2022-07-22 67 浏览
上網見到好多好評,終於夾到時間同朋友一齊嚟試吓「有口福」嘅烤魚入到舖頭已經聞到濃濃嘅烤魚味,感覺真係好似返咗深圳咁😆款式好多選擇,我哋望咗餐牌15分鐘先揀到🤣今次就試吓佢哋嘅「諸葛烤活魚(香辣)」,怕多骨嘅我哋就揀咗鉗魚😆佢哋嘅烤魚係即叫即做,我哋大概等咗15分鐘就有,一上到枱面已經哇一聲,因為實在係太香啦🤩😝好似返左深圳食烤魚咁!最特別係魚上面沾滿左佢哋舖頭獨家嘅醬料,好香!烤魚嘅配菜仲有豆皮、芽菜、芫荽,夾埋一齊食,真係食唔停口😚另外,我哋仲嗌左一份「頂級手切肥牛」($238),牛肉淨係賣相已經90分,脂肪分布平均,而且份量好足,$238來講真係性價比好高😎果然牛肉都冇令我哋失望,非常新鮮,而且脂肪多筋位少,一個字,正!😝😝兩個女仔嘅戰鬥力有限😂,下次叫多幾個朋友可以試埋佢哋嘅雞煲!
入到舖頭已經聞到濃濃嘅烤魚味,感覺真係好似返咗深圳咁😆

款式好多選擇,我哋望咗餐牌15分鐘先揀到🤣

好似返左深圳食烤魚咁!

兩個女仔嘅戰鬥力有限😂,下次叫多幾個朋友可以試埋佢哋嘅雞煲
2022-07-22 50 浏览
九龍城街坊烤魚幫襯咗好多年嘅鋪頭第一次寫食評以前次次黎都係食雞煲多 朋友想食烤魚游完水攰攰哋唔想去咁遠 諗起呢間街坊抵食街坊店門口招牌黃色鮮明容易認搭巴士都勁方便 富豪東方酒店落2分鐘就到主角到!諸葛烤活魚今次揀咗多肉少骨嘅鉗魚 嗌咗原條$288😆真係好中意食烤魚 價錢相對出面真係親民價 湯底有四款 口味提供選擇麻辣 香辣 酸菜 醬香我哋揀咗 香辣 小辣 (辣味 唔會好勁有種獨特香味 食唔到辣嘅朋友可以揀唔辣两款)啖啖肉!條魚都算好大條 勁厚肉 本身附送有滿滿的芽菜 同千張嗦咗啲湯汁好㘃味两個女仔食都夠 今次就食完烤魚- 再打邊爐🍲淨係叫咗 頂級手切肥牛 $238好香牛味 唔會靭難咬開 食烤魚要配加多寶 仲有好多唔同火鍋配菜都好抵食下次多啲人過嚟再會想試埋酸菜魚 見到隔離枱食 都好出色麻雀雖小五臟俱全 平時食開嘅雞煲都好推介 香辣惹味 雞肉嫩滑多人聚會嘅話 都有吾同款可以選擇有小菜 烤魚 雞煲 酸菜魚 等等 好食又親民價 推薦
九龍城街坊烤魚

