2021-07-10 1261 浏览
麻辣魚館 - 佐敦店 is Our favourite Sichuan Spicy restaurant in HK. We always order delivery whenever we do the 21 days "Mandatory Staycation" in HK (twice this year) 😆😆😆 this time we were staying in the Kowloon side for quarantine. It’s more convenient for ordering delicious local foods. The hotel provides us 3 meals a day that’s included in the quarantine package. The hotel food is actually pretty good quality, no complaints. But we’re just dying for an authentic Sichuan foods after being away for more than 3 months.

As per our usual order, 串燒羊肉 the lamb cubes skewer is a must, it goes really well with wine 🍷🍷we’ve tried most of the fish dishes on the menu but haven't gotten the chance to try their signature fish 水煮魚~ Sichuan poached sliced fish in hot chili oil. No wonder its the signature dish, the fish fillets were fresh and tender. It's served with many interesting ingredients that you may need to add another bowl of rice to enjoy it! We also ordered the marinated black fungus which is a cold dish, I always order this dish whenever we go to Sichuan restaurant. Black fungus is good for health especially women I was told. And his favourite is the 手撕包菜 shredded cabbage. So I always have to compromise.. Haha.. He just love any crunchy vegetables.

5 stars for all the dishes! 🌟🌟🌟🌟🌟😋😋😋
串燒羊肉
涼拌木耳
手撕包菜
外卖送餐
串燒羊肉
涼拌木耳
手撕包菜
2021-05-19 1888 浏览
又到weekend,諗地方同屋企人食飯,阿媽想食辣野,見到依間楊記麻辣魚館咁多like,又得一個唔like,當然要去試一試。講返環境,大排檔格局,當然不能要求太多,食物方面今日叫了酸菜魚,炒萵筍絲,毛血旺,泡椒田雞,炸饅頭。酸菜魚,酸辣比例不平均仲要偏鹹,太鹹原因是用一啲不太好的酸菜,泡椒田雞味道非常一般,炒萵筍C又淡而無味,全晚唯一可取是炸饅頭外脆內軟。我差不多食勻全香港酸菜魚,呢間都真係普普通通,唔明點解咁多禮。唯一可取樣樣野都好大碟價錢又唔貴。
2021-05-16 1237 浏览
聽朋友話呢間野幾多人,於是今日同屋企人幾個六點幾就去咗食,唔使排隊。食咗半個鐘之後就見到餐廳滿晒人,幾好生意。四個人食點左五六個菜,飽到食唔晒。如果講性價比呢間菜館係幾抵食嘅。酸菜魚我食得多,呢間嘅酸菜魚又係第一次試,佢哋嘅湯底係偏鹹但係唔係好夠辣同唔係好夠酸,唔係太啱我個人嘅胃口,不過佢哋份量真係好足料,酸菜同魚嘅份量都多。而另外提一提佢哋嘅水煮豬紅牛肉鍋又係超級大碗,裏邊又係好粥了又有牛柏葉、豬大腸、芽菜等等,如果係大食嘅人應該好啱呢間菜館。其中我最推薦係佢哋嘅炸饅頭,大大個炸到軟綿綿,好香口飽都食得落。但係整體佢哋嘅菜多式味道都係比較鹹,而辣同埋酸個人覺得唔太夠,整體感覺都唔錯嘅。

2020-11-20 2304 浏览
很喜歡吃辣, 朋友介紹了這間, 地點又方便, 而且還很近地鐵出口, 於是叫他帶我去試試!看看餐牌都花多眼亂, 價錢跟其他同類的差不多食物上枱時才發現份量頗大, 物超所值口水雞有點失色, 是花生味重, 但欠辣與麻味干鍋肥腸很惹味, 有少許辣, 非常香口水煮魚可能忘了講辣度, 所以一點也不辣, 但魚塊很多亦滑口, 底部同樣有大頭芽與粉麵!另外還點了蒜頭炒菜心, 菜心炒得很甜果然食物不錯, 下次再來試試剩餘的
看看餐牌都花多眼亂, 價錢跟其他同類的差不多
食物上枱時才發現份量頗大, 物超所值

