去開土瓜灣做野,收工順便約附近既朋友食晚飯,佢推薦呢間朱敏記桑拿菜,主打廣東粵菜,仲有提供火鍋、海鮮、雞煲等,好多選擇!岩哂成班人一齊食飯,可以慢慢食慢慢傾~餐廳環境潔淨舒適,夠哂光猛,店員仲好有禮貌,又會主動推介菜式。今晚食咗個薯仔大腸,上枱賣相唔錯,肥腸處理得好乾淨,唔會有臭味,食落嫩滑爽口,香味濃郁,口感極佳!仲有粒粒薯仔好幼滑,帶清新薯仔香。另外叫咗個柏葉,爽脆得黎一啲都唔韌,加入微辣醬汁食得更滋味,好岩伴飯!店員仲推介我地下次可以試吓滋補羊肉煲,羊腩鮮嫩多汁,溫補氣血,岩哂怕凍既我!
去開土瓜灣做野,收工順便約附近既朋友食晚飯,
佢推薦呢間朱敏記桑拿菜,主打廣東粵菜,
仲有提供火鍋、海鮮、雞煲等,好多選擇!
店員仲好有禮貌,又會主動推介菜式。
今晚食咗個薯仔大腸,上枱賣相唔錯,
肥腸處理得好乾淨,唔會有臭味,
食落嫩滑爽口,香味濃郁,口感極佳!
仲有粒粒薯仔好幼滑,帶清新薯仔香。
另外叫咗個柏葉,爽脆得黎一啲都唔韌,
加入微辣醬汁食得更滋味,好岩伴飯!
店員仲推介我地下次可以試吓滋補羊肉煲,
羊腩鮮嫩多汁,溫補氣血,岩哂怕凍既我!
2023-09-25
2023-10-04 53 浏览
自從開咗屯馬綫之後多咗好多去土瓜灣食飯,真係超多小店,食大排檔最緊要揀人情味,喺馬頭圍道呢間朱敏記平日夜晚都好受街坊歡迎我哋兩個人夜晚諗唔到食乜,叫咗兩個小炒再加兩個白飯又一餐藤椒鵝腸用新鮮嘅鵝腸同埋辣椒炒製而成。鵝腸本身已經好彈牙,再加上藤椒辣得來好過癮,係白飯殺手🥷另外叫咗個豬尾,又係我哋最鍾意嘅重口味菜式,比起常見嘅牛尾幼身,所以豬皮嘅比例較多,好有咬口,又有豐富骨膠原,又用咗辣椒爆炒,超級香口

我哋兩個人夜晚諗唔到食乜,叫咗兩個小炒再加兩個白飯又一餐

2023-10-03 58 浏览
搵開住土瓜灣既朋友食飯,地膽極力推薦呢間鑊氣十足既大排檔,搭地鐵黎都幾方便,好彩土瓜灣開左地鐵站,咁又可以方便發掘更多隱世美食😚粉絲蒸吊桶 呢到用上原隻吊桶,食落同一般魷魚片唔同,口感更加飽滿同鮮甜,加上以蒜蓉同少量辣椒引出魷魚鮮味,鋪底既粉絲亦索盡精華,同樣係呢到菜既主角😍小炒田螺 香香辣辣既炒田螺係配酒佳品,簡直係大排檔必點小菜😍一黎到未食已經聞到田螺既香味,田螺食落肉嫩爽滑,香中帶辣,入味既不油膩,而且一啲都唔腥,一口一口食極唔停🤣同朋友一齊食配上啤酒真係一大享受😋

粉絲蒸吊桶

小炒田螺
好耐無去土瓜灣行吓,見今日幾好天,同屋企人揸車去土瓜灣順便食埋晚飯先返屋企。上網見呢間朱敏記桑拿菜都幾多人推薦,粵菜小菜呢啲最岩我屋企人,仲有火鍋、海鮮添!下次再約多啲人可以試多啲唔同菜式~先叫咗個鵝腸,口感Q彈帶韌,食落好有嚼勁,鮮爽得黎又入味,完全唔會有騷味,餐廳處理得好好~見到有沙姜吊桶,未食過即刻叫黎試吓先!新鮮吊桶特別鮮甜,食落爽嫩惹味,鮮味十足!加入沙姜同煮,獨特芳香中帶微十微辛辣味,提升味道層次!
好耐無去土瓜灣行吓,見今日幾好天,
同屋企人揸車去土瓜灣順便食埋晚飯先返屋企。

上網見呢間朱敏記桑拿菜都幾多人推薦,
粵菜小菜呢啲最岩我屋企人,仲有火鍋、海鮮添!
下次再約多啲人可以試多啲唔同菜式~

先叫咗個鵝腸,口感Q彈帶韌,食落好有嚼勁,
鮮爽得黎又入味,完全唔會有騷味,餐廳處理得好好~

見到有沙姜吊桶,未食過即刻叫黎試吓先!
新鮮吊桶特別鮮甜,食落爽嫩惹味,鮮味十足!
加入沙姜同煮,獨特芳香中帶微十微辛辣味,提升味道層次!

