2016-08-23 749 浏览
一直對樂天集團旗下的食店情有獨鍾,平常都喜歡到「樂天皇朝」吃八色小籠包。不過媽媽比較喜歡小菜的關係,決定帶她到「樂天客棧」。客棧以古代的風格融入餐館、酒樓及甜品三合一的概念。懷舊的小菜配搭高雅的環境,整個感覺都非常舒適。 時間尚早的關係,入內分別有卡位及圓檯之分;雲石的餐桌是我極為喜愛並帶了一份中國風。如「樂天皇朝」一樣以金色的水壺盛載茶,前方更有翡翠的器皿極度古色古香的味道。 餐牌上有燉湯、冷盤小吃、肉類、飯粉面及甜品等,多款選擇總有一款適合你。所有小菜都有大、中、小之分,無論2個人或一大班朋友都能夠吃到;分量可以自己調配。 每日靚湯 $42是日的靚湯:當歸燉走地雞湯,內含:鮮雞、玉竹、當歸、杞子、淮山、甘草、黨參、北耆、排骨、老雞、雞腳等;總共有10多種材料只售$42完全物超所值。利用翡翠的湯壺盛載滿滿藥材味,雞肉鮮嫩又滋味。添加了杞子更能明目、益脾潤肺及活血補氣。 招牌扣肉包 $20/片食物當中有幾款確實極度邪惡,與扣肉包是期中一環。每人單點一份淺嚐便好了,利用蒸籠放置,有一種懷舊感。鬆軟的包點中間夾有肥美的五花腩肉,真的令人又愛又恨。扣肉與包點可連成一體,第一口油份流出滋味無比
一直對樂天集團旗下的食店情有獨鍾,平常都喜歡到「樂天皇朝」吃八色小籠包。不過媽媽比較喜歡小菜的關係,決定帶她到「樂天客棧」。客棧以古代的風格融入餐館、酒樓甜品三合一的概念。懷舊的小菜配搭高雅的環境,整個感覺都非常舒適。

每日靚湯 $42

招牌扣肉包 $20/片

食物當中有幾款確實極度邪惡,與扣肉包是期中一環。每人單點一份淺嚐便好了,利用蒸籠放置,有一種懷舊感。鬆軟的包點中間夾有肥美的五花腩肉,真的令人又愛又恨。扣肉與包點可連成一體,第一口油份流出滋味無比,一小份大滿足;夾有少許生菜感覺上減少膩度。

金絲的麥片蝦 $132

新加坡人開的客棧,驚見有我最愛的「麥皮蝦」教我如何不動心。較早前在另一餐廳吃過都不及新加坡味道,今晚終於貼近到『文東記』的口味。金黃色的蝦球大約有6隻左右,鹹蛋黃與麥片真的極度匹配;炸至熱辣辣並帶有甜味,大大隻蝦球令人愈食愈想食。

咖啡脆雞 $88

平常沙拉、甜酸脆雞也吃得多,但咖啡脆雞也是第一次。外層咖啡色並帶點蜜餞,頂層更放有杏仁脆片。香脆的雞塊嫩滑配上秘製的咖啡醬汁,頗特別。可能咖啡的苦味的關係,吃多一件便會感覺稍微苦澀。愛甜的我真的不太喜愛,但創意萬千,值得一讚。

早魚香老鼠粉煲 $96

大愛這個老鼠粉,真的令我吃過不停。上桌已得知它的震撼程度,打開後蛋黃中間更有蔥花包圍著,吸引度立即上昇。店員將咸魚的湯汁撈入老鼠粉煲內。原來老鼠粉是銀針粉的,熱騰騰足料十足。以為加入了咸魚會太咸,但卻有一份魚香;內含金華火腿、蝦仁、椰菜花並帶有杰身,一個小煲完全足夠4人份量。