口水雞有點失色, 是花生味重, 但欠辣與麻味

干鍋肥腸很惹味, 有少許辣, 非常香口

另外還點了蒜頭炒菜心, 菜心炒得很甜
果然食物不錯, 下次再來試試剩餘的
2020-11-19
2020-11-19 1753 浏览
香港麻辣食店開到成行成市,沒有最辣只有更辣,這一間就是其中一間比較地道的烤魚餐廳。聽說老闆是重慶四川那邊的師傅,已經開了幾間分店,決定試試。清炒萵筍絲是四川菜基本上是必點的,我想在香港來說不是很常見,但是繼四川菜越來越多,食到的機會也越來越高。清炒萵筍絲其實沒有什麼特別可言,只要夠爽不是很淋很油已經很不錯。可以看圖識字。麻辣手撕雞,雞肉和芫茜都很平均,個人口味覺得放多點辣和芝麻會更出色。喜歡酸辣湯的朋友不能錯過這個,酸辣平均,反而它有很重的胡椒粉,個人口味表示不錯。飲醉hangover 嘅朋友必點之選,出一身汗之後又可以繼續battle 。你明的。。。咕嚕肉不是四川菜,不過叉燒妹妹和死肥仔自愛,不能不點。出自大陸師傅手,炸工不錯醬汁平均,廣東菜式都難唔到北方師傅。入正題主角烤魚,用上少細骨油份高嘅江團魚,一直都係個人烤魚中的自愛其一。跟魚上菜有豆腐和寬粉,正常在國內開餐也會加上豆扁,吸晒啲汁好Q辣,正。烤魚最忌上菜前沒有把魚烤乾身,這是很重要因為如果燒烤時間不夠,魚肉出來上碟會很容易散開,也沒有做到吸收辣汁的效果。簡單來說不夠入味。這一點這一餐廳做得不錯,師傅夠料。食四川辣菜一定會越食

清炒萵筍絲

手撕雞

酸辣湯

咕嚕肉

烤魚
麻辣雞煲

食四川辣菜一定會越食越肚餓越食越興奮,所以食到半路還加了一個辣雞煲雞煲大家應該食過太多,這個不用多說,對我來說麻辣味夠濃已經很不錯。正。

最後永遠加一個炒飯,今次呢間只係有楊州炒飯,由於死肥仔和叉燒妹都食唔到泰勒,這個炒飯他們表示歡迎,冇投訴。

揚州炒飯

總括來說四川麻辣風味算是到位,師傅出手有保證,會再encore。最好他們還有其他魚類的選擇,不過江團魚已經滿足個人胃口。

2020-10-31
酸辣湯
烤魚
揚州炒飯
  • 炒飯
2020-11-09 1244 浏览
今日嚟到佐敦做野,同事極推呢間食酸菜魚🐟,一點多嚟到就見坐滿咗八成,好彩我一個人🧍🏻‍♀️都唔難搵到位坐,眼見十個有八個都叫酸菜魚🐟或水煮魚,但我反而想試下其他菜式,所以就揀咗宮保雞丁,店員一早已經企我隔離等落單📝,落單速度極快,可惜最終我等咗半個鐘⏱先嚟,可能係好少人叫小炒啦😢!講返個宮保雞丁,我叫咗小辣🌶,但眼見都係一堆辣椒🌶️,所以小辣對我嚟講算係大辣嘅感覺,而雞丁都算多,不過晒多係花生🥜,啲花生炒得好香,好啱送飯,總體嚟講除咗辣咗啲外,都算唔錯,下次可以再試其他!😋

