2023-09-20 105 浏览
今日帶大家嚟到銅鑼灣鬧市入邊嘅一間文青壽喜燒店。一改以往壽喜燒餐廳嘅日式復古裝修,呢間行清新日式木系風格,適合文青打卡!套餐嘅牛全部都係黑毛和牛,大家可以揀選A4/A5,唔食牛都仲有豬,照顧曬唔同人嘅需要~湯底唔單止有平時嘅壽喜燒湯選擇,仲有另外三款:日式昆布上湯、昆布酸辣湯和木之芽柚子胡椒湯。🍲關東風壽喜燒湯底濃郁豐富,甜甜地嘅味道同每一啖肉完美融合;而昆布酸辣湯則帶有微微辣味及酸味,為整個味覺體驗增添刺激。🌟極上黑毛和牛A4 180g $438A4和牛肉質鮮嫩,脂肪分佈均勻,雖然比A5和牛油脂感無咁重,但同樣牛味豐富💦同時無咁容易膩,絕對是肉食愛好者的最佳選擇❤️🌟黑毛和牛肉眼A5 180g $638黑毛和牛肉眼A5係頂級和牛中最優質等級,比起A4和牛肉質極為細嫩,帶有濃郁的脂肪霜降,入口即融,每一啖都係滿滿牛味🐮🥗每個餐都有前菜、野菜拼盤、日本飯🍚全部都好新鮮、鮮甜❤️食完牛再食絕對清新解膩!🍵最後仲有煙靭蕨餅作甜品,茶味濃郁唔會過甜,為呢餐畫上完美句號🫶🏻

🌟極上黑毛和牛A4 180g $438

🌟黑毛和牛肉眼A5 180g $638
黑毛和牛肉眼A5

🥗每個餐都有前菜、野菜拼盤、日本飯🍚
全部都好新鮮、鮮甜❤️食完牛再食絕對清新解膩!

2023-09-13 63 浏览
喺香港仲未搵到好食嘅壽喜燒?大家不妨黎試下本延,包你唔會失望而回😆😋同朋友午餐時間黎食,一人嗌左一個餐,咁就唔使爭啦😎🍲極上黑毛和牛A4套餐 $238 🌕🌕🌕🌕🌑一個午市套餐包括一份沙律、一碟肉、一份野菜拼盤同飯/烏冬~和牛脂肪紋理非常漂亮,食落好軟淋淋😆而且入口即溶,好有牛味同油香味🥹份量亦都剛剛好,唔會太少唔夠食,亦都唔會食到濟👍🏼🍲本延特選黑毛和牛 $328 🌕🌕🌕🌕🌗一山還有一山高,本延特選和牛口感更正,軟滑兼入口即溶而且牛味更濃郁,真係好滿足!野菜拼盤方面,個人特別喜歡豆卜,豆味十足,再加上吸左濃郁嘅壽喜燒湯底,味道好豐富🤤烏冬彈牙得黎好索湯,每一啖味道都好豐富,好正👍🏼不過如果唔想要太鹹太重口味,就要留意下唔好擺鍋入面煮咁耐啦~整體而言,我同朋友都對呢餐好滿意,亦都諗住約encore了!

🍲極上黑毛和牛A4套餐 $238 🌕🌕🌕🌕🌑

🍲本延特選黑毛和牛 $328 🌕🌕🌕🌕🌗

午餐
2023-09-12 54 浏览
🍲最近雨下得太凶了,為了調解心情必須找一家溫暖的小店來一場我最喜歡的壽喜燒聚餐😝在銅鑼灣的巷弄里有一家超精緻的日式料理店,他們主打頂級品種黑毛和牛和高質壽喜燒~絕對能滿足想去日本的胃💗這次我中午來到品嘗他們的關東壽喜燒套餐,想不到份量真的挺足的,我們每人選了一份和牛,那塊肉脂肪分布得剛剛好的和牛真的超級幸福的!配上日本生雞蛋和甜度剛剛好的湯底真的巨幸福🥰【是日點餐】🇯🇵關東風壽喜燒 套餐🐮極上黑毛和牛🖤本延特選黑毛和牛🍄野菜拼盤 🍚日本白米飯🤍日本烏冬▪️本延鍋物📍銅鑼灣謝斐道379-389號特麗樓地下6-7號鋪#香港美食 #餐廳推薦 #餐廳打卡 #香港探店 #香港旅遊 #香港攻略 #香港手信 #香港去哪玩