楊枝甘露 $28

藍色的碗碟更突出「楊枝甘露」的美感,未吃已深深吸引著。內含金黃色的芒果汁配上晶瑩的西米及柚子,完全消暑又涼快。不過芒果肉並不多,稍微遜色。

酸甘香茅凍 $28

平時很少見的甜品,夏日炎炎吃果凍也是適合之選。味道清新的香茅,酸酸甜甜分外開胃。

酸甘香茅凍
另外每日上午十一點半至下午五時都會有5折優惠,半價便能嘆茶值得推薦。
2016-08-08
酸甘香茅凍
第一次去大角咀樂天客棧食野,叫咗個喇沙湯米線,賣相幾好,但係份量偏少。豆腐滑,湯看似好辣,食落其實少少辣,幾好味,米線係幼嗰種,而且都幾滑身,幾好既。仲有叫咗個菜,汁好味。另外仲叫咗個荔枝咕嚕肉 ,可能是漏單的原因,食晒米線,菜,先上咕嚕肉,咕嚕肉香脆,但係個汁唔係好均勻咁沾上咕嚕肉,咁樣扣咗啲分,我地叫咗個細既,份量方面 2個人食啱啱好!我地星期五晚上8點幾去,等2張枱,等侯時間大約15分鐘,尚可接受。環境方面,算Ok啦!服務一般,有待改善!
幾好既。

仲有叫咗個菜,汁好味

,我地叫咗個細既,份量方面 2個人食啱啱好!

環境方面,算Ok啦!

服務一般,有待改善!
2016-08-12
2016-08-08 575 浏览
到了奧海城搵嘢食,最後選擇了樂天客棧。入到去沒有太多人,可能還是早。起初還以為自己去了樂天皇朝。不過吃的東西有點不同。由於吃午餐,我們點了小吃美人魚、紫菜滑肉米線同海鮮咖哩叻沙。等了很久才送上叻沙。隔離幾枱食客都有點不高興,因為他們點的食物也是很久也沒有上。人手十分不足。首先,那個小吃美人魚,味道不錯,甜甜的,不過炸過略為有點硬。另外,紫菜滑肉米線,味道還好,但由於本人不喜歡小棠菜,所以扣了分。最後,還有海鮮咖哩叻沙。有蟹柳、蝦、豆卜、魚塊同半熟鹵水蛋。叻沙都算正宗,很少見半熟蛋,多數蛋黃都是全熟的。這個有驚喜。總括來說,這裡的米線很不錯。美人魚小吃就可以不叫。

總括來說,這裡的米線很不錯。美人魚小吃就可以不叫。
美人魚
海鮮咖哩叻沙
  • 紫菜滑肉米線
1K
2016-07-23 1884 浏览
和朋友吃完晚飯,轉地方吃甜品,怎知附近的都關了門,於是便去了奧海城裏面的樂天客棧,這間星加坡過江龍出名小菜好吃,但今晚我們卻來吃甜品。這裏的甜品選擇不多,我們點了楊枝甘露、椰汁西米露湯圓、香茅凍、三色桂花班蘭糕以及番薯糖水。我們已於晚上十時才入座,店家知道我們只吃甜品,也沒有收我們茶芥,笑容可恭的態度,並沒有嫌我們阻住他們收工,服務這一欄,四粒星實至名歸。桂花糕就吃得多,這個星加坡版本加了一層綠色的班蘭糕,即時多了一個賣點。可惜味道上我們並沒有吃到任何班蘭的味道,純粹gimmick!當中最好吃的大家都推舉招牌酸甘香茅凍,味道清新,啫喱凍帶有香茅的氣味,頗特別。之前吃過這裏的番薯糖水,糖水夠薑,番薯亦嫰滑冇渣。今天卻大失水準,番薯及糖水都帶有酸味,和服務員反映,他亦謙虛地和我們說一聲不好意思,沒有計錢。楊枝甘露色水好靚,金黃色的芒果汁配西米以及柚子,冰涼消暑,只可惜芒果汁味道有點假。最後的椰子露濃郁creamy,湯圓大粒煙韌,也不錯。埋單連加一每人只需$32元,環境好,服務佳,雖然糖水的水準未見突出,但畢竟這裏的主打是小菜,所以我仍然會推介大家來樂天客棧。
之前吃過這裏的番薯糖水糖水夠薑,番薯亦嫰滑冇渣。今天卻大失水準,番薯及糖水都帶有酸味,和服務員反映,他亦謙虛地和我們說一聲不好意思,沒有計錢。
最後的椰子露濃郁creamy,湯圓大粒煙韌,也不錯。
2016-07-20
$32 (宵夜)
2016-07-05 1599 浏览
七一假期,難得可以同到屋企人食飯實屬難得,珍惜同公公婆婆飲茶既機會。一早已經訂左位,12:00 7位,被安排坐窗邊,雖然景觀只係貨櫃碼頭,但開揚舒服。呢個係炸准山,都算炸得薄,但准山變相無特別。炒飯好乾身,粒粒分明,亦都無好多油,屋企人一致讚好👍呢個係魚米線,湯底正,清清地,唔想夏天食飯,可以試下呢個係桂花糖苦瓜薄切苦瓜好特別,凍凍地點上桂花糖好清甜。做前茶都開胃清新。狗仔粉,叫俾婆婆食既。食落有少少酸,應該係落左白醋,有人會覺得怪怪,但我可接受。簡單一味雲耳蒸雞,無特別叫好叫壞,一係一般食物。最後係古嚕肉,呢道菜麻麻地,比較淋身,無脆口,唔係上等的古嚕肉。
呢個係炸准山,都算炸得薄,但准山變相無特別。
炒飯好乾身,粒粒分明,亦都無好多油,屋企人一致讚好👍
呢個係魚米線,湯底正,清清地,唔想夏天食飯,可以試下
呢個係桂花糖苦瓜
薄切苦瓜好特別,凍凍地點上桂花糖好清甜。做前茶都開胃清新。
簡單一味雲耳蒸雞,無特別叫好叫壞,一係一般食物。
2016-07-01
2016-06-27 1722 浏览
呢間新派中菜開咗一段日子,但從來都冇幫襯過,於是細佬就趁父親節提議去試。味道中規中矩,唔算有驚喜,聽落好特色嘅菜式,例如咖啡雞,食落其實同想像中差不多,但貌似最普通嘅紅燒素豆腐竟然超好味,雖然豆腐豆味唔夠濃,但口感超滑,個金銀蛋菠菜都好食,連湯都可以飲。個三杯鴕鳥肉煲偏甜,我冇寫錯,真係有甜味嘅,細佬話吊味嘅九層塔好食過啲肉喎!個藥材湯好正路,當歸味唔太勁,甘甘哋,幾好飲,但好油!因為隻雞冇剝皮,但熱飲,撇一撇油後飲其實ok的。酥炸淮山粉有啲厚,個香酥南乳五花肉我覺得唔好食,好熱氣,但屋企人覺得ok,反而個炸海鮮油條幾好味。

