2023-10-18 148 浏览
好耐冇同屋企人一齊去飲茶,其實主要係因為做慣夜貓起唔到身🤣🤣🤣所以今日就同佢哋一齊嚟飲下午茶,揀咗一間位於觀塘鱷魚恤中心嘅酒樓,地點好方便好易搵。一入到嚟就被酒樓好華麗嘅裝修風格驚艷到了,成個感覺非常之嘅Fancy💫💫屋頂嘅裝飾物好有藝術feel,加上有一個用鮮花裝飾嘅舞台,感覺上好適合搞婚宴🥳🥳 除咗平時食開嘅蝦餃燒賣腸粉之外,我哋仲試咗佢哋幾款新出嘅點心🥧,味道都唔錯嘅。其中懷舊蛋撻仔係好耐冇食過嘅港式蛋撻,同葡式蛋撻唔同,佢嘅蛋撻皮唔會好似葡撻一層層咁,而係酥皮整嘅,食開葡撻,間唔中轉下口味都唔錯👍🏻媽咪最鍾意佢哋嘅叉燒酥,外皮整得好酥脆,入面嘅叉燒餡亦好香!下午茶嘅價錢都幾抵食,價錢仲要比早茶平少少添,蝦餃燒賣等於點心好多都有一籠四隻,性價比都幾高㗎 !除咗點心之外,仲可以嗌一啲小炒,令我幾驚訝嘅係茶市竟然都有得食,椒鹽九肚魚,而且質素一啲都唔差,有大排檔質素,但係價錢又相對嚟講平啲添!

懷舊蛋撻仔

叉燒酥
涼拌魚皮
椒鹽九肚魚
2023-10-13 116 浏览
之前陪朋友婚宴試菜,發現星海的環境非常優雅和華麗,而且食物質素好高。位置近觀塘地鐵站,地點非常方便!好適合舉行婚宴👰🏻‍♀️🤵🏻‍♂️舞台設計精美,樓底高,用上優雅紫同閃亮銀,好似星海,浪漫感UP!旁邊大型魚缸為宴會增添了一份特殊的氛圍。✪ 紫蘇蒸大閘蟹 ⌫ 又係大閘蟹嘅季節啦!當然要叫返隻大閘蟹止下癮😍大閘蟹約五両,蟹肉質地鮮甜。最正都係濃郁的蟹黃,見到都垂涎欲滴😋!✪ 蟹粉小籠包 ⌫見到迷你蒸籠上枱已經急不及待打開。剛剛蒸起的蟹粉小籠包,好香。包子皮薄而有彈性,內部填滿了濃郁的蟹黃湯汁和鮮美的蟹肉。每一口都充滿了鮮甜的蟹味。✪ 晚市孖寶F餐 ⌫ 我地選擇了孖寶F餐,有上湯澳洲龍蝦伊麵同古法蒸蝴蝶斑。澳洲龍蝦鮮美彈牙。伊麵有彈性,沾滿上湯!古法蒸蝴蝶斑鮮美,肉質滑嫩,加上豉油汁,簡單又美味。.【 星海 】📌觀塘開源道79號鱷魚恤中心2樓

✪ 紫蘇蒸大閘蟹 ⌫

✪ 蟹粉小籠包 ⌫

✪ 晚市孖寶F餐 ⌫
【 星海 】
📌觀塘開源道79號鱷魚恤中心2樓
8月26日星期六晚上,職員為我們送上食物,期間 職員攪拌我們的食物,把我們的肉掉在桌子上,並嘻皮笑臉地說:「哎呀,我整跌左你哋舊肉。」隨後便撿走。之後,職員去收銀處和在坐其他員工聊天,幾位女同事同一時間看向我們桌子。當天的顧客人數不多,女職員也是站着無所事事,周圍看和發呆,幾位女同事也在閒談。

