2021-09-15 87 浏览
📍cwb 1. 🥩🍜 very nice beef laksa noodles! only 💰$58 the soup is rich, beef taste gd 🔥 2. 手撕雞 🐣$ $60, with a little bit of spicy, serving with cucumber 🥒 3. 志明奶茶 🧋 yum yum , thai milk tea style, 💰+$84. 🔥養生桂圓茶 +$8 overall : food is good 👍🏻 staff is kind and nice service 👍🏻price is cheap 👍🏻improvement: digital order system (not very user friendly, but ok just simple order)
📍cwb

志明奶茶
鮮牛肉喇沙
志明奶茶
2021-09-14 71 浏览
越南菜🇻🇳喺我的喜愛之一,特別喺生牛肉湯河,百吃不厭😆。上星期喺銅鑼灣行完街,兜咗去加路連山道搵食,遇上了春嬌✨春嬌嘅室內裝潢好有越南風味,掛滿一盞越南藤編吊燈、越南壁畫,仲有一把好精緻的越式風扇吊燈,充滿異地風情。欣賞完,去落單😂🍲河內生牛肉金邊粉呢到主打金邊粉,隨熱辣辣嘅湯碗盛上。爆多蔥及洋蔥,加少少青檸汁頓變清香。大大塊嘅生牛肉,被熱哄哄嘅湯浸至半生熟,食落軟稔甘香,再夾一口金邊粉,完美!🍲香茅雞翼湯檬見到3隻肥嘟嘟賬卜卜嘅香茅雞翼,即變心心眼😍 剛剛炸好就上枱,所以非常熱。香茅令雞翼釋放獨特清爽嘅香氣,每咬一啖都溢齒留香,喜歡雞翼嘅朋友不要錯過😉🥣酸辣鳳爪沙律喺我嘅飛佛,幾乎餐廳有都會點嚟食!酸酸地辣辣地,加上大量洋蔥、西芹等口味濃嘅配料🌿,食落好開胃😋 🧋志明奶茶成世人流流長,總會遇到一杯好嘅奶茶。志明奶茶有別於一般港式奶茶,用嘅茶底唔同,飲落有啲越式風味,都喺一杯好茶!有機會要試試看!🥤珍多冰用椰漿沖調而成,加份大量餡料。一條條嘅珍多質感爽滑味道清甜,飲完味蕾留有一絲絲清甜😌好飲去咗越南咁

🍲河內生牛肉金邊粉

🍲香茅雞翼湯檬

🥣酸辣鳳爪沙律

🧋志明奶茶

🥤珍多冰

好飲去咗越南咁
2021-09-13 48 浏览
早兩日打完波行番出黎加路連山道搵食, 見到春嬌個名幾得意又特別, 即刻諗起春嬌與志明套電影 in 55!W I… 但餐廳應該唔關套戲事??! 哈!餐廳唔算好大但環境好舒服. 而家好多餐廳都電子化, 照下個QR code就可以落單, 其實真係幾方便! 有埋圖片作參考, 揀食咩一睇就清楚晒~種類同款式都好多選擇, 同埋都幾人性化, 麵可選河粉米粉; 飲品可以揀凍熱, 少冰少甜多奶多珠等等點左個魚片頭叻沙, 個湯底very good! 濃郁得黎又唔會覺得係味; 五十零蚊大大碗, 物超所值!串燒有豬牛雞, 不過牛好好賣, 一早已售罄了. 叫左個雞肉串燒, 好得!! 只唔夠醬汁, $42 有3串志明咸滑雞飯, $59我個人就幾鐘意, 啖啖肉加上醃咸左既雞係特別好味!!飲品跟主食一齊叫只需加$8-10... 叫左杯 志明奶茶 & 珍多冰.志明奶茶就無乜特別; 而珍多冰就好正, 多料又多椰奶, 爽呀!!

餐廳唔算好大但環境好舒服.

串燒有豬牛雞, 不過牛好好賣, 一早已售罄了.
叫左個雞肉串燒, 好得!! 只唔夠醬汁, $42 有3串

志明咸滑雞飯, $59
我個人就幾鐘意, 啖啖肉加上醃咸左既雞係特別好味!!