家常燒素豆腐
金銀蛋菠菜
原盅藥材燉雞湯
酥炸海鮮油條
2016-06-17 1303 浏览
相約好耐見朋友係奧海城,  咁難得相見,梗係要搵個環境舒適的地方好好坐低, 同埋我地都好鍾意試新野. 我地睇左個餐牌價錢經濟合理. 加上唔需要點等位. 好快就入到去坐 ,待應見到我地2個人, 都比坐個卡位比我地坐.睇左個餐牌 叫左招牌扣肉包 ,泰式炒米粉 , 咖啡脆雞  泰式炒米粉 有香濃的冬蔭公味. 待應提醒我地加青檸汁一起食. 口味增加層次感 ,但個味道又唔會好辣.咖啡脆雞有新加坡特色. 同我係新加坡都差唔多味道. 好正宗招牌扣肉包最後叫埋甜品 三色桂花糕,分成三層融合起來,又酸又甜又凍,桂花糕的香味,加上椰子香和那酸味,是FUSION的極致吧!而那種清新的口感令人一試難忘,推介之選
相約好耐見朋友係奧海城,
泰式炒米粉 有香濃的冬蔭公味. 待應提醒我地加青檸汁一起食
. 口味增加層次感 ,但個味道又唔會好辣.
咖啡脆雞有新加坡特色. 同我係新加坡都差唔多味道. 好正宗

