2019-03-23 47 浏览
喺香港想食小籠包,唔係去鼎泰豐就係去樂天王朝😆 叫咗呢個招牌原味小籠包 ($98/10粒) 呢度既小籠包品質係保持得唔錯,皮薄餡靚,一咬落去就爆哂汁,啲湯係好鮮甜,食小籠包係停唔到手🤣三鮮鮮肉水餃 ($52/8粒) 類似小籠包,但呢個水餃就皮比較厚,入面材料都比輕豐富,但個人都係鐘意小籠包多啲。心太軟 ($55) 呢個其實係一個甜品 ,係切開一粒紅棗再放糯米入去,味道唔會太甜,只有紅棗既甜味而糯米係冇甜味的。口感都幾煙韌平時食親上海菜我都會叫瑤柱芙蓉賽螃蟹 ($85) 雖然唔係個個都鐘意🤪 呢個蛋白係炒得好滑,隱約食到蟹既味道。撈埋個蛋黃黎食係仲正,味道更濃郁。雪菜鹹肉炒年糕 ($82) 年糕好煙韌,炒得都夠火候,但係味道就偏淡~最後都係叫埋呢個皇朝話梅骨 ($88) ,食落同糖醋排骨都好似,呢個係多咗少少活梅既酸味,酸酸甜甜都幾開胃
喺香港想食小籠包,唔係去鼎泰豐就係去樂天王朝😆

好耐都冇出尖沙咀,今日放假,去尖沙咀一日遊先。因為太耐冇去,都唔知有咩好食,行吓行吓,見到有個廣告牌,寫住樂天王朝有優惠,午市仲有六折,咁咪好平,上去睇吓先上到去,喺門口問清楚,原來逢星期一至五嘅午市,所有單點食物,真係有六折呀,二話不說即刻入座。小食(花生及栗子) ( $15 )每檯係入座嘅時候,都會有呢碟小食,係浸到好淋嘅栗子同埋花生,味道好入味,餸菜未到嘅時候,食返幾粒,真係醫肚嘅好方法蟹粉小籠包(六隻) ( $118 )因為有六折,今次放心食蟹粉小籠包,食貴啲都唔怕肉赤,一如以往,呢度的小籠包超級皮薄,裏面充滿蟹粉湯汁,每一啖都充滿蟹香每籠小籠包有六隻,小籠包會有一塊布墊住,夾起嘅時候就唔怕夾爛,保留湯汁細心一睇,蟹粉混入鮮肉中,除咗湯汁,每啖肉都充滿蟹粉李白醉雞( $78 )食醉雞,最緊要夠入味,每件雞肉索滿酒香,係最基本嘅。呢碟醉雞,件件都好入味,唔止雞嘅外層,而內裏嘅每啖肉,都食得出酒味陳皮五香牛肉( $62 )牛展切得夠薄,使每牛展都有滲透得好入味,食得出用嘅唔係一般嘅滷水,輕輕嘅陳皮果香,配搭著惹味嘅五香味,昇華出牛展嘅肉味牛展嘅肉同牛埋根分布均勻,使到每塊牛展咬落更

小食(花生及栗子) ( $15 )

蟹粉小籠包(六隻) ( $118 )

細心一睇,蟹粉混入鮮肉中,除咗湯汁,每啖肉都充滿蟹粉

李白醉雞( $78 )

陳皮五香牛肉( $62 )

牛展嘅肉同牛埋根分布均勻,使到每塊牛展咬落更加爽口,有豐富嘅骨膠原感覺

蘿蔔絲酥餅( $42 )

即焗嘅一個點心,上枱嘅時候10分夠熱度,外層嘅酥餅極其鬆脆,一條一條入口即溶嘅感覺,好美味。

咬開見到充滿豐富的蘿蔔,一條一條切得精細,蘿蔔味濃郁,多汁,同鬆脆嘅外層酥餅,相映成趣

老田家菜肉雲吞湯( $55 )

