2010-03-16 252 浏览
自從在 facebook 知道整餅人師傅的存在,每天跟囝囝路經,都會猜想今日又有什麼新攪作.早在新年前,已經計劃在"阿鴻小吃"攪一個私人飯局,其中一個環節,就是順道同鴻哥慶賀,因利成便,不期然已在心中草擬好一個蛋糕.要訂蛋糕真的不容易,如果踫正星期天,大概要早三個月前,平日一般都要一個月,運氣好的話,至少也要早一星期.而最低消費要三磅起.真的佩服師傅的用心,就連招牌上的字體,也要力求跟足實物.除了米芝蓮人簡單點外,原隻鹵水鵝不過兩寸,就連鵝髻,鼻孔及骨頭都有顧及,另外一碟鴨舌,竟然有糖膠做的青瓜伴碟,青瓜籽是用芝麻逐一貼上,第三碟最厲害,是一碟幼身撈麵,上面不單有蔥絲,就連實物有的芝麻亦灑上.聽聞是先造成糖片,再逐條切成絲,厲害.蛋糕底選上了芒果海綿蛋糕,上面蓋上一層用染成粉紅色的糖膠做成檯布,旁邊伴以草莓及芒果片,大方得體.由於要由北區運送到北角,路途遙遠,師傅細心地用竹籤藏在米芝蓮人內,以固定位置.幾件公仔實在太吸引,結果無人敢食,可能雪得太耐,蛋糕底比較結實,只不過此刻無價,大家亦不在意.p.s : 師傅力求完美的精神值得嘉許,可惜不設送貨.

真的佩服師傅的用心,就連招牌上的字體,也要力求跟足實物.

p.s : 師傅力求完美的精神值得嘉許,可惜不設送貨.
唯妙唯肖
鹵水鵝
鴨舌
撈麵
2010-03-15
$540 (其他)
纪念日
唯妙唯肖
鹵水鵝
鴨舌
撈麵
(非会员)
今年訂俾男友仔既生日蛋糕係佢架愛驅~mini cooper之前見到佢同事係度整左個救護車蛋糕,逼真度很高~覺得師傅好勁啊!!然後就決定整返個啦!3D蛋糕要約1個月前訂,偷左男友架玩具車,影左幾張相留俾師傅整.師傅好細心咁問清楚一d細節,仲會問唔要d咩生果,揀咩餅底咁~跟住呢個月黎都好緊張會整成點呢..羅蛋糕前一日師傅親自打黎再問多次d細節.真係好滿意佢地既服務~非常之好!到羅蛋糕果晚,一望到連我都好鍾意啊~~食完飯男友親手打開蛋糕盒~全場人驚喜萬分,仲圍住個蛋糕影相影左半粒鐘XD最後男友好唔捨得咁揭開車頂,切開自已架蛋糕車~餅底揀左芒果蛋糕,好難得d士多啤梨同芒果舊舊都咁甜~3磅蛋糕,8個人夠食,當然要食飯墊底啦~總括黎講全部人對呢個蛋糕非常滿意
今年訂俾男友仔既生日蛋糕係佢架愛驅~mini cooper