招牌扣肉包

最後叫埋甜品 三色桂花糕,
分成三層融合起來,又酸又甜又凍,桂花糕的香味,
加上椰子香和那酸味,是FUSION的極致吧!
而那種清新的口感令人一試難忘,推介之選

题外话/补充资料: 用餐時, 聽到第二台客 埋單, 原來附近返工的職員原本有9折架. 我都想係有9折呀
2016-06-17
  • 咖啡脆雞
  • 三色桂花糕
2016-06-16 957 浏览
有晚,咁我住向大角咀附近,行過奧海城發現依間樂天客棧,門口細細,原來入面都幾大,我同太太兩個人安排左坐卡位,本來冇卡位,岩岩有人走,咁d 職員又好細心叫我等等執比我坐,咁又OK wor ,咁佢地介紹我飲花茶..都幾特別,元蹄(有個爐heat 住,幾特別,又係有人會同你界開佢).overall 食物同服務都幾好,以後屋企唔煮飯,兩囗子都去幫襯下要讚的是鐵板豆腐,用匙羹從上切開,才看到原來裏面是山水豆腐,不過由於是'淋'豆腐的關係,一切之下便變散了,味道方面,雖然汁較濃,但由於豆腐本身吸了芡汁的味道,所以口感也蠻豐富的,絶對是送飯之選。
2016-06-12
  • 鐵板豆腐
2016-03-27 1692 浏览
Reservation is made in 2 rounds - 6 pm or 7:45 pm. Quite a variety of dishes for selection. Right portion/size. Good that some dishes have small/medium/large size to choose so that we can have more variety to try. Some dishes are classic food / family dishes like steamed egg, steamed minced pork. Dishes are quick to be served. Services are okay. Would love to try other dishes next time.
2016-03-26
楊枝金露
2016-03-07 3549 浏览
不知不覺就跟大家分享了599篇食評,發覺自己越來越懶,出文的篇數以及速度已大不如前,吃得多打的少,就好像最近經常四出尋找小吃,飽嚐美食後又懶得打一篇多篇大論的文章。而第600篇就藉著家父生日,當成紀念跟家父慶生當晚的生日飯啦~以前跟朋友到過銅鑼灣的樂天皇朝,感覺環境高尚但價錢相宜,最記得當時的榴槤小籠包更令我一試愛上!但由於家人不太喜歡山長水遠過海吃飯,所以得知他們的另一品牌 樂天客棧 設店於奧海城,正好適合愛中菜的家人~聽閒此店主打懷舊菜式,但環境絕不殘舊,相反裝修及設計高雅之餘整個感覺令人相當舒適翻看餐牌的同時,看到有另一牌子介紹著幾款特式菜式,還寫上,就在這裡先選兩款,然後再在主餐牌慢慢再選話梅車厘茄店員最先為我們送上一小杯話梅車厘茄,車厘茄已預先除去了外皮,再沈浸在話梅汁當中,口感軟腍腍的,味道酸甜,而車厘茄內裡藏有大量水份,咬開後水份爆出,既開胃又特別薰衣草,迷迭香茶 及 勿忘我,玫瑰花茶 各$26飲品方面除了普通的普洱香片外,還有數款花茶供選擇,不過當然價格另計,每壺$26。我們分別要了薰衣草,迷迭香茶及勿忘我,玫瑰花茶。兩個玻璃茶壺再配上燭台,顯得格外有情調。兩款花茶樣配
翻看餐牌的同時,看到有另一牌子介紹著幾款特式菜式,還寫上[嶄新烹調技藝 重現南洋味道],就在這裡先選兩款,然後再在主餐牌慢慢再選
話梅車厘茄
[分數:8/10]

薰衣草,迷迭香茶 及 勿忘我,玫瑰花茶 各$26
[分數:8.5/10]

飲品方面除了普通的普洱香片外,還有數款花茶供選擇,不過當然價格另計,每壺$26。我們分別要了薰衣草,迷迭香茶及勿忘我,玫瑰花茶。兩個玻璃茶壺再配上燭台,顯得格外有情調。兩款花茶樣配有菊花,薰衣草迷迭香茶的菊花味相對明顯,茶味較淡。至於勿忘我,玫瑰花茶玫瑰香較社明顯,而且當中加入了桂圓,所以味道甜一點
[分數:8.5/10]

侍應為我們推介了原盅燉湯,有天麻藥膳豬肚湯,咸菜鮮鴨湯,藥材燉雞湯以及乾貝菜膽竹生炖湯等。原盅燉湯送來時店方還準備了一個小爐,為燉湯保溫
[分數:8.5/10]

侍應先為我們分好燉湯,再看看煲內,湯料份量驚人,恐怕佔了2/5煲,當中包括了乾貝,竹笙,菜膽,排骨,赤肉,老鴨及雞脾,餐牌上還寫有降壓強心,排毒養顏等功效。燉湯味道鮮甜,鹹度及油份同樣不高,再試一只我最愛的雞腳,不但外皮煲至入口即溶般,即使是骨頭也變得腍腍的,非常好吃!
招牌扣肉包 $72
[分數:9/10]

一向很少點選扣肉,最主要的原因當然是怕肉與肉間的一層脂肪,吃了又怕伴,吐掉又好像浪費了扣肉的精髓。不過愛吃包類的我看到一個個刈包,實在忍不住要了一客。扣肉包每件$18,件數沒有規限。看到面前的四片扣肉,當中只有一件脂肪較多,其餘三件幾乎只有頂層的一小片皮下脂肪。扣肉雖然唔有太多脂肪,但口感嫩滑而且肉質軟腍。再加上香軟帶微甜的刈包,超級好吃!
[分數:8.5/10]

