2011-09-18 520 浏览
Honestly, I've been to this Singapore Restaurant in TST a long time ago, and it was a fond memory.But last night when I revisited it for a quick dinner, it was simply as bad as it could possibly get.First of all, in the heat of this summer, the air-conditioning was minimal. I was sweating through the whole meal.Secondly, I wait for almost 3 minutes waving before a waiter saw me and came to take my order.Thirdly, the Hai Nan Chicken rice set was unsatisfactory in every aspects: chicken was partia
Thirdly, the Hai Nan Chicken rice set was unsatisfactory in every aspects: chicken was partially undercooked and not meaty, the sauce was not a bit good, the rice was too hard and not much soaked with chicken oil at all. The hot coffee was plain and tasteless (ok, maybe just milk taste).
Last but not least, there was no service at all. No refilling of my glass of water, no smiles from the waiters, no taking away of my tray after I've finished......
What happened to this restaurant?

2011-09-17
  • None now
  • sorry!
2011-09-02 244 浏览
今天要加班,所以可以食下午茶餐,選了蛋白蟹肉炒飯,加我至愛的凍檸檬茶。蛋白蟹肉炒飯: 炒飯粒粒分明,選用蛋白比較健康,而且唔係太油,味道一般啦。餐廳環境舒適,有卡位,吃完飯後,看看書,玩玩電話,渡過一個悠閒的下午。

蛋白蟹肉炒飯: 炒飯粒粒分明,選用蛋白比較健康
,而且唔係太油,味道一般啦。

2011-08-06
2011-08-31 152 浏览
自從它由地舖搬上樓便一直沒有光顧,地舖時的食物幾有水準,所以搬上樓後要一試。誰知道竟然會差得咁遠~~~~~~~海南雞飯套餐($58) : 超級無味雞 雞肉叻沙米粉($42): 葡汁撈米粉,完全唔係星加坡的叻沙風味越食越熱! 冷氣不足! 慶到相都無影!一句:沒有下次!
誰知道竟然會差得咁遠~~~~~~~
海南雞飯套餐($58) : 超級無味雞
越食越熱! 冷氣不足!

慶到相都無影!
一句:沒有下次!
2011-08-30
2011-08-14 135 浏览
因今日lunch食得唔夠盡興,所以經vicky介紹,0係尖沙咀九龍公園某大廈行上2排樓梯即到那條街,原來果條街有好多餐廳,酒bar,比較寧靜呢~有好多餐廳都係樓上經營 我地就去星加坡餐廳試試看~ 5pm到達,當然仲有tea set~ 共28款~真的相當多選擇 我地坐窗邊的卡位,環境幾好,人流都幾多~唔見主菜menu,因為想看看主菜menu,其實起初想試試咖哩款式的,但朋友話有d辣,所以唔試... 而我點左1客好耐無食o既西炒飯 配熱檸水上飲品先~之後都幾快上主菜~職員仲好好地幫我地移開桌上的飲品,才放下主菜於各人桌前的位置~真的很貼心 聽朋友話呢道o既職員好多都係星加坡人呢~所以都幾正宗喔!! 碟炒飯都幾大碟,又夠鍋氣~可惜全部粟米也較為燶....基本上無乜邊粒可以食落口... 炒飯幾好味~又唔會oily!有雜菜粒,腸仔,火腿粒~每啖也有茄汁的味道呢~ 見朋友點的雞扒烏冬的雞扒係一整塊,好大塊喔~如果切開2件會比較方便食用呢~ 又另1朋友的 豉椒肉片炒可也是不錯似的~ 雖然見其他食家認為呢間餐廳麻麻地,但我為求食簡便的港式下午茶,又覺得不錯呢~
tea set menu抵呀!!!
卡位舒適~
餐廳面積幾大!!
真的相當多選擇
我地坐窗邊的卡位,環境幾好,
街景~
西炒飯 配熱檸水
上飲品先~
熱檸水,砂糖也印上此餐廳的名~
聽朋友話呢道o既職員好多都係星加坡人呢~所以都幾正宗喔!!
我點的西炒飯
很多炒焦了的粟米,腸仔..>_<
另1朋友的雞扒烏冬
朋友的豉椒肉片炒河
卡位舒適~
朋友的豉椒肉片炒河
我點的西炒飯
熱檸水,砂糖也印上此餐廳的名~
餐廳面積幾大!!
街景~
tea set menu抵呀!!!
2011-08-03 72 浏览
開頭以為係食地道星加坡野. 點知入到去睇個餐牌. 發現其實佢咩都有 有得剧扒. 炒粉麵. 湯麵. 港式茶餐廳飯. 只係掛羊頭賣狗肉. 哈最後我地叫咗 肉骨茶 好難飲. d 味好奇怪.......飲咗一啖就放底咗. 好彩18蚊啫海南雞飯. 普普通通. 雞當然都係冇雞味. 例湯亦有加味精. 但唔係難食蒜茸牛油雞翼. 都炸得好香口. 幾好味. 但又唔似牛油雞翼. 薄餅原價18蚊. 加5蚊可以有咖喱汁. 個餅一般般. 反而個汁幾好味. 咁早知食咖喱飯啦 ! (佢D 咖喱係冇散叫ge. 全部都跟飯)鐵板蝦球炒麵呢個反而好好味. 又夠熱.d 蝦係炸過ge. 雖然油咗d . 但成碟都好好味. 而且份量都夠多不過雖然話d 野係ok . 唔難食. 但都係一次就夠lu
開頭以為係食地道星加坡野.

