這間香港科學園的(梨滿園)店內有個女職員, 其他職員稱佢為(大家姐), 佢也自稱自己是經理, 我同家人大約7pm左右去這間店食晚飯, 當我們一入去, 我見有好多位,這個經理問有無預約, 我們話無, 跟住佢反應大 就話:(做咩你們唔約, 無位wo), 佢咁講,之後我們就話去另一間食, 但另外其他職員就好好, 搵了位比我們, 叫我們入去坐, 都ok。我們就決定入去食,但當我們落第二次單後, 食物也來了, 突然這位經理走過來, 態度很惡話:(你們過曬鐘, 我好忙,我唔得閒同你講), 提都無提我哋幾時夠鐘, 也無同我們解釋點樣計鐘, 是入坐計或是落單計, 態度極差。 我忍不住問佢叫咩名, 職員証號碼幾多號, 佢驚唔肯比, 其實這間店食物唔差, 其他職員態度唔錯, 只係這個自稱經理店員, 實在態度好差, 還有, 她也負責收銀,如果這間公司見到這個評語, 要考慮下這位員工是否適合做經理這職位
1)walk-in冇之前book位,該店經理怪責客人,給說話你聽。2)食燒烤放題不選擇頂級,有面口你睇。3)夠鐘前不會作任何提醒,入座時亦不會有任何說明食用時間,系統亦無提示。當夠鐘經理就開口大罵:「你哋夠哂鐘!比錢走啦!我好忙架,唔會提你哋!」4)我哋表示十分不滿要投訴,要求店舖經理來處理。她表示自己是經理,她不但不願意提供姓名及員工編號,仲話冇講過,又話有CCTV。我們話好呀,有CCTV證明你服務態度惡劣,開口罵食客!
2)食燒烤放題不選擇頂級,有面口你睇。
2023-05-21
2023-05-14 577 浏览
這天到科學園逛逛,看到這間韓國料理,午餐價錢親民,顧客也多,就入內一試。點了兩個午餐,一個是人蔘雞湯( $88 ),另一個是石頭鍋豬肉飯( $65 )。人蔘雞湯的人蔘味道不算突出,但總體來說也算可以,雞肉嫩滑。石頭鍋飯分量很大,豬肉多米飯也多,鍋中還有生菜、芽菜和紫菜,拌勻後足足可分成五碗。令人驚喜的是石頭鍋燒得夠熱,所以成功做出鍋巴。加入微辣的醬料,把所有食材拌勻,吃得飽飽的。午餐包括前菜和飲品,前菜有泡菜、芽菜和酸蘿蔔,泡菜不好吃,芽菜和酸蘿蔔還可以。飲品若選冷飲要加$3,我們分別選了冰檸檬茶和熱檸檬茶。總的來說,這點的午餐可說是性價比甚高,可以一試。
人蔘雞湯的人蔘味道不算突出,但總體來說也算可以,雞肉嫩滑。
總的來說,這點的午餐可說是性價比甚高,可以一試。

2023-05-01
嗌咗個海鮮烏冬,六十幾蚊,有咩海鮮呢:龍蝦丸(要對半開),手指甲咁細嘅蝦,幾條獅子狗,幾條娃娃菜。真正嘅蝦,一隻咁大把!而個湯呢,仲要係濃湯寶味⋯⋯我自己煮都得啦!整體嚟講,可以唔洗食。
海鮮上湯烏冬
2023-03-02 639 浏览
今日同朋友踩單車去科學園嗰邊搵嘢食,突然之間好想食韓國燒肉,我哋上網見到呢間都幾多油好平嘅咋,諗住試一試佢!佢哋嘅價錢都唔算好貴,我哋今次嘅頂級燒肉套餐都係每人$248。佢哋可以飲食,除咗有好多唔同款式嘅肉類之外,仲有好多其他韓國嘅熟食都非常之吸引,例如有好多唔同嘅石頭煲湯,佢哋總會有一啲壽司嘅嘢食等等。佢哋仲會有青口,非常之新鮮!佢哋頂級套餐入面嘅牛肉同埋海鮮都非常之好食,我覺得可以值得一試佢哋嘅頂級燒肉套餐,牛肉嘅顏色都非常鮮紅,而且佢哋嘅雪花紋都非常之靚。

