2023-01-27 492 浏览
星期五約埋朋友一共5人 約17:45入場裡面兩個waiter都唔係香港or韓國人 真心好無禮貌我地第一次去咁都有睇下menu傾下要叫咩幾分鐘之後 其中一個waiter好晦氣咁問可以叫得未我話wait a moment plzwaiter:你地得個半鐘時間架咋 佢d態度差到一行5個人一齊o曬嘴 第一次黎點知有時限 有都可以好聲好氣講啦?請問我比錢食野要受你地氣??以下係食評:1.韓式粉絲豬腸(小):應該改名叫韓式豬雜粉絲保煲 粉絲ok 數量平均每人2-3舊 豬腸....得一個人食到2片仔 其他全部肥膏 豬皮 豬耳 豬脆骨(唔知咩部位)2.醬油蟹:膏唔多 無食太多 不予置評3.五花肉紫菜包飯:五花肉 無所追尋 包飯裡面d配菜加埋係五花肉既幾倍 拆開完全唔知五花肉係邊4.泡菜餅:有圖大家睇 燶曬 所有黑色部分係苦架 唔係剛剛好有焦脆個種埋單HKD910 員工咁既態度 加上野食咁既質素 唔會再去
星期五約埋朋友一共5人 約17:45入場
裡面兩個waiter都唔係香港or韓國人 真心好無禮貌
我地第一次去咁都有睇下menu傾下要叫咩
幾分鐘之後 其中一個waiter好晦氣咁問可以叫得未
我話wait a moment plz
waiter:你地得個半鐘時間架咋
請問我比錢食野要受你地氣??

以下係食評:
1.韓式粉絲豬腸(小):
2.醬油蟹:膏唔多 無食太多 不予置評
3.五花肉紫菜包飯:
4.泡菜餅:
有圖大家睇 燶曬 所有黑色部分係苦架 唔係剛剛好有焦脆個種
埋單HKD910 員工咁既態度 加上野食咁既質素 唔會再去
韓式粉絲豬腸煲(小)
韓式粉絲豬腸煲(小)
泡菜煎餅
2023-01-15 290 浏览
一間中午時段永遠排長龍嘅餐廳~~平時食飯時間12:30 am, 無論堂食定外賣,出面都人龍滿滿,一直都想試下!今次1:00 pm 去到餐廳竟然冇人龍😍終於有得入去試!我哋平平哋叫咗兩個餐,性價比極高!幾十蚊已經食到好飽!有飯同湯,仲要有好多配菜炒粉絲餐盤 $58烤牛肉拌飯 $63
一間中午時段永遠排長龍嘅餐廳~~
今次1:00 pm 去到餐廳竟然冇人龍😍終於有得入去試!

炒粉絲餐盤 $58
烤牛肉拌飯 $63
2022-12-23 356 浏览
諗住同朋友小聚,食下嘢再小酌兩杯,揀間九龍大家中間位置嘅餐廳試試💬 芝士蛋捲熱溶嘅芝士都唔少🤭雞蛋加埋茄汁都幾好味回頭食: ⓨⓔⓢ💬 海鮮蔥餅海鮮不多,好似有魷魚,蔥就有點燶,個餅就還可以,幾香回頭食: ⓝⓞ💬豬肉餅似香港嘅肉餅質感~不過係鐵板上,有少少烤香脆嘅肉邊,加埋少少燒汁,佐酒都不錯,但我本身唔喜肉餅類😂所以 ....回頭食: ⓝⓞ我哋仲叫咗韓國米酒,試下未試過嘅香蕉口味,第一下入口似好假香蕉糕嘅香精味(怕),不過再飲就愈飲愈順口🤗 仲覺得幾好味添,份量都岩岩好,兩至三個女仔飲就岩哂~不過有少少環境衛生要關注,見到牆上有一隻細版小強(即係成日搭去交通工具上會見到個啲小小強),即刻一路食一路擔心🥲總結一下,食物唔特別,價錢午餐比較抵食,如果真係想試就建議午餐去trytry😆佢嘅小食選擇都唔少,見佢嘅用心~~💛星星 Pho Cha💛佐敦文英街18號文英樓地下💛2687 2128

