2022-10-28 39 浏览
桂月(Sham Shui Po)喺懷舊音樂下同朋友聚餐都係一個好正嘅體驗黎㗎!🎼 今次嚟到深水埗汝州街一間聽聞食物質素幾唔錯嘅酒吧西餐廳🍴 試試佢先~😗😗⌖ 紐西蘭精選有骨肉眼配薯菜 🥩💰$198去西餐廳梗係要嗌返件扒 五成熟肉質粉嫩🤔 油脂分布都適中😚 就連隔離嘅薯菜都有幾款 夠曬誠意!😌😌⌖ Yuzu Gimlet 🍸💰$118呢度嘅飲品都好多樣化😉 小編就揀咗Signature cocktails嘅一款🍸 店舖用咗自家製嘅gin、新鮮柚子汁、雪碧同埋蛋白調製 非常容易入口 而且飲落好fresh🍃 面頭仲擺咗兩粒棉花糖好特別😙😙⌖ 忌廉菠菜蟹肉蝴蝶粉 🦀️💰$128見平時少食蝴蝶粉所以都嗌左🫣 食落好creamy 每樣材料都完美融合係一齊 幾特別😍😍⌖ What a Peach! 🍑🍸💰$78朋友揀咗Mocktails嘅一款 賣相好特別🤩 係用青提子、菠蘿汁🍍、Lemonade🍋等製成 入面仲有青提子果肉 飲落酸酸maymay 好開胃😋😋 除咗隔離夾住一支珍寶珠🍬 上面塊蝴蝶🦋仲要係威化餅黎㗎 好有心思~☻ 回頭指數:8/ 10 ❝ #Amiの九龍覓食記#Fatshit_ami
桂月(Sham Shui Po)

⌖ 紐西蘭精選有骨肉眼配薯菜 🥩

⌖ What a Peach! 🍑🍸
💰$78

☻ 回頭指數:8/ 10

❝ #Amiの九龍覓食記
#Fatshit_ami #Dinnertime #深水埗美食 #太子美食 #香港美食 #港式美食 #食好西 #深水埗西餐廳 #太子西餐廳 #深水埗法國菜 #多國菜 #西式料理 #私房菜 #深水埗酒吧 #紐西蘭肉眼扒 #忌廉菠菜蟹肉蝴蝶粉 #酒吧西餐廳
2022-10-23 50 浏览
雖然位置不太方便,但都值得行遠小小食既高質抵食餐廳,午餐幾十元至百幾元,有湯或沙律,最抵贊係可以跟果汁,菠蘿汁好好飲. 大蝦炒辣意粉個汁開胃唔太辣好好味。希望多啲人幫襯,可以長做長有。
2022-10-16 68 浏览
今晚我地去左桂月呢間餐廳開左好一段時間每次經過都好想試下因為除左環境幾有情調之外呢度附近可以飲到咁多款Draft beer 嘅地方唔多最近都要出到太子酒吧街所以搵到時間就即刻嚟試下我地叫左一份炸魚薯條、一份意大利飯,另外每人一杯酒🔸英式脆炸深海鱈魚配薯條用左深海鱈魚做炸魚,口感唔會鬆散,而且可以保留肉質嫩滑。薯條份量好多,可以兩個人share。🔸黑松露雜菌意大利飯意大利飯口感啱啱好,黑松露味道突出,加上雜菌切成小粒,保留口感,值得一讚🔸Yuzu GimletGin 酒做base 再加上柚子汁、菊花Syrup ,酸度適中,感覺好清新,再加上棉花糖嘅甜味中和,非常平衡🔸Boiler maker本身鍾意飲啤酒嘅我打算叫杯Draft Beer, 但店員就推薦我可以試下呢杯加埋Whiskey 嘅雞尾酒,估唔到咁特別喎。IPA beer 同whiskey 分開上,先分別淺嚐兩者,再將whiskey 倒入啤酒。mix 埋之後,飲落係有少少似飲黑啤嘅感覺,同時又會帶啲煙肉味,好特別!
今晚我地去左桂月
呢間餐廳開左好一段時間
每次經過都好想試下