蝦球類菜式同樣是必食之選,有4款口味供選擇,有我們所點的青芥末蝦球外,還有黃金蛋蝦球,沙律蝦球及乾燒蝦球等。青bb的芥末醬上還有數粒芒果小粒及蟹籽作點綴。青芥末醬帶少許嗆鼻,入口甜甜的,再加上大大只的彈牙蝦球,口感豐富非常
聚寶海鮮豆腐(中) $162
[分數:8.5/10]

部份主菜有分大,中,小,3個份量供客人揀選,聚寶海鮮豆腐有分為一大一小兩件,豆腐面灑有大量肉鬆碎,但看不到海鮮的蹤影,再翻開豆腐以及濃調的汁料就能發現海鮮小粒,但份量不多。再試一口豆腐,薄薄的外皮內是雪白嫩滑的豆腐,入口比豆腐花更加滑膩,再配上帶微甜的肉鬆,味道不會太過單調,好吃!
砂煲花菇西蘭花扣海參(中) $270
[分數:7.5/10]

不竟是生日飯,當然要點一客矜貴一點的菜式砂煲花菇西蘭花扣海參!雖然已是中型份量,但份量卻比想像中的少,海參只有7-8小件,而且體形較薄,口感一般,幸好質感還算爽彈。而大大只的花菇佔比最多,而且相當厚肉。不過墊到最底的西蘭花由於吸滿了大量油份,吃了一件就夠了
三色桂花班蘭糕 $26
[分數:8/10]

甜品方面也有好幾款選擇,有楊枝金露,芒果布丁,酸甘香茅凍及椰子西米露湯丸等...原想一試酸甘香茅凍,可惜經已售罄,就轉為三色桂花班蘭糕。三色糕一客有6件,份量蠻多的,頂層有著一層半透的桂花糕,味道清甜,中層的班蘭糕味道不太突出,至於最底下的椰汁糕味道相對較濃,所以一整件放到口內椰汁味就會稍為蓋過了其餘兩者的味道了

樂天客棧 (大角咀)
大角咀海庭道18號奧海城二期UG樓UG09號舖

庆祝纪念
生日
2K
2016-03-07 2084 浏览
當日被安排坐卡位,樓底頗高,環境優雅,座位舒適。小食($12)蕃茄粒作前菜,酸甜開胃。茶芥($7/位)茶壺高貴別緻。乾貝菜膽燉竹笙炖湯($168)炖湯有小火爐保溫,唔怕冷掉。炖湯頗為足料,湯料滿佈小窩內。湯頭鮮甜,菜膽煲得夠腍。喇沙湯海鮮拉麵($88)喇沙味道香濃惹味,拉都質感彈牙爽口,豐富海鮮如魚片、蟹棒、蝦肉,雞蛋和豆卜都非常配合。黃金鹹蛋蝦球 小($128)招牌菜之一的鹹蛋蝦球,蝦肉外層鋪著一層厚厚的鹹蛋,食落咸蛋香味濃,蝦肉彈牙,吃完記得喝杯茶消消滯。 砂煲花菇西蘭花扣海參 小 ($180)出乎意料之外,我覺得是最為好吃的一款,砂鍋能夠做到保持熱度的效果,調味得宜,加上食材新鮮,最喜歡是那份蒜蓉香味,令這個菜色尤為突出。當歸花菇雲耳蒸驢魚片 小($108)驢魚片香滑可口,伴上花菇雲耳,很住家的味道!家鄉滷元蹄($118)滷元蹄用上小爐加熱,香濃的元蹄汁撈白飯吃一流,元蹄腍滑入味,肉質嫩滑,很吸引的!不過建議大家三至四人share就剛剛好!菜香鐵板豆腐 小 ($84)鐵板盛住的玉子豆腐磚香嫩滑溜,上面芡汁調味剛好,加上有肉碎、冬菇、香蔥等配料令菜色更加豐富。菜圃蝦米四季豆 小 (

當日被安排坐卡位,樓底頗高,環境優雅,座位舒適。

小食($12)
蕃茄粒作前菜,酸甜開胃。

茶芥($7/位)
茶壺高貴別緻。
乾貝菜膽燉竹笙炖湯($168)
喇沙湯海鮮拉麵($88)
黃金鹹蛋蝦球 小($128)

