It’s kind of a newish Vietnamese restaurant, opened for a few months then closed due to Covid. Came for lunch, there was a wait for about 30mins to get a table for 2. 這是一家新開的越南餐廳,開了幾個月,然後由於 Covid 而關閉一段時間。 前來吃午飯,等了大約 30 分鐘才得到一張 2 人的桌子。The renovation was a bit retro mimicking train seats 💺, perhaps? They did put in some thoughts for the renovation but light is dim. 裝修也許有點復古模仿火車座椅💺? 他們確實為翻新考慮了一些想法,但光線很暗。Receptionist was polite apologising many times for the wait. There wasn’t many servers, but the

Receptionist was polite apologising many times for the wait. There wasn’t many servers, but they did show good manners and attitude.
接待員禮貌地多次為等待道歉。 服務員不多,但他們確實表現出良好的舉止和態度。

In terms if taste, it is quite subjective. I had the hand-cut tenderloin lemongrass Núöc Mám dipping broth with pineapple as main course. The pineapples was overwhelming could hardly smell the lemongrass, taste was more sweet and sour.
就口味而言,這是相當主觀的。 我點了手切里脊香茅草 Núöc Mám 菠蘿蘸肉湯檬粉做主菜。菠蘿的味道太濃了 壓倒了香茅草的氣味,味道偏向酸甜。

It is not the typical traditional Vietnamese food taste, they did modernise it to give it a twist.
這不是典型的傳統越南美食口味,他們確實對其進行了現代化改造以使其煥然一新。

Service/服務 👍🏻👍🏻👍🏻☝🏻
Cleanliness/清潔度 👍🏻👍🏻👍🏻
Taste/味道 👍🏻👍🏻👍🏻
Ambiance/氣氛 👍🏻👍🏻👍🏻
Carrot  soup
Slow  cook  ox  tongue  with  pomelo  salad
Prime  rib  beef  Phò
Stir  fried  beef  vermecelli  platter
2022-05-12
午餐
2022-05-12 4190 浏览
高質越南菜 🇻🇳 由灣仔開到入海港城商場 👍🏻 今次無咗個戶外寵物友善位置,但就多咗個海景,而且而家用海港城coupon 仲可以高達半價優惠,好抵食 👏🏻 值得一提係呢到啲店員好細心,見我地有需要,會自己遞上濕紙巾椰香海膽煎脆餅📍$168估唔到係越南餐廳會食海膽 😝 脆餅有少少似蝦餅 😂 幾特別,每一塊入面超多海膽,仲有隻鵪鶉蛋,撈埋一齊食,好特別烤紐西蘭有機蠔 📍$1981 碟有6隻,唔算好大隻,不過細細隻咁,佢又幾鮮甜,加埋檸檬就更鮮味 👍🏻 同平時唔同嘅係佢放咗芫荽&蔥,多咗一層口感越式蟹肉石斑春卷 📍$128好高級嘅春卷 😂😂 用咗蟹肉同石斑魚,同出面個啲好唔同,淡淡蟹肉味,餡料好足燒乳豬 (1/4) 📍$268邪惡嘅越南燒乳豬 🐖 咬落去啖啖肉,啲油脂咇哂出嚟😋 面頭個層皮仲好脆好香口,一上枱即刻吸引哂隔離枱嘅目光 😝 餐廳仲好細心放咗個清爽菠蘿沙律係側邊招牌安格斯牛湯河 📍$158招牌點可以唔食?!用牛骨煲24小時嘅湯底果然好飲,好濃郁嘅牛味 👍🏻加埋啲蒜片更香口 🥰 本身個Pho 已經有好幾片靚牛肉,仲要有牛骨架!好高級!叫呢個湯河仲會跟油炸鬼,又幾fusion 喎 +烤