2023-09-08
星海我有聽過但未去過.原來觀塘係有.所以同咗屋企人去飲下午茶試吓!食物方面:蒸嘅點心叫咗⚪️蝦餃.鮑魚燒賣.黑松露野菌餃蝦餃爽滑彈牙又大粒!燒賣配搭鮑魚又靚又好食!野菌餃好香黑松露味而且皮薄料多好食!香口煎炸嘅叫咗⚪️蜜汁叉燒酥.蘿蔔千絲天鵝酥.蒜茸蝦春卷三樣都好食.而我最鍾意食叉燒酥😋入口鬆脆叉燒肥瘦適中.甜甜地好好食!另外再有叫咗⚪叉燒腸粉.瑤柱花膠灌湯餃一如既往叉燒好食腸粉好滑.灌湯餃好多料口感好豐富👍🏻小食叫咗⚪️滷水鵝掌翼.花雕醉雞翼滷水汁好香好惹味.醉雞翼酒味好重但唔會過多.過多同浸得耐會令到雞翼變苦!整體方面: 地方好大好靚.一入去就見到個啲燈好華麗.個枱佈置得超靚.仲有戶外草地可以證婚.超適合婚宴.影相一定好靚.所以我飲完茶都有過去打卡超出片👍🏻而點心全部都係即叫即整熱辣辣.賣相令又好食😋過幾日中秋節.岩哂一家大細一齊食👍🏻
星海我有聽過但未去過.原來觀塘係有.
所以同咗屋企人去飲下午茶試吓!

食物方面:

蒸嘅點心叫咗
⚪️蝦餃.鮑魚燒賣.黑松露野菌餃

蝦餃爽滑彈牙又大粒!
燒賣配搭鮑魚又靚又好食!
野菌餃好香黑松露味而且皮薄料多好食!

香口煎炸嘅叫咗
⚪️蜜汁叉燒酥.蘿蔔千絲天鵝酥.蒜茸蝦春卷

三樣都好食.而我最鍾意食叉燒酥😋
入口鬆脆叉燒肥瘦適中.甜甜地好好食!

另外再有叫咗
⚪叉燒腸粉.瑤柱花膠灌湯餃

一如既往叉燒好食腸粉好滑.
灌湯餃好多料口感好豐富👍🏻

小食叫咗
⚪️滷水鵝掌翼.花雕醉雞翼

滷水汁好香好惹味.
醉雞翼酒味好重但唔會過多.
過多同浸得耐會令到雞翼變苦!

整體方面:
地方好大好靚.一入去就見到個啲燈好華麗.
個枱佈置得超靚.仲有戶外草地可以證婚.
超適合婚宴.影相一定好靚.
所以我飲完茶都有過去打卡超出片👍🏻
而點心全部都係即叫即整熱辣辣.
賣相令又好食😋
過幾日中秋節.岩哂一家大細一齊食👍🏻
放工來到觀塘星海 - 觀塘和媽媽吃飯,我是第一次來這家中菜廳吃飯,甫入店內,就被天花的紫色花海吸引住,氣氛浪漫非常。遠望去就是中央大舞台,零柱位大廳,加上特設 50 呎海洋生態水族長廊,深藍色的主色都予人時尚典雅感,非常適合舉辦婚禮宴會。餐牌上有多款新品,除此之外,亦有孖寶等廚師推介選擇。上湯澳洲龍蝦伊麵底龍蝦非常大隻,而入口啖啖肉,肉質新鮮爽口,細緻Q彈;而伊麵吸收了滿滿的龍蝦精華及上湯,口感濕潤而不糊口,滿分推介! 川貝海底椰燉鱷魚肉花膠湯燉湯夠足料,味道清潤鮮甜,花膠滑捊捊,帶有點點黏稠感,鱷魚肉的味道有點像豬肉,令整個燉湯的味道變得鮮甜有肉香,潤肺止咳一流。 古法沙薑雞沙薑雞肥美多汁,肉質嫩滑,雞皮軟滑甘香,吃時加點沙薑醬及蒽油,味道更鮮更好味。 乾扁粉絲蝦煲鮮蝦與粉絲一向都是perfect match,而這個乾扁粉絲蝦煲,煲內放有大量鮮蝦,肉質Q彈爽口,粉絲煮得非常乾身,入味之餘,又帶有蒜香及蝦鮮味,媽媽吃後讚口不絕。埋單時,待應為我們送上紅豆沙糖水,感覺超窩心。

