2022-04-05
以前讀U時👧🏻👦🏻都成日蒲紅磡/土瓜環,出咗嚟做嘢後一年都可能去得2-3次😕。今次👦🏻👧🏻行完街就去咗春田冰室,係喺新住宅樓下,地理位置上都算幾方便,好多巴士可到達。🌟蟲草花椰子雞米線雖然呢間冰室並唔係平時雞湯米線專家🍜,但又估唔到呢到嘅湯式幾有驚喜!椰子味+雞湯極度濃郁🥥,清甜可口。雞件🐥大概有6-7舊,尚算嫩滑。其他配料有蟲草花、雲耳、紅棗、少量椰絲。湯底落足料,飲曬成碗湯都唔覺得口乾👍🏻。唯一覺得米線份量少咗啲(可能係太好味🤣)。🌟招牌咖喱豬扒飯點餐時店員有推介咖哩,咁就試下啦😛。咖喱醬汁係另上,唔會沾濕吉烈豬扒👍🏻。醬汁係具馬來特色咖哩,容易入口加撈飯一流🤓。咖哩內仲有連皮炸嘅薯仔🥔,入口軟綿。至於主角吉烈豬扒炸得香脆不油膩,肉質幾厚又唔乾身,👦🏻👧🏻又爭住食啦😨。🌟招牌豬扒煎蛋蔥油撈麵下午茶時段👧🏻👦🏻仲叫咗個撈麵食!公仔麵底夠爽口,唔係腍身,煮麵時間掌控得非常好👍🏻撈上鼓油汁+蔥油,的確令本時唔太鍾意食公仔麵🍜嘅👧🏻另眼相看。煎豬扒同樣有肉汁唔太乾身😙,發揮不錯。🌟 沙嗲牛肉潛艇👦🏻就再揀左沙嗲牛肉潛艇食😙。沙嗲牛肉比👦🏻想像中多,沙嗲醬好重花生味🥜,醃得入味🤪。牛肉軟腍唔
🌟蟲草花椰子雞米線
🌟招牌咖喱豬扒飯
🌟招牌豬扒煎蛋蔥油撈麵
🌟 沙嗲牛肉潛艇
👦🏻就再揀左沙嗲牛肉潛艇食😙。沙嗲牛肉比👦🏻想像中多,沙嗲醬好重花生味🥜,醃得入味🤪。牛肉軟腍唔會太咸。潛艇則正常發揮,👦🏻覺得如果麵包可以配脆豬仔包應該都唔錯🤣。
🌟蜂蜜百香果茶/咸檸梳打
咸檸梳打出面飲得多,不過送上原罐玉泉汽水嘅梳打水就真係少啲😗,梳打夠曬清爽👍🏻。至於蜂蜜百香果茶就酸酸甜甜,仲有粒粒百香果籽+清潤嘅蜂蜜,係幾好飲☺️。
🌟華田脆脆
平時👧🏻👦🏻都好少叫阿華田飲(自從發現華田係極高糖份飲品🙄),但見到有華田脆脆就真係忍唔住試下🤣🤣。面頭有幾多華田脆脆,少少黏口,阿華田飲品比平時沖得更濃郁,撈埋一齊飲好有層次感口感👍🏻。