因為除左環境幾有情調之外
呢度附近可以飲到咁多款Draft beer 嘅地方唔多

最近都要出到太子酒吧街
所以搵到時間就即刻嚟試下

我地叫左一份炸魚薯條、一份意大利飯,另外每人一杯酒

🔸英式脆炸深海鱈魚配薯條

🔸黑松露雜菌意大利飯

🔸Yuzu Gimlet

🔸Boiler maker

2022-10-13 63 浏览
喺深水埗有唔少嘅文青嘅coffee shop,反而收工想去happy hour嘅地方唔係好多,呢間coffee shop喺夜晚會搖身一變變成酒吧,可以俾人happy hour飲吓嘢🍹入邊嘅裝修都好有格調,有好多黑膠碟同埋車牌,走工業風路線。-佢有好多唔同種類嘅Cocktail,我就揀咗佢嘅signature - April係有柚子同Rose味嘅燒酒好啱女仔飲-飲咗酒唔係好肚餓所以我哋兩個嗌咗一個小食一個Main share,推薦大家一定要叫慢煮牛臉肉墨西哥夾餅好足料除咗牛肉之外仲識到芝士同埋洋蔥,好惹味-另外叫咗一個燒春雞,個皮得好脆,但係雞肉一啲都唔乾,仲好滑好多汁,配菜嘅黃瓜茄子同埋薯仔食得出係有誠意之作,調味又唔會做到太鹹
入邊嘅裝修都好有格調,有好多黑膠碟同埋車牌,走工業風路線。
係有柚子同Rose味嘅燒酒
好啱女仔飲
好足料除咗牛肉之外仲識到芝士同埋洋蔥,好惹味
2022-10-13 26 浏览
-最近愛上了深水埗🥰簡直是平民美食天堂~這次就前往一家Bar & Restaurant🫣♥《 忌廉菠菜蟹肉蝴蝶粉 》每口都是滿滿的蟹肉🦀🦀是色、香、味俱全的菜餚!選擇蝴蝶粉也是明智之舉🫶既可愛又能盛載忌廉菠菜一起吃~♥《 Yuzu Gimlet 》柚子香味濃郁🍹配上微焦的棉花糖,以及濃厚的蛋白泡泡🫧味道清新又有層次~~果然是Signature,很喜歡❤️這款Mocktail很適合不愛喝酒的朋友♡♥小提示 Tips:店員用心介紹每一款餐點,也會顧及我們的需要~環境幽靜,配合懷舊金曲及裝潢,很良好的用餐體驗🥳沒有吃朋友的餐點,但是看起來也不錯喔!
最近愛上了深水埗🥰
簡直是平民美食天堂~
這次就前往一家Bar & Restaurant🫣

《 忌廉菠菜蟹肉蝴蝶粉 》
每口都是滿滿的蟹肉🦀🦀
是色、香、味俱全的菜餚!
選擇蝴蝶粉也是明智之舉🫶
既可愛又能盛載忌廉菠菜一起吃~

《 Yuzu Gimlet 》
柚子香味濃郁🍹
配上微焦的棉花糖,
以及濃厚的蛋白泡泡🫧
味道清新又有層次~~
果然是Signature,很喜歡❤️
這款Mocktail很適合不愛喝酒的朋友♡

小提示 Tips:
2022-10-13 31 浏览
在汝州街附近,都是大大小小的文青Cafe。除了可以去Cafe飲咖啡之外,其實有一間適合大家happy hour嘅餐廳😍😍餐廳裏邊貼住好多經典嘅黑膠唱片,彷彿身處外國的小酒館😎👍🏽環境都好舒適,播放輕鬆嘅音樂,好適合談天說地。我哋嚟到之後,先叫咗小食,慢煮牛面肉墨西哥夾餅,呢款Tacos誠意推薦,非常足料好味。而主菜方面,我哋叫咗法式燒春雞,平時食燒春雞,最怕就係煮到好乾,啲肉好鞋。但係呢度嘅燒春雞,烹調技巧很高,鮮嫩肉汁能夠保持,而且雞肉嫩滑,亦都係非常推薦大家。嚟到酒吧餐廳,當然一定要叫酒啦。除了大部份經典嘅Cocktail之外,佢呢度有好多特色嘅Cocktail,當然要試下啦。而我就點左花木蘭,鍾意飲Cocktail嘅你哋千祈唔好錯過。

