2024-01-31 235 浏览
Treehouse 呢間餐廳越開越多分店今日嚟到銅鑼灣俾佢入邊嘅裝修吸引住成個餐廳嘅裝修好現代感呢間餐廳亦都係主張環保,包裝紙餐具等等都係可以循環回收餐牌嘅選擇亦都非常之多俾人素食嘅感覺都唔會好單一最後我哋叫叫下都叫咗唔少嘅食物Pho soup solo呢個湯完美還原咗越南湯河嘅味道加上配上水晶粉對身體嘅負擔,亦都大大減低之後叫左個Flatbread (Oak)入邊嘅配料非常之足食材亦都非常之新鮮最後用Double chocolate Walnut brownie同Cookie Dough 呢兩個甜品完結呢一餐冇用牛油整嘅甜品,冇諗過都可以咁好食口感會比平時食開嘅口感相對比較實朱古力嘅甜味非常之香口配搭Mekong的cold press juice,又相當解膩

Treehouse 呢間餐廳越開越多分店
今日嚟到銅鑼灣俾佢入邊嘅裝修吸引住
成個餐廳嘅裝修好現代感
呢間餐廳亦都係主張環保,包裝紙餐具等等都係可以循環回收

餐牌嘅選擇亦都非常之多
俾人素食嘅感覺都唔會好單一
最後我哋叫叫下都叫咗唔少嘅食物

Pho soup solo

呢個湯完美還原咗越南湯河嘅味道
加上配上水晶粉
對身體嘅負擔,亦都大大減低

之後叫左個Flatbread (Oak)
入邊嘅配料非常之足
食材亦都非常之新鮮

冇用牛油整嘅甜品,冇諗過都可以咁好食
口感會比平時食開嘅口感相對比較實
朱古力嘅甜味非常之香口
2024-01-21
  • Oka
  • Double  chocolate  walnut  brownie
2024-01-14 191 浏览
Treehouse一直都係我心入面素食餐廳嘅頭幾位,除左用料新鮮,味道都好唔錯!真係唔好話素食就無咁好食,而且食完比起食肉既感覺係輕鬆、健康好多!Tundra burger HKD 118 (plus HKD 60 upgrade to combo) - 包超級鬆軟,入面材料新鮮即整,配上vegan cheese、roasted pumpkin & grain patty等等,有唔同嘅口感,味道有層次,比一般burger食落refreshing! 跟餐配埋個pumpkin and ginger soup,好岩冬天飲,微微嘅姜味剛剛好,仲配埋iced coffee,都幾香!Cedar Salad bowl HKD 88 - 有新鮮牛油果、南瓜粒同大量蔬菜,配上chipotle醬(係辣辣地嘅),個辣幾刺激到個味蕾,食唔到辣嘅人要注意啦!Macadamia chocolate chip cookie HKD 45 - 鬆化而且朱古力味夠濃。

2024-01-13 121 浏览
Been a frequent customer of Treehouse at the Central branch and was so excited to find out that they also have it in CWB! Food is as good. I’m a sucker for their mixed grains. Mixed grains here is soft and chewy. Nice and clean environment. Very delicious. A nice way to spend a solitude Saturday night here.

Salad  bowl
2024-01-13
Salad  bowl
這間人氣素食餐廳的銅鑼灣分店鄰近時代廣場,主打可持續健康素食,不含防腐劑或人工甜味劑,有豐富沙拉碗、酸種酵母扁麵包、Brownie等等。店內環境寬敞舒適,設有自助機下單或可到櫃檯。所有餐具均循環再做,自助分類垃圾回收,相當具環保概念。Oak - $78薄餅採用有機全麥酸種麵包製成,特別煙韌彈牙,包裹著滑膩的牛油果、黃瓜及羽衣甘藍等,綿密烤蒜鷹嘴豆泥的更有濃濃蒜香。Spruce - $68濃郁鮮甜的湯頭有八角丁香、牛油果、豆芽、時令蔬菜、紅洋蔥、芫荽、泰國羅勒、青檸和辣椒,充滿越式風味,晶瑩剔透的海藻水晶粉好掛汁。Double Chocolate Walnut Brownie - $50濕潤的布朗尼有著濃厚的黑巧克力香,有少少香脆的核桃,帶淡淡的椰香。Cookie Dough - $40餅乾麵團外脆內軟,有香脆的杏仁和腰果粒,又有微甜的楓糖燕麥。Ginerger Lemongrass - $45清新微辣的香茅薑茶溫暖脾胃。Yangtze - $50由青蘋果、羽衣甘藍、芹菜、小黃瓜、檸檬及薑製成,入口幼滑細膩,有著清新的蔬果香。

