2011-11-17 1310 浏览
蛋糕很靚,連啲字也寫得好靚,呢個黑森林蛋糕好足料和好味。本來想訂立體蛋糕,但原來訂立體蛋糕要早3個月訂才可。下次我真係要早少少訂。每次經過他們門口都會被那些漂亮的立體蛋糕所吸引。
2011-11-06
生日
  • 黑森林蛋糕,芒果蛋糕
2011-11-13 1251 浏览
女朋友既爸爸生日, 想要個特別小小既蛋糕,記得之前起度睇過呢間樂怡既餅,外觀真係完全無敵..(大家可以睇前共他食家post既相)咁岩呢間餅店起小弟住所附近, 一於去望下先,去到其實都見到好多display既 3D蛋糕,可惜一問之下, 最快都要11月15日先有得拎,小弟去查詢既日子大約係10月24/25日,嘩..可相而知..呢間餅店真係有D料到,都冇計啦, 唯有訂一個平凡中最不平凡既2D蛋糕啦,咁就問餅店既員工阿E 拎D相睇下,佢都好好心機講邊D蛋糕幾錢, 邊D平邊D多人訂,又比好多建議我, 最後我就決定左要呢個.............眾多相之中呢個算係比較特別, 咁岩壽星都係麻雀之人就一於揀呢個啦, 訂左起31號拎,TOTAL HKD305, 呢個價錢點黎架呢?其實阿E解釋我聽呢, 就係每磅$130(都OK啦)呢個蛋糕就2磅, 130*2 = 260, 仲有果$45蚊就係呢一套"麻雀"既費用, 因為呢套野佢都要另外去買咁話WO,不過都唔緊要啦, 有左呢幾隻麻雀就靚好多到11月1日食飯果晚, 拎個蛋糕出黎,在坐既親朋戚友全部都嘩左一聲, 個個都話靚雖然就唔係我自己整, 但都好開心不過老
女朋友既爸爸生日, 想要個特別小小既蛋糕,
記得之前起度睇過呢間樂怡既餅,
外觀真係完全無敵..(大家可以睇前共他食家post既相)

咁岩呢間餅店起小弟住所附近, 一於去望下先,
去到其實都見到好多display既 3D蛋糕,
可惜一問之下, 最快都要11月15日先有得拎,
小弟去查詢既日子大約係10月24/25日,
嘩..可相而知..呢間餅店真係有D料到,

都冇計啦, 唯有訂一個平凡中最不平凡既2D蛋糕啦,
咁就問餅店既員工阿E 拎D相睇下,
佢都好好心機講邊D蛋糕幾錢, 邊D平邊D多人訂,
相片中既蛋糕
眾多相之中呢個算係比較特別, 咁岩壽星都係麻雀之人
就一於揀呢個啦, 訂左起31號拎,
TOTAL HKD305, 呢個價錢點黎架呢?
其實阿E解釋我聽呢, 就係每磅$130(都OK啦)
呢個蛋糕就2磅, 130*2 = 260, 仲有果$45蚊
不過都唔緊要啦, 有左呢幾隻麻雀就靚好多