真係好滿意佢地既服務~非常之好!
全場人驚喜萬分,仲圍住個蛋糕影相影左半粒鐘XD
最後男友好唔捨得咁揭開車頂,切開自已架蛋糕車~

餅底揀左芒果蛋糕,好難得d士多啤梨同芒果舊舊都咁甜~
3磅蛋糕,8個人夠食,當然要食飯墊底啦~
總括黎講全部人對呢個蛋糕非常滿意
2010-01-18
  • 芒果餅底
2010-01-07 260 浏览
超水準之作所有朋友激讚!!但餅底甜了些有待改善!!蛋糕好夠味, creamy得黎"漏"咗d最喜出望外既係個公仔圖像同個版係一模一樣,顏色一樣食落其實不過不失,我又不覺得太難食,價錢頗貴要$130一磅 min要order 3磅成個cake要$400!
超水準之作所有朋友激讚!!但餅底甜了些有待改善!!
蛋糕好夠味, creamy得黎"漏"咗d
最喜出望外既係個公仔圖像同個版係一模一樣,顏色一樣
成個cake要$400!
2009-12-26
$80 (其他)
圣诞节
  • 2D cake
今年係婚後同老公第一年過生日,當然要花啲心思喇!所以早係個幾月前已經揾咗文師傅去整喱個生日蛋糕,我構思咗好耐,老公好鍾意lego,我又唔想只係做成個立體lego公仔蛋糕,要揾啲主題先得,上網search好耐,諗過用Star Wars Lego,亦諗過Batman Lego,最後決定用Spiderman Lego做主題,真係要多謝文師傅,佢整3D蛋糕已經做到出神入化嘅境界,真係做得好似,犀利!老公好鍾意喱個蛋糕,佢話好驚喜哩!!!!!今次,我哋已經係第4次揾佢整立體蛋糕架喇!每次都好驚喜,真係要多謝文師傅......
今年係婚後同老公第一年過生日,當然要花啲心思喇!

老公好鍾意喱個蛋糕,佢話好驚喜哩
!!!!!

......
2009-11-30
$480 (其他)
  • 立體蛋糕
2009-11-09 245 浏览
上年囡囡生日order 平面snow white已經好驚喜. 今年也不例外, order 一個3d 雙層蛋糕一出場哄動全場,人人都讚好. 加油哦~ 生意接總以來~~
今年也不例外, order 一個3d 雙層蛋糕
一出場哄動全場,人人都讚好. 加油哦~ 生意接總以來~~

雙層美人魚cake
2009-11-07
雙層美人魚cake
嘩咁快又一年lu.......舊年老公係度訂嘅麵包超人蛋糕,好評如潮!今年老公係度訂咗喱款生日蛋糕比我,好靚哩......文師傅真係好嘢!整咩似咩,勁呀!喱隻戒指,對我哋意義重大,冇諗過老公會將佢化身成婚後我第1個生日蛋糕,好驚喜!蛋糕價錢雖然貴咗,但都係值嘅!師傅要用咁多心機去同我哋製作咁多靚靚蛋糕,好抵呀!而且師傅仲會加入自己嘅原素,俾好多意見,務求整到個蛋糕係最靚嘅!蛋糕唔止樣靚,而且鬆軟好味,咁先重要嘛!而家每磅係$160 (什果餡),立體蛋糕3磅起......
嘩咁快又一年lu.......
舊年老公係度訂嘅麵包超人蛋糕,好評如潮!
今年老公係度訂咗喱款生日蛋糕比我,好靚哩
......
文師傅真係好嘢!整咩似咩,勁呀!

蛋糕唔止樣靚,而且鬆軟好味,咁先重要嘛!
而家每磅係$160 (什果餡),立體蛋糕3磅起......
2009-11-02
$480 (其他)
  • 3D立體蛋糕
2009-10-19 202 浏览
係正屋企附近,好多時都會買麵包(有時都會有小昆蟲係麵包堆中飛飛下),訂蛋糕就唔多,不過有時趕時間都可以好快整出黎.睇到OR好多相,好多唔係會員同得一次食評都係話佢好好喎,睇落係整得好似好靚,不過幾個人食,唔駛下下整幾磅呀?有時見d人做的特別版都幾得意既,味道就唔知.囝囝生日點都要整返個蛋糕,之前食過一次雜果忌廉,一般啦,今次就改為栗子蛋糕,加埋牌都係六十蚊,又可以即日做,有時細舖係比大舖靈活得多,至少唔記得時用黎補鑊都易d.唔駛講,叫得栗子蛋糕,舖面水果唔多,得一粒蜜瓜,草莓同半件桃,加上幾舊栗子蓉,好少少再加兩個泡芙,唔知係咪放係雪櫃耐左,泡芙好難食,海綿蛋糕底好結實,忌廉好多,不過都係要黎吹下生日 蠟燭,意義大過食既.可能唔係特別版啦,無乜驚喜,話差又唔係,話好又未到.