多人聚會嘅話 都有吾同款可以選擇
有小菜 烤魚 雞煲 酸菜魚 等等

好食又親民價 推薦

2022-07-05 472 浏览
如果喜歡川菜或者重口味食品的朋友一定要來試試這一間有口福。我們二人點了諸葛烤活魚半條,酸豆角肉沫,清炒萵筍絲和樟茶鴨半隻。諸葛烤活魚,雖然我們只點了半條,但是半條的鯇魚都是很肥美的,而且很大條,性價比很高,非常的底吃。新鮮的活魚,肉質很嫩滑,而且餐廳清潔得很好,沒有什麼魚腥味。調味方面辣度適中,而且很入味,還有芽菜和豆腐皮等配菜,非常的美味可口,配白飯吃一流~!另一個主食是樟茶鴨,在香港比較少見這個菜式,我們也是第一次品嘗。鴨肉有一股獨特的煙燻香味,而且鴨的皮烤得非常之香脆。鴨肉的味道濃,而且肉質還很嫩滑多汁不會很柴。半隻的份量也非常之多,價錢非常之便宜,很值得推介!另外是清炒萵筍絲,新鮮的萵筍絲,用上簡單的清炒方法,調味適中不會太鹹。而且廚師烹調的時間剛剛好,還能夠保持萵筍絲的爽脆口感,很美味,大家也可以試一試!最後是酸豆角肉沫,這個菜式在香港也是比較少見,所以我們就點了來試一試。豆角酸酸的配上新鮮豬肉沫,整個菜式非常之開胃,而且用來配白飯也是很適合,喜歡酸口食品的朋友可以嘗試一下!
如果喜歡川菜或者重口味食品的朋友一定要來試試這一間有口福。

半隻的份量也非常之多,價錢非常之便宜,很值得推介!

2022-07-04 102 浏览
經常性喺九龍城覓食,竟然都錯過左呢一間地道小店。 地點係比較少經過嘅一條小巷, 真係非常容易走漏眼。 滋味酸菜魚首先份量實在龐大,足夠三至四位用。 而且可以加其他配料例如午餐肉、其他蔬菜、吸收晒酸菜魚嘅濃湯,特別滋味。 魚肉厚身, 滑, 有魚香。 口感先酸後辣。 泡椒田雞又是份量十足,配料很多。味道濃郁。 田雞肉厚嫩滑,超級入味。 家鄉炒米粉, 配料有兩款蔬菜,煎雞蛋,午餐肉條, 再喺面灑上芝麻,有鑊氣又惹味。價錢大眾化, 服務很好。
經常性喺九龍城覓食,竟然都錯過左呢一間地道小店。
地點係比較少經過嘅一條小巷, 真係非常容易走漏眼。

滋味酸菜魚
首先份量實在龐大,足夠三至四位用。
魚肉厚身, 滑, 有魚香。
口感先酸後辣。

泡椒田雞
又是份量十足,配料很多。味道濃郁。

田雞肉厚嫩滑,超級入味。

價錢大眾化, 服務很好。
2022-06-22 120 浏览
越嚟越覺得九龍城係一個美食寶藏地方之前喺有口福食過烤魚,見佢有唔少其他美食,一直心心念念所以今次特登嚟試埋佢其他辣野酸菜魚首先梗係要食過酸菜魚啦酸菜魚其實仲可以加其他料不過我已經點左好多其他餸,所以無加料雖係淨係叫咗酸菜魚,但全成個酸菜魚好大兜,份量好足。最緊要啲魚片大大片無骨魚片加埋酸辣調教得非常之好又滑又香正樟茶鴨依個鴨係喜出望外之處,佢唔係辣既,但係鴨經過長時間嘅秘製,有少少鹹香同埋茶嘅香味微熱而且外脆內軟加埋個醬仲正我個人好鐘意我諗出面都好難食到口水雞佢哋嘅口水汁除咗加咗秘製嘅香之外咗大大粒花生而且口水汁嘅份量蓋晒成個雞令到成個雞非常之惹味乾煸四季豆依個餸做到乾煸四季豆最緊要既鑊氣鑊氣得黎又唔會太乾身同油剛剛好鳳爪已經剪好晒腳趾而且整得好入味酸酸甜甜辣辣總括而言咁多個菜都好食好野真係好開心
越嚟越覺得九龍城係一個美食寶藏地方
之前喺有口福食過烤魚,見佢有唔少其他美食,一直心心念念
所以今次特登嚟試埋佢其他辣野

首先梗係要食過酸菜魚啦
酸菜魚其實仲可以加其他料
不過我已經點左好多其他餸,所以無加料
雖係淨係叫咗酸菜魚,但全成個酸菜魚好大兜,份量好足。
最緊要啲魚片
大大片無骨魚片
加埋酸辣調教得非常之好
又滑又香

