2023-08-04 149 浏览
一入到去發現樓底都幾高, 裝修很有格調, 主調為黑x紫色, 配閃閃燈飾, 低調得來高貴, 很現代, 整個感覺都很璀璨奪目, 環境好靚, 好適合舉行婚禮, 而且周圍都衛生整潔,侍應服務都也很好, 上菜很有效率鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦外層包裹住一層粉漿煎焗過, 脆脆的外皮裡面是新鮮彈牙的龍蝦肉,白胡椒味較凸出, 吃下去香香辣辣古法沙薑雞(隻)沙薑味濃, 送飯一流, 雞肉夠嫩滑, 即使雞胸位亦不會柴口, 雞件肥瘦亦適中川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯必叫之選, 我自己本身非常喜歡飲湯, 這個燉湯非常鮮甜濃郁, 非常之足料, 大大塊花膠, 無花果海底椰和川貝結尾還送了紅豆沙作為甜品,又甜又綿~總括而言, 這一餐非常滿意, 下次可以來下午茶, 吃吃點心~
一入到去發現樓底都幾高, 裝修很有格調,
鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦
紅豆沙
結尾還送了紅豆沙作為甜品,又甜又綿~
紅豆沙
2023-08-04 1111 浏览
今日放假,同屋企人出去行街飲茶,朋友話係觀塘地鐵站鱷魚恤中心既「星海·星海薈」好好食,今日一於去試下。內裏裝修很華麗,中間沒有柱阻擋,擺婚宴很合適,台上backdrop襯托得好靚,可以慳返婚宴裝飾,我估計這裏可以擺10多廿席。入座時間2點,有些點心做特價,有部分新款點心,今日我地主打食點心。蜜汁叉燒酥-外觀酥皮是金黃色的,表面有著微微的光澤。我品嚐了一口。酥皮非常的酥脆,咬下去有很好的口感,一口咬下去就能夠感受到酥皮的鬆脆和香氣。餡料的口感也非常豐富,叉燒肉的香味非常濃郁,配上微微的甜味和少許的鹽味,讓味道更加豐富。金梨鹹水角-😍外觀好靚,好似一個迷你金梨,靚到唔係好捨得食。咬下去煙煙靭靭,餡料有豬肉、其他配料分不清是什麼🤭,鹹淡適宜,味道不錯。鮮蝦腸粉-鮮蝦新鮮肉質鮮美,配合咪張被又薄又滑,口感及味道一流。燒腩仔-每層肉都夾住少少肥肉,肥廋均勻,皮燒得很脆口,我食到停唔到口🤤蟲草花棉花雞-喜愛魚肚的我,每次飲茶都會叫棉花雞,這裏的棉花雞沒有一般酒樓的油膩,魚肚爽口,雞肉滑溜😋香煎蘿蔔糕-有一粒粒的蘿蔔,配上臘味,材料十足👍🏻最後,我地每人也叫了一份甜品,陳皮紅豆沙唔太甜,我真係食到有

燒腩仔

香煎蘿蔔糕-有一粒粒的蘿蔔,配上臘味,材料十足👍🏻

最後,我地每人也叫了一份甜品,陳皮紅豆沙唔太甜,我真係食到有陳皮,值得一試。唔多地方有脆麻花,難得有梗係要食啦。家人食芒果布甸都話好正,今日呢餐下午茶真抵食,晚上我哋還很飽,沒有吃晚餐🤭🤭
甜品