分量十足,每款有六大隻菜肉雲吞,雲吞菜同肉嘅比例啱啱好,浸著濃郁的豬骨湯底,更凸顯出菜肉嘅鮮甜味道

豬骨湯年糕( $76 )

用料豐富,有時菜,肉絲,亦都有設薄薄嘅年糕。開頭以為湯底同菜肉雲吞嘅豬骨湯係一樣,食落之下,原來係有分別,因為呢道菜本身味道較談,廚師係湯底度刻意落咗少少胡椒佢調味,顯出每道菜嘅一絲不苟

香煎豆沙鍋餅( $48 )

豆沙鍋餅外層煎得香脆,滿滿嘅豆沙餡料,唔會過甜,但有濃郁的紅豆味

檸檬蘆薈桂花蜜( $28 )

冰凍嘅桂花蜜,味道酸酸甜甜,滿滿嘅蘆薈,入口感覺滋潤,蘆薈滑溜得來又爽口,六折後先至十幾蚊,可以喺邊搵到

呢間樂天王朝,座位舒適,空間感十足,今日早去到,好好彩坐到落地玻璃嘅大卡位,望住繁華嘅尖沙咀,休閒地食住午餐,爽

兩個人,食左咁多野,仲食埋蟹粉小籠包,除翻開,一人都係百零蚊

值得一睇嘅,係呢間餐廳的侍應服務好好,以中式飯店來講,冇邊幾間能夠做到呢度嘅良好服務
  • 蟹粉小籠包
2019-03-22 31 浏览
Already the 5th time dining in this restaurant for its unique array of Xiao Long Bao dumplings, decor/atmosphere and location. Spicey Fish Fillets and Dan Dan Noodle particularly good. Friends from overseas will specially be inpressed. A good infrequent option for a weekend say once in 2-3 months. The negatives? Pricey (e.g. wonton noodle), indifferent staff with no smiles nor passion for work, ordered item that never came but blaming customers for not gaving 'alerted" them to bring on yet it was on the bill still no apology whatsoever nor the initiative to correct the bill done only when customer pointing out to him the irrational responses he was making.. almost ruining a joyous Sunday afternoon saved by a customer's positive attitude to forgive and determination not to let such terrible service attitude take away your own joy. One should be clear in his mind thst if one must come for the food, be clear beforehand that you don't come for the service. Da Pai Dang on the curside will have better service thsn Paradise Dynasty.
2019-03-20 148 浏览
一早已經想試試這家樂天皇朝的招牌八色小籠包,今晚終於有時間來尖沙咀分店一試水準。餐廳面積頗大,人客亦多,所以記得要先訂位,位置空間感足夠,不會太過逼狹。餐牌選擇極多,蒸點、冷盤、小食、麵食、小菜、飯類以及甜品一應俱全,價位適中。小食栗子和花生滷煮入味,十分有水準。香辣蒜泥白肉先點一客冷盤蒜泥白肉,肉片肥瘦兼備,包卷著青瓜絲,配上蒜泥醬汁同吃,口感爽脆嫩滑,蒜味濃郁,鹹辣鮮香,並略有回甘。薺菜黃魚羹湯羹用上當季的薺菜,薺菜清香、黃魚鮮味、豆腐滑嫩,三者味道融和,層次豐富細緻,純粹天然真味,沒有味精、雞粉的濁俗賤味。皇朝小籠包主角熱烘烘的上枱,八色小籠包分別是原味、人參、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香和麻辣,顏色都各有不同,味道變化不一的驚喜。小籠包皮薄而夠韌度,肉餡味鮮而湯汁清香,小籠包的皮經得起用筷子夾帶而不破裂漏汁,而且柔韌度足以支持餡料和湯汁下墜的重量,把包子拉長了搖搖晃晃像個燈籠。外婆紅燒肉一看已經十分對辨,一咬皮滑、脂爽、肉軟,濃油赤醬鹹中帶甜,味道回甘,肥而不膩,脂香味美。皇朝擔擔拉麵調味細膩豐富,帶有花生醬味道,微辣的風味,輕輕的刺激著舌頭,口感濃郁,引人入勝,拉麵口感筋道
小食
栗子和花生滷煮入味,十分有水準。
皇朝擔擔拉麵
調味細膩豐富,帶有花生醬味道,微辣的風味,輕輕的刺激著舌頭,口感濃郁,引人入勝,拉麵口感筋道醇厚,頗有嚼勁。
XO醬涼瓜
用上鹹鮮香辣的XO醬炒切片的苦瓜,苦瓜處理恰當,所以入口味甘微苦,油而不膩,賣相亮麗,色香味質盡皆佳妙。
香煎豆沙鍋餅
最後以一客豆沙鍋餅作甜品,色澤金黃,外皮酥脆而餡心香甜軟滑。
2019-03-20
2019-03-18 57 浏览
樂天皇朝真係認識左好耐, 當日它五顏六色的小龍包廣告牌實在吸引, 所以到現在每當想食小龍包就必定會想起樂天皇朝。再次光臨這間仍然很滿意, 最喜歡那前菜,是炆到又淋又甜的栗子花生。先講返出色的小龍包, 我獨愛蟹粉小龍包,這裡我食過最鮮味而且最的蟹粉小龍包, 輕輕咬開就見到很多湯。皮夠簿, 蒸籠上用左一塊布墊住, 夾起上黎不會痴住亦唔會容易整穿小龍包。四川辣子雞- 出色! 有陣陣麻香噗鼻,但吃落沒有搶喉辣味。 雞肉及雞皮都炸到非常脆, 一粒一口。炸小曼頭- 奇怪地 這個小曼頭炸得不太透, 皮不脆。蒜蓉炒油蜜菜- 價錢適中, 菜又嫩。薑油伴拉麵- 薑不多, 但油很香可以足夠伴一碗拉麵。 麵質彈牙不會一舊舊鬆不開, 很好!菜肉雲吞湯- 精髓在於湯😆湯濃郁,甜 得來不感覺到有味精。雲吞皮不厚又滑, 雲吞肉亦不會散開。擋沙湯丸-湯丸皮不算簿但勝在煙韌, 加埋芝麻蓉, 好吃。檸檬蘆薈桂花蜜- 似凍的檸蜜味再帶一點桂花清香。 啖啖蘆薈粒, 感覺似飲品多點。呢度真係價錢適中, 質素亦上好。食左咁多款餸煮都只係五百多元,又仗餸又麵再加糖水,感覺不錯。

