2020-11-18 640 浏览
Happy gathering with friends~友人們鍾意食中菜,甘就試下呢間,見佢既評價都唔錯,估唔到又有驚喜wo🎉我地四個人都嗌左好幾款野食,就係因為人多d先可以試到唔同既野食: 1. 香酥鴨 - 又脆又酥,好好味丫,必食2. 金沙魚皮 - 有驚喜,唔會得個咸字3. 冰梅骨 - 淋左dd,但個味好送飯4. 老火湯 - 章魚節瓜湯5. 蓮藕餅 - 好香口,入口既蓮藕係脆架6. 炒粉絲 - 因爲有小朋友要食下粉麵,好重手,好大粒蝦乾!夠爽身!甜品方面,叫左個椰汁紅豆糕(但唔太多椰味)+@椰汁桃膠(呢個反而好足料同好入味!凍冰冰食岩岩好!估唔到係後街都有間唔錯既中菜館,下次可以同屋企人黎食👍🏻
Happy gathering with friends~

1. 香酥鴨 - 又脆又酥,好好味丫,必食

2. 金沙魚皮 - 有驚喜,唔會得個咸字

3. 冰梅骨 - 淋左dd,但個味好送飯

4. 老火湯 - 章魚節瓜湯

5. 蓮藕餅 - 好香口,入口既蓮藕係脆架

估唔到係後街都有間唔錯既中菜館,下次可以同屋企人黎食👍🏻
  • 香穌鴨
  • 咸蛋魚皮
2020-11-10 2915 浏览
今日同媽媽慶祝生日,一行5人黎到,環境都可以,中式設計,有中式擺設,燈光都可以,坐位都舒服,要行樓梯一層,大家要留意食物點心價錢是高級中菜價值,但食物質素就真的普通。1. 椒鹽鮮魷鮮魷是中間白色部分,不錯,熱辣辣脆卜卜,點上喼汁2. 黃金豆腐粒外脆內軟,中間豆腐都軟滑,中間部分有點凍凍的,如果細粒點可能會好一點3. 鮮蝦炸雲吞脆卜卜的外皮,比較硬身的脆皮,中間蝦細細隻,點上酸甜汁,也可以4. 蝦仁燒賣皇比較肥,上面蝦都大隻,但一籠燒賣只有3隻,中間的口感都可以,但比較肥比較膩5. 楓林蝦餃皇蝦餃皮上到枱已經爆開,中間蝦都爽口,但質素是普通的6. 上素蒸粉果這個不錯,粉果脹卜卜,中間的餡料都算多,不錯7. 豉汁蒸排骨排骨的骨部分多肉少,也是比較油膩8. 豉汁蒸鳳爪蒸鳳爪軟腍好入味,質素普通,豆卜也入味9. 懷舊馬拉糕馬拉糕軟腍好鬆軟,比較甜了點