【是日點餐】
🤍日本烏冬

▪️本延鍋物
📍銅鑼灣謝斐道379-389號特麗樓地下6-7號鋪

2023-09-11 48 浏览
本延鍋物 (灣仔) 我真係好鐘意食壽喜燒!今次就黎試下灣仔呢間晚市套餐既壽喜燒鍋啦!闕東風壽官燒 日本黑毛和牛A4套餐 ($328) 必須highlight既一個重點係,今餐真係好夠飽,好滿足。我認為係絕對對得起佢既價錢既一餐壽喜燒。一黎就上左啲配菜先,包括有蔬菜set、蝦滑、豆腐,蝦滑係仲好食到隻隻蝦既口感好正!啲蔬菜既種類都好多。而且佢仲有個烏冬包底。跟著就黎到大佬—A4黑毛和牛,你睇你睇,啲油花,啲紋路,食落同睇落一樣既正,油香油香,好滑,大大塊滿足曬我呢個食肉獸既欲望。到到最後,先知原來佢仲有個甜品。大滿足!
本延鍋物 (灣仔)

闕東風壽官燒 日本黑毛和牛A4套餐 ($328)

到到最後,先知原來佢仲有個甜品。大滿足!

2023-09-11 35 浏览
本延鍋物嘅裝修真係一流,走木系日式清新風格,白色外牆搭配木框大圓玻璃窗,簡約又別緻,而且座位相當闊落,又有梳化座位。😍我點咗鍋物套餐,朋友就點咗丼飯。❤️【湯底:關東風壽喜燒】喺揀湯底嗰陣,提供咗四個選擇,我就揀咗「關東風壽喜燒」,上枱時湯香四溢,瀰漫喺整個餐廳。湯底以柴魚湯為主經過煮沸後帶清爽口感。😋【主餐:極上黑毛和牛A4】今次揀嘅特選黑毛和牛屬於A4級別,色澤鮮紅,油花分佈均勻,唔會太膩,反而食落肉味更濃郁,令人驚艷,特別係蘸住蛋汁食,啲牛肉更加滑口,食落真係正到冇得頂!🐮😁【甜品:抹茶蕨餅】口感香甜,軟糯可口。🍵🍮【嚴選丼定食】赤醋飯上有各款新鮮刺身,包括赤身、拖羅蓉、甜蝦、帶子、鮭魚籽、油甘魚、三文魚、鰤魚腩、沙律松葉蟹柳等等,鮮味十足,口感不錯!🍣🦐🐟

我點咗鍋物套餐,朋友就點咗丼飯。❤️

【湯底:關東風壽喜燒】

【主餐:極上黑毛和牛A4】

甜品:抹茶蕨餅】
口感香甜,軟糯可口。🍵🍮

【嚴選丼定食】
中意shabushabu既應該要黎試下,佢d肉堅靚堅高質! 一人前自己隨時想食就食☑️隨左牛🐮之外,哩度仲有日本豚肉🐷供應。門面立下眼似間cafe,日系裝潢配上長方弧形既大窗幾別緻。今晚食得豪華d,揀左🐮A5黑毛和牛肉眼🐮同埋🐮本延特選黑毛和牛🐮餐。A5牛果然係最頂級之選,可以見到霜降程度之高😍入口即化滿口油香! 唔怕生既話將肉輕輕涮4/5下轉粉紅色就最好食🤤本延特選黑毛和牛同樣超高質,油花豐富分佈均勻,肉味與油香並重😋沾上蛋汁更滋味。咁高級既牛根本無需太多調味,個人認為應該食番原汁原味,所以我揀左昆布上湯,輕輕既昆布香就已足夠,套餐已包括沙律,野菜同埋飯。朋友就揀番classic既壽喜燒湯底,我就用左佢個湯黎煮埋自己d蔬菜,蟹柳等配料,咸甜味道同清淡既蔬菜好夾😋不得不提佢個豆腐,入口好驚喜,隨左勁滑之外豆香極濃😋最後每一人份蕨餅作結,超正既一餐🤙🏻

