2019-09-15 302 浏览
橋底辣蟹呢個名相信好多人都聽過,今次一嘗真系聞名不如見面辣酒煮花螺(例)     $128          72分呢味系一度例牌菜,都見到附近有吾少枱都有order,個花螺煮到好入味同惹味,可以見到個花螺都變哂色,另外個汁系甜甜辣辣。椒鹽滑豆腐      $68          70分豆腐炸得好均勻,每舊都炸到香口同脆,碟面有炸蒜,配埋黎食會食到好香口既炸蒜味可以連醬都吾洗點。紅燒竹笙翅(一位)     $168         72分竹笙翅食落吾稀亦吾澀,竹笙切成一條條好爽口,份量足夠但價錢上都要$168一位用。紅燒脆乳鴿(一隻)   $60          73分乳鴿燒到個表皮好香脆,另外其實乳鴿本身都好夠味,可以吾洗點配上既醋同鹽。韭菜花炒鴨舌      $85         72分甚少食到炒鴨舌既菜式估吾到會系到見到韭菜花個味炒到好均勻而且好有鍋氣,鴨舌份量好足夠而且爽口。豉汁炒聖子(一隻)     $48           73分聖子大大隻,新鮮爽口食吾出有沙,應該洗得乾淨,個豉汁吾咸吾淡調到適中,個人中意加埋面上既蔥花一拼食蒜茸粉絲蒸扇貝(一隻) $48
橋底辣蟹呢個名相信好多人都聽過,今次一嘗真系聞名不如見面

辣酒煮花螺(例)

椒鹽滑豆腐      $68          70分
椒鹽滑豆腐

紅燒竹笙翅(一位)

紅燒脆乳鴿(一隻)   $60          73分
紅燒脆乳鴿(一隻)

韭菜花炒鴨舌      $85         72分
甚少食到炒鴨舌既菜式估吾到會系到見到
韭菜花個味炒到好均勻而且好有鍋氣,鴨舌份量好足夠而且爽口。
韭菜花炒鴨舌

豉汁炒聖子(一隻)

蒜茸粉絲蒸扇貝(一隻) $48       73分
扇貝方面揀左蒜茸粉絲蒸,特別之處系餐廳除左有基本既蔥同蒜外,仲落左金菇,食落系口感上加多一層感覺
蒜茸粉絲蒸扇貝(一隻)
2019-09-14
2019-09-14 75 浏览
左緊行過見肚餓,食咗幾款海鮮,以我個人來講覺得呢兩味最好。先來的鱔,夠脆,肉肥美,所以口感幾好,另外豆豉夠香,豉汁蒸夠味,整體很好。另一款是魚湯勝瓜浸花甲,蜆的甜配勝瓜吊出味道,魚有煎過方做湯,無腥味,湯味道好,但有油。仲食了橋底小炒王 ,魷魚九菜腰果是很好的配合,炒都算有鑊氣,鹹了少少,魷魚非常多,配飯配酒都適合。上菜速度正常,服務環境中規中矩,一般粵菜酒家的質素,價錢尚算合理,店內魚缸有游水海鮮。
左緊行過見肚餓,食咗幾款海鮮,以我個人來講覺得呢兩味最好。

2019-09-13 73 浏览
星期日放假難得好天冇落雨,同屋企人去左銅鑼灣行街及提早食中秋節飯。今晚選擇左依間「橋底辣蟹」食小菜,大家都食到讚不絕口,正! -🌟野生姬松茸沙魚骨炖螺頭湯 先來清潤滋補燉湯,材料相當足料及豐富,加入營養價值極高的沙魚骨去熬製,湯底超濃郁無味精,味道甘甜!-🌟霸王雞 過時過節點少得食雞,雞肉厚肉嫩口又惹味,連同面上的葱絲一起吃,份外香口,確實有水準。-🌟魚湯勝瓜肉碎浸魚肚 用了鮮魚湯泡製,湯底份外鮮甜。勝瓜嫩口爽甜,呈網狀的魚肚如海綿般吸收了湯汁,一口咬下有juicy 感覺。底部還有蝦米粉絲,材料豐富。-🌟薑蔥生蠔煲 鐘意食蠔既我地,無論係蠔餅、生蠔、焗蠔、燜蠔豉,都來者不拒。經過薑、葱爆香之後,份外惹味。而且蠔的size 每隻都是有份量的珍寶級!蠔味軟濃,吃得過癮。-🌟避風塘鱔球 炸鱔球色澤金黃,粉漿夠薄夠脆。即點即整熱辣辣,鱔球肥美彈牙,無幼骨啖啖肉。炸蒜酥脆可口,伴飯一流。-飯後還有水果奉送!

