餐厅: 樹屋 (H Code)
资讯:

2023-10-23 30 浏览
自今年4月開始決定持素,感謝身邊有這一位好朋友,對食物有敏銳的味覺,也有興趣發掘不同的素食的餐廳,今晚決定一試。簡單點了兩個餐1。罌粟花烤餅 可以配套餐 (朋友選了洋甘菊茶及是日餐湯 )2。蘭花沙律碗 飲品我試了新鮮椰青倍濃縮咖啡,有新鮮感!整晚消費總金額港幣294

簡單點了兩個餐

2。蘭花沙律碗

飲品我試了
新鮮椰青倍濃縮咖啡,有新鮮感!

整晚消費總金額港幣294

2023-10-22
2023-10-22 33 浏览
香港多左好多素食嘅餐廳,今次嚟到試呢一間,感覺上好Eco friendly。Forest burger (Combo +HKD 60) HKD 178 - 第一次試依度既burger,好味喎!雖然唔係肉,但材料好新鮮,蒜蓉醬汁都好配合,中間有一塊比較厚身既係菇類既東西,成件事好滿足,好飽肚!配上Combo 選上蕃薯條同Lemonade。Cedar Salad bowl HKD 88 - 材料全部好新鮮,Chipotle sauce(墨西哥辣椒醬)配上牛油果、南瓜、羽衣甘藍、羅馬生菜等等,辣辣地咁,都幾開胃!唔食辣既朋友要留意!佢亦都可以選擇蔬菜底、4 grain mix(米飯)或者half half,好flexible!朱古力粒曲奇 HKD 45 - 雖然佢用soy milk做,但味道同平時既無咩分別,係唔錯既飯後甜品。Treehouse 係self service 既運作模式,不過我有唔明既食物款式問職員,佢地都樂意解答,而且坐位舒服,Eco friendly,將食素既習慣帶入自己平時既生活,減輕對環境同身體既負擔,其實都幾好嫁!

2023-10-17 1143 浏览
難得朋友仔越洋港島嚟搵我lunch,今次中環覓食記就決定向上發展,行過長斜既石板街去H code找素!餐廳係自助模式,可以自己斟水,落單之後會有部機比你提示可以拎嘢食而家素食都好有新意,好多選擇可以自己mix and match,日日轉款都得我有時候都見同事返嚟拎住杯呢到既lemonade,今次終於有機會試下🍋果然好fresh啱曬超酸既我,朋友仔表示佢唔想食檸檬😌朋友仔pizza只會食Margherita(佢聲稱自己係反菠蘿派🤣pizza係酸種薄批嚟,有少少似食緊好脆既餅乾上面既番茄醬有茄蓉,鋪咗大大片既水牛芝士同埋新鮮既羅勒葉,然後淋上橄欖油唔….我淨係食咗兩塊就比人清咗🥹趁熱食最好食減肥聖物之一既椰菜花,係油炸既包裝下都減少啲罪咎感既🤣上面鋪滿各式各樣既橄欖,一齊食都唔油膩個醬好特別,出奇地同炸椰菜花好夾,好nutty,睇返原來係一種叫Tahini既sauce,都係第一次聽我問朋友仔呢個咩嚟,佢話沙律,我話咁做咩成碗飯咁高😐份量真係超!級!大,完全夠兩個人share,朋友係我鐘意食西蘭花同椰菜花,特登揀比我😻下面係係新鮮既羽衣甘藍同埋糙米,烤茄子好好食🤤呢一碗覺得滿足到健康同口腹之

pizza係酸種薄批嚟,有少少似食緊好脆既餅乾

唔….我淨係食咗兩塊就比人清咗🥹趁熱食最好食

我問朋友仔呢個咩嚟,佢話沙律,我話咁做咩成碗飯咁高😐

下面係係新鮮既羽衣甘藍同埋糙米,烤茄子好好食🤤呢一碗覺得滿足到健康同口腹之慾呀😻

當我食到覺得夠飽之際,朋友唔知係邊到拎舊我戒咗好耐既brownie出嚟🥹……
佢話係純素,唔怕!
小小一件有核桃同朱古力粒粒,都係小小一件,唔怕!(之後諗返其實brownie全部都小小一間🤨
口感好軟糯濕潤,而且唔會超級甜!