炸小曼頭- 奇怪地 這個小曼頭炸得不太透, 皮不脆。

蒜蓉炒油蜜菜- 價錢適中, 菜又嫩。

擋沙湯丸-湯丸皮不算簿但勝在煙韌, 加埋芝麻蓉, 好吃。

2019-03-17 36 浏览
今日同屋企人食左樂天王朝,一入到去,已經感覺到環境非常寬敞,裝修簡約,係週末放鬆嘅好地方💯😎我哋首先就點左招牌嘅王朝小籠包,一共有八隻味。睇個賣相就已經覺得好吸引,隻隻味道都唔同顏色。我尤其鍾意佢嘅蒜味同埋黑松露味🤤🤤食得出有唔同既感覺,但唔會話好搶咗本來小籠包嘅鮮味,反而有種畫龍點睛嘅感覺。我地仲點左麻醬油麥菜,呢個菜可圈可點,感覺上係屋企都整到嘅菜。但係食咗少少油膩野之後,再食呢個菜,就感覺非常清新🤤🤤雪菜鹹肉炒年糕當然唔可以唔點啦😍😆 雪菜唔係太鹹,襯落個年糕度就啱啱好。年糕好軟身,好吸味,係咁食都唔會咬到好攰😂至於皇朝話梅骨,鍾意酸味嘅朋友要試吓😛😛每舊肉都有好重嘅話梅味,酸酸甜甜好開胃。😍😍

