2021-01-29 16 浏览
曼谷水門雞飯,$30已經有個飯,好抵食呢!正宗水門海南雞飯($30)泰式軟綿綿豬手飯($30)呢個價錢係好難得,而且份量都夠,油飯加滑溜香嫩的海南雞,或者炆得軟滑入味的豬手,都好好送飯。雞肉好嫩呀!伴飯吃的兩種醬汁,帶點酸辣,好惹味開胃。開胃的仲有青木瓜沙律($12)一小杯份量,刺激下味蕾先!店內的「四大天王」都食左三樣,樣樣都好滿意。仲叫多兩杯飲品送飯,柚子蜜梳打($12)及青檸梳打($12)。
曼谷水門雞飯,$30已經有個飯,好抵食呢!

正宗水門海南雞飯($30)

泰式軟綿綿豬手飯($30)

雞肉好嫩呀!

伴飯吃的兩種醬汁,帶點酸辣,好惹味開胃。

開胃的仲有青木瓜沙律($12)一小杯份量,刺激下味蕾先!

店內的「四大天王」都食左三樣,樣樣都好滿意。

• 青木瓜沙律
  • 正宗水門海南雞飯
  • 泰式軟綿綿豬手飯
對於一個因為為食所以搞到長期糧尾嘅人嚟講💸, 搵平靚正野食係每個月尾嘅目標嚟! 最近小妹發現旺角通菜街有間食海南雞飯激平, 簡直係做番十幾年前嘅價位🤣! 佢地只賣四大天王, 食哂4樣野都只係90蚊, 性價比極高😆! 青檸梳打🍋🥤青檸酸酸地, 加埋口感激爽嘅梳打感覺好清新!柚子蜜梳打🍊🥤味道酸酸甜甜幾開胃!青木瓜沙律🥗青木瓜絲口感爽脆, 醬汁酸酸辣辣🌶好惹味😋, 岩哂食得辣嘅朋友仔!正宗水門海南雞飯🐔以30蚊嚟講份量相當足, 油飯幾香, 飯質軟硬適中, 雞肉幾嫩滑而且啖啖肉, 沾埋個辣椒醬汁更好味😋!泰式軟綿綿豬手飯🐖同樣超級足量, 豬手肉質非常²軟腍, 膠質極豐富而且好入味!芒果糯米飯🥭堂食嘅時候已經見到有唔少人買嚟食, 仲要係幾個幾個咁買, 所以小妹同朋友都各自叫左一個嚟食, 落單後店員會為你叮一叮先, 打開蓋係好香嘅椰漿味🥥, 芒果食落好軟腍清甜多汁, 糯米飯用左白糯米同黑糯米嚟做, 令層次感同味道都提昇左, 加上椰漿帶一點點咸味, 咸咸甜甜咁幾好味, 推介😊!

青檸梳打🍋🥤
青檸酸酸地, 加埋口感激爽嘅梳打感覺好清新!

柚子蜜梳打🍊🥤
味道酸酸甜甜幾開胃!

青木瓜沙律🥗

正宗水門海南雞飯🐔

泰式軟綿綿豬手飯🐖

芒果糯米飯🥭
2021-01-24
  • 芒果糯米飯
  • 正宗水門海南雞飯
  • 泰式軟綿綿豬手飯
終於試到位於旺角出名性價比超高的水門海南雞飯!點了餐廳的四大天王菜式:水門海南雞飯,軟綿綿豬手飯,清木瓜沙律和芒果糯米飯!$30可以吃到如此大盒又好吃的海南雞飯和豬手飯真的太抵了吧!海南雞肥瘦適中,非常香口,豬手飯肉質嫩滑入味,而且份量很足夠,配上木瓜沙律酸酸甜甜的,很有正宗泰菜的感覺!當然不少得甜品!只需$18的芒果糯米飯,這個價錢真的是超值,還要是我最愛我白紅米飯混合!糯米飯煙煙韌韌,芒果則帶點酸,還不錯!