餐牌上有多款新品,除此之外,亦有孖寶等廚師推介選擇。

上湯澳洲龍蝦伊麵底

川貝海底椰燉鱷魚肉花膠湯

乾扁粉絲蝦煲

埋單時,待應為我們送上紅豆沙糖水,感覺超窩心。
2023-09-14 158 浏览
中秋節臨近一於同家人,去食中秋節晚飯,#星海.譽宴 位置方便鄰近觀塘地鐵站。其佈置華麗,且樓底高,無柱無遮擋視線,枱與枱間嘅空位都算多,所以都唔會太迫夾。以紫藍色燈光。仲有養D海水魚添。就好似置身於海洋當中。餐牌內有多款選擇,小菜,海鮮,一應俱全。✨️ 川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯-$98內有雪耳、無花果、花膠、瘦肉等等。飲落清甜順喉,帶點海底椰香味,簡直是滋陰潤肺嘅湯水。✨️ 古法沙薑雞-$118原隻雞,肉嫉白滑,唔似冰鮮貨,現時半價都唔洗,值得一試。✨️ 鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦-$598上菜時已經嗅到好濃嘅白胡椒味,白胡椒味跟龍蝦肉很配,龍蝦外款肉質厚肉彈牙,每一嚿都啖啖肉,唔只淨係得個殼味道鮮美。無論口感同味道都一流。總結,觀塘星海.譽宴 水滾茶靚環境正,外面仲有座位供應,確實系家庭聚餐及婚宴嘅好地方。📍星海.譽宴 (鱷魚恤中心)觀塘開源道79號鱷魚恤中心2樓

✨️ 川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯-$98

✨️ 古法沙薑雞-$118
原隻雞,肉嫉白滑,唔似冰鮮貨,現時半價都唔洗,值得一試。

✨️ 鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦-$598
唔只淨係得個殼味道鮮美。無論口感同味道都一流。

📍星海.譽宴 (鱷魚恤中心)
觀塘開源道79號鱷魚恤中心2樓
2023-09-08 2700 浏览
「星海」鄰近觀塘港鐵站,經連接的商場通道便可到達,地點非常便利。擁有漂亮的天花燈飾,特長的水族魚缸,還有舞台設置,裝飾得浪漫優雅。✨️ 川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯今日開會時間長,感到喉嚨乾乾的,想喝點燉湯滋補一下。這個川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯正合我意。燉湯足料,滿滿椰香,花膠充滿膠質,燉湯味道甜美順喉,喝下令人感到舒服。✨️ 鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦整隻澳洲龍蝦放在鐵板上,隨着職員把白胡椒醬汁淋在龍蝦上,濃郁芳香的香氣頓時撲鼻而來。約斤半的澳洲龍蝦肉厚,肉質爽口,味道鮮美。味鮮的龍蝦配搭惹味的白胡椒醬汁,真的非常美味。✨️ 古法沙薑雞雞香味濃。沙薑醬的獨特香氣和味道,令雞肉更添美味和香口,也令雞肉吃起來更嫩滑。這個古法沙薑雞風味極佳。✨️ 楊枝甘露冰凍的芒果奶露中有芒果粒、柚子肉和西米。柚子肉含微酸帶甜的味道,在不甜膩的楊枝甘露中,甜酸相間,給人帶來清爽。✨️ 紅豆沙店員送上飯後甜品 - 紅豆沙。紅豆入口軟腍,清甜中帶一股果皮香,令人滿足。這裏交通便利,真的是適合婚禮或宴請親朋好友的地方。朋友說他將於中秋節跟家人在這裏吃飯,被他提醒,中秋節快到,我也要快快來訂座。
✨️ 川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯
川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯
✨️ 鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦
鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦
✨️ 古法沙薑雞
✨️ 楊枝甘露
楊枝甘露
冰凍的芒果奶露中有芒果粒、柚子肉和西米。

