2018-08-29 2195 浏览
嗰日約咗朋友喺旺角朗豪坊買嘢,買完野有啲肚餓所以喺朗豪坊行下搵下嘢食。行經桃園眷村,諗起之前食過嘅燒餅同飯卷都唔錯所以你決定再試下其他款式。仲見到有優惠活動。店子連室外位,有100個座位,六點鐘去到人數唔係太多好快就搵到位坐低咗。茉香洛神賦,酸酸地非常開胃。米漿,糙米配以香口的花生磨成,口感細滑,花生配合米香,味道自然。眷村油條,外皮香脆,內裡柔軟。台式香腸蔥蛋飯糰及薰肉蔥蛋飯團,跟粢飯相似但餡料更豐富,內有台式香腸、薰肉及蔥蛋,材料非常配合,飯粒煙韌。燒餅油條蛋,燒餅香脆,配上油條,再加葱花蛋,提升香味,味道出奇地夾。功夫辣雞腿燒餅,燒餅配合辣雞腿吃來十分惹味。鹹豆花,材料包括菜脯、蝦皮、紫菜、葱末,豆花軟滑,味道非常特別。甜豆花,豆花香滑清甜,配以糖煮花生,甜度適中。
仲見到有優惠活動。
茉香洛神賦,酸酸地非常開胃。
眷村油條,外皮香脆,內裡柔軟。

功夫辣雞腿燒餅,燒餅配合辣雞腿吃來十分惹味。
甜豆花,豆花香滑清甜,配以糖煮花生,甜度適中。
  • 功夫辣雞腿燒餅
  • 米漿
  • 鹹豆花
  • 台式香腸蔥蛋飯糰
  • 油條
2018-08-25 85 浏览
其實之前睇到傳媒介紹, 覺得食物都幾特別, 一直都想幫襯下。 難得今日放工有時間閒逛, 但又臨近晚飯時間, 為怕食唔落飯, 所以只好放棄食物, 只買一杯米漿黎試試。 飲落口, 感覺似淡淡的芝麻糊, 不太甜, 也蠻香的。不過飲左半杯左右, 覺得好似有啲酸咁嘅? 不過, 我下次都係會繼續幫襯, 試下其他食物的喔!
2018-08-23 1688 浏览
下午去了旺角逛, 天氣熱加上有點累, 在朗豪坊找一家餐廳食午餐及涼一下~上了平台那層發現了這家桃園眷村, “眷村”我就想起了台灣, 早前也去了台中那個彩虹眷村。餐牌都掛在牆上, 主要是豆漿、豆花、粢飯、燒餅等。跟朋友兩人先去找個位置坐下再出去點餐肉鬆青瓜飯糰: 就是平常買的粢飯, 已經幫我切開兩份, 加了青瓜增加口感芝士蛋燒餅: 芝士加蛋一定是絕配, 要立即吃芝士是半融的狀態, 燒餅脆脆的, 芝麻味很香功夫辣雞腿燒餅: 微辣的雞腿, 有肉汁, 完全不像平常的漢堡, 可能是因為用燒餅夾來吃, 也沒有加沙拉醬鹹豆花: 我還是第一次吃, 香港真的很少地方有, 有蔥花、菜圃粒、小蝦乾、類似豆棗的東西, 吃起來不太像豆花, 反而有點像吃蒸蛋, 很特別另外點了紅茶豆漿及冬瓜仙草, 紅茶豆漿有茶香, 冬瓜配仙草夠清熱!坐在朗豪坊休息一下, 休息夠再去逛街~