到11月1日食飯果晚, 拎個蛋糕出黎,
在坐既親朋戚友全部都嘩左一聲, 個個都話靚
真實,貨對版既蛋糕
雖然就唔係我自己整, 但都好開心
不過老實講, 味道就普通蛋糕既味道囉,
但外形就贏晒, 所以呢個蛋糕慶生係絕對值得
2011-11-01
外卖自取
$305 (其他)
相片中既蛋糕
真實,貨對版既蛋糕
認識樂怡餅屋,緣於食友爐兄的幾輯靚相,那幾個蛋糕,的確令人印象深刻。栩栩如生的卡通人物,立體得令人不禁懷疑是否能吃的呢?會不會其實是一堆泥膠呢?但之後從沒放在心上,直至這一天的來臨。適逢太座快將生日,其實之前幾年,雖不是每年,但我也有花過心思想生日禮物,但我實在無甚創意。已幾近山窮水盡之際,某天突然想起樂怡餅屋,想起這裡的特別蛋糕,不正是我的續命神丹嗎?由於老婆喜歡的這個公仔是台灣原創公仔,在台灣本已難尋,在香港的精品更是少之又少,那訂造就最好不過了!馬上找爐兄,才知道原來這裡訂蛋糕少說都要三個月!實在是時間緊迫,馬上mark實文師傅檔期,再慢慢想蛋糕的構圖等等吧!因為這個公仔不是大路的公仔,而且更是台灣的公仔,資料本就不多,所以為求盡善盡美,所以也花了點時間做資料搜集。之後再了解了蛋糕的要求,原來最少要三磅,蛋糕的價錢是每磅計算,另外如果蛋糕上的公仔數量多,可能會另外收費。不過這並不重要,正所謂千金難買心頭好,最重要是收到的人喜歡吧!在老婆生日前的幾星期,終於把原稿交出來了(當然也給了另外一些較立體的參考圖片啦),感謝文師傅的手藝,竟然可把我這張圖化成立體出來,大家又覺得像不像呢?收

給師傅的蛋糕原稿大公開,大家覺得像不像?
還在廚窗的蛋糕
出前一丁
龍貓
收蛋糕之日,是老婆生日的前一天,下班馬上去餅店取貨,看到雪櫃,實在有很多很漂亮的蛋糕。從爐兄口中得知,文師傅很喜歡挑戰自己,顧客的讚美、笑容,是其工作的動力。口碑,是由顧客口中傳承下去的。
很大的蛋糕盒,增加拆的時候的驚喜
一個三磅的蛋糕,用了一個很大的蛋糕盒,增加拆的時候的驚喜,收蛋糕的朋友想必一定開心吧?
蛋糕正面
線條粗幼,大小輪廓,公仔顏色,形狀神情等都造得很神似,師傅更幫忙用其多年心得,把蛋糕做得更富色彩,收到的人不開心才怪!
蛋糕背面
蛋糕有幾款味道可選,我選了鮮果,不要以為這個蛋糕只得外表沒有味道。因為蛋糕太大,所以取蛋糕的第一晚(即老婆生日的前一天)並沒吃,留待下一天生日會再吃,原以為味道會差了點,卻沒想到味道仍然好味!蛋糕鬆化,忌廉份量適中不會太甜,鮮果也不會將價就貨,仍然很新鮮,當真睇得又打得,內外雙修!

另外,相信很多朋友都很有興趣知道公仔是實心還是空心吧?雖然有點殘忍,但我們本著求知精神,也嚐試切一刀看看,裡面是實心的糖/朱古力,並不是泥膠,換句話說就是整個蛋糕都能吃的,也只有如此實淨,才能在長途跋涉的運輸途中也能確保不會散掉!
加枝蠟燭,Ma Ma Happy Birthday!
最後,來個蛋糕大close up吧!看來過兩年也要買一個給長大了的女兒了!
椰汁荷包蛋
P.S. 在取蛋糕的時候買了一個椰汁荷包蛋以作晚上的甜品,以椰汁布甸上放半件水蜜桃,也是清甜好味!
2011-07-23
外卖自取
給師傅的蛋糕原稿大公開,大家覺得像不像?
還在廚窗的蛋糕
很大的蛋糕盒,增加拆的時候的驚喜
椰汁荷包蛋
蛋糕正面
(非会员)
2011-03-14 1032 浏览
又係囝囝的生日, 早於今年的一月一日上午九時正, 第一時間就係打電話到樂怡去訂定日子, 因為樂怡的期好爆, 現在只接受三個月前預訂, 早或遲都BOOK唔到想要的日子, 好彩BOOK到上個星期六, 囝囝上一次的Mario蛋糕已經靚到爆, 今年囝囝想要一個比卡起蛋糕, 我只拿了囝囝的比卡超圖集給文師傅, 但其他公仔都唔知做邊隻好, 點知文師傅話由他決定, 本來都心大心細, 但因為上年的Mario蛋糕人人讚靚, 對文師傅又有信心, 所以都不太擔心.到了上星期六, 一早打電話俾文師傅, 文師傅話我個蛋糕好勁, 我都唔知點解, 但一看到個蛋糕, 就知道真係好"勁"!本來我訂個蛋糕是3磅, 但個蛋糕根本係一個人拿不起, 我和工人姐姐要兩個人合力才可以把蛋糕拿上車, 到切蛋糕時, 一打開個盒, 在場每個人都嘩嘩聲, 大人爭相拿相機拍照, 小朋友就不停歡呼!大家都唔想切開個蛋糕, 不停問我點樣做到個蛋糕咁靚, 我真係唔知點答?相信只有文師傅才可以回答.大家本來諗住個蛋糕只係得個樣, 點知係好好味, 個蛋糕係朱古力加粟子蓉, 但唔會太甜, 味道啱啱好!真係內外兼備. 文師傅, 真係要在這裡公開講一聲"謝

