2022-05-26 334 浏览
原來銅羅灣有一間叫春嬌既越南餐廳,唔知係咪因為根據套電影名黎改呢🤔為食貓就係因為比佢個名同食物既價錢而吸引左入去環境餐廳環境好光鮮,而且重好有越南feel,感覺上好舒服好chill食物為食貓同朋友叫左個招牌春嬌火車頭叻沙、手抓餅同埋志明奶茶share推介:招牌春嬌火車頭叻沙 (4/5)個叻沙既湯底超濃郁❤️❤️直頭有d似掛湯咁,每條粉都沾到叻沙既味,非常唔錯。另外,入面d料都算幾多同埋個粉都大份,1個人食都好飽👍🏽至於個手抓餅同埋志明奶茶(3/5)就比較普通原本為食貓比志明個名吸引著,但點知飲落就有d失望,因為d冰幾多下,搞到本野淡左,而且比較甜,所以不喝也罷不過以呢個價錢同食物質素黎講,都可以一戰既
原來銅羅灣有一間叫
春嬌
既越南餐廳,唔知係咪因為根據套電影名
黎改呢🤔為食貓就係因為比佢個名同食物既價錢而吸引左入去

食物

推介:
招牌春嬌火車頭叻沙 (4/5)

另外,入面d料都算幾多同埋個粉都大份,1個人食都好飽👍🏽

至於個手抓餅同埋志明奶茶(3/5)就比較普通
手抓餅
志明奶茶
而且比較甜,所以不喝也罷

不過以呢個價錢同食物質素黎講,都可以一戰既

• 招牌春嬌火車頭叻沙
2022-05-20 322 浏览
話說,當日周圍行下,睇下有咩好食啦,見到個名咁得意既,就入去試吓啦。講起春嬌,當然會諗起套電影《志明與春嬌》啦。嗌左個扎肉,配埋啲蔥油,都幾好食,大約有6塊。然後,嗌左個豬扒飯加煎蛋(另外加錢),嘢飲飲左龍眼冰,甜甜地,幾好飲總括來講,幾好食,諗唔到食咩,可以試下既。
講起春嬌,當然會諗起套電影《志明與春嬌》啦。
扎肉

嗌左個扎肉,配埋啲蔥油,都幾好食,大約有6塊。

總括來講,幾好食,諗唔到食咩,可以試下既。
下午茶
2022-05-18 3672 浏览
見到呢間零負評越南餐廳 梗係要試吓係咪咁好食啦😛起加路連山道一帶好多野食 好彩今日早啲去 唔洗等位有飯有湯粉 撈檬 小食呢啲例牌菜色 款式算多Lunch menu包飲品自動落單等咗5分鐘已經上菜🔥▶️招牌蔥油烤牛肉撈檬 ($56)望落去好豐富多料😍好似人哋韓式拌飯咁有青瓜 紅蘿蔔絲 蔥油 炸蒜 超級多牛肉粒 仲有花生碎🥜撈檬份量幾多 醬汁已經預先放起枱面 自己調節味道味道相當惹味 原先牛肉已經醃製咗 真係幾似韓式牛肉味🤣應該同一隻醃料 食食吓覺得有少少鹹 不過可接受之後撈檬醬汁少少酸酸甜甜咁 好開胃檬粉質感好好 幾有彈性唔易爛🥢 凍食又掛少少汁 啱夏天食🧊🥒青瓜🥕紅蘿蔔絲冇任何調味 所以食落清新 而且好爽脆 其實食落唔係好咬到蔥油 蒜同花生碎 不過味道已經混入咗撈檬 係幾香嘅 但係成口蒜味🙈唯一做得冇咁好係牛肉某部份韌🐂有趣係佢嘅牛肉食落似豬肉😂唔知係好定唔好呢?▶️茉莉花茶🌺跟餐飲品 另外可以揀龍眼水雖然係茶包 但係佢算靚 有真花嘅茉莉花味香 茶唔苦🍵-難怪零負評 果然有返咁上下水準👍🏻 香港唔係咁易揾到好食越南菜環境都唔錯 入面多位 餐廳牆掛咗啲好越feel嘅裝飾 感覺幾warm🇻🇳服
見到呢間零負評越南餐廳 梗係要試吓係咪咁好食啦😛
起加路連山道一帶好多野食 好彩今日早啲去 唔洗等位
有飯有湯粉 撈檬 小食呢啲例牌菜色 款式算多
Lunch menu包飲品
自動落單等咗5分鐘已經上菜🔥