2022-10-12 26 浏览
平時多數係我帶朋友去食好西,今日就調返轉係朋友帶我去食好啦,而今日就去左位於太子🤴及深水埗交界嘅「桂月」,係一間文青cafe、酒吧及餐廳🍴。餐廳係有2層,最特別係將樹木倒掉在天花板上👍🏻。法式蘑菇湯就眼睇可能當係一個好普通嘅蘑菇湯,但真係一試,便知龍與鳳,內有好香及濃濃的蘑菇味,加上加香油提鮮👍🏻。田園柚子蝦沙律內有柚子、新鮮蝦仁🍤及青瓜,有啲似泰式Mix西式fusion菜咁好有驚喜💖。慢烤法國春雞配香濃忌廉芋頭汁平時食啲春雞有陣時會食到啲肉比較鞋身啲,但呢度的春雞好Juice,肉質都好滑身,而最特別就係個芋頭汁👍🏻。脆炸鱈魚西西里醬意大利飯大家一齊要點呢個飯,特別係果鱈魚柳,佢果炸漿做得勁好,好好脆及鬆化鱈魚柳🐟夠口厚身,而個意大利🇮🇹飯軟硬度啱啱好酸酸地好開胃,好食到搞到我食唔停口。大吉大利湯圓呢個湯圓係早一日要預訂㗎,佢內餡係黑芝麻湯圓,湯圓外皮係用果凍來包住粒湯圓,煙煙韌韌唔太甜我鍾意。肉桂蘋果脆曲奇🍪配雪糕🍦有啲似蘋果金寶嘅做法,蘋果,酸酸甜甜,面層金寶皮好鬆化💓。What a peach 🍑 呢杯Cocktail真係整得勁而家靚,叫來打卡影相📸️一定呃到好多like👍🏻。

法式蘑菇湯

田園柚子蝦沙律
內有柚子、新鮮蝦仁🍤及青瓜,
有啲似泰式Mix西式fusion菜咁好有驚喜💖。

慢烤法國春雞配香濃忌廉芋頭汁

脆炸鱈魚西西里醬意大利飯

大吉大利湯圓

肉桂蘋果脆曲奇🍪配雪糕🍦
有啲似蘋果金寶嘅做法,蘋果,酸酸甜甜,面層金寶皮好鬆化💓。

What a peach 🍑
2022-10-12 27 浏览
我好喜歡係深水埗搵餐廳食飯,開左好多餐廳,我同朋友見到門口裝修好特別,入到環境好舒服,柔和嘅燈光,啲音樂好舒服傾偈一流,三五知已聚會都不錯。同朋友都諗左一陣食咩好,我哋叫左dinner set 紐西蘭精選有骨肉眼配薯菜,肉眼食口感,岩岩好,唔會過左龍,最怕熟得濟,咬唔到,英式脆炸深海鱈魚配薯條魚即叫即炸,上枱熱辣辣,鱈魚唔會有魚腥味,完全覺得好正。再加配兩杯特調無酒精一杯味道橙汁,一杯波蘿味。我自己比較喜歡波蘿味 好有一種夏日感覺。
同朋友都諗左一陣食咩好,我哋叫左dinner set
紐西蘭精選有骨肉眼配薯菜,
肉眼食口感,岩岩好,唔會過左龍,
最怕熟得濟,咬唔到,
英式脆炸深海鱈魚配薯條
魚即叫即炸,上枱熱辣辣,
鱈魚唔會有魚腥味,完全覺得好正。
再加配兩杯特調無酒精
一杯味道橙汁,一杯波蘿味。
我自己比較喜歡波蘿味 好有一種夏日感覺。