宮保雞丁
2020-11-08
宮保雞丁
2020-11-07 1097 浏览
當晚的任務是,去買波鞋,訂了一間食麻辣食店。兩星期前,於旺角Nike 旗艦店看中波鞋,還有折。但為了等P爺一齊去買,等到了昨晚,竟然沒有了,才兩星期,已下架,心情由高漲跌到冰點,隨即出發去佐敦老川x,訂了7:30,沿路彌敦道人群不斷,已經燥熱煩,到步後沒有枱,塊面黑過牛屎,p爺見狀由朋友推介附近的楊記麻辣魚館有位,二話不說就出發。到步有位,服務員有禮手腳快,一啖青島下肚,心情才舒緩一點由於經過一排辣雞麵特訓,開始對食辣有啲信心,所以想試試自己潛能,叫了四樣菜:酸菜魚中辣,酸味香濃,大量魚片,有魚味無骨,辣度就相當温和。辣泡田雞,有點辣度,但肉量不多,有點不值。大盤花菜走辣,香脆味美。口水雞重辣,味濃複雜,辣勁凌厲,火熱感不斷提升,大叫過癮。是日消息$503,價位親民有驚喜。其實辣度不太高,可能要相就平時不太吃辣的港人,整體上,價位,服務,食品令人滿意係諸事不順下,食辣取樂也是不錯選擇

當晚的任務是,去買波鞋,訂了一間食麻辣食店。

到步有位,服務員有禮手腳快,一啖青島下肚,心情才舒緩一點

辣泡田雞,有點辣度,但肉量不多,有點不值。
大盤花菜走辣,香脆味美。
口水雞重辣,味濃複雜,辣勁凌厲,火熱感不斷提升,大叫過癮。
是日消息$503,價位親民有驚喜。

係諸事不順下,食辣取樂也是不錯選擇
2020-10-23 839 浏览
呢間新開一段時間,今次有機會去試試一直都係超鍾意食辣,所以去食就一定要叫辣嘅餐點啦午餐都供應到好晏,4點都仲有,而且選擇好多,好似仲可以揀辣度,唔辣都有,非常好,價錢圍起$40-50之間,係正常嘅價錢特色水煮魚飯 $50一般講水煮都覺得會係紅色湯底,點知上枱發現佢係青青橙橙色,唔見辣一辣嘅鮮紅色。一試就上癮,果種鹹,鮮,辣,真係好令人回味,不過大辣都未去到真正大辣,我諗係就返香港人口味啦。魚片唔錯,唔係全淋,有咬口,但係似桂花魚嘅外貌。另外碟頭都ok大,起碼個碗大過碗飯先蕃茄炒蛋飯 $40炒得滑,蕃茄又唔出水,非常好食,再加上少量蔥,送飯一流 睇過夜晚餐牌,其實價錢唔算太貴,鍾意食辣嘅朋友都可以去試試,如果想先試質素,午餐更加抵食兼好元化
呢間新開一段時間,今次有機會去試試
一直都係超鍾意食辣,所以去食就一定要叫辣嘅餐點啦