🌟野生姬松茸沙魚骨炖螺頭湯

🌟霸王雞

🌟魚湯勝瓜肉碎浸魚肚

🌟薑蔥生蠔煲

🌟避風塘鱔球

飯後還有水果奉送!
2019-09-12 63 浏览
估唔到做左三十年人終於食到正宗既避風塘炒蟹!放左工過海同朋友黎搵地方食飯見到門口咁多明星既相 ,就入左去食原本以為死啦一定好貴原來除左辣蟹貴小小之外,小炒都係正常價錢$88-128 都有~ 咁一大班人一齊SHARE都唔係話貴,同出去打個邊爐差不多價。餐牌上面有好多套牌,4人、 8人、12人餐。全部都包一隻蟹。 不過我都係想散叫,可以簡自己中意既野食嘛招牌辣蟹:好香,好新鮮,唔會梅,D肉仲係一絲絲咁個殼扑好左比我,幾貼心,亦都入味D,入面既肉都有GARLIC香!辣得好過癮,可以簡辣度,中意食辣既人一定要叫辣D~燒鵝:幾高水準,皮好香肉好嫩,有肉汁,唔好乾柴咁!辣酒煮螺:推介好入味好惹味,辣辣甜甜既汁。豉汁炒花甲:乾淨冇沙,粒粒都有肉唔會甩哂出來~好新鮮好有鑊氣咕嚕肉:炸得好香口,炸粉不會太多,個汁酸甜適中。西蘭花斑球:菜炒得唔會太老,斑球好嫩,調味岩岩好唔會太咸,好夾!總結黎講都好抵食!唔會你傳聞中貴到天價咁~其實都好平民化,只係大家傳黎傳去以為好貴。
估唔到做左三十年人終於食到正宗既避風塘炒蟹!
原本以為死啦一定好貴
原來除左辣蟹貴小小之外,小炒都係正常價錢
$88-128 都有~
招牌辣蟹:好香,好新鮮,唔會梅,D肉仲係一絲絲咁
個殼扑好左比我,幾貼心,亦都入味D,
入面既肉都有GARLIC香!辣得好過癮,
可以簡辣度,中意食辣既人一定要叫辣D~
燒鵝:幾高水準,皮好香肉好嫩,有肉汁,唔好乾柴咁!

辣酒煮螺:推介好入味好惹味,辣辣甜甜既汁。
咕嚕肉:炸得好香口,炸粉不會太多,個汁酸甜適中。
總結黎講都好抵食!唔會你傳聞中貴到天價咁~
其實都好平民化,只係大家傳黎傳去以為好貴。
2019-09-12
  • 橋底辣蟹
2019-09-12 283 浏览
今天帶媽媽爸爸黎好出名既辣蟹餐廳食中秋飯,好耐以前已經聽過呢個名,一直都以為好貴同埋係遊客先食,睇下餐牌發現原來都affordable,小菜都係普通酒樓價錢,仲平過去酒樓食一圍。我地去左轉角位果間, 原來佢有幾間分店係附近。勁多韓國遊客慕名而來!黎到當然要叫辣蟹啦, 我地一家四口,叫左:辣蟹+ 例牌燒鵝 ($638)豉椒炒花甲辣酒煮花螺西蘭花炒斑球乳鴿咕嚕肉芥蘭炒螺肉上菜速度好快。辣蟹果然名不虛傳,大大隻好多肉,熱辣辣,鋪上大量炸蒜炸紅蔥頭,係成個蟹既精華同重點所在,隻蟹又夠新鮮有小小辣油,勁香口呀,用左好多炸蒜頭撈飯一流每枱都叫一隻!辣酒煮花螺必叫個辣汁調到好好味,甜甜地辣辣地,個螺好入味,變左橙紅色。花螺好新鮮!入面冇平時食螺最驚既內藏,亦都冇臭味。餸酒好岩食!燒鵝燒得夠味道,好香, 舊舊都好多肉 唔會得餸頭餸骨咁,皮脆肉嫩。乳鴿都好脆皮有油香~ 又係必叫既其他小菜都係幾高水準,咕嚕肉撈飯又係正, 港式風味小菜好有鑊氣,仲要個餐牌係勁多款式,下次再多d人可以叫下沙拉骨、金沙骨、牛仔骨果d~有沙薑雞,炸子雞,都好想叫!叫埋枝啤酒 🍻 成餐飯好有feel,屋企人都好滿足,冇介紹錯~店員
今天帶媽媽爸爸黎好出名既辣蟹餐廳食中秋飯,
好耐以前已經聽過呢個名,
一直都以為好貴同埋係遊客先食,
睇下餐牌發現原來都affordable,
小菜都係普通酒樓價錢,
仲平過去酒樓食一圍。
我地去左轉角位果間, 原來佢有幾間分店係附近。
勁多韓國遊客慕名而來!