2019-03-17 30 浏览
上星期連日落雨,今天咁難得天氣很好!就同媽媽去尖沙咀行街食野,享受一下😊。於是選擇了「樂天皇朝」品嚐一下小籠包點心及小菜😋進入餐廳內座位擺設空間闊落,也設置有很多 *卡位* 聊天之選也是個好地方👍川味涼皮$52涼皮晶瑩通透,口感煙韌微彈,麻辣味很重😋李白醉雞$78酒味濃郁,吃到涼涼的雞皮下,結成透明啫喱狀的膏!正😋😋特色皇朝小籠包$108急不及待品嚐,一籠有8隻不同味道,原味、人參、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜蓉、川味皮也算簿,肉餡有咬口,肉汁豐富,好味😋😋上海炒飯$82炒飯食落軟硬度剛剛,帶少少甜味道😋炸小饅頭$28外脆內軟,配上煉奶,味道一流😋無鍚鮮肉鍋貼$38肉汁飽滿,口感豐富😋豆沙鍋餅$48即叫即製,咬落熱騰騰,豆沙餡料豐富,香脆可口😋和媽媽吃到飽,很豐富的一餐😊

川味涼皮$52
涼皮晶瑩通透,口感煙韌微彈,麻辣味很重😋

李白醉雞$78
酒味濃郁,吃到涼涼的雞皮下,結成透明啫喱狀的膏!正😋😋

特色皇朝小籠包$108
皮也算簿,肉餡有咬口,肉汁豐富,好味😋😋

上海炒飯$82
炒飯食落軟硬度剛剛,帶少少甜味道😋

炸小饅頭$28
外脆內軟,配上煉奶,味道一流😋

無鍚鮮肉鍋貼$38
肉汁飽滿,口感豐富😋

豆沙鍋餅$48
即叫即製,咬落熱騰騰,豆沙餡料豐富,香脆可口😋

和媽媽吃到飽,很豐富的一餐😊
2019-03-17
午餐
2019-03-16 54 浏览
見有人扮的公仔派單,而且價錢合理,再加上食小籠包的癮發作,便決定今晚的晚餐餐廳了。一出𨋢便看見廚師在包著小籠包😍很治癒。店內地方大,座位也很舒適,多卡位。原味小籠包 - 最能試得出真功夫。皮薄而餡多,小籠包濃湯夠多而熱沸沸。皇朝擔擔拉麵 - 麻味跟辣味配合得很好,多麵又多葱,湯頭的確不錯,忍不住要一口麵一口湯。菜肉雲吞豬骨湯拉麵 - 雲吞夠多肉餡,也很新鮮,大大碗。四川酸辣湯 - 以辣味較重,份量足夠2人飲用。醋醬海蜇頭 - 眞心好好味,令人好開胃,海蜇頭夠爽脆,醋醬有夠多!!蒜蓉清炒菠菜 - 很新鮮,炒得適中,不會過老。餐廳部份餐牌。總括而言: 物超所值,適合朋友及家人聚餐,服務也很好。

