2005-06-16
真的好即興, 早上八點幾決定搞個小型lunch局, 十點幾決定地點, 一點開餐, 果然即興^^五個人, 分別點了不同湯底, 極上豉油, 豉油, 鹽, 豬骨湯及濃麵豉. 另加餃子炸雞各一.貪心的關係, 各種湯底都試了一口, 極上豉油湯底係搵食兄推介, 味濃但不過火, 唔錯, 鹽湯底的賣相最清, 但卻不淡"痞痞". 怕濃味者應會幾對口味. 豬骨湯則一般. 而我的濃麵豉亦恰到好處, 有機會會試埋淡麵豉湯底. 拉麵算彈牙, 但未知是否午市的關係, 當中的拉麵鬆得不夠徹底, 有一些仍是糾纏在一起. 餃子皮薄, 但味道一般. 炸雞的脆漿則厚了一點, 而且好像炸過了火.可能少吃多怪, 平常吃的拉麵配料都是離不開芽菜, 粟米, 荀, 叉燒和, 但這裏的卻有很多洋(平時可能都有, 但無咁多, 所以唔覺), 有點不慣呢~~