砂煲花菇西蘭花扣海參 小 ($180)
當歸花菇雲耳蒸驢魚片 小($108)
驢魚片香滑可口,伴上花菇雲耳,很住家的味道!
家鄉滷元蹄($118)
菜香鐵板豆腐 小 ($84)
菜圃蝦米四季豆 小 ($72)
同樣是值得推介的小菜之一,菜圃蝦米不會太咸,光吃也覺得味道很捧,很惹味,加上四季豆煎香過,非常惹味。
三色桂花班蘭糕($26)
三色糕一份有6件,靚到唔捨得食,除左桂花、椰汁,仲有我最愛的班蘭味。味道唔算太突出,但望住都覺得開心啦!
楊枝甘露($28)
賣相高貴別緻,芒果味道帶微酸,清甜可口,而且非常濃稠,可謂真材實料。
蘋果荔枝凍茶($28)
接骨木花與蜜瓜凍茶($28)

凍茶味道香甜清新,解渴一流。

2016-03-02
2016-03-04 1563 浏览
今日幫家人慶祝生日,於是就去左試下呢間新開嘅餐廳,之前已經一直想試,但係一直都無時間去試,而家終於有機會緊係即刻食喇。一入去就感覺到舒適嘅感覺,地方俾人感覺都算寬敞。欣賞完地方環境,就緊係叫野食喇。。。招牌扣肉包 $48呢個絕對值得一試,扣肉唔算太肥,夾係兩片熱辣辣嘅饅頭皮一齊食,感覺好惹味,都係第一次咁樣食,比我想像中更好了。特選溏心皮蛋 $36皮蛋入口好滑溜,不過溏心嘅感覺就唔算太明顯,餐廳呢方。面可能就真係要改變一下喇喇沙湯海鮮拉面 $ 88湯底入口好好香濃,海鮮量足,另外啲面好有勁道,即使浸住湯底都唔會軟淋淋。三杯鴕鳥肉煲(中) $159鴕鳥肉入口比牛肉更軟身,肉味夠晒濃,量又夠夠晒多,如果叫杯白飯就岩岩好喇青芥末蝦球 $128呢個小菜我都係第一次食,蝦球炸得好香脆,芥末味濃,但又唔會嗆口,味道拿捏得岩岩好,盡顯廚師嘅功架酸甜鱸魚片(中) $162鱸魚炸到脆身配酸甜嘅醬汁,真係幾醒胃,食左唔小野之後再食呢個,真係刺激到人有唔小食慾架,不過就略嫌真係炸到唔夠脆身囉。砂煲花菇西蘭花扣海參(中) $270睇個名就知佢夠晒貴氣喇,花菇同西蘭花煮得岩岩好,入口口感剛剛好,唔會太淋又唔會太
招牌扣肉包 $48
特選溏心皮蛋 $36
喇沙湯海鮮拉面 $ 88
三杯鴕鳥肉煲(中) $159
酸甜鱸魚片(中) $162
砂煲花菇西蘭花扣海參(中) $270
睇個名就知佢夠晒貴氣喇,花菇同西蘭花煮得岩岩好,入口口感剛剛好,唔會太淋又唔會太硬,海參軟身得黎又唔會失去應有的口感中,不過海參嘅份量
乾貝菜膽燉竹笙湯 $168
湯入口有老火湯嘅感覺,而且內裡料又好足,完全唔會有味精湯嘅感覺
聚寶海鮮豆腐(中) $162
豆腐入口好滑,內裡海鮮都算多,而且都算新鮮,餐廳係豆腐上灑肉鬆加埋小小甜嘅醬汁,真係令人回味無窮。。。
三色桂花班蘭糕 ($26)
食完咁多野食就緊係要即食番啲甜品喇,三色桂花班蘭糕係由班蘭糕,椰汁榚,桂花榚,一種甜品有三種味道,令人驚喜。
椰汁西米露湯丸 ($28)
熱辣辣嘅椰汁西米露加入湯丸,不過可惜粒湯丸爆左小小,同椰汁西米露有小小偏甜,可能廚師今日有啲開心事發生左,所以重手左。
食左咁多真係令人歡喜,下次都要介紹屋企人黎先得,因為好多菜式都好特別,好適合一家人黎食。
2016-02-25 1107 浏览
新年,難得有數天假期,難得有朋友邀約,難得有好心情,當然要出外吃點好的,今次就是去奧海城樂天客棧吃中西合璧的fusion菜 朋友七點到達,等了約十分鐘便有位了,good!我7:50到,外面至少十數人排隊,看來食物質素也有相當質素吧!炸海鮮卷(忘記了正確菜名),外脆內軟,一口咬下,充滿陣陣的蝦味,內裏的蝦很新鮮,很彈牙,再點那沙津汁一起吃,很配,酸酸的沙律汁加以脆脆的外皮及爽口的原隻小蝦,因為本人遲到,但若能熱食,相信應更美味! 蒜頭炒魚塊,味道一般,魚塊頗新鮮,而且帶有陣陣魚香,蒜頭也很香,和魚塊一起炒,加上了上湯和芡汁,是不錯的配搭,味道不會過咸,像一般的家鄉小菜,賣相尚可,看上去有紫色、青色、綠色、啡色,色彩相當豐富! 要讚的是紅燒豆腐,還以為是甚麼肉醬或炸醬麵之類的,因為一上碟是滿滿的汁,後來朋友說是豆腐,才個明白。用匙羹從上切開,才看到原來裏面是山水豆腐,不過由於是'淋'豆腐的關係,一切之下便變散了,幸好在切之前先留下相片!味道方面,雖然汁較濃,但由於豆腐本身吸了芡汁的味道,所以口感也蠻豐富的,有咸味和加芡汁食絶對是送飯之選,同時芡汁也帶出豆腐的鮮味 甜品是椰子桂花糕,甜