樟茶鴨
依個鴨係喜出望外之處,佢唔係辣既,
但係鴨經過長時間嘅秘製,有少少鹹香同埋茶嘅香味
微熱而且外脆內軟加埋個醬仲正

總括而言
咁多個菜都好
食好野真係好開心
2022-06-22 86 浏览
九龍城工作交收完,順道去有口福食晚飯。諸葛烤活魚(半條)$178~烤魚是鯇魚,半條好大條啊!配料有酸菜牙菜百葉豆干條都係我好喜愛食,選擇小辣湯鍋,成盤菜香味濃好有睇頭,魚外皮煎得好香脆肉質又鮮嫩,還有獨特嘅焦香味和濃郁嘅香料味添,食落真係回味無窮,正(推介)👍胡椒豬肚雞(半隻)$198~豬肚雞用秘製嘅上料調味,用上等嘅胡椒精心熬制,營養美味又健康,聽說仲好養胃添 ,同埋胡椒都會有啲止嘔㗎,行氣健脾又暖胃,我諗冬天食更好,對女士滋補強身又美容養顏,藥膳味濃郁加紅棗黨參好配搭,入口熱辣辣。正(推介)👍干扁四季豆$58~十分乾身又香口,少少辣,混合肉碎真係好惹味呀,食啲咁香口惹味嘅餸菜梗係要啤啤佢啦,藍妹啤加可樂配搭啱啱好。
九龍城工作交收完,順道去有口福食晚飯。

諸葛烤活魚(半條)$178~

胡椒豬肚雞(半隻)$198~

干扁四季豆$58~

2022-06-15
  • 諸葛烤活魚
  • 胡椒豬肚雞
去九龍城裡,少不了想試試最正宗的川菜館。據說這家老闆為做出地道川菜,老闆特別找來四川當廚的朋友,合力調配具四川風味的汁醬,用於店的主打雞及烤魚中,全店只有老闆及朋友知道配方,非常神秘,於是和朋友一起來試試。值得一提的是,這裡的炒菜真的超有家鄉的味道,讓不是四川人的我都吃出了感覺,炒菜很夠"鍋氣",價格也不貴,份量超級足。本來來之前一直想吃酸菜魚來著,但是最近吃酸菜魚太多了,所以選了幾款特別喜歡的小炒,都是家裡不常吃到的。🔥第一個隆重推薦脆椒雞軟骨‼️這個實在太好吃了!入口酥脆,辣椒花生也是爆炒過的,連辣椒都是脆的,吃了一口接一口,完全停不下來,太太太好吃了!❕💢第二個推薦的炒田螺肉‼️這個也非常好吃,田螺很乾淨沒有一點沙,肉超級多,加上紅辣椒青辣椒🌶蔥花爆炒,太入味了,太好吃了,田螺肉粒粒爽口。🔈第三個推薦乾鍋田雞‼️可以說是色香味俱全,紅紅綠綠的辣椒爆炒乾鍋田雞,田雞肉非常嫩,味道惹味,連辣椒都被我們光盤了,田雞乾乾的略有點脆。🎈第四第三個隆重推薦的是爆炒腰花!份量真的很足,滿滿一碟腰花,這個口味不算辣,但是炒的完全蓋住了腰花的腥味!‼️👍第五個推薦尖椒小炒肉‼️這個好吃是好吃,但是口味偏辣,