特色水煮魚飯 $50

蕃茄炒蛋飯 $40
炒得滑,蕃茄又唔出水,非常好食,再加上少量蔥,送飯一流

2020-10-07
2020-07-21 1590 浏览
之前係附近午餐買外賣,經過諗住下次試下呢間。今日試左,大家真係無誇大,真係好吃! 魚有成10舊差不多,有菜有豆芽薯粉係入面,每種都同湯底夾到暈! 唔會太辣又唔係無辣,偏麻一點點,好鬼正
之前係附近午餐買外賣,經過諗住下次試下呢間。
2020-07-21
17 分钟 (外卖自取)
已經第三次去楊記, 才想起要寫返篇食評讚賞這間好吃用心食點。環境光猛整潔, 食物用料十足。廚師都是地道重慶人, 正宗麻辣而不油膩。1.酸菜魚必吃坊間很多食店都會把魚片用生粉包裹令感覺好像滑滑遛遛的,但反而遮蓋了魚片的味質感和味道。但楊記就沒有用生粉, 另一主角酸菜咸酸味適中,用料十足。2.羊肉串一定要食辣的, 羊肉不算很騷,表面是乾煸但是內裏還很juicy, 可點不辣, 但我覺得還是麻辣好吃, 一口羊肉加一兩粒辣椒, 簡直perfect!3.鐵板水晶粉, 炒得非常好, 不太油膩。4.幹扁大腸有點像辣子雞, 但是豬大腸炸得酥脆但不失嫩滑肉汁, 我個人極度推介。辣子雞雞肉較為細粒, 十分香口,送酒一流。5.酸辣土豆絲, 不吃辣的也可應付, 那個干辣椒令整碟土豆絲的味道很豐富。6.麻辣大拼盤有豬耳牛雜,煮得很腍, 辣味適中(不吃辣的朋友也能吃上幾片)7.芫茜手撕雞, 適合不吃辣的朋友, 我個人認為比沙薑雞好吃。8. 其他尚有不辣的餸菜: 茶樹菇炒牛肉,大盆花菜, 也是極為美味, 不是一般食店可以吃到, 份量十足。9.咕嚕肉,韭菜炒蛋,涼拌青瓜,沙薑雞, 都是正常酒樓水準。10. 炸饅頭點煉奶
3.鐵板水晶粉, 炒得非常好, 不太油膩。
10. 炸饅頭點煉奶也是必吃甜品之一, 為整頓晚飯添上完美句號。
題外話朋友也是好酒之人藍妹衹是做特價50元兩支即是廿5元1支價錢適中沒有加一,出街食飯每人二百零二百元, 又食到地道好吃的重慶菜, 去邊度搵?
2020-06-06
  • 乾扁大腸
  • 羊肉串
  • 酸菜魚
  • 酸辣土豆絲
2020-06-07 942 浏览
獨個兒午餐🥣呢間午餐有非常多選擇,午餐個人份量剛剛好👍🏻唔會多唔會少唔會浪費😙今日先試吓嘅係酸辣肥腸🥢肥腸唔會有太多肥膏,恰當剛剛好好而且勁有咬口🤤又唔會有臭豬味同內臟味道😌呢碟野配菜有酸白蘿蔔片都好好食同勁入味👍🏻餸飯一流😆如果係午餐仲配有一大碗白飯🍚如果細食可叫少飯唔浪費✌🏻凍飲加$5🍹全個餐加埋嘢涷飲都係$45 ,依家呢個價錢食到好少少嘅餐已經唔容易,仲要好食,直得推介😂有下次有下次
配辣肥腸
2020-06-07
午餐
配辣肥腸
2020-03-20 1686 浏览
之前一直有上開深圳食酸菜魚,但由於近排疫情嚴重,導致無得北上食酸菜魚,但係又心掛掛,所以決定同友人一齊黎呢間試下佢啲酸菜魚。我地今次叫左三樣野,第一樣係麻辣拼盤,我哋要咗小辣,但係食落都幾辣,拼盤有少少似夫妻肺片,入面有牛肚,牛𦟌,豬耳,牛肺,青瓜絲。味道都唔錯份量亦都好多但小辣都幾辣下。第二樣係酸菜魚,整體黎講酸菜魚嘅味道就真係不及深圳好食,魚係桂花魚,但係就唔夠滑同埋切得太厚,我哋叫咗小辣,但係反而一啲都唔辣,酸菜魚我覺得味道比較普通,唔算話係太特別。第三樣係大盤菜花,即係福花,佢用咗啲鹹肉黎炒,明顯地福花係走過油所以好香口,而且仲用咗啲孜然粉一齊煮又有小小辣味,我認為呢一個餸係全晚最好食嘅。整體來講我覺得呢餐係唔錯嘅,三個餸都好平均,而且份量都好多,都算係抵食嘅!
2020-01-19 1311 浏览
楊記麻辣魚館,佐敦嘅分店都開咗一段時間。今日終於都有機會試下🥢晚飯時間店子座滿8成半客,氣氛熱烘烘👍🏻2人前,點咗酸菜魚(細),干鍋田雞,同埋清炒萵筍絲。→ 先講酸菜魚,味道唔錯!可惜魚片老身咗啲啲。→ 干鍋田雞都ok,香辣惹味,再乾身啲仲好。→ 萵筍絲係我至愛,雖則係清炒,但味道真係清咗啲👉🏻👈🏻
晚飯時間店子座滿8成半客,氣氛熱烘烘👍🏻
2人前,點咗酸菜魚(細),干鍋田雞,同埋清炒萵筍絲。
→ 先講酸菜魚,味道唔錯!可惜魚片老身咗啲啲。
→ 干鍋田雞都ok,香辣惹味,再乾身啲仲好。
→ 萵筍絲係我至愛,雖則係清炒,但味道真係清咗啲👉🏻👈🏻
2020-01-02 1399 浏览
今日朋友約咗我食午餐,朋友帶咗我去佐敦一間川菜館食嘢🤨我話…我唔係好食得辣㗎喎,佢話你放心啦😏呢度可以揀不同嘅辣㗎🤗同埋呢度嘅水煮魚好滑好滑, 叫我一定要試。禁我地叫左三個午餐share食水煮魚bb辣: 嘩真係滑到不得了,好滑好滑好滑呀🤣所以要講3次同埋真係唔係好辣,我夾咗底嘅菜同芽菜食,都唔覺得辣喎…啦非常之好食。水煮牛肉: 水煮牛肉呢🤔片牛肉滑到不得不得了呀,同埋呢超入味,可能超入味索嗰啲麻辣味,覺得有少少辣勁好送飯呀,但底嘅菜同芽菜食,都唔覺得辣喎。同埋口水雞: 最鍾意上面嗰陣花生同埋嗰醬,唔太辣又好好味,個雞好滑,肉又啖啖肉好正呀 。凍飲做加兩蚊熱飲就加五蚊,每人都係五十幾蚊好飽好飽呀。下次會再來食水煮魚,因我本身好鍾意食魚,太滑嗱🤣
今日朋友約咗我食午餐,
朋友帶咗我去佐敦一間川菜館食嘢🤨
我話…我唔係好食得辣㗎喎,
佢話你放心啦😏呢度可以揀不同嘅辣㗎
🤗同埋呢度嘅水煮魚好滑好滑, 叫我一定要試。