2023-02-16
2023-02-27 470 浏览
幾次在科學園見到這間韓國菜食店🇰🇷,見環境闊落乾淨,價錢合理,今次終於都有機會跟朋友一起吃了!我們吃韓燒,兩個人坐一張很大的桌子。電子下單,十分方便。韓燒的選擇十分多,不但有肉類🥩🦐🦪,還有炸物🍤、壽司🍣、湯水🍵、刺身、熟食、主食🍜🍛、前菜🧆、蔬菜🥗、小食,當然還有飲品任飲🍻🥤,真是令人目不暇給!特別一提是美國牛肩肉、美國牛板腱和美國牛仔骨🥩,頭款肉切得很薄,脂肪分佈平均,口感軟腍,肉味十足!而牛仔骨雖然較頭兩款肉厚身,但易入口,完全沒有肉渣。半殼青口🦪十分多汁,有一陣陣海水味,不用加調味料也很鮮味。調味料方面,本人覺得蒜鹽配燒肉真是一流!迷你海鮮煎餅也十分有驚喜,色澤亮麗,煎得香味十足,口感軟腍。飲品🥤選擇方面,有汽水、果汁、茶類,也有獅威啤酒任飲。這晚的雪糕🍨是牛奶公司的雪糕,有香芋味和雲呢拿味選擇。

半殼青口🦪十分多汁,有一陣陣海水味,不用加調味料也很鮮味。

調味料方面,本人覺得蒜鹽配燒肉真是一流!

飲品🥤選擇方面,有汽水、果汁、茶類,也有獅威啤酒任飲。

這晚的雪糕🍨是牛奶公司的雪糕,有香芋味和雲呢拿味選擇。
2023-02-15 554 浏览
呢間韓式料理夜晚有放題,一至四價錢只係$238/位(星期五至日及公眾假期$248),而且食物種類非常之多,真係好抵食!任食款式有刺身、壽司、韓式小食、韓式料理石頭鍋飯等等都有。仲有多款豬、牛、雞肉類,全部都係任食。除咗肉類仲有海鮮。飲品都係任飲!食物質素唔錯,呢個價錢真係好抵!刺身揀咗三文魚、吞拿魚、白玉貝、白玉豚、立魚,味道都唔錯。海鮮揀咗生蠔、海蝦、扇貝,我推介蝦大隻新鮮爽口!肉類都有好多,我主攻牛肉類😚橫膈膜肉、牛肩肉、牛板腱、牛仔骨、牛仔柳扒。每一款肉都有驚喜,真係唔錯,牛味香濃。我就推薦牛仔骨呢個真係好食😋醬汁夠多。橫膈膜肉、牛肩肉等等都唔錯,牛仔柳扒夠厚身。另外豬頸肉都非常爽口!韓式料理,我都揀咗幾款:泡菜辣炒粉絲、迷你泡菜煎餅。粉絲胡椒味香濃,泡菜煎餅少少香辣。另外韓式炸雞一定要叫,雞皮炸得香脆雞肉好滑!炸魷魚鬚都值得一試,香脆可口!任飲飲品,基本上汽水、茶類、梳打類、啤酒等等都有。呢個價錢真係一定回本!

任食款式有刺身壽司、韓式小食、韓式料理石頭鍋飯等等都有。仲有多款豬、牛、雞肉類,全部都係任食。除咗肉類仲有海鮮。飲品都係任飲!食物質素唔錯,呢個價錢真係好抵!

刺身揀咗三文魚、吞拿魚、白玉貝、白玉豚、立魚,味道都唔錯。
韓式料理,我都揀咗幾款:泡菜辣炒粉絲、迷你泡菜煎餅。
炸魷魚鬚都值得一試,香脆可口!