今次中環覓食記直接變中環純素記,以後素食又多個選擇🥰
  • Margherita
2023-10-15 36 浏览
作為食肉獸嘅我,其實平時都唔會特登去一啲素食者餐廳,今日唯一一個vegan朋友就帶咗我去佢嘅飯堂。成日都有個錯覺覺得vegan就冇啖好食,但係呢一間餐廳完全顛覆咗我對佢嘅想像,又有Pizza又有wrap又有甜品等等。Margherita pizza ($108) : 用薄批整成嘅,其實同平時嘅差唔多,都係basi同蕃茄醬,唔同嘅係用上素食芝士,我自己第一次食素食芝士,感覺好似平時食cream cheese嘅texture但係少咗一份芝士味。如果要用平時食開non vegan food 嘅心態去食就大錯特錯了。炸椰菜花($65): 呢一個自己覺得比較接近平時炸魷魚鬚或者炸魷魚圈嘅感覺,雖然口感唔同,但係味道絕對不相伯仲,本身以為就咁咋蔬菜會感覺好淡,但係呢度調味啱啱好。Snowdrop ($78): 朋友勁愛食椰菜花,所以都揀咗呢一款salad bowl。首先可以揀全部都係蔬菜,又或者穀米做底,我哋貪心咁梗係揀一半一半啦。dressing幾好,我雖然啲蔬菜係冇調味過,但係全靠出聲感覺成件事好健康。而且雖然佢話就話係salad bowl,我相信我自己唔會食得晒成bowl,份量都大。最後呢

最後呢個係我叫嘅walnut brownie ($45),恐龍嘅朱古力配上合桃絕對唔會差得去邊,而且呢度做嘅Brownie好厚實,一碟有兩塊。

總結:如果唔係朋友帶我嚟,我自己都唔會去vegan餐廳,但係行到去覺得感覺好舒服,而且真係好環保,自己叫餸拎餐再返埋位食,食完仲要自己將個盤同垃圾分類。而且地方較大嘢都坐得舒服,vegan朋友話呢一間算係佢嘅中環飯堂,因為價錢方面完全唔算貴,咁嘅地段一餐飯$70-$90有交易絕對唔貴。
2023-10-08 36 浏览
餐廳裝修環境舒適,佢係一間Self Service嘅餐廳。喺出邊會有啲調味料可以俾大家選擇,個人覺得佢地既辣椒醬好有驚喜,佢係有香料層次嘅辣椒醬,鍾意食辣嘅朋友可以試吓。Banyan Regular Sourdough佢既sourdough 烤餅係有機, 入邊除咗椰菜蕃茄外,佢仲有印尼黃豆餅同埋茄子,黃豆名蛋白含量好高,營養豐富。Cold Hiyashi Kelp Ramen with Spiced Tofu呢個係中環店有既海帶冷拉麵,海帶拉麵呢樣嘢比較少見,食落俾蒟蒻麵幼身啲,但口感就幾相似,拉麵上面會有多種嘅蔬菜,配以日式麻醬調味,但佢既麻醬會比其他出邊嘅餐廳輕盈。Mekong店裏面亦都有多款嘅冷搾果汁,Mekong 係西瓜汁、菠蘿汁同埋薄荷葉,酸酸甜甜咁幾好飲。