點知入到去睇個餐牌. 發現其實佢咩都有

有得剧扒. 炒粉麵. 湯麵. 港式茶餐廳飯.

只係掛羊頭賣狗肉. 哈

最後我地叫咗

肉骨茶

海南雞飯.

蒜茸牛油雞翼.
都炸得好香口. 幾好味. 但又唔似牛油雞翼.

薄餅
原價18蚊. 加5蚊可以有咖喱汁.

鐵板蝦球炒麵

不過雖然話d 野係ok . 唔難食. 但都係一次就夠lu
2011-08-02
2011-07-28 16 浏览
當日下午,約咗個姊妹去 Harbour City shopping,放工我直接走去尖沙咀食嘢!起初,我想走去開業不久嘅 <一風堂>,點知試業期間直至 2:30 ,下場要等到 6:00! 當時,已經 2:30 有多!真失望!唯有下次啦!記得有條亞士厘道,呢條街有不同菜色餐廳;又要預計買嘢!所以,唔想食咁貴!一看下午茶 Menu 好鬼抵! 絕大部份廿幾 $ 有交易!啱哂附近返工嘅 Sales 呀!上到去,度門真係要好大力先開到, 餐廳範圍幾大!靠窗一排卡位,又有特色嘅燈、還有一些掛畫。我正是坐卡位,可望吓街景!我發覺窗邊經常有隻烏蠅飛嚟飛去! 衛生麻麻地!幸好無飛向碟炒貴刁!秘製貴刁 $24 ( 加一服務費 ) > $26 ~ 我要求走辣等咗大約 10 分鐘,終於上枱!一大碟炒貴刁! 雖然係下午茶,但係份量都唔少!以咖哩粉炒,貴刁炒得均勻,每條都染黃咗!香氣四溢! 配料有芽菜、淡而無味嘅雪藏蝦 & 腩肉切絲。咸味剛好,味道 OK !熱好立克與一般茶餐廳貨色不相伯仲,稀了一點,奶味稍遜! 埋單 $26 確實好超值!

當時,已經 2:30 有多!真失望!唯有下次啦!

一看下午茶 Menu 好鬼抵!
絕大部份廿幾 $ 有交易!啱哂附近返工嘅 Sales 呀!
一看下午茶 Menu 好鬼抵!絕大部份廿幾 $ 有交易!
上到去,度門真係要好大力先開到,
餐廳範圍幾大!靠窗一排卡位,又有特色嘅燈、還有一些掛畫。
我正是坐卡位,可望吓街景!
有特色嘅燈
還有一些掛畫
我發覺窗邊經常有隻烏蠅飛嚟飛去!
衛生麻麻地!幸好無飛向碟炒貴刁!

等咗大約 10 分鐘,終於上枱!一大碟炒貴刁!
雖然係下午茶,但係份量都唔少!

以咖哩粉炒,貴刁炒得均勻,每條都染黃咗!香氣四溢!

熱好立克
與一般茶餐廳貨色不相伯仲,稀了一點,奶味稍遜!
秘製貴刁
埋單 $26 確實好超值!
2011-07-16
有特色嘅燈
秘製貴刁
還有一些掛畫
一看下午茶 Menu 好鬼抵!絕大部份廿幾 $ 有交易!
多年無來星加坡餐廳,原來比以前地鋪時代差了許多先說環境,個冷氣跟本就一d都唔凍,唔知佢為左省電費定做咩,總之間野就熱到死,完全影響胃口,出面陰天29度,我地坐左入去由頭坐到尾都無涼過,而望下前前後後好多人都覺熱要撥涼叫左Lunch既咖哩牛腩飯,個飯量比同類型餐廳少很多,而個咖哩牛腩跟本就無咖哩味,好似煮完d牛腩跟住就咁放落d汁度咁。行入間餐廳時見好多人都淨飯食唔哂,上菜個時仲心諗點解佢地會食唔哂,後尾明白原來d野又唔好食,間野又熱,真係無胃口食得哂。仲有我地食個時間野40%滿,但除左湯之外,其他野都慢到咩咁,上餐飲又唔比飲管,要問先有,總之以後都唔使返黎,同區打把價錢相近又好好多既餐廳
多年無來星加坡餐廳,原來比以前地鋪時代差了許多