2023-09-21
2023-09-26 68 浏览
一個無辣不歡嘅朋友帶咗我嚟呢間餐廳食晚飯,入面有好多菜式我都未食過😗特別係個大魚頭,一試難忘—————ღ永州血鴨血鴨肉質鮮美,入口完全冇腥味,香辣可口——————ღ豆豉炒鵝腸用豆豉炒到勁香噴噴,鵝腸脆嫩爽口又夠鑊氣——————ღ朱敏記生態魚頭王鮮嫩肥美嘅大魚頭,味道清香而且肉質鮮嫩,配上外脆內軟嘅手工薄餅,好滋味😋——————ღ小炒豬尾以前一直冇食過豬尾巴,估唔到係咁好食🤤豬尾肉質爽彈,肥而不腻

—————
ღ永州血鴨
血鴨肉質鮮美,入口完全冇腥味,香辣可口
ღ豆豉炒鵝腸
用豆豉炒到勁香噴噴,鵝腸脆嫩爽口又夠鑊氣

ღ朱敏記生態魚頭王

ღ小炒豬尾
2023-09-25 54 浏览
我最近在一家餐廳品嚐了他們的招牌菜「沙薑蒸吊桶」,吊桶被蒸熟後,散發出濃郁的海鮮香氣,令人垂涎欲滴。這道菜的特色在於沙薑的使用,它為整個菜品帶來了獨特的辛香和微辣口感。薑的辣味與海鮮的鮮甜味完美融合,使每一口都充滿了層次豐富的風味。蒸煮的過程保持了食材的鮮嫩和原汁原味。朱敏記清湯牛肉煲經過長時間的燉煮,湯汁鮮香濃郁,牛肉煲中的牛肉切得厚實而嫩滑,入口即化。湯汁清澈透明,但卻有著濃厚的牛肉風味,每一口都充滿了濃郁的肉汁

朱敏記清湯牛肉煲

2023-09-21 95 浏览
又黎到朱敏記啦!鑊氣小炒一流呀🤣今晚就試另一個小菜,送酒啱哂👍🏼👍🏼一家人圍住食大排檔感覺好正,好有香港Style😍local感覺!小炒田螺 $88里個是一個超好食的海鮮佳餚,平時都有食開嘅!田螺啲肉質超鮮嫩,搭配香辣的調味料翻炒而成,食落口感好豐富。它仲有濃郁的海鮮味道和微辣的香氣,食蒲回味無窮。每一啖都有著辣椒誘人香味,令我地食慾大增。無論是作為開胃菜還是下飯菜,一班人一齊食就開心啦!

小炒田螺 $88
2023-09-17 93 浏览
早幾個月前帶fd來朱敏記食飯,大家都覺得唔錯。今次同另兩個朋友途經土瓜灣,決定encore,帶佢來呢間食飯。朋友係湖南人,平時食野無辣不歡,佢見到menu上有湖南名菜-永州血鴨,推介我一齊試下。上菜聞到幾香,有好多青紅椒,豆角一齊煮,鴨肉食落好有鑊氣,咸中有微微既香辣味,鴨肉細嚼下慢慢滲出肉香,估唔到鴨肉可以咁好食😯餸飯真係好正🤤朋友都大讚味道唔錯,幾地道又香辣,值得再幫襯,小炒咁出色,難怪咁多名人都來食喇

2023-09-15 90 浏览
上次嚟過呢度覺得啲嘢食幾好味又有鑊氣, 今次又再嚟試下新野。我哋呢班朋友都係魚控,今次推介呢個朱敏記生態魚頭王。 其實本身食魚頭都好有益 ,容易消化吸收同埋少脂肪,不過自己屋企真係好難處理,同埋買到好食嘅魚頭。呢個魚頭嘅份量都好大, 雖然係魚頭係都有好多肉好滑,魚雲部份最正,肥美嫩滑,充滿咗膠質, 而且索滿晒醬汁嘅味道,加上大量嘅蔥真係勁香,呢個魚一啲都唔腥。特別係佢有配一啲酥餅, 點埋個汁非常好味, 個汁撈白飯都係一流。

