2022-07-21
📒食到好"歡喜"😝?📍北角有格調性價比高西餐廳(↓↓非常推介沙律🥬↓↓)北角餐廳貌似選擇都好多😛但係好多坐得比較逼><晚餐時間見到裏面地方好寬敞,Kurin呢次就試左北角匯正對出呢間新開西餐廳"歡喜"🥰💗ᗦ↞◃ 〜ᗦ↞◃ 〜ᗦ↞◃ 〜ᗦ↞◃ 〜ᗦ↞◃ 〜環境💜- 坐得好舒服而且作爲之間隔得夠開😍木枱同木色設計帶小清新,另外入去又有CD墻,可以打卡😙- 上菜速度適中🥰適合收工後都唔怕食到好夜!!🙌🏻- Particular like they got english speaking staff and english menus! Have various choices in their menu💗- 餐廳無加一喇 No 10% charge🙈食物💜🌸<二人分享>套餐 $328🌸套餐包括1)2個餐湯 🥣🍮呢日係南瓜湯😌正正常常creamy 幾好飲2)一個超大份沙律 🍮係雞肉沙律!!🥗😳沙律菜新鮮大份之餘雞肉分量好多~減肥人士記得走醬/沙律醬另上啦🤩3)主菜2個🍮澳洲牛肉眼扒(10oz) AUS Rib Eye Steak:好香牛肉味而且分量適中可以sh
📍北角有格調性價比高西餐廳
(↓↓非常推介沙律🥬↓↓)
環境💜
1)2個餐湯 🥣
🍮呢日係南瓜湯😌正正常常creamy 幾好飲
2)一個超大份沙律
3)主菜2個
好香牛肉味而且分量適中可以share~🤤而且都無overcook!💫
🍮肉醬肉丸闊麵 Meatballs with Bolognese Linguine🍝
意粉煮得剛好無太軟or太硬😚而且唔好以爲一碟好似好少,實際2個人都差少少食吾完(笑😛
個人就覺得意粉略微重口味+多油左少少啦 所以好快飽😉
4)甜品+Drink🍧
餐廳有蛋糕櫃同當日蛋糕$38@ ~set會跟2個迷你蛋糕 擺盤✔✔
Cheesecake係thick系🥰而Tiramisu個人覺得好creamy好好食!!如果可以再凍少少就完美XD
熱咖啡正常 會加埋奶比你~朋友叫左熱情果白茶益力多😍話個味好飲無死甜 可以encore😚
🌸推介健康沙律🌸
夏天需要減肥又想出去同朋友食飯 但係出面d沙律每次都好少又唔夠飽🥺🥺
個人就好鍾意"歡喜"呢個高質🥗沙律🍮!!Kurin呢次就追加左2款沙律比大家參考~💗
🦀橙香蟹肉沙律 Crab Meat Orange Salad $79
Rating:🥗🥗🥗🥗🥗
沙律菜新鮮足料之餘,真係非常非常大份!!(但係卡路里好低絕對可以放心食完~)蟹肉輕微調味剛剛好~而且真係有新鮮橙片🍊
就算走醬,個沙律都好fruity好夠口感🍅🥬而且又無多餘澱粉(e.g.粟米同豆類),健康首選!
🍴黑醋沙律 Vegetable (vintegar) Salad $61
Rating:🥗🥗🥗
黑醋沙律雖然好似好單調,但係實際沙律以外有牛油果🥑各款水果乾,南瓜,堅果🥜等~可惜Kurin呢碟個牛油果個人就覺得未算好新鮮,唔係都一定大推xd
(Be careful of nuts allergy!)
cp值:⭐⭐⭐⭐⭐/5
食物:⭐⭐⭐⭐/5
整體:⭐⭐⭐⭐/5
店員都無限時/趕客走 可以慢慢坐~而且有各款酒同小食叫!😳
呢個環境格調同食物 港島區黎講整體cp值好高 絕對係高質 #平民美食 啦🥰💗