2021-10-06 156 浏览
有日放假去左銅鑼灣行街 見到有好多人排隊所以就一齊排下 試下呢間餐廳呢度都幾有越南風味 周圍都會掛住越南斗笠 牆身又有色彩鮮艷既窗花同掛畫 |河內麻香手撕雞 |醬汁係幾特別 同平時食到既胡麻醬唔同 呢度仲會加左花椒油, 麻麻辣辣咁手撕雞 雞肉嫰滑 加埋啲青瓜 都開胃既|馬來咖喱牛腩配手抓餅 | 咖喱既椰奶味較為濃郁 手抓餅比較油膩 一齊食會有啲膩 但牛腩薯仔炆得幾淋 比想象中好|生牛肉喇沙金邊粉| 好香椰奶味 但食落較為淡味 , 生牛肉算嫰滑,份量多都夠飽|荔枝茉莉茶|太甜 冇乜特別..........Ratings: 😋 5/10 💵7/10💭價錢親民 份量都好足夠 但野食平平無奇🤔
有日放假去左銅鑼灣行街 見到有好多人排隊

|馬來咖喱牛腩配手抓餅 |
咖喱既椰奶味較為濃郁 手抓餅比較油膩 一齊食會有啲膩
但牛腩薯仔炆得幾淋 比想象中好

|生牛肉喇沙金邊粉|
好香椰奶味 但食落較為淡味 , 生牛肉算嫰滑,份量多都夠飽

|荔枝茉莉茶|
太甜 冇乜特別
Ratings: 😋 5/10 💵7/10
💭價錢親民 份量都好足夠 但野食平平無奇🤔
2021-09-22
  • 馬來咖喱牛腩配手抓餅
2021-10-06 188 浏览
早幾晚去銅鑼灣行街周圍都好多人,唯有行遠少少去希雲街附近食飯~~見有間越式小店價錢平而且都幾多人食,就去左試試🤩🤩🍜春嬌火車頭湯檬 $68✨呢款係店員推薦,話湯底用大量牛骨熬製,好鮮甜😋😋湯底味道濃郁!感覺上冇加好多調味料,好足料~~配料有花膠、牛肉、牛腩、牛丸,質素都唔錯!當中有兩大片花膠最驚喜,好爽口🤤🤤檬粉煮得啱啱好,唔會太腍~~份量都好足,自己黎食夠哂飽👍🏻👍🏻🥘馬來咖喱牛腩配手抓餅 $78✨咖喱味道濃郁,有少少辣,薯仔煮到好腍好入味~~牛腩比例都多,件件都帶少少肥膏,幾易咬❤️❤️手抓餅熱辣辣上枱,蘸咖喱汁食一流😋😋🍤網紙蝦春卷 $36✨呢款係越南傳統小食,所以都叫左黎試~~網皮包住滿滿既蝦膠、蔬菜絲,食落好爽脆!蘸埋酸辣醬味道更豐富👍🏻👍🏻🍹話梅咸檸梳打 (+$8)✨呢杯飲品都唔錯~~話梅同咸檸味道都好濃,成杯梳打都好夠味,而且唔會太甜🤤🤤
見有間越式小店價錢平而且都幾多人食,就去左試試🤩🤩

🍜春嬌火車頭湯檬 $68✨
呢款係店員推薦,話湯底用大量牛骨熬製,好鮮甜😋😋
湯底味道濃郁!感覺上冇加好多調味料,好足料~~
檬粉煮得啱啱好,唔會太腍~~
份量都好足,自己黎食夠哂飽👍🏻👍🏻

🥘馬來咖喱牛腩配手抓餅 $78✨
咖喱味道濃郁,有少少辣,薯仔煮到好腍好入味~~
牛腩比例都多,件件都帶少少肥膏,幾易咬❤️❤️
手抓餅熱辣辣上枱,蘸咖喱汁食一流😋😋