Banyan Regular Sourdough

Mekong
平時食Vegan野最怕太健康但係淨係識食到菜味😅 呢間餐廳既Vegan菜色都好有心思💚 用了天然但係調味都好豐富但係唔會過火🤪平時大魚大肉的多十分推薦黎試下佢既Salad Bowl😚 環境方面喺小巷中但係感覺好開揚🗺️ 係中環難得的休息空間⭐️ Snowdrop ❄️特別大推佢既Salad Bowl🥰 呢款有椰菜花配上茄子口感好豐富🍆配上Tahini Sauce有種Earthy既感覺🤍 特別加上Tempeh有種獨特既香氣同埋超級豐富既蛋白質💪🏻⭐️ Margherita 🍕 用招牌Flatbread造成既Pizza 少了一份油膩的重口味🔥 凸顯番茄醬既清新同埋Basil既香🍀 整體比較Refreshing💚⭐️ Fried Cauliflower 🥦炸過嘅椰菜花特別啱喜歡香口嘅人🤪芝士加上Paprika特別濃郁🌺 加上各種Pickle酸酸的口感中和了油炸感🥒⭐️ Double Chocolate Walnut Brownie 🍫朱古力味非常濃郁🤎 而且口感帶適當既黏糯度🤩Texture沒有一般Vegan甜品既缺點👍🏻
Snowdrop

Snowdrop
Margherita
Fried Cauliflower
2023-09-22 70 浏览
放工約左朋友去gym之前去左呢一間好有特色既素食餐廳一入到去環境都唔錯同埋好有身處外國既感覺可能比較多外國人都鍾意食素總共叫左兩個set 同埋1份曲奇1.Forest森林漢堡-Sourdough-Upgrade combo-Sweet Potato Fries with Mixed Greens蕃薯條及雜菜沙律-Lemonade自家製檸檬水我同朋友加大左個漢堡share份面漢堡扒應該係用豆泥製成味道都唔錯 醬汁咸淡亦適中兩個人食啱啱好 都夠飽肚番薯條亦都係必食!!(●´^`●)好推薦佢既自製檸檬水好特別既檸檬味酸酸地亦唔會太甜ʕง•ᴥ•ʔง2.Cedar雪松沙律碗-Regular普通沙律碗-Mixed greens雜菜沙律-Kale & romaine羽衣甘藍及羅馬生菜大大兜好足料!入面重有牛油果&南瓜🎃3.Macadamic chocolate chip cookie朱古力粒曲奇🍪應該係用左杏仁奶/燕麥奶整成既素曲奇
放工約左朋友去gym之前

我同朋友加大左個漢堡share
份面漢堡扒應該係用豆泥製成
味道都唔錯 醬汁咸淡亦適中
兩個人食啱啱好 都夠飽肚

番薯條亦都係必食!!(●´^`●)

好推薦佢既自製檸檬水

入面重有牛油果&南瓜🎃

朱古力粒曲奇🍪

應該係用左杏仁奶/燕麥奶整成既素曲奇

2023-09-18 60 浏览
Pokebowl食得多,放假黎食食vegan,淨化下心靈🧘🏾‍♂️呢間Treehouse一直喺我bookmark list,而家仲要愈開愈多分店,方便哂我再encore!! 一黎簡左佢地signature bowl “Cedar”,有牛油果、椰菜、沙律菜加chipotle醬好freshhhh!!! 再add on combo $60 lemonade+番薯條+salad! 蕃薯條好香甜唔油膩🫶🏻🫶🏻Lemonade好真材實料,係鮮榨的!$60加得過!朋友就簡左”Forest” burger,用上左酸種包,個漢堡扒用紅菜頭加蘑菇整,個texture好豐富,加埋番茄、紅椒、生菜同埋個garlic sauce好開胃~Macadamia chocolate chip cookie🍪$40好好味!完全唔似係vegan, 好香!見佢用左椰子油同豆奶~超級推介!我覺得拍得住隔離cookie dpt. 又輕營啲🥳So far super like呢間餐廳減廢concept!! 下次會試試build your owl bowl😍

好freshhhh!!!

蕃薯條好香甜唔油膩🫶🏻🫶🏻
Lemonade好真材實料,係鮮榨的!$60加得過!