終於試到位於旺角出名性價比超高的水門海南雞飯!

2021-01-24 742 浏览
香港以水門為名的泰國館子不止一間,既以水門為名,就一定是主打海南雞。而這天我幫襯的,是在旺角開業,店子小小,地方隱蔽,裝修簡單,實而不華,售賣的主要只得四樣東西,菜式定價非常廉宜,但「海南雞飯」質素不差的這間「曼谷水門海南雞飯」。這間泰國小館子,除了原隻或半隻海南雞、原隻泰式豬手和少量飲品外,就只得「正宗水門海南雞飯」($30)、「泰式軟綿綿豬手飯」($30)、「青木瓜沙律」($12)和「芒果糯米飯」($18),店中一幅黑板上用粉筆寫著它們是「四大天王」,都幾有趣。這天我獨個兒來這兒吃飯,在「四大天王」中只單挑了地位最高,店舖也以之為名的「正宗水門海南雞飯」。當附近的海南雞飯店賣著四十五元連熱飲的海南雞飯的時候,這兒的海南雞飯只售三十元,賣相自然會簡單些,只以紙盒裝載,而且飯量也偏少,老實說,我是不太夠飽的,吃完海南雞飯後還到附近的「肥姐」吃了一串「大生腸」和「墨魚」才夠飽,不過這盒海南雞飯的質素可是不差的,雞肉皮滑肉嫩,油飯沒有雞那麼好,還可接受,才三十元,性價比可真不低。一客「海南雞飯」,一罐「可樂」,才三十七元,以今時今日的物價,還想怎樣?
午餐
今天要幫媽媽出旺角拿東西,之前網上看到旺角有有超便宜的海南雞飯,今天就順便來試試了!餐牌可供選擇的不多,但最重要的是便宜,只要30元就可以吃上飯了,現在隨便吃個海南雞飯可能都要50元或以上了!一開始會給你兩個醬汁,左的是豬手醬汁,酸酸辣辣的,比較解膩!右邊的是給海南雞的,也是酸酸辣辣的但味道會比較豐富!正宗水門海南雞飯 (30元)雖然只是30元,但份量來說我覺得還是可以的,雞的量也挺多的,而且都切得比較大件的!雞皮黃黃的,看起來很有食慾,吃起來非常軟滑,而且不會感覺油膩!雞肉不會覺得老,很嫩滑,就算是雞胸肉,也不會乾和柴!而飯方面,這裡不是平常的雞油飯,這裡換成了薑黃飯,再加上了不同的香料下去煮,所以吃起來會有陣淡淡的清香,這個比較特別!不過考慮到價錢方面,這個性價比真的超高!泰式軟綿綿豬手飯(30元)這個豬手吃起來還真的是軟綿綿的,豬皮非常軟滑,但肉方面就是比較結實的,不過豬手肥瘦不錯,吃起來不會有油膩的感覺,味道方面是比較清淡的,口味重的可以搭配醬汁一起吃,會很下飯!飯是跟海南雞的一樣!海南雞(80元/半隻)因為我們的食量比較大,所以多點了半隻來,會吃得比較過癮!海南雞大部分都幫你

正宗水門海南雞飯 (30元)
正宗水門海南雞飯

泰式軟綿綿豬手飯(30元)
泰式軟綿綿豬手飯

海南雞(80元/半隻)
因為我們的食量比較大,所以多點了半隻來,會吃得比較過癮!海南雞大部分都幫你去骨了,起來起超級方便的!雞肉也是保持水準的!
海南雞

青木瓜沙律(12元)
這個作為餐前開胃沙律,味道不錯,酸辣的口感配上爽脆的青木瓜,還有配上烤過的花生,味道比較豐富!
青木瓜沙律

芒果糯米飯(18元)
這個飯後甜點來說真的不錯,整個送到來的時候是微暖的,而且這裡很特別的下了紫糯米和白糯米,配上陣陣椰香的椰奶和香甜的芒果,吃起來真的不錯,份量也是挺多的,只賣18元,剛好為午餐來個作結也不錯!
芒果糯米飯

