Initially I wanted to get the egg tarts but they looked pale and oily.Then I opted for the curry beef puff.The entrance of this restaurant looks like a circus.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Curry beef puff:The puff pastry was too thick and oily.The beef was slightly spicy and the curry taste was just right, however the beef was chewy.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Curry beef puff:
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
题外话/补充资料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $10 [b]Service:[/b] OK [b]Service charge:[/b] No [b]Yummy factor:[/b] Not that nice [b]MSG levels:[/b] slight ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
外卖自取
2012-08-15 41 浏览
「檀島」是港島區數一數二的老牌茶餐廳,最出名的是「蛋撻」。湊巧在灣仔上 briefing,路過吃個午餐。環境是一貫茶餐廳格局,衛生情況一般,服務生爽快有禮。跟餐的忌廉湯,比較稀身,cream 味薄弱,更沒有配料。午餐 A 的龍利柳尚算新鮮,但意粉的份量少得令人驚訝 醬汁是百搭的洋蔥汁,整個意粉感覺很「行貨」就是了。第一次吃 $7 一隻的蛋撻,但令人非常失望。外層酥皮鬆化,蛋心卻近乎是白色,可見含蛋量之少。超群芳叔的 $4 曲奇皮黃心蛋撻,比「檀島」的好吃一百倍啊 「檀島」的蛋撻根本不值這個價錢,可能太多人慕名而去,所以唔憂做吧
跟餐的忌廉湯,比較稀身,cream 味薄弱,更沒有配料。
午餐 A 的龍利柳尚算新鮮,但意粉的份量少得令人驚訝
醬汁是百搭的洋蔥汁,整個意粉感覺很「行貨」就是了。
2012-07-23 67 浏览
今天晚上黎左檀島食宵夜, 檀島既裝潢真係好有風情,好能夠代表香港,所以"月滿軒尼斯"都係度取景,係收銀哥度都貼左電影既海報點左常餐,有沙爹牛肉麵,煎蛋,腸仔同餐包鐘意有餐包呢個選項,皆因好多茶餐廳淨係可以揀多士但質素屬一般水平沙爹牛肉麵有點失望, 味道偏咸,而且冇咩沙爹既香味麵亦好淋,好似發左水咁但奶茶都幾香滑,唔錯最鐘意係佢個酥皮蛋撻,當然夜晚唔會奢望有熱辣辣既蛋撻,但係凍左既情況都幾好食酥皮層數夠多,蛋亦算很香,不錯消費: $50左右
點左常餐,有沙爹牛肉麵,煎蛋,腸仔同餐包

鐘意有餐包呢個選項,皆因好多茶餐廳淨係可以揀多士

但質素屬一般水平

沙爹牛肉麵有點失望, 味道偏咸,而且冇咩沙爹既香味
麵亦好淋,好似發左水咁
但奶茶都幾香滑,唔錯

酥皮層數夠多,蛋亦算很香,不錯
消費: $50左右
2012-06-09
$50 (宵夜)
  • 蛋撻
2012-07-22 38 浏览
真的好久好久沒有吃檀島的鎮店酥皮蛋撻了。是日趁有空檔在灣仔一帶蹓躂,吃過麵條及甜食後,在離開與太座及小友會合之前,還是忍不住花多點腳程,來到這老店買半打拿走....買回家打開盒時,看見一個個黃澄澄的蛋撻,吸引力實是太大。管不了在此之前已吃了不少的東西,又按捺不住拿了一個張嘴便咬....拿上手已是被攤涼了的蛋撻,食起來的滋味自然是差了不少。嚐得出酥皮仍是像從前的鬆化,酥皮層數仍然很多很夠flaky;只是好像蛋漿味道是調得比較甜了些,因而吃不出甚麼蛋香來....由於太甜的關係,吃一個後已經很膩滯。其他的,還是留給其他人試吧....