🍤網紙蝦春卷 $36✨
呢款係越南傳統小食,所以都叫左黎試~~

🍹話梅咸檸梳打 (+$8)✨
呢杯飲品都唔錯~~
話梅同咸檸味道都好濃,成杯梳打都好夠味,而且唔會太甜🤤🤤
2021-10-05 208 浏览
話說我之前係銅鑼灣上過一些短期既course 銅鑼灣邊度有好野食?問我就知啦🥰今日特登想寫篇食評想讚下呢間春嬌食物好味 服務都好好👍係銅鑼灣好少見到咁有人情味即餐廳啦😙餐廳如下我同男朋友因為要減肥 所以每人只係叫左個主食 再配一個小食我男朋友叫左咖啡牛腩飯($54) 我男朋友都話而家好難食到 真係辣既咖哩牛腩飯 今次真係好驚喜😍而我就食左最classic 既生牛河當然要問佢拎埋不可缺少既 青檸辣椒🌶️啦碗麵好大碗 亦好足料呀 有好多塊生牛肉 香葉帶岀牛肉湯既鮮味小食揀左春卷食越南野點可以少得春卷呢
話說我之前係銅鑼灣上過一些短期既course
銅鑼灣邊度有好野食?
問我就知啦🥰
今日特登想寫篇食評想讚下呢間春嬌
食物好味 服務都好好👍
係銅鑼灣好少見到咁有人情味即餐廳啦😙

餐廳如下

我同男朋友因為要減肥 所以每人只係叫左個主食 再配一個小食

我男朋友叫左咖啡牛腩飯($54)

而我就食左最classic 既生牛河
當然要問佢拎埋不可缺少既 青檸辣椒🌶️啦

小食揀左春卷
食越南野點可以少得春卷呢
我每次食完越南野之後我都會同我女朋友講分手,因為我知道,佢已經唔再明白我。佢唔知道我係「春 嬌」所經歷過既有幾多,佢問我食乜…我真係唔想答佢。日本野?泰國野?真係敷淺。究竟我仲可以繼續忍受自己既伴侶淨係識得祟日、祟韓…佢地根本唔會明白越南野既珍貴…👇📌R I C E -▪ Lemongrass & Curry Pork Chop - $58▫ 一個出色既「咖哩·香茅豬扒飯」絕對係符合高質越南菜既標準,而今次絕對無失望,事關每一塊豬扒入口鬆化,連埋咖哩汁既香味,豐富左成個層次,送飯一流。📌N O O D L E S -▪ Chun Giu · Pho - $68▫ 跟住我就嗌左個「招牌·春嬌火車頭」,試一試個湯底先,唔係講笑飲落有鮮甜牛香味,加埋配料份量十足;花膠厚身有咬口,加埋牛三寶,包括牛肉、牛丸、牛腩片,每樣牛味濃郁,岩哂我呢D麻甩佬呀!📌S H A R E -▪ Deep-fried · Shrimp Spring Rolls - $36/4pcs ▫ 小食方面我揀左個「脆炸米網·蝦春卷」,外層炸得非常香脆,而裡面餡料保持到溫度,仲係熱辣辣;加上蝦肉入口好彈牙,唔錯。📌D R I
我每次食完越南野之後我都會同我女朋友講分手,因為我知道,
佢已經唔再明白我。佢唔知道我係「春 嬌」所經歷過既有幾多,

佢問我食乜…我真係唔想答佢。日本野?泰國野?真係敷淺。

究竟我仲可以繼續忍受自己既伴侶淨係識得祟日、

祟韓…佢地根本唔會明白越南野既珍貴…👇

📌R I C E -

咖哩·香茅豬扒飯

豐富左成個層次,送飯一流。

📌N O O D L E S -
Chun Giu · Pho - $68
招牌·春嬌火車頭

▫ 跟住我就嗌左個「招牌·春嬌火車頭」,試一試個湯底先,
唔係講笑飲落有鮮甜牛香味,加埋配料份量十足;
招牌·春嬌火車頭

花膠厚身有咬口,加埋牛三寶,包括牛肉牛丸牛腩片
每樣牛味濃郁,岩哂我呢D麻甩佬呀!

