2023-10-18
好耐冇同屋企人一齊去飲茶,其實主要係因為做慣夜貓起唔到身🤣🤣🤣所以今日就同佢哋一齊嚟飲下午茶,揀咗一間位於觀塘鱷魚恤中心嘅酒樓,地點好方便好易搵。一入到嚟就被酒樓好華麗嘅裝修風格驚艷到了,成個感覺非常之嘅Fancy💫💫屋頂嘅裝飾物好有藝術feel,加上有一個用鮮花裝飾嘅舞台,感覺上好適合搞婚宴🥳🥳 除咗平時食開嘅蝦餃燒賣腸粉之外,我哋仲試咗佢哋幾款新出嘅點心🥧,味道都唔錯嘅。其中懷舊蛋撻仔係好耐冇食過嘅港式蛋撻,同葡式蛋撻唔同,佢嘅蛋撻皮唔會好似葡撻一層層咁,而係酥皮整嘅,食開葡撻,間唔中轉下口味都唔錯👍🏻媽咪最鍾意佢哋嘅叉燒酥,外皮整得好酥脆,入面嘅叉燒餡亦好香!下午茶嘅價錢都幾抵食,價錢仲要比早茶平少少添,蝦餃燒賣等於點心好多都有一籠四隻,性價比都幾高㗎 !除咗點心之外,仲可以嗌一啲小炒,令我幾驚訝嘅係茶市竟然都有得食,椒鹽九肚魚,而且質素一啲都唔差,有大排檔質素,但係價錢又相對嚟講平啲添!