Oak

Oak - $78

Spruce - $68

Cookie Dough

Cookie Dough - $40
Ginerger Lemongrass

Ginerger Lemongrass - $45
清新微辣的香茅薑茶溫暖脾胃。
Yangtze

Yangtze - $50
2024-01-12
午餐
近排食得太多野,個肚皮有點負荷唔到,今日同朋友仔講開,佢提議不如去食啲健康有益嘅做晚餐啦,帶咗我去銅鑼灣主打健康素食嘅「TREEHOUSE」,入到去有自助點餐機,快捷就方便👍🏻估唔到素食嘅味道可以咁好食又飽肚,真係要多啲黎食清下腸胃😆Spruce Combo呢碗素湯粉充滿越式風味,湯底味道帶甜而回甘,食材有牛油果、羽衣甘藍、白菜仔、洋蔥、芽菜、青檸同香茅葉,將熱辣辣嘅湯倒入粉條中,令芽菜變得軟身,牛油果軟淋淋散發出獨有嘅香味,素食煮黎嘅越式湯粉原來不比肉類遜色👍🏻+$20 Lemonade & Sweet BiteLemonade飲落味道清爽,帶有茶香味Cookie Dough鍾意食甜食嘅朋友仔都唔使怕,呢款甜品夠晒健康,以杏仁、腰果、楓糖同燕麥製成,口感非常豐富,粒粒果仁有咬口,味道亦不會太甜Salad Bowl - Elm滿滿一大碗嘅沙律,味道清新,我地揀咗Elm,有西蘭花、烤甜薯、煎豆腐、沙律菜、羽衣甘藍、天貝(黃豆類製品,亦係印尼嘅一種傳統食品)mix埋藜麥,去代替澱粉質,健康又飽肚,加入腰果醬汁,味道夾之餘亦唔會覺得咁dry🥗Sourdough flatbread chips

Spruce Combo

+$20 Lemonade & Sweet Bite
Lemonade飲落味道清爽,帶有茶香味

Cookie Dough

Salad Bowl - Elm

Sourdough flatbread chips Hummus
三角形嘅flatbread chips用酸種大餅製成,酥脆香口,比起Nachos更健康得多,配上鷹嘴豆泥醬美味之餘又營養豐富,一塊接一塊食唔停口

📍TREEHOUSE (銅鑼灣)
銅鑼灣霎東街7號地舖

人均消費:$100-150
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
去完個長旅行都係食返啲清淡啲嘅嘢整理腸胃好啲✈️ 自己好鍾意呢間素食因為好味得黎營養價值又好高💪🏻 另外一個賣點係呢間餐廳都好環保好Sustainable♻️非常推薦關注健康嘅朋友嚟試吓💚⭐️ Elm 🌳好鍾意呢個Salad Bowl🥗因為Vegan得黎又充滿好多Protein🍳 有烤豆腐同埋Tempeh口感好豐富🔥配上腰果醬整體口味豐富唔會淨係得豆味🌰⭐️ Spruce 🍲感覺係好清新嘅海帶湯麵🌿 湯底用咗丁香同八角香濃但係唔會感覺好味精好鹹😚 各種Spices好有東南亞風味但係唔會太重口味🏝️ 今次仲配上套餐 有一杯Ginger Lemongrass Tea 🍵入口暖胃又清新 配上甜點Peanut Butter Bomb 🥜 天然嘅甜度來自Maple Syrup同蜜棗🍯 感覺唔會太大負擔⭐️ Sourdough Flatbread Chips 🍟比起薯條係非常健康嘅選擇👍🏻 唔會有油炸感 配上Hummus醬點綴好有Exotic既感覺
Elm