📌S H A R E -
脆炸米網·蝦春卷

小食方面我揀左個「脆炸米網·蝦春卷」,外層炸得非常香脆,

脆炸米網·蝦春卷

📌D R I N K S - (+$8)
Milk · Tea -
志明·奶茶

Yuzu · Jasmine Green Tea -
柚子·茉莉茶

春嬌都需要「志明·奶茶」既,入口香濃但唔會太甜;
另一款「柚子·茉莉茶」茶香更加幼膩,值得一試。
2021-08-16
志明·奶茶
柚子·茉莉茶
2021-10-01 120 浏览
肉類方面,老公一向喜歡食豬扒,但係每間餐廳嘅質素都唔同,有啲入味但又鞋,有啲唔鞋又冇味,當然有啲真係又入味又夠嫩口,今日就比我聽到同事話銅鑼灣有間食豬扒超正,就係主打越南菜嘅春嬌。香茅豬扒河粉加荷包蛋:香茅豬扒有兩大塊,醃得入味,肉質軟腍鬆化,老公食到大讚頂呱呱,湯底香濃清甜,滑溜的河粉加上洋葱、芫茜蔥蒜更添口感和味道!加咗隻荷包蛋,煎得幾香。香茅雞翼檬粉:雞翼即叫即炸熱辣辣,雞皮帶有淡淡嘅香茅味,肉質嫩滑,檬粉爽口,掛上香甜湯底好滋味!越南脆炸蝦餅:即叫即炸,蝦餅彈牙鮮甜,外層香脆。咸檸七清涼解渴椰汁冰香甜

越南脆炸蝦餅:即叫即炸,蝦餅彈牙鮮甜,外層香脆。

咸檸七清涼解渴
椰汁冰香甜
2021-09-17
2021-09-27 123 浏览
見依間餐廳有不少好評今次lunch就專登過黎試下佢大約十二點半多d黎到唔洗等位直入望望餐牌,大路越南食物都有唯一係個火車頭河竟然有花膠!咁我就點左佢黎試下可惜既係期望你太多,注定難過湯底絕對係麵粉既靈魂但竟然一d都唔清甜...無論加多少魚露同辣椒乾...都係淡花膠雖大,但又唔夠膠質生牛肉都係韌的,本身質素問題真係無優點可言...跟餐的龍眼水都係淡...係龍眼肉甜囉除左失望都無咩好講...總括黎講就係失敗.....唔會再黎以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
見依間餐廳有不少好評
今次lunch就專登過黎試下佢
大約十二點半多d黎到
唔洗等位直入
望望餐牌,大路越南食物都有
唯一係個火車頭河竟然有花膠!
咁我就點左佢黎試下
可惜既係期望你太多,注定難過

湯底絕對係麵粉既靈魂
但竟然一d都唔清甜...
無論加多少魚露同辣椒乾...都係淡

花膠雖大,但又唔夠膠質

生牛肉都係韌的,本身質素問題

真係無優點可言...
跟餐的龍眼水都係淡...係龍眼肉甜囉

除左失望都無咩好講...
總括黎講就係失敗.....唔會再黎

以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸

性價比高 馬來咖哩牛腩推介 環境佈置用心,越南特色的竹帽,燈和畫等等,彷彿置身越南一樣。 志明咸滑雞飯 $59雞肉滑身,肥瘦剛好,調味適中,份量多,白飯加上蔥油和醬油,整體很配合又滿足。 馬來咖哩牛腩配手抓餅 $78有驚喜! 馬來咖哩由店主自家秘製,因此香料充足惹味,辣度低又開胃,牛腩煮得夠淋身,加上新鮮熱辣烤成的手抓餅,質感香口,味道好而性價比高。 志明奶茶 (只加$8)跟泰式奶茶風味相似,以煉奶製成,茶底濃而香滑。 越南咖啡 (只加$8)同樣以煉奶製成,咖啡味重,口感順滑。