💬 芝士蛋捲
熱溶嘅芝士都唔少🤭雞蛋加埋茄汁都幾好味
回頭食: ⓨⓔⓢ

💬 海鮮蔥餅
海鮮不多,好似有魷魚,蔥就有點燶,個餅就還可以,幾香
回頭食: ⓝⓞ

💬豬肉餅
回頭食: ⓝⓞ

💛星星 Pho Cha
💛佐敦文英街18號文英樓地下
💛2687 2128
  • 星星蛋卷
第一次食醬油蟹,平時覺得食蟹好麻煩,但係食醬油蟹一吸就可以食到佢啲肉,啱晒想食海鮮嘅懶人,而且佢俾啲醬油餣到入晒味,撈埋啲紫菜飯一齊食,好好味!而且兩隻蟹都已經好夠四個人食,都唔算好貴!辣炒豬大腸都唔錯,啲豬大腸清得好乾淨,而且醬汁味道夠濃,唔會有豬味。其他配菜都炒得好入味配埋一齊食啱啱好~泡菜煎餅一定要食!係我喺香港食過最好食嘅泡菜煎餅,嗰邊煎得好脆,而且粉感唔會太重厚薄亦都啱啱好,食到有啲樓嘅時候再掂埋佢個醬又有另一番風味~

2022-11-27
庆祝纪念
生日
  • 泡菜煎餅
2022-12-13 370 浏览
店舖若果二人座位會逼少少星星炸雞非常脆炸既雞! 因為同朋友怕辣所以點了原味, 雞皮係超脆(*゚▽゚*)!! 雞肉都相當嫩口(*´꒳`*), 不過佢俾既醬就甜甜的, 同炸雞就有d唔太配合了(*´-`)芝士泡菜炒飯作為芝士腔既我十分滿意呢碟炒飯(//∇//)\!!先泥個賣相都唔差(*´꒳`*), 炒飯係泡菜底, 食落口開胃開胃, 撈埋個芝士, 啖啖食落口都係拉絲, 睇得又食得(^-^)v微辣再撈下芝士既一啖飯, 好有口感喔~~ 海鮮豆腐辣湯 份量十足(*^▽^*)~~ 最緊要係内部既料都好夠~ 辣度係岩岩好, 食落口非常開胃( ◠‿◠ )整體泥講, 呢間由韓國人開既餐廳性價比高( ✌︎'ω')✌︎
店舖若果二人座位會逼少少

芝士泡菜炒飯
微辣再撈下芝士既一啖飯, 好有口感喔~~
芝士泡菜炒飯

海鮮豆腐辣湯
海鮮豆腐辣湯

份量十足(*^▽^*)~~ 最緊要係内部既料都好夠~
辣度係岩岩好, 食落口非常開胃( ◠‿◠ )

• 芝士泡菜炒飯
2022-12-01 321 浏览
lunch time帶飯帶到悶,就約同事去佐敦食個韓式lunch,好耐無食比D誠意早小小出去😆因為呢間星星lunch都真係好爆完全乜都唔記得影,因為太多選擇,只係諗食咩都諗咗成10分鐘,人就係貪心樣樣都想試下,但結果都係揀咗樣穩陣嘅辣炒豬肉set🤣一嚟到大碟到不得了,其實我都係見有咁多前菜認唔住叫佢,不過不失嘅午巿套餐,豬肉比較硬,但價錢算平,所以就唔會有咩覺得失望咁囉,咁鬼大份都係60左右,過下口穩算係咁啦

2022-11-11
2022-11-17 2441 浏览
去完M+肚仔餓,就順道去渡船街附近覓食。四點幾五點呢個尷尬時段唔少餐廳都落左場又未做晚市,行行下見到星星仲開就random入去試試,點知有驚喜。先登場嘅係LA 牛排骨,鐵板上吱吱聲,牛排骨脂肪比例剛剛好,唔算太多骨,份量多四個人每人都食到3-4大塊,加蒜頭泡菜整生菜包食超惹味,一下子就撫慰左空洞嘅肚仔。配Hite 韓國啤酒好爽~芝士海鮮炒飯超邪惡,芝士一路撈一路可以拉絲,係視覺享受。章魚粒為海鮮炒飯增添左不少口感,食下食下已經有八成飽。好耐冇食過人蔘雞湯(半隻)所以order嚟過下口癮,半隻雞唔多但個湯係重點,明明有d飽而且仲有個年糕鍋都覺得要加碗白飯+ $10撈雞湯先心熄。人蔘雞湯仲可以count做午市套餐,+ $5就有樂他咖啡,好抵。星星現做辣炒年糕 (細)一d都唔細,一上碟就知道一定食唔曬,炒年糕走甜辣風,而且有好多魚糕,最後我地KO左3/4好叻,飽到dinner都skip左~環境雖然比較迫但性價比高,非local侍應姐姐態度好好,係個唔錯嘅選擇。(P.S. 我朋友一個星期之後encore左一次)