椰香海膽煎脆餅

招牌安格斯牛湯河
招牌安格斯牛湯河 📍$158

烤牛骨髓

+烤牛骨髓 📍+$50
黎到呢到,梗係要加埋佢呢個牛骨髓啦!雖然價錢好似貴咗啲,但佢真係好好食 😋 啲油脂係個口入面溶化,超高collagen

西柚梳打 📍
清爽梳打,岩哂食完咁多油膩嘢呀

香矛特飲 📍
聽店員話係自家調製,一於試吓佢!清清地得黎帶有淡淡嘅香矛味
椰香海膽煎脆餅
烤紐西蘭有機蠔
越式蟹肉石斑春卷
招牌安格斯牛湯河
烤牛骨髓
  • 燒乳豬
2022-05-02 363 浏览
因為有美食卷,想試吓新餐廳,見價錢尚可,就即管試試,我是在星期日的時間光顧,沒有套餐,不知平日是否有午市或晚市套餐。這餐廳在大家樂原址,裝修消雅,牆壁上掛有越南女性風情畫,暗暗的燈光但又不會太暗,恰到好處,服務員都大至上有禮。大部份食物都有圖片,方便了解上碟外貌。我們要要了炙燒牛柳湯河粉、香茅軟殼蟹、香茅炒牛柳越式夢粉拼盤。炙燒牛柳湯河粉這個是三個餸菜之中味道最好,牛柳牛肉味很香,質地柔軟沒有根,很易入口,牛樓大約有四至五塊左右,河粉不多,所以並不覺得很滯,湯的味道很濃郁頗為鮮甜。$128 算是比較貴,如果可以包含一杯飲品,就較為合理,不過在海港城午飯,這個價錢也是差不多了。香茅軟殼蟹有兩隻軟殼蟹,配上甜甜的汁,坦白講我也不知道那些是什麼汁。那個汁個人覺得太甜,好像不太適合用來伴着軟殼蟹食。軟殼蟹的炸粉比較硬,亦不太均勻,這個菜味道只是一般。香茅炒牛柳越式撈檬拼盤這個撈檬不是一般的越式撈檬,🐟露是混在牛柳汁內。汁內有炒牛柳、洋蔥及菠蘿,入口有些怪怪地的感覺。menu 上寫是炒的,我卻覺得像是放湯,其實餐牌上寫着拼盤,這個真不是拼盤哦,可能這就是新派越式食品,我還是覺得傳統的撈檬較為合我

灸燒牛柳湯河粉

香茅軟殼蟹
香茅軟殼蟹

香茅炒牛柳越式撈檬拼盤
這個撈檬不是一般的越式撈檬,🐟露是混在牛柳汁內。汁內有炒牛柳、洋蔥及菠蘿,入口有些怪怪地的感覺。menu 上寫是炒的,我卻覺得像是放湯,其實餐牌上寫着拼盤,這個真不是拼盤哦,可能這就是新派越式食品,我還是覺得傳統的撈檬較為合我口味。
香茅炒牛柳越式撈檬拼盤
香茅炒牛柳越式撈檬拼盤(牛柳部份)
香茅炒牛柳越式撈檬拼盤(檬粉部份)

同場加映阿姐在掃地,雖然那個時間不是繁忙時間,但有客人在進食中,掃地會揚起灰塵,推開枱櫈也會造成一定噪音,這樣不太適合在有限的時間處理吧,如果不是需要立即清理,我建議改為關鋪或沒有客的時間才處理。