跟朋友兩人先去找個位置坐下再出去點餐

紅茶豆漿

冬瓜仙草

坐在朗豪坊休息一下, 休息夠再去逛街~
2018-08-23
紅茶豆漿
冬瓜仙草
今日同舊同事好耐冇見,方便大家就搵吓旺角有乜食😂最終搵咗依間桃園眷村做我哋嘅聚餐點,貪佢地點方便,價錢相宜😛😛我哋2個人叫咗好多😂我哋每人一杯米漿,飲落好似平時糖水咁呈糊狀,味道唔太甜,感覺好健康😂但飲少少都好飽下,建議女仔如果想飲,可以2個人share!!我個人覺得佢哋個燒餅略為乾咗少少(不過好足料,好大件😛😛,同個燒餅皮都好有芝麻香)好似個玉米蛋燒餅,可能本身冇乜汁係入面,令到整體較為乾身,配返杯嘢飲就啱啱好喇🙈🙈 但我自己幾鍾意食佢個功夫辣雞燒餅!!佢本身有汁係入面,令到個燒餅唔太乾,個汁嘅味道都唔錯,雞肉好juicy!唔錯唔錯!😂仲有台式香腸蔥蛋飯團::感覺好似香港食嘅粢飯,同好足料😂😂但入面嘅配料轉咗個台式香腸!啲腸絕對冇hea你,唔似街邊聲稱係台式香腸但其實唔係🙄,但佢嘅台式香腸味道仲幾好,好大嚿!講返個飯團,啖啖都咬到啲料,唔會只有飯,飯都唔硬身😂😂😂最後我哋真係叫得太多,最後要問佢哋拎返個袋拎走😂😂🙈🙈🙈

我哋2個人叫咗好多😂

最後我哋真係叫得太多,最後要問佢哋拎返個袋拎走😂😂🙈🙈🙈
功夫辣雞燒餅
2018-08-20
功夫辣雞燒餅
2018-08-20 66 浏览
每次去朗豪坊都人山人海, 好想找一个地方, 没那么多人, 慢慢的坐下来吃东西,朗豪坊4楼的桃园眷村可以话是很好的选择, 桃园眷村是吃台湾菜, 豆浆, 饭团, 煎饼烧.今日跟几个朋友做附近购物, 行到很累就去坐坐跟吃东西, 充充电~点了: 冲绳黑糖珍珠豆乳, 豆浆, 熏肉蛋烧饼, 台式香肠蛋饭团, 辣烤鸡烧饼,咸豆腐花...冲绳黑糖珍珠豆乳---今期的期间限定饮品, 豆浆配上冲绳黑糖, 简真系完美配合,豆香跟冲绳黑糖味互相配合得很好~ 熏肉蛋烧饼---烧饼烤得很香脆, 熏肉油香丰富, 配合埋厚厚的煎蛋~ 经典台式早餐~台式香肠蛋饭团---令人想前台湾的"大肠包小肠" 如果可以要求加香菜就更加像~辣烤鸡烧饼---烤鸡很鲜嫩多汁, 很好的配答~咸豆腐花---在香港很少人会做~ 因为口味都不太适合香港人, 香港人习惯吃甜的豆腐花~可以一试~ 值得推介, 悠闲小吃的好地方
豆香跟冲绳黑糖味互相配合得很好~
辣烤鸡烧饼---烤鸡很鲜嫩多汁, 很好的配答~
可以一试~
值得推介, 悠闲小吃的好地方
2018-08-17
由於我們比老豆早到咗啲,所以老豆就叫我們喺旺角朗豪坊入面揀吓去邊間食晚飯!而我們就揀咗呢間裝修得都幾時尚,而且好有文藝風格嘅「桃園眷村」食晚飯!一開始我們諗緊叫咩嚟飲嗰陣,店員就同我們講話他們嘅豆漿係新鮮即磨,所以我們就叫咗紅棗豆漿同黑糖珍珠豆乳嚟飲先,紅棗豆漿係熱飲,飲第一啖就覺得非常芳香幼滑,而且有淡淡微甜嘅紅棗香味!而黑糖珍珠豆乳就係凍飲,除咗有煙韌彈牙嘅珍珠之外,豆味亦更加香濃!而喺等待緊嘅時候,我們就好奇問店員點解會叫「桃園眷村」?店員就同我們講解話:「因當時整條村啲男生都去咗當兵,而一眾嘅家眷們就聚集埋一齊去整一啲民間小食,而經他們嘅改良,將臺灣同上海crossover,就變成而家他們嘅出品!」芝士蛋燒餅、熏肉蛋燒餅同功夫辣鷄腿燒餅嘅燒餅好大件同好酥脆薄身,而且餅面舖滿晒芝麻,所以味道更加芳香,至於餡料方面芝士蛋嘅味道比較清淡,唔會好膩滯,熏肉蛋嘅熏肉煎得好香口惹味,而功夫辣鷄腿就係我們嘅必食推介,因鷄腿嘅肉質非常鬆軟嫩滑,醬汁嘅辣度亦啱啱好同相當醒胃,真係超正呀!台式香腸蔥蛋飯糰同肉鬆青瓜飯糰嘅飯質感好煙煙韌韌,唔會太過腍身,所以口感比較豐富,香腸蔥蛋一咬落去就成個口都係
熏肉蛋嘅熏肉煎得好香口惹味,
而功夫辣鷄腿就係我們嘅必食推介,
因鷄腿嘅肉質非常鬆軟嫩滑,
醬汁嘅辣度亦啱啱好同相當醒胃,真係超正呀!
台式香腸蔥蛋飯糰同肉鬆青瓜飯糰嘅飯質感好煙煙韌韌,
唔會太過腍身,所以口感比較豐富,香腸蔥蛋一咬落去就成個口都係香腸嘅油香,
令人有回味無窮嘅感覺,
肉鬆青瓜嘅肉鬆好乾身同肉味好濃郁,夾埋啲爽脆嘅青瓜一齊食,感覺好清新!
米漿係用糯米、芝麻同花生磨成,飲落好香滑濃郁,
而味道就係微甜,但非常芳香,而且飲完會有啲飽肚養生嘅感覺,最啱想「減肥節食」嘅女士們!
熏肉蛋燒餅
黑糖珍珠豆乳
2018-08-16
熏肉蛋燒餅
黑糖珍珠豆乳
2018-08-18 68 浏览
朗豪坊快食early lunch 之選擇, 12點有位👍🏻餐牌種類有飯團、燒餅、豆花、飲品。 似上海又似台灣野。 🤔辣雞腿燒餅, 原來燒餅即係好似上海北京果d义子燒餅,好脆, 鬆化😋辣味唔重。肉鬆青瓜飯團, 外型同味道都似上海粢飯。 肉鬆同青瓜既搭唔錯,半件都夠飽。 鹹豆花,有驚喜, 配料有紫菜, 菜甫,油炸鬼, 個人覺得好味喎。 豆花很滑。 🤩🤩飲品紅茶豆漿比較特別, 唔太甜。凍無糖豆漿, 唔難入口。 價錢適中😋
朗豪坊快食early lunch 之選擇, 12點有位👍🏻