性價比高 馬來咖哩牛腩推介

志明咸滑雞飯 $59

馬來咖哩牛腩配手抓餅 $78

志明奶茶 (只加$8)
跟泰式奶茶風味相似,以煉奶製成,茶底濃而香滑。

越南咖啡 (只加$8)
同樣以煉奶製成,咖啡味重,口感順滑。

2021-09-22 59 浏览
同朋友行完街都會想到尼度附近搵嘢食,經過見到有越南嘢,大家都好想試佢個裝修都幾特別,有好多越南特色嘅嘢,最鍾意佢盞燈, 個環境都幾舒服都好乾淨招牌蔥油烤牛肉湯粉 $52呢個金邊粉真係好好味,啲蔥油加埋烤肉令到個湯底超濃郁,印像中好似冇喺其他越南餐廳食過,絕對值得再食多次香茅雞翼湯粉 $55佢哋嘅金邊粉嘅份量真係好多,勁大碗😂 個湯底唔會太鹹,唔會好似其他咁一食就覺得好多味精,啲雞翼炸得啱啱好,都好入味河內麻香手絲雞 $60呢個手撕雞真係勁正,有少少麻但又唔會好辣, 個醬好特別,未試過喺其他地方食過,下次再嚟食都會再食多次🤤一入門口就見到佢有個雪櫃擺住好多椰青,咁熱嘅天氣真係好需要飲一飲志明奶茶 見到張相同埋個名已經勁想試,好唔錯,唔會好似泰國奶茶咁甜,好好飲值得一試overall呢間都好好食,價錢又唔會太貴,同朋友都講如果屋企樓下有一間就好啦😂

招牌蔥油烤牛肉湯粉 $52

香茅雞翼湯粉 $55

河內麻香手絲雞 $60

志明奶茶

2021-09-21 82 浏览
位於銅鑼灣的春嬌是一間特色越南美食小店,春嬌提供越式的用餐氛圍和舒適空間予食客,讓客人們輕鬆開懷品嚐越南佳餚,我覺得春嬌每道餐點的份量都給得很有誠意,吃得飽足又美味呢。春嬌火車頭湯粉搭配生牛肉,牛腩,牛丸,最意想不到居然有花膠,看似平凡的湯頭,喝一口才知是濃厚風味,牛腩和牛丸吃的時候沾點乾辣椒,檸檬和魚露,又是另一種層次的滋味。粉粉嫩嫩的生牛肉煮得軟嫩,一咬下去,生牛肉肉味從口裡湧出,滿口牛香,引人一口接一口。河粉吃起來好不滑順,在添加其他調味料前先嚐一口熱湯,湯底有著牛肉和牛骨的甘甜味。牛丸混合牛肉牛筋,口感彈牙,牛汁豐沛,牛腩肉軟中帶點紮實的咬感,毫不油膩,牛味濃郁,我就是喜歡吃這種牛腩。花膠一大塊,給得相當豪氣,且彈力十足,富含膠質,非常滋補。網紙蝦春卷蠻划算的,36元有四條春卷,網紙蝦春卷蝦肉份量足,真材實料,油炸後的網紙蝦春卷外層酥酥脆脆,蝦肉蝦味顯現,甚有彈性,可口無比,我們都很喜歡這網紙蝦春卷呢。越南經典小食越南脆炸蝦餅可謂必吃小食,蝦餅金黃香脆的外層,包裹爽彈厚重的蝦膠內餡,有著撲鼻的香氣,一吃馬上嚐到鮮蝦肉,甚有嚼勁,口齒留香。香茅豬扒叻沙檬粉完全無懈可擊,重口味的吃

香茅豬扒叻沙檬粉完全無懈可擊,重口味的吃貨保證稱心滿意。檬粉吸附叻沙湯精華,充斥濃濃椰奶香味,叻沙湯以椰漿,咖哩,香葉,蝦醬等熬煮,一點不馬虎,香醇湯底微微辣感,越吃越涮嘴,夏天吃頗開胃。

剛煎好的香茅豬扒看上來是不是蠻誘人? 油亮亮的香茅豬扒大塊之餘,亦厚薄得宜,豬扒微微焦色,郁香的香茅味使嫩嫩的豬扒錦上添花,肉汁奪門而出,一看就知道香茅豬扒實力雄厚。