2021-09-12 69 浏览
接老公收工唔知食咩好,佢同事就推介我哋去試下🇻🇳🥗女餐廳職員比到我好友善嘅招待➕分今晚點左以下幾款菜式1️⃣香茅雞翼湯檬,最鍾意雞翼係另上,唔使浸到塊皮林晒🤤大大隻雞翼,皮邊又脆,肉滑2️⃣香茅豬扒蔥油飯,好糾結要呢樣定咖喱🥘🍛好最後諗咖喱好似成日整到,都係要蔥油飯塊豬扒邊好林好軟好鍾意食,蔥油飯又香口🉐P.S 隻碟嘅竹蓆紋好真🤣🤣🤣🤣🤣3️⃣河內麻香手撕雞🐓,有驚喜呀,諗住係麻醬撈咋,點知原來係麻辣➕麻醬,兩種味道都好鍾意,原來加埋係夾架,一向要求高嘅老公都讚👍🏻仲要配有青瓜絲,好有口感呀喂💃🏼4️⃣柚子密梳打,唔太甜清涼消暑呀🆒5️⃣志明奶茶☕️,其實好想叫煉奶咖啡☕️,但真心怕瞓唔到,唔敢叫,留返下次食午餐再試最近為新居睇緊裝修,變左多左留意各店嘅裝修,覺得店內裝修都幾有特色份量足夠,食唔晒有啲覺得唔好意思,但真係太滿足,完成唔到🤦🏽‍♀️
接老公收工唔知食咩好,佢同事就推介我哋去試下🇻🇳🥗

女餐廳職員比到我好友善嘅招待➕分

今晚點左以下幾款菜式

1️⃣香茅雞翼湯檬,最鍾意雞翼係另上,唔使浸到塊皮林晒🤤

大大隻雞翼,皮邊又脆,肉滑

2️⃣香茅豬扒蔥油飯,好糾結要呢樣定咖喱🥘🍛好

最後諗咖喱好似成日整到,都係要蔥油飯

塊豬扒邊好林好軟好鍾意食,蔥油飯又香口🉐

P.S 隻碟嘅竹蓆紋好真🤣🤣🤣🤣🤣

仲要配有青瓜絲,好有口感呀喂💃🏼

4️⃣柚子密梳打,唔太甜清涼消暑呀🆒

今日約咗朋友出銅鑼灣購物,快將近6點,心諗都係食飯先穩陣啲!🕠😋約咗在地鐵站內等,朋友介紹去一間越南餐廳,我倆從F1出口上路面,過咗渣甸坊,沿恩平道直行到尾,過條馬路就到。⏳👍我睇Google Map仲以為好遠,原來行5~6分鐘就到,咁好過在核心內圍揾食,啲餐廳唔係多人就係貴!🤑😋舖名叫 “春嬌”,例牌諗起志明!😂舖面裝修簡潔得嚟都頗有心思,招牌字體都幾靚!🥰一拉開門,店員姐姐馬上提示「安心出行」,然後熱情招待。😂店內裝修明顯充滿越南特色,燈飾、掛飾極盡心思!🚲☘🌾馬來咖喱牛腩配手抓餅(2件)💰 $78😋 ⭐⭐⭐⭐⭐/5香濃咖喱汁配軟腍牛腩,牛腩筋肉參半,有骨膠又有肉質,很優質!💖💞薯仔入味全腍,外表型態結實,但入口溶化,值得一讚!👍👍份量充足,跟兩件熱辣辣手爪餅,冇得彈!👏👏手抓餅 (2件)💰 $20😋 ⭐⭐⭐⭐⭐/5追加兩件手爪餅,唔係急凍油膩膩嗰隻,係似印度即做嘅手抓餅,上枱一段時間仲熱得燙手!😍🥰馬拉盞炒通菜💰 $48😋 ⭐⭐⭐⭐⭐/5通菜脆嫩,鑊氣剛剛好,翠綠上枱。馬拉盞微辣開胃,小蝦乾,脆蒜更添惹味!🎉🎊春嬌豬肉粉包 (4件)💰 $34😋 ⭐⭐⭐⭐/5豬肉粉包唔係成日有得