餐牌種類有飯團、燒餅、豆花、飲品。 似上海又似台灣野。 🤔

飲品紅茶豆漿比較特別, 唔太甜。

凍無糖豆漿, 唔難入口。

價錢適中😋
  • 功夫辣雞腿燒餅
  • 鹹豆花
2018-08-18 43 浏览
女收銀員態度惡劣,只顧玩手機!本人在2018 年8 月16 日下午17:10 第一次顧,就問她有甚麼飲品,她一句答「豆漿」,這樣我問她有沒有其它飲品呢?她竟然話我地不是「starbucks 」,嘩!這樣趕客行為,真是大開眼界!如果不是我遷就大肚朋友,我一定立即離開!永不幫襯吧!
收銀員態度惡劣,只顧玩手機!
如果不是我遷就大肚朋友,我一定立即離開!永不幫襯吧!
2018-08-16
下午茶
2018-08-17 68 浏览
想食好耐嘅台式早餐呀,今日終於有時間去食啦,仲係晚餐時分去食,開係朗豪坊美食廣場果層,位置都好開揚,好易搵呀!簡單快捷,先係收銀到點餐,等候期間搵個位坐,佢就會送個餐過黎 👍🏿 我地食左比較本地嘅飯糰,叫左 #台式香腸蔥蛋飯糰 $42 同埋 #肉鬆青瓜飯糰 $34,好中意食呢類嘅嘢食,台式香腸係真係台式味道嘅香腸,唔係出邊假嘅台式香腸,夾埋蔥蛋食好香呢,份量都幾大舊幾飽肚,而肉鬆青瓜飯糰好似香港嘅粢飯一樣,有油炸鬼、肉鬆、榨菜,仲多左青瓜,好有港式嘅味道,後尾再食埋個 #功夫辣雞腿 $48 先夠飽,辣雞腿好入味,連埋脆脆嘅燒餅好正呀,飲品就飲左而家當紅嘅黑糖珍珠 😆
2018-08-12 907 浏览
來自上海連鎖早餐品牌,主打台式早點, 走樸實文藝風,幾年前在上海開張不久已被社交媒體追捧。舊年年尾正式登陸香港。喺朗豪坊睇完戲,就感受一下無糖豆漿,無糖已經好好飲,豆漿好柔滑,豆味好香。至於紅棗豆漿,加咗紅棗,感覺好補,紅棗味帶甜,幾特別肉燥滷蛋飯糰,薰肉蔥蛋飯糰,飯糰煙煙靭靭,裡面嘅油炸鬼好脆,加埋蔥花,肉燥, 燻肉,滷蛋,餡料好豐富,但又唔會覺得滯叫咗三款燒餅,我最鍾意食燒餅油條蛋,因為我鍾意脆卜卜嘅油炸鬼,加上好香芝麻味嘅燒餅,好夾。至於疏果沙律燒餅,清清地,都唔錯。豬扒蛋燒餅,豬扒煎得好香, 加埋蛋同生菜,好食呀鹹豆腐花,甜豆腐花周圍都有得食,鹹嘅就唔同啦,所以點都要試下。豆腐花面鋪滿蝦皮,菜脯,蔥花,紫菜,賣相好靚呀 ! 食落去豆腐花滑滑,加埋鹹香味嘅配料,又鹹又甜,好味喎唔使到上海,又唔使去台灣,只要你去朗豪坊,就可以感受呢股台式文青feel啦!