▶️招牌蔥油烤牛肉撈檬 ($56)
望落去好豐富多料😍好似人哋韓式拌飯咁

▶️茉莉花茶🌺
跟餐飲品 另外可以揀龍眼水
雖然係茶包 但係佢算靚 有真花嘅
茉莉花味香 茶唔苦🍵

服務好好 上菜超快 而且即使多人 侍應姐姐同哥哥都冇黑面 反而仲好有禮貌咁簡接話俾我地知出面有人等緊枱 起碼你感覺佢唔係吹你走
價錢亦抵食 經過我搜尋🔍起銅鑼灣搵食真係貴 起碼$100 所以呢間平均$60 冇加一又高質黎講真係非常抵食
On budget又想食好西就快啲save低啦😉
招牌蔥油烤牛肉撈檬
今天一行五人來到位於銅鑼灣的越南餐廳——春嬌❣️由於同行朋友中有人叫志明,身為香港人必定看過〈志明與春嬌〉,所以今天跟着志明特地來找春嬌一嚐究竟🤭😜 在疫情確診數字回落的同時,星期日的銅鑼灣亦開始慢慢回復當初擠擁的人流。大約2:30pm來到,不用等位便可入座👏🏻 店鋪環境充滿着越南氣息,牆上掛滿越南的裝飾品,挺有心思👍🏻 這家餐廳是以QR code手機自助order的,ordering system有點不太user friendly,朋友一不小心order了兩份相同的餐點😂😅 幸好同行友人還未點餐,免得麻煩店員,便吃了多點了的那份🤣🤣 這邊廂order完,那邊廂就來了飲品,很有效率❣️👏🏻 我們全都order了「志明奶茶」,優惠價 $9奶茶味道濃郁,配碎冰,唯一比較不好的是包裝略嫌不夠環保,不過若然喝不完的話,這也反而變成好處,可以外帶繼續慢慢喝,不用浪費🤭(我就是這樣😂) 接着食物也陸陸續續來齊了,我點的是香茅豬扒叻沙金邊粉🐷(加魚腐2件 $8 及 扎肉5片 $10)叻沙味道很好,夠濃味,份量足夠,有兩顆完整的豆卜(很多餐廳都是將豆卜切半當作兩顆),金邊粉略嫌有點「痴住咗」,但是

香茅豬扒叻沙金邊粉

叻沙味道很好,夠濃味,份量足夠,有兩顆完整的豆卜(很多餐廳都是將豆卜切半當作兩顆),金邊粉略嫌有點「痴住咗」,但是湯底和食材搭救,不扣分🤭❤️ 這碗叻沙的份量真的很足夠,我……吃剩了半碗金邊粉,對大部分女生來說份量是好好好足夠🤣🤣🤣

香茅豬扒味道都不錯,不過偏薄身😅😅

每次吃叻沙都很期待吃豆卜,被濃湯浸透的豆卜❣️❣️❣️超好吃❤️

另外,朋友點的火車頭叻沙竟然有一大塊魚肚😱 朋友不吃所以整片給我了🤭

這是我吃剩的,原本真的是一大塊!😂 這片魚肚叫做「魚肚」比起叫做「花膠」更適合,因為這是爽脆的口感,沒有膠質feel。🤭 雖然這不驚艷,但真的很驚喜,而且我也沒期待會有很高質素的「花膠」,所以完全沒有失望,畢竟重膠質又厚身大片的花膠的價錢本來就不便宜😂 $100內的火車頭能有這質素是我可接受的範圍。