門面立下眼似間cafe,日系裝潢配上長方弧形既大窗幾別緻。

不得不提佢個豆腐,入口好驚喜,隨左勁滑之外豆香極濃😋

最後每一人份蕨餅作結,超正既一餐🤙🏻

2023-09-05 56 浏览
日本返來無幾耐又想食和牛啦~ 😍網上見到本延鍋物主打日式涮涮鍋及壽喜燒,選用熊本黑毛和牛,一人一鍋,睇落肉質幾吸引。來到店鋪,裝潢行日式庭院風,以白色木系爲主,讓人感覺舒適悠閑☺️🍽️我地叫左兩個套餐,每個套餐配前菜、野菜拼盤、日本白米飯 (+ $15 升級烏冬),有4種湯底選擇:關東風壽喜燒、日式昆布上湯、昆布酸辣湯同木之芽柚子胡椒湯。我地揀左關東風壽喜燒同日式昆布上湯,關東風壽喜燒味道濃郁,日式昆布上湯可以食到和牛原汁原味。最後會有個抹茶蕨餅,口感軟糯煙韌😝✨黑毛和牛肉眼A5 $658睇個花紋已經覺得好靚,油花分佈均匀,食落牛味重,肉質軟腍,入口即溶,大大塊蘸日本生雞蛋,令到口感更加嫩滑,推薦必食!😚✨極上黑毛和牛 A4套餐 $438呢個比黑毛和牛肉眼A5瘦少少,但都好食,用左黑毛和牛西冷部位,脂肪及油花比例豐富,無論配邊個湯底都好食🤤

✨黑毛和牛肉眼A5 $658

✨極上黑毛和牛 A4套餐 $438

朋友推介,今晚去銅鑼灣謝斐道本延鍋物吃黑毛和牛涮涮鍋和壽喜燒。據朋友說,此店的熊本和牛質優味美,一試難忘,物有所值。一進店感覺良好,店的装潢以白色和啡色為主調,座位舒適,通風良好。店員有禮,樂於向顧客介紹菜式和添茶和湯。我和朋友選了兩個晚市套餐分享。湯底有4款,我們揀了木之芽柚子胡椒湯和關東風壽喜燒。兩個湯底各有持色,胡椒湯開胃,值得一試,壽喜燒甜口。前菜蔬菜沙律清爽美味。主食有黑毛和牛,不吃牛可揀日本䐁肉。我們揀了極上黑毛和牛A4和黑毛和牛肉眼A5。A4和牛脂肪紋理和口感良好,肉質鮮嫩多汁。A5和牛為最高等級,和牛肉眼脂肪分佈更靚,入口絲滑,肉質更油潤,真係佳品。涮涮牛肉片再點蛋醬來吃,好味。牛肉180g份量足夠。蔬菜盆豐富新鮮,好味又有營。豆腐香滑。烏冬吸滿湯汁又滑又美味。甜點蕨餅煙韌清涼,好食。餐具都很雅緻。整個用餐流程感受都很高質有水準。今晚吃得很滿意,期望再訪。

據朋友說,此店的熊本和牛質優味美,一試難忘,物有所值。

店員有禮,樂於向顧客介紹菜式和添茶和湯。

我和朋友選了兩個晚市套餐分享。

前菜蔬菜沙律清爽美味。

主食有黑毛和牛,不吃牛可揀日本䐁肉。

蔬菜盆豐富新鮮,好味又有營。豆腐香滑。

烏冬吸滿湯汁又滑又美味。

甜點蕨餅煙韌清涼,好食。

餐具都很雅緻。

整個用餐流程感受都很高質有水準。

今晚吃得很滿意,期望再訪。
<本延鍋物> 📍銅鑼灣🔸關東style壽喜燒 🤤 回頭率💯🔸驚喜竟然係佢???👀慶祝送走颱風《蘇拉》,出關決定要食好啲啲啲 🤭🎌 迷日的我決定去銅鑼灣吃一個關東Style的壽喜燒 Kekekekeke … 餐廳採用嘅係熊本黑毛和牛,取材由和王取扱店として認証。唔理三七廿一,直接轟頂 🔝🔝🔝 叫左個最高級嘅A5黑毛和牛 🐮✨✨黑毛和牛肉眼A5 set ($658) — 上枱見到marble texture A5和牛 🤩 未食已經開心晒 🧡💛🧡💛🧡 放入壽喜燒湯底,唔使10秒就而然ready ~ 沾上蛋醬熱辣辣放入口,細緻嘅肉質、飽滿嘅口感,唔洗更多咀嚼,已經舒暢地流入食道 🥰 巧C服~ 巧幸福喔~ 極上黑毛和牛 A4 ($458) — 朋友仔怕肥,叫左A4和牛 🤭🤭🤭 Kekeke ~ 其實都肥~ 我份人最講義氣!捱義氣幫佢食咗兩塊,肥就肥係我度啦!包係我身上!(義氣)。其實A4都不遜於A5,肉感滿滿的,食落亦都冇筋 🥴 好好吃喔~ (然後偷偷摸摸地夾多兩塊)每個set都蔬菜盤,蔬菜盤就冇乜特別,正常發揮 🥬🌽🍄 餐仲有跟烏冬/飯,男士都覺得飽,各位大可放心。餐廳包茶水嘅
<本延鍋物> 📍銅鑼灣
🔸關東style壽喜燒 🤤 回頭率💯
🔸驚喜竟然係佢???👀

