2024-03-10
今日要同大家分享一個超正嘅餐廳啊!就係澳門嘅「梁慶記」啦!佢哋嘅食物真係冇得輸,好正又好食,絕對係一個值得推介嘅餐廳啊!首先,我要講下佢哋嘅溫泉蛋安格斯牛小扒同葡燒雞扒。個肉煎得剛剛好,外面香脆有焦糖色,入面嘅肉質鮮嫩多汁,真係一啖咬落去,肉汁就噴出嚟,好滿足呀!而且佢哋特製嘅醬汁真係好入味,令味蕾都嘆為觀止!然後就係葡式香辣喇沙豬扒湯米粉啦!一碗湯底濃郁嘅喇沙湯,加埋豬扒同米粉,真係味道好豐富啊!湯底有啲辣辣嘅味道,再加埋豬扒嘅鮮甜,真係一試難忘!食完之後仲可以試吓佢哋嘅葡式奶茶,濃郁香滑,絕對係一個完美嘅配搭!最後,我要特別提一下佢哋嘅米芝蓮竹昇麵。咁大碗嘅麵,湯底濃郁鮮甜,麵條又有彈牙嘅口感,真係令人回味無窮!加埋啲竹昇片同豬肉扒,真係一碗滿足嘅美食!總括嚟講,「梁慶記」絕對係一個米芝蓮竹昇麵同澳門美食嘅代表!無論係溫泉蛋安格斯牛小扒+葡燒雞扒,葡式香辣喇沙豬扒湯米粉定係葡式奶茶,全部都係令人嘆為觀止嘅美食!如果你鍾意澳門美食嘅話,一定要嚟呢度試吓啦!相信你一定會愛上呢度嘅好味!快啲約埋你嘅食友一齊去啦,話畀你知,贏到最多讚好就係咁簡單啊!