👍第五個推薦尖椒小炒肉‼️這個好吃是好吃,但是口味偏辣,如果你不是特別能吃辣,那麼這個叫他盡量口味少辣!
2022-06-17 104 浏览
每次突然想吃川菜的時候,我的首選就是去離我家很近的九龍城,這一家可以說是我經常會去的開了很久的隱藏版川菜館吧,除了口味不錯,而且性價比高,份量也很足,真的忍不住要來安利給大家,愛吃辣的一定要衝!!我跟朋友俩個人點了五個菜,每一道菜份量都好大,最後我們都吃不完,為了不浪費,各自打包一個帶回家🤣農家小炒肉$78這個是每次我都必點的,如果特別能吃辣的這個菜我強烈推薦,它們用的尖椒特別辣,又辣又過癮,小炒肉的肉也很多!用來配飯簡直一流!脆椒雞軟骨$88強烈安利這個,辣椒和花生🥜炸的🌶️又香又脆,辣椒脆直接可以吃,相信我,你會忍不住吃到停不下來,哈哈😆雞脆骨也炸的剛剛好,這個用來配酒不要太爽了!炒田螺肉$78話說在香港我真的很少吃到田螺肉,它們家田螺肉真的還蠻大的,配菜是芹菜,洋蔥🧅和青椒!乾鍋田雞$158這個菜也是每次我必點的,不得不說它們餐廳老闆確實很良心,田雞肉好大塊,表皮酥脆口感豐富,我每次一個人忍不住都可以吃完😄酸辣腰花$88我跟朋友都是超愛吃各種內臟,這道菜是用泡椒做的,又酸又辣,腰花也是好大一塊,顏色很漂亮,看起來就很新鮮,吃的超過癮!

農家小炒肉$78

脆椒雞軟骨$88

炒田螺肉$78

乾鍋田雞$158

酸辣腰花$88
  • 脆椒雞軟骨
2022-06-09 83 浏览
之前和朋友試過這一間 — 有口福一試難忘 今天特地又來了吃晚餐菜式選擇也不少兩個人決定點兩個菜式已經足夠胡椒豬肚雞連煲上加入了藥材 慢慢熬出藥膳味用上上等胡椒 湯底十分好喝配上半隻雞 加上彈牙的豬肚 好味道這煲湯更有滋補強身 美容養顏的作用 推薦酸菜魚上一次來也有點這個有淡水魚和海魚可以選擇今次加了錢嘗試一下海魚海魚吃起來肉質更彈牙嫩滑最重要是少骨 吃起來很方便啖啖魚肉配上酸菜 酸酸辣辣 正還加入了芽菜和粉條等 豐富又好味
之前和朋友試過這一間 — 有口福

最重要是少骨 吃起來很方便
啖啖魚肉配上酸菜 酸酸辣辣 正
還加入了芽菜和粉條等 豐富又好味
2022-05-26 105 浏览
Authentic Sichuan restaurant spotted in kowloon cityI enjoyed all the seasonal and exotic dishesFried frog is so yummySmelled full of flavoursWith huge fleshes mostly from the legsIt also has a mild flavor and taste a lot like chickenThe texture resembles that of chicken wings as well also a little marshyFrog legs are actually healthy and nutritiousOne should definitely tried this dish Another quite exotic dish is the escargotIt’s fried with chilli With all flesh extracted from the shellSuper co

Fried frog is so yummy
Smelled full of flavours
also a little marshy

It’s fried with chilli
Super convenient if you are lazy
It’s extremely chewy and full of umami as well

2022-05-21 123 浏览
自從疫情封關以來,一路都冇機會返深圳食酸菜魚,記得以前一過關,就有勁多間好食嘅酸菜魚俾你揀。等了又等,太二一路都唔嚟香港開分店……呢兩三年,持續唯有喺香港四圍捐窿捐罅,搵好食嘅酸菜魚食吊下癮。今次嚟到九龍城區,其實都有好幾間舖頭有酸菜魚食,之前食過嘅都唔及呢一間咁好味。酸、麻、香、辣,四味齊集。辣度對我唔係食開好辣嘅人來講算係剛剛好,酸味一食落去就已經檔唔住,絕對唔係坊間有啲求其落啲酸醋落去就話係酸菜魚;呢間所用嘅酸菜好足料,亦係少有識到有酸筍嘅酸菜魚。整體來講算係10分出色嘅酸菜魚,午市嚟食,一人套餐只係$78,可以配飯,薯粉或米線,價錢公道。要挑剔嘅,係魚方面唔係純魚片,有魚頭肉,有魚頭骨。不過魚片份量個人認為都係正常嘅。另外啲飯好似熟唔透咁樣,有啲硬。至於味精呢,應該都落咗唔少,先至咁好味,但食完有啲會口渴😅
自從疫情封關以來,
一路都冇機會返深圳食酸菜魚,
記得以前一過關,
就有勁多間好食嘅酸菜魚俾你揀。
等了又等,
太二一路都唔嚟香港開分店……

