2021-06-04 59 浏览
🤎復古風格cafe🤎店內提供日式主食、輕食同甜品個日同朋友一口氣試左3款是日甜品😆斑斕咖央椰子戚風 $58蛋糕質感鬆軟 配上椰絲點綴 幾特別!焙茶蛋糕 $58茶味再濃郁啲會更好🙈天使之鈴 Canele $38真係好有驚喜!!外脆內軟 口感豐富一試就愛上🥰🥰聽講天使之鈴係每日限量發售~~想試既要早啲去喇🙈Rose Latte $40Green Tea Latte $45楓子珈琲🍁地址:太子楓樹街5號南楓樓地舖
🤎復古風格cafe🤎
店內提供日式主食、輕食同甜品
個日同朋友一口氣試左3款是日甜品😆

斑斕咖央椰子戚風 $58
蛋糕質感鬆軟 配上椰絲點綴 幾特別!

焙茶蛋糕 $58
茶味再濃郁啲會更好🙈

天使之鈴 Canele $38
真係好有驚喜!!
外脆內軟 口感豐富
一試就愛上🥰🥰
聽講天使之鈴係每日限量發售~~
想試既要早啲去喇🙈

Rose Latte $40
Green Tea Latte $45

楓子珈琲🍁
地址:太子楓樹街5號南楓樓地舖
  深水埗到太子一帶是咖啡店☕️激戰的區域,要長期人龍也不是這麼容易。開業數月的這家人氣一直居高不下,很難𝑤𝑎𝑙𝑘 𝑖𝑛。  這次終於預早網上訂了位,和友人試了一下它的甜品和飲品🍰。  覺得它環境舒適又有特色,玻璃木框的門面和內裏藍色的牆色很有記憶點🍁,還有些許懷舊風情。甜點也很不錯。.◇煉乳草莓蛋糕◇$65超級好吃❣️戚風蛋糕軟熟,奶油甜而不膩☺️加上新鮮草莓🍓的清甜🥰🍰入口的瞬間感到很幸福。好吃的程度令我想一人獨享一個😆.◇天使之鈴◇$38比較少地方可以吃到這款傳統法式甜品。而這裏主打可麗露,當然要點來試試🙌🏻焦糖香氣比想像中強,外脆內軟。未有太大驚喜,但值得一試。.◇𝑪𝒂𝒇𝒇𝒆 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆◇$40拉花很美💕味道就普通。.◇𝑯𝒐𝒋𝒊𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆◇$55金邊白色的杯碟好少女🥰如果茶味可以再濃些,口感再順滑些就好了。.店內位置不多,目測最多可容納八組客人。記得預先網上訂位,要不然𝑤𝑎𝑙𝑘 𝑖𝑛不知要等多久。收據上有寫用餐時間為90分鐘🕒,但店員沒有很心急地追檯,感覺良好☺️🛋沙發座要3~4人才可𝑏𝑜𝑜𝑘,要是想打卡📷就多找兩三個朋

這次終於預早網上訂了位,和友人試了一下它的甜品和飲品🍰。

◇煉乳草莓蛋糕◇$65
超級好吃❣️
戚風蛋糕軟熟,奶油甜而不膩☺️
加上新鮮草莓🍓的清甜🥰
🍰入口的瞬間感到很幸福。
好吃的程度令我想一人獨享一個😆
煉乳草莓蛋糕

◇天使之鈴◇$38
比較少地方可以吃到這款傳統法式甜品。
而這裏主打可麗露,當然要點來試試🙌🏻
焦糖香氣比想像中強,外脆內軟。
未有太大驚喜,但值得一試。

◇𝑪𝒂𝒇𝒇𝒆 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆◇$40
拉花很美💕味道就普通。
Caffe Latte

◇𝑯𝒐𝒋𝒊𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆◇$55
金邊白色的杯碟好少女🥰
如果茶味可以再濃些,口感再順滑些就好了。
Hojicha Latte