青檸檬梳打+柚子蜜梳打(12元/杯)
這裡的梳打的氣泡量真的是非常足,感覺比平常喝的汽水也要多氣泡!青檸檬梳打喝起來就比較清新,而且這裡的青檸檬還會帶點甜!柚子蜜梳打就會比較香甜,感吃到柚子的味道!兩款的感覺都不錯!
青檸檬梳打+柚子蜜梳打
2021-01-23
青檸檬梳打+柚子蜜梳打
聽觀眾嘅介紹去咗幫襯呢間超級抵食嘅良心泰國餐廳💛痴線勁平勁好食仲要性價比極高囉!一定要大推!.佢都係位於旺角嘅良心一條街通菜街💛喺條街上面有超多有良心嘅餐廳,但係因為佢嘅位置零零舍舍凹咗入去,所以好容易俾人忽略。.其實佢真係一間比較簡單嘅餐廳,環境簡單,裝修簡單,連餐牌都好簡單,其實佢主要賣四樣嘢,海南雞飯($30),豬手飯($30),芒果糯米飯($18)同埋青木瓜沙律($12),仲要四樣嘢都超級抵,我買晒四樣都係$90咋!Clssss!.以為咁平實有伏?咁你就大錯特錯啦,我想講係四樣嘢都好高質!十個正😍👍👍👍.首先梗係要食個木瓜沙律做前菜啦,分量少少但係一啲都唔hea, 每一條青木瓜絲都浸左入去佢哋自家製嘅泰色醬汁,好辣又好爽🤣.跟住試佢嘅海南雞飯,見到佢係黃油雞我個心都安樂啲,我好驚食果啲白色嘅泰式雞,隻雞浸得好靚,雞皮夠爽,雞肉亦都浸啱啱好唔會太稔而且好滑,點埋佢附送嗰隻泰式雞醬真心好味😋佢呢隻泰式雞醬同出面有啲唔同,佢有啲似響泰國食點蝦嗰隻青醬,但係用嚟點雞又係非常之夾!呢個重點係佢個黃色油飯,你都食得出佢嘅油飯絕對係水準之上,你會見到佢隻黃油飯入面有香茅,南薑仲有一啲好似月桂

佢呢隻泰式雞醬同出面有啲唔同,佢有啲似響泰國食點蝦嗰隻青醬,但係用嚟點雞又係非常之夾!呢個重點係佢個黃色油飯,你都食得出佢嘅油飯絕對係水準之上,你會見到佢隻黃油飯入面有香茅,南薑仲有一啲好似月桂葉嘅物體,可以見到佢係用咗好多材料心機去煮呢個油飯,而且勁香得來又夠乾爽,可算係我食過暫時最高質嘅油飯,非常正宗地道,當一口飯一口嫩滑嘅雞肉真係超級幸福!
另外佢嘅豬手飯亦都係驚艷到我,同樣買$30嘅豬手飯你見到佢份量真係非常之多,去骨豬手肥瘦分佈分明適中,而炆得非常之入味同埋軟稔,可說是入口即溶,而且佢配豬手嘅醬汁同配海南雞嘅醬又唔同,點豬手醬係比較酸一啲嘅,有助消除油膩感覺,真係非常之講究,加上佢都係配高質油飯,雖然一餐食兩個飯但係我係清晒,一粒不剩,仲想繼續食啊😍😛

個芒果糯米飯可以係飯後甜品🍮本來以為$18佢會揸流攤,點知都有大大片芒果,雖然唔算好甜,下面嘅糯米飯仲要係雙色添呀,紫米再加白糯米多重口感,加埋椰奶香甜軟糯好味到爆啊😍😍