2022-10-10 44 浏览
愛玩小生今日去了深水埗和太子交界發掘新Cafe~ 剛好走到汝洲街太子段,就見到這家白色牆身的餐廳,進內才知道原來是酒吧+餐廳呀!餐廳不用快測就可以入住飲酒!整間餐廳都非常有格調,牆身有超多外國嘅海報及Poster,餐廳中間就是吧枱。睇餐牌介紹,「桂月」餐廳名取自「桂」的八月,亦是中秋節月份,有團團圓圓的意思呀!所以,餐廳Signature 的餐牌就用8月應節又當造的食材做主題! 今次愛玩小生點了:慢煮牛臉肉墨西哥夾餅跟普通夾餅不同在於餅內夾有超多芝士,配搭牛臉肉件,既飽肚、既香口!夾餅的皮非常薄,亦很脆口,必定要試!香烤檸檬瑪利法國春雞因為太耐未吃過燒春雞,所以見到餐牌有就立即落Order啦!原隻春雞比外面的餐廳大隻!春雞內塞滿檸檬片,原隻烤焗令雞肉汁鎖實在雞件內。外皮非常香脆,而雞肉夠滑,並帶有輕輕的檸檬香甜味道!此外,餐廳的酒吧有提供當日推介,亦可以點選酒牌上的雞尾酒。愛玩小生和朋友就嘗了一杯 bartender 即場調製的Cocktail 及 酒牌上的Margarita。即場調製的Cocktail 帶有香甜的果汁味,配搭一粒粒帶有雞尾酒的爆珠,咬一口爆珠連同果汁味酒水飲,好好飲!

餐廳不用快測就可以入住飲酒!

今次愛玩小生點了:

慢煮牛臉肉墨西哥夾餅

香烤檸檬瑪利法國春雞

此外,餐廳的酒吧有提供當日推介,亦可以點選酒牌上的雞尾酒。

至於Margarita,同行的朋友較為喜歡,不但帶有橙味的Cointreau,還配有超多薄荷葉,每一口都清爽、易入口,不太覺有酒精味呀!

📍桂月
地址:深水埗汝州街75號地舖

2022-10-10 47 浏览
兩個人叫左500幾蚊野食,叫左5個小食1個主食。首先每樣野食都好普通!唔明openrice咁多好評係點黎而且我覺得餐廳有少少誤導…我地問happy hour 去到幾點,個員工話8點,咁我地諗住都抵食啦、就叫左3個happy hour既小食,結果order左先同我地講每野要跟一杯野飲….好啦 等小食上齊曬,哇!個水牛城雞翼入面生架!仲流緊血水,即刻同員工反映,佢仲好似唔多信咁終於拎返入廚房返熱,結果上到黎d汁無曬!變左普通炸雞翼…..呢個價錢 咁既服務同質素 無下次
兩個人叫左500幾蚊野食,叫左5個小食1個主食。
首先每樣野食都好普通!唔明openrice咁多好評係點黎
而且我覺得餐廳有少少誤導…

呢個價錢 咁既服務同質素 無下次
2022-10-10 31 浏览
點了兩個set,頭盤是沙律及甘筍湯,湯碗來到用手摸上去沒有溫度,也看不見有熱煙,心知有異,喝一口果然出事,湯是凍的,似是從雪櫃拿出來沒有翻熱的湯。主菜是燒春雞,切開發現仍未熟透,連骨的雞肉仍是紅色,便請廚房再弄熟,但換來的是一隻油淋淋的春雞,估計是廚房將雞翻炸,結果將一道美食糟蹋了。後話,最後都不能把雞吃完,事緣是仍有一少部位未炸熟透,但不想追究,因為心想不會再去光顧消費,太令我失望了,雖則服務是不錯的。