到了上星期六, 一早打電話俾文師傅, 文師傅話我個蛋糕好勁, 我都唔知點解, 但一看到個蛋糕, 就知道真係好"勁"!本來我訂個蛋糕是3磅, 但個蛋糕根本係一個人拿不起, 我和工人姐姐要兩個人合力才可以把蛋糕拿上車, 到切蛋糕時, 一打開個盒, 在場每個人都嘩嘩聲, 大人爭相拿相機拍照, 小朋友就不停歡呼!大家都唔想切開個蛋糕, 不停問我點樣做到個蛋糕咁靚, 我真係唔知點答?相信只有文師傅才可以回答.大家本來諗住個蛋糕只係得個樣, 點知係好好味, 個蛋糕係朱古力加粟子蓉, 但唔會太甜, 味道啱啱好!真係內外兼備. 文師傅, 真係要在這裡公開講一聲"謝謝你"!囝囝已經想好了下年要個什麼樣的蛋糕, 你又有新挑戰了!!!
2011-03-12
2011-01-20 647 浏览
一路都冇"的"起心肝寫...睇返d 相...唔得啦...要寫返留篇先得!!因為一生人可以收到個咁大咁靚既蛋糕真係冇乜幾何咋~好多謝我個朋友仔呢!!朋友仔好好人預先訂左我最最最鐘意既little twins star 蛋糕俾我hehe...本來係surprise cake 既...後來變左半surprise 了~lee 間野既schedule 真係勁勁勁full...尤其d 六,日咁...說真的...話佢好平咩...佢又唔係wor...but 真係整得好靚呀!! 好似...好真...我見到真係唔捨得切落去~~切落去都有少少難度...因為都幾實呢...真係要用堅0個d 刀切0家!其實我食lee 個蛋糕的時候已經係雪左一晚了...所以可能咁...d 蛋糕既鬆軟度同埋好味度就打左折扣囉!!but 個外觀就加到爆晒分...我到依家仲雪左個little twins star 公仔係冰箱呀..呵呵!!因為唔捨得丟左佢~
一路都冇"的"起心肝寫...
睇返d 相...唔得啦...要寫返留篇先得!!
因為一生人可以收到個咁大咁靚既蛋糕真係冇乜幾何咋~
好多謝我個朋友仔呢!!

說真的...話佢好平咩...佢又唔係wor...
but 真係整得好靚呀!! 好似...好真...
我見到真係唔捨得切落去~~

其實我食lee 個蛋糕的時候已經係雪左一晚了...
所以可能咁...d 蛋糕既鬆軟度同埋好味度就打左折扣囉!!
but 個外觀就加到爆晒分...
因為唔捨得丟左佢~
2010-07-28
2011-01-15 543 浏览
表好入伙又係 christmas time, 叫我去 shop 個 cake 上去, 不過附近得呢間, no choice, 大家都希望個 cake 係好食既!! 個樣真係好 good, 我 3 years old 既姪女好開心, 我地不停映相!!味道....有細個既回憶, d cream 唔太 sweet, 有 cream 味, 又唔溜, 幾好, 好 soft!!!!我覺我好食過美? 同 saint honu? 囉!!