呢個價錢比到呢個質素我真心讚嘆同Respect!我終於明白佢選擇唔需要多,只要專心做好咁就夠啦,有良心仲要咁正宗同咁高質邊夠你玩呀。最開心勁近我屋企🥳我以後嘅飯堂又多一間啦!
店名:曼谷水門海南雞飯 💛
旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈地下M號舖
2021-01-21
驚喜地高質 最貴都只係30蚊 必試❗️-今日見到失業率再創新高,田中即時諗起呢間30蚊高質午餐。黃色良心小店有好多,但呢間係真真正正嘅良心店、良心價同良心質素,係無可挑剔。-🍗正宗水門海南雞飯 ($30)1️⃣足料雞件去骨,夠嫩滑肥美,配上酸辣惹味嘅海南雞醬汁,無得輸。2️⃣值得一讚嘅係黃油飯,飯入邊會見到切片嘅香茅、檸檬葉、南薑等香料,每啖飯都陣陣清香。👍🏻9/10🍖泰式軟綿綿豬手飯 ($30)泰式豬手正宗地非常腍滑,軟綿綿,用滷水醃得入味。同時亦配上秘製酸辣豬手醬,完美中和油膩感。👍🏻9/10🍧芒果糯米飯 ($18)鋪滿芒果嘅糯米飯,淋上幼滑椰汁,18蚊嘅價錢但都做埋黑白糯米,可見對出品嘅要求。👍🏻8.5/10🥭青木瓜沙律 ($12)12蚊一碗嘅木瓜沙律,正宗泰式酸辣,青木瓜爽脆清新,配上少少青蘋果絲更清甜,層次豐富。👍🏻8/10
驚喜地高質 最貴都只係30蚊 必試❗️
🍗正宗水門海南雞飯 ($30)
👍🏻9/10

🍖泰式軟綿綿豬手飯 ($30)
👍🏻9/10

🍧芒果糯米飯 ($18)
👍🏻8.5/10

🥭青木瓜沙律 ($12)
👍🏻8/10
2021-01-19 24 浏览
今次和大家分享我於曼谷水門雞飯用餐的經驗,曼谷水門雞飯位於旺角,位置頗方便。正宗水門海南雞飯 $30海南雞飯份量正常,雞肉嫩滑,味道不錯呢。泰式軟軟綿綿豬手飯 $30豬手煮得頗入味,味道不會過濃,份量亦合理。青木瓜沙律 $12用料不少,味道清新。芒果糯米飯 $18糯米飯煮得頗軟,配上椰汁等,十分好吃。青檸梳打 $12味道清新,不會過甜。總的來說,曼谷水門雞飯的價錢很合理,食物份量方面亦正常。地址: 旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈地下M號舖