黎到當然要叫辣蟹啦,
我地一家四口,叫左:
辣蟹+ 例牌燒鵝 ($638)
豉椒炒花甲
辣酒煮花螺
西蘭花炒斑球
乳鴿
咕嚕肉
芥蘭炒螺肉

上菜速度好快。

辣蟹果然名不虛傳,大大隻好多肉,
熱辣辣,鋪上大量炸蒜炸紅蔥頭,
係成個蟹既精華同重點所在,隻蟹又夠新鮮
有小小辣油,勁香口呀,
用左好多炸蒜頭撈飯一流
每枱都叫一隻!
橋底辣蟹

辣酒煮花螺必叫
個辣汁調到好好味,甜甜地辣辣地,
個螺好入味,變左橙紅色。花螺好新鮮!
入面冇平時食螺最驚既內藏,亦都冇臭味。
餸酒好岩食!

燒鵝
燒得夠味道,好香, 舊舊都好多肉
唔會得餸頭餸骨咁,
皮脆肉嫩。
燒鵝例牌

乳鴿都好脆皮
有油香~ 又係必叫既

其他小菜都係幾高水準,
咕嚕肉撈飯又係正, 港式風味
小菜好有鑊氣,
仲要個餐牌係勁多款式,
下次再多d人可以叫下沙拉骨、金沙骨、牛仔骨果d~
有沙薑雞,炸子雞,都好想叫!

叫埋枝啤酒 🍻 成餐飯好有feel,
屋企人都好滿足,冇介紹錯~
店員好勤力幫我地換碟:)
每人食左300幾蚊埋單 ,
可以食到咁多海鮮🦞 都幾值得! 平過去鯉魚門/ 西貢食先。
橋底辣蟹
燒鵝例牌
2019-09-12 28 浏览
好友從外國回來,指明要去食尼間橋底辣蟹,因為當年離港前經常去食、所以要去懷緬一番,門口貼滿明人明星的光顱照片,內裏裝修很有中國風來這裡當然要食招牌菜避風塘炒蟹,點了一只一斤蟹,蒜子雖然有點油膩,但炒得出色,夾著蟹肉一起吃,香口惹味,蟹炒得乾身,蟹鉗拆開後大大嚿啖啖肉,一斤蟹份量都不少另外點了粉絲蟶子,蟶子新鮮彈牙,配料不單只有粉絲,再加上一點的金菇,兩者吸入聖子的鮮美,更加好味魚湯浸蜆,先喝一口熱呼呼的魚湯,沒有一點腥味只有濃郁的鮮魚味,湯內的粉絲吸了魚湯的精華,份外好吃,蜆肉鮮甜美味,跟魚湯一起吃更鮮甜

2019-09-11 57 浏览
今晚與屋企人去咗間老牌飯店,平日經過多次都未試過,入去是古色古香的佈局,天花的大紅燈籠,現在已經少見。入得來相信必點招牌橋底辣蟹,我們選了微辣,應該係大部份人都會啱啱好,有少少辣香唔蓋過蟹鮮,炸蒜很香,如果拿來送飯都好食。蒜蓉粉絲蒸扇貝今晚$48隻,新鮮就得,夠大隻呀! 夾埋蒜蓉粉絲真香。我爹哋最鍾意豉汁蒸鱔,最重要係啲鱔夠肥,豉汁又唔會搞到好鹹。本來之前仲有少少擔心魚湯勝瓜浸花甲會太清,結果味道係豐富嘅,花甲都唔少,又幾肥。果皮泥鯭仔,一份有九條,其實啲肉很滑又唔貴,好值得食,豉油汁送飯好味。

