開胃,唔錯唔錯!艇皇花膠魚蓉羹小學已經夠膽同呀媽講冇湯系食唔到飯嘅我,熱辣辣嘅艇皇花膠魚蓉羹系我嘅推介呀魚子醬雪地明蝦球聽個名好有去左雪地滑雪🎿嘅感覺😂😂真系睇得又食得,爽爽嘅🦐鮮花椒蒸龍躉柳惹味加魚嘅鮮味,怕腥嘅朋友都話好食呀油雞縱菌黑豚肉脆米炒飯不一樣嘅炒飯,有口感,不油不膩最後,當然要來個甜品作結。。。生磨蛋白杏仁茶完滿,完美!值得推介給大家嘅中菜!!

飲杯先!!!

明閣三小碟。搭配Petrichor

艇皇花膠魚蓉羹

魚子醬雪地明蝦球
聽個名好有去左雪地滑雪🎿嘅感覺😂😂
真系睇得又食得,爽爽嘅🦐

鮮花椒蒸龍躉柳
惹味加魚嘅鮮味,怕腥嘅朋友都話好食呀

油雞縱菌黑豚肉脆米炒飯
不一樣嘅炒飯,有口感,不油不膩

最後,當然要來個甜品作結。。。

生磨蛋白杏仁茶

完滿,完美!值得推介給大家嘅中菜!!

2021-07-05
庆祝纪念
生日
  • 艇皇花膠魚蓉羹
  • 極品蜜汁叉燒
  • 鮮花椒蒸龍躉柳
2021-07-24 1353 浏览
明閣😋😋米之蓮中菜,果然名不虛傳,樣樣都好食😍😍明閣三小碟😋酒香海蜇醉桂花蚌、巧手醋香鱈魚粒、鵝肝醬百花乳豬件賣相好吸引,好精緻,見到已經好想食😍😍食落真係好味😋翠塘帶子羹😋入面有大大粒帶子,味道剛好😍😍 酥炸焗釀鮮蟹蓋😋入面有滿滿的蟹肉,食完好滿足,份量👍👍 荷香紅棗肉絲菇絲蒸龍躉柳😋龍躉柳肉質嫩滑,而且香味十足,配埋紅棗、肉絲同菇絲好夾😍😍 蔥香頭抽芥末鹿兒島和牛粒😋和牛好香口,再加埋菇,個汁配搭到好好食🤩🤩粒粒桂花蚌濃雞湯莧菜😋食完好fresh,食d菜感覺好健康💪🏻💪🏻窩燒海味脆米飯😋飯炒到粒粒分明,而且有好多料,正😆😆 香芒凍杏仁豆腐、抹茶十勝紅豆卷、麻香栗蓉煎堆仔😋😋最愛甜品,3樣都好有創意,中西合璧的甜品🍮🍰🍧🍨餐廳環境⛱餐廳環境好舒適,職員有禮😀地址:灣仔港灣道23號鷹君中心2樓 整體評分:5/5環境:5/5味道:5/5
明閣😋😋

米之蓮中菜,果然名不虛傳,樣樣都好食😍😍

明閣三小碟😋
酒香海蜇醉桂花蚌、巧手醋香鱈魚粒、鵝肝醬百花乳豬件
賣相好吸引,好精緻,見到已經好想食😍😍食落真係好味😋

翠塘帶子羹😋
入面有大大粒帶子,味道剛好😍😍

酥炸焗釀鮮蟹蓋😋
入面有滿滿的蟹肉,食完好滿足,份量👍👍

荷香紅棗肉絲菇絲蒸龍躉柳😋
龍躉柳肉質嫩滑,而且香味十足,配埋紅棗、肉絲同菇絲好夾😍😍

蔥香頭抽芥末鹿兒島和牛粒😋
和牛好香口,再加埋菇,個汁配搭到好好食🤩🤩

粒粒桂花蚌濃雞湯莧菜😋
食完好fresh,食d菜感覺好健康💪🏻💪🏻

窩燒海味脆米飯😋
飯炒到粒粒分明,而且有好多料,正😆😆

香芒凍杏仁豆腐、抹茶十勝紅豆卷、麻香栗蓉煎堆仔😋😋
最愛甜品,3樣都好有創意,中西合璧的甜品🍮🍰🍧🍨

餐廳環境⛱
餐廳環境好舒適,職員有禮😀

地址:灣仔港灣道23號鷹君中心2樓

整體評分:5/5
環境:5/5
味道:5/5
2021-07-19 953 浏览
明閣位於灣仔港灣道鷹君中心,餐廳曾獲米芝蓮星級推薦,食物質素,餐廳當然既有一定水準。上菜每碟都各有特色,從烹調擺盤到店員上菜安排均值得一讚。三小碟 - 最出色的是鵝肝醬百花乳豬件,用蝦膠釀乳豬件一起炸,火候調味制作,均屬頂級。翠塘帶子羮,店員為保持湯羮溫度,6位店員同時上菜,星級服務,一流。炸蟹蓋,啖啖蟹肉。和牛粒,肉嫩多汁。海味脆米飯,飯粒分明,啖啖海鮮味道。最後連晚餐甜品都非常出色,栗蓉煎堆仔,脆口,味道特別。