正宗水門海南雞飯 $30
海南雞飯份量正常,雞肉嫩滑,味道不錯呢。

泰式軟軟綿綿豬手飯 $30
豬手煮得頗入味,味道不會過濃,份量亦合理。

青木瓜沙律 $12
用料不少,味道清新。

芒果糯米飯 $18
糯米飯煮得頗軟,配上椰汁等,十分好吃。

青檸梳打 $12
味道清新,不會過甜。

總的來說,曼谷水門雞飯的價錢很合理,食物份量方面亦正常。

地址: 旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈地下M號舖
2021-01-16
2021-01-19 95 浏览
救命呀,估唔到疫情期間呢間餐廳咁有良心,全部嘢食其實都係疫情價,全部真係平到你唔信餐廳嘢食其實差唔多,但係佢好在有四大法寶,同埋呢度全部嘢食嘅入好晒外賣盒,獨立包裝,咁大家就唔使驚衛生問題,大家可以食得安心又放心第一款就係泰式嘅木瓜沙律,食得辣嘅朋友真係要試吓,連我咁食得辣都真係辣到噴火,入邊有木瓜、蝦仔、辣椒、香茅等等呢兩款就餐廳秘製醬汁,上面嗰個就係點豬手,下面嗰款係點海南雞,但留意番兩款醬都係辣㗎今時今日仲有$30盒飯係邊度搵呀,仲要係海南雞飯,飯嘅口感非常好,仲有雞油味添你睇吓幾多豬手,全部肉都好淋㗎海南雞實在太好味,最後我仲加咗有半隻雞你睇吓啲肉幾滑最後仲叫咗個抵食甜品
泰式軟綿綿豬手飯
你睇吓幾多豬手,全部肉都好淋㗎
海南雞實在太好味,最後我仲加咗有半隻雞
你睇吓啲肉幾滑
最後仲叫咗個抵食甜品
2021-01-16
芒果糯米飯
旺角不嬲都好多野食,但冇諗過喺鬧市都會搵到CP值咁高嘅餐廳🤩 岩哂做糧尾飯堂🤣🐔正宗水門海南雞飯 $30 + 🐣海南雞半隻 $80救命啊真係好抵好好味!😋絕對可以encore系列!隻雞肉質唔老又唔鞋,夠哂厚肉同嫩滑🤤而且佢個海南雞醬食得出係佢地自己秘製嘅😳,真係喺出面食唔到呢個味~個醬除左係酸酸辣辣之外,我仲好似食得出冇人少少魚露味,感覺比一般海南雞醬較為惹味同醒胃,真係食幾多都唔會覺得滯~ 同埋佢個黃薑油飯都好出色😋 粒粒分明但一啲都唔油,夠哂乾爽而且每粒飯都入哂充滿黃薑味,同海南雞真係perfect match!🐷泰式軟綿綿豬手 $80個豬手又係冇得彈!除咗肥瘦適中, 佢啲肉真係炆到軟綿綿😋好夠滷水味,又炆到入哂味🤩所以真係好正~ 而且佢又配有另一個秘製豬手汁~真係完全可以展現到一碟豬手,兩種風味,仲要蘸唔蘸醬都一樣咁好食😍🥗青木瓜沙律 $12木瓜夠哂爽脆, 入面又好足料,又有四季豆同蕃茄,酸酸辣辣咁幾開胃~💛芒果糯米飯 $18芒果夠香甜😋 一半係糯米飯,一半係紫米🤩 椰漿香滑濃郁,甜甜地做飯後甜品真係唔錯😋🍋青檸梳打 $12好refresh啊!真係好夠氣又唔會好甜~飲完好爽~🧡柚

🐔正宗水門海南雞飯 $30 + 🐣海南雞半隻 $80

泰式豬手

🐷泰式軟綿綿豬手 $80

🥗青木瓜沙律 $12

💛芒果糯米飯 $18

🍋青檸梳打 $12
好refresh啊!真係好夠氣又唔會好甜~飲完好爽~

🧡柚子蜜梳打 $12
柚子蜜糖漿入面有少少果皮咁,甜得黎又唔會甜到口乾,食完啲濃味野用黎refresh下真係幾好~

海南雞

佢地個豬手飯同海南雞飯真係好抵啊!CP值勁高~又好食又平,真係唔知仲有邊間抵過佢~同埋其實一開始真係無expect過咁好食,所以好推薦😆
2021-01-10
下午茶
泰式豬手
  • 海南雞飯
2021-01-14 236 浏览
環境 :👍👍👍👍服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:😍😍😍😍😍影相:📸📸📸📸📸Encore:98%📝進入前要度體溫 ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖住喺旺角嘅朋友一聽到我話掛住泰國隨即就介紹咗呢間「曼谷水門海南雞飯」俾我頂一頂思鄉之情.🔸正宗水門海南雞飯$30就有一盒海南雞飯,夠親民夠哂貼地呀!味道方面仲要好高質👍無論係海南雞定係米飯,睇得出店主真係落足心思尤其欣賞佢嘅飯底選用泰國香米,米飯尖長且粒粒分明顏色淡黃,帶有油光而吾油膩最特別嘅係粒粒米飯都帶着濃郁嘅香茅味仲有肉眼可見到嘅香茅同香葉,真係落足料呀🥰海南雞肉質結實帶彈性去晒骨,啖啖都係嫩滑嘅雞肉當然少不了,自家製嘅雞醬汁集多種配料而成,酸酸辣辣,醒胃有惹味!Ps.海南雞唔夠喉?仲可以嗌多半隻或全隻雞添半隻海南雞份量更加多有齊脾位,雞翼位,雞胸位等最嫩滑,最多肉嘅位置通通都可以食晒.🔸泰式軟綿綿豬手飯豬手飯亦係招牌之一豬手燉得軟爛,極之入味幾乎係入口即化嘅口感,肉皮晶瑩剔透柔軟而不柴配上香濃嘅黃飯,堪稱一絕咁好味嘅豬手飯,同樣都係平民價$30.🔸芒果糯米飯飯後仲可以加個芒果糯米飯作為甜品糯米同紫糯米各佔一半集柔軟同爽脆於一身,口感極佳配上濃郁嘅椰