荔枝茉莉綠茶喝過後的口氣在開口說話都會口吐芬芳,是款深受女生喜愛的茶飲,荔枝茉莉綠茶滿是茉莉花香和荔枝果甜,讓人少女心噴發。

熱情果梳打給人清爽沁涼的感覺,在炎熱的夏天特別熱賣,熱情果梳打攪拌後喝,熱情果微酸不死甜,梳打氣泡爽朗,蠻解渴的,一喝驚艷。
2021-09-21 2713 浏览
🇭🇰去左睇大澳花燈之後諗起越南會安古城嘅燈籠,於是就去左食越南菜懷緬下~🌖春嬌火車頭金邊粉 $68一黎就飲啖牛骨湯先啦,味重但又唔會濁唔會油,飲落好順喉舒服👍🏻。火車頭有生牛肉、牛丸、牛腩片係基本啦,但火車頭有花膠真係第一次見!撥開面頭嘅生洋蔥🧅同金不換之後見到咁大舊花膠真係好驚喜,我諗佢嘅長度同筷子🥢差唔多❗️食落膠身,有一邊比較爽口,另一邊則軟稔重膠質,女士想補充骨膠原又多一個好地方😆。🌖越式香茅雞翼叻沙 $58叻沙湯底較濃,重口味人士必點😂,好彩都仲食到好重椰香。雞翼同湯粉分開上枱,香脆雞翼唔會被浸到淋晒,每條河粉都好易就分開到,唔會黐住曬。🌖越南脆炸蝦餅 $46蝦餅面積較大較薄身,食落算彈牙整返厚身啲,口感會更好。面頭有一堆蔥油,但食落又無乜加分喎🤔🌗馬拉盞炒通菜 $48通菜無渣算幾嫩口,馬拉盞唔算好重味,不過油左少少。🌖椰青 (凍) 跟餐+$32椰青超清甜超冰凍,水又夠多,食曬餐飯都未飲曬。不過開口唔夠大,要舀椰青肉出黎食真係有啲難度。🌗志明奶茶 (凍) 跟餐+8圖文不符喎…好彩奶味都重,不過點解叫志明奶茶🤔?我真係睇唔通睇唔透。
🌖春嬌火車頭金邊粉 $68
越式香茅雞翼叻沙
🌖越式香茅雞翼叻沙 $58

🌖越南脆炸蝦餅 $46

馬拉盞炒通菜
🌗馬拉盞炒通菜 $48
通菜無渣算幾嫩口,馬拉盞唔算好重味,不過油左少少。

🌖椰青 (凍) 跟餐+$32

🌗志明奶茶 (凍) 跟餐+8

2021-09-14
  • 春嬌火車頭湯粉
2021-09-20 61 浏览
店子的熱鬧,令人更想起之前到當地的快樂,都是充滿了人情,很棒喔肉片荷包蛋讓多人無法抵抗之食物,都是在裡面加了一個荷包蛋,配上店家特製的醬汁,十分美味!越南春捲有些人喜歡直接吃新鮮的食材,沾著魚露吃,爽口又清淡,不過比起原味,經過油炸後的春捲,外皮酥酥脆脆,包在菜上吃起來也不會太過油膩呢,因而朋友很快在菜單上看到越南春捲,很快推薦一定要點一份來吃吃。雞豬荷包蛋許多國家都會出好吃的烤肉飯,但越南烤肉飯也是很特別的~越南烤肉飯和越南法包、河粉一樣,是當地人最愛的早餐之一,所以之前去旅行也看到一大早許多攤販在販售,而最特別的是當地烤肉飯使用的是碎米飯,比一般的米粒更小,顆粒更明顯,這店子的也是很有當地感覺,吃起來的口感也棒棒,當地的調味大王魚露拌在一起,搭配剛烤起來的豬肉還有煎蛋,棒!一個地方,人情味喔。

肉片荷包蛋

越南春捲

雞豬荷包蛋

一個地方,人情味喔。
1K
2021-09-19 50 浏览
前排同朋友講起越南菜邊間好, 朋友即刻話我知銅鑼灣有間叫「春嬌」,他們的越南卷好好食, 聽到已經已興奮, 所以二話不說就約相約朋友一齊到訪。首先餐廳設計很有越南風味, 牆身四處可看到越南風土人情的圖畫, 裝飾吊燈都很越南風格, 食物價錢也相當合理。「炭燒豬頸肉」每次order都係即叫即燒,需時約20分鐘, 所以要耐心等候。 豬頸肉份量十足, 質素軟腍,入口很重炭燒香,很惹味。「越南春卷」 必食推介, 春卷炸到很酥脆香口, 不油不膩,再包上新鮮生菜,更添新爽感。「馬拉盞炒通菜」 馬拉盞很鹹香, 通菜很翠綠。「雞肉串燒」啖啖雞肉, 加上沙嗲醬及花生粒,超美味。「話梅咸檸梳打」入口很清爽, 酸酸味味很醒胃。「龍眼冰」 甜度剛好,而且滋潤又健康,個人很喜歡,解喝佳品。