其實我們還order了燒豬頸肉、春卷,不過忙着吃而沒有拍照😝

此外,其實店舖比較迫狹,不過店面乾淨,香港租金昂貴,小店用盡每尺每寸,我估計大部分香港人和我一樣都習慣了😅😅 所以沒有什麼問題😊

除了環境和食物質素以外,店員服務也很好👍🏻 店內有一個男女共用的洗手間,尚算乾淨😊 話說我想去洗手間,不過當時洗手間有人,所以我就返回座位繼續點餐,豈料隔了幾分鐘,店員特地走來提醒我洗手間available了,真的很窩心👍🏻👍🏻👍🏻

📍總括而言,食物好味、服務優質、價錢不貴、份量足夠,性價比高❣️ 我會再次到訪😎
2022-04-03
午餐
香茅豬扒叻沙金邊粉
2022-02-28 769 浏览
🌃 越南餐廳裝修帶有濃厚的越南氣氛, 牆上部有多個越南的廣告版, 還有多個越南風味的吊燈。.👨‍👩‍👧‍👧以下為4人份參考(💲人均$4x) ( 下午茶 ).🍲 小棠菜喇沙金邊粉💲 50👉 呢個並非下午茶餐, 所以份量會較多, 一上菜已經聞到濃烈嘅喇沙味,食落除咗有喇沙味仲有椰香, 辣度適中, 配料有小棠菜、豆卜、蘿蔔、 香蔥、 脆蒜 等等, 還有牛丸, 牛丸係餐牌名冇嘅, 如果本身唔想食牛嘅人士要留意, 一碗喇沙湯有咁多配料, 食完有滿滿嘅滿足感🤤.🍲 河內燒洋蔥牛肉脆豬豬💲 34👉 牛肉有三至四塊,生菜底, 配上滿滿的洋蔥汁和洋蔥片, 脆豬包鬆脆, 幾香口, 不過如果係越南法包會更好會更有越南風格。.🍲 牛骨湯河/金邊粉💲 +12👉 呢個必點, 本身小食唔夠飽, 配上呢個啱啱好,牛骨湯底幾鮮甜, 配料仲有好似無限嘅蔥, 同埋脆蒜。.🍲 米網春卷配美國薯條💲 34👉 小編好鍾意食越南春卷, 因為米網外皮好鬆脆, 呢款都冇令我失望, 美國薯條都幾香脆, 但如果薯條換上越南小食會更好, 因為配合番越南餐廳🤣.🍹 各款飲品💲 熱龍眼水免費, 凍龍眼水加兩蚊, 志明凍奶茶加九蚊。👉

🍲 小棠菜喇沙金邊粉

💲 +12

🍲 米網春卷配美國薯條
💲 34

🍹 各款飲品
💲 熱龍眼水免費, 凍龍眼水加兩蚊, 志明凍奶茶加九蚊。
👉 龍眼水幾滋補, 味道幾清甜, 底部還有唔少龍眼肉,
👉志明凍奶茶,其實好似泰國奶茶, 係用煉奶, 茶底幾香濃, 甜度適中。