環境 :👍👍👍👍
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:😍😍😍😍😍
影相:📸📸📸📸📸
Encore:98%
📝進入前要度體溫
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
住喺旺角嘅朋友一聽到我話掛住泰國
隨即就介紹咗呢間「曼谷水門海南雞飯」
俾我頂一頂思鄉之情

🔸正宗水門海南雞飯
$30就有一盒海南雞飯,夠親民夠哂貼地呀!
味道方面仲要好高質👍
無論係海南雞定係米飯,睇得出店主真係落足心思
尤其欣賞佢嘅飯底
選用泰國香米,米飯尖長且粒粒分明
顏色淡黃,帶有油光而吾油膩
最特別嘅係粒粒米飯都帶着濃郁嘅香茅味
仲有肉眼可見到嘅香茅同香葉,真係落足料呀🥰
海南雞肉質結實帶彈性
去晒骨,啖啖都係嫩滑嘅雞肉
當然少不了,自家製嘅雞醬汁
集多種配料而成,酸酸辣辣,醒胃有惹味!
Ps.海南雞唔夠喉?仲可以嗌多半隻或全隻雞添
半隻海南雞份量更加多
有齊脾位,雞翼位,雞胸位等
最嫩滑,最多肉嘅位置通通都可以食晒

🔸泰式軟綿綿豬手飯
豬手飯亦係招牌之一
豬手燉得軟爛,極之入味
幾乎係入口即化嘅口感,肉皮晶瑩剔透
柔軟而不柴
配上香濃嘅黃飯,堪稱一絕
咁好味嘅豬手飯,同樣都係平民價$30

🔸芒果糯米飯
飯後仲可以加個芒果糯米飯作為甜品
糯米同紫糯米各佔一半
集柔軟同爽脆於一身,口感極佳
配上濃郁嘅椰奶同香甜嘅芒果肉,一流呀

🔸青檸梳打。柚子蜜梳打
味道清新,梳打氣泡強勁,飲落好Fresh
2021-01-12
午餐
2021-01-13 34 浏览
近排開左好多海南雞飯嘅鋪頭,而且價錢都唔貴,呢日喺旺角返工就揀左其中一間試下,呢間曼谷水門海南雞飯喺通菜街,唔難搵👍🏻而呢棟威達商業大廈都好似有幾間嘢食,👇🏻海南雞就係喺地下嗰層~每日十二點開門,呢日早咗幾分鐘去到,已經有幾個人排緊隊啦😆一入大廈就會見到鋪頭👇🏻呢間餐廳只賣四樣嘢~兩款30蚊飯(海南雞飯、豬手飯),同埋兩款小食(青木瓜沙律、芒果糯米飯)~前菜、主食、甜品都有齊😹😹😹一啲都唔貴👍🏻如果想叫外賣去到即刻攞,可以記低上面個電話落order👆🏻去到再比錢~👆🏻餐廳唔算大👇🏻一眼望晒,不過我呢日黎到,見到啲人都係外賣嘅😹如果自己食嘅話,坐係餐廳都ok架,應該唔太需要等位😹😆今次食佢嘅海南雞飯🐔30蚊黎講,算係幾大份,我就唔係好食得晒,男仔應該啱啱好~雞肉都滑,不過皮就厚咗少少😹油飯幾好,唔太油膩👍🏻而個醬係幾好食,即刻加晒分!😹😹👍🏻好適合想平食嘅朋友~而且味道係幾好架啦~