Ginger Lemongrass Tea
Peanut Butter Bomb
Sourdough Flatbread Chips
2023-12-22 71 浏览
今日約左好朋友食晏,他是健康素食者,所以我們的聚餐必須茹素,他帶我到利舞台旁邊的一條小街,要我見識一下健康又好味的西式素食。TREEHOUSE 🌳 ,非常綠色清新自然的感覺,餐廳裝飾簡潔,全是高台高凳,坐得高望得遠,可以邊食邊看街景,街外是人來人往,一片繁華景象。餐牌是英文的,但自助點餐機有中英對照,友善周到。朋友熟行程,負責點餐,我孤陋寡聞,原來素食都有漢堡包🍔,當然用的是素肉=豆製品。1)雲杉SOLO漂亮的名字,內容有一碗素湯,伴以白菜仔,🥬芽菜,牛油果,🥑香菜,洋蔥,🧅粉絲,還有紅辣辣🌶,青檸和九層塔,清香淡雅,又漂亮又好吃。2)橡木烤餅最喜歡這個烤餅,香香的麵餅包住青瓜,羽衣甘藍,烤蒜香鷹嘴豆蓉,牛油果,配蒜蓉醬。味道配搭非常融和,這個烤餅令我愛上素食。3)石板朱古力黑朱古力加果仁,不太甜,符合追求健康的要求,突出了朱古力和果仁的香味,越食越好食。😋😋食物之外還有兩種飲品,檸檬🍋薑茶🫚,西瓜🍉菠蘿薄🍍荷汁🍀,很有特色的飲品組合,令人食慾大增,放心食用,而且不比食肉差,食完活力大增,繼續行街買野,振興經濟。😂😂

餐牌是英文的,但自助點餐機有中英對照,友善周到。

1)雲杉SOLO

2)橡木烤餅

3)石板朱古力

最近on diet 就同朋友搵左呢間主打健康素食嘅餐廳-Treehouse🌳入到去自助點餐都幾方便👍🏻🌟必叫🌟 Forest Burger $118自家製酸種麵包配上甜菜根烤蘑菇餅,口感完全好似食緊肉咁😍再配上茄子魚子醬、烤甜椒、生菜、番茄、紅洋蔥,好香香料味,同埋口感好豐富🤤冇諗過素食都可以咁好食😋Macadamia Chocolate Chip Cookie $45食落一啲都唔膩🤩仲有椰香味🤤睇返先知原來用料好簡單- 主要用原蔗糖、椰子油、小麥粉、果仁&朱古力碎、豆奶製作,低卡之餘又健康,食多幾舊都冇問題🤭Salad Bowl - Cedar $88沙律可以自選唔同配料,今次就直接揀咗Cedar, 有牛油果,卷心菜、烤南瓜、腌紅洋蔥😉牛油果熟度啱啱好,配上惹味辣椒醬開胃之餘比起蛋黃醬更健康🥗🤤Organic coffee - Filter $30叫左杯咖啡,質素正常,咖啡一啲都唔苦澀,飲落幾清爽,重點係可以free refill😍!! 性價比好高👍🏻整體餐廳嘢食好有驚喜,冇諗過素食都可以咁好食🤤食完飽肚又完全冇負擔❣️一定會再encore🥰餐廳喺回收方面都好環保,食完可以根據只是將垃