店內位置不多,目測最多可容納八組客人。
記得預先網上訂位,要不然𝑤𝑎𝑙𝑘 𝑖𝑛不知要等多久。
🛋沙發座要3~4人才可𝑏𝑜𝑜𝑘,要是想打卡📷就多找兩三個朋友吧😎

𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍
⭐ 推薦程度: 9/10
⇨味道: 8.5/10
⇨環境: 8.5/10
⇨性價比: 8.5/10
煉乳草莓蛋糕
Caffe Latte
2021-05-29 54 浏览
打卡度滿分的楓子,整個都係楓的主題,食物比想像中好👌☕️FONJI MAPLE CAFE LATTE - 用苦咖啡加楓糖平衡得非常好,好好飲🍮 天使之鈴 - 可麗露外脆內軟🍵🍰培茶戚風蛋糕茶味可更濃(🌟5分滿分)🍽整體推薦度:4.5/5😋好味道: 4/5💰價錢合理度:4/5🎡打卡度: 5/5
打卡度滿分的楓子,整個都係楓的主題,食物比想像中好👌

🍮 天使之鈴 - 可麗露外脆內軟

💰價錢合理度:4/5
🎡打卡度: 5/5
  • 天使之鈴
2021-05-27 71 浏览
復古日系 IGable Cafe 🍂🍂經佢哋嘅IG見到可以上網book位就book咗星期日嘅下晝本身安排咗窗邊嘅位置但係有少少熱見有位就轉左去坐其他地方舖頭嘅裝修同埋格調都會令人有一種好舒服嘅感覺因為疫情去唔到旅行🧳喺呢度唔多唔少都會搵到少少去旅行嘅感覺最鍾意係佢啲好靚嘅餐具同埋佢嗰部咖啡機都好靚嘅😂🤩黑糖培茶戚風蛋糕黑糖味就唔係好覺食落去有淡淡嘅培茶味蛋糕鬆軟忌廉都夠滑唔算係好甜嗰種蛋糕作為輕食係一個唔錯嘅選擇🙂烤雞生吐司雞扒好大塊但有少少雪味我叫咗走醬要讚一讚店員好貼心比咗支七味粉我做調味😍Latte & Dirty咖啡味唔算太濃烈,易入口Latte 夾蛋糕係Perfect Match 用餐時間就90分鐘繁忙時間每人最低消費係$100
復古日系 IGable Cafe 🍂🍂

我叫咗走醬
要讚一讚店員好貼心比咗支七味粉我做調味

😍Latte & Dirty
Dirty

咖啡味唔算太濃烈,易入口
Latte 夾蛋糕係Perfect Match

用餐時間就90分鐘
繁忙時間每人最低消費係$100
黑糖培茶戚風蛋糕
Dirty
2021-05-18 124 浏览
到底深水埗開咗幾多cafe? 😂其實好多我都唔係特別有興趣覺得好多都係打卡同排隊不過今次試咗早排俾人瘋狂洗版的新cafe熱潮終於稍稍退了一點點仲發現原來可以book位所以就嚟試吓見到都仲有好多人walk in 同一般嘅打卡cafe 有啲唔同唔係走少女可愛風,又唔係簡潔有型扮cool 風,又唔係無印風,係我最鍾意嘅懷舊復古風🕺🏼除咗裝修擺設好靚食物質素都唔錯唔係得個樣不過甜品就比較出色我冇食到意粉嗰啲淨係叫咗無花果黑醋牛油果toast, 同三個甜品,班蘭戚風蛋糕,草莓蛋糕,同埋天使之玲(Canele) 戚風蛋糕全部都好鬆軟,鍾意佢草莓蛋糕上面加咗煉奶,好正而天使之玲係微暖上,外脆內軟好好食牛油果toast就覺得冇乜特別普通但正常
到底深水埗開咗幾多cafe? 😂