海南雞飯
2020-12-22
海南雞飯
🇭🇰💛曼谷水門海南雞飯餐廳得兩種主食 主打海南雞🐓同豬手🐖雖然外賣式包裝 但店入邊都有少量位置比大家堂食🤓bookmark左佢地新蒲崗本店但一直冇時間入去而家開左係旺區入邊 仲要平價之選 非常抵食👍🏻👍🏻附近返工既朋友lunch必試 🐓正宗水門海南雞飯(💰$30)上台第1眼就望到係雞脾位 食無骨海南雞最正係啖啖肉雞嫩滑冇渣 肥瘦適中 冇咩多餘既肥膏🍚油飯份量適中 粒粒分明 做到乾身配上自家製醬汁🌶醬汁味道層次分明先香辣後咸酸 惹味得黎醒胃而且唔會好辣 一般人都食到 30蚊食5真係超值👍🏻👍🏻👍🏻 🐖泰式軟綿綿豬手飯 (💰$30)豬手飯海南雞一樣都係配油飯🍚因為感覺麻麻 所以平時極少食豬手但佢地既豬手切好一件件 無骨 一樣肥瘦適中 無渣😍脂肪位置唔油 爽口 煙韌 充滿骨膠原 係幾有驚喜的😋🥗青木瓜沙律 (💰$12)青木瓜沙律份量都唔少 店員落單前都提左我地會有點辣🌶🌶👩🏻家姐食4小辣覺得OK 不過朋友唔食辣就覺得辣啦🥵陣陣酸辣味衝擊味蕾 慢慢會愈食愈辣入邊有青木瓜絲 花生 車厘茄等等幾開胃🥭芒果糯米飯 (💰$18)食泰菜又點可以無家姐最愛既甜品🥭🥭芒果糯米飯 做終結面頭有數片芒果 雖然唔
🇭🇰💛曼谷水門海南雞飯
餐廳得兩種主食 主打海南雞🐓同豬手🐖
雖然外賣式包裝 但店入邊都有少量位置比大家堂食🤓
bookmark左佢地新蒲崗本店但一直冇時間入去
而家開左係旺區入邊 仲要平價之選 非常抵食👍🏻👍🏻
附近返工既朋友lunch必試
正宗水門海南雞飯
🐓正宗水門海南雞飯(💰$30)
上台第1眼就望到係雞脾位 食無骨海南雞最正係啖啖肉
雞嫩滑冇渣 肥瘦適中 冇咩多餘既肥膏
🍚油飯份量適中 粒粒分明 做到乾身
配上自家製醬汁🌶醬汁味道層次分明
先香辣後咸酸 惹味得黎醒胃
而且唔會好辣 一般人都食到 30蚊食5真係超值👍🏻👍🏻👍🏻
泰式軟綿綿豬手飯
🐖泰式軟綿綿豬手飯 (💰$30)
豬手飯海南雞一樣都係配油飯🍚
因為感覺麻麻 所以平時極少食豬手
但佢地既豬手切好一件件 無骨 一樣肥瘦適中 無渣😍
脂肪位置唔油 爽口 煙韌 充滿骨膠原 係幾有驚喜的😋
青木瓜沙律
🥗青木瓜沙律 (💰$12)
青木瓜沙律份量都唔少 店員落單前都提左我地會有點辣🌶🌶
👩🏻家姐食4小辣覺得OK 不過朋友唔食辣就覺得辣啦🥵
陣陣酸辣味衝擊味蕾 慢慢會愈食愈辣
入邊有青木瓜絲 花生 車厘茄等等幾開胃
芒果糯米飯
🥭芒果糯米飯 (💰$18)
食泰菜又點可以無家姐最愛既甜品
🥭🥭芒果糯米飯 做終結
面頭有數片芒果 雖然唔係當做季所但芒果都唔酸 不過不失
椰漿包裹住包粒 糯米飯有齊黑白米 黑米白米分邊放
糯米飯軟綿綿 口感很不錯 配埋椰香🥥😋
應該係食過平得黎又有質素既芒果糯米飯
咸檸七
🍋咸檸七 (💰$12)
飲品雖然味道唔會韶有咩特別
不過值得一提既係咸檸佢地真係比足半粒🍋你
一啲都唔孤寒😆
🍊柚子蜜梳打(💰$12)
甜度剛好 輕鬆飲哂成杯
2021-01-09
咸檸七
  • 無骨海南雞海南雞
今日去旺角花園街搵食,本來想食某間最近好出名既黃店,點知原來排隊起碼1.5小時.... 咁好吧,上op搵下有無其他野好食😁搵到呢間專門食海南雞既餐廳,原來行2分鐘就到🤣 餐廳鋪位唔算好大,係限聚令下大約坐到20-30人左右,成間鋪只賣「4大天王」:海南雞、豬手、芒果糯米飯、車木瓜沙律😋 .▪️海南雞$80/半隻海南雞分好多種 個人最中意泰國做法,會比較香料重同肉質嫩滑d! 呢間海南雞肉質嫩且肥瘦均勻,煮出來肉嫩又汁豐富😍配埋佢有個傳統醬汁食,風味十足。重點係超平🤭!講緊半隻雞賣$80!如果叫海南雞飯都好抵食,只係$30...(真心唔知佢點賺🙈)海南雞飯真係出去食好過屋企食,又要浸雞、煮湯、炒油飯,全部都好考功夫👍🏻抵讚!.▪️泰式軟綿綿豬手飯$30食完雞之後就叫個豬手飯trytry, 泰式豬手係香港比較少食,因為通常都要半隻/成隻叫,佢呢度可以叫飯,咁就可以試一試。豬手炆煮到好淋身,淋到食落口會溶個隻,最正係佢個豉油汁唔會太鹹,甜甜地咁既味!最中意豬手個豬皮,整得好食。另外個黃姜飯都好食,粒粒米飯分明,加上個油撈埋岩岩好,不經不覺間食晒成碗😢.▪️青木瓜沙律$12$12既青木瓜沙律,除左呢度
▪️海南雞$80/半隻