2022-10-09
2022-10-08 31 浏览
朋友介紹話呢間酒吧d 野食同cocktail 幾高質,平時好少去呢啲地方今晚就黎試下先。地方雖然有啲格攝,但環境絕對係舒服同夠靜。其實本身都好少飲Cocktail,都唔知點揀好,好在店員好nice細心介紹,揀咗杯signature 嘅試吓✨Yuzu gimlet : 味道好fresh 好清新,柚子既香味好突出,真係好易入口,面頭嘅泡泡配埋棉花糖又幾得意。原來d 酒咁好飲,好快又再叫多杯✨紐西蘭有骨肉眼配薯菜:呢塊扒都幾大塊, 肉質好腍好嫩滑。薯菜有車厘茄,翠玉瓜,茄子,同埋烤薯仔。全部都係簡單調味,食返食材嘅原汁原味。✨April: 感覺有少少似Milk shake, 飲落去有士多啤梨玫瑰香味,酸酸地好開胃,女生會鍾意呢杯。✨脆炸鱈魚西西里蕃茄意大利飯: 上枱已經聞到好香嘅炸魚味, 個飯索晒醬汁嘅味道,好香蕃茄同芝士味,除咗洋蔥粒之外,每一啖都食到有魚肉,真係超好食,個炸魚都好香口。整體食物質素非常好,間中飲下酒都幾開心,鍾唔鍾意飲酒嘅朋友記得嚟試吓。

原來d 酒咁好飲,好快又再叫多杯

• 脆炸鱈魚西西里蕃茄意大利飯
  • April
  • Yuzu gimlet
2022-10-06 31 浏览
[#kwfoodiecafe]🍽桂月小編今天要推介一間位於深水埗,而充滿文青感的Café☕️餐廳樓底頗高,所以不會有壓迫感,想不到內裡的裝修偏美式🇺🇸,有不少舊式車牌和黑膠唱片~後來跟店員閒聊幾句後,才發現原來餐廳🍴主打手工啤酒🍻而桂月的意思是中秋的月亮🌙十分有意思,所以店舖同時推出了中秋🥮特別Menu, 希望為大眾提供一個團聚的地方🫶🏻#忌廉蘑菇湯這天小編到訪時是晚市,餐廳的是日餐湯是蘑菇湯~可以嚐到餐廳🍴是自家製作,蘑菇已打成蓉,口感頗滑~味道小評分:😋😋😋😋/5#紐西蘭精選有骨肉眼配薯菜 $198另外小編點了有骨肉眼配薯菜~肉眼的牛味不算十分濃郁,但熟度剛好4~5成,所以肉質不會過韌🫣而薯菜使用了粗薯條🍟,所以薯味很重~味道小評分:😋😋😋😋/5#傳統卡邦尼意粉 $98必點的卡邦尼意粉!使用了最傳統特製作方法,並沒有添加任何忌廉,使用了蛋黃來烹調醬汁,所以蛋味十分濃厚!跟坊間其他自稱卡邦尼意粉完全不一樣,如果希望嚐到正宗的卡邦尼意粉,一定不要錯過~味道小評分:😋😋😋😋😋/5🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5性價比:💰💰💰/5
[#kwfoodiecafe]

環境:💕💕💕💕💕/5
服務:✅✅✅✅/5
打卡指數:📸📸📸📸/5
2022-10-04 24 浏览
前排經過呢頭見到餐廳名好特別,有bar枱以為係普通酒吧啦,特登搵日happy Friday試吓,點知酒好飲嘢食都勁有質素💯💕香烤檸檬馬里法國春雞( $238 )🍋🍗賣相好靚呀!檸檬香氣撲鼻而來😗勁開胃嘅感覺,切開睇吓,原來春雞入邊都暗藏咗檸檬,唔怪得之咁入味,而且仲好juicy😍😍佢哋係顛覆咗我一直以來對烤春雞嘅誤解,唔知點解以前食啲春雞都會好鞋🥲伴碟嘅薯菜仲有六款咁多,絕對係誠意之作❤️傳統卡邦尼意粉( $98 )🍝🥓金黃色蛋汁滿滿既卡邦尼意粉,冇誇張,每一條面都有沾上醬汁,意粉較硬身,啱晒而本身鍾意食偏硬口感嘅我!🤓🤓煙肉分量亦都勁多,不知不覺就全碟清晒👅我哋叫咗一杯有Margarita( $98 )🍸同一杯冇酒精嘅What a peach!( $68 )🍹兩款都好飲,仲聽到原來佢哋有獨家自釀啤酒,下次一定要試吓!🥹鍾意飲酒嘅你見到佢哋個beer tap 一定好興奮,有成十幾款慢慢嘆🍹🥂🍻