✨️ 紅豆沙
紅豆沙
2023-09-05
川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯
鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦
楊枝甘露
紅豆沙
2023-09-08 161 浏览
放假約爸媽去觀塘「星海. 星海薈」飲下午茶,去到酒樓已經好多人等候入座。月尾就中秋佳節見到門外擺放盤菜及套餐菜單好吸引,這裏環境優美中秋節可以同屋企人在這裏聚餐👍菜心排骨炒麵嫩綠的菜心和多汁的排骨,搭配河粉炒得香氣四溢,口感豐富。菜心的清爽和排骨的鮮嫩帶出美味的層次感。脆皮皇子乳鴿脆皮皇子乳鴿外皮炸得酥脆,能夠保持乳鴿的鮮嫩口感,好香口。海蜇拼燻蹄海蜇和燻蹄是最佳配搭,海蜇好爽脆,燻蹄半肥半瘦沾上醋食,味道即時提升。瑤柱花膠灌湯餃瑤柱和花膠令湯底更鮮味十足,湯餃材料豐富,每一啖都食到花膠同鮮蝦。柱候金錢肚金錢肚好淋好入味,豆腐卜吸入湯汁好好味。原隻鮮蝦腸腸粉熱辣辣上枱,皮好薄蝦肉好爽口彈牙,沾上甜豉油食,絕配🤤點心拼盤基本每一枱必點,有四款點心每款有兩件,有燒賣、粉果、豆苗餃同黃金糕樣樣都好新鮮。

菜心排骨炒麵

脆皮皇子乳鴿
脆皮皇子乳鴿外皮炸得酥脆,能夠保持乳鴿的鮮嫩口感,好香口。

海蜇拼燻蹄

瑤柱花膠灌湯餃

柱候金錢肚
金錢肚好淋好入味,豆腐卜吸入湯汁好好味。

原隻鮮蝦腸
腸粉熱辣辣上枱,皮好薄蝦肉好爽口彈牙,沾上甜豉油食,絕配🤤

2023-08-30 295 浏览
平時都係媽咪跟我去食我食過認為好味嘅餐廳,估唔到有朝一日竟然會掉番轉。🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️上星期佢同某auntie食過呢間酒樓之後,就話搵日同我食,咁啱今日攞咗假陪老豆去拎回鄉卡,我就話不如拎完卡搭車過嚟食啦,反正都咁近。通常主打做婚宴嘅酒樓都唔會太難食,呢間都唔例外,食物中規中矩,味道ok但未至於有驚喜,不過點心款式選擇算多,有懷舊系列亦有新派造型系列。當中最得我歡心嘅係竟然有鵪鶉蛋燒賣,而且味道唔錯。媽咪極力推薦呢個春風得意腸,入面包咗釀咗蝦膠同粟米嘅油炸鬼,口感豐富,而且油炸鬼唔會太腍,仲保持到少少脆度,但搭配嘅豉油太鹹。呢個點心拼盤每款各有2件,啱晒2個細食嘅女仔嗌嚟Share,不過媽咪同老豆都話個黃金糕好硬好難食,我冇食唔知,但個燒賣同菜苗餃係正常嘅,不過個潮州粉果一夾就散,個皮嘅澄麵同水嘅比例應該出咗問題……🤔🤔星洲炒米係下午茶時段供應嘅,呢個分量賣58蚊好抵食,而且炒得好乾身,唔會太油,味道貼近茶記口味,配料有叉燒、蝦仁、韭黃、雞蛋、洋蔥等,算幾足料。最差係呢個五香牛雜,除咗牛腸炆得算入味,其餘牛肚、牛肺都超韌,仲要下面墊勁多蘿蔔,有渣又唔入味,失敗!因為呢間酒樓係婚宴集團旗