我覺我好食過美? 同 saint honu? 囉!!
2010-12-24
5 分钟 (外卖自取)
$220 (其他)
圣诞节
2010-12-20 467 浏览
在食評中..分享自己的事..好似易開口..既不會麻煩其他人.又不會得罪人..雖則事無不可對人言...始終人係有私隱.同時要尊重人.只可分享自己的事..別人的事...盡量唔提.....我講過我係一個失意人...呢個講得玄的...上年生日擁有的東西.我今年生日係失去...不過上年從末估到會擁有的東西.今年就擁有..不知下年生日..我又有什麼感受.人生就係變幻無常....要把握目前擁有的...我生日願望好簡單...就係我尊敬的人的祝福一切順利!!哈..我唔講.對方都知我有呢個願望.我多年..無食過蛋榚.欠運氣的我...今次信邪.買個蛋榚來許願,因星期日的關係呢個蛋榚要6點先有貨..6點到場..個蛋榚仲末做好,我從來無試過..新鮮蛋榚...呢個什果忌廉蛋榚.最精彩..係中間的部份.夾住一些生果...加一些杏仁..十分香口...成個蛋榚都好鬆軟..食完不會有飽滯的感覺...我估大食的人一個人..食到一磅...不過凡事要有節制的.......呢一個蛋榚..雖則不是五星級酒店的出品......但味道絕對值得高度評價.....我覺得值100分...買蛋榚時..我見到一個收銀機造型的蛋榚....做到同真
有個牌俾我抽走左.哈哈!

呢一個蛋榚..雖則不是五星級酒店的出品......但味道絕對值得高度評價.....我覺得值100分...買蛋榚時..我見到一個收銀機造型的蛋榚....做到同真收銀機有7成似.......如果下年生日...比起今年開心..順利的...我下年都要一個收銀機造型的蛋榚...好意頭......

題外話,各位食家朋友...小心身體..我真係運滯..食完蛋榚要食藥...人始終要有希望...但願明天會更好...

120 分钟 (外卖自取)
2010-09-25 536 浏览
找整餅人文師傅做餅可說是越來越難,近月的周日訂單全滿是意料中事,就連閒日亦三個月內必爆,都不可說不厲害.早在月前構思送給阿鴻小吃主理人鴻哥的另一個蛋糕時,已充分感受到整餅人從不担心能否做得來,而是效果好不好,對於這點自信及工作態度,個人是相當認同,所以新一個蛋糕亦是早早同師傅有了共識.今次蛋糕隱藏了兩個主題,其一是主人對自家出品希望衝出香港的云願,其二是希望另有一個新的工作環境.作為鴻哥的朋友,對於已有一星米芝蓮的壓力下,依然力求突破,實在令年輕的一代汗顏.今次棄用了的圓形而改為四方形,方便放置擺設,而整個蛋糕的基座,竟然是用白朱古力架插在海綿蛋糕上,超穩固,海綿蛋糕亦一如以往用上芒果蛋糕底,表面的三份之一,用栗膠蓋在蛋糕上,造成機場大堂的連綿海鷗翼的形狀,加上控制塔及跑道上準備起飛的迷你Q版飛機,而米芝蓮人在一旁安排一眾出色小食登上飛機,衝向世界.務求將三組不同特色的東西溶合在一個主題內.上次的撈麵及鴨舌已經出色,今次改為鵝片及墨魚片,墨魚片上更灑有真芝麻及蔥花,像真度極高,而且個子更精巧,色澤更相近,實在令人嘆為觀止...........其實色澤的調配,真是少點經驗都不能.既要花心

其實色澤的調配,真是少點經驗都不能.

