2024-02-28 191 浏览
呢間車仔麵都算係大件抵食,底下的油麵份量非常之多,一個普通三餸車仔麵,油麵份量多到兩個人食都得,除此之外,它的配料可以揀牛肺,雖然沒有牛雜,但可以揀牛肺就相當難得,夠爽,大件,惹味!不過醬汁,好似沒有辣汁㨂,因為它的辣汁是咖喱汁,不過也盡管一試,的確咖喱味道比較濃,不是一般麵店的沙嗲汁🤭試試辣椒油,味道比較好,不算太過死辣,好像比起本身的咖喱汁更加好吃。豬大腸份量都多,不過沒有特別,確實是牛肺比較出色,不是周圍見得到。
呢間車仔麵都算係大件抵食,底下的油麵份量非常之多,一個普通

不過醬汁,好似沒有辣汁㨂,因為它的辣汁是
午餐
2024-02-08 164 浏览
晨早出元朗做體檢,早左出來搵早餐食,走進內街看見兩間感覺都好懷舊既粥店,左唸右唸,究竟食邊間好呢?最後簡左榮興粥麵家,點了碗艇仔粥20元加一條牛脷酥10元,乜原來艇仔粥裡面無碎牛架咩🤔,好耐無食過,完全記錯左,好灰🙈。雖然粥底不是太綿滑,但有魷魚係裡面,都很鮮甜,定價20元不貴,但份量黎講就真係好細碗了,食埋牛脷酥都未夠飽😑
2023-07-18 270 浏览
睇食評個個都話好食,咁就去試下啦,魚片粥無魚片無魚味,粥仲要係稀到水咁,食完仲要勁口乾,未試過食一間粥鋪咁難食,服務態度高高地既男人態度又差,真係真係真唔會再有下次!
外卖自取
2022-12-20 506 浏览
又到中午放飯時間,天寒地凍想食下粥,搵下資料見到呢間榮興粥麵店,價錢方面算係幾親民,就一於黎試下啦。小店鋪面不大,數埋無十張枱,環境都比較老舊,老店無翻身過都正常,餐牌貼晒係牆上,除左有粥之外仲有好多款懷舊小食,如炸油池,粉仔同碗仔翅等等,車仔麵都有,總有一款岩你食。豬紅碎牛粥粥底方面做得都唔錯算幾綿滑,碎牛已經混埋落d粥度有分於某d粥店擺係底自己撈,豬紅都無怪咪腥味,27蚊雙拼粥算係幾抵食。炸兩炸兩就14蚊,份量就少d,同好多粥店一樣都係預先整定,所以會凍d,正常野,腸粉皮就包得比較鬆散,食落就還可以啦,另外調味料方面無麻醬同芝麻,只有甜醬辣醬,有點失色。蝦米腸食完碗粥同炸兩感覺仲爭d,見格黎格碟蝦米腸好似幾靚就叫碟黎食,賣相是不錯,蝦米同蔥花都幾足,不過腸粉質地唔夠爽滑,比較軟糯d,再加上醬料無麻醬同芝麻助攻,都係感覺爭少少,但14蚊黎講算ok既。整體而言,街坊老店價錢不貴,食物款式種類選擇多,食物質素尚算可以,口痕想坐底食下小食都係個幾好既選擇。

炸兩
方面無麻醬同芝麻,只有甜醬辣醬,有點失色。
炸兩

食完碗粥同炸兩感覺仲爭d

2021-05-02 692 浏览
因為無乜胃口,於是食粥。粥既選擇都幾多,而且仲有腸粉、炒粉麵、小食、糕點類。三個人,各自一碗粥$23/$26,再叫左碟大炒麵$13,一碟炸兩$13。共$98。內在既環境係街坊小店,格局幾簡單。分別點左魚片粥、豬潤粥、柴魚花生排骨粥,味道都唔錯,粥軟綿清清地。個炸兩同炒麵就一般般,因為食食下,都發現有條頭髮夾雜其中......不過已經就黎食完,所以就算了。而且個枱面,同醬料樽身,摸完都有些黏黏既油積感。心入邊覺得衛生麻麻。但小店,唔要求得咁多,始終係做街坊生意。整體,價錢便宜,選擇多樣,味道唔錯,係衛生一般。
因為無乜胃口,於是食粥。
粥既選擇都幾多,
而且仲有腸粉、炒粉麵、小食、糕點類。

三個人,各自一碗粥$23/$26,
再叫左碟大炒麵$13,一碟炸兩$13。共$98。
內在既環境係街坊小店,
格局幾簡單。

分別點左魚片粥、豬潤粥、柴魚花生排骨粥,味道都唔錯,
粥軟綿清清地。

個炸兩同炒麵就一般般,因為食食下,
都發現有條頭髮夾雜其中......不過已經就黎食完,
所以就算了。
而且個枱面,同醬料樽身,摸完都有些黏黏既油積感。
心入邊覺得衛生麻麻。但小店,唔要求得咁多,
始終係做街坊生意。