食物質素都唔錯
唔係得個樣
不過甜品就比較出色
我冇食到意粉嗰啲
戚風蛋糕全部都好鬆軟,
鍾意佢草莓蛋糕上面加咗煉奶,好正
而天使之玲係微暖上,
外脆內軟
草莓蛋糕
班蘭蛋糕
天使之鈐
2021-05-11 76 浏览
懷舊文青風主題🤩環境以藍及木系為主出名食手工蛋糕、天使之鈴、咖啡等等黑糖焙茶蛋糕🤎有三層的鬆軟海棉蛋糕配上濃滑的焙茶忌廉😋不用五分鐘就把整個吃完楓子咖啡☕️在奶啡中加入楓糖🍁有陣香味飄出~飲落甜甜地同咖啡味好夾❤️記得網上訂位,有分室內外及沙發位,三人才可訂梳化位。要留意枱係比較細而且有少少迫,由於週未都有人龍所以限時九十分鐘,店員亦有點趕會好快過黎執嘢。我站在路中間吾覺意阻住左條路係我錯🙈但個男店員亦一下就撞開我沒有說吾該借借,嚇親我🙈
懷舊文青風主題🤩環境以藍及木系為主

出名食手工蛋糕、天使之鈴、咖啡等等

2021-05-10 52 浏览
深水埗咖啡店愈開愈多,但未必有一定的品質保證,今次隨意去的這家令我驚喜☺️裝修以日本西洋風作賣點,餐具都配合了古典味。咖啡正常發揮,玫瑰咖啡拍照是好看但每次喝都覺得是香精味🥲普通咖啡是最好的三文魚蕃茄意粉做到al dente,蕃茄味濃之餘三文魚夠多,份量公道,略嫌過熟了點🤌🏻櫻花蝦豆乳湯擔擔烏冬,這個比較驚喜,外面少見🤩豆乳湯清清的但其實豆味香濃,加上擔擔醬相當合拍,不是重口味代表👍🏻/等位安排有少許混亂,希望做得更好
等位安排有少許混亂,希望做得更好
懷舊復古風cafe食物味道同裝修擺設都令人滿意🕰⏳📻☎️🖼係一間睇得又食得每一個角落都非常適合打卡嘅cafe今次坐窗口位置🪟自成一角 除左蚊滋問題 感覺舒適˜”*°•天使之鈴($38)🥮🎐•°*”˜味道: 9/10法國甜品可麗露被日本冠以天使之鈴嘅美譽焦糖外層薄脆內裡軟熟 呈蜂巢狀 有啲似焗布甸嘅香甜蛋香味十足絕對唔係橡膠口感 比rosewood更好食˜”*°•黑糖培茶戚風蛋糕($58)🍵🍰•°*”˜味道: 9/10培茶忌廉輕盈綿滑淡淡培茶味香而不苦蛋糕濕潤鬆軟 係有空氣感嘅蛋糕雖然食唔出黑糖嘅味道但成件事好light好舒服 比Basao更好食˜”*°•明太子蟹肉意粉($128)🦀🍝•°*”˜味道: 9/10賣相雖然普普通通但真材實料好味道超多蟹肉同明太子意粉彈牙 忌廉唔膩˜”*°•Rose Latte (hot)($40)☕️🌹•°*”˜味道: 8.5/10淡淡玫瑰香 唔會好人造嘅味道奶夠滑 咖啡有炭香味唯店員服務有點稚嫩 感覺欠佳如果帶位嘅時候能夠溫馨提示menu同order都係要自己出櫃位睇同落單順便溫馨提示用餐時間係90分鐘(可能有寫但我地睇唔到)餐具唔洗客人問先比講野多返啲尾音客
懷舊復古風cafe