喺朗豪坊睇完戲,就感受一下

叫咗三款燒餅

午餐
2018-08-07 150 浏览
還記得每次去台灣都必定喝豆漿,吃燒餅和豆花做早餐,特別在寒冷的天氣下,熱辣辣送入口中,好溫暖飽足呀!但屈指一數,都已有一段時間沒有踏足台灣這個舒適的地方,很懷念豆漿燒餅的美味……幸兒今日來到朗豪坊遇上它。餐店以黑白色為主調,裝潢簡約平實,開揚光猛。設有一個半開放式的製作區,看到服務員忙過不停。地方都不少,設有多張二至四人枱,亦有一排單人高座,還有一排泊牆的木櫈配二至四人枱。看看收銀處頭上的餐牌,主打當然是豆漿、豆花、飯糰和燒餅,有多款口味,亦有幾款刨冰和仙草,而我的目標當然是豆品類。******************************豆漿有幾款口味,一向注重養生的我必選紅棗豆漿 Red Dates Soya Milk ($24)。大大杯,令人喝得好滿足!溫度合宜,啖啖滿有豆香,味道香濃,帶點紅棗 的甜美,甜度剛好,喝到尾聲還嚐到些紅棗茸,很好喝!******************************豆花也不能少,喝了甜豆漿便來一碗鹹豆花 Village Savoury Dou Hua ($32)吧!嘩!同樣份量十足,滿滿一大碗,又令人好滿足。數數看,豆花面放有蝦皮、菜甫、
鹹豆花
豆花也不能少,喝了甜豆漿便來一碗鹹豆花 Village Savoury Dou Hua ($32)吧!嘩!同樣份量十足,滿滿一大碗,又令人好滿足。數數看,豆花面放有蝦皮、菜甫、蔥花、炸油條粒 和大量的紫菜絲,幾豐富。先單嚐豆花,相當滑溜,配了些醬油 辣油,份量剛好,稍稍鹹辣,不失豆香。
鹹豆花
不論伴着鹹鮮的蝦皮、爽脆的菜甫、清香的蔥花,或是鹹香的紫菜 也同樣美味,但最喜歡還是伴着香脆可口的炸油條粒,很討我歡喜。
玉米蛋燒餅
除豆品外,燒餅也是我的喜愛。燒餅有配不同的饀料,如蔬菜、炸油條、雞腿等,而我就點了一份玉米蛋燒餅 Village Sweet Corn with Egg Shao Bing ($42)。熱辣辣上枱,燒餅 表面烤烘的金黃香脆,沾上甘香的芝麻,好吃!餅皮一層層,唔會太厚身,邊咬邊四散,挺鬆脆!
玉米蛋燒餅
內饀份量一般,有一大塊清爽的生菜 和一件厚粟米蛋,若然加多些粟米就更佳,但欣賞它不太油膩,不錯!
做一日三餐都無問題
以上的食品多數是我在台灣時的早餐,但今次就成為了我在香港的晚餐,究竟早餐?定晚餐?乜餐都好,只要好吃,做一日三餐都無問題。
2018-08-06
2018-08-07 66 浏览
大清早特意寻到朗豪坊,因为是玉米控,所以点了玉米蛋烧饼,搭配无糖豆浆。食物质素一般,烧饼软硬度适中,芝麻粒很香。可是玉米分量非常非常少,融合在煎蛋里面,可感觉新鲜度不佳,似是昨夜剩下来的食材。无糖豆浆ok份量足,就着烧饼吃解渴。可惜红茶味和红枣味等其他饮品都加了糖,没办法选。如果可以让买家自行添加糖类会更加好。总体而言是略有点点失望的体验,尝试一次就好。