食物點心價錢是高級中菜價值,但食物質素就真的普通。

1. 椒鹽鮮魷
椒鹽鮮魷

鮮魷是中間白色部分,不錯,熱辣辣脆卜卜,點上喼汁

2. 黃金豆腐粒
金磚豆腐粒

3. 鮮蝦炸雲吞
鮮蝦炸雲吞

4. 蝦仁燒賣皇
蝦仁燒賣皇

5. 楓林蝦餃皇
楓林蝦餃皇

蝦餃皮上到枱已經爆開,中間蝦都爽口,但質素是普通的

6. 上素蒸粉果
上素素粉果

這個不錯,粉果脹卜卜,中間的餡料都算多,不錯

7. 豉汁蒸排骨
豉汁蒸排骨

排骨的骨部分多肉少,也是比較油膩

8. 豉汁蒸鳳爪
豉汁蒸鳳爪

蒸鳳爪軟腍好入味,質素普通,豆卜也入味

9. 懷舊馬拉糕
懷舊馬拉糕

馬拉糕軟腍好鬆軟,比較甜了點
2020-11-08
金磚豆腐粒
上素素粉果
2020-11-01 770 浏览
楓林小館楓林小館是大圍廣東菜名店,殺出新界在港島開店,理應有其實力。點了三個餸菜,等了一會,侍應走過來問我們,乳鴿到了沒有,為何那麼久還未來。但其實他可以看看空空如也的桌面便知道。我們無奈地回答他:乳鴿未到啊...尷尬mode哈哈。正當心𥚃有少許疑惑食物質素時,餸菜上碟了。紅燒乳鴿果然是這店的招牌菜,皮脆肉嫩,肉計豐盈,香噴噴,很久沒品嘗過好吃的乳鴿了,兒時的味道!欖角冰梅骨,用上嫩滑的梅頭豬肉,炸後將欖角和梅子醬與排骨,酸酸甜甜,香、脆、軟之合體,另一道上乘之作。沒有拍照的鮮百合准山炒蓮藕片,素菜大匯合,食材新鮮,很清新的感覺!最後還送了芝蔴糊給我們。廣東菜應有的鮮和細緻,這間大致都做到。環境更是中菜館之中難得的清靜,整體用膳感覺良好呢!
楓林小館

2020-09-29 1397 浏览
呢間楓林小館,以前係喺大圍嘅,好耐好耐冇去食喇。原來佢搬咗去銅鑼灣,所以就約咗朋友一齊去試下, 一嚟到發覺個裝修好精緻,同埋坐得好舒服。因為呢度最出名乳鴿㗎,所以我哋一定要揀乳鴿,好驚喜,竟然有個好正嘅2人餐喎……決定試下,呢個餐好多嘢食㗎,有乳鴿啦,又有老火湯,再有大個匙羹嘅蝦餃,裏面好多好多好蝦㗎幾乎九成係蝦肉,超正另外,佢嗰個涼瓜龍躉煲好足料,多到呢完全唔似2人份量,我都有啲懷疑師父可能畀錯咗,整體嚟講,呢個餐只係$298,連埋茶加一都係三百幾蚊,絕對超值,一定會再嚟
幾乎九成係蝦肉,超正
乳鴿(配左好脆嘅蝦片)
乳鴿(配左好脆嘅蝦片)
  • 涼瓜龍躉煲
2020-09-28 940 浏览
經openrice 訂座, 到達的時候大廳只有我們一枱客, 他們還有VIP房, 我們被安排坐在一張圓枱卡位, 十分舒適, 我們只有兩個人, 所以只叫了兩碟餸菜, 而我地既選擇亦十分正確, 雖然單價偏高但份量十足, 食到捧住個肚走, 我地叫左荔茸香酥鴨同花膠瑤柱炆伊麵, 荔茸香酥鴨 - 外脆內軟,鴨件無骨甘香啖啖肉再配合已調味的軟綿芋泥,味道可口,雖然此餸為油炸,都會令人一件又一件放入口。加上此種餸菜乃功夫菜,真係買少見少。花膠瑤柱炆伊麵(無影相) - 唔知伊麵係唔係因為本身油定好吸油, 好多時候食炆伊麵都會食到成口油, 但呢個唔會, 食到有一粒粒切碎左既花膠之餘, 花膠既味道亦都滲入左D伊麵度, 令成個伊麵充滿鮮味而不是死鹹。整體而言,兩度餸菜皆是有水準之作,值得再次幫襯。
  • 荔茸香酥鴨
  • 花膠瑤柱炆伊麵
2020-07-06 1610 浏览
限聚令放寬 終於可以成group人出來同檯食飯搵左間坐得舒服既中菜館 🙂招牌乳鴿🈚️得輸 豬肺湯雖然豬肺唔算多,但好清甜👍🏼石斑超級大條 好抵食🤩蝦膏芥蘭好野味😋
限聚令放寬 終於可以成group人出來同檯食飯
搵左間坐得舒服既中菜館 🙂
招牌乳鴿🈚️得輸
豬肺湯雖然豬肺唔算多,但好清甜👍🏼
石斑超級大條 好抵食🤩
蝦膏芥蘭好野味😋
2020-07-05
2020-05-31 1945 浏览
先前係呢間試過中午飲茶,點心唔錯,又有折頭👍今日再試吓晚飯小菜。係Openrice訂位,有8折仲有Asia miles,即刻訂位。一行6人準時到達,叫了乳鴿、湯、蔥雞煲、豆腐和另外兩款菜式。菜式陸續送上,不單馳名乳鴿,樣樣菜式都好好味道,特別是鐵板百花豆腐,熱辣辣,豆腐又滑;蔥雞煲嘅雞雖然少了些,但勝在勁多蔥,夠晒香味🤩食飽飽,仲有糖水送。惟一就係價錢貴咗少少,如果晚飯折扣可以多番少少,就肯定會經常幫襯😁