🌟必叫🌟 Forest Burger $118

Salad Bowl - Cedar $88

Organic coffee - Filter $30

整體餐廳嘢食好有驚喜,冇諗過素食都可以咁好食🤤食完飽肚又完全冇負擔❣️一定會再encore🥰餐廳喺回收方面都好環保,食完可以根據只是將垃圾放回相應回收箱🌳 值得一讚!
2023-12-09
2023-11-26 248 浏览
做Office成日都坐喺度,所以間唔中都會食沙律健康啲。公司樓下就有一間樹屋嘅分店,中午時間經常都大排長龍。最欣賞嘅係佢哋成個菜單都係支持緊可持續發展,每道菜都會寫明排放左大約幾多二氧化碳,感覺為地球出一分力,食嘅滿足感都大啲。今次就帶鍾意食肉嘅男朋友仔嘗試一下素食,希望佢都可以入坑。😆素食初鳥嘅佢就嗌咗個漢堡,另外升級做套餐,配上番薯條同埋一杯姜檸檬茶。而我就嗌咗一個經典沙律cedar清清腸胃,但作為一個鍾意甜品嘅女人,當然唔少得加多一塊朱古力堅果曲奇做飯後甜品。😆佢嗌嘅森林漢堡超級一大個,層層分明,望到就好似電視廣告拍出嚟嘅一樣🍔 酸種麵包好好味,食落啖啖冇負擔。漢堡肉用上咗大啡菇同埋紅菜頭製作而成,食落好香好Juicy,連佢呢個食肉獸都大讚拍得住真肉,而我就覺得比真肉更加好食!包嘅餡料仲配上咗茄子魚子醬同埋各款新鮮嘅生菜蕃茄洋蔥等等,食落好fresh超好味!番薯條超粗,配上佢哋嘅招牌香蒜醬汁,番薯香味好出,但更加多咗層炸過嘅香脆,係我目前為止食過最好食嘅番薯條。我嘅沙律就有牛油果,南瓜,同埋各款雜菜。好鍾意佢哋嘅沙律菜夠新鮮,而且款式好多,鍾意嘅話都可以自己配搭。好欣賞店舖會將醬

我嘅沙律就有牛油果,南瓜,同埋各款雜菜。好鍾意佢哋嘅沙律菜夠新鮮,而且款式好多,鍾意嘅話都可以自己配搭。好欣賞店舖會將醬汁分開上,咁就可以鍾意落幾多就幾多,啖啖都係健康嘅感覺。

一個完美嘅一餐當然唔少得甜品,塊朱古力曲奇繼續延續左呢份健康嘅一餐,用上咗原糖,小麥粉,豆奶等等健康嘅食材去代替原本唔健康嘅材料。唔好以為健康版嘅都唔好食,呢塊曲奇啖啖都充滿朱古力粒,而且店員有輕輕烤過令到佢外脆內軟,朱古力粒微微流漿,配上堅果嘅香,可以講係比普通出邊嘅曲奇更加好味!

總括而言,呢度環境又開陽,嘢食又新鮮,我終於明白點解佢成日都大排長龍,我諗我好快都會變成排隊嘅一員😂
  • Forest  burger
  • 蕃薯條
  • 朱古力曲奇
2023-11-26 63 浏览
星期六同朋友去銅鑼灣行街,行到有啲攰就搵吓附近有咩食,朋友就黎結婚要減肥,見到有間餐廳嘅食物主打健康,就去咗食。Tundra burger酸種麵包食落好軟身,由於係素食餐廳,中間嘅漢堡扒用咗烤南瓜同穀物餡餅,食落都好香,再配埋純素芝士、醃胡椒、新鮮嘅紅洋蔥、生菜、番茄同香草醬食好惹味,唔會好似平時咁肥膩,口感又有層次。是日例湯我係收銀處見到有湯飲,就決定叫埋,是日例湯係紅蘿蔔生薑湯。湯水熱辣辣,飲落好重紅蘿蔔味,而且夠濃郁,生薑味都夠,冬天飲好暖胃。Cedar salad bowl餐廳嘅沙律係可以自己揀配料,我朋友見到佢地嘅主打推介,就決定點黎試吓。沙律材料包括牛油果、椰菜、烤南瓜、醃紅洋蔥…..全部食材都非常新鮮,又健康,而且切嘅大細適中,配埋微辣嘅辣椒醬食,我嘅朋友減緊肥都食得好開心。飲品我哋係叫套餐,所以可以揀飲品,兩個都飲冰茶,材料有洋甘菊、薄荷、薑檸檬草,淡淡香草味,而且冇落糖,絕對係低卡之選。甜品套餐會有甜品送,食落幾特別,用咗各種穀物,唔會好甜,又係另一健康食品。總括而言,餐廳探用環保可持續概念,有電子落單系統,有進行廢物分類,餐具亦採用可以回收嘅木造,我哋每點一個套餐,