淡淡玫瑰香 唔會好人造嘅味道
奶夠滑 咖啡有炭香味

唯店員服務有點稚嫩 感覺欠佳
順便溫馨提示用餐時間係90分鐘
(可能有寫但我地睇唔到)
餐具唔洗客人問先比
講野多返啲尾音
客人用餐完畢先收走餐具
同埋改善蚊滋sss問題就perfect
2021-05-07 84 浏览
之前紅遍𝙸𝙶的一間cafe,因為有了訂座服務,終於去到了。𝙲𝚊𝚏𝚎 開中午𝟷𝟸點,之前平日𝟷𝟸:𝟷𝟶𝚙𝚖到達卻已滿座,所以各位記住要去他ig 訂座,避免等太耐喔。果然沒有失望,不管食物質素還是環境都不錯,打卡更是一流,非常復古。•明太子蟹肉意粉 $𝟷𝟸𝟾一個好出色的忌廉意粉,但不要對明太子和蟹味有太大期望,以一個忌廉意粉說 是會一口接一口的。•煙三文魚忌廉蕃茄意粉 $𝟷𝟷𝟾一入口,濃郁的三文魚味爆發出來,三文魚份量很多,啖啖肉。醬汁很 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢 ,濃郁,主要偏忌廉底,喜歡蕃茄底的朋友仔可能會失望。當天天使之鈴賣完,非常可惜,甜品類型不多,就選了兩種味道的戚風蛋糕。黑糖焙茶戚風蛋糕 $𝟻𝟾濃濃的茶味,喜歡茶味甜品的,不要錯過,很不錯。櫻花玫瑰戚風蛋糕 $𝟼𝟶其實櫻花是什麼味道,到今天的我仍然不知道,還是沒有味道的呢?!哈哈只吃到淡淡的玫瑰味,@hungry認為只是加了香精的一件蛋糕,但它的𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 是很出色的,讚一讚!飲品種類頗多 和 都很不錯,有好的咖啡底,什麼種類的咖啡都會很不錯。•牛油果沙冰 𝟻𝟾感覺到是用新鮮牛油果打出來的一杯飲料,配合奶,很𝚜𝚖𝚘𝚘𝚝𝚑,清新的一杯飲品,很
之前紅遍𝙸𝙶的一間cafe,因為有了訂座服務,終於去到了。

•明太子蟹肉意粉 $𝟷𝟸𝟾

•煙三文魚忌廉蕃茄意粉 $𝟷𝟷𝟾
一入口,濃郁的三文魚味爆發出來,三文魚份量很多,啖啖肉。

黑糖焙茶戚風蛋糕 $𝟻𝟾
濃濃的茶味,喜歡茶味甜品的,不要錯過,很不錯。

櫻花玫瑰戚風蛋糕 $𝟼𝟶

•牛油果沙冰 𝟻𝟾
感覺到是用新鮮牛油果打出來的一杯飲料,配合奶,很𝚜𝚖𝚘𝚘𝚝𝚑,清新的一杯飲品,很不錯。

•𝙲𝚊𝚏𝚎 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 𝟺𝟶
•𝙵𝚘𝚗𝚓𝚒 𝙼𝚊𝚙𝚕𝚎 𝚌𝚊𝚏𝚎 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 𝟺𝟻
濃濃的咖啡味,牛奶比例適中,𝟸杯分別只是後者加了楓糖,喜歡甜一點的可選後者,但不太好甜的我比較喜歡前者。
2021-05-06 107 浏览
📍楓子珈琲 • HK• 斑斕咖央椰子戚風蛋糕• 黑糖焙茶戚風蛋糕• 虎蝦蕃茄蘑菇意粉• 菠菜汁蘑菇意粉• Fonji Maple Cafe Latte• 桂花蜜檸檬某程度上就是為了「斑斕咖央椰子戚風蛋糕」而來的,果然沒有失望!蛋糕鬆軟而斑斕味香濃突出,再配埋香滑的椰奶忌廉和椰絲,好有衝動再多點一件💚「黑糖焙茶戚風蛋糕」亦很不錯,焙茶味濃郁甜度會相對較底。不過主餐就一般般了,兩款意粉味道都較淡,隻虎蝦仲霉霉哋咁⋯⋯「Maple Latte」聞落好香楓糖漿味,入口苦中帶甜但咖啡可以更濃一點🍁「桂花蜜檸檬」飲落好fresh好適合熱天飲。
📍楓子珈琲 • HK