甜品是椰子桂花糕,甜甜酸酸,分成三層,第一層是桂花糕,第二層是酸酸的,不知是甚麼糕,第三層是椰汁糕,三者融合起來,又酸又甜又凍,桂花糕的香味,加上椰子香和那酸味,是FUSION的極致吧!而那種清新的口感令人一試難忘,推介之選
2016-02-13
  • 椰汁桂花糕
2016-02-21 1417 浏览
之前幫襯過樂天皇朝好幾次,八色小籠包當然一絕,其他菜式亦高水準,所以,佢哋嘅姊妹店開到嚟香港,自然投其信心票 。位處奧海城嘅「樂天客棧」,交通尤為方便,今晚同朋友嚟食晚飯,因為佢哋就晌附近返工。相對「皇朝」,「客棧」依一邊就顯得平實親民,裝潢樸實而摩登,光猛闊落,所以,空間感足,讓人感覺舒服。聽朋友講,嚟奧海城個場食飯嘅人都比較慢熱,所以,我哋7:00pm嚟到都唔喺咁多人,但到8:00pm就座無虛席 。雖然稱為客棧,但唔會得小菜兩道,翻一轉餐牌,原來菜式甚多,由湯、冷盤小吃、豆腐、肉類、海鮮、蔬菜、飯麵、拉麵、到甜品,概略計一計有近90款食物 ,不愁無嘢唔啱食。而菜式喺揉合南洋風味及東南亞香料嘅中菜,例如醬料上加入娘惹咖喱醬、參巴醬、冬蔭功醬、南洋咖啡漿……等等,有不少頗有心思 !亦鍾意佢哋大部份菜式都分咗大、中、小份量,方便點菜更有彈性。 話梅車厘茄 $12 餐前自家醃製嘅指定小吃,車厘茄已經去皮,入口少少冰涼,清爽而帶話梅嘅酸香,開胃醒神。樂天客棧都好注重湯水,餐牌內提供4款燉湯供選擇:天麻藥膳豬肚湯($138)、經典鹹菜鮮鴨湯($138)、原盅藥材燉雞湯($158)
話梅車厘茄 $12

話梅車厘茄
樂天客棧都好注重湯水,餐牌內提供4款燉湯供選擇:天麻藥膳豬肚湯($138)、經典鹹菜鮮鴨湯($138)、原盅藥材燉雞湯($158)及乾貝菜膽竹笙炖湯($168),講明每盅可供3-5人享用。另有每日靚湯,$42 / 位。
經典鹹菜鮮鴨湯 $138

將湯渣撈起,半隻鴨加鹹酸菜,貨真價實,而且,鴨湯煲過湯後更軟腍,當然,鴨味會褪些少。份量就十足,味道又如何?飲落甘甘甜甜,嗒落既有鴨肉引出嚟嘅肉香,又有鹹酸菜帶出嚟嘅酸,整體喺香而不濁。
咖啡脆雞 $86 / 小