極上黑毛和牛 A4
極上黑毛和牛 A4

餐廳包茶水嘅,不過既然係慶祝就梗係唔少得”Dap”番杯 🍶 無記錯純米大吟釀 90ml都好似係$88,抵飲!

最大驚喜竟然係個甜品!!!我地+$25 upgrade 芝士蛋糕 🧀🍰 軟芝士蛋糕真係好好食!香濃芝士味、食落唔油膩,我可以食兩個 🤣🤣🤣 真係好好味!(推薦)
芝士蛋糕

環境舒適,見到好多情侶過黎拍拖仔 👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻 日式裝修設計好舒服,確實好適合拍拖。Set menu亦都唔洗諗,shabu shabu同情人烚吓烚吓咁,啱晒慢慢傾偈。💖💖💖 未追到手都可以帶夢中情人黎幫襯,set menu唔算,環境溫馨唔失禮。
庆祝纪念
纪念日
芝士蛋糕
2023-09-03 38 浏览
❀┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈關東風壽喜燒Shabu Shabu✨假日的中午到訪了銅鑼灣的本延鍋物 店裏店外的裝潢都充滿日式感覺 以白色木系作主打 還播著日本熱門歌曲非常有氣氛🎵應該是我吃過最美的火鍋店個人最喜歡窗口位 對著街外有助我放鬆心情 不過就好吸引途人的目光😹本來我對Shabu Shabu及壽喜燒就好喜愛🤍簡直是為我而設假日午市有提供壽喜燒套餐 肉類也有5款選擇 價錢由$198-$328不等┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜A4黑毛和牛肩小排 $238 (7.5/10)𐂐 ⠜本延特選黑毛和牛 $328 (8/10)套餐包括綜合蔬菜盤 飯/烏冬 沙律碗 120g肉黑毛和牛的油花分布平均 色澤粉嫩每塊都很大塊🤩輕輕涮一涮大概1分鐘內便會熟透 可醮上蛋液享用更加滑溜牛肉質感柔軟嫩滑 有入口即化的感覺 能吃到香濃油脂感之餘同時也有牛肉的香氣😋而壽喜燒湯底咸甜剛好 就算添了幾次水味道都沒減退 另一款A4牛肩小排肉感較重 Q彈有咬口可慢慢細嚼牛肉的紋路同樣細緻 每塊厚薄適中邊邊位更有一條油脂 肉質軟嫩沒有筋😻吃起來口感不輸黑毛和牛👍🏻蔬菜盤有大蔥 娃娃菜 香菇 紅蘿蔔 芋絲 粟米及

關東風壽喜燒Shabu Shabu✨

假日的中午到訪了銅鑼灣的本延鍋物
店裏店外的裝潢都充滿日式感覺 以白色木系作主打
還播著日本熱門歌曲非常有氣氛🎵應該是我吃過最美的火鍋

個人最喜歡窗口位 對著街外有助我放鬆心情
不過就好吸引途人的目光😹

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜A4黑毛和牛肩小排 $238 (7.5/10)
𐂐 ⠜本延特選黑毛和牛 $328 (8/10)
套餐包括綜合蔬菜盤 飯/烏冬 沙律碗 120g肉

而壽喜燒湯底咸甜剛好 就算添了幾次水味道都沒減退

另一款A4牛肩小排肉感較重 Q彈有咬口可慢慢細嚼
牛肉的紋路同樣細緻 每塊厚薄適中邊邊位更有一條油脂
肉質軟嫩沒有筋😻吃起來口感不輸黑毛和牛👍🏻

蔬菜盤有大蔥 娃娃菜 香菇 紅蘿蔔 芋絲 粟米及腐皮十分豐富
吃菜有益可以解膩 腐皮更吸盡湯汁甜甜的非常滋味
而我喜歡將餘下的蛋液都加到烏冬裡 帶有蛋香的烏冬味道很棒!
再加入剛淥好的蔬菜𣊬間變成一碗雜菜蛋花壽喜燒湯烏冬😝