Tundra burger

是日例湯

Cedar salad bowl

飲品

甜品

總括而言,餐廳探用環保可持續概念,有電子落單系統,有進行廢物分類,餐具亦採用可以回收嘅木造,我哋每點一個套餐,佢會為我地種植一棵樹,絕對係一邊食,一邊為地球出一分力,難怪舖名會叫Treehouse。
Located in the heart of the city, our journey begins at a charming vegetarian restaurant that offers a delightful array of plant-based dishes. With a commitment to providing healthy and flavorful options, this establishment is a haven for both vegetarians and food enthusiasts alike. Join us as we explore their unique culinary creations, including their signature Vegetarian Sourdough Bun, Sweet Potato Fries, and a vibrant Salad Bowl.1. Vegetarian Sourdough Bun:The star of the show is undoubtedly

1. Vegetarian Sourdough Bun:

The star of the show is undoubtedly the Vegetarian Sourdough Bun. Upon the first bite, you are greeted with a medley of flavors that dance on your taste buds. The beet and roasted mushroom patty provides a rich, earthy taste that is perfectly complemented by the velvety eggplant caviar. Topped with roasted bell peppers, crisp lettuce, juicy tomato, and zesty red onion, the bun offers a satisfying texture and a burst of freshness. The garlic sauce adds a creamy and garlicky kick, tying all the elements together. This burger is a true testament to the fact that vegetarian options can be just as indulgent and flavorful as their meat-based counterparts.

2. Sweet Potato Fries:
To accompany your main course, the Sweet Potato Fries are a must-try. These golden delights are perfectly crispy on the outside and tender on the inside. The natural sweetness of the sweet potatoes shines through, creating a delightful contrast with the slight saltiness of the seasoning. Whether enjoyed as a side dish or as a standalone snack, these fries are a delectable treat that will have you reaching for more.

3. Salad Bowl with Red Rice, Quinoa, Millet, and Pumpkin:

For those seeking a lighter option, the Salad Bowl with Red Rice, Quinoa, Millet, and Pumpkin is a wholesome choice. Packed with nutritious ingredients, this salad bowl offers a harmonious blend of flavors and textures. The combination of nutty red rice, protein-rich quinoa, and fluffy millet creates a satisfying base. The roasted pumpkin adds a touch of sweetness, while the fresh greens provide a crisp and refreshing element. Tossed with a light dressing, this salad bowl is not only nourishing but also bursting with vibrant colors that make it a feast for the eyes.

In conclusion, this vegetarian restaurant has succeeded in crafting a menu that showcases the versatility and creativity of plant-based cuisine.
From the mouthwatering Vegetarian Sourdough Bun to the addictive Sweet Potato Fries and the wholesome Salad Bowl, each dish is a testament to the culinary expertise and passion of the chefs. Whether you are a dedicated vegetarian or simply looking to explore new flavors, this restaurant promises a memorable dining experience that will leave you craving for more.
2023-11-11 57 浏览
🎈Treehouse餐牌以漢堡🍔捲餅🌯salad bowl🥗等西式素食為主,仲有pizza添🍕餐牌詳細介紹每款食物嘅成份,大部份都保持食物原形,唔會有太多加工食品,值得一讚🎈Tundra素扒厚厚一塊,由南瓜、穀物混合而成,加上素芝士🧀️醃辣椒等,口感相當豐富🎈Cedar Salad沙律材料有牛油果🥑南瓜、羽衣甘藍及羅馬生菜,新鮮又健康沙律醬另外放,可以根據個人口味添加,帶點香料味,味道微辣,惹味開胃🎈Macadamia Chocolate Chip Cookie 坊間少見嘅vegan cookie🍪 以椰子油、小麥粉、豆奶等製成,texture厚實朱古力味幾突出,中間有流心朱古力粒加上碎果仁,口感十足😚🎈Americano
🎈Treehouse