整體,價錢便宜,選擇多樣,
味道唔錯,係衛生一般。
2021-04-20
2021-03-25 397 浏览
今日要去元朗新田購物城處理事宜,但竟然在小巴附近竟然看見有炸油池😱原來是一間粥麵店,也有很多炸物....不過由於時間關係,只叫咗炸油池,炸両,咸肉粽,一支豆漿等..炸油池,食落不會太油膩,外皮很香脆,多餡料👍🏻炸両就比軟較淋,而咸肉粽大隻和餡料適中!豆漿比較稀🙈感覺只有小食炸物是ok ..

2021-03-23
午餐
2020-03-17 533 浏览
間鋪頭門面相對殘舊,未食過嘅朋友仔一定俾佢嚇親😂地方唔大,環境一般般不過嘢食就非常之好味!😋今次就叫咗個辣魚肉粉仔同埋淨餸。佢個辣魚肉粉仔夠味夠辣辣椒🌶️而且落咗蝦米唔單止聞落去好香食落去好好味😋,元朗要食粉仔相信除咗錦田粉仔同榮興之外就無喇,可謂碩果僅存嘅懷舊小食!而佢個淨餸d咖喱汁真係不得不提!佢個咖喱汁一d都唔稀仲好濃味,咖喱汁加埋魷魚、豬腸等等ge餸都變得特別惹味!如果入嚟元朗ge朋友仔又想試懷舊小食,呢一間絕對唔可以放過!
外卖自取
2019-12-16 329 浏览
平時一去完郵局寄野/拎野之後口痕就會去呢間食野,今次除左叫碗仔翅之外仲叫左咖喱魷魚,我自己本身就好鐘意食魷魚,但d咖喱汁對我黎太普通了,只係覺得有啲咸同辣,不過$7就有咁多,真係好抵!之後就叫左碗仔翅,真係值得推介呀!雖然相比起其他店冇冬菇,但係有最basic既肉,蛋花,粉絲,味道岩岩好,唔咸唔淡,正!
  • 碗仔翅
2019-10-16 262 浏览
星期六,難得朝早出元朗,就再去以前一食開嘅榮興粥店懷舊一下。舖面睇落好似好唔乾淨,但係開左咁多年我覺得都唔太污糟。我叫左個豬紅粥加油炸鬼,呢個招牌早餐配搭。啲粥煮得好綿好滑,濃濃嘅米香味,真係令我一啖一啖好快咁食。連啲豬紅都好入味,鹹鹹地,唔係係街市買個啲咩味都冇,送粥一流。然後,中式早餐食粥當然要配油炸鬼,榮興啲油炸鬼冇太過油膩的口感,乾爽鬆脆,就咁食又得,浸落啲粥到食又有第二種享受 咁多年都可以維持呢個質素真係唔容易,一讚

咁多年都可以維持呢個質素真係唔容易,一讚

2019-09-10 169 浏览
又要減肥啦,食咩好呢?今日經過炮仗坊,見粥店有賣魚肉湯,啱晒我呢個減肥人士,魚肉湯低脂低卡又好味!老店裝修古舊,坐得唔太舒服,所以買個外賣返去慢慢食。店員姨姨態度友善,光速就整好魚肉湯比我,外賣加1蚊,盛惠18元!價錢中等啦返去一打開睇睇見到好多魚肉喎,一條條白雪雪,仲有少量生菜。魚肉口感軟淋,如果硬返少少就更好,湯底清清地而且少油,冇落胡椒粉,調味偏咸,驚水腫就冇飲晒。粥店仲有好多好嘢食,等減完肥要嚟食蛋黃咸肉粽

魚肉湯
2019-09-10
$17 (早餐)
魚肉湯
2019-09-02 156 浏览
我鐘意食魚肉湯係因為可以啖啖都食到魚肉,仲要吾洗吐骨。雖然佢係一樣好簡單嘅野食,材料簡單,整法都好簡單,但係要整得好食就一d都吾簡單。所以就算周圍都有得買,都真係好難比我搵到間整魚肉湯整得好食嘅鋪頭。尼到嘅魚肉湯吾單止大碗,而且好足料,真係成碗都係魚肉。魚肉顏色偏白,魚味重,吾係我地普通街市買果d鯪魚絞肉。最緊要係佢嘅湯底好清,吾會十分油膩,飲落吾會有負擔感。整碗魚肉湯都係魚嘅鮮甜味,吾似其他地方只有胡椒味。期待下次黎試埋魚肉翅。
期待下次黎試埋魚肉翅。
2019-01-24 326 浏览
男朋友間中會落元朗食野,佢帶我黎呢間食狗仔粉(粉仔)既小店,話好好食。本身都鐘意食狗仔粉,藍妹姑且信下佢啦。☺️—果到地方比較殘舊,不過藍妹覺得通常呢啲鋪頭既野食都唔會差。—男朋友話狗仔粉好食,一定要試下啦。😆細細碗,份量唔算多。我地叫完冇耐,果日已經賣哂,於是我地懷疑我地2碗係最尾既貨仔,所以啲粉都比較短同碎🤔 湯水好傑身,藍妹覺得偏咸。裡面有啲蝦米仔,好香。如果唔食菜甫既,記住叫佢走菜甫喔。🤗—腐乳通菜都算靚既,起碼好鮮既青色,食得好開心。☺️—求其叫左啲大腸,蘿蔔同牛柏葉。我地叫左唔要咖哩汁,要腩汁,但最後都係照上左咖哩汁😨咖哩汁都幾辣下,但好惹味。大腸正,唔會好多肥膏。