• 傳統卡邦尼意粉
2022-10-04 18 浏览
前幾日朋友生日,就緊係要約朋友食生日飯啦🎉!喺OpenRice 見到間餐廳嘅裝修幾有氣氛🎊、睇相嘢食嘅賣相又唔錯就揀咗呢間!我地食咗4-coures for two ($688)嘅餐入面包括:🥗頭盤、主菜、意大利飯or意大利面🍝、仲有好精緻嘅甜品🍰,我地仲加咗$300,要兩杯drinks🥂 !🥘法式南瓜濃湯頭盤我地就揀咗南瓜濃湯,入口有濃濃嘅南瓜香甜,亦有輕微嘅薑味,但係薑味唔會過濃,味道平衡得非常好!🍗慢烤法國春雞配香濃忌廉芋頭汁主菜方面我哋就揀咗慢烤春雞🍖,由於係使用慢烤嘅烹飪方式🍴,雞皮可以做到脆而不油,係出面少見嘅!芋頭汁係比較濃郁,春雞調味方面,食得出有淡淡的檸檬香🍋,兩者迎合出一個特別嘅組合😋!配菜方面,有黑醋伴雜菜🥒🍆🥦,餐廳所選用嘅黑醋唔錯,唔會太酸。烤薯仔🥔,味道都ok!🐟脆炸鱈魚西西里番茄意大利飯鱈魚炸得香脆,唔會覺得柴😉。食得出係冇用到調味,單食個鱈魚係會覺得好淡😣,但係配上意大利飯嘅酸,就可以提升鱈魚嘅鮮味🥰,同時中和番茄嘅酸🍅!🌼桂花味水信玄餅配雲呢拿雪糕🍨上枱嘅賣相非常之靚,打卡一流🥰!上枱亦都非常之有儀式感😍,噴咗啲桂花酒,未食先香。水信玄餅有啲桂花喺入面

🥘法式南瓜濃湯

🍗慢烤法國春雞配香濃忌廉芋頭汁

🐟脆炸鱈魚西西里番茄意大利飯

🌼桂花味水信玄餅配雲呢拿雪糕🍨
上枱嘅賣相非常之靚,打卡一流🥰!上枱亦都非常之有儀式感😍,噴咗啲桂花酒,未食先香。水信玄餅有啲桂花喺入面好靚,食落口會有啲口感,同其他有少少唔同,仲有雲呢拿雪糕🍨,甜味主要都係來自雪糕,所以唔會覺得甜!!

🍹Mocktail
一黎到賣相已經好靚😍 上面有菠蘿乾 & 珍寶珠做裝飾,仲可以食埋佢tim😌 而杯野入面有香印提子、lemonade ,最底仲有菠蘿粒可以食,飲落好Fresh!! 有少少似fruit punch嘅feel !!

🍸Signiture Cocktail
呢杯Cocktail 外表好靚,入面有Gin、flavor flower、fresh lemon,on top有蛋白泡泡同雪芳蛋糕,酒味唔會好重,又有少少茶香,微甜既口味,飲完就好似置身係外國海灘🏖️ 好Relax~ 而且男女都啱飲👍🏻

總括而言 (5個💙係最高)
好味指數 : 💙💙💙💙🤍
服務態度 : 💙💙💙💙💙
環境打卡 : 💙💙💙💙🤍
回頭指數 : 💙💙💙💙🤍

📍桂月
🏢深水埗汝州街75號地舖
🕗星期一至日 12:00 - 23:45

#深水埗美食 #深水埗必食 #西餐 #食好西 #美食 #深水埗好西 #深水埗西餐 #fusion菜
2022-09-13