🎈Tundra

🎈Cedar Salad
沙律材料有牛油果🥑南瓜、羽衣甘藍及羅馬生菜,新鮮又健康

🎈Americano
TREEHOUSE樹屋🌴位於銅鑼灣霎東街7號地舖,這間餐廳位置方便,喺銅鑼灣地鐵站行幾分鐘就到。這間餐廳是一間多國菜素食咖啡店🌱,他們的食物很健康,啱晒喜歡食素食嘅人去食💕。****************食物****************🩷SPRUCE ($68)🩷這個餐是素菜和丁香湯一齊吃,整個餐也很健康,餐裏面有好多材料,包括有酪梨、茴香、粉絲、豆芽、當季蔬菜、紅洋蔥、香菜、泰國羅勒、酸橙和辣椒,這個素菜餐裏面蔬菜種類很多,食多啲蔬菜對我們又有益又健康。推介指數:8/10🩷Cold-Pressed Juices- Mekong($50)🩷這個冷壓果汁好好飲,這個果汁裏面有三個材料,包括有西瓜、鳳梨及薄荷,飲落去好Fresh,又唔會太甜。推介指數:8.5/10🩷Flatbread- Oak ($78)🩷這個Flatbread整得不錯,他們加了很多羊肉汁落這個Flatbread裏面,所以食落去羊肉味好濃郁,它們配上不同的蔬菜材料,包括有酪梨、羽衣甘藍、羅馬生菜、黃瓜、烤大蒜及鷹嘴豆泥,這個配合夾埋很不錯,又fresh又健康,食完之後完全不會覺得油膩或者滯。推介指數:8.5/10🩷D

🩷SPRUCE ($68)🩷

推介指數:8/10

推介指數:8.5/10

🩷Flatbread- Oak ($78)🩷

推介指數:8.5/10

🩷Double Chocolate Walnut Brownie ($50)🩷

這個雙料巧克力核桃蛋糕質素很好,材料有黑巧克力、核桃、生蔗糖、椰子油、亞麻仁粉、木薯粉、小麥粉、海鹽等。整件蛋糕的朱古力味好濃郁,裏面有好多黑朱古力粒及核桃,食落去好滋味,啱晒鍾意食朱古力嘅人食,鍾意食朱古力嘅我們一邊吃,一邊對這個蛋糕讚不停口💕。

推介指數:9/10

🩷Tea-lced ($45)🩷

這個冰茶沒有添加糖,裏面嘅材料有洋甘菊、薄荷及薑檸檬草,飲完又提神,又有助清熱解及去滯🧊🍹。

推介指數:9/10

2023-11-02 317 浏览
我不時會食素,但都怕一啲好淡、好油又好悶嘅素食,好彩依家愈嚟愈多人注重健康素食,多咗好多唔同類型又好食嘅素式食品,例如呢間銅鑼灣呢間TREEHOUSE,就係Timesquare旁,地點極方便。食物採購自永續和道德、不含任何防腐劑或人工甜味劑、食品全天然未經加工,又多選擇! 有水飲架~自助下單好方便。【SPECIALS】《 spruce 💲68 Solo 》+$20 Lemonade, tea or Coffee + Sweet bite of the moment呢個越式風味,有芽菜、洋蔥、雨衣金藍、牛油果、青檸及粉絲舖底,清香夠熱嘅湯底另上。襯湯夠熱最好即刻將湯倒落麵,令芽菜同粉絲有足夠嘅時間煮熟。原來越式湯麵唔使用肉類煮湯同做配料麵可以幾好味!呢個solo會配埋一粒Sweet bite ,係用燕麥加上果乾製成,入口有咬口又有果甜唔膩~加錢要咗Lemonade~湯粉絲份量夠女生享用,如果係男生,可以試吓佢地嘅burger或者kebab。《 Oak Regular 💲78 》呢個kebab卷住主要都係菜、牛油果,加油醬汁幾惹味又飽肚~最後嗌個甜品share食《 Double Choco

有水飲架~

自助下單好方便。

【SPECIALS】

加錢要咗Lemonade~

《 Oak Regular 💲78 》

最後嗌個甜品share食
《 Double Chocolate Walnut Brownie 💲50 》唔會太甜,如果平時一件Brownie配咖啡 chill下都唔錯!呢度都有咖啡架!
2023-10-29
2023-10-31 47 浏览
自助落單好方便叫了一個自選配料沙律同pho🥗salad:half & half (穀物飯好飽肚+沙律菜大塊又新鮮)天貝好吃,烤茄子醬特別,pesto醬好香!🥣pho:菇湯底好濃+$20配埋大大杯🍋lemonade同甜品波波天然療癒的素食💚絕對會encore無數次
自助落單好方便
叫了一個自選配料沙律同pho

🥗salad:
half & half (穀物飯好飽肚+沙律菜大塊又新鮮)
天貝好吃,烤茄子醬特別,pesto醬好香!

🥣pho:
菇湯底好濃