果到地方比較殘舊,不過藍妹覺得通常呢啲鋪頭既野食都唔會差。

男朋友話狗仔粉好食,一定要試下啦。😆
細細碗,份量唔算多。
湯水好傑身,藍妹覺得偏咸。裡面有啲蝦米仔,好香。
如果唔食菜甫既,記住叫佢走菜甫喔。🤗
腐乳通菜都算靚既,起碼好鮮既青色,食得好開心。☺️
求其叫左啲大腸,蘿蔔同牛柏葉。
我地叫左唔要咖哩汁,要腩汁,但最後都係照上左咖哩汁😨
咖哩汁都幾辣下,但好惹味。
大腸正,唔會好多肥膏。
2018-06-29 498 浏览
工作中最開心試餐廳,呢期在元朗工作,早餐唔想再食港式,同事同我介紹呢間食粢飯,去到門口幾雜亂,有賣外賣嘅台同廚房,摺埋嘅大圓枱,入內好平實簡陋,牆上貼滿瑩光紙餐牌,無套餐各自叫自己想食嘅食物!好快就到!粢飯($12)比較細件,透明膠上枱賣相比較濕,打開之後粢飯係乾身嘅(即係只有透明膠外濕)糯米煙韌,油炸鬼淋身,肉鬆鹹香,榨菜鹹香爽口!好味蘿蔔榚($12)可以揀煎同蒸,我揀咗煎,外脆內軟糯,雖然唔多臘味粒,都有蘿蔔味,唔係粉榚!好味!蝦米腸($13)好多蔥粒同蝦米,腸粉滑,索晒甜豉油(甜豉油比多,唔會索乾晒)加啲辣椒醬提味仲正!同事食:腸粉餐($20)炒米粉:炸両($13)皮蛋瘦肉粥($24)艇仔粥($24)牛什河($26)食物幾好,店員姨姨勤快,我問分開比得唔得,佢笑笑口話無問題!唔想食港式早餐以外嘅選擇
粢飯

煎蘿蔔榚

同事食:
腸粉餐

腸粉餐($20)
炒米粉

炒米粉:
炸両

炸両($13)

皮蛋瘦肉粥($24)
艇仔粥($24)
牛什河($26)

唔想食港式早餐以外嘅選擇

2018-06-28
$37 (早餐)
粢飯
煎蘿蔔榚
2018-06-17 313 浏览
波士今日要懷舊,尋找兒時回憶!碩果僅存嘅粉仔,係有趣嘅!食物不是最頂級,但人情味濃厚,加分加分😎😎😎炒麵好味道😍😍😍每樣野都平平😌😌😌叫到一枱野都只係$83!抵!!!
波士今日要懷舊,尋找兒時回憶!
碩果僅存嘅粉仔,係有趣嘅!
食物不是最頂級,但人情味濃厚,加分加分😎😎😎
炒麵好味道😍😍😍
每樣野都平平😌😌😌叫到一枱野都只係$83!抵!!!
辣粉仔
2018-06-17
辣粉仔
炒麵加炸兩
2018-05-14 187 浏览
晩上肚餓, 行徑炮仗坊, 見到呢間榮興粥麵家未收鋪.原來打對面同樣有一間, 呢間買是地道粥麵小吃. 打對面同樣叫榮興不過係買車仔面. 見到有碗仔翅,腸粉,炸雞髀,香腸, 燒賣,魚蛋,粉果 ,羅白糕.咁岩未食飯,叫左炸雞髀,粉果試吓.炸雞髀好大隻,味道香口.暫時食住先粉果好食,皮薄.
晩上肚餓, 行徑炮仗坊, 見到呢間榮興粥麵家未收鋪.

原來打對面同樣有一間,
呢間買是地道粥麵小吃. 打對面同樣叫榮興不過係買車仔面.

咁岩未食飯,叫左炸雞髀,粉果試吓.
炸雞髀好大隻,味道香口.
暫時食住先
粉果好食,皮薄.