2023-02-13 286 浏览
科學園感覺偏遠,要是自駕則十分方便,車場濶落,$200 消費免2小時,堅抵玩!理境企理乾淨,座位舒適!客路斯文不嘈吵,值得加分!這張海報餐牌,囊括所有食材,盡覽無遺!餐廳已採是用QR code 點菜,這只作參考之用。韓式前菜三寶,波菜、泡菜大豆芽,三款皆可愛!🥰🥰🥰 極速秒殺,食完再添!大醬湯,味道偏甜,石窩保溫力強,加泡菜入湯,味道更地道,超好飲!頂級韓燒放題,包括有刺身,點了三文魚、吞拿魚、立魚及白玉豚,當中的白玉豚最為好味 👍👍👍,有即刻encore 的衝動。海鮮點了生蠔及扇貝,廚房都事先放了料頭提升味道,燒起都不用再刻意調味👍韓燒的重頭環節,牛肉是也!在韓國🇰🇷,牛肉屬於矜貴的上上之菜,一般只專註品嚐一款肉食。比較喜歡韓式醃過後甜甜的味道,所以特別喜歡醃過的豚肉及雞髀肉!目測牛肉都頗新鮮,紅白分明,吸引吸引!甜品是大阪牛乳的士多啤梨味雪糕,雪糕質感軟黏,味道不太甜,新口味甜品。輕輕鬆鬆的韓燒夜,價錢合理,愉快晚餐!🥰🥰

理境企理乾淨,座位舒適!客路斯文不嘈吵,值得加分!

2097 浏览

目測牛肉都頗新鮮,紅白分明,吸引吸引!

輕輕鬆鬆的韓燒夜,價錢合理,愉快晚餐!🥰🥰
2023-01-26 175 浏览
這天到中大未圓湖影相,影完之後到科學園吃韓燒放題。記得大約年多前來過,這次可以網上點食物,夠環保,抵讚👍我們點了前菜 - 豆芽菜、菠菜、雜果沙律湯品 - 海帶湯、大醬湯頂級牛肉 - 美國安格斯一口牛粒、牛仔柳扒、美國橫膈膜肉頂級海鮮 - 海蝦、帶子、生蠔🦪、半殼帆立貝精選牛、雞、豬肉 - 薄切牛舌片、新鮮牛肉片、豬梅肉、雞翼新鮮蔬菜 - 雞髀菇、南瓜🎃、粟米🌽、薯仔片🥔、翠玉瓜🥒主食 - 惹味豚肉炒飯特色小食 - 炒雜菜食物選擇之多真是來多幾次才可試勻😅,未試的留待下次,比個藉口自己再來😂今次最想特別寫的是大醬湯及美國橫膈膜肉,因為這兩樣之前沒試過。大醬湯 - 兩個人足足飲了三大碗,首先,店員端上時仍保持著沸騰的狀態,味道香濃,湯料豐富,有連殻蜆、翠玉瓜、金菇、豬肉、豆腐,新鮮麵豉醬連豆,豆腐的質感很特別,嫩滑得來很實在,不是水汪汪那樣,這個湯簡直是一試難忘,非常有驚喜😍😋另外肉類醃的味道恰到好處,我們特別欣賞的是美國橫膈膜肉,肉質及味道都滿分💯。
這天到中大未圓湖影相,影完之後到科學園吃韓燒放題

記得大約年多前來過,這次可以網上點食物,夠環保,抵讚👍

我們點了

前菜 - 豆芽菜、菠菜、雜果沙律
湯品 - 海帶湯、大醬湯
頂級牛肉 - 美國安格斯一口牛粒、牛仔柳扒、美國橫膈膜肉
頂級海鮮 - 海蝦、帶子、生蠔🦪、半殼帆立貝
精選牛、雞、豬肉 - 薄切牛舌片、新鮮牛肉片、豬梅肉、雞翼
新鮮蔬菜 - 雞髀菇、南瓜🎃、粟米🌽、薯仔片🥔、翠玉瓜🥒
主食 - 惹味豚肉炒飯
特色小食 - 炒雜菜