酒樓位置方便,鄰近觀塘地鐵站,食品美味,下次一定再嚟。

2023-08-01
燒腩仔
甜品
  • 陳皮紅豆沙
2023-08-02 889 浏览
今晚和家人吃晚飯。就揀咗一間位於觀塘地鐵站上蓋的酒樓, 星海薈。小清新歐陸式露天花園.海洋主題位於觀塘鱷魚恤中心的星海,設計型格時尚,以小清新庭園為設計概念,海洋生態水族長廊,營造夢幻浪漫感覺。舒適環境配以精緻美饌,為您準備一場美酒佳餚盛宴。讓您我細意感受星海帶出的不凡體驗。店員最新推介這兩款美食。優惠,價錢非常之抵食!用消費券也有優惠!古法沙鼓雞 (優惠價)$118香噴噴的鹽焗雞 一上碟非常多,鹽焗雞葉得非常鹹香肉質嫩滑雞味非常濃,一定不是雪藏的雞!我和家人亦都食唔晒!鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦 (優惠價)$598上枱,熱辣辣,香噴噴。胡椒味好香,龍蝦非常肥美,擔擔龍蝦肉亦都非常新鮮!抵食之選!我們一舊接一舊停不了口。茄子斑腩煲一上枱非常熱辣辣,亦都香噴噴。份量非常多,魚腩好多肉好入味。茄子送飯非常開胃。川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯 $98這個滋補燉湯裏有很多不同配料,清清地又潤肺👍🏻👍🏻這個地方和家人朋友不錯的一個選擇。有好多優惠的美食等你來!

小清新歐陸式露天花園.海洋主題
讓您我細意感受星海帶出的不凡體驗。

店員最新推介這兩款美食。優惠,價錢非常之抵食!

用消費券也有優惠!

古法沙鼓雞 (優惠價)$118

鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦 (優惠價)$598

茄子斑腩煲

川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯 $98

這個滋補燉湯裏有很多不同配料,清清地又潤肺👍🏻👍🏻

這個地方和家人朋友不錯的一個選擇。

有好多優惠的美食等你來!

• 鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦
2023-07-28 232 浏览
觀塘店絕對可以black list…一枱11人坐大堂散叫 打電話訂位嘅時候話可以分單做泊車優惠 當晚亦打電話詢問 確實$500消費可享兩小時免費泊車優惠… 埋單嘅時候 話得事嘅阿姐話唔可以拆單 同埋一張單只可以享有一個泊車優惠 解釋完之後阿姐揾咗另外一位矮細男仕嚟處理 依位先生態度差勁 報稱查過同事(佢口中嘅粉腸)無人講過可以拆單 同埋成個團隊口徑係一致嘅 講到咁上下 再嚟一位男仕 擺出撩交打姿態 態度更差 咁嘅態度 表示 「即係唔使再嚟啦」 矮細男仕竟然回應 「係啊」…去到如斯地步 擺出發爛姿態 只能無奈埋單 點知發現其中一個菜嘅銀碼 竟然係額外多出相等於泊車兩小時嘅價錢 阿姐話 加一服務費 咁成張單嘅10%係乜嘢嚟 成件事難以置信 亦未曾遇過… 星期五晚市大量空枱 相信以咁嘅服務態度 好快都要關門大吉 補充一樣野 佢哋嘅餸菜分量少…
觀塘店絕對可以black list…

2023-07-28
平时在内地就特别喜欢喝茶,在香港也不例外,香港的港式茶楼生意也是非常的好,这家港式茶楼在香港有很多家分店,我也是第二次来打卡了。这家酒楼环境也很高大上,座位超宽敞,生意也超好!各色港式小点心。味道不错,应有尽有,值得来一试。我们点了蒸肠粉/港式烧鸡/港式萝卜糕/荷叶蒸饭/鲍汁凤爪,每一样都是现做,十分之正宗,健康又好吃,点心的价格不同时间段也不一样!如果想性价比高,下午三点来最便宜了! 这家店位置很好,地铁出来便到了!星海.譽宴 (鱷魚恤中心) (觀塘)觀塘開源道79號鱷魚恤中心2樓
这家店位置很好,地铁出来便到了!
星海.譽宴 (鱷魚恤中心) (觀塘)
觀塘開源道79號鱷魚恤中心2樓
2023-07-27 111 浏览
久違的飲茶食點心萬綠叢中選了#星海薈 平日下午茶時段都超多人🈵- - - - - - 🌿環境🌿 - - - - - -室內中式華麗又有時尚感牆上設有海洋水族的長廊加上水晶燈同燈光配合做婚禮宴會感覺幾浪漫室外歐陸式庭園鮮明對比- - - - - - 🥢食物🥢 - - - - -✎蘿蔔千絲天鵝酥 大小如鴨蛋般 外香酥內軟滑蘿蔔香甜多汁 餡料多油膩感少✎瑤柱花膠灌湯餃餡料十足非常飽滿 外皮厚薄適中花膠鮮蝦爽口亦有好幾舊配上濃香瑤柱香菇有咬口肉質軟嫩不易鬆散略嫌湯底有點偏鹹✎金莎蓮香煎軟餅好奇心下叫黎食感覺不錯耶~口感似老婆餅包著蓮蓉鹹蛋蓉外皮軟糯有挺多芝麻很香餡料淡淡咸香整體不甜✎荷香龍躉頭腩蒸飯𝙷𝙺𝙳 𝟷𝟹𝟾本人覺得這非常不錯又抵食👍🏻龍躉不腥肉質結實魚味鮮香芡汁份量跟咸淡度剛好飯有陣陣清香荷葉味帶點魚香加上木耳、菇等配料味道更豐富還有幾款飲茶必食點心:✎蟹籽燒賣皇啖啖肉又大粒 不太覺有肥肉✎醬皇蒸鳳爪肉質肥美有咬口咸淡度適中不油膩好惹味 ✎蜜汁叉燒腸貼心切好一小舊腸粉煙靭軟糯 叉燒不臭有肉汁✎鮮蝦腐皮卷腐皮香脆鮮蝦爽口彈牙中芹不太濃少許吊味不錯最後飯後甜品畫上句號好滿足✎陳皮紅豆沙濃稠度
久違的飲茶食點心

