2020-04-29 1545 浏览
前排ig經常彈呢間餐廳既廣告因為本身都幾中意食湯飯 所以就去試下喇我同男朋友好晏先去到 成夜晚9點幾不過都要等下位 係門口排緊已經有侍應拎得餐牌比我地睇定食咩同落埋單入去之前都探左體溫同比酒精搓手液你搓手我同男朋友一人嗌左一個湯飯佢叫左花膠雞煲翅 但吾知點解張單打錯左但又黎得岩架喎😂我本身諗住叫殿。極上海鮮龍蝦湯泡飯但係因為已經賣晒 所以得海鮮龍蝦湯泡飯分別就係少左半隻龍蝦吾係等左好耐 我個龍蝦湯泡飯就黎左喇黎到個下我係有少少呆左因為佢既賣相有啲差 個湯既渣有啲多蜆類海鮮好多 有蜆 青口 魷魚 扇貝湯入面仲有生菜 另外有個用黎裝飾嘅龍蝦頭同埋跟一碗白飯 明明有甘多蜆 但個湯同海鮮都吾算好鮮甜加埋白飯落去食 成個泡飯我覺得一般但不得不讚既係佢真係好多好多蜆肉 就算食到低 依然係每一啖都有肉我呢個泡飯$68包埋個飯 另外加$9凍飲男朋友個個花膠雞翅煲我都試左少少個湯都吾係超濃郁既花膠湯 淡淡既雞湯都係不過不失花膠大約有3-4件 雞肉都煮得好淋另外好貼心附送埋手套 方便食雞男朋友呢個餐$68+ $10跟餐有飯同油生菜另外加$3凍飲 整體黎講 cp值都高既因為價錢吾算貴 野食又吾會太差加上侍應
前排ig經常彈呢間餐廳既廣告

入去之前都探左體溫同比酒精搓手液你搓手

我同男朋友一人嗌左一個湯飯
佢叫左花膠雞煲翅 但吾知點解張單打錯左
但又黎得岩架喎😂
我本身諗住叫殿。極上海鮮龍蝦湯泡飯
但係因為已經賣晒 所以得海鮮龍蝦湯泡飯

因為價錢吾算貴 野食又吾會太差
加上侍應服務態度都好好
有機會大家可以試下
2020-04-29 877 浏览
旺角呢間村爺爺係我覺得係旺角其中一間最鐘意既食店~能站立於激烈競爭既旺角,殊不簡單~~~~!!店東聽聞係太子仔,但仍想出來飲食界打拼,屬於難得的一群👏👏👏👏👏一坐底無望餐牌就叫左至愛既龍蝦海鮮湯泡飯,好快有得食~店主用左好多蝦殼去煲個湯底,鮮味十足,蝦頭美味,青口魷魚新鮮爽口,用埋墨魚仔做餸真係無得彈😋😋😋😋😋😋😋😋見到隔離枱食個魚鍋都好吸引,下次要再食過🤗🤗🤗🤗🤗
旺角呢間村爺爺係我覺得係旺角其中一間最鐘意既食店~
能站立於激烈競爭既旺角,殊不簡單~~~~!!

見到隔離枱食個魚鍋都好吸引,下次要再食過🤗🤗🤗🤗🤗

2020-04-26 776 浏览
村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家📍.呢間食店係油麻地都算幾有人氣成日都排長龍👣近日覓食期間見到無咩人排隊所以就再去食😋.🦞殿·海鮮龍蝦湯泡飯($98)龍蝦湯底龍蝦味濃🤤有半隻大大隻既龍蝦 好吸引仲有青口 蜆 魷魚等等既海鮮🌊所以令到個泡飯更鮮甜甘都唔洗一百蚊真係好抵食👍🏻.🦑花膠海鮮雞件龍蝦湯泡飯($88)湯底都係好鮮好濃味雞件嫩滑🐥仲有大大件花膠加埋青口 蜆等等 性價比高🎖.總括黎講 一百蚊左右可以食到海鮮🐠或者啲比較貴既食材真係算好抵抵佢成日都排長龍架 值得一試再試架💁🏻‍♀️.人均消費:$90美味指數:😋😋😋😋😋😋😋😋(8/10)抵食指數:💰💰💰💰💰💰💰 💰(8.5/10)打卡指數:📷📷📷📷📷📷📷📷(8/10).店名:村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家 (油麻地)地址:油麻地砵蘭街72號地下
村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家📍
呢間食店係油麻地都算幾有人氣
成日都排長龍👣
近日覓食期間見到無咩人排隊
所以就再去食😋

🦞殿·海鮮龍蝦湯泡飯($98)
龍蝦湯底龍蝦味濃🤤
有半隻大大隻既龍蝦 好吸引
仲有青口 蜆 魷魚等等既海鮮🌊
所以令到個泡飯更鮮甜
甘都唔洗一百蚊真係好抵食👍🏻