一出𨋢便看見廚師在包著小籠包😍很治癒。

店內地方大,座位也很舒適,多卡位。

菜肉雲吞豬骨湯拉麵 - 雲吞夠多肉餡,也很新鮮,大大碗。

四川酸辣湯 - 以辣味較重,份量足夠2人飲用。

蒜蓉清炒菠菜 - 很新鮮,炒得適中,不會過老。

餐廳部份餐牌。

總括而言: 物超所值,適合朋友及家人聚餐,服務也很好。
2019-03-15 400 浏览
今日約咗家姐係TST食飯。不過大家都係行到邊食到邊。 係我等緊家姐嘅時候, 見到有一個人型小籠飽派傳單。 原來係樂天皇朝。加拿芬廣場2樓, 見到等LIFT有條大長龍, 所以行樓梯。餐廳好大,坐位就幾舒服。 餐牌都有好多食物選擇。真係唔知揀咩好!揀完食物, 自己填食物單再交比職員第一款必定係皇朝小龍包8隻-8隻都唔同的。黑松露-味道濃郁。芝士-但我覺得芝士味唔夠。人參-好香人參味。麻辣-少少麻辣味。鵝肝-鵝肝味特出。仲有蟹粉/蒜香/原味。肉汁及肉都好好味。只是覺得小龍包頂就厚咗少少。整體好味的肉碎乾煸四季豆-味道唔錯。四季豆嫩。冇渣蔥花皮蛋豆腐-豆腐切得好薄, 加上蔥花皮蛋, 味道香而清新。皇朝話梅骨-味道酸酸甜甜, 排骨又淋, 好開胃呀蟹粉炒飯-必食推介。新鮮蟹粉煮成憲汁, 撈埋飯一齊食, 好香濃蟹味, 又有好多蟹糕. 老田家菜肉雲吞湯-一碗有六粒大大粒嘅雲吞用上豬骨湯, 湯唔油膩又好好飲桂花酒釀丸子-唔太甜,酒味香濃,丸子細細粒香煎豆沙窩餅-豆沙同樣唔太甜。而且餅皮唔油。食落香脆。(一般上海舖食嘅豆沙窩餅比較油。但呢度嘅豆沙窩餅一d都唔油)今晚餐飯,食咗咁多嘢。連埋加一茶介都係$68

餐牌都有好多食物選擇。真係唔知揀咩好!

揀完食物, 自己填食物單再交比職員

肉碎乾煸四季豆-味道唔錯。四季豆嫩。冇渣

皇朝話梅骨-味道酸酸甜甜, 排骨又淋, 好開胃呀

桂花酒釀丸子-唔太甜,酒味香濃,丸子細細粒

今晚餐飯,食咗咁多嘢。連埋加一茶介都係$685.30。抵食。

题外话/补充资料: 要讚吓職員, 每位服務態度非常好.
  • 蟹粉炒飯
2019-03-14 55 浏览
香辣蒜泥白肉($68),賣相夠精緻有心思,醬汁香辣夠蒜味,豬腩片入面包住青瓜絲,食起上嚟減低油膩感更清新,而且一件一啖食得好方便。皇朝小籠包($108),當初認識到呢間餐廳,就係係地鐵站見到大量彩色小籠包既廣告,可以話係呢到既招牌菜,好睇又好食,小籠包充滿湯汁皮唔會厚,不過有d味會突出d,所以由淡到濃味食就最好。糖醋魚片($88),魚塊炸得夠乾身,就算撈埋醬汁都唔會淋晒,趁熱食仲幾脆口,醬汁酸酸甜甜好開胃。蟹粉炒飯($128),同我想像中有啲唔同,佢係蛋炒飯上面淋上蟹粉醬汁,食落有唔同嘅感覺,但我個人都係鍾意乾身嘅炒飯多啲。香煎豆沙鍋餅($48),最後食埋個甜品,鍋餅餅皮煎到香脆,加上香甜豆沙泥,簡單好食。

2019-03-14 53 浏览
以小籠包來説,樂天皇朝都算是比較出名的了,雖然不是什麽老字號,但憑著招牌八色小籠包,一下子就打響頭炮。一直聼說過他的名號,今天下決心一試。八色小籠包賣相不錯,打卡一流。進食次序由淡味至濃味,先吃中間的原味,之後是綠色人參味,之後就順時針的次序進食,最後就是紅色的川味。好的小籠包往往被形容為“坐著如菊花,提起如燈籠”,看賣相的話,這個倒沒有像菊花般的塌下,但提起的時候,那下垂的外貌的確有點像燈籠,代表裏面有足夠的湯汁個人覺得原味至鵝肝味(除了黑松露味)的層次分別不算大,原本以爲人參味的會很甘而芝士味的會有芝士的發酵味,但其實只是淡淡地滲出相應的味道而已,我也是一直提醒著自己吃了什麽味,口中才真的嘗得出那相應的味道。黑松露味雖然夾在原味至鵝肝味中,但反而嘗得出頗濃的菌味,因此女朋友幾喜歡,額外叫了6粒。蟹粉味是個人最喜歡的,因爲的確嘗得出鮮甜,有點像蝦醬的味道,而且那回味一直在口腔。吃到蒜香味的時候,感覺那味道的層次一下子就提升了好幾度,因爲蒜香味的小籠包味道比前幾款的都要濃而鹹。重口味一點的必點,個人就比較喜歡吃純鮮味的。最後的川味,個人感覺沒有之前的蒜香味濃吧,個人感覺可以加濃,讓食客