舖名叫 “春嬌”,例牌諗起志明!😂
舖面裝修簡潔得嚟都頗有心思,招牌字體都幾靚!🥰

一拉開門,店員姐姐馬上提示「安心出行」,然後熱情招待。😂

店內裝修明顯充滿越南特色,燈飾、掛飾極盡心思!🚲☘🌾

馬來咖喱牛腩配手抓餅(2件)
💰 $78
😋 ⭐⭐⭐⭐⭐/5
薯仔入味全腍,外表型態結實,但入口溶化,值得一讚!👍👍
份量充足,跟兩件熱辣辣手爪餅,冇得彈!👏👏

手抓餅 (2件)
💰 $20

💰 $48
😋 ⭐⭐⭐⭐⭐/5

春嬌豬肉粉包 (4件)
💰 $34
😋 ⭐⭐⭐⭐/5
豬肉粉包唔係成日有得食,所以必食!
加多啲檬汁仲正!👍🥰

時間關係(6時前到),點咗兩份下午茶餐!🤣🤣
1️⃣ 招牌豬扒脆豬包+椰汁冰
💰 $42
😋 ⭐⭐⭐⭐/5
個脆豬好脆,塊豬扒有咬口,有肉汁,係薄咗少少,味道都唔錯!👌😋

2️⃣ 招牌春嬌小食拼盤+茉莉花茶(凍)
💰 $45
😋 ⭐⭐⭐⭐⭐/5
扎肉、鳳爪、春卷、炸蝦丸,仲有些酸辣沙律菜。
應該叫超值拼盤,各樣都有水準!👍😍

椰汁冰
😋 ⭐⭐⭐⭐/5
個人口味,唔記得要少甜!😅😘

飽到上喉嚨,每人都係食咗$133,咁都唔滿足,就真係對唔住咁好招呼嘅老闆,同店員姐姐喇!🤣🤣🤣

$133.5 (下午茶)
  • 手抓餅
  • 春嬌豬肉粉包
  • 招牌春嬌小食併盤
  • 馬來咖喱牛腩配手抓餅
  • 馬拉盞炒通菜
2021-09-09 62 浏览
前排收工係銅鑼灣睇個醫生就係附近覓食下一心想食Vietnam就上網找到呢間鋪位係內街唔太易找入到去坐都幾有Vietnam feel食Vietnam既首選當然係食生牛肉湯河,呢到仲有款係生牛肉雜錦河,相當足料入邊有生牛肉,牛丸,牛腩同大大啖花膠生牛肉半生半熟,牛肉味濃牛腩牛肉味仲濃,食落嫩口最大驚喜係勁大塊花膠,食落好膠質好厚身,估唔到咁配都幾好食馬拉盞當然係必點之一,不過通菜賣哂,就試下小棠菜,原來都幾夾,辣辣地幾好味當然要叫埋個沙嗲串燒,今次叫左個雞肉,好嫩滑,最正係個沙嗲醬夠香濃跟餐加8蚊仲加左啡走,幾香咖啡味,配埋煉奶更香滑食完一餐又好滿足
前排收工係銅鑼灣睇個醫生就係附近覓食下
一心想食Vietnam就上網找到呢間
鋪位係內街唔太易找