2020-05-31
2020-04-20 2244 浏览
新的楓林小館位於銅鑼灣, 但地點還是舊店一出大圍地鐵站來得方便, 有老闆的兒子及舊店老師傅一齊經營, 於我而言, 最重要還是吃她的紅燒乳鴿, 在大圍的原店, 是我在香港吃過最出色的. 新店的依然保持其肉質酥香多汁, 只是外皮不夠脆, 外表色調有點暗紅, 始終要找好質素的乳鴿越來越難, $78一隻來說我覺得還好, 如果享受一手拿着整隻乳鴿的霸氣, 可以選擇免切. 另一道名菜茘芋香酥鴨荔泥香滑, 鴨皮比乳鴿來得香脆, 而且帶有豬油香味, 是正宗的做法, 因為豬油有凝固食材的功能, 當然吃下去就很有罪惡感了!
2020-03-11 1755 浏览
楓林小館呢間老字號,好耐之前就係沙田出名,開到黎銅鑼灣佢會點呢?入到去睇吓菜單,依然見到有最出名既乳鴿,即刻叫左一隻!再叫多兩個菜~先講乳鴿,好香好脆口,加少少鹽更食到佢既油香味,正!再者,服務員爽快,友善,座位寬闊,有機會再去!

先講乳鴿,好香好脆口,加少少鹽更食到佢既油香味,正!

再者,服務員爽快,友善,座位寬闊,有機會再去!
2019-12-12
成日都經過依間茶樓,不過一值都無食過,同事有張coupon, 一行人就去試下。茶樓環境唔錯,坐得唔迫,都算舒服。食材都高質,成餐飯都好食。XO醬炒腸粉:足料, 腸粉好滑,炒得好入味,唔太油,多牙菜,玩上滑滑嘅腸粉,口感好好,又可以減油膩感。椒鹽豆腐: 脆醬薄,豆腐滑,做到外脆內軟嘅效果,差唔好多晒先記得影相。芝麻汁秋葵:冷盤來的,好健康,芝麻醬d秋葵原來好夾,秋葵爽脆,加上芝麻醬,可以蓋住秋葵嘅青草味。依款唔錯椒鹽鮮魷:煮法似脆炸鮮魷多d, 個皮好厚,用咗脆醬,唔似食開嘅椒鹽鮮魷。個人唔喜歡食種煮法,我幫鮮魷退殼先食 😛😛炒飯:唔係好記得個名,不過好食,飯粒粒乾爽,不過唔係粒粒都有蛋包住,材料十足,都幾多蝦。芝麻卷:夠滑,有好香嘅芝麻味,足料我一向都好鐘意食蝦餃,對蝦餃要求最高,佢食間我被中上,皮都算彈牙,煙韌,但係可以更好;蝦size中等,不過蝦味唔太出。但係比起好多連鎖店,佢都算唔錯。 鹹水角: 新鮮炸出黎,唔錯炸素鵝:饀好足料,有冬菇絲, 韭黃,但係我覺得唔炸嘅好食d