既要花心思跟客人討論構思,又要保持水準,有時候遇上好似在下的麻煩友,多多要求又有難度,對整餅人真是每天都是挑戰,文師傅亦曾提過客人的讚賞及開心的笑容,是他每日的動力.

出名的做餅師傅不少,但能以心出發,又有實力的不多吧!
機場全景
車軚人
好似
2010-08-09
其他
機場全景
車軚人
好似
是我姐孩子的蛋糕,我去訂的,聽她們說很好吃(當日沒有機會吃)!師傅會跟你認真討論款式和要求..reminder: 蛋糕上的玩具(如有需要)要預先準備給師傳到粉嶺火車站後,過了橋有兩-3架巴士(到索晴間的)都可以到,差不多已是餅店門口了(around 5 mins)$180/lbs, minimum order 3lbs
是我姐孩子的蛋糕,我去訂的,聽她們說很好吃(當日沒有機會吃
)!

師傅會跟你認真討論款式和要求..

$180/lbs, minimum order 3lbs
2010-06-04
  • 3d蛋糕
2010-06-03 561 浏览
兩個月前想book 4/6或者5/6都full晒, 結果只好退而其次揀3/6. 去落訂同交相俾佢地既時候, Andy師傅都出黎傾左幾句會大約點整同俾左D意見. 拎蛋糕前一日又會再打俾我confirm個蛋糕既details. 整出黎比我交俾佢既相仲要靚, Andy師傅真係勁, 抵你咁多人book!呢個蛋糕話就話3磅, 但我估3磅既意思係淨蛋糕3磅, 因為真係拎到我手軟呀! 返到公司一磅, 連盒重4.2kg... 即係成9磅幾, 唔怪得咁重啦! 食落個蛋糕都好軟熟, D芒果同士多啤梨都好新鮮同好甜, 唔係淨係得個樣架, 都好有內涵架!

大口仔整得超似!
2010-06-03
生日
大口仔整得超似!
2010-05-11 438 浏览
taste good~ great~ 為囝囝訂購一個黑森林旦糕, 三眼仔依相片所做的~味道唔會好甜, 非常好~