2023-08-28 160 浏览
我最近去了一家幾夠鑊氣嘅餐廳,夠晒鑊氣,上菜都上得幾快,係放工幾岩同朋友一齊黎食個快飯。-椒鹽九肚魚 九肚魚炸得酥脆,外層酥脆,入面都幾嫩滑,椒鹽既香氣與魚肉融合,每一口都充滿了鹹香同魚肉既鮮味。-鎮江排骨鎮江醬調味幾濃郁,排骨經過烹調後軟嫩入味,鎮江醬既酸甜味,好開胃,而且骨肉都容易分離,送飯一流。-孜然鐵板羊肉濃郁既孜然好夠,羊肉吾算好蘇,羊肉切得細細粒,幾易入口,羊肉經過鐵板烹調後,熱氣十足。
椒鹽九肚魚
鎮江排骨
孜然鐵板羊肉
2023-08-27 217 浏览
聽聞好食 專登黎試下 等咗5分鐘 佢安排咗下層樓梯口嘅位置 嗌完野食 掂張枱同洗碗筷先發現超級油笠笠!下層唔方便搵員工更換 我哋自己用熱水抹同洗都算 黎咗啲餸之後 隔離間房開始唱K 超嘈!同人傾偈嘅聲線要大嗌 就快沙聲 要求換枱但又冇枱換 焗住快啲食完快啲走 環境又差 又冇冷氣 得風扇 又焗 點解老闆娘可以咁冇良心比人坐呢啲位?😡🤬人均消費$200幾 味道ok偏辣 但算貴 性價比極低 食乜茶餐廳大排檔個環境都唔會差到咁 極度負評 冇下次👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
2023-08-25 112 浏览
呢日約埋班兄弟黎到土瓜灣呢間朱敏記聚一聚, 呢度環境岩哂一班兄弟聚舊同埋啤啤佢! 我地都叫左好多野食, 其中一定要叫既係椒鹽九肚魚! 送酒真係一流! 同埋佢既小炒王都超有獲氣, 我地成班兄弟都覺得送飯一流! 入面既蝦米同埋腰果真係perfect! 腰果有炸過, 食落勁香口! 跟住仲有豬雜湯! 又係令人飲完一碗又想再飲!D豬雜仲食得出好新鮮, 完成一D腥味都冇!!!!我地成班兄弟已經約定下個月又再黎食多次! 呢度已經變左我地既飯堂!!!! 真係好期待下個月再黎嘆下!

2023-08-18 130 浏览
同親戚聚餐通常都係食中菜, 呢次就揀左黎朱敏記食下D 客家菜, 岩哂屋企D老人家既口味~ 個個食完都讚~ 其中農家火窯雞最得大家既歡心, 我地要叫兩隻先夠分, 大家都想encore 再encore~ 雞肉好嫩滑仲好有雞味, 另外佢既金牌胡椒豬雜鍋都好好味, 夠哂胡椒既香辣味, 親戚們都覺得呢個鍋好出色, 我地都食哂成個鍋, 一D料都冇淨底! 食左咁多肉我地都有叫下菜食下, 平衡番~ 我地叫左個豬油渣炒椰菜苗, 夠哂火侯, 同埋豬油渣炒出黎既菜超級香!今次大家都好滿意!

2023-08-15 90 浏览
想食酸菜魚呢個諗法已經維持左成個星期, 但係都冇機會可以實現, 今晚同FD黎到呢間食農家菜既餐廳, 諗住又冇機會, 點知又俾我係餐牌度見到佢有得食酸菜魚!! 真係好surprise! 我冒住可能唔好食既風險就叫左, 點知出到黎個效果又真係意想唔到咁好! D魚肉好鮮甜仲好彈牙,絕對唔會霉, 估唔到一間小店都有咁出色既酸菜魚, 咁樣食完之後真係止到我D酸菜魚癮! 好開心!同行既朋友們都讚不絕口, 大家都估唔到佢既酸菜魚咁出色, 除左叫酸菜魚之外, 我地都有叫下其他菜式, 估唔到味道都唔錯, 下次要再黎試多D佢其他菜式!

2023-08-14 95 浏览
上次嚟食,因為人少無試朱敏記嘅招牌酸菜魚,今次約齊人再encore! 老闆娘大大個招牌,離遠都見到! 呢度嘅酸菜魚係老闆娘秘製嘅, 酸味十足, 份量好多! 我地都唔係好食得辣,所以都係叫左小辣, 但味道依然好濃郁! 值得一讚嘅係, 酸菜魚魚肉好新鮮, 魚質嫩滑, 亦無骨, 可以講係啖啖肉! 星期五,六夜晚嚟比較多人,建議大家book 位,或者好似得咁夜啲食!今次過嚟諗住見下老闆娘,吹下水,點知佢去左英國未返,唯有下次再見啦

呢度嘅酸菜魚係老闆娘秘製嘅,
酸味十足, 份量好多!
我地都唔係好食得辣,所以都係叫左小辣, 但味道依然好濃郁!

2023-07-30