斑斕咖央椰子戚風蛋糕
黑糖焙茶戚風蛋糕
虎蝦蕃茄蘑菇意粉
菠菜汁蘑菇意粉
Fonji Maple Cafe Latte  /  桂花蜜檸檬
2021-05-05 77 浏览
依間cafe位於楓樹街,走日系復古風。店內以深海藍色既牆身配上木系傢俱,亦擺放了不少復古擺設裝飾,好有特色。店如其名,logo由貓貓拼湊成楓葉圖案,店內亦有一小棵楓樹,別具心思。❀ 櫻花蝦豆乳擔擔讚岐湯烏冬好特別既烏冬,湯係擔擔面豆乳湯底(少辣),味道濃郁,口感好滑。烏冬配依個湯底好夾,湯內仲有豆腐及肉碎,口感豐富❀ 黑醋無花果牛油果生吐司賣相唔錯,黑醋配牛油果及無花果味道好夾,吐司亦係外脆內軟。值得一提係店員好貼心將吐司分成三份,方便我地一人一舊❀ 班蘭咖央椰子戚風蛋糕味道有驚喜!班蘭蛋糕配上咖央椰子cream,味道好清新又唔會過甜,面層更灑上椰絲,戚風蛋糕亦十分鬆軟。本身唔鐘意食椰子既我都覺得好好食,不過班蘭及咖央味更濃會更好~❀ 天使之鈴外脆內軟既可麗露,表面有層薄薄既焦糖好香脆,而內裏鬆軟濕潤,口感似食緊麵包布丁,甜度適中,令人想一試再試~❀ Fonji Maple Cafe Latte❀ Green Tea Latte抹茶味偏淡,奶味偏重,個人鐘意濃點抹茶味⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆👅味道:⭐️⭐️⭐️⭐️📸環境:⭐️⭐️⭐️⭐️🤵服務:⭐️⭐️⭐️⭐️💎CP值:⭐️

❀ 櫻花蝦豆乳擔擔讚岐湯烏冬

❀ 黑醋無花果牛油果生吐司

❀ 班蘭咖央椰子戚風蛋糕

❀ 天使之鈴

❀ Fonji Maple Cafe Latte
❀ Green Tea Latte
抹茶味偏淡,奶味偏重,個人鐘意濃點抹茶味

👅味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
📸環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
🤵服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
💎CP值:⭐️⭐️⭐️💫
(5⭐️為最高分)
班蘭咖央椰子戚風蛋糕
2021-04-11
午餐
班蘭咖央椰子戚風蛋糕
2021-05-05 40 浏览
今日同朋友來到最近洗晒版嘅楓子珈琲,店內嘅裝修帶有日式復古風格🎎🕰擺放左唔少懷舊古物,好值得去打卡🎞閒日五點去到依然要等五張枱,慶幸等左一陣就有位,可惜無緣坐到靚靚嘅打卡位😭☕️黑糖焙茶戚風蛋糕 $58焙茶味十足,帶有微微回甘,黑糖忌廉亦打得好幼滑,蛋糕夠濕潤,食落口有鬆軟嘅感覺🤤🥥斑蘭咖央椰子戚風蛋糕 $58充滿住南洋風味,斑蘭味嘅獨特香氣好突出,而且有濃濃嘅椰子味,面頭仲鋪滿左椰絲,成個配搭好夾,反而唔太食到咖央味🍵𝙶𝚛𝚎𝚎𝚗 𝚃𝚎𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 $45奶味偏重🥛個人覺得抹茶味可以再濃啲