樂天皇朝曾經推出過一道「香濃咖啡骨」,但做完推廣後就無再納入正規餐牌中,道菜嘅濃香咖啡味我仲念念不忘,估唔到晌度遇上脆雞版本,咁就一定要重溫啦。依然賣相色澤深到近黑,絕不討好,不過,脆雞非常好食,皮脆肉嫩,但咖啡味似乎無以前咁香濃。
青芥末蝦球 $128

同樣喺尋回滋味,上次晌樂天皇朝試過依道菜式,所以,推介俾朋友試試。一客6隻,沾滿芥末蛋黃醬嘅蝦球咪睇佢青青綠綠,其實芥末味含蓄唔攻鼻,惹味得嚟易入口;蝦球大大粒,爽彈帶鮮,用料絕無欺場,就連脆米盞都脆口又幾好食;伴以蟹籽、蘭香子及芒果粒,好睇、好食、又有特色嘅一道海鮮菜。
青芥末蝦球
家鄉鹵元蹄 $118

百零蚊一份嘅招牌元蹄真喺好抵食,最欣賞喺佢哋連埋熱爐及大盅上枱,令元蹄保持一定熱度,唔怕攤涼咗啲油脂凝固。睇餐牌中嘅介紹,既加入中草藥同香料去熬製,又煮足六個鐘
,放上芫茜,嚟到已香氣四溢。骨肉被炆到輕易分離,雖然話喺元蹄,亦無想像中咁肥膩,皮下脂肪位入口即化、油潤甘香,瘦肉部份軟腍入味。
家鄉鹵元蹄
個滷水汁底稀杰度啱啱好,濃香不濁,點可以唔叫碗白飯($9)呀!
白飯
雙菇扒西蘭花 $98

樣樣肉,自然要有一道蔬菜平衡吓好啲,菇菌一向都好啱我,雙菇扒西蘭花有益夠健康。雙菇以大花菇及茶樹菇入饌,前者厚肉而菇味濃,後者帶爽,茨汁又煮得啱啱好。
雙菇扒西蘭花
甜品一欄,6款甜品中以三色桂花班蘭糕就最有特色、最有賣點,雖然我哋都有啲飽,都仲喺想試一試,況且只喺$26一客,真喺好抵食
三色桂花班蘭糕 $26

桂花、班蘭及椰汁做成嘅三色糕,一客6件,真喺抵食到無朋友,賣相又精緻,不過,大可放心,唔會得個樣。糕身紥實,各有各味道,夾埋又唔會太古怪,意外哋合襯,又無過甜嘅弊病,有份清爽怡人嘅感覺。
三色桂花班蘭糕
除錢茶$7位之外,另收加一,但夾埋除開每人都只唔使百八蚊,就已經品嚐咗多道帶南洋風味嘅中菜,朋友都讚夠特色,有機會都再嚟,加上服務到位,確喺值得再幫襯。
三色桂花班蘭糕
1K
2016-02-20 950 浏览
本來今天放工是單純陪朋友到奧海城的playlord買一對皮鞋,可是鞋買不到,卻去了對面的樂天客棧吃了一頓晚餐。樂天客棧的裝潢有美感之餘,細節位亦顯出其古典風之美,座位寬闊,非常舒適。這些免費的小蕃茄是經醃製的,份外清甜,而且酸酸甜甜般是不錯的開胃小菜。點了一鍋藥材燉雞湯,店方還設一個小燉爐為這鍋湯保溫,讓我們什麼時候喝也熱騰騰。這鍋湯能倒出大概5-6碗,較適合約3人飲用,藥材味道頗濃郁,湯雖鮮甜但略微有點多放了水,要不是便放多點肉來勾出鮮味,要不是就少放一點水。家鄉鹵元蹄用八角、胡椒粒及多種中藥及香料鹵製已成,每隻元蹄鹵最少六小時,因此非常香濃入味,元蹄極度軟腍,放進口中立即溶化,是那種入口即溶的質感。可是鹵水味道偏苦澀,八角和老抽的澀味令醬汁變苦,建議店方放些冰糖煮鹵水汁,使醬汁更香甜。黃金鹹蛋蝦球(小)共有六隻爽滑蝦球,每件蝦球都被一層厚厚的甘香鹹蛋黃牢牢包著,非常惹味,蝦肉超級爽口彈牙,味道鮮甜,跟鹹蛋黃的香很搭配,屬必試之選。菜香鐵板豆腐(小)是店方其中一款推介的菜式,菜香也者即是菜莆,菜莆還混了雞蛋和蒜蓉,醬汁充滿蒜香和蛋香,與嫩滑的鐵板豆腐很配。
2016-02-16