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
😋唔知點解,打風落雨嘅時候,就特別想食火鍋物,鍾意壽喜燒嘅朋友,可以試下呢間日式shabu Shabu ,裝修門面好似Cafe咁靚!🐮主打一人前涮涮鍋套餐,採用日本黑毛和牛,非常高質!每份套餐包含肉類、綜合時蔬、日本雞蛋、飯、甜品,另加$15更可升級轉烏冬。🔥極上黑毛和牛A4($458)本延特選黑毛和牛A5($528)👍🏻兩款和牛都係大理石花紋,油脂分布平均,A4和牛色澤較深紅色,肉質嫩滑有彈性,牛味比較濃郁而不油膩。A5和牛色澤偏粉色,油脂感比較重,入口更柔滑多汁,蘸上蛋液同食,肉質變得更嫩滑更香!🥳壽喜燒湯底甜甜地,加入新鮮蔬菜特別好味,另外都好鐘意呢度嘅豆腐,豆香零舍濃郁!最後再以Q彈既抹茶蕨餅畫上完滿句號!

😋

🐮

🔥
極上黑毛和牛A4($458)

本延特選黑毛和牛A5($528)

👍🏻

🥳

🧁食物質素:😍😍😍😍📸打卡指數:😍😍😍😍🧹衛生指數:😍😍😍😍💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍💵性價之比:😍😍😍地址: 銅鑼灣謝斐道379-389號特麗樓地下6-7號舖🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹Weekend lunch 揀咗去食sukiyaki晏就2點都仲有唔少人舖頭唔算大 但係裝修好舒服 佢menu有好多款牛 我今次就揀咗特選黑毛和牛同埋肩小排成個set有一份牛肉 一份火鍋配料生雞蛋🥚仲有日本米飯🍚建議大家加$15轉烏冬因為烏冬同壽喜燒湯本來就係好朋友🤣我諗唔使我講都feel到啲牛幾正啦?勁多雪花 好有牛味😍一人一鍋真係好方便😁唔好睇少一個餐已經好飽經過銅鑼灣可以同朋友仔一齊試吓🙌🏻🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹肩小排黑毛和牛壽喜燒配日本米飯 $238 Rating: 8/10特選黑毛和牛壽喜燒配烏冬(+$15) $328+$15 Rating: 8/10🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🧁食物質素:😍😍😍😍

成個set有一份牛肉 一份火鍋配料
生雞蛋🥚仲有日本米飯🍚
建議大家加$15轉烏冬
因為烏冬同壽喜燒湯本來就係好朋友🤣
我諗唔使我講都feel到啲牛幾正啦?
勁多雪花 好有牛味😍
一人一鍋真係好方便😁
唔好睇少一個餐已經好飽
經過銅鑼灣可以同朋友仔一齊試吓🙌🏻

肩小排黑毛和牛壽喜燒配日本米飯
$238 Rating: 8/10

特選黑毛和牛壽喜燒配烏冬(+$15)
$328+$15 Rating: 8/10

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
假日午市套餐極上黑毛和牛A4(120g) $268本延特選黑毛和牛(120g) $328同友人閒逛銅鑼灣,發現左一間主打一人前嘅日式涮涮鍋專門店: 本延鍋物🤓 行過見到門面白色弧型外牆配木框大窗,好日系feel🇯🇵 見到平日下午都滿座,無懸念即刻入去試下!! 睇見兩款和牛嘅油花都超級靚,雪花分佈平均,未開始食已經流曬口水啦🤤 涮8至10秒即可,入口即化,肥而不膩嘅油花喺口中化開!! 兩款和牛嘅肉質十分軟嫩,滿口都係肉香同油香。因應個人喜好沾生蛋食用,和牛口感頓時變得更幼滑,而每隻蛋黃都呈鮮橙色,蛋味十分濃郁👍所謂物以罕為貴,靚牛貴精不貴多🙌🏻 本延鍋物選用熊本縣直送嘅日本頂級品種「和王」,絕對有品質保證😎 要拎到「和王」嘅稱號,除咗要經過日本食肉格付協會評選,加上需飼料飼養28個月以上,並獲得A5或A4以上等級及BMS (油花標準等級)達到6以上。因此「和王」絕對係「和牛之霸」🏆配菜方面,有菇類、粟米、日本旺菜、大蔥、蟹柳等,吸收曬壽喜湯汁好正‼️ 壽喜湯仲可無限添加,實在太好飲,所以飲曬成鍋咁滯🙊 最後配埋烏冬,為依餐shabu shabu畫上完美嘅句號😍
假日午市套餐
極上黑毛和牛A4(120g) $268
本延特選黑毛和牛(120g) $328