2 分钟 (外卖自取)
呢間野真係連影相都唔想, 食個早餐都可以令到我咁唔LIKE佢, 真係好野~首先, 態度.....唔得, 成日好似睇你唔到咁, 話說我地係"搭枱"既, 咁叫左D野啦, D伙計問都唔問就擺低D野成枱咁多人, 就算叫D野一樣, 有D叫先有D叫後, 都唔知邊個打邊個, 攪到我地係第一個order, 但最後一個食 好啦, 到食個方面........叫左個B餐 "牛油餐包+ 腸仔火腿煎蛋+凍奶茶"應該冇問題啦, 咁簡單既野, 但係, 個隻煎蛋.....嘩, 爛哂兼熟哂.......可以係話"一餅野", 以為人人都係咁?錯啦, 係得我碟係咁 有冇攪錯呀, 咁都可以上枱??!!因為我唔想浪費食物, 我冇叫佢地換, 如果我叫換, 我相信佢地會掉左去OR換俾第2個囉~所以基於咁既食物質數同服務態度, 我相信我唔會再幫襯堂食兼要煮既野, 頂多只會外買蛋撻~

錯啦, 係得我碟係咁
有冇攪錯呀, 咁都可以上枱??!!

2012-06-17
2012-06-13 41 浏览
不是不喜歡連鎖式的麵包店,但往往食多少都是空空洞洞的。還是一些老餅店來得「實在」、 有質感,吃麵包, 應該是可以充飢的。 叫來一個簡單的香蔥火腿包,由它的重量,你大可已感受和那些如風的連鎖店不同:那是麵粉和牛油帶來的份量。而材料碎碎的,每一口都吃到蔥和火腿。沒有靠芝士做招來,亦沒有以材料作賣弄;麵包 - 從來都是由麵粉和牛油做起
不是不喜歡連鎖式的麵包店,但往往食多少都是空空洞洞的。

香蔥火腿飽@檀島

3 分钟 (外卖自取)
香蔥火腿飽@檀島
2012-06-06 46 浏览
這日要到灣仔辦點事,早餐一於就在這區食吧。出了港鐵近近地選了去以蛋撻、咖啡出名的檀島食份'醒晨早餐',點了A餐,多士炒雙蛋,沙爹牛肉通粉和熱咖啡,$28。多士雖然熱辣辣,但吃起來太乾。炒雙蛋其實較像煎蛋,於我想像中有很大落差呢,失望。沙爹牛肉味道偏咸兼缺少了沙爹的香,牛肉的肉質和通粉都太淋。吃得不太滿足的早餐,好在最後杯咖啡對板,很濃咖啡香,喝起來的確醒晨,好喝。
沙爹牛肉味道偏咸兼缺少了沙爹的香,牛肉的肉質和通粉都太淋。
$28 (早餐)
2012-05-13 39 浏览
每日食麥皮同麵包做早餐,真係幾厭,所以有時早起身,都會去食下茶餐廳。而我嘅至愛當然係灣仔檀島喇。通常都係食通粉餐,味道冇咩特別,但食慣咗就好有街坊味道,最鍾意係個餐包,上枱個包仲係熱嘅,塗上牛油然後溶化,好食,好過一般茶餐廳凍餐包渣唔到牛油。而且佢沖嘅茶都俾一般茶餐廳嘅濃,除咗奶茶咖啡好飲,其他如華田同好立克都沖得好夠味。通粉餐$26,比一般茶餐廳都貴$3-4,但我仍會繼續支持嘅!
2012-05-03 45 浏览
今日係灣仔行完exhibition, 攰攰地去左搵茶記食, 其實想食金鳳都係又唔想行咁遠,所以食左呢間, 入到去都ok大, 平時都係食佢d蛋撻好似甜左d..但佢個皮係酥皮, 好鬆好厚, D蛋好似少左D, 唔夠豐富..另外, 原來最低消費要17蚊..但佢係咁叫我地食32蚊果個西多+野飲套餐心諗個野飲都成7蚊- -所以單叫左西多算.其實都唔錯食..佢個西多食落去唔太油..但有D怪油味咁..咬落去佢表面好明顯係沉過蛋漿再炸.所以份面係好鬆軟但唔夠熱..熱番D..夾心入面有D有醬有D又冇咁..但總算黎講係好食既間唔中食好啦..因為好肥佢d包好似都唔錯..下次可以試下..但貴係貴左D~
今日係灣仔行完exhibition, 攰攰地去左搵茶記食,
其實想食金鳳都係又唔想行咁遠,
所以食左呢間, 入到去都ok大,
平時都係食佢d蛋撻
好似甜左d..
另外, 原來最低消費要17蚊..
但佢係咁叫我地食32蚊果個西多+野飲套餐
心諗個野飲都成7蚊- -
所以單叫左西多算.
其實都唔錯食..
佢個西多食落去唔太油..但有D怪油味咁..
咬落去佢表面好明顯係沉過蛋漿再炸.
但總算黎講係好食既
間唔中食好啦..因為好肥