2019-09-09
2019-09-05 131 浏览
今天又來吃橋底辣蟹啦!人生真是很幸福🥰我室友的哥哥,最愛這間餐廳,每年都會特意坐飛機✈️過來吃😂作為一名吃貨,對於食物的愛❤️是不能辜負的!我們這次點了很多菜,招牌辣蟹絕對不能少!皮皮蝦🦐超級大!聽店員說,旺季的時候,有錢都吃不到!肉特別鮮嫩特別甜。外面裹著蒜粒,椒鹽,海鮮🦞中的經典!鹹蛋黃南瓜🎃也是最愛以及罪惡之選,因為鹹蛋黃已經很油膩了,加上油炸,一口下去,罪惡感跟幸福感同時升起。裡面的南瓜加重了口感,甜甜的入到心裡面去!BB骨也超級入味,超級超級大分。我家那幾個小胃口的妹子,估計一個骨頭🦴就可以當一餐啦!還有扇貝,蒜粒跟粉絲清蒸出來,甜甜又鮮美。這幾年來,我海鮮吃得真是不少,不過這一頓,有一次打開了新世界!我們倆這次,兩人吃了一桌菜!每天都是過節。

我們倆這次,兩人吃了一桌菜!每天都是過節。
2019-08-25 249 浏览
朋友新加坡到訪, 話要食馳名的《橋底辣蟹》,咁就1行4人去盡食海鮮到來當然要叫隻《橋底辣蟹》,朋友是新加坡人 ,就叫中辣, 真係好野味及辣到要飲可樂解辣火腩鱔煲,除燒肉好味外,鱔都好入味及滑, 值得一讚聖子王好新鮮及鮮甜瀨尿蝦王好大隻, 最開心是中間有膏,而蝶通菜就普普通通, 沒有什麼驚喜小炒王最喜愛佢之九菜及腰果, 下次一定要再叫而乾炒牛河好味是好味, 但是太油, 最好可減油啦!整體都係好味,朋友臨走前, 仲 order 咗隻蟹及2隻瀨尿蝦王, 明天下午到取拎返新加坡同家人共享

火腩鱔煲,除燒肉好味外,鱔都好入味及滑, 值得一讚

聖子王好新鮮及鮮甜

小炒王最喜愛佢之九菜及腰果, 下次一定要再叫
而乾炒牛河好味是好味, 但是太油, 最好可減油啦!

2019-08-25
  • 蒜蓉蒸聖子王
  • 小炒王
  • 招牌橋底辣蟹
  • 賴尿蝦
2019-07-01 1176 浏览
橋底辣蟹,可謂馳名中外,亦因如此,所以在內裡,你可以發現,遊客比香港人多。這裡的招牌菜式是避風塘辣蟹,當中的美味,主要是來自那些秘製蒜片,如果不想吃蟹,但也想一嚐避風塘風味,可以考慮他們的「避風塘BB骨」,也是一絕,但當晚略嫌乾身。豉汁炒蜆,味道不錯九肚魚湯,是我的至愛之一,每次必點,雖然只是滾湯,但魚味濃郁,配上薑的香味,發揮更大的化學作用,這道湯還有粉絲,因此也可以飽肚金銀蛋覓菜,正值當季,所以鲜嫩,皮蛋咸蛋的量很足,所以這道菜湯,也是美味其實橋底辣蟹的小菜也是經濟實惠,所以久不久也有惠顧。