🤠 通粉 foodie 食評總結 :
👉 春嬌這間餐廳, 靈感應該取至春嬌與志明這套電影, 但與越南毫無關係, 這間餐廳走越南路線, 但小食比較多非越南菜式, 感覺有點不正宗, 但從食物質素嚟講,係ok嘅, 都符合香港人嘅口味, 同埋裝修環境不錯, 幾有越南氣氛,用嚟打卡一試無妨。
🕍春嬌
銅鑼灣加路連山道9A號地舖
此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
2022-01-27 595 浏览
喺大坑上急救班,放飯又唔想行大遠去食飯,咁緊係揀銅鑼灣嘅餐廳啦😛😛😛咁呢日我京貿貿然同友人行咗入呢間餐廳入面試吓佢哋嘅越南嘢🤣🤣🤣個名好搞笑 唔知志明喺唔喺入面呢?Lmao 我哋一去到門口,個企喺門口嘅姐姐就勁熱情咁招呼我哋入去🤣🤣所以我哋就入咗去lu,仲要俾咗卡位我哋坐!佢嘅裝修都好有越南特色!可惜我冇影低到🤣座位都寬敞嘅,坐得幾舒服。佢落單係用手機Scan 張單上面嘅QR code 去落嘅,非常之方便,可以大家一齊睇Menu,方便咗啲時間嗰啲。 叫完嘢食我諗大約都唔駛五分鐘啲嘢食已經出咗嚟🤣🤣速度快到有啲嚇親我😂😂😂不過都好嘅,本身好肚餓,咁快就有嘢食都幾開心。不過我諗佢應該係一早整定咗好大份量先可以咁快出到餐啦,所以食物都相對上冇咁Fresh。我叫嘅係香茅豬扒撈檬,本身中學嗰陣時已經好鍾意食撈檬㗎啦,因為學校附近有一間又平又大份又正嘅小店🤣🤣所以成日幫襯佢哋,成為咗我嘅飯堂,所以呢度嘅評價都係以嗰度嘅檬粉為標準😋 首先講下個豬扒,我覺得個豬扒就有少少凍咗😢😢食得出香茅味,但係好明顯就一早炸好咁放喺到,食落口嘅時候仲有少少餘温嘅,但係就相對上冇咁脆口囉😮‍💨不過佢調味都唔錯,幾有喊

首先講下個豬扒,我覺得個豬扒就有少少凍咗😢😢食得出香茅味,但係好明顯就一早炸好咁放喺到,食落口嘅時候仲有少少餘温嘅,但係就相對上冇咁脆口囉😮‍💨不過佢調味都唔錯,幾有喊香幾惹味
至於佢嘅粉,我覺得都幾彈牙,同埋佢嘅配菜都俾得幾足吓🤪🤪🤪感覺上好似健康啲咁哈哈
但佢個汁就令我有少少失望lu,因為本身我以為佢個汁會好重魚露味同酸啲,點知食落口勁淡,仲要甜味重啲😮‍💨😭對一個重口味嘅人嚟講,呢個檬汁係完全唔ok!!好彩佢喺隔離放咗啲魚露啊醋啊嗰啲🤪加完就即刻好味哂 yeah!
2022-01-23 479 浏览
下晝四點鐘左右,經過加路連山道,覺得肚餓餓,見到個下午茶餐牌都幾吸引,於是走入去醫下個肚。餐廳裏面的裝飾唔錯,好有越南風味。問店員有乜好介紹,佢話嗰個招牌洋蔥豬扒脆脆豬都唔錯,於是我就叫呢一個下午茶餐,飲品係龍眼水。加$12可以食多一碗牛骨湯湯河粉。等咗一陣,熱辣辣的豬扒脆豬送上,味道唔錯。有少少似澳門的豬扒包。Kei Chai至於牛骨湯湯河粉,河粉幼細而滑,而骨湯清甜。龍眼水亦都清甜可口。總括都唔錯,店員亦好友善。
餐廳裏面的裝飾唔錯,好有越南風味。
加$12可以食多一碗牛骨湯湯河粉。
總括都唔錯,店員亦好友善。