LA 牛排骨
Hite  Beer

芝士海鮮炒飯

人蔘雞湯(半隻)

星星現做辣炒年糕 (細)

(P.S. 我朋友一個星期之後encore左一次)
2022-10-08
$180 (其他)
LA 牛排骨
Hite  Beer
芝士海鮮炒飯
人蔘雞湯(半隻)
2022-11-09 517 浏览
💛 #佐敦 #星星phochaWeekend去咗佐敦行吓,順便食吓好嘢😚 朋友介紹呢間「星星Pho Cha」韓國菜,佢有好多食物選擇,仲有啲lunch/ dinner set😚 啲餐全部都勁大份,CP值爆燈!🐣🐙 海鮮豆腐辣湯 + 烤雞肉 餐 ($118)🐮🍜 燉牛肋骨 + 炒粉絲 餐 ($118)我哋叫咗兩個餐,原來超級大份😆! 每個餐都有七款韓國小菜,包括泡菜、芹菜、芽菜、蘿蔔、菜等同埋白飯,起重量級😆 雞肉份量都好多😋 海鮮豆腐辣湯少少辣,勁多海鮮仔,有蝦、八爪魚等等,豆腐就大大舊又滑,鍾意😋 燉牛肋骨係我最鍾意!甜甜哋又軟腍度適中,好味☺️
💛 #佐敦 #星星phocha

🐣🐙 海鮮豆腐辣湯 + 烤雞肉 餐 ($118)
🐮🍜 燉牛肋骨 + 炒粉絲 餐 ($118)
2022-10-27 390 浏览
✔️韓國魚板湯✔️韓國烤牛肉套餐✔️海鮮泡菜辛拉麵 ✔️韓國海鮮嫩豆腐鍋 ✔️韓式泡菜手工花枝鮮蝦煎餅 ✔️韓式炸雞 半斤✔️百香果氣泡水 /瓶.👉🏻泡菜花枝鮮蝦煎餅🍤薄脆餅皮每一口都吃得到海鮮,沾上韓國黃醬很開胃,韓國烤肉套餐有牛/豬肉可以選擇,還會附上海苔飯和一大盤生菜泡菜,飽足感十足!韓國魚板湯高湯熬煮到乳白色🤤,魚板口感不會過於軟爛,韓式炸雞🍗只用雞腿肉,肉質蠻嫩還🈶️附脆薯和年糕🥰,百香果氣泡水🍹加入純百香果粒打製而成,喝來酸甜清爽,韓國海鮮嫩豆腐鍋🌊海鮮配料蠻豐富,湯頭喝來順口,現在還有活動點鍋類➕就多送一隻蝦姑呦🦐!
✔️韓國魚板湯
✔️韓國烤牛肉套餐
✔️海鮮泡菜辛拉麵
✔️韓國海鮮嫩豆腐鍋
✔️韓式泡菜手工花枝鮮蝦煎餅
✔️韓式炸雞 半斤
✔️百香果氣泡水 /瓶
————————————————————————星星Pho Cha地址:港鐵柯士甸站 A 出口, 步行約4分鐘G/F, Man Ying Building, 18 Man Ying Street, Jordan秋天的螃蟹🦀肉質鮮嫩甜美,蟹黃蟹膏更是香醇飽滿,這家的醬油蟹價錢相宜🤑,十分新鮮,值得一試!🟠推薦食物🔹醬油蟹🦀($198):螃蟹十分新鮮,肉質鮮嫩甜美,蟹黃蟹膏更是香醇飽滿,最後直接將紫菜白飯加進蟹蓋與蟹黃攪拌別有一番風味,入秋必食😍🟡不推薦食物🔹Food Tray 海鮮大醬湯+炸豬排🍱 ($138):炸豬排酥脆但十分乾,炸得太脆太硬,麵衣太厚,豬排份量相對較少,而海鮮大醬湯稍遜色,海鮮份量堪憂,只有幾隻蜆,味道不過爾爾,主要是豆腐,味精過足以致於吃完飯感到口渴🤪🟠員工Ok全程接觸機會較少,不用等待很久🟡環境溫馨的小店,店面有很多韓國明星照片,星星燈元素也很多🌟飯桌空間有限,左右離得非常近🟠總評分(7/10)💰$200/person#ezukokofood #ezukokojordan #ezukoko佐敦 #ezukokoaustin #ezukoko柯士甸 #ezukok
————————————————————————
星星Pho Cha
地址:港鐵柯士甸站 A 出口, 步行約4分鐘