有時見d人做的特別版都幾得意既,味道就唔知.

可能唔係特別版啦,無乜驚喜,話差又唔係,話好又未到.
2009-10-17 232 浏览
等了半個月, 终於到了取餅的日子, 嘩! 很靚呀! 我之前都唔知個蛋糕係點樣, 因為有提供左幅圖片比師父, 不過佢話個比例不太好, 佢幫我搵其他圖樣, 問我好無好, 我話OK, 結果出黎個 Marie 蛋糕又靚又鬆軟, 唔太甜...正!
2009-10-01
2009-10-03 219 浏览
一個月前預訂的光之美少女立體蛋糕終於可以提取了。預訂時和師傅溝通過,細心的師傅還擔心美少女頭髮過長會弄污公仔令小朋友不開心,但我們則比較擔心會弄花蛋糕。取餅時見師傅將頭髮用鍚紙紥高,好靚!回家時放入雪櫃要用上三格位置,三磅的蛋糕果然份量十足。開餐時,壽星女見到最心愛的美少女蛋糕,笑不合攏。整個蛋糕很鬆軟,配合新鮮生果還有至愛的椰果,好味,連平時不愛吃蛋糕的嫲嫲亦讚不絶口。謝謝樂怡餅屋的造餅師傅。

謝謝樂怡餅屋的造餅師傅。
2009-10-01
2009-09-29 229 浏览
上星期五先從討論區發現呢間餅店, 心諗美心餅店一個cake都要百幾蚊啦, 即管打去問下, 仲趕唔趕得切訂一個蛋糕比3歲生日既囡囡, 職員好helpful, 而且佢地好flexible, 我地人唔多, 職員話1lb訂蛋都可以畫圖案, 大家都知, 畫一個圖案都要花時間, 1lb蛋糕價錢已好平, 真係非常好, 最後訂左一個2lb既芒果蛋糕, 面頭畫上白雪公主, 仲要唔使我落訂, 到攞餅時先比錢去攞餅時, 都無為意雪櫃有我訂既白雪公主蛋糕, 聽到有途有讚靚, 先望到, 真係好開心, 美中不足係個咀有少少歪, 但係朋友話似同囡囡講生日快樂喎, haha到夜晚食蛋糕, 原來唔止個樣靚, 仲好好味, 海綿蛋糕非常軟熟, 芒果亦非常新鮮, 好甜, 最重要係好足料, 係返屋企既途中, 已覺個蛋糕好重, 好足磅, 切開後, 佢中間個層芒果layer好足料, 囡囡好開心咁, 係咁挖中間既芒果出黎食真係好開心, 因為呢個蛋糕, 我囡囡有一個好開心既生日

真係好開心, 因為呢個蛋糕, 我囡囡有一個好開心既生日
2lb的芒果白雪公主蛋糕
2009-09-28
2lb的芒果白雪公主蛋糕
2009-09-27 217 浏览
賀老友新屋入伙!所以整間靚屋送比佢。真係唔該師傅!個蛋糕超似我比師傅個sample,仲有過之而無不及。師傅好俾心機幫我哋加多好多裝飾落去,超靚!我哋勁鍾意。Thanks!!!!!!!!!!!!我哋唔想切爛個咁靚蛋糕,所以打開個蘑菇頂,好似食雪糕咁裝嚟食。個什果蛋糕真係勁鬆軟,真係好似食雪糕咁,超正!
賀老友新屋入伙!所以整間靚屋送比佢。
真係唔該師傅!
個蛋糕超似我比師傅個sample,仲有過之而無不及。
師傅好俾心機幫我哋加多好多裝飾落去,超靚!我哋勁鍾意。
Thanks!!!!!!!!!!!!
個什果蛋糕真係勁鬆軟,真係好似食雪糕咁,超正!