💚每個禮拜都會安排一場素食餐廳來好好吸收不同的纖維,最近新興了一定以素食快餐為主題的小店,從門面看上去就非常的新穎,感覺像走進了一家健康版的漢堡店😛💕我這次試了他們家的漢堡和沙拉套餐,份量很足,點上醬汁非常豐盛滿足🤭這次帶上全素的朋友一起品嘗,她也非常喜歡這些精緻的健康快餐✨【是日點餐】🍔素漢堡Forest / 這是店員推薦的招牌菜,麵包底是軟軟的酸種麵包,搭配著用紅菜頭、蘑菇、茄子、紅洋蔥製作的素食漢堡真的很有風味😆質感棒棒的!特別喜歡他們家的蕃薯薯條,粗炸的口感超香的😛🥗沙律Cedar/ 來到當然要試試他們的沙拉組合💚我點了我最喜歡的牛油果和烤南瓜的特色組合💕配著不同特色的菜蔬菜,非常豐盛🍵飲料/ 飲料方面有我最喜歡的酵母茶💗真的超發洛神花味,真心推薦!朋友點了他們的檸檬姜茶,也是很溫暖有愛的✨▪️ TreeHouse#香港美食 #餐廳推薦 #餐廳打卡 #香港探店 #香港旅遊 #香港攻略 #香港手信 #香港素食

【是日點餐】

🍔素漢堡Forest
🥗沙律Cedar
🍵飲料

▪️ TreeHouse

2023-09-16 39 浏览
今次嘅素食餐廳真係令我印象深刻!佢嘅招牌菜榕樹烤餅實在太好味。呢款烤餅以榕樹麵包和酸種麵糰製成,表皮金黃酥脆,內部鬆軟有彈性。配上炭烤麻豆腐,口感豐富,豆腐入味而且香脆。真係一道令人垂涎的素食美食。另外有一款海帶冷拉麵,真係清新又美味。拉麵配上豆腐、青瓜、粟米、紅蘿蔔、椰菜等新鮮蔬菜,色彩繽紛,營養豐富。麵條彈牙有嚼勁,搭配芝麻醬,口感滑順,風味豐富。這碗冷拉麵非常適合夏天享用,清涼解渴,又健康美味。最後,我試了一杯黃薑鮮奶咖啡,用豆奶製作。咖啡的香濃和黃薑的微辣味道完美結合,口感順滑。這杯咖啡帶來了一種獨特的香料風味,非常特別。作為素食餐廳的招牌飲品,真是不過不失。另外我還外帶了兩樽鮮果果汁,也是非常美味很有新鮮的感覺。

今次嘅素食餐廳真係令我印象深刻!

另外我還外帶了兩樽鮮果果汁,也是非常美味很有新鮮的感覺。
食素除左係宗教同健康考慮亦都可以係一個環保既選擇欣賞餐廳既信念, 盡量歸於自然. 食物無太多嘗試模仿肉類既菜式而係以食材本身既樣貌再加調味取勝咁有態度而且仲係係中環既餐廳, 但價錢卻係非常驚喜Musella 地湧金蓮沙律bowlhalf & half 穀飯 mix 雜菜沙律穀飯4種係mix 既brown rice糙米, red rice紅米, quinoa藜麥, millet 小米spiced tofu香料豆腐, long beans 豆角, roasted mushrooms, pickled cucumbers, miso saucehalf & half令口感豐富d, 唔會因為剩係食菜而口寡寡上面既toppings都好好送飯, 尤其係香料豆腐同烤菇入味但又唔會太濃Special Bibimbap Grain bowl 韓式拌飯係黑板上面既special黎飯入面有紅蘿蔔絲, 煎太陽蛋, kimchi底既飯同樣係穀飯, 但食出黎既感覺好不一樣將太陽蛋整碎左拌飯, 隔唔中一啖裡面食到好正!酸種薄餅脆脆麥香特別濃郁, 整脆左之後同nachos一樣配埋鷹咀豆醬hummus, 墨西哥風情突然
食素除左係宗教同健康考慮亦都可以係一個環保既選擇
而係以食材本身既樣貌再加調味取勝
咁有態度而且仲係係中環既餐廳, 但價錢卻係非常驚喜

Musella 地湧金蓮沙律bowl
half & half 穀飯 mix 雜菜沙律

係黑板上面既special黎
飯入面有紅蘿蔔絲, 煎太陽蛋, kimchi
底既飯同樣係穀飯, 但食出黎既感覺好不一樣
將太陽蛋整碎左拌飯, 隔唔中一啖裡面食到好正!