禁我地叫左三個午餐share食

凍飲做加兩蚊熱飲就加五蚊,每人都係五十幾蚊好飽好飽呀。

下次會再來食水煮魚,因我本身好鍾意食魚,太滑嗱🤣
水煮魚
之前譚仔(3哥)話佢係第一個教香港人食辣, 可能對其它香港人係, 但我就一定係我老豆教嘅, 好似飲酒一樣, 想當年喺5星級酒店飲支依家喺超市都仲係賣緊幾十蚊嘅酒都要幾舊, 又好似d人話正宗嘅川菜, 其實乜嘢係正宗? 我覺得大陸口味就最正宗! 呢間係我喺香港食過最似喺大陸食嘅其中一間, 主打水煮魚,  孜然羊肉, 辣子雞, 辣酒煮花螺等,仲有好多特色嘢, 到時自己問老闆啦!不過你話唔食辣得唔得, 係可以嘅! 叫老細買海鮮就可以食得清淡d, 今次老細買左蟹, 蝦, 生蠔, 聖子, 再加幾個餸送酒就搞掂! 再串d 食埋大閘蟹都得, 老細整嘅薑茶特別正, 原來除左呢間分店, 元朗嗰間先至係總店, 呢排天氣涼咗, 仲有羊腩煲,雞煲同烤魚今次呢班老友唔多飲得, 所以重質不重量, 佢哋鍾意重口味同老酒, 但我又唔多鐘意新世界, 因為佢哋一定会帶支奔富數字系列, 今次佢哋就帶左支407, 雖然對我嚟講其實只有95同707是比較吸晴! 但係對我d老友嚟講奔富始終係佢哋飲酒嘅初戀, 所以點都有d情意結, 我就帶左支意大利西拉子, 呢支嘢俾人抄起晒, 由最初我飲嗰陣3位數到依家4位數, 支貓鬚係一級園,