配上濃香瑤柱香菇有咬口
肉質軟嫩不易鬆散
略嫌湯底有點偏鹹
✎金莎蓮香煎軟餅
好奇心下叫黎食感覺不錯耶~
口感似老婆餅包著蓮蓉鹹蛋蓉
外皮軟糯有挺多芝麻很香
餡料淡淡咸香整體不甜
✎荷香龍躉頭腩蒸飯𝙷𝙺𝙳 𝟷𝟹𝟾
本人覺得這非常不錯又抵食👍🏻
龍躉不腥肉質結實魚味鮮香
芡汁份量跟咸淡度剛好
飯有陣陣清香荷葉味帶點魚香
加上木耳、菇等配料味道更豐富

還有幾款飲茶必食點心:

☑ 服務費𝟷𝟶%
☑ 茶芥𝙷𝙺𝙳𝟿@𝟷
☑ 點心𝙷𝙺𝙳𝟷𝟼-𝙷𝙺𝙳𝟺𝟻
2023-07-13 213 浏览
超級華麗的酒家,華麗程度比五星級酒店更加華麗,全間酒家都閃閃發亮金碧輝煌,真的非常適合結婚喜宴。 另外有兩個特大的魚缸,其中一個是非常昂貴的珊瑚魚, 如同去了水族館。小朋友非常雀躍。 家常晚飯也很多選擇~ 鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦 特價 $598 胡椒微辣非常刺激,鐵板上熱辣辣冒煙,肉質爽弹鮮嫩,啖啖肉。 古法沙薑雞 $118 巧手烹調非常入味,雞肉味濃,肉嫩多汁。川貝海底椰燉鱷魚肉花膠湯 $98 湯底鮮甜, 足料,花膠高質黏口。 青瓜伴海蜇 微辣, 清新爽脆。

家常晚飯也很多選擇~

鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦 特價 $598
胡椒微辣非常刺激,鐵板上熱辣辣冒煙,肉質爽弹鮮嫩,啖啖肉。