佢d包好似都唔錯..下次可以試下..但貴係貴左D~
2012-04-28
兩個人去食晚飯, 見到門口價目表發現都比一般茶餐廳貴, ok啦, 都去試吓。時間大約夜晚9點, 小貓三四隻 , 又似係收咗爐, 叫咗兩個飯, 分別係咖哩牛腩飯$45 + 黑椒雞扒飯$45, 點知侍應話無雞扒, 响佢建議下咗轉豬扒。兩碟飯上枱得三成熱, 黑椒豬扒飯變成蒜容豬扒飯!! 大佬如果無黑椒, 係咪應該先同客講聲!? 咁Creative不如唔好比餐牌我嗌嘢啦!!豬扒硬到唔識形容, 凍, 仲要無味!! 碟飯淡而無味唔知食緊乜!大佬! 既然要賣埋茶餐廳嘢, 比返應有水準出嚟得唔得!? 煮得咁難食仲夠膽賣咁貴! 不如淨係賣蛋撻啦! 賣乜茶餐!?真係好難食!! 絕對無下次!!

兩碟飯上枱得三成熱, 黑椒豬扒飯變成蒜容豬扒飯!!

大佬! 既然要賣埋茶餐廳嘢, 比返應有水準出嚟得唔得!?
煮得咁難食仲夠膽賣咁貴! 不如淨係賣蛋撻啦! 賣乜茶餐!?

真係好難食!! 絕對無下次!!
2012-04-15
  • 唔會再嚟囉唔該。
本來仲以為係咩老字號,今日都係第一次幫親點知原來不知所謂,無樣野掂,不論係員工食物家係環境首先講食物叫左2個晚餐一個星洲米,加3杯凍檸賓落完單先見到一杯$22,仲以為係跟餐加$4,問侍應,點知佢講一句:"晚餐唔係餐喎",之後就走左去,有無搞錯?如果晚餐唔算係餐,咁你間餐廳都應該唔算係餐廳都算了,點知來到凍檸賓上面塊檸檬仲有D獲撈係度既,仲有飲落根本係一杯糖水,仲好意思收人$22第2樣野:叉燒炒蛋,咁簡單既野都可以整到超級難食叉燒好似雪左成個星期咁,又硬又無味好似食肉乾蛋就炒到水旺旺咁,無文無味,蛋都未炒得好你學人開餐廳,知唔知個醜字點寫?第3樣野:咖喱牛腩,我都唔多講了,仲差過大快活大家樂美心,我洗咩比$48去食你?咖喱無咖喱味,又唔辣,得個咸字牛腩無腩,得幾舊咬極都唔爛既野,我食左二十幾年野都分唔清個幾舊係唔係牛肉跟餐菜心:凍既,又係唔知放左幾耐,但個蠔油唔錯囉,哈仲有個星洲米,又係無味既,仲要色都唔上,D 粉好多都仲係白色既茶水:一陣"縮味",叫人點飲之後講下員工,態度差不但之,仲挑逗D 客人點為知挑逗呢?見到對面個女仔叫埋單點知個侍應話:"啊~呢D係貼士黎架?比成一百蚊貼士~黎黎
本來仲以為係咩老字號,今日都係第一次幫親
點知原來不知所謂,無樣野掂,不論係員工食物家係環境