🟠推薦食物

🟡不推薦食物
Food  Tray

🟠員工
Ok
全程接觸機會較少,不用等待很久

🟡環境

溫馨的小店,店面有很多韓國明星照片,星星燈元素也很多🌟
飯桌空間有限,左右離得非常近

🟠總評分(7/10)

💰$200/person

#ezukokofood #ezukokojordan #ezukoko佐敦 #ezukokoaustin #ezukoko柯士甸 #ezukoko文英街
#ezukokokorean #ezukokocafe
#foodiehk #foodie #hkfood #美食 #食好西 #入秋美食 #柯士甸餐廳 #佐敦餐廳 #文英街餐廳 #文英街 #醬油蟹
2022-10-18 303 浏览
第一次行到去門口,以為只做外賣,但原來堂食喺隔離過幾個鋪位,好彩之後準備去嗰間餐廳喺星星堂食鋪位嗰個方向兩個定食望落去,好似唔係好多,但一向大食嘅我都食唔哂🙃 大醬湯比泡菜湯好飲,下次再去時我會問下可唔可以轉大醬湯先值得一提係個芝士豬肉餅,真係幾好食😋仲見到隔離檯食醬油蟹,下次去都要試下先💁🏻‍♀️泡菜湯+燒牛肉定食 $138💁🏻‍♀️海鮮大醬湯+燒豬肉定食 $138💁🏻‍♀️芝士豬肉餅$138

兩個定食望落去,好似唔係好多,但一向大食嘅我都食唔哂🙃

大醬湯比泡菜湯好飲,下次再去時我會問下可唔可以轉大醬湯先

值得一提係個芝士豬肉餅,真係幾好食😋

仲見到隔離檯食醬油蟹,下次去都要試下先

💁🏻‍♀️泡菜湯+燒牛肉定食 $138

💁🏻‍♀️海鮮大醬湯+燒豬肉定食 $138

💁🏻‍♀️芝士豬肉餅$138
海鮮大醬湯+燒豬肉定食
泡菜湯+燒牛肉定食
芝士豬肉餅
芝士豬肉餅
2022-10-17 775 浏览
閒日都會見到好多人排隊食,入面連侍應都係講韓文,所以通常都係指住個餐牌落單。所有野都係即叫即整,所以等嘅時間比較長。醬油蟹2隻 $383★★★★☆醬油蟹2隻,每隻1開4件連蟹蓋,味道上唔差,同喺韓國當地食嘅差唔多,味道上幾入味有啲啲偏咸,唔需要再點汁食。肉質方面都鮮嫩,但隻蟹真係太細隻,唔算多肉,蟹膏都唔係多,食完唔夠候。點醬油蟹會跟個一碗飯,入面有紫菜同蛋,因為隻醬油蟹唔算肥美,如果加蟹肉落去撈飯唔太夠味道,就咁單食會好啲。芝士炸雞$138★★★☆☆一上見到個賣相就覺得幾正,因為有巨量芝士同粟米,食開韓國野就知道芝士同粟米係絕配!呢個醬汁再加埋炸雞真係非常之邪惡。芝士味唔算好濃,唔太流質,難D依附係炸雞到,每食一啖炸雞D芝士就會食哂,一路食一路跌啲粟米,食得有啲狼狽。炸雞太大件,如果細番小小會好啲,但勝在熱辣辣即炸,外皮做到金黃香脆。入面肉質唔算好嫩滑多汁,嫌佢啲雞肉冇咩味,似冇醃過喺炸之前,只靠個芝士醬唔太足夠。水冷麵 $83★★★★☆味道幾清新,如果個湯底可以再凍啲會更清爽!麵質軟硬度剛剛好,入面亦有啲酸蘿蔔、雪梨、青瓜做配菜,有咬口之餘又清新。另外會附上芥末醬,加都未加真係兩個
醬油蟹2隻 $383
★★★★☆
芝士炸雞
芝士炸雞$138
★★★☆☆
水冷麵
水冷麵 $83
★★★★☆
味道幾清新,如果個湯底可以再凍啲會更清爽!麵質軟硬度剛剛好,入面亦有啲酸蘿蔔、雪梨、青瓜做配菜,有咬口之餘又清新。另外會附上芥末醬,加都未加真係兩個味道,加左之後個酸味會更加出,再開胃少少,但真係因人異,同行有朋友覺得唔加芥末醬更好食。
韓式豬手
韓式豬手 $298
★★☆☆☆
豬手雖然大份,但係D肉一係太大塊,一係全部瘦肉,太過鞋口。豬手嘅肉本身一啲味道都冇,太過寡。佢有附送生菜,可以加醬或者蒜片、辣椒一齊包黎食。但蒜片切得太厚身,變相太勁個味,會好攻鼻。個醬汁個人麻麻地,似黃豆醬咁,個人覺得唔係太夾。
泡菜餅
泡菜餅 $98
★★☆☆☆
好大一塊,即叫即煎,上台係熱辣辣同埋個邊位係脆口。但如果以泡菜餅黎講,完全唔重泡菜味道,冇咩酸味,連泡菜都唔多塊。更多嘅係似食緊一塊面團整嘅脆煎餅。