☕️黑糖焙茶戚風蛋糕 $58

🥥斑蘭咖央椰子戚風蛋糕 $58

🍵𝙶𝚛𝚎𝚎𝚗 𝚃𝚎𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 $45
奶味偏重🥛個人覺得抹茶味可以再濃啲
2021-03-12
2021-05-03 55 浏览
指数👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼满分💯味道:👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼櫻花蝦豆乳擔擔讃歧烏冬,幾有創意,中日合璧,原來擔擔配烏冬係咁夾,烏冬滑口,擔擔微辣,豆乳味足,好味👍🏻個戚風蛋糕夠鬆軟,不會過甜👍🏻抵食:👧🏼👧🏼👧🏼烏冬$88、戚風蛋糕$58、hojicha latte$50 ,價錢不算便宜.打卡:👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼Cafe地方雖小,但有不少打卡位,連個洗手間也有用心去佈置👍🏻地點:👧🏼👧🏼👧🏼地點唔算易搵,但果頭附近也開了不少cafe,搵開食的人應該唔難搵.服務:👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼服務態度好好,有禮,落order時我叫黑糖戚風蛋糕,但落了椰子戚風蛋糕,我當時無睇單,食物上了枱先知,但佢哋也好好,話可以幫我換返👍🏻

指数👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼满分💯
味道:👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼
抵食:👧🏼👧🏼👧🏼
打卡:👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼
地點:👧🏼👧🏼👧🏼
服務:👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼
2021-05-01 45 浏览
Cafe 有湖水藍色牆、深啡色木傢俬、深啡布廉以及Tiffany Blue咖啡機,復古和洋風的裝修加上如玉器的咖啡杯,可給人一種猶如置身在日本懷舊cafe般。意粉看似細碟,但原來碟中間是一隻小碗般,所以份量比想像中多。甜甜的芥末令我想起以前在澳洲生活,經常買的Master Foods Honey Mustard Sauce,好好味。雞塊肉質嫩滑又juicy。Latte 不苦也不酸。
楓糖芥末薯粒雞塊意粉
楓糖芥末薯粒雞塊意粉
呢間近期人氣度爆燈既咖啡店!我自己都好期待,為表誠意,專登睇埋佢開店時間(12:00)諗住呢個時間要去到(驚冇位😣)最後12:05趕到,好彩地坐到室內最後一張枱❤️☕️Fonji Maple Cafe Latte (Hot, $40)個名好特別,加上本人比較喜愛偏甜的咖啡,所以就點左呢款~ 外觀嚟講,拉花好靚,值得一讚係飲到最底拉花體仍完整💕 味道方面楓糖味唔太出,整體中規中矩~🍰黑糖焙茶戚風蛋糕($58)非常有驚喜的蛋糕,外觀層次分別,吉落去好有扎實感~ 味道清甜唔膩,口感綿密,伴隨住焙茶的香,黑糖的甜,真係食到停唔到⋯好快就ko左成件!下次一定要試埋斑斕味同士多啤梨味😍🍰🍜櫻花蝦豆乳擔擔讚岐湯烏冬($88)另一驚喜之作,點呢個既原因係「豆乳」兩字,一直想試下以豆乳做湯底的麵食,所以一見到就點💕佢令我驚喜係湯底同中式擔擔麵fusion左,有奶味之餘亦有辣味,兩者出奇地夾!內餡烏冬、豆粒肉碎正常發揮~ 推介!👍🧁天使之鈴 Canele ($38)又名可麗露,係近期大熱甜品,精緻又細小的外觀成功呃到唔少like😆終於一嚐,外殼有焦糖的脆脆感,內裡軟綿綿的,有雲尼拿味,可惜的是底部烤燶了,不然

🍰黑糖焙茶戚風蛋糕($58)

🍜櫻花蝦豆乳擔擔讚岐湯烏冬($88)

🧁天使之鈴 Canele ($38)
又名可麗露,係近期大熱甜品,精緻又細小的外觀成功呃到唔少like😆終於一嚐,外殼有焦糖的脆脆感,內裡軟綿綿的,有雲尼拿味,可惜的是底部烤燶了,不然應該更勝一籌~

注意⚠️
天使之鈴只在1:00後供應⏱