首先講食物

叫左2個晚餐一個星洲米,加3杯凍檸賓
如果晚餐唔算係餐,咁你間餐廳都應該唔算係餐廳
檸檬有獲撈
第2樣野:叉燒炒蛋,咁簡單既野都可以整到超級難食
叉燒好似雪左成個星期咁,又硬又無味好似食肉乾
咁簡單既叉燒炒蛋都可以整到咁難食,仲學人開餐廳
咖喱無咖喱味,又唔辣,得個咸字
劣質牛腩
跟餐菜心:凍既,又係唔知放左幾耐,但個蠔油唔錯囉,哈
凍冰冰既菜心
茶水:一陣"縮味",叫人點飲

之後講下員工,態度差不但之,仲挑逗D 客人
點為知挑逗呢?
見到對面個女仔叫埋單
點知個侍應話:"啊~呢D係貼士黎架?比成一百蚊貼士~黎黎黎~放係我呢個袋度..........埋單出面呀,自己攞張單出去埋"
我心諗,有無搞錯,我都未見過有餐廳可以咁對自己既客人,人地唔係老馮去你度食野

最後環境,一地都係垃圾同汁,十分污糟

今次真係令我十分失望,點解一間咁劣質既既所謂"餐廳"仲可以生存到
其實好簡單,有點樣既客人就有點樣既餐廳
如果大家唔想做一個劣人,就唔好幫親呢D 咁劣質既餐廳,等佢快D 消失開返間好野,咁先係廣大食客之福
晚餐唔算係餐, 多謝一杯$22
2012-04-07
  • 劣食
2012-03-29 18 浏览
上午又要到灣仔分公司囉文件下午成點多鐘離開,就在附近搵食嚟到都好多人,同一個人搭抬見到餐牌上寫住午餐只有一款燴牛肉(跟飯或意粉)於是就求其叫咗一份跟意粉餐飲要一杯咖啡好快好快全部一齊到仲快過我去佐敦澳洲牛奶先講果個忌兼湯先第一啖飲落去夠熱,夠濃但係成大陣奶味,又淡好似好杰既麵粉水加奶就係第一啖就係果一啖之後我放棄咗個湯跟住食果個燴牛肉意粉牛肉十分淋,但完全無肉味仲有個汁都吾知乜汁蠔油汁又吾似,話佢係茄汁又吾甜蒜蓉汁又無蒜蓉味,古靈精怪而且囉出嚟一啲香味都無果個意粉本身又無乜味而且唔夠爽身,稍為淋了少少成份餐真係麻麻唯一係杯咖啡都仲飲得吓唉!乜宜家咁失水準呀呢度地方都夠大服務普普通通
上午又要到灣仔分公司囉文件
下午成點多鐘離開,就在附近搵食
嚟到都好多人,同一個人搭抬
見到餐牌上寫住午餐
只有一款燴牛肉(跟飯或意粉)
於是就求其叫咗一份跟意粉
餐飲要一杯咖啡
好快好快全部一齊到
仲快過我去佐敦澳洲牛奶
先講果個忌兼湯先
第一啖飲落去夠熱,夠濃
但係成大陣奶味,又淡
好似好杰既麵粉水加奶
就係第一啖就係果一啖
之後我放棄咗個湯
跟住食果個燴牛肉意粉
牛肉十分淋,但完全無肉味
仲有個汁都吾知乜汁
蠔油汁又吾似,話佢係茄汁又吾甜
蒜蓉汁又無蒜蓉味,古靈精怪
而且囉出嚟一啲香味都無
果個意粉本身又無乜味
而且唔夠爽身,稍為淋了少少
成份餐真係麻麻