• 龍眼水
2021-12-30 400 浏览
🐱🐷喺銅鑼灣附近行到攰攰地又開始餓喇 突然想食越南野😋上openrice搵搵下見到呢間越南餐廳叫「春嬌」,覺得都幾有趣 就試試佢啦~-「春嬌」附近都有唔少餐廳,但位置唔係喺銅鑼灣中心最熱鬧嘅地方,而且出面有啲毛毛雨 又凍,夜晚7點左右去到唔洗等位就入到😗-一坐低侍應姨姨就好nice咁攞咗兩杯熱水嚟🥰話出面凍啊 飲啲熱水暖暖先 好窩心!仲提醒可以手機落單-嚟到春嬌緊係要搵下志明🤣我地嗌咗一個志明咸雞湯檬 (可以揀撈檬,河粉,金邊粉等)啲雞好滑😍調味都岩岩好👍🏻 提提大家 入面都會有芫荽 九層塔 蔥 芽菜等嘅配菜 唔食嘅話要講聲或者手機落單都有得揀另外再嗌咗個魚片頭扎肉喇沙湯金邊粉🍜幾岩我地口味 唔會太過濃味 食落舒服😌同樣入面都會有啲豆卜 芽菜 蔥嘅配菜 唔食嘅話要記得揀番~見好耐冇食蝦餅 呢度又有 即刻嗌埋佢煎得好香脆仲配埋泰式辣醬💓啲蝦肉都好爽口彈牙 推介大家食😍走嗰時姐姐仲特登提我地要攞埋把遮💓好貼心🐱🐷總結:服務態度好好 有人情味而味道不錯的越南餐廳,會再嚟食💓❗️注意:要消費過200蚊先可以用信用卡,但八達通就冇限制
或者手機落單都有得揀

炸蝦餅
  • 越南脆炸蝦餅
  • 志明咸滑雞湯檬
2021-12-28 202 浏览
好少有越南下午茶,剛剛去完南華會打完保齡球,路過一試。豬仔包香脆、春卷很很新鮮!咖哩手抓餅非常好吃、咖哩汁絕配!再配熱龍眼茶非常特色、健康!服務態度也一流!銅鑼灣區竟有這樣的價錢和質素,極力推薦!
  • 馬來咖喱牛腩配手抓餅
2021-12-17 175 浏览
小編經歷佐一段長時間既自我封閉🏡(其實係純粹懶😌)好耐無分享過美食同喜悅🥰今日開始🔥 開始返享受多d人生今次突然好想去旅行好想食喇唦🌴🥥所以離到銅鑼灣覓食就比呢間春嬌吸引佐Order 佐一碗火車頭同喇唦湯面🍜係好傳統馬來西亞既口味每碗都大大碗又足料👍🏻喇叭湯味濃整體食物性價比高人均消費$70-80大家經開可以過離一試😋#春嬌#銅鑼灣美食#越南菜#馬來西亞菜#銅鑼灣越南菜 #銅鑼灣馬來西亞菜
小編經歷佐一段長時間既自我封閉🏡
(其實係純粹懶😌)
好耐無分享過美食同喜悅🥰

整體食物性價比高
人均消費$70-80
大家經開可以過離一試😋

2021-11-20 253 浏览
難得銅鑼灣又有越南菜,和媽媽相約一起拔草。週六下午來,人氣挺旺。稍等一會兒就入座,點了經典的火車頭金邊粉和喇沙豬排豬排入味,經典香茅味道,共兩塊。喇沙挺易入口,喝了幾口不會口乾舌燥。火車頭金邊粉,牛丸、牛腩、生牛肉、一大片花膠。六十多元銅鑼灣這個份量真的很不錯👌🏻。牛腩有點硬,生牛肉不會肥肉多,吃起來很舒服.金邊粉份量挺多,一個女生吃也很飽了!午餐還有飲品送,點了龍眼蜜,清甜芳香,滿足感max
難得銅鑼灣又有越南菜,和媽媽相約一起拔草。
週六下午來,人氣挺旺。
稍等一會兒就入座,點了經典的火車頭金邊粉和喇沙豬排

豬排入味,經典香茅味道,共兩塊。
喇沙挺易入口,喝了幾口不會口乾舌燥。

金邊粉份量挺多,一個女生吃也很飽了!