🦑花膠海鮮雞件龍蝦湯泡飯($88)
湯底都係好鮮好濃味
雞件嫩滑🐥仲有大大件花膠
加埋青口 蜆等等 性價比高🎖
總括黎講 一百蚊左右可以食到海鮮🐠
或者啲比較貴既食材真係算好抵
抵佢成日都排長龍架
值得一試再試架💁🏻‍♀️
人均消費:$90
美味指數:😋😋😋😋😋😋😋😋(8/10)
抵食指數:💰💰💰💰💰💰💰 💰(8.5/10)
打卡指數:📷📷📷📷📷📷📷📷(8/10)
店名:村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家 (油麻地)
地址:油麻地砵蘭街72號地下
2020-03-16 1734 浏览
#🍚曾幾何時,村爺爺係一間大排長龍嘅舖頭,佢條隊曾經都真係可以排個幾2個鐘。我好耐之前食過佢嘅龍蝦湯飯,今次就試咗佢嘅花膠螺片雞煲翅,點解叫雞煲翅,我就唔知喇😂但知道佢真係好乸抵食!👍🏼🤤-花膠螺片雞煲翅$68 / 套餐+$10-佢真係落咗好大隻雞,湯底亦好香濃,不過佢呢隻螺片唔係我鍾意果隻,但呢個價錢,真心唔可以彈到啲咩,大大碗飯,大大隻雞,大大杯嘢飲,真心勁平、勁抵,又好食!而且仲有好多唔同款比你揀,未試過嘅話,真係要去試吓喇!👍🏼☺️- 佢仲會提供濕紙巾同比個袋你裝口罩😊
#🍚
曾幾何時,村爺爺係一間大排長龍嘅舖頭,
佢條隊曾經都真係可以排個幾2個鐘。
我好耐之前食過佢嘅龍蝦湯飯,
今次就試咗佢嘅花膠螺片雞煲翅,
點解叫雞煲翅,我就唔知喇😂
但知道佢真係好乸抵食!👍🏼🤤
花膠螺片雞煲翅$68 / 套餐+$10
佢真係落咗好大隻雞,湯底亦好香濃,
不過佢呢隻螺片唔係我鍾意果隻,
但呢個價錢,真心唔可以彈到啲咩,
大大碗飯,大大隻雞,大大杯嘢飲,
真心勁平、勁抵,又好食!
而且仲有好多唔同款比你揀,
未試過嘅話,真係要去試吓喇!👍🏼☺️
佢仲會提供濕紙巾同比個袋你裝口罩😊
花膠螺片雞煲翅
花膠螺片雞煲翅
2020-03-08 1157 浏览
村爺爺聽過朋友講好多次,終於都可以嚟試吓啦!好方便就喺油麻地站出口附近,離遠少少見到排緊隊嘅人龍就知到啦!前面有成5-6枱客,大概等咗20分鐘左右會喺入座前點餐先,一入到去就即刻有得食啦!花膠螺片雞湯翅 $68 加白飯再油菜就再加$10份量係極多!唔太食得嘅可以唔加飯都得,因為真係食唔晒㗎!湯底非常濃郁,好夠味,而且好足料,足足有成半隻雞咁滯,雞肉好嫩滑!除左有刀叉之外,仲提供咗一對手套方便大家食雞但張枱唔係好夠大,放兩個盤都唔係好夠位食唔晒打算拎返屋企都唔得,原來係唔可以打包的,做咁大嘥鬼啦😭😭
村爺爺聽過朋友講好多次,終於都可以嚟試吓啦!
前面有成5-6枱客,大概等咗20分鐘左右
會喺入座前點餐先,一入到去就即刻有得食啦!

花膠螺片雞湯翅 $68 加白飯再油菜就再加$10
份量係極多!唔太食得嘅可以唔加飯都得,因為真係食唔晒㗎!
除左有刀叉之外,仲提供咗一對手套方便大家食雞
但張枱唔係好夠大,放兩個盤都唔係好夠位
2020-02-16 81 浏览
湯不夠溫度,擺上桌大概5-10分鐘就冷了,湯泡飯,湯要夠燙,端上來湯沒冒煙鍋不燙手。越吃越冷,到最後直接何冷湯。餐廳會主動給你紙袋和濕紙巾,我已經表示自己有帶密實袋會裝好口罩,負責人突然很沒禮貌地說給了你我就不能再用了,可我沒碰過啊,叫我拿去裝其他東西,我本想環保一點,自己準備袋子也比較方便。之後就一直盯著我,看我怎麼裝口罩,莫名其妙的!湯冷態度差!到底懂不懂吃泡飯,repeat 播放受採訪片段,也是很久以前的事,柳先生沒在TVB很久了,能不能播點近期,還是很久沒有人來訪問了!
2020-02-11 1100 浏览
最近武漢肺炎搞到少咗出街食好西,今日難得出旺角,平時排哂長龍嘅村爺爺竟然唔洗排隊,即刻同男朋友去食。其實今次係第二次食,睇menu有好多款泡飯,我哋今次就叫咗個殿·海鮮龍蝦湯泡飯。呢個殿·海鮮龍蝦湯泡飯入面有好多唔同海鮮有帶子、青口、魷魚、大量蜆肉,仲有半隻勁多膏嘅龍蝦,兩個人share都好夠食。重點係個湯好濃龍蝦味,撈埋啲飯食真係好好味,我建議一細啖飯加一大啖湯食,咁就最正喇!不論份量、質素,呢個價錢簡直係超值啊!難怪平日大排長龍排到去街口。