2023-01-23 232 浏览
今日在科學園揾食,又有新發現~《梨滿園》韓燒放題,平日頂級韓燒放題才$238 任食(包括海鮮、刺身)、任飲各式飲品(包括啤酒)座位寬敞舒適,抽氣又ok, 食完都唔會有油煙味。餐廳都係採用新款嘅CR Code 電子落單,食品又快又準送上。個人攻略:燒烤首輪都係主打牛牛,以滿足我們牛魔王心態多款不同部位的牛肉,包括美國牛橫膈膜肉、牛肩肉、牛板腱等;加上安格斯一口牛粒、美國牛仔骨、美國頂級肥牛及牛仔柳扒,啱晒我哋牛魔王!個人至愛橫膈膜牛肉及牛仔骨,口感最軟嫩、而且牛味十足,再沾特式韓國醬料,更能帶出肉質的鮮味。用新鮮生菜包住燒肉除了可減低肥膩感,亦令口感更豐富!肉類當然還有其他選擇~雞翼、厚切豬五花腩、豬大腸、紐倫堡腸等等多款時令海鮮類食物當中,我們精選了好幾款至愛~海蝦、帶子、生蠔、青口海蝦大隻彈牙生蠔、青口,新鮮肥美除了燒肉、海鮮,當然不能錯過時令刺身~三文魚、吞拿魚、白玉貝刺身,全都鮮甜味美!豆腐辣湯~有驚喜!熱辣辣韓式豆腐湯,充滿韓國泡菜味道,材料十足泡菜辣炒粉絲+煎餃子~不可錯過的小食,每次必吃!泡菜辣炒粉絲,每條粉𢇁都黏滿泡菜的香辣。煎餃子🥟皮脆餡靚最後有甜品嘅軟滑雪糕,清甜又清

個人攻略:燒烤首輪都係主打牛牛,以滿足我們牛魔王心態

用新鮮生菜包住燒肉除了可減低肥膩感,亦令口感更豐富!

海蝦大隻彈牙
生蠔、青口,新鮮肥美

泡菜辣炒粉絲+煎餃子~不可錯過的小食,每次必吃!

泡菜辣炒粉絲,每條粉𢇁都黏滿泡菜的香辣。

煎餃子🥟皮脆餡靚

最後有甜品嘅軟滑雪糕,清甜又清膩

超滿足
2023-01-21 193 浏览
今日係大埔踩單車去白石角,玩完一日攰到爆炸去左食韓燒放題,價餐又ok唔貴又多野食,平日晚市頂級韓燒放題成人$238/人。野食種類多,又唔多人,幾正。。肉類方面個人比較大推:美國橫膈膜肉、美國牛肩肉、美國牛板腱,比較淋身啲同重味啲。海鮮類有帶子、半殼帆立貝,呢啲最正,燒得快又鮮味。。刺身類都好多款,好似有:三文魚刺身、吞拿魚刺身、白玉貝刺身、白玉豚刺身、立魚刺身、醋青魚刺身…. 。除左牛之外,肉類仲有:厚切豬五花腩、豬頸肉、豬大腸、生蠔、紐倫堡腸。。菜類就有:雞脾菇、翠玉瓜、迷你海鮮煎餅。。總結黎講超多款又好舒服既一晚👍🏼👍🏼唔錯唔錯