唯一係杯咖啡都仲飲得吓
唉!乜宜家咁失水準呀
呢度地方都夠大
服務普普通通
题外话/补充资料: 題外話 我都好多年無嚟檀島 不過以前成日嚟都係食早餐 果陣感覺都好好,當年一個早餐 還比好多茶餐廳貴 但水準好,果陣成日幫襯
2012-03-28
2012-03-22 35 浏览
下午3點3,最好嘆個下午茶。這日就來了灣仔檀島,不過吃的不是這裡有名的酥皮蛋撻,而是很久沒吃過的夾心西多士,配杯檀島咖啡,下午茶價$32。原來這裡下午茶餐的選擇都頗多,由多士、三文治、粉麵到炒粉麵都有,價格亦很便宜,大都是三十多元一份。這日人客不太多,坐得都幾舒服。員工服務一般,可算醒目快手。其實平時我在茶餐廳一般會喝奶茶或映,但既然這裡是'檀島咖啡',便喝杯咖啡。咖啡幾香,不過我還是較愛意式咖啡。夾心西多士被蛋漿包著炸得香脆熱辣辣,花生醬夾心,加上溶了的牛油和糖醬,美味!只要能說服自己暫且忘掉甚麼高熱量、高卡,這份下午茶是吃得津津有味的。
下午3點3,最好嘆個下午茶。
喺灣仔轉車, 好耐無去過檀島食野, 掛住個蛋撻, 所以就去食埋lunch!好似其他食評咁講" 老店、老規矩、老服務態度" 唔可以講要求有服務記得以前喺中環分店有次食飯, 同事只係唔小心倒瀉水, 都要仲俾d伙記鬧! 叫咗乾炒牛河, 吉列豬扒公仔麵, 午餐燴牛肉意粉, 蛋撻!其實真係除咗蛋撻好味之外, 其他都係一般, 而且食物份量都係偏少!

叫咗乾炒牛河, 吉列豬扒公仔麵, 午餐燴牛肉意粉, 蛋撻!

其實真係除咗蛋撻好味之外,
其他都係一般, 而且食物份量都係偏少!
2012-02-10
  • 蛋撻
2012-01-29 242 浏览
去離島或澳门,免費轉車站就在檀島口,路過必定看看有沒位,有就飲杯茶,食個撻一入去左面2人卡座有人起身,於是用等 LUCKY侍應好快清枱,看了歺牌後,基本是午歺,就是特歺...就在這時..."踫一声巨響",原來有個侍應叔叔跌倒,撻、炒蛋、茶...一地都係,地下之滑,連每天在店內的侍應叔叔也"跣"倒老店、老規矩、老服務態度,那個侍應伯伯幫隔離枱寫單,於是跟他說,我也要落單,當然老服務態度...我又透明了,唯有遞手向較遠較後生的侍應哥哥求助,眼神一接觸,即時行過黎幫我落單。今時今日的傳统服務態度,亦只有在傳统老店出現酥皮蛋撻 - 鬆脆酥皮,香滑蛋蕊,再加上熱辣辣,人間美食沙爹牛肉麵 - 沙爹吾夠香,麵就煮得剛好,吾過淋又彈牙,自制湯底鮮牛肉麵 - 比沙爹牛肉出色,可吃到牛肉味,和湯底的味道,味覺層次比沙爹鮮明炒双蛋 - 沒有落鮮奶,都炒得算滑,過雞蛋本身吾夠蛋味多士 - 厚薄介乎普通與厚多士之間,烘得非常出色,面脆內軟,飽香味濃奶茶 - 並如想像中好味,只係一杯好奶茶,夠滑凍檸茶 - 超甜,茶夠濃,檸檬勁多...有大半隻共80元

一入去左面2人卡座有人起身,於是用等 LUCKY

侍應好快清枱,看了歺牌後,基本是午歺,就是特歺...

酥皮蛋撻
- 鬆脆酥皮,香滑蛋蕊,再加上熱辣辣,人間美食

沙爹牛肉麵
- 沙爹吾夠香,麵就煮得剛好,吾過淋又彈牙,自制湯底

炒双蛋
- 沒有落鮮奶,都炒得算滑,過雞蛋本身吾夠蛋味

多士

奶茶
- 並如想像中好味,只係一杯好奶茶,夠滑

凍檸茶
- 超甜,茶夠濃,檸檬勁多...有大半隻

共80元
沙爹牛肉麵
炒双蛋多士
凍檸茶
2012-01-27
$40 (早餐)
炒双蛋多士
  • 蛋撻,多士