融合在煎蛋里面,可感觉新鲜度不佳,似是昨夜剩下来的食材。

总体而言是略有点点失望的体验,尝试一次就好。
玉米蛋烧饼
2018-08-06 57 浏览
來自上海的連鎖早餐品牌桃園眷村,今個周末正式登陸香港!桃園眷村,賣的是台式古早味早點,主打三寶:油炸鬼、豆漿、燒餅,都是樸實無華的銅板美食,現在可以在朗豪坊食到。咁香港地租貴,係朗豪坊開得店都要以快為主,形式以快餐店為主,客人先點餐,後找座位再等食物。裝修都幾骨子,露天的形式。餐牌上唔選話好多選擇,不過就以油炸鬼、豆漿、燒餅為主。我地其實晚上八點到,點知凍豆漿同飯團都一早賣完,唯有食燒餅啦。人山人海咁揾到兩個位坐底,等左廿十分鐘到,食物終於上枱啦,影返急相先。因為好多食材都已經無曬,所以我地只係點左兩個燒餅。工夫辣雞腿燒餅$48個辣雞腿其實又唔係真係辣,所以唔食辣的朋友都可以一試。咁個燒餅係脆身既,裡面有D甜甜酸酸的醬料同蕃茄,菜咁,都幾特別。熏肉蛋燒餅$42呢個同辣雞腿燒餅係大同小異既,同樣個餅係好脆身啦,個蛋係煎炒蛋的樣,有大量的菜 。最後因為職員話無凍豆漿,所以我點了紅茶和熱豆漿,點知上餐的時候又有返凍豆漿,都幾驚喜。兩杯飲品都好大杯下,我最後要拎走先飲得完。

裝修都幾骨子,露天的形式。
因為好多食材都已經無曬,所以我地只係點左兩個燒餅。
工夫辣雞腿燒餅$48
熏肉蛋燒餅$42
兩杯飲品都好大杯下,我最後要拎走先飲得完。
2018-08-03
2018-08-02 65 浏览
田園風既裝修同食品包裝吸引了我光顧呢間餐廳自己搵到位之後可以去櫃臺買野食當提示器響既時候代表食物已經準備好了我同朋友點了香蔥煙肉蛋飯團 豬柳蛋煎餅 同甜豆漿飯團好硬 而且餡少 令人有點失望煎餅就有驚喜 外皮酥脆 豬柳好入味同蛋香好夾豆漿香甜可口 可以解渴
田園風既裝修同食品包裝吸引了我光顧呢間餐廳
自己搵到位之後可以去櫃臺買野食
當提示器響既時候代表食物已經準備好了
我同朋友點了香蔥煙肉蛋飯團 豬柳蛋煎餅 同甜豆漿
飯團好硬 而且餡少 令人有點失望
煎餅就有驚喜 外皮酥脆 豬柳好入味同蛋香好夾
豆漿香甜可口 可以解渴
2018-07-25 92 浏览
這間上海的餐廳雖然不算舊,但也在朗豪坊開了好像很久,我一向喜愛吃上海菜,這間上海餐廳的食物有別於其他餐廳,有供應鹹豆漿和燒餅等等食物,所以這次到來試一試。我們叫了滿滿的一盤,有咸豆漿、燒餅油條蛋,蔬果沙律燒餅、油炸鬼和豆漿。咸豆漿非常特別,入面有榨菜,油炸鬼,紫菜等等的配料,之後就會加入醋和辣椒油,操與豆漿親身化學反應後,就會起花,這個銜頭將在香港不想吃到,故此10分特別。燒餅我們叫了兩個,一個是蔬果沙律味,一個是油條蛋,酥餅非常酥脆,一咬就散,蔬果沙律的味道怪怪的,相反油條蛋的味道就非常正宗,油條非常香脆,配上蛋軟軟的很好吃。

2018-07-25