鵪鶉蛋燒賣

春風得意腸

星洲炒米

五香牛雜

因為呢間酒樓係婚宴集團旗下,所以場內主打無柱式設計,夠晒開揚,室外仲有一個小場地可以做戶外證婚。

2023-08-29
鵪鶉蛋燒賣
春風得意腸
星洲炒米
2023-08-26 129 浏览
兩個閒人今天逛觀塘大型商場,先在地鐵站附近的鱷魚恤中心【星海.星海薈】午膳,這裏的佈置華麗奪目,無柱大堂, 單邊落地玻璃窗, 開揚寬敞, 另一邊入牆珊瑚魚魚缸好吸睛, 還有一個大露台供婚禮或大型宴會,相信主打宴會酒席罷。先從海鮮菜單中找到:蒜蓉蒸花竹蝦~ 脆炸蒜蓉灑在開邊中蝦上蒸, 鮮甜的蝦滆入了墊底的粉絲,確實惹味,蝦肉爽口彈牙, 粉絲有咬感。再嚐脆皮王子乳鴿~鴿肉嫩滑味道恰到好處, 鴿骨炸至脆口, 把脆骨吃碎入口,既滋味又有嚼感。又從小食推廣菜單中選了三款:煙燻鴨胸~煙燻味香濃, 鴨肉質素佳, 入口好有咬感。沙薑豬手粒~去了脂的豬手切成小方粒再以沙薑味混調, 爽軟而不乏口感, 佐酒佳選。蜜燒黑豚肉~黑豚肉肉質到位, 蜜味甘甜可口, 肉混醃料燒烤真是好配合。肚子飽飽了,立刻開始逛街。

另一邊入牆珊瑚魚魚缸好吸睛,

還有一個大露台供婚禮或大型宴會,

相信主打宴會酒席罷。
蒸花竹蝦

脆皮王子乳鴿

又從小食推廣菜單中選了三款:
煙燻鴨胸~煙燻味香濃, 鴨肉質素佳, 入口好有咬感。

肚子飽飽了,立刻開始逛街。
蒸花竹蝦
脆皮王子乳鴿
2023-08-24 1719 浏览
觀塘「星海」在鱷魚恤中心2樓,地鐵出口經APM直達,十分方便,今晚和朋友一起來吃晚飯。餐廳裝修豪華,尤其是閃亮的天花燈飾,一個特長魚缸,七彩艷麗的熱帶魚在珊瑚間游來游去,別有氣派。地方開揚,盡頭是金碧輝煌的舞台,最適合做婚宴場地,可以筵開30席。更有户外部份,西式婚宴一樣合宜。我們就選了餐牌推介的菜式:“鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦”,用平底鍋上枱,滾得吱吱作響,熱度十足。龍蝦已經斬好一件件,方便食用。龍蝦肉爽甜滋味,胡椒微辣,想不到更能帶出龍蝦鮮味,我連龍蝦腳也不放過。“古法沙薑雞”,原隻大肥雞,厚肉嫩滑,點少許沙薑醬,特別惹味,真是久違了的味道。“川貝海底椰鱷魚肉燉花膠湯”,材料豐富,有川貝、海底椰、花膠、紅棗、鱷魚肉等熬成的老火湯,清甜口感,滋補潤肺。“原籠蔗糖馬拉糕”,一大籠,切開八件,熱焫焫送上。馬拉糕鬆化無比,有香濃蔗糖味,甘甜可口。最後,還有紅豆沙糖水奉送,紅豆起沙,質素也不錯。「星海」的食物質素有水準,加上環境又華麗,在這裏用餐實在是享受。

更有户外部份,西式婚宴一樣合宜。

我們就選了餐牌推介的菜式:

最後,還有紅豆沙糖水奉送,紅豆起沙,質素也不錯。
  • 鐵板焗龍蝦,古法沙薑雞,鱷魚肉燉花膠湯,蔗糖馬拉糕
2023-08-19 164 浏览
今日約咗朋友到觀塘食晚飯。觀塘眾多餐廳,我同朋友間咗間酒樓食飯。呢間酒樓設計新穎,座位闊落,而且配光喑分明的燈光,令人有一種浪漫的氣氛, 再加上有一個寬闊,而且富心思設計的大舞台, 是一個非常適合舉行婚宴的場地。1)古法沙薑雞一隻$118 沙薑雞優惠價$118一隻,沙薑雞大大隻,熟度煮得剛剛好,皮薄多肉,底下充滿雞汁,好滋味!雞肉好滑,好嫩,好juicy。2) 鐵板白胡椒蒸澳洲龍虾$598 優惠價係餐牌見到個鐵板白胡椒蒸龍蝦好吸引!嚟到果然冇失望,龍蝦擺盤好靚好有氣勢,啱晒打卡,龍蝦底下有洋蔥鋪底,可以吸滿龍蝦鮮味。龍蝦好大隻,而且好厚肉。味道方面,龍蝦肉爽口彈牙,啖啖鮮味。3)川貝海底椰燉鱷魚肉花膠湯$98我地仲叫咗個湯,個湯湯頭好甜。個湯材料豐富,材料有瘦肉、川貝、鱷魚肉同花膠湯等等,飲得出好滋潤。#相机食先 #手机食先 #美食博主 #香港美食 #香港探店 #香港旅游攻略 #香港旅游好去处 #香港美食推荐# 星海.星海薈# 觀塘#地區美食 #粵菜 #觀塘鱷魚恤中心 -星海.星海薈( T:28119788)

1)古法沙薑雞一隻$118

2) 鐵板白胡椒蒸澳洲龍虾$598 優惠價

3)川貝海底椰燉鱷魚肉花膠湯$98
# 星海.星海薈# 觀塘#地區美食 #粵菜 #
觀塘鱷魚恤中心 -星海.星海薈( T:28119788)
今日同阿女,老公黎到觀塘星海飲茶,下午茶選擇好多,有點心、小菜、燒味、炒粉麵飯等蜜汁叉燒腸腸粉皮好滑,叉燒好鮮味,芫荽夠多又香口點心拼盤有健康粗糧糕,菜苗餃,潮州粉果,蟹籽燒賣皇,每樣各兩件粗糧糕有d似鬆糕口感,好鬆軟又唔甜菜苗餃好多料,菜苗好嫩,蝦肉都唔錯粉果皮厚度適中,餡夠多味道幾好燒賣係絞肉脆皮燒腩肉個皮非常脆,聽到咔嚓聲,肉都充滿豬香,配埋黃芥末仲好味蜜燒黑豚肉燒到燶燶地邊又夠大件蜜汁唔會死甜,肉質好有咬口唔會鞋胡椒鹹菜豬肚豬肚肉厚又滑,仲加左爽口雲耳,紅椒;胡椒味好夠,暖胃豉椒斑頭腩炒河斑頭腩好嫩滑又有魚香,夠新鮮仲加左新鮮三色椒同紫洋蔥河粉好軟滑又炒得有鑊氣

蜜汁叉燒腸
腸粉皮好滑,叉燒好鮮味,芫荽夠多又香口

點心拼盤
有健康粗糧糕,菜苗餃,潮州粉果,蟹籽燒賣皇,每樣各兩件
粗糧糕有d似鬆糕口感,好鬆軟又唔甜
菜苗餃好多料,菜苗好嫩,蝦肉都唔錯
粉果皮厚度適中,餡夠多味道幾好
燒賣係絞肉