酸種薄餅脆脆
麥香特別濃郁, 整脆左之後同nachos一樣
配埋鷹咀豆醬hummus, 墨西哥風情突然就出黎了
又好味又健康

飲品叫左香茅薑茶, 可以驅寒袪濕
味道唔會太辛辣
2023-09-12
今日嚟接老公放工,太耐冇嚟中環,行過見倒間餐廳出面望入去好似泰國街頭啲草店🤣原來係間素食餐廳,就係咁就俾佢吸引咗入去喇!搵位坐之後,就去自助落單。Treehouse主打包同沙律,可以自己mix and march啲餡料 (create your own) ,亦都有signature款,所有嘢食都係即刻整,確保新鮮。Banyan Sourdough with grill tempeh Banyan係其中一隻signature味,有茄子、蒜、鷹嘴豆、白菜、蕃茄同amba sauce,另外可以揀天貝/ 蛋,而我就揀咗天貝。而flatbread方面我揀咗signature za’atar,比起naked多咗好多款香料,最有驚喜係入邊嘅孜然味令成個包嘅味道昇華。餡料方便所有蔬菜都非常新鮮爽口,天貝嘅味道有啲似豆,經過香煎後非常脆口有咬感。非常健康又可口!Cold Hiyashi Kelp Ramen with spiced tofu (分店special) 海帶冷拉麵配上辣豆腐,成個碗都係滿滿嘅蔬菜同豆腐,而底部有拉麵,拉麵並唔係傳統拉麵,而係好似粉絲咁嘅蒟蒻麵,雖然咬感冇咁好,勝在健康!Tur

Turmeric Latte 薑黃鮮奶咖啡 (Oak Milk)
好新鮮嘅combination,本身唔中意薑黃,但加落oak milk latte度我又唔抗拒,好健康!

Mekong (自家品牌冷榨果汁)
有西瓜、菠蘿同薄荷嘅冷榨果汁,不含防腐劑,冇加額外嘅糖,好清新!

雖然價錢有啲貴,但健康係無價嘅!同區選擇亦都唔多,推介!
2023-09-02 582 浏览
蘇豪區石板街聽聞多左好多新餐廳,呢日就約左位素食朋友黎到The step H code 地下一號鋪嘅Tree House朝聖餐廳環境裝潢走型格木系風😎食物方面就走美式路線,主要提供沙律🥗(可自選配搭材料)、主食(包、pizza、卷物)、仲有獨家素食甜品😋主部菜式都show 哂成份,好清楚知道自己食緊咩落肚👍🏻讚落單方面只要自己走出收銀處叫,然後即時比錢就ok✅Regular Salad and Macadamic chocolate chip 沙律🥗材料base : 羽衣甘藍、羅馬生菜Mix : 南瓜🎃、紅菜頭、牛油果🥑面頭仲有沙律醬,色彩繽紛、用料新鮮,係Refresh既感覺😍呢個碎石朱古力曲奇🍪由椰子油、小麥粉、豆奶整成,朱古力味濃,入口唔太甜,純素食者都岩食FOREST BURGER 主食到啦,呢款就係樹屋其中一款signature burger , 店員好細心咁幫我地分開左兩份入面材料超豐富,包括:-燒紅菜頭-雜菌扒-茄子🍆-生菜🥬-燒紅椒-蕃茄-醬汁:紅蔥頭+蒜燒汁咬落有好多層質感,而且好juicy , 材料配埋一齊食味道惹味,特別係塊雜菌扒SIDE : Sweet Pota