最後的川味,個人感覺沒有之前的蒜香味濃吧,個人感覺可以加濃,讓食客嘗到川味那又麻又辣的刺激。

我們還另叫了醉雞,如果酒味再入一點,那就更佳了。我看了其他人的醉雞相片,總結就是叫雞腿肉的話,賣相會比較漂亮,大概是因爲雞腿肉比較好砌吧。

2019-03-14 48 浏览
家中長者O既朋友成日同佢講有間小籠包好食,佢就要我帶佢去...咁我估佢朋友係叫佢黎哩間..咁我就試帶佢去外面可以睇到D 師傅係到包野是但揀, 但一定會叫個小籠包!招牌七色小籠包! 睇到都吸引原本想一人一籠...比人阻止左突登揀個黑松露味比佢食,, 果然, 佢一食就愛上了餃子類, 永遠都拒絕唔到個醉雞又擺得幾靚喎.家人話要用醉雞D 汁黎撈面不過我覺得就咁蔥油撈都正menu 推介的魚春卷春卷入面魚肉是很嫩滑, 要慢慢食先試到炒飯X1炒年糕X1D 炒野, 家中長者話炒得好香, 不過我就覺得有小小咸嗌比老人的魚羹, 個盅幾靚另一個推介的煎蔥油餅大大個, 入面仲有D 肉鬆, 是正的壓軸的甜品出場!紅棗心太軟!入面煙韌得黎, 成個又唔會太甜, 正!另一個甜品是比小朋友食的JELLY
咁我估佢朋友係叫佢黎哩間..咁我就試帶佢去
外面可以睇到D 師傅係到包野

是但揀, 但一定會叫個小籠包!
招牌七色小籠包! 睇到都吸引
原本想一人一籠...比人阻止左

突登揀個黑松露味比佢食,, 果然, 佢一食就愛上了

餃子類, 永遠都拒絕唔到
個醉雞又擺得幾靚喎.
家人話要用醉雞D 汁黎撈面
不過我覺得就咁蔥油撈都正

menu 推介的魚春卷
春卷入面魚肉是很嫩滑, 要慢慢食先試到
炒飯X1
炒年糕X1
D 炒野, 家中長者話炒得好香, 不過我就覺得有小小咸
嗌比老人的魚羹, 個盅幾靚
另一個推介的煎蔥油餅
大大個, 入面仲有D 肉鬆, 是正的
壓軸的甜品出場!
紅棗心太軟!
入面煙韌得黎, 成個又唔會太甜, 正!
另一個甜品是比小朋友食的JELLY
  • 紅棗心太軟
  • 七色小籠包
2019-03-11 131 浏览
這間位於尖沙咀加拿芬道廣場的「樂天皇朝」,除了買精緻的上海點心外,還有出色的上海菜實在令人回味,久不久就要約埋朋友一齊來品嚐。上海油燘筍 $62上海油燘筍,鹹鮮香甜筍味濃郁入口爽脆,作為餐前小食實在一流。李白醉雞 $78李白醉雞,花雕紹興酒浸泡的李白醉雞,花雕酒味香醇濃郁,雞皮爽脆皮與肉之間,還有一層啫喱。原味小籠包 $98原味小籠包,皮薄餡靚豬肉味鮮香,尤其小籠包的湯汁,真的百食不厭。外婆紅燒肉 $92外表閃閃發亮,非常油潤的外婆紅燒肉,入口甘香肥美,濃郁的醬油味和甜味,完完全全把味蕾俘虜。黃魚豆腐湯 $178黃魚豆腐湯,煎香了的黃花魚加上豆腐、鹹酸菜和白胡椒粒,餚出了奶白色的湯汁,入口味道濃郁充滿黃花魚的味道。香煎豆沙鍋餅 $48香煎豆沙鍋餅,金黃色的外皮煎得非常香脆,內裏香甜的紅豆沙蓉,一甜一脆非常出色。