今次呢班老友唔多飲得, 所以重質不重量, 佢哋鍾意重口味同老酒, 但我又唔多鐘意新世界, 因為佢哋一定会帶支奔富數字系列, 今次佢哋就帶左支407, 雖然對我嚟講其實只有95同707是比較吸晴! 但係對我d老友嚟講奔富始終係佢哋飲酒嘅初戀, 所以點都有d情意結, 我就帶左支意大利西拉子, 呢支嘢俾人抄起晒, 由最初我飲嗰陣3位數到依家4位數, 支貓鬚係一級園, 最少都要3位數起跳, 可能因為冇特級園嘅關係, 冇幾耐, d餸開始嚟, 嘩! 阿老闆! 我哋得4個人, 你蝦又1斤, 聖子又每人3隻, 蠔又2筒, 仲洗食其它嘢嘅! 重點係d酒都未點飲! 老闆話: 係你哋細食姐!

無耐, 見到東方不敗(魯振順)喺隔離枱入座, 個個爭住做小粉絲集郵, 東方不敗初時有d愕然, 後尾知道原來影相姐, 即刻笑返, 仲擺埋po屎添, 班老友話最近咁嘅環境都少左出嚟食, 我話飯始終要食, 酒始終要飲, 最重要係好多人屋企唔係話咁大, 又冇工人姐姐,你估咁易坐到十幾人咩, 再加上又有老婆仔女, 有d 個老婆唔飲, 有d個老公唔飲, 所以點都要出嚟鬆一鬆, 咪你結婚前又毒, 結婚後又毒, 咁你嘅人生仲有乜意義呢!

Before Tam Chai (Brother 3) said he taught the Hong Kong people to eat hot and spice, maybe to some Hong Kong people, but for me, it must be my Dad, just like drinking wine, from the good old days it cost a few hundred for a bottle that you can buy now in the supermarket under a hundred. It’s also like when I ask you what’s traditional Sichun food in Hong Kong? Well for me it’s the taste in mainland that I can eat. Because this is where the original source of Sichun food! But if you said if I don’t eat hot and spicy, what should I order? Well I can recommend you to ask the boss to get you some seafood in advance, in that case you can eat lighter. You can even eat hairy crab, and the ginger tea is especially good! Except this Jordan restaurant, there is also another one in Yuen Long.

Those friends for this time cannot drink much, therefore quality is better than quantity and they like full body and matured wine. But I don’t like new world wine much, because they must bring the Penfolds number series, this time they brought a 407, actually for me only the 95 and 707 is more eye attractive, but for my friends these are their first love when they start drinking wine! For this reason, I brought an old world shiraz from Italy and a white from burgundy, these wine prices went up a lot recently from 3 digit to 4 digit. Awhile later the dishes start to come, hey boss, we only have 4 people but you bought us ½ kg of prawn, 3 each of razor clam and 2 each of oyster, no quota for other dishes! And most importantly the wine still not started drinking yet! The boss said: you appetite are too small!

Later, we saw a famous TVB star (Henry Lo Chun Shun) sitting in the next table, everyone was asking for photo, at first he was shocked, later he knows we only want a photo together, then immediately showing his smile and get ready for the photo, my friends said situation nowadays in Hong Kong was eating less outside than before, I said everyone needs to eat and drink, especially for those that their home are tiny and without helper, which is not easy to sit for 10+ people , in addition, there might be wife and kids, some of them the wife don’t drink, some of them the husband don’t drink, therefore need to chill out no matter what, otherwise what’s the point of living.
题外话/补充资料: 老闆話好快有咭機碌咭! The boss said there will be credit card machine soon!
2019-12-03
庆祝纪念