▪️泰式軟綿綿豬手飯$30
泰式豬手飯

▪️青木瓜沙律$12
$12既青木瓜沙律,除左呢度我真係無係香港食過咁平,諗著呢個價錢乜都收貨架啦。點知佢個青木瓜沙律係好食,好食個點係邊呢?首先:佢係青木瓜+青蘋果+蘿蔔絲+花生+一堆泰式料! 足料都算,佢係整得好泰國feel ! 因為佢夠辣!成日係其他地方食既都得個酸,呢度整到又酸又辣🤗真係好想再叫黎食。

▪️鹹檸七$12 And 烏龍茶$10
飲品方面我地叫左一支烏龍茶同鹹檸七,$12杯,都係個句,唔明佢點解收咁平🤣成半個咸檸加整罐7up

因禍得福今日撞彩食到間好食既海南雞😘
泰式豬手飯
2021-01-11 35 浏览
天寒地凍冇堂食見佢$30海南雞飯諗住試下買外賣一入去有條𡃁仔坐近門口唔理人好似唔想做生意咁我直入去餐廳叫左個飯點知比$100收錢果個男人話冇錢找個男人問𡃁仔有冇得找條𡃁仔竟然叫我唱完錢再嚟買即刻火滾$100紙都冇得找學乜人做生意?唔諗辦法找錢不特止仲態度惡劣你幾好食都唔洗做落去!
天寒地凍冇堂食

$100紙都冇得找
學乜人做生意?
唔諗辦法找錢不特止
仲態度惡劣
你幾好食都唔洗做落去!