脆皮燒腩肉
個皮非常脆,聽到咔嚓聲,肉都充滿豬香,配埋黃芥末仲好味

蜜燒黑豚肉
燒到燶燶地邊又夠大件
蜜汁唔會死甜,肉質好有咬口唔會鞋

胡椒鹹菜豬肚
豬肚肉厚又滑,仲加左爽口雲耳,紅椒;胡椒味好夠,暖胃

豉椒斑頭腩炒河
斑頭腩好嫩滑又有魚香,夠新鮮
仲加左新鮮三色椒同紫洋蔥
河粉好軟滑又炒得有鑊氣
放假跟爸爸媽媽外出飲茶,到訪位於觀塘鱷魚恤中心的「星海.星海薈」甫走出電梯望上去是一片白色花燈海,走進酒樓感覺華麗,片片粉、紫及白色的閃燈鋪滿天花;地氈、桌布及座位也講究,整個格局配搭得宜毫無違和感,非常適合作為婚宴場地2⃣時開始可享用下午茶時段價格,茶位$9⃣,上菜速度極高==========🔹脆皮燒腩肉 $68外皮燒得極香脆充滿鹹香,肉質緊緻有彈性,口感層次豐富,肥瘦比例平衡,出色!推介指數:9/10==========🔹蜜燒黑豚肉 $75黑豚肉燒至燶邊,厚身大件蜜汁調得恰好,肉質緊實軟嫩帶點筋膜,豬香味道突出推介指數:8/10==========🔹點心拼盤 $50健康粗糧糕、菜苗餃、潮州粉果及餐籽燒賣皇各兩件粗糧糕鬆軟綿密帶點Q感,甜度低菜苗餃蝦肉及菜苗滿滿又新鮮,餃皮濕度適中又煙韌粉果餡料有蝦米、沙葛、花生、肉碎,調味剛好燒賣大粒得體,口感不錯推介指數:8/10==========🔹醬皇蒸鳳爪 $23.8鳳爪大隻肉厚,賣相得體醬皇味道調得恰到好處,鹹甜平衡推介指數:8/10==========🔹蜜汁叉燒腸 $27.8腸粉皮薄而嫩滑;餡料同樣充足,叉燒肉嫩彈牙,芫荽香口推介指數:8.
2⃣時開始可享用下午茶時段價格,茶位$9⃣,上菜速度極高
🔹脆皮燒腩肉 $68
推介指數:9/10
🔹蜜燒黑豚肉 $75
黑豚肉燒至燶邊,厚身大件
蜜汁調得恰好,肉質緊實軟嫩帶點筋膜,豬香味道突出
🔹點心拼盤 $50
健康粗糧糕、菜苗餃、潮州粉果及餐籽燒賣皇各兩件
粗糧糕鬆軟綿密帶點Q感,甜度低
菜苗餃蝦肉及菜苗滿滿又新鮮,餃皮濕度適中又煙韌
粉果餡料有蝦米、沙葛、花生、肉碎,調味剛好
燒賣大粒得體,口感不錯
🔹醬皇蒸鳳爪 $23.8
鳳爪大隻肉厚,賣相得體
醬皇味道調得恰到好處,鹹甜平衡
🔹蜜汁叉燒腸 $27.8
腸粉皮薄而嫩滑;餡料同樣充足,叉燒肉嫩彈牙,芫荽香口
🔹胡椒鹹菜豬肚 $70
加入紅椒、雲耳、芹菜等配料,份量充足
豬肚厚身爽彈,配料新鮮又配搭得宜,胡椒味非常濃郁,好醒胃
🔹豉椒斑頭腩炒河 $98
加入三色椒及紫洋蔥等配料
斑頭腩雪白嫩滑,魚香豐富,魚皮油香滿滿,走油功夫做得出色
三色椒及紫洋蔥新鮮爽口,河粉極為軟滑,調味正好又不算油膩,父母都大讚
2023-08-15
  • 燒腩仔
  • 蜜汁叉燒腸
  • 胡椒鹹菜豬肚
  • 豉椒斑頭腩炒河
2023-08-04 209 浏览
今晚食咗幾樣嘢,只有個例湯同金銀蛋莧菜係正常。其他餸,真的很差。薑葱澳洲龍虾粉丝煲,我未食過啲龍虾鞋到乾,我相信就萛普通學厨都唔会煮得咁差。金銀蒜斑球籠仔蒸飯,好明顯啲魚预早煮好先,再掉到飯上面再蒸。啲魚老又乾又無味。燒味拼盆得三樣嘢,好咸的燒肉,普通的海折,霉霉的豉油雞。這五樣嘢,合共$1190。每人約四舊。完全不值。其實,睇openrice話這麽多人話呢度啲嘢好食,啲人的要求都好低。唔好嚟,唔好嚟,唔好嚟(重要的説話要講三次)。唔会有损失。

燒味拼盆得三樣嘢,好咸的燒肉,普通的海折,霉霉的豉油雞。

這五樣嘢,合共$1190。每人約四舊。完全不值。

唔好嚟,唔好嚟,唔好嚟(重要的説話要講三次)。唔会有损失。
2023-08-04