豉汁炒蜆,味道不錯

其實橋底辣蟹的小菜也是經濟實惠,所以久不久也有惠顧。
避風塘BB骨
九肚魚湯
九肚魚湯
2019-05-25 1418 浏览
橋底辣蟹一直都好出名,第一次去係舊公司新年春茗時,嗰時候係老闆請,有得坐房,又可以食到好多唔同款嘅海鮮同餸菜。因為呢期好想食海鮮,又掛住食過嘅橋底辣蟹,就決定再去回味下。今次得兩個人,食唔得多,我哋叫咗一隻招牌蟹(中size)同埋兩隻椒鹽賴尿蝦,諗住唔夠食先再嗌。餐廳會先比一盤花生你,然後會問你想飲咩茶,提返,呢兩樣野都係要收錢㗎。啲蟹終於嚟到。講真,佢既size其實唔係真係話咁大隻,侍應話中size係一斤半左右,$680。呢隻蟹既肉都厚嘅,但係又唔係話好厚嗰種,呢個都唔係重點,係我覺得隻蟹唔係真係話咁新鮮。要知道,當你食到好新鮮嘅海鮮嘅時候,你係會即刻食得出,但係今次又冇呢個感覺。同埋隻蟹無乜膏,每個人都淨係食到少少膏,有啲失望。至於賴尿蝦都係一樣啦,感覺唔係咁新鮮,啲肉又唔係話好實。侍應話每一隻賴尿蝦大約五兩左右,$268,size 黎講唔算大隻。食晒啲蟹同埋賴尿蝦之後,侍應就會上幾片西瓜俾我哋,呢份西瓜就冇額外收錢嘅。整體而言我覺得今餐飯真係食得冇上次咁盡興,係飽嘅,但得個飽囉,下次寧願去流浮山/ 鯉魚門/ 西貢食海鮮可能仲爽仲鮮。

2019-05-20
2019-05-08 1107 浏览
半年无嚟吃,估唔到今次来吃退步了咁多!先讲下碟炒花甲,佢完全无乜chili係入面並且係暖冰冰的,果碟咸肉炒九菜花都係暖的,D九菜花咬落去仲感觉到生生地,唔熟。虽然九菜花可以生生地吃,但水凖不复从前好味!🙄谂住叫了两只细蟹吃下,点知又係暖的,D干蒜頭都係暖的!咬落去蟹肉感觉不生鲜,再叫了两碗白米饭,又係暖的,完全唔热!只有送的腐竹鸡蛋糖水是热辣辣的!真係有劲失望😞!以前嘅桥底辣蟹去咗边呀!?幸好D waiters都算比较有礼貌,不然的话,呢个价钱,真的不值。
2019-05-07
2019-04-02 1683 浏览
不吃辣的我又要來吃辣🙈一行10人,點了滿桌菜,非常豐富,當然有主角辣蟹,另外有扇貝,蜆,蟶子,蝦,魚等,還點了其他餸菜,總有一些是不辣可以吃到的😅,海鮮還不錯,小炒也很有鑊氣。熱鬧又有風味的一間食店~
不吃辣的我又要來吃辣🙈
熱鬧又有風味的一間食店~
大名鼎鼎的橋底辣蟹,儼然成了銅鑼灣旅遊地標之一。海洋公園出來趕到店裡還沒到6點,正好還有空位,不一會兒坐滿並且門外排起了長隊。菜單很厚一本,選擇恐懼,決定團購點評雙人餐。 700多人民幣的價格著實不便宜,然而所謂不吃避風塘辣蟹等於白來香港,貴也要吃。說實話,期待太高,味道不過如此,感覺炒作過頭了。蟹不是很大,也不夠飽滿,大鉗子剝開一半是空的;蒜蓉炸的很香,但是太鹹了,拌飯吃喝了很多水。扇貝倒是很大很肥,粉絲蒸非常鮮美。炒蛤蜊也沒有驚艷,就是普通的辣炒,看著一盤其實肉不多。魚湯芥蘭,無功無過。炒飯很大盤,夠塞飽。有茶位費和服務費,點套餐就免了,吃完不用另外付錢。個人感覺名氣大過實際,性價比不高,吃過一次即可。
大名鼎鼎的橋底辣蟹,儼然成了銅鑼灣旅遊地標之一。

扇貝倒是很大很肥,粉絲蒸非常鮮美。

炒蛤蜊也沒有驚艷,就是普通的辣炒,看著一盤其實肉不多。

魚湯芥蘭,無功無過。

炒飯很大盤,夠塞飽。

有茶位費和服務費,點套餐就免了,吃完不用另外付錢。

個人感覺名氣大過實際,性價比不高,吃過一次即可。
2019-02-08
2019-02-04 1493 浏览
今日年三十晚,諗住食餐好既,所以就去橋底炒蟹啦。點知年三十晚既氣氛被佢破壞晒,我同屋企人叫左成四碟菜,諗住食貴小小都無所謂,點知伙計態度差,我都算啦。野食黎到,諗住開餐啦,點知全部都凍既,凍都算啦,仲有細碟到死。點食!?我仲要有三個人,你話食得飽唔飽?今次真係好失望😞年三十晚,都要咁失望。唔想失望既話,就唔好去啦🤦🏻‍♀️
炸大腸
2019-02-04