2011-07-11
$40 (早餐)
2011-03-05 20 浏览
5人行, 黎到星加坡餐廳食下飯傾下計,朋友黎過, 話呢度D野食唔係樣樣好食, 要睇運氣咁我地就叫左幾樣SHARE食.肉骨茶 - 味道幾好, 好濃, 好少可有D咁濃味既肉骨茶西冷牛扒 - 75一個扒餐算係經濟, 可選意粉/飯, 白/紅河, 肉質林, 大件, 鐵板上.串燒(牛,豬,羊) - 都係鐵板上, 有12串, 各4串, 味道一般薯容焗田縲 - 很一般, 冇味, 薯容唔香. 自己整仲好食....海南雞 - 味道淡, 肉質幾滑, 最可惜都係D醬料唔好食....咖哩牛腩 - 冇咩咖哩味既咖哩墨西哥薄餅 - 好明顯係搵微波爐丁熱...2塊. 味道一般, 後來有個朋友拎左黎巻牛扒食, 反而唔錯春巻 - 一般貨色. 你地都黎試試運氣吧我地呢一餐都算OK仲飲埋野傾埋計坐到11點.<<<PS. 只收現金~ 記得拎夠現金喇~~>>>
5人行, 黎到星加坡餐廳食下飯傾下計,
朋友黎過, 話呢度D野食唔係樣樣好食, 要睇運氣

咁我地就叫左幾樣SHARE食.

肉骨茶 - 味道幾好, 好濃, 好少可有D咁濃味既肉骨茶

咖哩牛腩 - 冇咩咖哩味既咖哩

春巻 - 一般貨色.
正!! 味濃, 岩我口味!!!
75蚊抵食, 有飯有湯
OK
一般
OK, 幾滑, 味淡
一般
你地都黎試試運氣吧
我地呢一餐都算OK
仲飲埋野傾埋計坐到11點.

<<<PS. 只收現金~ 記得拎夠現金喇~~>>>
2011-03-03
正!! 味濃, 岩我口味!!!
2011-01-14 5 浏览
唉,第一次去呢間餐廳,坐低先至發覺晚市冇乜選擇,只係得印o係面前張墊台紙o個十幾款,而且部份選擇的價錢原來冇改到。我起初點了其中一個,侍應話加o左價喎,問我仲要唔要........我個朋友問點解加o左價唔改?佢答話經理冇吩咐.....離哂譜。最後點了個「咖哩乾煎雞飯」,成$48 (另加一服務費),D雞好明顯唔係乾煎,而係走過油,出o黎o既效果好油,又好脆,好明顯係炸而唔係煎。就算紅椒青椒伴碟鋪得幾精美都好,都令我對呢間餐廳好失望。朋友點的是最普通不過的「焗肉醬意粉」($42 + 10%),成碟都係油,肥膩到見到都冇哂胃口.......好唔愉快o既一餐晚飯,仲要係價錢同質量不相稱,不知所謂。

2011-01-10
  • 冇囉
朋友仔來到尖沙咀接放工, 適逢星期五, 好多度都好多人見呢間無咩人, 咁就上去食喇, 點知, 惡夢由始而起我地兩個女仔點左:蒜蓉牛油雞翼 (6隻)第一眼見到呢D雞翼已經知道一定係反炸, 不過都算, 竟然食落口係好硬之餘仲要係滴晒油, 超難食, 超肥膩椒鹽雞軟骨椒鹽? 第一口食落去, 多油之餘, 仲要係無味, 唔知係度食緊咩, 最後要退單西冷扒等左成二十幾分鐘, 份扒竟然係凍, 明明叫八成熟, 竟然會血流成河吉列龍利柳第一眼見佢好大塊, 一切之下, 眼見D炸粉成寸厚, D魚都唔知有冇二毫米, 仲要係超喊, 好難食, 最好食係個沙律服務放面:落單個條友仔, 好似唔想做咁, 黑口黑面無水洗面咁, 咁唔鐘意咪唔好做囉最經典係, 我地後面個張枱, 有個侍應係度收緊野, 竟然會有一支匙由後面張枱飛來我地張枱, 個侍應無道歉之餘仲要對我地笑住咁話, 咩你地咁好彩呀, 嘩, 我真係唔知比咩反應好, 咁都可以笑住咁講唔怪之得, 其他地方咁多人排隊, 寧願排隊都唔來呢間野喇, 原來係有咁嘅服務, 咁嘅食物... 有生之年一定唔會再來
朋友仔來到尖沙咀接放工, 適逢星期五, 好多度都好多人