午餐還有飲品送,點了龍眼蜜,清甜芳香,滿足感max
2021-10-20 273 浏览
今日同朋友放工 嚟咗銅鑼灣一間冇咁近市區 比較寧靜少少嘅越南菜食下 佢個名叫做「春嬌」我朋友睇到即刻搞gah話咁志明呢🤣食得越南菜點都會嗌返碗 生牛肉湯河 其實我覺得一間好嘅餐廳 應該係最簡單嘅嘢都會整得好有心機好好食 所以我好鍾意呢啲簡單唔花巧嘅食物試下🥰 而佢都無令我失望 放工咁辛苦梗係要獎勵吓自己嗌番個椰青飲下啦 好清甜~d肉都好好食😚而我朋友就嗌咗碗喇沙花膠牛河 我哋兩個都冇諗過 原來喇沙同花膠係可以咁樣配搭 成件事都好新奇喇沙湯好濃郁 好食~
而我朋友就嗌咗碗喇沙花膠牛河
2021-09-01
2021-10-16 190 浏览
其實見到個名都覺得有點娘同out dated,但既然同事想食越南野就試吓去啦。而家好多餐廳都係用電話落單,極方便我自己就叫咗雞絲扎肉叻沙金邊粉,我諗由落單到送到去枱面大概只係用咗4/5分鐘,快過快餐。湯頭甜椰香味重,濃郁不膩,但未算正宗。豆卜索哂湯底一咬落去個口即刻充滿哂湯汁扎肉一般,刀工唔太好厚薄差太遠,雞絲大概有3條我叫個杯椰汁冰太甜都唔算太好飲最後同兩位同事食完行出餐廳只係歷時咗15分鐘,我地一致認為食完好似無食野落肚咁,因為份量太細啦!當下午茶應該還可以,正餐就完全唔夠飽

雞絲扎肉叻沙金邊粉

扎肉一般,刀工唔太好厚薄差太遠,雞絲大概有3條

我叫個杯椰汁冰太甜都唔算太好飲
午餐
2021-10-10 170 浏览
呢一間既服務係快到可以同澳牛比😂入座快上菜快收碟都快🤣🤣(但作為客就有種坐耐啲都唔好意思既感覺)..一直都好喜歡佢既撈檬但見到佢出左新湯底就試試:喇沙我叫左炸春卷喇沙金邊粉味道唔差 湯底都好濃不過愈食愈咸好彩lunch 都會送杯飲品我就叫左花茶 唔係好match🤣下次叫返龍眼冰甜返個口
呢一間既服務係快到可以同澳牛比😂
入座快
上菜快
收碟都快🤣🤣(但作為客就有種坐耐啲都唔好意思既感覺)
一直都好喜歡佢既撈檬

但見到佢出左新湯底就試試:喇沙
我叫左炸春卷喇沙金邊粉
味道唔差 湯底都好濃
不過愈食愈咸
好彩lunch 都會送杯飲品
我就叫左花茶 唔係好match🤣
下次叫返龍眼冰甜返個口
近排愛上左食越南牛河😆 知道公司附近有呢間評價唔錯嘅越南小店, 一於試吓好唔好食lunch set $63生熟牛肉金邊粉+$6 要多一粒牛丸飲品揀咗熱嘅茉莉花茶(套餐免費包埋)湯底好濃味, 偏鹹, 但係飲咗少少都唔會覺得口渴所以應該冇味精嘅配料方面: - 有生熟牛肉, 牛肉唔算好肥都幾好食- 仲有幾舊牛腩, 偏肥, 但係肉質鮮嫩, 其實如果唔介意食肥膏嘅朋友應該會覺得幾正☺️- 加咗一粒牛丸, 好香牛脂嘅味, 但係又唔會太油膩, 唔錯整體都覺得唔錯, 都算係好食嘅越南牛河, 如果喺附近嘅話都可以試吓👍🏻順帶一提呢度係用QR code落單, 方便又環保☺️👍🏻

lunch set $63
+$6 要多一粒牛丸
飲品揀咗熱嘅茉莉花茶(套餐免費包埋)

配料方面:
- 有生熟牛肉, 牛肉唔算好肥都幾好食

順帶一提呢度係用QR code落單, 方便又環保☺️👍🏻
2021-10-07