餐廳環境裝潢走型格木系風😎

落單方面只要自己走出收銀處叫,然後即時比錢就ok✅

沙律🥗材料
base : 羽衣甘藍、羅馬生菜
Mix : 南瓜🎃、紅菜頭、牛油果🥑

FOREST BURGER

入面材料超豐富,包括:
-燒紅菜頭
-雜菌扒
-茄子🍆
-生菜🥬
-燒紅椒
-蕃茄
-醬汁:紅蔥頭+蒜燒汁

SIDE : Sweet Potatos Fries
係炸蕃薯條🍠,比一般薯味粗身,而且味道甘甜鬆化,配埋洋蔥醬一齊食,又幾夾

Drinks : Lemonade
自家製檸檬水🍋,除左一般檸水成份,入面仲加左香茅、蔗糖、薄荷葉,飲落多左一份香甜滋潤

都市人經常外食,偶爾食返一餐健康又好味素食餐去愛惜身體,都係一個唔錯既選擇👍🏻樹屋食物配搭創新,唔似得傳統素食咁悶,小妹又多左一個跑素選擇lu

• Forest  burger
  • Sweet  potatoes  fries
2023-08-29 82 浏览
樹屋 treehouse 地址: 中環砵甸乍街45號The Steps ‧ H Code地下1號舖電話: =====================treehouse 一聽名字就令人聯想到綠色,小時候夢想有一個秘密小基地,看外國小朋友會有間機屋,不是兒時夢想。這裡treehouse 是素食餐廳,健康低卡的素食,已成了一股風潮。樹屋坐落於中環砵甸乍街,是一家令人愉悅的餐廳。其舒適的氛圍而聞名,給人一種遠離城市喧囂的感覺。我最近到訪了這家餐廳,並有機會品嚐了他們的菜單。首先,我點了他們的招牌菜之一,Snowdrop Salad Bowl。這道沙拉由燒花椰菜、烤丹貝、炸茄子、時令蔬菜、炸洋蔥和塔希尼醬組成。沙拉的味道非常清新,每一口都充滿了新鮮的蔬菜和烤丹貝的香氣。我特別喜歡他們的塔希尼醬,它為整道菜增添了豐富的風味。嘗試了Margherita Pizza:這款薄餅以瑪格麗塔為基底,再搭配上聖馬爾扎諾番茄醬、素食乳酪、新鮮的羅勒葉、辣椒片、香草和乳酪混合。這個組合簡單而經典,每一口都散發出濃郁的乳酪和新鮮羅勒的香味。薄餅的餅底脆香可口,完美地配合了其他配料的風味。另外,還點了炸椰菜
樹屋
電話:
=====================

另外,還點了炸椰菜花。這道菜以炸椰菜花為主,外層酥脆,內部保持著椰菜花的嫩滑口感。我喜歡它的簡單風味,沒有過多的調味料,讓椰菜花的天然味道得以保留。

作為甜點,我品嚐了他們的合桃布朗尼。這款布朗尼濃郁而濕潤,充滿了雙重巧克力和合桃的香氣。每一口都帶來了滿滿的甜蜜和滿足感,完美結束了我的用餐體驗。
2023-08-28 476 浏览
前排同個奉行純素飲食(vegan)嘅同事去中環見完客,佢帶左我黎呢間位於H Code嘅「樹屋」食飯,用餐體驗非常好,喺度推薦俾大家。餐廳裝修簡潔,光線明亮,非常cozy。可能係喺中環商業區嘅關係,都好多外籍OL放工黎食,所以店員都係以講英文為主嘅。餐廳主打西式素食,但食物選擇非常多。俾大家睇下個menu~當晚我同同事分別叫左一份「森林漢堡」套餐,同埋一份「雪松沙律碗」。同事叫嘅漢堡好大份,賣相吸引。伴菜有炸蕃薯條同沙律菜,以及一杯Lemonade。同事讚個漢堡好juicy好有口感。佢請我食嘅幾條蕃薯條更加係香脆可口!我order嘅沙律碗好豐富,材料有牛油果、羽衣甘藍、羅馬生菜同埋其他雜菜,一聽就知道好健康好refreshing。佢舊牛油果真係好creamy好好味!我之後再額外加左一塊朱古力曲奇同一杯香茅薑茶,朱古力曲奇唔會太甜,而且食到一粒粒朱古力顆粒!薑茶雖然細細杯,但飲落好香好暖胃。

餐廳主打西式素食,但食物選擇非常多。俾大家睇下個menu~

薑茶雖然細細杯,但飲落好香好暖胃。

• Forest  Burger
  • 雪松沙律碗