菜類就有:雞脾菇、翠玉瓜、迷你海鮮煎餅。

總結黎講超多款又好舒服既一晚👍🏼👍🏼唔錯唔錯
2023-01-07 204 浏览
今次嗌咗最貴嘅頂級套餐 聲稱有最頂級牛肉同刺身🤨🤨 原來呢啲已經係最頂級🤢 除咗失望搵唔到第二個詞語形容我嘅感受😵‍💫-首先佢啲肉好多都無醃過 無乜肉味 啲肉切得勁差 同一塊肉 一邊薄到透明 一邊又勁厚🙄 牛舌又唔煙韌 同普通牛肉無乜分別🥴 亦都嗌咗金菇肥牛 不過塊牛真係幼細到睇唔到🫣 另外!!! 啲豬頸肉燒完仲硬過擦子膠 完全咬唔到唔知點食😅 -佢個套餐有刺身😵‍💫 不過啲刺身勁多筋 好難咬 得三文魚係ok 不過我對間餐廳嘅整潔狀況/ 食材處理手法有所保留 都唔敢食太多🥲 另外佢啲wasabi都無乜味 假假哋-另外間餐廳都有好多熟食 嗌咗個牛肉石頭鍋拌飯 不過牛肉就得幾舊 仲要係乾到裂曬 乾到無得再乾🥴 另外都嗌咗個煎餃 餃子皮都幾厚 餡就唔係好多 無乜味🥴 -啲嘢食差到唔會encore 第一次食放題唔係飽住咁走 下次一定唔會再嚟🫠
2023-01-07 2046 浏览
今日下午去沙田科學園放低啲文件,然後可以直接放工,約咗個喺中大返工嘅朋友聚一聚食個晚飯。科學園泊車好方便,商場內外都有各類特色餐廳,朋友推介《梨滿園韓國料理》任食吃到飽。餐廳位於P4停車場玻璃門入商場位置,科學園地方大,餐廳樓底都非常高,地方寬敞,坐得舒適。先來個刺身,款款都新鮮,個人喜歡三文魚,豐富魚油好有益。有啲肚餓叫咗個牛肉石鍋飯,熱辣辣香噴噴,賣相都好吸引,即刻有得食,兩個人share,留肚食肉,韓燒一定會提供唔同嘅餐前醃菜及生菜(包住燒烤好的肉一起吃),呢度嘅泡菜都唔錯,肉類每樣都叫咗啲,牛肉質算中上,有一些是醃製的,烤好不用加味,其他主要是薄切,烤一陣香香的就食得,有我的至愛牛舌,一定要點,薄薄地,輕輕燒熟兩面,好爽滑,牛舌嘅味道冇其他部位可以取代,正啊!海鮮點咗半殻元貝、生蠔及大蝦,叫咗個煎餃子,香脆可口,美味。飲品櫃提供各款飲料,任飲。整體上食物質素唔錯,店員服務態度也非常友善,下次帶多啲屋企人嚟試多次。
先來個刺身,款款都新鮮,個人喜歡三文魚,豐富魚油好有益。
其他主要是薄切,烤一陣香香的就食得,
海鮮點咗半殻元貝、生蠔及大蝦,

叫咗個煎餃子,香脆可口,美味。

飲品櫃提供各款飲料,任飲。
2023-01-03
2022-12-31 144 浏览
一連幾日聖誕假期可以出外走走,昨天去了郊外離島行山,今日就去沙田科學園踩單車,沿途看見一大片海好舒服,玩完再係科學園商場內吃韓燒。這間有套餐和放題,我們選擇放題可以任飲任食真爽。用二維碼落單,牛肉種類超多選擇有美國橫膈膜肉、美國牛肩肉 、美國牛板腱、牛仔柳扒、美國安格斯一口牛粒、美國頂級肥牛、薄切牛舌片、新鮮牛肉片等。每款牛肉都有食,橫膈膜肉燒得爽口,牛肩肉煎香腍身,牛板腱牛味濃油脂分布平均,安格斯一口牛粒肉味濃有蒜蓉燒得更惹味,薄切牛舌片也是很爽口,每樣都很有水準。每枱有一籃生菜給食客夾燒肉吃,厚切豬五花腩肉質層次分明,燒出來特別焦香配生菜吃特別搭配。海鮮我點了生蠔、半殼帆立貝、海蝦、魷魚和帶子,每款都新鮮肉嫩鮮甜。另外小吃點了炸豆腐、韓式炸雞、韓式蛋卷和大醬湯,炸物炸得很鬆脆熱辣辣,大醬湯即點即煮,送來時熱辣辣香噴噴,喝一口味道很濃郁配菜也很入味。這裡還有刺身吃,有六款之多有三文魚、吞拿魚、白玉貝、白肉豚、立魚和醋青魚。飲品和雪糕自助形式的,汽水果汁任君選擇而雪糕有雲呢拿味和芋頭味很吸引。

2022-12-27 117 浏览
23號, 明天就開始聖誕長假期, 其實今日都沒太大動力, 沒耐荷要趕報告, 所以被迫營業。中午同事提議去吃韓國野, 我當然沒意見啦。不過看著餐單,內心又開始掙扎。事關昨晚吃太多肉了, 所以中午就想吃素一點的。最後我點了泡菜牛肉石鍋拌飯, 配凍檸茶走甜。朋友點的是豬牛雞肉飯, 鐵板上, 滿滿的都是肉, 只有配了小菜兩款, 食肉獸必點。我的石鍋飯香味撲鼻,熱辣辣上桌, 配菜及牛肉比例均衡,加上秘制辣醬,拌勻來吃,很健康卻惹味,而且我最愛他有飯焦,特別好吃。

最後我點了泡菜牛肉石鍋拌飯, 配凍檸茶走甜。

2022-12-23
午餐