上菜每碟都各有特色,從烹調擺盤到店員上菜安排均值得一讚。

最後連晚餐甜品都非常出色,栗蓉煎堆仔,脆口,味道特別。
2021-07-18
2021-07-18 703 浏览
很喜歡有法國餐feel的中餐廳,環境加美食,當然價錢就。。。醉香貴妃蚌 - 爽脆, 淡淡酒香,下面用海浙頭墊底,做頭盤一流,presentation幾impressive ,有法國餐feel XO醬虫草花火鴨絲鮮腐竹 - 可以但不怎麼的,其實有點乾 龍皇披金甲 - 石斑煎釀蝦膠(十三少話呃鬼佬),紫蕃薯蓉做裝飾,但幾好食喎我食晒;但炸蝦就不達標,蝦流漓於去壳和不去殼之間,殼唔夠脆不去殼有點“銀"牙,去殼又黐殼,重俾我發現竟然唔挑蝦腸,扣晒分! 鮮杏汁杞子百合浸芥菜膽 (可惜忘記拍照)- 個杏汁好香好濃好真材實料,有杏仁粉末口感,我當湯飲了很多 。蔥香鹅肝和牛鍋燒飯 - 味道特別過一般炒飯,有特別的濃香,陣陣鮮味,好夠熱,不太油又不太鹹,又有些菜粒爽爽口,好得!

XO醬虫草花火鴨絲鮮腐竹 - 可以但不怎麼的,其實有點乾

2021-07-17 871 浏览
呢間明閣環境比Cordis嗰間更好 有海景仲有bar table 好想試吓佢happy hour今次飲住茶先😋呢度嘅hostress態度比較傲慢 明明有位都唔多願入客 可能因為生意太好啦🤦🏻不過樓面嘅員工全部都好好💯點心方面最欣賞個 #貴妃醉蝦餃 顔色好靚仲貼咗金箔 個名改得好貼切 酒味好夠 一籠一件 精緻和牛千絲酥個酥做到一層一層好香 鮑魚雞粒酥 就一般啦不過最正嘅係佢嘅叉燒 肥瘦適中 夠哂淋 蜜汁搽到令立立 賣相滿分 味道亦滿分💯甜品要試吓黑糖桃膠薑汁3.6牛乳奶凍 我本身唔鍾意奶味 但係佢用薑汁加埋桃膠嘅清甜 一齊入口又會覺得味道好夾🥇💰貴妃醉蝦餃 $38和牛千絲酥 $68香茜牛肉腸粉 $88即焗原隻鮑魚雞粒酥 $78極品蜜汁叉燒 (例) $208黑糖桃膠薑汁3.6牛乳奶凍 $68👉🏻明閣 灣仔港灣道23號鷹君中心2樓.
今次飲住茶先😋

極品蜜汁叉燒 (例) $208
黑糖桃膠薑汁3.6牛乳奶凍 $68

👉🏻明閣
灣仔港灣道23號鷹君中心2樓
菜膽燉螺頭燉湯向來到中菜廳必點菜色, 向來喜歡飯前先飲一碗暖暖胃. 今次一嚐菜膽燉湯, 入口清潤, 餘韻帶點點螺頭甜味.明閣三小碟一個”相機食先”的必選頭盆開胃菜. 冷盤酒香醉飽魚配上爽滑海蜇、炸蟹餅及香醋柚皮配開心果仁碎。柚皮口感驚喜, 外層香層, 內層柔軟多汁, 有點像素食版的糖酣骨之餘感覺更清新健康。Hawthorn 一進入餐廳已發覺有一個酒吧區域, 點菜時駐場Mixologist為我地介紹多款自家cocktail, 高級中菜配cocktail令人十分驚喜. 今次點了Hawthorn - 山楂為主材料, 泡製這款cocktail的山渣需先slow cook 8小時, 味道不會過酸, 個人覺得與帶有花椒香味嘅龍躉菜式十分配合. 中式材料調製的cocktail, 配上中菜fine dining, 十分推薦.鮮花椒蒸龍躉柳一向喜愛魚類, 家中常以果皮烹製, 在明閣他們驚喜地選用了鮮花椒, 上菜時已香氣撲鼻, 一嚐後, 發現魚汁香而不辣, 魚脂豐富, 肉嫩細滑. 跟家裡蒸魚的確有著很遠的距離. 油雞縱菌黑豚肉脆米炒飯點這炒飯的其中一個原因, 當然就是好奇什麼是油雞樅菌, 上網查了一下,
菜膽燉螺頭

明閣三小碟

Hawthorn

鮮花椒蒸龍躉柳

油雞縱菌黑豚肉脆米炒飯
點這炒飯的其中一個原因, 當然就是好奇什麼是油雞樅菌, 上網查了一下, 才發現雞樅菌為菌中之王,因其內部纖維結構、色澤、鮮香味似雞肉,故得名雞樅菌。炒飯內有脆米, 令炒飯口感層次分明, 加上菌香, 已決定下次再點.