🌟總括:個人比較欣賞個醬油蟹,但再肥啲多肉多膏啲就更好,但呢個價錢算係咁,又冇食到肚痛之類,同埋冇得同韓國當地食比嘅。其他菜式老實講一般般,有啲係正常水準,有啲都幾麻麻地。
水冷麵
2022-10-13 354 浏览
💫聽朋友介紹一定要嚟試試這家韓國嘢😌但唔好意思,我應該唔會再去😂唔知點解坐到咁逼咁多人幫襯😅地點頗為偏僻,是韓國人的聚腳點,附近還有幾間食肆,可能會遇到Oppa🤭叫咗醬油蟹順便試試醬油蝦🦀🦐d醬汁ok,但感覺蝦蟹都浸得唔夠入味,差少少🤌朋友話第一次去食d蟹好多膏,今次冇乜🙁炸雞…不知所謂…我食唔到吐返出黎😐炸粉太多太多,全部都係榎歰歰嘅雞胸肉,乾噌噌吞都吞唔落去😟豬腸粉絲豬骨湯,賣相略為核突😂臘腸衣包住d粉絲,煮唔霖呢就好似食生粉,煮熟曬就會爆出嚟仲核突🤣最後碟炒魷魚好啱請老細食🤪都係辣嘅🥵📍星星 Pho Cha 佐敦文英街18號文英樓地下🚇柯士甸站A出口(步行約4分鐘)#foodiehk #foodie
💫

最後碟炒魷魚好啱請老細食🤪都係辣嘅🥵

📍星星 Pho Cha
佐敦文英街18號文英樓地下
🚇柯士甸站A出口(步行約4分鐘)

#foodiehk #foodie
星星Pho Cha🌟 泡菜炒飯(辛奇炒飯) 💲5️⃣3️⃣完全唔辣 入面夾雜住細細塊既泡菜 上面亦灑滿紫菜 但如果加埋午餐肉既話會更加香🤤 個人認為味道偏淡 個擺盤好似去咗韓國食嘢咁 而且餐盤上仲有6款拌菜 味道不錯 配埋炒飯有唔同既口味 不過食完最後見到個碟有好多油🥴人參雞湯+星星炒粉絲💲1️⃣1️⃣8️⃣呢個餐超級豐富 唔單止有多款配菜 佢仲有韓國炒粉絲同大大碗既人參雞湯 加埋隻荷包蛋 見到都已經食慾大增🤤每啖雞湯都有好香既雞味同淡淡既人參味 隻雞仲要好嫩滑 其實就咁食都已經好好食 不過你仲可以選擇點鹽食 去加重佢個味道 但因為佢始終係雞湯所以點都會有少少油喺面 另外雞裏面包住啲米飯 令到個湯好有口感😍個粉絲就正常發揮唔會太油膩 佢每個餐既份量都好多要用埋裝甜品個胃去食🙃<><> <><> <><> <><> <><> <><>味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻👍🏻推介:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻<>&#
星星Pho Cha🌟

泡菜炒飯(辛奇炒飯)

泡菜炒飯(辛奇炒飯) 💲5️⃣3️⃣

推介:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🍴 星星Pho Cha
📍 佐敦文英街18號文英樓地下
2022-09-30 330 浏览
來之前已經看到這家店好壞評參半,但對韓餐還是有一定興趣,於是踩大雷和友人兩個人各自點了一個118的餐盤,食材質素都一般。首先是涼菜的炒芹菜,已經發黃,根本不是新鮮芹菜的色澤,不知道擺了多久。然後是湯裡的豆腐,酸味嚴重,懷疑儲存不當導致。最後是炸雞,我不瞭解為何都是雞背,祇有肋骨,鷄肥油,炸皮,和一些不知名圓柱狀類似內臟的東西,是讓客人瞭解雞的結構嗎哈哈。至於雞肉,祇有幾口。所以慎重考慮是否光顧此店。

所以慎重考慮是否光顧此店。