taste good~ great~

為囝囝訂購一個黑森林旦糕, 三眼仔依相片所做的~

味道唔會好甜, 非常好~
囝囝的滿月cake
2010-05-11
$350 (其他)
纪念日
囝囝的滿月cake
2010-05-06 378 浏览
雖然只是訂一磅蛋糕....但係餅店姐姐說也可以替我訂的蛋糕畫餅面!實在太好人了!蛋糕上的跳跳虎和我給餅店的圖真是一模一樣的,所以拿蛋糕的時候實在太驚喜啦~媽媽也很喜歡和開心........蛋糕不只外表美麗,整個味道也很不錯!好吃!如果大家想送一個花心意的蛋糕給身邊的人,就記得要找他們幫幫手啦!
黑森林蛋糕
(非会员)
2010-03-24 1125 浏览
之前已經在樂怡訂個2D的壽桃蛋糕給奶奶做生日, 大家都讚非常好吃, 知道這間餅店的立體蛋糕非常難訂, 要預早兩個book期. 於是早在去年十二月訂了昨天做一做立體蛋糕給囝囝8歲生日. 但囝囝心多多, 一直都拿不定主意要做Thomas火車, 反斗車王, 還是Mario.終於兩個星期前在樂怡文師傅的Facebook找到囝囝的心水圖樣 - Mario. 於是把圖樣send 俾文師傅, 因為不是太多人吃, 所以只order了三磅的朱古力什果海綿蛋糕. 但因為Mario這圖樣有很多其他的figures, 都好擔心蛋糕太細放不下所有figures. 終於到了昨天, 懷著十五十六的心情去拿蛋糕, 心想如果弄得不像Mario的話, 囝囝會很失望, 怎知一看到那蛋糕, 簡直喜出望外, 簡直百分百像, 而且蛋糕很重, 一點都不像只有三磅, 拿回家裡時, 老公還以為我訂了個7-8磅的蛋糕. 都了吃蛋糕的時候, 囝囝親自打開蛋糕盒, 他那開心, 驚喜的面情已告訴我, 這個蛋糕一定令他很滿意, 他還親自拿相機替Mario拍照, 簡直不想把蛋糕切開. 經過一輪讚歎, 囝囝終於親自操刀...大家吃過蛋糕都讚好好味, 囝囝把用一個盒子把Mario和其他 figures放好, 他說要帶回學校跟同學仔分享呢!!!
2010-03-23
$150 (早餐)
2010-03-18 302 浏览
~~飯店就在家對面馬路~~由以前中學已經常常幫襯~最喜歡吃紐約芝士蛋糕(切餅)和蛋撻和出了一段時間又沒售了的鮮牛奶布甸(十字奶)~試過其他不同芝士蛋糕就覺得麻麻~~最好味都係紐約芝士蛋糕~~><最衰因為質地唔太適合做生日蛋糕~~因為上面唔可以做到水果的裝飾...會令蛋糕質定變(店員講的)不過個蛋糕真係好好味~~蛋味好重好香芝士味。講返正題先,今次一個好朋友生日,而她喜歡的公仔卻十分難找,係美心東海堂一定買不到,在我一次買蛋撻時發現店內有很漂亮的公仔圖案蛋糕,就問店員,原來只要有圖,非常利害的師父就能夠畫到>3<!!!如果要立體大約1個月前訂,因為吃蛋糕人數太少,實在吃不了3磅蛋糕(立體一定要3磅以上),但能夠畫圖已經很高興。朋友收到蛋糕開心到不斷重覆「點整架?嘩…好靚呀…好鍾意呀…」聽到已經心滿意足,呵呵!如果有朋友生日不妨可以試下訂,粉嶺or美孚都有分店取餅。講返蛋糕味道,很軟身的海綿蛋糕加不太糖的忌廉,芒果夾心要另加錢(不過都好好吃)圍邊的可以選朱古力或杏仁~~*之前試過他的黑森林蛋糕覺得太甜~這個蛋糕味道就剛好了~真的好靚~~吃膩了東海堂的慕司蛋糕
~~飯店就在家對面馬路~~由以前中學已經常常幫襯~
試過其他不同芝士蛋糕就覺得麻麻~~
因為上面唔可以做到水果的裝飾...會令蛋糕質定變
(店員講的)
不過個蛋糕真係好好味~~蛋味好重好香芝士味。

講返正題先,今次一個好朋友生日,而她喜歡的公仔卻十分難找,

真的好靚~~吃膩了東海堂的慕司蛋糕、又不想吃美味的超酸芒果蛋糕,一定要試試~!
芒果夾心蛋糕
2010-02-23
$105 (其他)
芒果夾心蛋糕
2010-03-17 233 浏览
在網上聽過"整餅人"之大名聽得多,日前阿鴻小吃一役,才見到其真章.阿鴻為我們加班一天,我們當然會識做,爐兄提議大家夾少少錢,買份禮物給鴻哥,當是一份小小心意.結果,他找到整餅人,為我們弄個蛋糕.事前相信除了爐兄之外,沒有人見過蛋糕的真身,當鴻哥親自將蛋糕盒打開,一看,全場嘩然.蛋糕上的米芝蓮車TIRE人,阿鴻小吃的招牌,還有其招牌菜鹵水鵝,撈麵,鴨舌,無論是眼見位,細節位,也做到一絲不苟,栩栩如生.實在佩服整餅人的鬼斧神功.我們只吃底下的芒果蛋糕,上面的公仔,鴻哥拿住個米芝蓮車TIRE人,由心裏面笑出來,見到也不捨得吃.一味拿住來影相,結果眾人也走來,同個蛋糕一起合照.雖然飯局差不多去到尾聲,但這時候的氣氛,才是最高潮.師傅同眾人打成一片,是那些所謂"以食為本"的飯局中找不到的.此時此刻,此刻無價.

此時此刻,此刻無價.