見呢間無咩人, 咁就上去食喇, 點知, 惡夢由始而起

我地兩個女仔點左:

蒜蓉牛油雞翼 (6隻)

椒鹽雞軟骨

西冷扒

吉列龍利柳

服務放面:

2010-12-17
  • 沒有
下午茶有很多選擇,點了兩份,分別為洋葱豬扒意粉配凍奶茶及雞翼沙律配凍檸茶。豬扒肉嫩而煎得香,因為已配上洋葱汁,加上茄汁意粉,味道感覺有點不太配合;炸雞翼香脆,沙律用上幾種蔬果,新鮮清甜,酸度恰當。飲品方面,奶茶奶味較重,檸茶有輕微的茶澀味。

飲品方面,奶茶奶味較重,檸茶有輕微的茶澀味。
洋葱豬扒意粉
凍奶茶
雞翼配沙律
凍檸茶
2010-11-18
雞翼配沙律
  • 雞翼、豬扒、沙律
我個人都唔再想返黎幫襯,但大多同學仔都建議重臨依度,因為趕時間、較近、無咩人實有位,咁無法啦,比多次機會佢啦 ﹗但係 .......... 服務都係咁啦,普普通通;廁所都係一般茶餐廳格局啦。啲出品就真係無止境的差囉 ﹗海南雞飯套餐,啲菜芯老過您阿媽,成口渣﹗油味飯,真係得油味喎 ...... 味精節瓜湯,又幾好飲喎。海南雞,有雞味、唔太嫰滑、口感偏哽,普通過普通,三種雞醬料全部罐頭貨,咁重要既野居然唔自家製。廚房無 heart ?定係老闆無良心 ?勁差 ﹗

海南雞飯套餐
海南雞飯套餐
2010-06-03
回想都有十年無黎星加坡餐廰,以前係地舖,所以最初搵唔到係邊,原來搬左上樓。坐一坐便落 order,全部侍應都比我感到十分生手及混亂,好唔熟識餐廳既食品、飲品、餐牌、價錢同運作,有數個員工都是操大陸口音,無緊要,落單啫,不過都感到佢地都有努力過召乎既,雖然未如理想。食完埋單,出奇地不接受信用咭付款。依家搬左上樓,我都唔知係咁我以前食開間星加坡餐廰,真係懷疑係反板,食物同服務質數真係差天共地。羅宋湯 ( bortsch ),幾好啦,可接受,大路穩陣口味,飲得過。T 骨扒配黑椒汁跟意粉 ( T-bone steak with black pepper sauce ),港式醃製牛扒,鬆肉粉的口感、過腍無咬口。味道略咸,加埋黑椒汁更咸,因個汁只微辣而且偏咸。個烚意粉都好有心地搵香草撈過,但烚到過晒龍,叉都叉唔到,一叉就斷,煮到差不多變返粉團,食兩啖已放棄。意粉烚七八分鐘,攞去過冰水冷河,落少許橄欖油係鑊度炒兩炒,已可以完全去除多餘水份同白烚滾水味,再落少少香草已經好食到不得了。成碟野最好食係配菜,烚脆肉瓜 ...............

羅宋湯
T 骨扒配黑椒汁跟意粉
T 骨扒配黑椒汁跟意粉
2010-05-23
(非会员)
2010-04-14 9 浏览
今日晏晝同老媽子去尖咀hea, 三點幾見餓餓地, 咁o岩海防道有星加坡餐廳人在派宣傳單, 價錢ok, 就拉隊上去。我叫左個牛柳炒意粉($23連飲品), 老媽子叫左海南雞飯($27連飲品), 味道ok份量亦算大,而且環境一流, 坐成粒鐘慢慢嘆傾下計都好正, 而眼見有好多情侶一邊食一邊談心, 都幾romantic!二人埋單連埋加一都係$55, 除番每人$27.5, 大佬, TST Ashley Rd喎, 抵到爛!

2010-04-03
$27.5 (下午茶)
(非会员)
2010-01-20 12 浏览
後悔沒有看看這家餐廳的評分便貿然光顧... 只能說這家餐廳的服務實在有待進步。很平常的日子,很平常的一個午飯套餐,結果只給了我一個紅湯,等了45分鐘加追了3次我的午餐都沒有上桌。我當然明白在這麼忙的地方工作有一定的壓力,但員工們,有沒有想過就是因為你們敷衍了事的態度而令我沒有了一個午飯,還餘下半天的工作有待去完成。良心建議:要不改善一下工作流程,要不請縮小餐廳的範圍,因為實在看不出你們有能力順暢地運作一家食肆。(味道: 只喝了一個下了很多胡椒的紅湯; 環境: 很吵; 衛生: 都還蠻乾淨的; 抵食: $40左右大大份一定飽)

2010-01-20
午餐