古法沙薑雞 $118
巧手烹調非常入味,雞肉味濃,肉嫩多汁。

川貝海底椰燉鱷魚肉花膠湯 $98
湯底鮮甜, 足料,花膠高質黏口。

青瓜伴海蜇
微辣, 清新爽脆。
2023-06-30 1382 浏览
今日休假同屋企人去咗APM隔離的鱷魚恤大廈二樓星海・譽宴飲下午茶。入到酒樓有種雍容華貴的感覺,黑色主調配上紫色閃閃花天幕,一邊有珊瑚同熱帶魚金魚缸,令一邊有落地玻璃可以看到戶外場地,真係好適合婚宴之用。有好多特色點心選擇。鮑魚燒賣久唔久豪一次,鮑魚好吸睛,色澤好靚,炆得夠淋好入味,值得一試。鮮蝦帶子鳳眼餃蝦餃就食得多加咗帶子比較少食,多咗分口感同鮮味,餡料豐富,啖啖蝦肉。墨汁金箔蝦餃皇賣相好豪氣,墨魚汁蝦餃皮, 加上金箔,餡料除咗有滿滿的蝦外,仲加咗黑松露,增添了黒松露香。金梨咸水角一個梨形的鹹水角賣相好可愛,餡料就在梨的下半部非常飽滿。X0醬石窩煎腸粉上枱時已經熱辣辣香噴噴,仲有沙沙聲,加咗好多配料,例如係芽菜,蔥,XO醬去炒所以咁惹味。香脆八味豆腐完全做到外脆內軟,外皮炸得啱啱好唔會太過火,入味得來又唔會太鹹。脆皮燒腩肉外皮十分脆,不過稍為偏鹹。金沙蓮蓉包包質地軟熟,餡料有蓮蓉蛋黃,食落有蛋香。楊枝甘露超級多料,好香濃,有椰香,值得推介。飲下午茶。
有好多特色點心選擇。

金梨咸水角
一個梨形的鹹水角賣相好可愛,餡料就在梨的下半部非常飽滿。
脆皮燒腩肉
外皮十分脆,不過稍為偏鹹。
脆皮燒腩肉

金沙蓮蓉包
包質地軟熟,餡料有蓮蓉蛋黃,食落有蛋香。

楊枝甘露
超級多料,好香濃,有椰香,值得推介。飲下午茶。
2023-06-27
下午茶
2023-06-24 402 浏览
本身都有去鱷魚恤中心飲茶, 今日就去左星海, 整體食物不錯, 食物溫度剛剛好.腸粉夾起不會散開, 雖然只有六件, 但味道以經可以補足.煎腸粉的木頭車裝飾亦不錯, 而且不會太燶, 不會太淋夾不起.蝦餃亦不錯, 夾起不會散開夠爽.褔建炒飯足料, 但較濃味, 配料也非常足夠.另外裝修亦不錯, 真是如名入了星海.總體來說這間星海比鱷魚恤中心其他茶樓好.服務上面, 人手比鱷魚恤中心其他茶樓充足, 而且服務質素亦佳.位於鱷魚恤中心2樓, 很多人坐升降機可以行樓梯, 節省時間.

腸粉夾起不會散開, 雖然只有六件, 但味道以經可以補足.

蝦餃亦不錯, 夾起不會散開夠爽.

褔建炒飯足料, 但較濃味, 配料也非常足夠.

另外裝修亦不錯, 真是如名入了星海.

總體來說這間星海比鱷魚恤中心其他茶樓好.

2023-06-24
庆祝纪念
纪念日
2023-06-23 931 浏览
約咗朋友觀塘見面,一齊去品茗,好多人逼爆,电梯停係2樓,我哋即時出去,呢間叫譽宴嘅酒樓,集團式經營,我去過已結業嘅北角分店飲茶,等咗半小時先有枱。侍者帶我哋入去房仔,果度有張好細嘅兩人枱,但可以望到外面街景。呢度茶價$10/位,兩個人叫咗大約七碟点心。呢類集團式酒樓,一啲都唔平,多數交行貨,味道差唔多,点心得三件,重好細件,真不知所謂最差就係呢个鬆糕,同我係另一間酒樓食嘅一樣,交嚟嘅行貨食到差唔多,先發現有張特價点心纸,就点咗棉花雞同炸雲吞,棉花雞啲魚肚幾厚,係咁多点心中最好食嘅,不過,都係果句,味精重,炸雲吞雖說唔同春卷樣,但食落其實都係一樣嘅脆皮。總結:先講環境,地方大,但唔夠氣派,衛生亦一般,其次服務,我哋係房間,侍應除咗開茶都唔入嚟,傳菜又唔落到單,要叫食物唯有走出房揾人最後食物質素同價格,集團式經營,味道差唔多,呢間質素真係唔多好。整體食物味精比較重,價錢就以出品來論,個人認為偏高,唔怪得之前好幾間分店,而家剩得四間。