呢兩三年,
持續唯有喺香港四圍捐窿捐罅,
搵好食嘅酸菜魚食吊下癮。

今次嚟到九龍城區,
其實都有好幾間舖頭有酸菜魚食,
之前食過嘅都唔及呢一間咁好味。

酸、麻、香、辣,
四味齊集。

辣度對我唔係食開好辣嘅人來講算係剛剛好,
酸味一食落去就已經檔唔住,
絕對唔係坊間有啲求其落啲酸醋落去就話係酸菜魚;
呢間所用嘅酸菜好足料,
亦係少有識到有酸筍嘅酸菜魚。

整體來講算係10分出色嘅酸菜魚,
午市嚟食,
一人套餐只係$78,
可以配飯,薯粉或米線,
價錢公道。

要挑剔嘅,
係魚方面唔係純魚片,
有魚頭肉,
有魚頭骨。
不過魚片份量個人認為都係正常嘅。

另外啲飯好似熟唔透咁樣,
有啲硬。

至於味精呢,
應該都落咗唔少,
先至咁好味,
但食完有啲會口渴😅
2022-05-14 206 浏览
惡劣天氣下加上黃雨,身在區内剛巧是晚餐時候,見到這以水煮魚及酸菜魚主打的家庭式小菜館,决定留步光顧🙂先點主力菜-酸菜魚及樟茶鴨(半隻)上桌時驚見盛器勁大,份量足四人用, 熱氣騰騰的湯面更灑上色彩鮮豔的黃菊花瓣,好吸睛👏用原條鯰魚起肉拆骨浸在酸菜湯内,底墊大量芽菜粉絲,味道鮮而不酸,魚肉嫩滑,好吃魚骨的我更欣賞魚頭及骨塊,不愧為招牌菜😋😋再來樟茶鴨,肉冧味美,咸度適中,甚有口感😋😋啤酒是重味餸的好拍擋,正好解放一下味蕾👏意猶未盡,追加少見的干鍋帶皮牛肉,牛肉連筋皮好少吃得到, 爽脆而不太肥膩,好好味道😋😋最後清炒萵筍絲,爽口清淡,正好纯化之前濃郁味道👏好回味的一次晚餐

先點主力菜-酸菜魚及樟茶鴨(半隻)
酸菜魚

再來樟茶鴨,肉冧味美,咸度適中,甚有口感😋😋

樟茶鴨

啤酒是重味餸的好拍擋,正好解放一下味蕾👏

干鍋帶皮牛肉

最後清炒萵筍絲,爽口清淡,正好纯化之前濃郁味道👏

清炒萵筍絲

好回味的一次晚餐
2022-05-12
干鍋帶皮牛肉
清炒萵筍絲
2022-05-13 106 浏览
自從疫情開始之後冇去過大陸, 成日好想食返正宗川菜,朋友就介紹我食呢間有口福~生日晚上和朋友約在此吃飯. 自地鐵屯馬線開通宋王臺站後真係會嚟多啲九龍城. 今次仲係第一次搭地鐵去宋皇臺站, 沿著嗰條超級長隧道一出轉右行一陣就到. 入到去見到平日都全間餐廳爆曬,除咗酸菜魚仲有烤魚川菜嘅選擇,款式種類多,仲可以飲啤酒啤啤佢🍻入來已見老板安排我们座近廚房位置,所以能望入去,見到廚房也很乾凈。又可以見到不停忙著煮出一味味的好餸。看牆上的相片就已经好想試。呢間小店!一點都唔起眼!簡單嘅鋪面!無華麗裝修,但勝在貼地。第一次黎,餐廳地方好細,得幾張四人枱,有閣樓,好多雜物,隔離就有個凍櫃,估唔到啲嘢又真係好食,夠火喉,所以係值得幫襯嘅。各種川菜非常正宗!2個人,食物放滿整張枱都唔使500元,抵食. 下次會來試吓打邊爐🍲涼拌海蜇絲$48海蜇絲切得比較幼細, 調味比較清淡, 青瓜爽脆夠味! 食到我舔舔脷👍🏻豬耳麻辣汁好味伴菜是惹味青椒和芹菜,好食,老公叫我食多些🥢口水雞雞肉嫩滑 辣辣地 非常惹味。口水雞唔似出面只係紅油包住, 加埋大粒嘅花生一邊食軟滑嘅雞加埋個醬成個感覺好有口感雞嘅份量比一般嘅例牌來講叫做

看牆上的相片就已经好想試。

各種川菜非常正宗!