入到去坐都幾有Vietnam feel

入邊有生牛肉,牛丸,牛腩同大大啖花膠
春嬌火車頭河

生牛肉半生半熟,牛肉味濃

牛腩牛肉味仲濃,食落嫩口

最大驚喜係勁大塊花膠,食落好膠質好厚身,估唔到咁配都幾好食

馬拉盏炒小棠菜

馬拉盏炒小棠菜
沙嗲串燒
炼奶咖啡
2021-09-09 53 浏览
春嬌位於加路連山道 隔離就係希雲街位置都算方便/估唔到銅鑼灣仲有咁抵食嘅越南餐廳一個餐都係60幾蚊 仲可以加8蚊就有泰式奶茶飲 晚餐嚟講 佢真係幾抵👍🏻隔離街食嘅話 郁啲都百令蚊先搞得掂😂/今次試左豬扒湯檬 個湯底頗濃朋友叫左叻沙湯底 佢話都好好食配菜係鴛鴦春卷 (兩種唔同嘅春卷皮)/除此之外 仲可以揀撈檬 食燒牛肉嘅話 撈檬應該會好啲仲有要讚下佢地嘅泰奶🧋一啲都冇揸流攤 拍得住ChxxxxxMue呢間係會再去食嘅一間餐廳!
春嬌位於加路連山道 隔離就係希雲街
位置都算方便
估唔到銅鑼灣仲有咁抵食嘅越南餐廳
隔離街食嘅話 郁啲都百令蚊先搞得掂😂
今次試左豬扒湯檬 個湯底頗濃
朋友叫左叻沙湯底 佢話都好好食
配菜係鴛鴦春卷 (兩種唔同嘅春卷皮)
除此之外 仲可以揀撈檬
食燒牛肉嘅話 撈檬應該會好啲

仲有要讚下佢地嘅泰奶🧋
一啲都冇揸流攤 拍得住ChxxxxxMue

呢間係會再去食嘅一間餐廳!

• 鴛鴦春卷湯檬
  • 泰式奶茶
2021-09-09 58 浏览
第一眼俾春嬌個名吸引左,因為電影有追哂三集,但其實係越南餐廳,望入去裝修又幾有特色,所以決定一試~裝修格局好有越南風情,滿足下冇得去旅行嘅我地晚飯時間七點零好full,好彩我地早黎志明奶茶,$28黎春嬌點可以唔點志明奶茶,唔太甜嘅奶茶岩哂我口味爽脆魚片頭叻沙(金邊粉),$52叻沙未必係呢度主打,但作為叻沙控嘅我係必點,少少辣味配上椰香係一絕,加上魚片頭爽口彈牙另外仲點左其他:椰青,$38飲埋椰青真係好有去東南亞旅行嘅感覺馬來咖哩牛腩配手爪餅,$78牛腩夠腍入哂味炭燒豬頸肉,$62焦香惹味

裝修格局好有越南風情,滿足下冇得去旅行嘅我地

晚飯時間七點零好full,好彩我地早黎

志明奶茶,$28
黎春嬌點可以唔點志明奶茶,唔太甜嘅奶茶岩哂我口味

爽脆魚片頭叻沙(金邊粉),$52

炭燒豬頸肉,$62
焦香惹味

2021-09-03
2021-09-08 58 浏览
一家大細去完南華會打波,經過加路連山道看到有一間越南菜叫<春嬌>打完波好肚餓決定入去醫肚。店員十分親切主動為我們介紹菜式, 店內的環境很很舒適, 牆上更掛了不少越南的裝飾品。先來兩客小食越南春卷及雞肉串燒, 平時不太吃肉的小魔怪! 一不話說已經將串燒及風卷食進肚子中。春卷和串燒都很美味及香脆,怪不得那麼搶手! 春嬌火車頭叻沙- 有內涵又有外表 ~ 配料多到數不清….有牛丸、特厚豬腩片、生牛肉等等配料。本人勁鐘意食因為牛肉生生地先至嫩口,估不到的是竟然有兩舊大花膠~價錢親民而且高質素。香茅豬扒湯檬粉-湯底清甜無味精~ 豬扒超級大塊, 肉質鬆軟又有咬口,配埋香草葉一起吃又是另一種感覺。飲埋個荔枝冰就爽YY ! 珍多冰就好夠椰汁味,入口好順滑濃郁的椰汁令舌頭的辣一次過解曬~呢度嘅價錢都幾抵,食物又唔錯,下次黎銅鑼灣又多一個新選擇了。