2022-05-01
下午茶
灸燒牛柳湯河粉
炙燒牛柳湯河粉
Xuân Modern Vietnamese🇻🇳𝕍𝕚𝕖𝕥𝕟𝕒𝕞𝕖𝕤𝕖 𝕕𝕚𝕤𝕙𝕖𝕤 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕒 𝕞𝕠𝕕𝕖𝕣𝕟 𝕥𝕨𝕚𝕤𝕥✍️🙆🏻‍♀️𝙄𝙣𝙨𝙥𝙞𝙧𝙚𝙙 𝙗𝙮 𝙖 𝙛𝙚𝙢𝙖𝙡𝙚 𝙑𝙞𝙚𝙩𝙣𝙖𝙢𝙚𝙨𝙚 𝙥𝙤𝙚𝙩, 𝙩𝙝𝙚 𝙬𝙤𝙧𝙙 “𝙓𝙪â𝙣” 𝙘𝙖𝙧𝙧𝙞𝙚𝙨 𝙖 𝙨𝙮𝙢𝙗𝙤𝙡𝙞𝙘 𝙢𝙚𝙖𝙣𝙞𝙣𝙜 𝙤𝙛 “𝙛𝙤𝙧𝙬𝙖𝙧𝙙-𝙩𝙝𝙞𝙣𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙢𝙞𝙣𝙙𝙨𝙚𝙩”. 𝙃𝙖𝙫𝙞𝙣𝙜 𝙖 𝙨𝙞𝙢𝙞𝙡𝙖𝙧 𝙖𝙩𝙩𝙞𝙩𝙪𝙙𝙚, 𝙩𝙝𝙚 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩 𝙞𝙨 𝙝𝙚𝙧𝙚 𝙩𝙤 𝙨𝙚𝙧𝙫𝙚 𝙨𝙤𝙢𝙚 𝙙𝙚𝙡𝙞𝙘𝙞𝙤𝙪𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙗𝙚𝙖𝙪𝙩𝙞𝙛𝙪𝙡𝙡𝙮 𝙥𝙧𝙚𝙨𝙚𝙣𝙩𝙚𝙙 𝙙𝙞𝙨𝙝𝙚𝙨 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙝𝙖𝙫𝙚 𝙚𝙫𝙤𝙡𝙫𝙚𝙙 𝙩𝙤 𝙞𝙣𝙘𝙤𝙧𝙥𝙤𝙧𝙖𝙩𝙚 𝙨𝙤𝙢𝙚 𝙘𝙤𝙣𝙩𝙚𝙢𝙥𝙤𝙧𝙖𝙧𝙮 𝙚𝙡𝙚𝙢𝙚𝙣𝙩𝙨. 𝙎𝙚𝙩 𝙞𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙝𝙚𝙖𝙧𝙩 𝙤𝙛 𝙒𝙖𝙣 𝘾𝙝𝙖𝙞, 𝙩𝙝𝙚𝙮 𝙝𝙖𝙫𝙚 𝙧𝙚𝙘𝙚𝙣𝙩𝙡𝙮 𝙤𝙥𝙚𝙣𝙚𝙙 𝙖 𝙨𝙚𝙘𝙤𝙣𝙙 𝙗𝙧𝙖𝙣𝙘𝙝 𝙞𝙣 𝙃𝙖𝙧𝙗𝙤𝙪𝙧 𝙘𝙞𝙩𝙮, 𝙏𝙨𝙞𝙢 𝙎𝙝𝙖 𝙏𝙨𝙪𝙞.🍜🥩💕1️⃣Prime rib beef pho HKD 148安格斯牛柳河🤤A noticeable h
Xuân Modern Vietnamese🇻🇳

1️⃣Prime rib beef pho HKD 148
安格斯牛柳河🤤
A noticeable highlight where the 12 hour slow-roasted Angus rib eye is served in beef broth. The huge yet thinly sliced rib eye is tender and flavourful that soaked with rich beefy broth.

2️⃣Chicken rice HKD 148 (+28)
會安三王雞飯
Blend with lemongrass and garlic, it gives the golden skin chicken a perfect balance of sour and salty flavours. Served with meatloaf and Japanese egg, it further wins your heart and whet your appetite🙆🏻‍♀️💕

✔️ Xuân Modern Vietnamese (灣仔)
灣仔聯發街18號地舖
✔️ Xuân Modern Vietnamese (尖沙咀)
尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2307A號舖
2022-04-16 413 浏览
去海港城試吓新開嘅越南餐廳🍴叫咗一個越南牛河,賣相真係可以打卡好吸引,食落就真係好失望😮‍💨冇試過食一個越南牛河,個味道係咁蘇!🥴食咗一半之後,我都冇辦法再食落去!仲要收$158蚊一個牛河,我覺得唔值呢個價錢🫤另外我朋友就食咗一個豬扒檬粉,豬扒炸得好香,但係比較偏甜,商店檬粉不用落調味料都偏甜😵‍💫另外兩杯嘢飲,就冇乜特別。總括嚟講,食物價格一啲都唔便宜!沒有優惠券嘅情況下,去呢一間舖頭度食午餐,埋單連埋加一要$475,如果食物好食嘅話,呢個價錢都可以接受!但係佢嘅食物,真係麻麻哋,咁嘅價錢可以食其他好食嘅嘢
牛肉河
豬扒夢粉
Passion  Fruit  Fizz
2022-04-13 374 浏览
又係疫情食中午,今日去咗海港城,新開嘅越南餐廳。有海港城優惠,每$200-$100。咁抵食一定要來試吓。其實呢間餐廳有好多好特別嘅菜式。不過今次我哋係食中午套餐。Lunch set - 三道菜 $148 + 10 %《芝麻雞翼》《安格斯牛柳河》《越南凍咖啡》Lunch set - 三道菜 $148 + $28 + 10 %《芝麻雞翼》《會安三黃雞飯》《越南凍咖啡》《越式虎蝦刺身》$128 + 10 %環境:位於尖沙咀海港城內,環境一定舒適。食物:我都幾欣賞佢呢個12小時慢煮牛河,湯底濃郁。值得一試。用埋海港城優惠券真係好抵食。蝦刺身,我本人麻麻哋,因為麻油味好重。味道比較普通。