上海油燘筍 $62

香煎豆沙鍋餅 $48
李白醉雞
原味小籠包
2019-03-11 99 浏览
好耐冇食小籠包又好想食就會想起這間"樂天皇朝"師傅即叫即做保證新鮮,而且位於尖沙咀加拿分道位置方便就腳。上海油燘筍$62油燘筍每條尺寸均勻,嫩口沒有渣又入味川味涼皮$52涼粉皮滑溜爽彈,川味較淡口可再加自家的辣椒醬更惹味外婆紅燒肉$95紅燒肉色澤甘潤,肥瘦適中,肉質結實不會過分鬆散,而且入味下飯一流原味小籠包(10pcs) $98皮薄湯汁多的小籠包,咬一小口湯汁馬上爆在口中非常滿足,肉鮮餡多,為了小籠包也值得再來😋黃魚豆腐湯$178這個黃魚豆腐湯加了鹹酸菜令白白的湯味更濃郁,豆腐滑溜,原條黃魚非常新鮮,肉質細嫩。足夠四人份量👍🏻香煎豆沙鍋餅$48薄薄的麵粉皮煎得外層脆口金黃色,豆沙蓉細滑飽滿,非常滿足😍

上海油燘筍$62
油燘筍每條尺寸均勻,嫩口沒有渣又入味
川味涼皮

川味涼皮$52
涼粉皮滑溜爽彈,川味較淡口可再加自家的辣椒醬更惹味

外婆紅燒肉$95

原味小籠包(10pcs)

原味小籠包(10pcs) $98

黃魚豆腐湯$178

香煎豆沙鍋餅$48
薄薄的麵粉皮煎得外層脆口金黃色,豆沙蓉細滑飽滿,非常滿足😍
川味涼皮
外婆紅燒肉
原味小籠包(10pcs)
2019-03-11 36 浏览
相信大家對一張八色小籠包的廣告並不陌生,原來樂天皇朝尖沙咀也有分店,週日中午與朋友午膳去。特色皇朝小籠包 - 這裡的招牌八色小籠包是必點,其實是在皮混入不同食材提煉物,還有溫馨提示不同顏色小籠包的食用先後次序。喜歡黑松露和蟹粉,前者充滿著黑松露香氣,後者餡內還有些蟹肉絲,芝士和鵝肝也別具特色,創意滿分。涼菜選了李白醉雞,雞肉吸收了花鵰酒的精華十分入味。花蔬蒸餃 - 餃子滿滿的包著薺菜絲,再混入粉絲和菇,雖是素食味道卻一點也不寡。XO 醬爆涼瓜 - 涼瓜炒得腍身甘香,配以惹味的XO醬,連不喜好涼瓜的朋友也說美味。海鮮豬骨湯拉麵 - 豬骨湯底清甜不膩,上海拉麵份量多,再加上蝦,魚塊,蟹腳等海鮮,還有流心蛋,十分豐富。桂花酒釀丸子 - 煙韌的小丸子,放在以甜酒釀和桂花煮的湯,散出淡淡的酒及花香。除了招牌的八色小籠包,其他食物亦精緻出色,而且價格合理,絕對可再來。

特色皇朝小籠包 -

涼菜選了李白醉雞,雞肉吸收了花鵰酒的精華十分入味。

花蔬蒸餃 -

XO 醬爆涼瓜 -