芝麻卷:夠滑,有好香嘅芝麻味,足料

鹹水角: 新鮮炸出黎,唔錯

炸素鵝:饀好足料,有冬菇絲, 韭黃,但係我覺得唔炸嘅好食d

大圍名牌菜館.樓面非常友善服務好👍🏻.我哋有叫生炒糯米飯之後先生有提醒我們怕我們叫太多食唔曬要打包貼心服務👍🏻 乳鴿必不可少水準保持如一皮脆肉嫩有汁👍🏻脆皮雞都幾好味只喺覺得熟咗啲👌🏻蝦子柚皮非常出色😋生炒糯米飯正又夠味我懷疑有少少豬油成份所以飯特別有光檡及香氣😋薑汁炒芥蘭Ok.甜品喳喳好味唔太甜👍🏻黑芝麻卷Ok👌🏻總括而言在銅鑼灣及灣仔一帶嘅食市中給最有驚喜一間👍🏻
總括而言在銅鑼灣及灣仔一帶嘅食市中給最有驚喜一間👍🏻
生炒糯米飯
喳喳
  • 蝦籽柚皮
2019-11-06 894 浏览
#cassiegocwb-今日瘦編同朋友繼續係銅鑼灣一帶搵好野食,因為朋友想食清淡啲,我地最後揀左依間中菜。入口係地下,鋪頭係二樓,上到去幾大,可以好舒服咁坐卡位。🙆🏻‍♀️-有得好似平時飲茶咁叫點心,不過我同朋友選擇叫Lunch Menu。圖一嘅係野菌炆豆腐冬菇,圖二嘅係魚湯魚滑米粉。另外仲加左蝦仁燒賣皇。💕-整體黎講,味道都算唔錯,達到正常中菜嘅水平。魚湯魚滑米粉好足粉,有超過10舊魚滑,魚湯湯底都好濃郁。野菌炆豆腐冬菇好入味,最後餐廳仲送左碗蓮子紅豆沙,好淋好多沙,食到好滿足。🥰-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)抵食評分▶️️🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)回購評分▶️️️ 🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)-➡️楓林小館 (銅鑼灣)📍銅鑼灣謝菲道379-389號特麗樓1樓及地下5號舖-
#cassiegocwb
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
抵食評分▶️️🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)
回購評分▶️️️ 🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)
➡️楓林小館 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣謝菲道379-389號特麗樓1樓及地下5號舖
野菌炆豆腐
野菌炆豆腐
2019-11-01 593 浏览
-🦄楓林小館-芥末秋葵 Hkd48Rating🌕🌕🌕🌗🌑花膠濃湯浸時蔬 Hkd78Rating🌕🌕🌕🌗🌑-唔知大家食過楓林小館味呢🤤我就係第一次食Haha因為得自己一個人所以食既野都有限😂叫左個前菜冷盤既芥末秋葵👻不過佢係完全唔辣架 所以唔食得辣既朋友都可以食唔洗怕佢會太辣 而醬油味會比較重🤙🏻秋葵都比較爽脆 可能烹煮時間唔係好長作為一個冷盤真不錯 令我覺得超開胃呀❤️-然後到主菜既花膠湯浸時蔬 份量唔係好大😂但估唔到都有返咁上下花膠 花膠湯清清地岩曬我口味菜心雖然好大條但勝在鮮甜🤙🏻💜再配埋啲蒜頭同草菇其實都可以好惹味架-等下次再有機會去叫下其他野食先🤤🤤-
🦄楓林小館

再配埋啲蒜頭同草菇其實都可以好惹味架
等下次再有機會去叫下其他野食先🤤🤤
2019-11-01
2019-10-29 623 浏览
本來帶著期望去食乳鴿,但是可能我們太早去到,叫咗柚皮、炸乳鴿、苦瓜炆斑腩、豉油王炒麵。柚皮好入味好吃😋炸乳鴿還可以接受,苦瓜炆班腩好好吃😋最後來到豉油王炒面非常之鹹又好多油的,最失望😞是那位經理自己見到那碟炒面有問題🤨她都沒有自動幫換個一碟
  • 蝦籽柚皮
2019-10-21 567 浏览
其實中菜我都好鍾意食,因為最近食得多西餐、出去同朋友食飯都選擇左食中餐。今次我地就去左銅鑼灣同灣仔交界好出名嘅【楓林小館】。 芥末秋葵:非常新鮮爽口嘅秋葵搭配芥末豉油,非常開胃清爽嘅一道頭盤燒乳鴿:楓林小館最出名嘅嘢食、當然二話不說一人叫一隻啦。燒得剛剛好、非常鮮嫩、又唔會太鹹!豉汁煎封蝦膠釀豆腐:鐵板上、非常新鮮熱辣。豉汁味唔會太重、好鮮嫩!香辣臊子稻庭烏冬:呢個汁偏辣、肉碎偏酸。不過烏冬好滑。如果鍾意食酸辣可以嘗試、但接受唔到其中一樣可能就唔係太適合啦!
今次我地就去左銅鑼灣同灣仔交界好出名嘅【楓林小館】。