2020-01-22 1327 浏览
已經係第二次花顧村爺爺燉湯了。今晚有啲涼涼地,最水就飲碗熱騰騰的燉湯,二話不說就行去村爺爺。遠遠望到,已經係一條好長的人龍,證明佢真係真材實料,大家都鍾意佢的燉湯或泡飯!排隊期間,侍應會俾餐牌我睇,諗定食野,加快點餐的過程。排左15分鐘左右,我已經諗好食咩。我點左花膠燉雞,加10蚊就可以有套餐,包油菜、飲品和飯,唔鐘意飯就可以轉米粉、米線或上海拉麵,份量好足,有成半隻雞,好抵食。朋友點左海鮮龍蝦泡飯,真係有半隻大龍蝦和好夠料的海鮮:青口、魷魚、蜆等等
2020-01-07 928 浏览
終於搵到個唔使排隊嘅時間嚟試下極上海鮮龍蝦湯上海麵底$68龍蝦湯比我想像中淡 ,不過海鮮好豐富好足料 ,最喜出望外嘅係有好多條生菜 ,冇話好重味精湯嘅感覺,但未必會再食下次應該會試下佢啲燉湯
終於搵到個唔使排隊嘅時間嚟試下

極上海鮮龍蝦湯上海麵底$68

下次應該會試下佢啲燉湯
2020-01-04 676 浏览
這餐廳位於油麻地,午飯時間特別多人。這間餐廳出名龍蝦湯,於是我點了一個海鮮龍蝦湯泡飯。這泡飯份量十足,有不同種類的海鮮(e.g. 青口、蜆),亦有很多菜🤤👍🏻
2019-12-27 834 浏览
見佢好似有啲出名,膽粗粗走去試吓,叫咗花膠雞、龍蝦泡飯,最貴嗰兩個餐,以後唔會再幫襯,污糟邋遢、難食,形容完畢🙈門口係好多人排隊,可能好多明星幫手宣傳過兩款湯都唔得
門口係好多人排隊,可能好多明星幫手宣傳過
兩款湯都唔得
2019-12-27
2019-12-07 1285 浏览
一直好想試村爺爺,今日終於有機會帶媽咪去試吓。老人家貪心樣樣都想試,我哋叫咗兩個套餐加一個小食,最後當然食唔晒,當要求店員提供膠盒帶走剩餘食物,店員表示若帶走食物將收取多一倍的原價首先,餐牌顯示特價食品只限堂食,但我們的確是堂食,亦沒有追加額外食品,只是不想浪費便帶走剩餘的食物其次,店員表示優惠食品數量有限,所以只能堂食,這樣理應只不希望客人到該店外賣大量優惠食品。該店位於舊區,有老人家光顧,帶走剩餘食物,這些情況一定很普遍,該店員態度亦彼差,她本身亦是一位長者,應該了解老人家的需要,不明白為何對一位八十多歲的老人家如此苛刻,最後...所有剩餘的食物都白白浪費了
一直好想試村爺爺,今日終於有機會帶媽咪去試吓。

該店位於舊區,有老人家光顧,帶走剩餘食物,

最後...所有剩餘的食物都白白浪費了

2019-12-07
2019-11-08 1046 浏览
原本並沒打算到村爺爺食飯,只因原定到訪的餐廳都沒開門,機緣巧合地拿著地圖去尋找美食,發現有這一間專食泡飯的村爺爺。門外有長龍,長龍是客源的指標,一間店鋪出現人龍,必定有其原因,可以是因為性價比高、價錢公道、食物質素高。門外有兩張長長的banner,一看就已經決定了 — 殿龍蝦湯海鮮泡飯。殿龍蝦湯海鮮泡飯聲稱原價為HK$128,現特價HK$98,有龍蝦。入店後等一會食物就來到了。半隻龍蝦,龍蝦價值HK$30,抵不抵就見仁見智了,但作為第一次嘗試覺得還不錯,如果下次到訪叫HK$68的就已經好了。海鮮有大量青口、花甲,比平時在其他店鋪食「殼」更好。湯底甜,送飯一流。整體來說是次體驗感覺是正面的,不過試過一次最貴的餐,下一次會試平宜點的。

2019-10-17
  • 殿龍蝦湯海鮮泡飯
2019-11-08 408 浏览

2019-10-17
  • 殿龍蝦湯海鮮泡飯
2019-11-01 872 浏览
宜個雞湯,有半隻雞,佢嘅雞湯好香濃雞味,雞湯入邊有花膠、魚翅同魷魚,個湯要趁熱飲味道先至好香濃雞味,如果凍左個雞湯就會冇咁好飲,而且冇咁濃雞味,米線嘅份量都多,而且個餐仲有碟菜,呢個套餐係有個雞湯加半隻雞🤤,而且仲有個米線同一碟菜,都只係60幾蚊,真係好抵食🥰👍🏻