• 春嬌火車頭湯粉
2021-09-08 92 浏览
呢間餐廳以舊式木系越南風裝潢🇻🇳提供各式飯類、粉麵、小食、飲品🥢💗招牌蔥油烤牛肉飯 + 荷包蛋 ($64)烤牛肉碎份量十足,味道濃郁香口,但蔥油香唔夠突出🐃將荷包蛋撈入飯一齊食,流心蛋汁更甘香🍳💗香茅豬扒撈檬 ($56)香茅豬扒有兩大塊,肉質軟腍鬆化,醃得香濃入味🐖檬粉爽滑彈牙,配上青瓜絲🥒、紅蘿蔔絲🥕、生菜絲🥗、花生碎🥜、乾蔥等,再加入檬汁,味道酸辣清爽💗春嬌豬肉粉包 ($34)粉皮軟滑煙韌,內裡包住滿滿豬肉碎🐖、蝦米🦐、榨菜粒等,口感非常豐富。面頭放上蔥花同乾蔥碎,蘸上魚露提升鮮味🫔💗馬拉盞炒通菜 ($48)通菜翠綠爽脆,軟嫩冇渣,炒得唔油膩,以馬拉盞調味更惹味🥬
💗招牌蔥油烤牛肉飯 + 荷包蛋 ($64)
招牌蔥油烤牛肉飯 + 荷包蛋

💗香茅豬扒撈檬 ($56)
香茅豬扒撈檬

💗春嬌豬肉粉包 ($34)
春嬌豬肉粉包

💗馬拉盞炒通菜 ($48)
通菜翠綠爽脆,軟嫩冇渣,炒得唔油膩,以馬拉盞調味更惹味🥬
2021-08-19
招牌蔥油烤牛肉飯 + 荷包蛋
香茅豬扒撈檬
春嬌豬肉粉包
2021-09-08 37 浏览
《志明與春嬌》! 我只係知有一部電影係講愛情的相遇、磨合、相惜。 今晚去銅鑼灣<春嬌> 食晚飯 , 越南菜CP值很高的。 這裡的裝修十分有越南feel,好像去了旅行一樣坐位也很闊落印象分不差~第一次來,店員親切有禮主動又親切,見到我哋心大心細唔知食咩好, 會介紹菜式給我們。【香茅雞翼荷蛋飯】雞翼外層甘香酥脆充滿了香茅的清香,肉質嫩滑。我們另加了一隻蛋一熟一荷, 全部都是煎到脆邊~ 配搭埋蔥油一齊食更滋味無窮。【春嬌火車頭laksa河粉】先試啖laksa湯底,啖啖椰香鮮甜。有生牛肉、牛丸、牛腩片、豆卜、芽菜 估不到仲有好大舊花膠厚身有咬口,是女仕們的恩物! 配料更多到差點兒食唔曬~ 推介推介而且價錢仲好相宜。最後, 套餐加$32就有一個泰國新鮮椰青。椰青存在雪櫃中夠曬凍,飲落椰青味濃又清甜,消暑又清爽~

【春嬌火車頭laksa河粉】

2021-09-08 31 浏览
位於銅鑼灣專食越南菜既春嬌🇻🇳成日經過都好想試 環境裝修都好舒服🙌🏻而且有好多越南特產裝飾 感覺有一點去咗一趟旅行🧳店員非常有禮貌 👍🏻仲可以用QR code 自助點餐非常之方便👍🏻食物定價亦唔貴 仲要食物質素好不錯🤩🌟生牛肉河粉湯底清但入口又好香濃 飲到牛骨香河粉夠滑身 牛肉上枱果陣仲係嫩紅以熱湯灼熟 腍滑加有肉味 實在非常好味😋🌟豬扒叻沙豬扒肉嫩有咬口 叻沙湯底好香椰味濃😋仲有啲豆卜索哂啲湯 真係好正💯🌟馬拉盞通菜通菜吸收哂馬拉盞既味道 惹味又夠穫氣啲通菜又唔會炒得老 而且好大碟👍🏻
位於銅鑼灣專食越南菜既春嬌🇻🇳