「馬拉盞炒通菜」 馬拉盞很鹹香, 通菜很翠綠。

「雞肉串燒」啖啖雞肉, 加上沙嗲醬及花生粒,超美味。

2021-09-17 58 浏览
好耐冇食過越南嘢,見到呢間咁特別令我諗起「志明與春嬌」。入到嚟個環境都好有feel,啲職員都好親切,雖然係自助落單,但係職員都會同你介紹吓佢哋啲特別嘅嘢食。請在我哋揀咗佢個麻香手撕雞,佢呢個手撕雞真係好麻,但係一啲都唔辣,溝埋左啲青瓜絲,雞絲夠嫩滑,又入味,口感好豐富。另外我哋仲叫咗個雞肉串燒做小食,不過呢個雞肉串就乾咗少少,但係佢啲沙嗲醬就好香。然後我哋仲叫咗個馬拉盞炒通菜,佢呢個通菜都好香,又唔會太鹹或者太油。另外我哋叫咗個志明咸滑雞撈檬,佢個滑雞真係好出色,因為入味又夠晒滑,真係好正。另外就叫咗個生熟牛肉河,牛肉嘅份量都好多,但如果個湯底可以濃味啲就仲正,嫌佢比較淡味咗啲。嘢飲方面就揀咗杯熱情果茉莉綠茶,味道啱啱好唔會過甜,仲好香茶味添。另外仲叫咗杯茉莉花茶,因為熱飲嘅關係,佢哋茶味更加出更加香。兩個人食到咁飽都只係每人$150,加上職員有咁親切有禮,我覺得性價比都幾高嫁。
好耐冇食過越南嘢,見到呢間咁特別令我諗起「志明與春嬌」。

2021-09-16
2021-09-17 54 浏览
晚飯時間,二個人在銅鑼灣搵食,四圍的食店都要等位,見呢間唔洗等,再加上見到餐牌有喇沙,就選這間。店鋪規模不大,但有手機點餐,本身不抗拒手機點餐的,但第一次幫襯,真的不知要點點。Anyway, 作為喇沙控,當然是試喇沙啦,就點最普通的雙色春卷。先講湯底,夠椰香,十分微辣。而金邊粉,淋度適中,口感順。總評十分不錯。另外最值得推介,是燒豬頸肉,是即叫即燒,十分juicy, 口感軟綿綿。總評是值得推介,亦會再來。

總評是值得推介,亦會再來。
2021-09-04
  • 炭燒豬頸肉
2021-09-16 57 浏览
肉肉🦊總是在去吃美食的路上,又會種草其他新的餐廳,這家名叫春嬌的越南餐廳,就是肉肉🦊去吃生命吐司🍞時候發現的,首先被名字吸引,猛的想到了志明與春嬌這部經典港片!.定睛一看,竟然不是港式,而是越南菜。週四的晚上🌃還是座無虛席,我們點了兩個主食,一個雞翅撈檬,一整罐檬汁都會跟著奉上,我加了很多,哇酸甜開胃好吃😋,小🐤胃點的是烤牛肉飯,我不吃牛,但是看他也吃完了,味道應該也不錯!.我們還點了一份豬頸肉,烤的很乾爽,但是又很Q彈。沾著奉送的醬汁吃出了越南街頭🇻🇳的感覺!值得一提的是他家的飲料🥤,志明奶茶太美味了,清爽十足,泰式風味,還有碎冰!爽,另外的荔枝蘇打水也是冰涼好喝!
我們還點了一份豬頸肉,烤的很乾爽,但是又很Q彈。沾著奉送的醬汁吃出了越南街頭🇻🇳的感覺!值得一提的是他家的飲料🥤,志明奶茶太美味了,清爽十足,泰式風味,還有碎冰!爽[愉快],另外的荔枝蘇打水也是冰涼好喝!