2023-08-26
  • 極上黑毛和牛A4
  • 本延特選黑毛和牛
2023-08-31 76 浏览
Bookmark左呢間餐廳好耐!🔥趁朋友生日黎食餐好嘅!今次揀嘅呢間餐廳主要係食鍋物~內部裝修好乾淨好日式,坐得好舒服🩷窗邊位都幾特別除左主食嘅牛或豬,仲有沙律、蔬菜、飯/烏冬等~肉方面係180g,唔夠仲可以追加!蔬菜拼盤有兩款菜、金菇、鮮冬菇、粟米、蟹柳、芋絲,好豐富🤭雞蛋蛋黃深橙色好靚🧡兩款牛油花都好靚❤️‍🔥A4望落都唔比A5肉眼遜色!牛片唔會好薄,解凍嘅程度啱啱好唔會太腍身夾唔起湯底我哋叫咗壽喜燒同埋柚子胡椒味💛牛肉放壽喜燒湯底更勝一籌!牛味更鮮更濃郁😍柚子胡椒味都好香柚子酸味,配料蔬菜好入味!點埋蛋漿一齊食牛肉更加香滑!A5比A4牛肉味更濃口感更佳!兩款牛都入口即溶超好食🥹真係好滿足套餐最後仲有甜品食,抹茶蕨餅幾煙韌,唔會好甜,冰冰涼涼,好味道👍🏻
Bookmark左呢間餐廳好耐!🔥趁朋友生日黎食餐好嘅!

蔬菜拼盤有兩款菜、金菇、鮮冬菇、粟米、蟹柳、芋絲,好豐富🤭

雞蛋蛋黃深橙色好靚🧡

兩款牛油花都好靚❤️‍🔥
A4望落都唔比A5肉眼遜色!
牛片唔會好薄,解凍嘅程度啱啱好唔會太腍身夾唔起
極上黑毛和牛A4

點埋蛋漿一齊食牛肉更加香滑!

極上黑毛和牛A4
位於銅鑼灣既本延鍋物係一間主打一人一鍋Shabu Shabu🍲既餐廳,並選用日本黑毛和牛🐮,最平午市套餐都係$200左右性價比幾高😳👍🏻,不過我地今日食既係Dinner Set價錢相對上貴D。餐廳裝潢以🪵木系風格為主,再配合埋白色弧形外牆窗位,好似日系Cafe 整體感覺舒適柔和。套餐包前菜、野菜拼盤、日本米飯,如果想食烏冬就要加$15🐮極上黑毛和牛A4 $438 180g極上黑毛和牛A4色澤偏紅,油花較少似係霜降和牛🤓肉質偏滑嫩,帶有微微油花但完全不膩口😋肉味相對較濃郁,適合偏好原始牛味道既人,總共有7塊,夠哂飽肚😌🐮黑毛和牛肉眼A5 $638 180g黑毛和牛肉眼A5則滿佈油花,顏色較淺偏柔和,搭上紫蘇花點綴💐打卡儀式感爆燈,基本上係入口即溶無誇大😍係滿足既油脂+牛肉混和既豐富口感,唔需要過多咀嚼🤤總共有5塊,但較大塊。🥬野菜拼盤有娃娃菜、生菜、金菇、冬菇、蟹柳、粟米、蘿蔔等配料,配料吸收哂湯底既精華🤭食落香濃入味,當然壽喜燒湯底係首選,中途仲可以加湯添😎🍰甜品以抹茶蕨餅作結尾,抹茶粉色澤深濃,但茶味唔夠香,口感滑溜充滿嚼勁。小總結,食物質素頗高,無budget考慮既話,我會大推黑毛
套餐包前菜、野菜拼盤、日本米飯,如果想食烏冬就要加$15

🐮極上黑毛和牛A4 $438 180g

🐮黑毛和牛肉眼A5 $638 180g

小總結,食物質素頗高,無budget考慮既話,我會大推黑毛和牛肉眼A5😁有當初係日本第一次食A5和牛既感覺,當然亦可以食較便宜既極上黑毛和牛A4,性價比會較高🤣
2023-08-24