合桃露
最後點了補腦養顏的合桃露滋潤一下. 合桃味十分濃郁, 份量剛好,不會過甜,飯後食不太膩,喜歡喜歡.

總括來說, 中式材料製作Cocktail, 配上米芝蓮級數中菜,與傳統中菜比起十分有趣味。菜式方面由頭盤到甜品都十分有水準, 一點都不油膩感覺健康.
當晚之服務亦令人十分滿意, 每道菜上菜時亦有講解. Overall 個人覺得灣仔明閣屬米芝蓮級數.
菜膽燉螺頭湯
明閣三小碟  同  Hawthorn
鮮花椒落蒸龍𧄌柳
合桃露
2021-06-04 2363 浏览
好耐都冇去飲過茶,所以要對自己好D,搵間好既去唔好浪費左個quota友人在灣仔返工,就去灣仔明閣。友人話香辣豆腐海鮮餃之前未食過,想試下,本身唔係好食得辣既我,都一試難忘,麻的感覺比辣重,很香口,吃後還有花椒的餘香,完全不油膩,作為頭盤很開胃,下次再黎的話一定會再點。另外推介蠔皇鮮菌鮑魚酥,唔係包住入面唔知有幾多鮑魚,而係原隻鮑魚上,大方得體,仲要一口放唔晒入口,要分2口先食到,廚房都好細心已經切開一半,斯文既女仕們都唔會食到好狼狽。到我平日最愛陳皮雞湯小龍包,待應哥哥拎開個蓋時,仲有一陣蒸氣蒸上黎,皮簿但成籠都冇爆,最怕一夾起即爆,雞湯香濃涵靚,忍唔住食左兩隻。以前同前輩食飯教落,想知一間中菜好唔好就要試燒味。今次試左極品密汁叉燒,肥瘦適中,入口即溶既感覺,一D都唔柴皮,加上大量蜜汁,夾時仲起絲,食落一D都唔膩。濃湯花膠雞絲羹,加上懷舊厚身簿脆,並不是用剩下春卷皮炸,配菜都咁用心;加上簿脆有點像蛇羮的感覺,花膠絲易入口,補身之選。海龍皇脆米窩燒飯,口感脆脆,有龍蝦、帶子、蝦子、松子仁,飯粒分明,每粒飯都有大量蝦子,而家睇返相都見到,鹹香鹹香,令人回味。甜品係抺茶十勝紅豆卷,不會太甜,
友人在灣仔返工,就去灣仔明閣。

香辣豆腐海鮮餃

蠔皇鮮菌鮑魚酥

陳皮雞湯小龍包

極品密汁叉燒

濃湯花膠雞絲羹

海龍皇脆米窩燒飯

甜品係抺茶十勝紅豆卷,不會太甜,抺茶粉在卷上有回甘味,正 !

抺茶十勝紅豆卷

總括黎講,食物質素、環境、洗手間、服務都係五星級 !
2021-05-28
海龍皇脆米窩燒飯
抺茶十勝紅豆卷
  • 香辣豆腐海鮮餃
2021-06-03 1395 浏览
鷹君集團旗下既明閣係灣仔開左分店 難得喜慶日子決定黎試試環境高貴 大廳雖然空間不大但枱唔多所以還好服務有禮 會主動加茶倒水 叫左個得獎名菜龍皇披金甲 菜名既響亮遠勝菜式既味道 龍躉肉加蝦膠再以芋頭泥墊底 不夠熱 失望好彩有全場mvp芝士焗蟹蓋 明閣signature item當之無愧 蟹肉多到爆唔會搵咩洋蔥混水摸魚百花脆雞都唔錯 雞肉mix蝦膠 配以琥珀合桃同雲南火腿 感覺新穎夠特別紅酒火焰黑豚肉 錫紙上枱之後點火 香氣四溢 黑豚肉嫰滑香口薑蔥燒腩生蠔煲 生蠔肥美夠大隻 燒肉皮香脆 質素叫人滿意最後甜品 本身送既芋頭糕超好食 另外花生煎餅都好正 最後我地叫既薑汁3.6奶涷亦都唔錯 口感超滑 薑味同奶味好balance最後最後 同其他高檔中菜比依度既酒係出奇地平 開一枝都係500!
鷹君集團旗下既明閣係灣仔開左分店 難得喜慶日子決定黎試試

環境高貴 大廳雖然空間不大但枱唔多所以還好