Lunch set - 三道菜 $148 + 10 %
《芝麻雞翼》
《安格斯牛柳河》

《越南凍咖啡》

《芝麻雞翼》
《會安三黃雞飯》
《越南凍咖啡》

《越式虎蝦刺身》$128 + 10 %

環境:位於尖沙咀海港城內,環境一定舒適。

刺身,我本人麻麻哋,因為麻油味好重。味道比較普通。

2022-04-13
用餐优惠
優惠券
  • 安格斯牛柳河
2022-03-28 348 浏览
今日落雨濕濕,公司附近原本打算吃日式料理,怎知去到現場裝修無開,轉角遇到這家新型越南餐廳,於是信步而入,大讚!妙哉!頭盤+招牌安格斯牛柳河,包羅萬有慢烤12小時肉眼、慢煮牛舌、牛尾追加一條牛骨髓一口熱湯落肚,果然24小時慢熬牛湯,鮮香無限,咬上一口鬆軟可愛的小油條人生即刻感覺美好,加上他們獨家辣椒醬之後整碗河粉的層次即刻立體鮮明活潑了起來!餐廳的小哥哥小姐姐不但顏值高,服務特別周到,賓至如歸的感覺就算一個人也應該好好品嘗美食,充滿熱情的熱愛生活!
就算一個人也應該好好品嘗美食,充滿熱情的熱愛生活!
2022-03-28
2022-02-05 2468 浏览
今日試吓新店。這家店是新穎裝潢的越式餐廳,位於海港城。餐廳的裝修比較現代時尚,簡潔的線條配上neutral 的顏色,感覺沉穩而舒適。Set lunch $178, 包starter, salad,main 及drink. 慢煮牛舌柚子沙律:這牛舌大大片,啖啖肉,還有清新的柚子沙律,味道清甜又多汁。蟹肉石斑春卷:這春卷是正常水平,吃不出蟹肉和石斑的味道,炸得不太油膩,是ok的。芝麻雞翼:炸得脆香,炸皮脆香,肉質唔乾,又有香口芝麻,味道還不錯。安格斯牛肋扒湯河:這牛肉粉用了安格斯牛肋扒,牛肉有肉味,肉質軟身,沒有肥膏,加上大量香蔥,湯汁有牛骨味,清甜不油膩,河粉滑身,份量足,味道是ok的。招牌安格斯牛河+$28這牛河走青,牛肉唔算最嫩滑,但味道可以;牛舌和牛腩也是清湯風味,唔韌,然而湯汁幾清,啖啖肉,加上河粉,既然沒有驚喜,但味道平穩,幾飽足。青檸錫蘭芒果茶飲左這杯茶整夜不能入睡,而那芒果茶入口冰涼,滿有芒果香和青檸的酸,口味清新。凍越南滴漏咖啡這越南咖啡味道相當濃厚,凍咖啡特別甘香,口感順滑,加上煉奶甜香,十分冰涼香甜,大大杯,十分解渴。這一天的午餐沒有brass spoon 那份滋味,

今日試吓新店。這家店是新穎裝潢的越式餐廳,
位於海港城。餐廳的裝修比較現代時尚,
簡潔的線條配上neutral 的顏色,感覺沉穩而舒適。

慢煮牛舌柚子沙律:
這牛舌大大片,啖啖肉,還有清新的柚子沙律,味道清甜又多汁。

芝麻雞翼:
炸得脆香,炸皮脆香,肉質唔乾,又有香口芝麻,味道還不錯。

安格斯牛肋扒湯河:

招牌安格斯牛河+$28

青檸錫蘭芒果茶

凍越南滴漏咖啡

這一天的午餐沒有brass spoon 那份滋味,然而湯底和味道是ok的。
2021-12-28
午餐