呢度茶價$10/位,兩個人叫咗大約七碟点心。

粗糧糕

最差就係呢个鬆糕,同我係另一間酒樓食嘅一樣,交嚟嘅行貨

蠔油鮮竹卷

鮮蝦菜苗餃

煎蝦米腸

鯪魚球

蟲草花棉花雞

2023-06-20
由於爸爸節正日不在香港,唯有提前為他慶祝,在我的經過精心挑選下,最後來到「星海.星海薈」開餐。中菜廳店地非常大,以海鮮為主題,深藍色作主調,感覺時尚浪漫,更特設 50 呎海洋生態水族長廊,配合型格時尚的設計,營造一股海洋主題的獨特氣氛,絕對是一個非常不錯的婚禮場地。說實,這個中菜廳是bff大力推介給我的,她說這裏的小菜相當不俗,不但鑊氣夠,而且食物質素高,價錢亦相當合理。川貝海底椰燉鱷魚肉花膠湯燉湯的味道非常好,燉湯配料豐富,感覺真材實料,湯底鮮甜清潤,帶有濃濃的肉香,有清熱滋陰,潤肺止咳及養顏功效。上湯澳洲龍蝦伊麵底爸爸愛吃海鮮,就點了上湯澳洲龍蝦給他,個人一直偏愛上湯煮法,就是覺得這樣才能吃出龍蝦本身的鮮味,送上來時賣相一流,龍蝦大大隻,入口啖啖肉,肉質鮮甜爽口,細緻Q彈,非常新鮮;而伊麵吸收了滿滿的龍蝦精華及上湯,口感濕潤而不糊口,滿分推介!古法沙薑雞有別於一般蒸雞,沙薑雞是用上沙薑同蒸,所以味道更豐富,雞香味份外濃郁,雞肉細緻入味,肉質嫩滑不粗鞋,點上沙薑醬汁提鮮,味道會更好。竹笙羅漢齋平日大魚大肉,就來一個羅漢齋平衡一下,羅漢齋用上不同的齋菜材料,如紅蘿蔔片、菇菌、雲耳、竹笙
川貝海底椰燉鱷魚肉花膠湯
上湯澳洲龍蝦伊麵底
古法沙薑雞
竹笙羅漢齋
平日大魚大肉,就來一個羅漢齋平衡一下,羅漢齋用上不同的齋菜材料,如紅蘿蔔片、菇菌、雲耳、竹笙、小棠菜及豆芽等,口感豐富,能夠做到爽脆腍滑,多種不同的口感,而且味道調得剛好,齋菜煮得夠入味,但又不會過咸。
2023-06-15 262 浏览
觀塘區鱷魚恤中心有很多間酒樓,朋友說這間星海坐得較為舒服,而且整齊乾淨,今日一於一同去吃下午茶!到達時果然見到酒樓很寬敞,大廳方正,難怪見到台上有結婚佈置設計得美輪美奐。而且見到有戶外花園,確實是結婚擺酒的號場地!點心都算多樣化,除了有下午茶特價點心,又有不少新派點心,我便叫了健康的上素腸粉,食落清清地,味道不錯。墨汁金箔蝦餃皇也很特別,賣要俾❤️,鮮蝦大隻。鮑魚燒賣,鮑魚有咬口义燒酥熱辣辣夠香口,餡料多咬落有汁很久未吃過灌湯餃,絕對冇失望T,湯夠鮮味餃子又夠多料胡椒豬肚湯龍龍的胡椒味,我們都很喜歡豬肚,又爽要比💯炸豆腐做得很好,熱辣辣揸得非常香脆,而且都幾大碟,食完想再食!

义燒酥熱辣辣夠香口,餡料多咬落有汁

很久未吃過灌湯餃,絕對冇失望T,湯夠鮮味餃子又夠多料

胡椒豬肚湯龍龍的胡椒味,我們都很喜歡豬肚,又爽要比💯

2023-05-30 573 浏览
係附近使完野 想食點心黎左呢到 因為呢到本身係婚宴場地, 所以都好靚而且坐得特別舒服 食左幾樣點心都好好味呢個蘿蔔絲酥賣相好得意,個酥皮好脆之餘一啲都唔油膩~ 鮑魚燒賣隻鮑魚都好大隻好吸引~ 粒燒賣爽口彈牙,上面隻鮑魚本身都整得好入味,而且一啲都唔韌~ 蒜蓉蒸扇貝個蒜蓉好好味,因為整得好惹味~ 個粉絲仲要吸曬所有味喜歡蒜蓉不容錯過!呢個灌湯餃好大隻,食落啖啖肉,個湯都好鮮甜,忍唔住飲曬啲湯最後食埋呢個叉燒酥,餡料豐富之餘仲滿足埋想食香口野既願望!
係附近使完野 想食點心黎左呢到