涼拌海蜇絲$48

豬耳麻辣汁好味
伴菜是惹味青椒和芹菜,好食,老公叫我食多些
🥢口水雞
雞肉嫩滑 辣辣地 非常惹味。

口水雞唔似出面只係紅油包住, 加埋大粒嘅花生
一邊食軟滑嘅雞加埋個醬
成個感覺好有口感
雞嘅份量比一般嘅例牌來講叫做非常大件!食極都有!

清炒蒿笋絲
好爽脆, 食咁多辣野要叫返唔辣清清味蕾

冰涼啤酒作飲料
啤酒
如果真係要講就係環境一般,門面裝修毫不起眼, 似茶餐廳,枱與枱相隔不是太遠。但勝在簡單小菜價錢平靚正。每款小菜也做得出色, 即叫即做夠鑊氣!

好耐無係香港食過咁有鑊氣既小菜
坐係廚房門口仲聽到入面傳黎既拋鑊聲
價錢夠經濟, 再回頭幫襯冇難度~
2022-05-11
啤酒
2022-05-11 580 浏览
雖然已將近夏天,但我對“火煱”有點情意結,加上呢間係九龍城嘅「有口福」,見佢哋餐牌上啲火煱配料款式多多,於是與 honey 一齊嚟試下 😉自選湯底都唔少,每款各具特色。最後揀咗“皮蛋芫茜湯底” ~ 蛋白淡黃色晶瑩剔透,食落好煙韌、有咬口,又有淡淡皮蛋香味,兼且這款湯底比較降火添!😚“鮮豬什” ~ 豬雜拼盤非常,可同時品嚐豬的不同部位,包括豬脆喉骨、豬脷、豬肺、豬肚、豬蝴蝶腩、豬大腸等等…非常新鮮。尤其豬脆喉骨、骨脆肉淋,豬肚嫩滑,豬大腸洗得好乾淨,一啲酥味都冇、好有咬口,豬肺淋甜 “金錢牛展” ~ 片片薄牛肉好吸引,兼且鮮味十足,又不肥膩,食到舐舐脷!“手打三寶丸” ~ 墨魚丸、蝦丸、鯪魚球,每款都大大粒,各自有其鮮味,尤其墨丸彈牙,蝦丸多蝦 “水魷魚鬚” ~ 呢碟真超值,魷魚鬚非常新鮮,大大條,又爽脆又滿有魷魚香味 “炸支竹”、“蓮藕片”、“窩笋片”~ 支竹軟硬適中有口感,蓮藕片爽脆,萵筍片清甜

“鮮豬什” ~ 豬雜拼盤非常

“水魷魚鬚” ~ 呢碟真超值
,魷魚鬚非常新鮮,大大條,又爽脆又滿有魷魚香味

2022-05-10
2022-02-10 230 浏览
喺OpenRice見到咁多like諗住試吓,晚上六點後冇得堂食唯有叫外賣返去,份量正常,味道好港式,唔夠四川味,辣味又唔夠,試完之後,同朋友都覺得唔好味!咁多樣餸之中覺得最失敗就係炒四季豆,個四季豆唔單只係難食,而且啲四季豆有酸宿味,我仲食到有兩嚿四季豆係完全唔熟嘅,調味方面係無味的籽然寸骨老闆話係佢哋嘅招牌菜之一,好大浸急凍肉味,肉係無味的,炸得有啲過龍,表面好硬其他嘢食都覺得好普通,唔會有下次!
其他嘢食都覺得好普通,唔會有下次!
外卖自取