2024-10-28
買單嘅時候用 Alipay,因為啱啱轉了信用卡,所以有少少阻滯,只係阻咗幾分鐘,老闆同老闆娘竟然露出不耐煩的神色,幾次催促用其他方式繳付,當時係冇客人嘅,完全冇,因為已經係下晝 2:00 之後,團餐嘅人食晒走咗。 唔係啩,我真係熟客,幫襯咗 40 年,因睇我的 post 及我親自帶嚟食嘅人心算都有幾十個! 呢件事睇到佢哋嘅心腸,太過分啦咁樣待客,查實我一直都知佢呢個餐食物味道正常但係性價比低(昨天蟶子唔新鮮),價錢同我食開嘅西貢勝記差唔多,但係勝記嘅出品、服務同埋環境都比佢好!我食咗個幾鐘見只有幾枱散客,其他嘅都係團餐,搞到環境好嘈好混亂,以前一直都係咁,不過我包容,因為兼顧人情味所以不斷返嚟食。 由紅磡揸車加埋隧道費泊車費,本來食得開心就唔會計較。 其實之前一日我個老友已經叫我唔好去歡樂,去新陶園,佢係熟客,好後悔唔聽佢講。不過唔緊要,歡樂幫我做咗決定。啲差勁嘅餐廳難道唔知道我哋真係有好多其他選擇?!
啲差勁嘅餐廳難道唔知道我哋真係有好多其他選擇?!
题外话/补充资料:
你話點能夠唔北上! 咁嘅服務態度過去幾年喺大灣區一次都冇遇過,亦試過有付款小問題,內地服務員係手把手教我幫我解決,全程面露笑容。 也記得 10 幾年前喺紅磡一間泰國餐廳食嘢突然間耳水不平衡,天旋地轉,店主直頭攞樽藥油出嚟幫我卒,慢慢同我按摩,叫我坐下先好行,完全冇嫌我麻煩。 如果我係店主,可能 “慶幸” 呢個就係俾我表演嘅機會,比我做宣傳或表達關心客人嘅機會。😂(因為其他服務都係應份嘅,好難有特別表現。) 之後我想食泰國嘢就諗起呢間餐廳。