呢個蘿蔔絲酥賣相好得意,個酥皮好脆之餘一啲都唔油膩~

蒜蓉蒸扇貝

呢個灌湯餃好大隻,食落啖啖肉,個湯都好鮮甜,忍唔住飲曬啲湯
最後食埋呢個叉燒酥,餡料豐富之餘仲滿足埋想食香口野既願望!
Family Dinner time🍽 The Starview💫..同屋企人食飯,中菜係常見既選擇。黎到觀塘樓上一間富麗堂皇既中菜酒家🥢,集團式經營,可作婚禮👰🏻‍♀️🤵🏻‍♂️ 及宴會場地💐,室內以粉紫元素帶華麗氣派亦設戶外露天空間開揚舒服🍃,鬧市中難得一見呢!食物方面:供應高質點心及粵菜。🔸鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦 $598🔸川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯 $98 /位🔸大澳啫啫芥蘭苗 $138🔸紅燒皇子乳鴿 $68場地大樓底高,真係毫無壓迫感,同家人邊吃飯邊聊聊近況感覺都不錯,呢晚點選左近期新菜式試一試!龍蝦🦞 十分大隻多肉飽滿且肉質彈牙,走油後既配上極重白胡椒香帶微辣,一款惹味菜式。湯品揀左燉湯🍲,滋潤足料。啫啫芥蘭🌱 以鐵板形式上保持溫度,以肉碎蝦干洋蔥帶出甜味同樣好下飯🍚,飯都食多幾碗呢!最後係家人愛吃既乳鴿🦆,蘸點醋吃不失為一款餐前小吃好選擇。最後吃個紅豆沙,微甜而不膩亦帶沙。..××××××觀塘開源道79號鱷魚恤中心2樓

🔸鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦 $598

🔸川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯 $98 /位

🔸大澳啫啫芥蘭苗 $138

🔸紅燒皇子乳鴿 $68

飯都食多幾碗呢!

最後係家人愛吃既乳鴿🦆,蘸點醋吃不失為一款餐前小吃好選擇。

最後吃個紅豆沙,微甜而不膩亦帶沙。
×××[星海.譽宴 U-Banquet The Starview]×××
觀塘開源道79號鱷魚恤中心2樓
喺觀塘飲茶 都有好多選擇坐得舒服 場地開揚 食物質素高 加上呢度嘅裝修好新淨 場地好乾淨有漸變色光線嘅天花 真係好靚 魚缸係好長圍繞着全場 見着啲魚仔游嚟游去 呢度更加特別嘅係有戶外證婚場地 亦好適合搞百日宴 宴會 全場都可以望到stage叫咗好多嘢食埋單都只係百幾蚊位 有特色造型精緻嘅點心 : 蘿蔔干絲天鵝酥基本嘅點心都做得好食 : 鬆化脆麻花 , 潮式蒸粉果, 蜜汁叉燒腸女性滋補同埋鍾意食嘅 入味 : 蟲草花棉花雞, 藥膳鳳爪主食炒得鬆軟 :菠蘿雞粒炒飯必叫 : 脆皮燒腩肉懷舊香港特色 : 韭菜豬紅日式燒汁茄子

喺觀塘飲茶 都有好多選擇

呢度更加特別嘅係有戶外證婚場地
亦好適合搞百日宴 宴會 全場都可以望到stage

叫咗好多嘢食埋單都只係百幾蚊位

有特色造型精緻嘅點心 : 蘿蔔干絲天鵝酥

女性滋補同埋鍾意食嘅 入味 : 蟲草花棉花雞, 藥膳鳳爪
主食炒得鬆軟 :菠蘿雞粒炒飯
必叫 : 脆皮燒腩肉