🌟馬拉盞通菜
通菜吸收哂馬拉盞既味道 惹味又夠穫氣
啲通菜又唔會炒得老 而且好大碟👍🏻

2021-09-06 122 浏览
愈來愈多人去希雲街搵食,並實加路連山道都好多餐廳,而且豐儉由人,諗唔到食咩可以去這條街搵搵靈感。招牌春嬌火車頭 $68去親越式餐廳都會試火車頭,因為材料夠豐富。有齊生牛肉、牛腩、牛丸,牛丸牛味濃又彈牙;牛腩燜至軟腍,仲有厚身又有咬口嘅花膠,再飲埋一口清甜湯頭,好滿足,而且份量都幾多㗎!河內麻香手撕雞 $60店員姐姐力推美食,佢話自己都成日食,果然無令人失望。手撕雞有麻醬同微辣,越南脆炸蝦餅 $48脆脆炸蝦餅,蝦味十足,最重要係脆卜卜。椰汁冰 $24椰汁味濃郁,口感豐厚。百香果梳打 跟套餐$8味道微酸,夠氣又夠凍嘅梳打,夏天踢走暑氣。想特別講店員好友善,雖然係小店但見你諗唔到食咩,都會主動介紹有咩好食同佢自己平時會食咩,本身坐二人檯,即刻會畀多隻椅子你放袋。當有其他食客走,佢哋都會立即問要唔要轉檯坐得舒服啲,呢個真係要大讚,每一件小事都好窩心。

招牌春嬌火車頭

招牌春嬌火車頭 $68
去親越式餐廳都會試火車頭,因為材料夠豐富。

河內麻香手撕雞

河內麻香手撕雞 $60

越南脆炸蝦餅

越南脆炸蝦餅 $48
脆脆炸蝦餅,蝦味十足,最重要係脆卜卜。

椰汁冰

椰汁冰 $24
椰汁味濃郁,口感豐厚。

百香果梳打

百香果梳打 跟套餐$8
味道微酸,夠氣又夠凍嘅梳打,夏天踢走暑氣。

招牌春嬌火車頭
河內麻香手撕雞
2021-09-02 59 浏览
2021年8月28日 雨行完街夜晚就係附近覓食。諗住今日落雨最arm 打個邊爐, 醒起之前openrice 見到有個越式火鍋幾吸引, 點知原來而家已經冇出了鹹滑雞金邊粉, 鹹滑雞好香, 夠滑。個湯唔會好重味精, 都有牛味。粉ge 量都夠, 唔錯蔥油豬扒拼香茅雞翼荷包蛋飯, 個飯同蔥油唔算特別香, 如果多少少豉油可能會好d 。豬扒唔鞋, 雞翼有好香香茅味, 香口好食洛神花茶 - 除左洛神花仲有紅棗片同玫瑰花等, 無糖有點酸, 幾健康養生椰汁冰 - 濃濃椰汁味, 唔錯每個餐大約都係$5x-$6x, 野飲都係+$8, 好食又好抵
2021年8月28日 雨

椰汁冰 - 濃濃椰汁味, 唔錯
2021-08-28
2021-09-01 30 浏览
位置: 從銅鑼灣地鐵站F1 出口( SOGO )對面走路大約5分鐘就到。環境: 轉入加路連山道,看到不少食市,但越南餐廳應該就這一間了。餐廳牆上掛滿越南特色帽子,挺有特色的。環境舒服😌服務: 一坐下,服務員馬上遞上熱水和餐巾紙,十分貼心,還熱心介紹餐廳的招牌菜式。晚市: 提供手機點餐,店員説比餐牌更多選擇!香茅豬扒叻沙河粉$56: 份量十足🤩有兩件大大的豬扒!原本心唸,如果豬扒切好上碟就好了,方便吃,但根本不成問題,豬扒本身已經很鬆軟,一咬就分開!馬拉盞通菜牛肉飯$65: 通菜除了用腐乳炒,用馬拉盞炒一樣很好吃!豬肉串燒$42: 跟印尼的沙爹串燒有點像,但這個串燒更香口,因為也有花生碎和乾蒜混合。絕配😋志明奶茶$8: 即是泰式奶茶,奶味較重。話梅咸檸梳打$14: 清新口味!

餐廳牆上掛滿越南特色帽子,挺有特色的。環境舒服😌

晚市: 提供手機點餐,店員説比餐牌更多選擇!

香茅豬扒叻沙河粉$56:
份量十足🤩

志明奶茶$8: 即是泰式奶茶,奶味較重。

話梅咸檸梳打$14: 清新口味!
2021-08-15
  • 豬扒喇沙湯粉