2009-09-26
2009-09-21 172 浏览
星期六到了,去到bakery取cake. 當然個美人鱼cake靚到暈啦! 但我要將個cake由粉嶺帶到西貢, 車程都40 mins, 加上落船後又冇得雪住個cake,真擔心個cake會溶. 好彩之前同師傅研究過. 我亦帶了ice pack. 師傅好好人親自幫我用ice pack圍住個盒包得好好. 真係超級好的服務態度, 到8時半我地切cake, 個cake重好靚, 冇溶到. 真係要再多謝師傅.今次是芒果cake, 比上次的更好味. 圍邊有好新鮮士多啤梨,蜜瓜,哈蜜瓜,芒果同波蘿,真係好好味. 個個都讚同問我邊間bakery買. 睇怕第日要成個月前訂先有期了. 最後再一次多謝師傅,個cake又大又靚又好食,間值係物超超超超超所值.各位觀眾睇相啦!
各位觀眾睇相啦!
2009-09-19
2009-09-15 517 浏览
係我今年第二次訂樂怡的蛋糕,第一次係仔仔生日訂咗反斗車王蛋糕,我無比相片師父睇,已做得好靚第二次係囡囡生日訂咗THOMAS蛋糕,我去到餅屋見到個蛋糕時,真係想大叫一聲,(蛙-好靚-好靚-好靚)同我想像中更意想不到,好靚;個蛋糕好似藝術品似的,師父真係無得頂,囡囡見面好開心好鐘意:啲朋友都大讚好:真係好多謝樂怡餅屋師父,只可講大師級,無得頂^O^
係我今年第二次訂樂怡的蛋糕,

啲朋友都大讚好:
真係好多謝樂怡餅屋師父,只可講大師級,無得頂^O^
2009-09-05
2009-09-14 193 浏览
Party 其實只有18人, 但我要3D米奇樂園最少要3磅, 所从就訂了個3磅蛋糕. 個個見到個cake都話好靚. Dcream好味, Dchestnut濃味適中. 食哂?有冇攪錯? 18人食得哂一個3磅cake? 大家一個鐘前先大吃完一頓喎! 其實我自己都吃了兩件. 我細佬20幾歲人竟爭住話想食米奇club house. 正一大細路. 最後我好唔捨得都要切開分左去. 我本來諗住留番睇多一兩日架麻!我攞cake同時亦放低了人鱼公主for我next week 的蛋糕. 師傅見到個公仔就問點解D頭髮扎起咗. 我話驚整到個cake. 跟住佢就張個公仔對手掘吓掘吓又張D頭髮抹埋一邊對我講:"咁先係美人鱼公主嘛!" 我心想" 佢同我個女兒的要求竟然一樣" 今日先Monday, 又要等5日先可以欣賞and品嚐大師級的傑作了.

2009-09-13
2009-09-05 202 浏览
服務態度一流. 真的意想不到.今日第一次到這間餅店, 店內裝修很平凡.眼前突然一亮. 嘩! 個喜羊羊蛋糕好似呀! 走進店內見到另一個Thomas火車蛋糕. 靚到"dum dum"兩聲. 我需要兩個cake, 本來只打算在店訂一個, 因為未食過佢啲出品. 亦因如此, 所以在店內問長問短. 又問D公仔邊道買, 又問個cake邊part邊part揾"mud"嘢做. 師傅一一回答. party30人,師傅話3磅己促夠. 亦因我的party是在室外進行, 所从師傅又同我研究個cake保温問題. 真係有heart. 最後決定兩個cake都同佢訂. 雖然佢沒有平比我, 但佢的確比到好大信心我訂嘅兩個cake都會好靚. 下次會upload幅相同話比大家聽個cake好唔好食.
服務態度一流. 真的意想不到.
今日第一次到這間餅店, 店內裝修很平凡.
2009-09-05